Google verbergt Maps-informatie over drukte op wegen en plekken in Oekraïne

Google heeft informatie over drukte op wegen en plekken in Oekraïne uitgezet in zijn kaartendienst Maps. Dat doet het bedrijf naar eigen zeggen om burgers te beschermen. Mensen die navigeren zien de informatie over drukte op wegen nog wel.

Het weghalen van de informatie is tijdelijk en bewust, bevestigt Google tegen Reuters. Het gaat om de laag 'verkeer' in Google Maps in de apps en op het web. Daarmee is te zien hoe druk het is op hoofdwegen en op bepaalde plekken. Ook informatie over hoe druk het is in winkels en restaurants is verdwenen.

Google zegt niet waarom het die live-informatie weghaalt, behalve dat het gaat om de veiligheid van gemeenschappen in het land. Rusland deed er vorige week een militaire inval. Google heeft overlegd met de autoriteiten in Oekraïne over het tijdelijk verbergen van de informatie in de kaartlagen.

Die informatie komt van telefoons met Google-diensten, waarvan gebruikers akkoord hebben gegeven om locatie-informatie door te geven: dat is nodig bij bijvoorbeeld het gebruik van navigatie. Daarbij gaat het om veel van de actieve Android-smartphones.

Google Maps verkeer, Oekraïne, februari 2022
Verkeer in Google Maps, Oekraïne, februari 2022

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-02-2022 • 09:54

62

Reacties (62)

62
58
29
2
0
14
Wijzig sortering
"Die informatie komt van telefoons met Google-diensten, waarvan gebruikers akkoord hebben gegeven om locatie-informatie door te geven: dat is nodig bij bijvoorbeeld het gebruik van navigatie."

Voor navigatie is het alleen nodig dat de GPS satelliten hun informatie aan de ontvanger doorgeven. Daarmee kan een GPS-nav-systeem zelf uitrekenen waar op aarde het zich bevindt. Voor deze toepassing is het niet nodig dat het nav-systeem zelf locatie-informatie door geeft.
Wordt met dit deel van het artikel niet gewoon bedoeld dat google vereist dat je telefoon de huidige positie doorgeeft om hun navigatiediensten te mogen gebruiken? Volgens mij gaat het hier helemaal niet om een technische limitatie.
Klopt. Mijn TomTom's hebben helemaal geen internet en toch doen ze het prima.
Verder kan je de kaarten van Google ook prima offline gebruiken, voor wie geen onbeperkt datapakket heeft.
Maar toch. De Flitsmeister app doet hetzelfde. Die geeft ook jouw positie door. Maar goed, daar kies je bewuster voor dan Google. Maar daarvoor moet ook je Locatie aan staan.
Aangezien je voor Google Maps (normaal gesproken) geen kaartmateriaal op de telefoon hebt staan, zal de positie toch doorgegeven moeten worden om het juiste deel van de kaart te laten zien.
Niet eens exact de positie, want kaarten worden volgens mij per "sector" opgehaald. Dus enkel de unique id van die sector doorgeven zou genoeg moeten zijn, locatie niet.
Maar hoe weet jouw telefoon welke unieke ID hij moet opvragen? Die informatie staat bij Google op de servers.

Edit: Wellicht dat je een tabel met ID's en hun locatie zou kunnen opvragen en dan zelf kunt opvragen welke je wil hebben.

Even in Jip en Janneke-taal: als ik jou vraag om een kaart van mijn omgeving, zonder dat ik jou zeg waar ik ben, hoe ga jij mij dan die kaart geven? Ik kan hooguit een locatie doorgeven met een random afwijking van een kilometer o.i.d.

Gezien dat Google die locatiedata gebruikt om drukte op wegen te berekenen, zal Google die functie specifiek moeten inbouwen voor wie dat wil. Die mensen hebben nu ook de optie om gewoon een andere navigatie-app te gebruiken, dus ik betwijfel hoeveel moeite Google hier in zou willen steken.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 26 juli 2024 08:34]

Hangt er vanaf hoe groot een eventuele local cache van sectoren is. Met local cache bedoel ik dan vooral een mapping van polygoon boundaries naar unique sector id, zonder kaartdata. Mocht dat klein genoeg zijn, dan zou Maps dat prima op basis van je GSM regio/Wifi verbinding/IP adres een grove mapping met al die sectoren op kunnen halen, waarna het op basis van je GPS locatie de kaart rendering ophaalt voor jouw specifieke sector waar je je in bevindt en de route van A naar B bepaalt.

