Spotify brengt betaalde podcastabonnementen uit in Nederland en België

Spotify heeft op woensdag zijn Podcast Subscription-functie uitgebracht in Nederland en België. Daarmee kunnen podcastmakers op het platform abonnementen aanbieden voor extra betaalde content. De functie was al beschikbaar in de Verenigde Staten.

Spotify brengt de Podcast Subscription-feature op woensdag uit in 29 verschillende landen, waaronder Nederland en België. De functie laat podcasters maandabonnementen aanbieden waarmee betalende klanten extra podcastafleveringen kunnen beluisteren. De functie komt beschikbaar via Spotify's podcastplatform Anchor. Anchor-podcasts kunnen ook beluisterd worden op andere platformen.

Podcastmakers kunnen zelf kiezen uit verschillende maandelijkse abonnementsprijzen. In de VS is het goedkoopste abonnement 49 dollarcent, en de duurste optie is 150 dollar per maand. Spotify meldt momenteel geen europrijzen, maar schrijft wel dat er in Nederland op woensdag direct drie betaalde podcasts beschikbaar komen. De maandtarieven daarvoor zijn 1 of 4 euro. Het is niet mogelijk om de prijs achteraf aan te passen, meldde Spotify eerder al.

Podcastmakers behouden de eerste twee jaar de volledige abonnementsopbrengsten. Na die periode rekent Spotify een commissie van vijf procent. Podcasters kunnen verder een lijst downloaden met e-mailadressen van abonnees die hier toestemming voor hebben gegeven, bijvoorbeeld om in contact te komen met betalende luisteraars.

Spotify Podcast Subscriptions
Bron: Spotify-podcastplatform Anchor

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

17-11-2021 • 20:43

73

Reacties (73)

73
73
27
2
0
40
Wijzig sortering
Anoniem: 345323 17 november 2021 21:05
Heb Spotify een paar maanden geleden vervangen door Apple Music. Irriteerde mij al een tijd er aan dat ik door de podcasts heen moest worstelen in de homescreen op alle devices. Maar de deal met Joe Rogan deed wat mij betreft de deur dicht, ik betaal om naar muziek te luisteren.

Apple One is dan best een goede deal, 5 personen voor 20 euri, incl. 200 Gb iCloud, AppleTV en de gaming service (die ik nooit gebruik).
Ik zit om dezelfde reden te kijken naar een alternatief voor Spotify. Ik heb het voor muziek, verder niet.

Ik heb niks met podcasts maar moet als premium gebruiker wel steeds door allerlei podcasts suggesties heen worstelen.
Doe dan een instelling verberg alles met podcasts.
De UI van Apple Music is afschuwelijk, het werkt log en traag en als je ergens iets start, kun je niet elders verder. Ook de aanbevelingen veel te Amerikaans. Voor mij na drie keer proberen niet prettig genoeg.
Zoeken is inderdaad minder goed dan in Spotify en het product is inderdaad minder volwassen. Maar voor mij was de keuze na een jaar vechten tegen de podcasts in Spotify uiteindelijk simpel; ik had er geen zin meer in. Zeker toen Rogan compleet wappie ging, toen was ik er helemaal klaar mee dat mijn geld daar naartoe ging.

edit; wat overigens wel top is, dat zijn de lyrics die op de muziek mee kunnen lopen. Dat ziet er echt tof uit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 345323 op 25 juli 2024 04:18]

Luister je veel podcasts dan? Ik luister een paar vaste podcasts en die zie ik terug op mijn homescreen, maar andere podcasts krijg ik niet gepushed, als ik een nieuwe podcast wil gaan beluisteren moet ik er altijd juist naar zoeken. Ik krijg eigenlijk vrij weinig niet relevante zaken voorgeschoteld in Spotify.
Anoniem: 345323 @Dennism18 november 2021 08:23
Ik luister zeker veel podcasts, via Downcast. Maar waar ik mij meer aan stoorde was het feit dat Spotify geld steekt in bijvoorbeeld het exclusief maken van podcasts, terwijl ik geld betaal voor de muziek. En op CarPlay kwamen die podcasts ook weer als eerste voorbij, zelfs voor mijn eigen playlists.

