Team Xecuter-lid Gary Bowser bekent Switch-modchips te hebben verkocht

Gary Bowser, lid van modchipgroep Team Xecuter, heeft schuld bekend aan de verkoop van modchips voor de Switch-console. Gary Bowser biedt aan om 4,5 miljoen dollar aan Nintendo te betalen en om te helpen bij het vinden van de andere leden van het hackersteam.

Bowser hangt een maximale gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd voor zijn deelname aan het handelen in illegale modchips en het schenden van de antimisbruikbepaling van de dmca-wet. Hij biedt aan 4,5 miljoen dollar aan Nintendo te betalen als schadevergoeding en om mee te helpen met het opsporen van andere leden van Team Xecuter. Dat schrijft Torrentfreak op basis van de schikking tussen Bowser en de Amerikaanse justitie.

Doordat Bowser nu schuld heeft bekend, vervallen de negen andere aanklachten die op hem gericht waren, waaronder samenzweren om fraude te plegen. Wel wordt hij nog veroordeeld voor de twee resterende aanklachten, al zal de straf door zijn coöperatieve houding waarschijnlijk lager uitvallen, volgens de Amerikaanse justitie.

De Canadese Gary Bowser werd vorig jaar oktober opgepakt voor zijn illegale handelspraktijken die al sinds 2013 aan de gang waren. Als lid van Team Xecuter hield hij zich bezig met de marketing, klantenservice, verkoop en distributie van modproducten. In april klaagde Nintendo hem zelf aan voor de handel in modaccessoires voor de Nintendo Switch. Die zaak is nog gaande en staat los van deze schikking. Bowser heeft nog niet op Nintendo's aanklacht gereageerd.

De hackersgroep verkocht hardware- en software-modproducten waarmee mensen illegale versies van games op meerdere consoles konden spelen. Met de SX OS-modchip, waarmee mensen custom firmware op de Switch konden installeren om zo illegale versies van games te kunnen downloaden, heeft de groep naar verluidt tientallen miljoenen dollars verdiend. In totaal zou Bowser daar zelf zo'n 320.000 dollar van terug hebben gezien, aldus Torrentfreak.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

02-11-2021 • 15:22

63 Linkedin

Reacties (63)

63
62
42
4
0
16
Wijzig sortering
Voor de Switch had TX de volgende producten:
- SX Pro. Een USB-jig met een plasticje om de bootloader te patchen, en vervolgens ander OS in te laden: SX OS: het Nintendo 'Horizon-OS' met een hoop memory-patches om unsigned code te kunnen draaien.
- SX OS. CFW voor de Switch. Werkt met een licentie. JIG is niet nodig, omdat er andere 'fusee gelee'-achtige exploits zijn.
- SX Core en SX Lite: Modchips die direct op de CPU en op de eMMC van de Switch zat. Nintendo heeft in een revisie (Erista-patched) en Mariko de vulnerability hardwarematig gepatched. De SX Core werkt op alle Switch modellen (OLED tot op heden uitgezonderd). Doel van deze chip is een andere bootloader injecten.

Bizar is de gebruikte technieken: het glitchen van de CPU om vervolgens een side channel attack uit te kunnen voeren om een eigen bootloader te kunnen starten is behoorlijk nifty gedaan. De hardware als in de modchip die TX hiervoor leverde (rond de 50,- ~ 60,- euro voor een modchip van hoge kwaliteit) met hoe het werkt: ik vind het knap gedaan. Nu is er een clone beschikbaar: HWFly, echter voor een veel hoger bedrag.

Bij het 'reversen' van SXOS (waarin brick-code aanwezig was), bleken er referenties in te zitten naar Team Gateway: die club die de eerste flashcard voor de 3ds had, welke ook 3ds-spellen kon spelen. Ik denk dat 'GaryOPA' wel iets groter was dan die paar ton, en ook het forum waar 'ie Admin was, deed anders vermoeden.
Het geld van de verkoop ging niet naar Gary toe, maar naar Max. Deze werden vanaf de chinese fabrieken rechtstreeks naar de modchip verkopers gestuurd. Gary verkocht de chips niet zelf. Gary deed niets anders dan banners verkopen op MaxConsole, PS3Crunch en weet ik welke hij nog meer allemaal had. Ik had ook een admin account op MaxConsole en ik verdiende er welgeteld 0 euro aan.

En het ontwikkelen werdt ook niet (volledig) door Gary gedaan. Max en Gary had wel een groot vrienden bestand van contacten die voor hun kunsten betaald werden.

