Europol en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben details bekendgemaakt over acties die de afgelopen tijd zijn ondernomen tegen ransomwarebendes. Daarbij zijn zeven verdachten aangehouden, waarvan er vijf worden gelinkt aan REvil.
Roemeense autoriteiten hebben vorige week donderdag twee verdachten opgepakt, die volgens Europol verantwoordelijk worden gehouden voor 5000 infecties met de REvil-ransomware. Daarmee zouden ze een half miljoen euro aan losgeld hebben buitgemaakt. Ook maakt Europol bekend dat er sinds februari nog drie andere verdachten zijn opgepakt, die eveneens gelinkt worden aan REvil. Daarnaast zijn er twee verdachten gearresteerd die connecties zouden hebben met de GandCrab-ransomware. De arrestaties vonden plaats in Zuid-Korea en Koeweit.
De zeven arrestaties zijn allemaal onderdeel van operatie GoldDust, waar zeventien Europese landen aan meewerkten. Ook Nederland en België waren daarbij betrokken. Het gaat om een operatie van Europol, Eurojust en Interpol. De verdachten zijn gearresteerd na succesvolle afluisteroperaties en inbeslagname van apparatuur die gelinkt zou zijn aan de ransomwarebendes. REvil is de groep die achter de grote aanval op Kaseya zat eerder dit jaar. GandCrab wordt gezien als een voorloper van die groep.
Volgens Europol zijn de zeven verdachten samen verantwoordelijk voor 7000 ransomware-infecties en eisten ze meer dan 200 miljoen euro aan losgeld. Hoeveel daarvan daadwerkelijk is betaald, is niet bekend.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie schrijft over de arrestatie van een 22-jarige Oekraïense man in oktober, na het uitvaardigen van een internationaal arrestatiebevel. Hij wordt er onder meer van verdacht de aanval op Kaseya te hebben gepleegd en de Amerikaanse overheid heeft om zijn uitlevering gevraagd. Daarnaast heeft het ministerie beslag gelegd op 6,1 miljoen dollar aan losgeld, dat door een 28-jarige Russische verdachte zou zijn ontvangen, eveneens als gevolg van aanvallen met de REvil-ransomware. De betreffende Rus is nog voortvluchtig.
De twee zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor diverse vergrijpen, waaronder het beschadigen van computersystemen, fraude en witwassen. Opgeteld kunnen de twee gevangenisstraffen krijgen van maximaal 115 en 145 jaar.
Het internationale onderzoek naar de REvil-ransomwarebende is volgens Europol een voortzetting van een onderzoek uit 2018 naar GandCrab, dat geleid werd door Roemeense autoriteiten. Met die acties werden destijds drie decryptietools vrijgegeven voor slachtoffers van ransomware. Bij operatie GoldDust zijn aanwijzingen uit dit eerdere onderzoek gebruikt. Vorige maand ging al het gerucht dat de REvil-groep een halt was toegebracht door acties van de Verenigde Staten en diverse andere landen.