Misschien niet altijd, maar vaak genoeg om je eraan te irriteren. Er loopt ook al jaren een feature request (denk inmiddels wel meerdere) om het gewoon uit te zetten.

Ik geloof nooit dat Apple een heilige is, of iedere platenmaatschappij for that matter, maar voor nu is mijn probleem opgelost. 😉
Zeker toen Rogan compleet wappie ging, toen was ik er helemaal klaar mee dat mijn geld daar naartoe ging.
Voor mij wat lastig te plaatsen. Kwam je veel in aanraking dan met Rogan op Spotify? het is mij niet echt opgevallen. Ik luister veel podcasts, maar nog nooit via Spotify. Geen behoefte aan, maar ook geen last van gehad.

Ik betaal overigens ook voor Tidal (via een family abo), maar wat ik daar gepushed krijg aan hiphop, Jay-Z vrienden en consorten vind ik nog veel minder relevant.
Apple Music gaat bij mij super op de telefoon, en dat is de enige plek waar ik die streamingdiensten gebruik. De desktopclients (iTunes op Windows, Music op Mac) zijn verschrikkelijk. En laat ik nou net mijn playlists dan weer graag op de computer maken... Webclient werkt dan wel lekker voor afspelen, maar die kwam pas veel later.

Zelf trouwens overgestapt om eigen nummers naar de library te kunnen uploaden en deze te kunnen streamen. Apple Music toen gekozen omdat het ook een aardig grote naam was, maar twijfel nu toch vanwege de desktop UI. Er zijn nog genoeg andere keuzes, want bijna alle diensten behalve Spotify bieden zo'n cloudbibliotheek. Al ben ik met namen als Deezer toch altijd bang dat mijn library in gevaar is als zo'n kleinere naam er opeens mee stopt. Al eens meegemaakt met Google Play Music. Van de vervanger van iTunes en van Apple verwacht ik dat de dienst wel even blijft.
Klinkt inderdaad niet slecht. Ik word ook helemaal leip van al die podcasts in Spotify, ook bij CarPlay.
Ben ik de enige die nooit podcasts te zien krijgt op de homescherm?
Geen woord over advertentievrij luisteren? Het hele concept van Spotify voor podcasts zit me niet lekker, maar als je dan ook nog eens moet gaan betalen om naar advertenties te luisteren mogen ze helemaal de pot op.
Hoe bedoel je dit exact? Zoals ik dit lees is dat een dienst waarmee content creators geld kunnen vragen voor hun podcasts. Nu weet ik niet welke podcasts jij beluisterd, maar ik heb nog nooit een reclame gehoord rondom een podcast op spotify, afgezien van de podcaster die een sponsor aanprijst tijdens de podcast, maar dat is geen reclame van Spotify.
ik zou het wel fijn vinden dat de podcasts dan zo geëdit worden dat een betalende luisteraar niet naar de sponsor hoeft te luisteren.
Opzich een goede optie inderdaad. Al moet ik zeggen dat het vaak niet heel irritant is, in ieder geval niet in de podcasts die ik luister en altijd makkelijk te skippen.
Dat is ook een van de redenen dat ik geen youtube premium neem. Heb je betaald om geen reclames te zien, krijg je alsnog (soms meerdere keren) gesponsorde reclame in een video... Dan betaal ik wel niet, als die er niet uitgehaald worden.
Dit zijn allemaal (extra) betaalde podcasts die normaal niet via Spotify te beluisteren zijn. De content-creator kan een sponsor melding of zelfs reclame in de podcast zetten, al lijkt het mij niet de bedoeling. Men laat de luisteraars dan dubbel betalen en dat zullen ze niet lang blijven doen.
Het kan ook een mix zijn. Bij kranten en tijdschriften (en daarmee kan je podcasts vergelijken) is er ook een mix van betaalde content en advertenties om de prijzen lager te houden.
Ja dat klopt. En voor TV betaal je ook en krijg je alsnog advertenties te zien.