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 2 november 2021 16:58]

Inderdaad, Die 320.000 dollar voor de switchMOD is misschien maar 1 uitvoering waar hij het over heeft (over goeie marketing gesproken) wie weet heeft hij voor de Wii en alle andere Nintendo consoles ( en wellicht andere merken ) minstens het 10-voudige gekregen
...wat natuurlijk ook past in zijn aanbod Nintendo 4,5 miljoen dollar terug te betalen... of hebben jullie dat ook onder de sofa liggen?
Ik heb ook al eens in vorig artikel iets geplaatst maar heb echt medelijden met Gary. Ik kende Gary persoonlijk, en ook zijn persoonlijke situatie. Sinds de PS3/PS4 tijd hadden we regelmatig contact. Gary woonde in Dominicaans Republiek en als hij die zogenaamde $320.000 zou hebben verdiend zou hij daar leven als een God in Frankrijk. Maar dat was echt niet het geval. Hij woonde in een bouwval van een woning en bezitte een oude auto.

Hij hoste in de PS3/PS4 tijd voor mij mijn websites PS3SceneFiles en later PS4SceneFiles. Stelde niet super veel voor maar ik hoste voornamelijk homebrew, firmware, custom firmwares. Geen piracy zoals bijvoorbeeld hele games. Halverwege de PS4 tijd raakte ik de interesse kwijt en Gary was inmiddels ook meer met Nintendo producten bezig en hierdoor verwaterde het contact wat. We hadden af en toe nog eens contant over persoonlijke dingen maar daar hield het ook wel op.

Gary was in verband met Team Executer niet meer dan het laaghangend fruit. Hij onderhield meedere websites zoals MaxConsole, TeamExecuter en ongeveer nog 5 sites. Zijn inkomsten waren waren voornamelijk van de advertentie inkomsten. En dan was dit geen Google adsense want die laat adverteren niet toe op zulke sites. Hij verkocht zelf dan ook niet de modchips, maar maakte alleen reclame voor die shops op zijn websites. Andere PS3 en PS4 producten uit de koker van het team achter Team Xecuter was zoals True Blue, Cobra ODE kwamen allemaal uit de fabriek van Max Louarn en Yuanning Chen. Max Louarn funde al de projecten en betaalde de ontwikkelaars en Yuanning Chen produceerde dit in zijn fabriek. Vervolgens deed Gary met zijn platformen de promotie hiervoor.

Misschien dat zijn rol tijdens de Nintendo dagen wel groter is geworden binnen Team Xecuter, maar als ik zie hoe zijn rol tijdens de PS3/PS4 dagen was het voor hem altijd dollars bij elkaar schrapen.

Maar zoals ik het lees zijn zijn andere Team Xecuter companen veilig. Frankrijk levert Max Louarn niet uit omdat het in Frankrijk geen criminele overtreding is. Nintendo USA heeft hem aangklaagd en om hem te berechten zal Max Louarn toch echt voet in amerika moeten zetten.
Misschien begrijp ik het verkeerd, maar als je zelf 4,5 miljoen aan Nintendo aanbiedt dan lijkt het mij toch dat je er aardig aan verdiend hebt en zo niet dan wek je wel dat beeld (althans bij mij)... :/
Je ziet bij dit soort schikkingen vaker dat er officieel een gigantisch bedrag wordt afgesproken. Belangrijkste doel ervan is dat het in het nieuws kan worden gebracht en daarmee anderen afschrikt. Onderhands wordt vervolgens het meeste ervan kwijtgescholden. Dat zou hier ook kunnen zijn gedaan.
Oh, ik wist niet dat dat gebruikelijk is! Dat plaatst zo'n bericht natuurlijk in een heel ander perspectief. maar zal desondanks niet om een paar euro gaan vermoed ik.
Bood hij het aan, of heeft zijn advocaat het bedrag voorgesteld? dat is namelijk heel andere taal, en veel logischer. Ik verwacht niet dat ie zelf heeft gezegd: Ik betaal jullie 4,5 miljoen out-of-pocket.. Dat zou de indruk wekken dat hij een veelvoud hiervan heeft verdiend aan dit verhaal.
Gary wist natuurlijk dondersgoed dat dit dit illegaal was. Of ie er dan veel aan verdient of niet doet niet ter zake. En misschien heeft Gary je nog een rad voor ogen gedraaid ook, want tijdens zijn arrestatie werd ie weggezet als een van de leiders van de organisatie.
En natuurlijk moet Max heel erg gaan letten waar hij op vakantie gaat. Want hij zal niet de eerste zijn die in een vakantieland opeens wordt opgepakt en in een uitleveringstraject terecht komt.
Ik heb ook al eens in vorig artikel iets geplaatst maar heb echt medelijden met Gary. Ik kende Gary persoonlijk, en ook zijn persoonlijke situatie.
Ach, het is een trafficker, je zal niet de enige zijn die op het verkeerde been is gezet en gebruikt dus bespaar je de moeite, is het echt niet waard.
Waarom gaat dit via Amerikaanse justitie als hij een Canadees is?
Waarom gaat dit via Amerikaanse justitie als hij een Canadees is?
Volgens mij gaat het erom dat e.e.a. door de federale justitie van de VS als 'grensoverschrijdende' wetsovertreding(en) wordt beschouwd en 'dus' als wetsovertreding jegens amerikanen of als op Amerikaans grondgebied. Een argument wat ze bijvoorbeeld ook toepassen op drugsbazen die worden verdacht van productie en/of distributie van verdovende middelen voor de Amerikaanse markt, zelfs als die hun hele leven Midden- of Zuid-Amerika nog niet verlaten hebben.
dan nog zouden Japan of Canada jurisdictie moeten claimen omdat dat de landen van herkomst zijn van het slachtoffer en dader.
Nee, in dit geval is het de Amerikaanse tak van Nintendo dat klacht heeft ingediend. Dit is een bedrijf gevestigd in de VS naar Amerikaans recht en heeft dus het recht om deze zaak te starten.
Uiteraard, maar Nintendo of Amerika Inc in de VS is een dochtermaatschappij van Nintendo Co Ltd in Japan en die laatste heeft de patenten, copyrights en trademarks waar inbreuk op gemaakt is.
Klopt, en dat is niet uniek aan de VS. Landen zoals Spanje hebben zelfs het concept van universele jurisdictie, daar vinden ze dat hun rechtbanken in beginsel bevoegd zijn om over iedereen ter wereld te oordelen. Uiteraard zullen die rechtbanken in de praktijk buitenl;andse zaken overlaten aan buitenlandse rechtbanken, maar theoretisch is iedereen ter wereld te dagen voor een Spaanse rechtbank.
België heeft volgens mij ook het concept van universele jurisdictie
Nee, dat hebben we niet, Er is wel een tijd een wetgeving geweest die het mogelijk maakte met betrekking tot genocide, maar die wetgeving is ondertussen aangepast zodat er een link met Belgie noodzakelijk is.
En zelf leveren ze in principe niet uit zo ver ik weet.
Ook zijn ze niet lid van het internationaal strafhof in Den Haag. Waardoor je ze als land niet aan kan klagen. Ook niet bijvoorbeeld soldaten.
Je nationaliteit maakt natuurlijk niet direct wat uit, als een Amerikaan / Duitser / Turk / Canadees of insert andere nationaliteit in Nederland een criminele handeling pleegt kan hij hier ook gewoon vervolgd worden.
Waarschijnlijk omdat Nintendo of America (Washington State) hem aanklaagt en Canada een ander land hem uitlevert.