Die GSM regio (zendmasten)/Wifi verbinding/IP adres zijn dan de "geografische landpunten" op basis waar als je er dan minstens 3 van hebt je ongeveer kan zeggen waar iemand is. Aangezien bepaalde punten heel goed geografisch vastgesteld zijn waar ze zich bevinden op deze planeet, is ook te bepalen welke lijst met mogelijke kaarten jij zou moeten krijgen.

De makkelijkste "route" is de exacte locatie van je telefoon naar de servers van Google (Maps) sturen, maar theoretisch gezien hoeft dat niet.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 26 juli 2024 08:34]

Deze hele discussie gaat uit van *altijd* online te zijn. Als iemand die vaak offline downloads doet voor buitenlands gebruik en ook weleens andere navigatie-applicaties gebruikt: dit werkt allemaal perfect offline.

Zowel in cache als in pre-downloads (wat waarschijnlijk nagenoeg dezelfde implementatie is voor google) werkt alles gewoon goed. Hoe die link precies gemaakt wordt weet ik niet, maar het zou belachelijk zijn om dit 100% afhankelijk te maken van verbinding met de servers.

Trouwens, hoe zou scrollen dan moeten werken? En zoomen? De viewport haalt gewoon gegevens van een datastore (offline of online) van een bepaalde schaal op een bepaalde locatie. Werkt trouwens ook zonder GPS of andere signalen.
Correct, maar desalniettemin, mocht je online zijn geeft Google Maps wel zeer zeker weten je actuele GPS locatie door vanaf je telefoon aan hun servers.

Mijn input was vooral dat dat helemaal niet hoeft, online of offline.
Voor navigatie is het niet nodig dat er info gedeeld wordt. Voor verkeersdrukte uiteraard wel. En het artikel handelt over dit laatste
Voor navigeren is het doorgeven van de locatie inderdaad niet nodig.
Maar wanneer je toestemming geft om je locatiegegevens te delen met Google, kan Google die gegevens gebruiken om te zien hoeveel auto's op een bepaald moment op dezelfde route zitten.
Dat weten ze natuurlijk niet van elke auto. Niet iedereen gebruikt Android en niet iedereen zal toestemming gegeven hebben de locatiegegevens te delen (al zal er in Oekraïne misschien geen bezwaar zijn tegen opt-out, waardoor het op vrijwel elke Android telefoon aan staat). Maar wanneer een aantal auto's op dezelfde autoweg rijden met gelijk blijvende onderlinge afstanden tot elkaar en met ongeveer dezelfde snelheid, is de logische conclusie dat de ruimte tussen die auto's is opgevuld met andere auto's.
Ja, zou kunnen. En je kunt het vast mooi en anoniem maken. Maar waarom? De hele reden dat Google Maps bestaat _is_ de data verzameling.
Dus we kunnen allemaal wel heel pedant gaan doen over wat er 'strikt gezien' nodig is, maar iedereen die het nieuws ook maar een béétje volgt weet dat er meer data naar Google wordt gestuurd dan strikt nodig voor de functionaliteit.
De informatie komt van telefoons en auto's waarvan de GPS op een hogere verversingsstatus is ingesteld. Dit gebeurt automatisch door navigatie-apps die een app draaien die de locatie opvraagt via de mogelijkheid die in de play-store zit ingebouwd. Met Android auto wordt de positie ook doorgegeven.
Google kijkt overigens niet naar de drukte, maar naar de gemiddelde snelheid. Dat om te voorkomen dat ook telefoons van wandelaars en mensen thuis mee gaan doen.

Wat mij betreft gooit Google alle wegeninformatie van het internet af. Je moet het de Russen niet al te gemakkelijk maken.
Drukte van het verkeer in Moscou werkt nog steeds op google maps, net als in andere delen van Rusland. Lijkt er op dat Rusland google die info nog steeds doorgeeft.
Dat is niet hoe Googles drukte werkt, Rusland geeft geen informatie aan Google. Google verzamelt dat zelf.

Ze kijken hoeveel telefoons er op een bepaalde plek zijn en welke bewegingen ze maken (oa snelheid). Daarop baseren ze drukte.
Klopt maar uiteindelijk kan Rusland als ze willen verbinding met google diensten blokkeren.
Klopt. Maar dan moeten ze Google compleet buitensluiten. Dat betekent dat veel apps die via internet van het Google framework gebruik maken niet of niet meer volledig werken. Dat betekent weer dat miljoenen Russen met niet goed werkende apps worden geconfronteerd.
Het volk houd je tevreden (of afgeleid) met brood en spelen. Op het moment dat brood steeds duurder wordt, moet je het volk zeker niet hun speeltjes afpakken (of kreupel maken).