Maar ik voel nu een beetje gebeuren dat iets wat altijd ‘gratis + reclame’ was verandert in ‘betaald + reclame’.
Anoniem: 294759 @Dennism17 november 2021 21:51
Er zijn podcasts die gesponsord worden of wel reclame verwerken voor hun uitzendingen in hun podcasts. Dus zit je 'betaald reclame luisteren' als "premium betaler".

Ik ben het ermee eens dat Spotify deze praktijken actief moet aanpakken voordat zij denken aan een betaalde dienst voor podcasts.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 294759 op 25 juli 2024 04:18]

Dat gaf ik inderdaad al aan, of spotify dat moet aanpakken? Van mij hoeft het niet zo, een aantal podcasts die ik luister worden ook gesponsord maar dat gaat uiteraard volledig buiten spotify om, wat het ook makkelijk te skippen maakt. Ik kan me daar maar lastig druk om maken, even 15 of 30 sec skippen en je bent er voorbij. Ik denk dan laat die creators ook lekker wat extra's verdienen.

Tenzij ze natuurlijk volledig exclusief achter een betaalmuur gaan voor een flink bedrag, dan wordt het een ander verhaal. Als ik de in dit artikel genoemde $150 zou betalen voor een podcast dan hoef ik inderdaad ook geen sponsors meer te horen :)
Ik geloof ook dat veel van deze reclames niet 'hard' opgenomen zijn in de podcast, maar via een delivery network worden toegevoed. Dus door Spotify zelf. Terwijl ik wel 10 euro per maand betaal voor de diensten van Spotify. Een paar maanden terug kreeg ik bijvoorbeeld allemaal reclames van Bever Sport voor Stuff You Should Know. Ik geloof niet dat die amerikanen zelf nederlandse spots in zullen zetten.
Je betaalt dan ook niet voor de podcasts maar voor de muziek, als je niet het nieuwe podcastabonnement neemt zal Spotify ads toevoegen aan exclusieve podcasts (dit gebeurt dus niet voor podcasts die ook via andere bronnen te beluisteren zijn).
Als je het zo bekijkt ook dat niet eens. Muziek luisteren via Spotify is gratis*. Je betaalt er voor om bepaalde functies van de applicatie te gebruiken, bijvoorbeeld on demand spelen, en zonder advertenties te kunnen luisteren.

In dat opzicht is het jammer dat ze geen advertentievrije podcasts aanbieden. Het liefst binnen hetzelfde abonnement, maar ik zou er nog een beetje extra voor over hebben zelfs gezien ik gemiddeld 5 uur per week naar podcasts luister.

*Niet echt gratis natuurlijk, de adverteerders betalen voor de 'gratis' luisteraar. Zij 'betalen' met hun aandacht.
Dat heeft echt geen enkele podcast die ik luister, misschien dat dit iets is dat de podcast makers aan moeten zetten? Ik luister ook alleen Amerikaanse podcasts en de enige adds die erin zitten zijn adds voor Amerikaanse producten ofwel gesproken door de podcaster of wel aangekondigd door de host.
Die betaalde dienst bestaat al, dat noemen ze nu 'vriend van de show'. Voor een aanvullende betaling krijg je dan extra content die niet beschikbaar is voor de niet betalende luisteraars. De gratis content wordt betaald middels sponsoring en reclame.
Spotify probeert hier gewoon mee te liften op die bestaande constructie, of die constructie gemakkelijk te faciliteren vies hun platform. Net hoe je er tegenaan kijkt.
Het is in feite niets nieuws.
Het ligt wel wat genuanceerder. Als een podcast met reclame 2 euro kost, maar zonder reclame 5 euro, dan is een beetje reclame best wel gerechtvaardigd. Een tijdschrift zonder reclame zal ook gauw 2 of meer keer zo duur zijn. Zolang het allemaal in de juiste verhouding is lijkt het me prima. En een podcast die voor een te groot deel uit reclame bestaat zal vanzelf minder populair worden. Dat mechanisme werkt bij tijdschriften ook prima.
SAI ofwel streaming ads insertion is wel al een tijdje een feit bij Spotify, helaas. Dit is de gesproken advertentie (in een andere stem) die je vaak aan het begin van een podcast hoort. De advertentie is weliswaar geheel geïntegreerd (je ziet in de tijdsbalk niet wat de reclame begint en ophoudt). Soms heb je podcasts waarbij je eerst de SAI hoort, en je vervolgens de host hoort over de podcast sponsor.
Is dat in de gratis versie van Spotify, ik heb de betaalde versie en nog nooit een add gehoord in of voor een podcast die niet van de creator zelf komt, is namelijk altijd makkelijk te bepalen, immers de creator 'doet' de add zelf, of hij kondigt de add aan. Daar ik alleen buitenlandse podcasts luister zijn het ook altijd irrelevante adds, voor Amerikaanse verzekeringen, oordopjes of bijvoorbeeld een kortingscoupon app :D
Gisteren heb ik (helaas) voor het eerst een reclame gehoord aan het begin een podcast die niet door de makers zelf geplaatst is; het ging om de Off Menu Podcast (van Ed Gamble en James Acaster, in het engels), waar een nederlandstalige reclame aan vooraf ging. Ik betaal voor Spotify, dus ben flink teleurgesteld als dit doorzet.
Ik zal het hier ook nog eens proberen dan, laatste podcast maandag geluisterd, dus dat zou uiteraard tussentijds aangepast kunnen zijn.
Ik heb premium en ik krijg helaas gewoon SAI wanneer ik naar podcasts luister :(

Inderdaad, de host van de podcasts benoemt soms zelf ook nog de sponsor van de podcast. In die gevallen hoor je, zoals ik aangaf, eerst de SAI en daarna ook een door de host gesproken bericht.

[Reactie gewijzigd door Coffee op 25 juli 2024 04:18]

Ik ben het toevallig nu even aan het testen, naar aanleiding van deze post: SirOlfV in 'nieuws: Spotify brengt betaalde podcastabonnementen uit in Nederl...

Maar welke podcast, die ik vaker beluister, ik ook probeer, ik krijg geen reclames. Bij welke podcast heb jij het? Dan probeer ik die eens.
Hoeveel wil jij meer betalen aan de content creator zodat die reclame er niet in hoeft. Een goede podcast is meer dan een uurtje vol praten. Voorafgaand moet de journalisten behoorlijk wat onderzoekswerk doen om een goed verhaal te hebben. En podcast zijn per definitie voor een relatief kleine doelgroep (als het mass market was was het wel op radio of tv), maar voor het onderzoekswerk maakt het niet uit of er duizend of honderduizend mensen naar luisteren. Dat moet nog steeds even grondig gedaan worden.
Die zijn er zeker wel. In Nederland is nog een beetje voor erbij of van publiek geld maar er zijn veel aanbieders die ervan rond willen komen. In dat zit er reclame in. Meestal halverwege en ervoor. Freakonomics radio bijvoorbeeld. Maar je kunt dus ook per maand betalen en dan heb je geen reclame. Als Spotify die optie niet biedt wens ik ze veel sterkte
Inderdaad. 't is 't een of 't is 't ander.
Dat gaat niet helemaal op: streamingdiensten voor video hebben ook allerlei opties voor betaalde abonnementen met reclame, voor een lagere prijs. Eerst een Amerikaans ding, nu zie je dat hier ook.