Dat levert wel wel weer een idee op voor de volgende ronde sancties: "President door woedende menigte afgezet omdat CandyCrush niet meer wilde updaten."
Lijkt er op dat Rusland google die info nog steeds doorgeeft.
Dacht je dat ze in Rusland geen (Android) telefoons gebruiken?
lijkt er op dat google rusland die info nog steeds doorgeeft, bedoel je?
want het komt gewoon van de telefoons van de gebruikers af. die geeft zijn gps locatie aan, en op basis van o.a. aantal signalen en duur in eenzelfde gebied berekend google de drukte in dat gebied. Google krijgt daarbij geen informatie van een lokaal systeem dacht ik.
In Rusland is er geen conflict gaande. In Oekraïne wel. Dit is niet om Rusland uit te sluiten maar voor het eventueel doorspelen van vijandige posities (of erger, burgers) aan de hand van Google Maps info. Er waren zogenaamd files te zien wat uiteindelijk militaire colones waren

Snap niet zo goed wat je nu probeert te zeggen. Heb je het artikel wel gelezen?

[Reactie gewijzigd door chimnino op 26 juli 2024 08:34]

Moskou ligt niet in Oekraïne.
Goed lezen wat ik schrijf :)
Klopt, en daar is ook niets van niet waar. Maar het artikel gaat over het uitschakelen van de diensten in Oekraïne, en vervolgens stel je dat je het verkeer in Moskou gewoon kan zien. Google heeft het een en ander uitgeschakeld in Oekraïne, niet in Rusland. De verdere discussie gaat over hoe Google aan die gegevens komt, niet dat ze worden overhandigd door de autoriteiten bijvoorbeeld.
Wil daarmee eenvoudig zeggen dat Rusland google dus nog niet uitgeschakeld heeft.
Ligt Moscou in de Oekraine dan?
Wat is het werkelijke nut hiervan?
Oké. Je kan niet meer op elke pc/ tablet/ smartphone zien waar het druk is. Maar het Russische leger heeft andere methodes (satellieten/ verkenningsvliegtuigen/ drones) om te zien waar het wel en niet druk is. Die informatie is in ieder geval beschikbaar op het niveau waarop beslissingen worden over waar welke eenheden naar toe gestuurd worden. en waar gebombardeerd wordt.

Dit is meer onderdeel van de propaganda-oorlog: De Oekraïense regering laat zien uit welke hoeken ze allemaal steun krijgen en bedrijven laten zien op welke manieren ze de Oekraïense regering helpen (wat ook weer goed is voor hun eigen imago).
Wat is het werkelijke nut hiervan?
Oké. Je kan niet meer op elke pc/ tablet/ smartphone zien waar het druk is. Maar het Russische leger heeft andere methodes (satellieten/ verkenningsvliegtuigen/ drones) om te zien waar het wel en niet druk is. Die informatie is in ieder geval beschikbaar op het niveau waarop beslissingen worden over waar welke eenheden naar toe gestuurd worden. en waar gebombardeerd wordt.
Punt is dat het nu niet op een presenteerblaadje gegeven wordt en er dus wat meer eigen moeite moet worden gedaan.
Dit is meer onderdeel van de propaganda-oorlog: De Oekraïense regering laat zien uit welke hoeken ze allemaal steun krijgen en bedrijven laten zien op welke manieren ze de Oekraïense regering helpen (wat ook weer goed is voor hun eigen imago).
Tja, ook dat is maar hoe je het bekijkt. De Russische overheid zal dit niet fijn vinden, in dat op zicht (jouw redenatie volgend) is dit dus slecht voor het imago van Google in Rusland.
Als je wel de drukte kan zien als je navigeert dan is het een wat meer moeite om de informatie te bemachtigen, zou bijna zeggen dat het een klusje is voor een stagiair.

Voor iemand die wilt vluchten lijkt me het wel handig om de drukte te kunnen inzien.
Die vind zijn weg heus wel. Denk dat het handig is om niet te laten zien waar het nu druk is als je ruzie hebt met Poetin
Mensen die navigeren zien de informatie over drukte op wegen nog wel.
Het laten denken dat je aan het navigeren bent is niet zo moeilijk, heeft wel wat dat ze dat doen, maar denk niet echt dat het werkt, als ze willen voorkomen dat vijanden bewegingstromen in kaart brengt.
Ik ben momenteel aan het kijken of we dit ook tijdelijk uit kunnen zetten voor Bing Maps en Azure Maps.