Maar dat is officiele reclame, niet van die reclame die in zo'n podcast is gemixt. Daarvan zou ik het netjes vinden als betalende gebruikers de reclames met 1 druk op de knop (of automatisch) kunnen overslaan, een beetje zoals SponsorBlock in YouTube Vanced. Of dat afleveringen die alleen voor betalende gebruikers zijn inderdaad gewoon geen reclame bevatten. Maarja mogelijk blijft dat gewoon de keuze van de podcaster en/of diens sponsoren, ik heb verder geen idee hoe dat gaat.
Het anti-radio wat nu in mijn ogen erger wordt dan radio. Kapitalisme maakt veel kapot en helaas ook de podcast business.
Ik weet niet of het al zo erg is op Spotify, maar YouTube heeft bij sommige video's om de 5 minuten 2 reclames van samen zo'n 30 seconden. Niet om aan te zien.
Kapitalisme maakt veel kapot
Het mooie van kapitalisme is ook dat het gebasseerd is op vraag en aanbod. En dat je dus vrij bent om iets wel/niet te kopen/luisteren.
Wellicht wat beter dan dat er voor jou bepaald wordt waar naar je op de radio kan luisteren.

Maar laten we deze discussie verder niet ingaan.
Dit is zooi die je normaal via Patreon oid te vinden krijgt. Ipv dat je nu naar een platform van een derde moet gaan, en daar een abonnement moet afsluiten, kun je nu in het Spotify ecosysteem blijven. Da's alles.
En een van de patreon (of petje.af, of vriend van de show) perks is vaak advertentievrije versie van de podcast die je als RSS feed in je podcastspeler kan inladen...
Volgens mij juist extra content, maar ik luister geen podcasts middels RSS feeds. Op zich wel een aardige methode trouwens, behalve als je allerlei (betaalde) feeds bij moet houden. Ik denk dat het binnen het Spotify ecosysteem net even gebruikersvriendelijker is. Maar het is geen magie, net zoals Dropbox dat niet is ;)
Allerlei feeds bijhouden? Nee joh, dat doet elke willekeurige podcast app voor je. 1x invullen en dan volg je m. Komt automatisch in queues, kijk je nooit meer naar om. Qua ervaring in de basis misschien een ietsiepietsie hoger drempeltje voor 1 of 2 podcasts die ik betaal, maar daarna zoveel makkelijker dan Spotify...
Ik ga eens kijken hoe fijn het tegenwoordig werkt. AntennaPod dekt de lading?
Zelf wel fan van Podcast Addict, en Pocket Casts is ook prettig. Antennapod geen ervaringen mee
Weet je wat het is, eigenlijk zou ik graag de boel in Docker self-hosted willen draaien. Spotify kan ik op een MBP of een Android device draaien. En heeft dan features zoals resuming, offline luisteren (downloaden), enz. Als ik dus clients zou kunnen syncen op de een of andere manier, zou het ook al kunnen werken. En de 'music player' is dan een logische plek.
Ik ben benieuwd naar de prijzen en welke podcasts er in Nederland aan gaan doen. Ik vind het zelf op zich geen probleem om voor sommige podcasts een klein maandelijks bedrag te betalen. Het maken van podcasts kost immers ook tijd en geld.
Als bepaalde podcasts maar gratis blijven via Spotify . Ik steun ze al via hun website.
Zoals Adam Curry zegt: you can’t monetize the network. Value for value is het enige houdbare model, met de No Agenda Show als beste voorbeeld.

Gebruik bijvoorbeeld een podcasting 2.0 compatible app, dat voegt veel meer toe aan podcasts dan wat Spotify of Apple kan doen.
De volgende stap is een nieuw album dat je tegen betaling een maand eerder kan luisteren dan op andere streamingdiensten.
De stap daarna is een album alleen beluisteren als je betaald hebt.
En dan is het echte bestaansrecht van diensten als Spotify dus weg.
Misschien, maar heeft hier opzich best weinig mee te maken. Dit is echt zo'n amateur content creators dingetje: op YouTube gebeurt dit ook al veel, bijvoorbeeld in de vorm van Patreon of YouTube Premium exclusives. Is niet veel anders, behalve dat je daar beeld naast het geluid hebt.

Wat betreft een album alleen kunnen luisteren als je betaald hebt, en ik ga er dan vanuit dat je het over een muziekalbum hebt, dat is in principe gewoon al de bedoeling. Die Free versie is alleen fatsoenlijk bruikbaar op desktops en is echt een extratje vanwege de reclames: de meeste andere streamingdiensten bieden zo'n gratis versie sowieso al niet en die hebben toch bestaansrecht. Neem een van hun grootste concurrenten, Apple Music. Albums massaal achter een extra abonnement plakken, dat zie ik ook niet snel gebeuren eigenlijk.

Een maand eerder luisteren (al zie ik dat eerder gebeuren in de vorm van een week/enkele dagen), dat zou te vergelijken zijn met al die streamingdiensten die je afleveringen vooruit laten kijken voor ze op tv geweest zijn. Dan ben je dus late to the party als je een week later pas een uitzending ziet die je vrienden de week ervoor al zagen, en dat werkt (dat zag ik bv ook met de Temptation Island kijkers in mijn omgeving). Dat zou dus best kunnen gebeuren, maarja, of dat in de smaak gaat vallen is een tweede, want op Spotify liggen die zaken toch ook wel weer net iets anders.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 25 juli 2024 04:18]

Wat betreft een album alleen kunnen luisteren als je betaald hebt, en ik ga er dan vanuit dat je het over een muziekalbum hebt, dat is in principe gewoon al de bedoeling.
Ik bedoel "als je specifiek voor dit album betaalt". Ik zie het wel gebeuren, nu ze de eerste stap gezet hebben met betalen voor specifieke content. Betaal je 4 euro, dan mag je het album luisteren vanaf de releasedatum. Betaal je niet, dan wacht je maar een maand (of koop je de fysieke cd, die nog wat duurder is). Dus in principe wat Disney+ doet met bepaalde films, waar je extra moet dokken om hem te kijken (en over een tijdje staat hij er "gewoon" op).

[Reactie gewijzigd door Tokus op 25 juli 2024 04:18]

We zullen het zien, ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. Dan zouden we inderdaad een stap terug doen en iTunes achtige taferelen weer integreren, iets wat Apple Music dan trouwens eenvoudiger kan integreren omdat iTunes nog altijd bestaat en Apple biedt overigens ook al abonnementen voor podcasts aan. Vooralsnog zie ik een duidelijke splitsing rond de keuzes die Spotify neemt rond hun muziekplatform en hun podcastplatform(en), maar het zou inderdaad kunnen dat ze dergelijke ideeën verder doorvoeren.
In het begin was dit al zo, kon je sommige nummers alleen luisteren als je premium lid was.
Premium nummers werden toen paars weergegeven
Anoniem: 302359 17 november 2021 23:46
Slechte zaak, de hele kracht van podcast is dat het gratis is.Spotify doet net alsof dit voor de podcastmakers geweldig is, maar in werkelijkheid is het spotify gewoon om geld te doen. Elke beetje betaalde content strijkt spotify ook een percentage van op.

Ik begin een beetje moe te worden van al die geldwolf corporaties die iets moois opslokken om het vervolgens te vercommercialiseren.
Waarom moet het gratis zijn? Een goede podcast vereist onderzoek en dat moet linksom of rechtsom betaald worden. Als je niets wilt betalen moet je ook niet verwachten dat er content met enig niveau komt. Ja, een paar brallende would-be celebs kunnen een uur volkletsen, maar podcast met zinnige content (denk aan onderzoeksjournalistiek, politieke analyses, wetenschap etc) kosten nu eenmaal flink wat geld.

Maar blijkbaar wil jij gratis podcasts maken en flink wat uren van je eigen tijd investeren voor het voorbereidende onderzoek.
Begrijp ik het goed dat de genoemde abonnementen dus per podcast afgesloten worden ipv voor podcasts in het algemeen? Beetje zoals een abonnement per artiest zou zijn? Gezien de verschillende bedragen van $0,50 tot $150,- Of kunnen podcast-makers zich aansluiten bij één van de beschikbare abonnementen, waarbij de makers dus een afweging maken tussen inkomsten per luisteraar en aantal potentiële luisteraars (wat minder zal zijn bij duurdere abonnementen)?