Update: Live traffic is also disabled for Bing Maps and Azure Maps for the Ukraine !

[Reactie gewijzigd door cschotte op 26 juli 2024 08:34]

Ik hoop dat Google nu beseft welke waarde privacy nu heeft: het kan nu in bepaalde gevallen letterlijk het verschil zijn tussen leven en dood als deze gevoelige data in verkeerde handen terecht komt.
Google beseft zicht wel degelijk dat ze 'goud' in handen hebben. Ze schakelen deze functionaliteit niet voor niets uit.

Helaas is zo'n situatie als dit nog steeds niet genoeg voor de grote partijen (en investeerders) om ieders privacy volledig te gaan respecteren. Zolang er geen 'leven of dood' situatie is gaat men gewoon door met het verzamelen & uitbuiten van privacygevoelige gegevens.

Dat gezegd hebbende: natuurlijk kan de informatie ook ten goede gebruikt worden. Het blijft altijd een afweging. De situatie die zich hier voordoet maakt weer eens pijnlijk duidelijk dat we goed moeten nadenken over hoe we willen dat er met onze data wordt omgegaan.
Volgens mij laten ze hiermee zien dat ze dat heel goed snappen.

Ze bieden diensten die in vele gevallen levens redt (zoals snel en veilig naar een ziekenhuis navigeren of betrouwbare medische informatie en hulpadvies leveren). Deze scenario zijn nog steeds relevant, maar ze willen elk risico vermeiden dat het misbruikt wordt en levens gaat kosten.

Ik denk dat we allemaal heel goed in zien dat google onze kwaliteit van leven aanzienlijk heeft verbeterd. Het is heel erg moeilijk om alle facetten van privacy, veiligheid en comfort voor alle verschillende landen en culturen te overzien en te begrijpen EN om winst te blijven maken (want het is tenslotte gewoon een commercieel bedrijf).
Inderdaad ja ik denk dat alleen in Nederland al miljoenen mensen dagelijks gebruik maken van Gmaps.

En er zit in Android tegenwoordig een vrij goed permissie systeem. Dat mensen te lui/onverschillig zijn om wat dingen aan te passen is niet Google's schuld.
Dat maakt het voor vluchtelingen wel lastig een route te bepalen naar veilig gebied, met zo min mogelijk opstoppingen. Richting Polen? Hongarije? Roemenië? Nu is het gokken...
Ik ken mensen die gevlucht zijn (en inmiddels veilig zijn) die juist veel aan deze info hadden. In plaats van Polen hebben ze mede met behulp van Google maps er voor gekozen om naar Hongarije te gaan (en met succes dus!!!)

@Google: zet dit weer aan aub!!!!!!!!!!

[Reactie gewijzigd door beany op 26 juli 2024 08:34]

Ik denk niet dat Google dit leest, maar als Google dit heeft overlegd met de Oekraïnse authoriteiten én dat het wel werkt "tijdens" navigatie (en dus route-planning) dan lijkt het toch een prima middenweg te hebben bereikt ?
Staat in het artikel:
Mensen die navigeren zien de informatie over drukte op wegen nog wel.
Westelijk rijden - kan ook zonder navigatie.
Deelt Google ook locatie-informatie van de Russische strijdkrachten - als die Android telefoons hebben - met het Oekraïense leger? Ik denk het niet, dat zou een precedent scheppen, maar waarschijnlijk heeft de Amerikaanse geheime dienst wel een achterdeurtje / pijplijn met live feeds.

Ik zag wel een meme dat Russische troepenbeweging met Grindr gevolgd werd.
Anoniem: 1201820 28 februari 2022 11:51
De gewone burger heeft dus geen toegang meer tot die informatie. Begrijpelijk vanuit het standpunt van overheden. Maakt wel weer eens duidelijk dat ict toepassingen van groot belang zijn voor een maatschappij, ook en zeker ingeval van oorlog.
De overheid zal zich meer gaan bemoeien met die toepassingen. Het tijdperk van ongebreidelde vrijheid en anonimiteit komt aan een einde. Meer dan ooit wordt de overheid een factor van het welzijn van mensen. Er zijn reeds genoeg boeken en films over dit onderwerp verschenen om je een idee te geven van de minder leuke kanten van daarvan, zoals het ontbreken van een goed functionerende scheiding en benoemingen van publieke macht. De rol van sleutelfiguren in de ict archtitektuur is dan natuurlijk ook van belang, met navenante status.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.