Bij nader inzien klinkt dat laatste het meest logisch, maar dan zou je verwachten dat er slechts een paar abonnementsvormen zijn. En dan is het verschil tussen $0,50 en $150,-/maand wel enorm groot.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 25 juli 2024 04:18]

Podcast en muziek… ik vind het nog niet echt lekker samengaan.
Het hangt voor mij van het moment af wat ik op zet. Tijdens het werken hoor ik liever muziek en tijdens het uitruimen van de vaatwasser zet ik meestal een podcast op. Daarom vind ik het niet zo raar dat Spotify de laatste tijd op beiden inzet.
Precies; Ik luister de Tweakers podcast steevast tijdens het stofzuigen op zaterdag, de Maarten van Rossem podcast 's morgens in de auto en op de terugweg muziek.

Op kantoor en thuis zet ik soms een playlist op de Sonos of soundbar.

De app is echt ideaal, alleen de chaotiache interface is een drama met allerlei op vage algoritmes gebaseerde "aanraders" in plaats van waar ik echt op naar zoek ben.
Podcast en muziek… ik vind het nog niet echt lekker samengaan.
De meeste mensen luisteren ze dan ook niet tegelijk maar voor/na elkaar :+
Ik luister al jaren muziek podcasts. Veelal 1 a 2 uur per show in de betaalde versie van RSS Radio. Heb nog zo’n 200 uur staan. Helaas stappen producenten door druk van muziekindustrie over op YouTube, Mixcloud en Spotify. Hierdoor wordt het onmogelijk om nog reclamevrij en met alle functionaliteit (scheduled downloads, auto fill playlist, auto archive playlist) te luisteren. Zelfs de betaalde versies bieden dat niet.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 25 juli 2024 04:18]

Ik vind het ideaal. Was nooit zo’n podcast-luisteraar, maar door Spotify blijk ik het toch wel leuk te vinden, bijvoorbeeld het 2 minuut durende Nu.nl nieuwsbulletin, even snel bij. Ook AD Media Podcast eens per week is een aanrader. Zou er best iets voor willen betalen, als het maar niet teveel is.
Zie het als radiozenders. Sommige radiozenders hebben alleen muziek, andere radiozenders hebben vooral nieuwsitems, documentaires, etc.

Ikzelf vind het heel fijn dat Spotify beiden aanbiedt. Als ik bijv lange afstanden moet reizen (fiets, trein, etc) dan vind ik het fijn om naar een podcast te luisteren. Maar voor korte momentjes, of sporten, is het juist fijn om naar muziek te luisteren.
Het is allemaal audio, maar ik het audiobooks functioneler gevonden als toevoeging op Spotify, maar Podcasts is goedkoper geproduceerdere meuk dan de doorsnee audiobook. Dus ik snap waarom Spotify ervoor heeft gekozen...
Het hangt er net vanaf :)

Er zijn ook matige audiobooks, en er zijn Pulitzer Prize winnende podcasts.
Gisteren en vandaag geluisterd naar de zes afleveringen tellende 1619 Podcast over de slavernij en de nasleep, erg interessant.

Maar ook als je een filmliefhebber bent zoals ik, zijn er dat soort long form journalism podcast te vinden zoals You Must Remember This. Net als met apps zit er een hoop crap tussen, maar ook absolute parels. Ik was ook altijd van de audiobooks (might pick it up again), maar podcasts vind ik voor in wandelpauzes oppakken en weer wegleggen, toch net iets geschikter.
Waarom komen ze hier mee, terwijl ze eerst dit jaar hoog van de toren blazen met HD Audio.
Waarom komen ze hier mee, terwijl ze eerst dit jaar hoog van de toren blazen met HD Audio.
Dat is waar gebruikers op zitten te wachten, dus komt het bij spotify als laatste aan bod. Net zoals elk ander veel verzochte features dat langs komt op hun fora. Ze hebben daar een prima systeem waar gebruikers op features kunnen stemmen, echter gebeurt het aan de lopende band dat wanneer een verzoek enorm populair wordt en veel stemmen vergaart, er vervolgens slotje op de draad gezet wordt met een doodoener in de trant van: Leuk verhaal maar doen we niets mee. Nieuwe threads over dezelfde feature worden direct gesloten met een referentie aan het nietszeggende antwoord van spotify. Ze zetten dubbel en dwars in op podcasts, luistenboeken etc.. maar de muziekspeler functionaliteiten verbeteren ho maar. Als het bij Spotify aankomt op klant tevredenheid of data vergaren over de klant dan kiezen ze voor optie 2. Daarom wordt met een aantal van de voorbeelden hieronder ook bewust niets gedaan ook al wil de eindgebruiker dit heeeeeel graag en krijgt het verzoek tienduizenden upvotes.

We hebben het dan niet over heel bijzondere wensen maar over basis functionaliteit zoals bijvoorbeeld:
  • Een fatsoenlijke shuffle feature (niet een die telkens de zelfde nummers shuffelt maar rekening houd met reeds gespeelde nummers)
  • Een aanpasbaar Homescreen. De snelkoppelingen/tegels kan je nu helemaal niets mee. Ik zit al dagen tegen niets zeggende complot theorieën podcast en mentale weerbaarheid gedoe te kijken, die zijn inmiddels weg, nu staat er een podcast over serial killers.. wie verzint dit??? . Ik luister nooit podcasts.. wil het niet, laat mij het verbergen of op zijn minst onderaan m'n Homescreen zetten.
  • Een Discover weekly lijst die je handmatig kan voeden of op één of andere manier beïnvloeden. Nu zit m'n hele Discover weekly lijst vol met k3 en vergelijkbare muziek omdat dochterlief even geluisterd heeft onder mijn user. Die aanbeveling krijg je er dus niet zomaar uit. Idem voor andere playlist waar Spofity voor jouw bepaald wat je wil horen.
  • Lokale media niet kunnen streamen naar een chromecast oid. Genoeg media players die dit wel kunnen.
  • Het zou fijn zijn om genres of artiesten waarin ik niet geintresseerd ben te kunnen blokkeren/verbergen in AI gestuurde playlists.
  • Een manier om je recent gespeelde playlists te verwijderen/bewerken zou ook niet verkeerd zijn (kon voorheen wel).
Daarnaast doen ze gewoon dingen waar ik totaal niet van gecharmeerd ben.
  • Door de platenmaatschappij ingekochte reclamespot als je spotify opstart voor bv het nieuwe albums van je broer en lil kleine of welke B artiest die hier geld voor neergelegd hoef ik niet in beeld.. Ik betaal voor een dienst, ga heen met je reclame.
  • Een op een bestaande playlist gebaseerde radio zit vol nummers uit die playlist... ik wil NIEUWE muziek anders zette ik mijn playlist wel aan. Dit was voorheen ook zo, sinds een tijd ineens niet meer. Nu kan je op de desktop client wel een playlist kopie maken op basis van een bestaande playlist maken, dan krijg je wel een lijst met nieuwe nummers. Als je besluit dat je die playlist niets aan vindt dan kan je die wel wissen maar hij blijft voorlopig mooi op je homescreen staan onder recent afgespeeld. Verwijderen kan je niet, je zal 6 andere playlists moeten luisteren om deze van het rijtje recent afgespeelde afspeellijsten af te drukken.
Ik kan nog wel even doorgaan met voorbeelden typen merk ik(te veel ergernissen om op te noemen) dus ik hou het hier maar bij. Het is al laat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 25 juli 2024 04:18]

Yup, dit dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.