[Reactie gewijzigd door Donvermicelli op 2 november 2021 17:25]

Dat was niet Canada maar de Dominicaanse republiek.
Omdat Canada tegenwoordig veel via de VS speelt. De Canadese politie zegt ook geregeld dat ze iets niet kunnen doen vanwege “privacwetgeving in de VS”, zelfs als het bedrijf in kwestie 100% Canadees is.
Vrij aparte boete / celstraf. Stel, Gary had de chips zelf ontworpen en verkocht.. dan heeft hij uiteindelijk zelf niet de games gedownload voor alle mensen toch? De chip 'unlocked' het systeem maar meer ook niet. Amerika wilt een voorbeeld stellen?
Ook hier is het ombouwen van consoles meestal niet toegestaan.
nieuws: EU-hof: ombouwen consoles is niet per se verboden

Ik kan me voorstellen dat dit potentieel wel kan:
- Een modchip die niet werkt met commerciele games
- Een cartridge voor een console waarvan de games al lang niet meer verkocht worden (dus geen marktverstoring)
- Een cartridge voor een console (bijv. Gameboy) waarvan de oorspronkelijke cartridges slijten

Het gaat er niet zozeer om hoe het vermarkt word, maar meer wat de gebruikers er daadwerkelijk mee doen. Wat overigens niet rijmt met het toestaan van emulators voor consoles die nog actief ondersteunt worden...

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 2 november 2021 16:06]

“Het gaat er niet zozeer om hoe het vermarkt word, maar meer wat de gebruikers er daadwerkelijk mee doen.”

Als ik dat even doortrek naar bijv. messen, dan zouden we dus geen keukenmessen meer mogen kopen omdat gebruikers, vooral hier in Nederland, hele andere dingen met messen doen dan waar ze voor vermarkt worden?

Ik bedoel maar te zeggen dat ik niet denk dat dat de enige reden zal zijn om iets te verbieden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 2 november 2021 17:34]

Als 99% van de gebruikers een keukenmes zouden gebruiken om iemand neer te steken zouden we daar inderdaad weleens naar mogen kijken.
Slecht voorbeeld, want ik denk dat keukenmessen vele, vele, vele malen meer worden gebruikt om de spruitjes te schonen en de worteltjes te snijden dan voor steekincidenten.

De proportionaliteit is belangrijk in zoiets.

Maar met PirateBay hebben we gezien dat die verboden werd, ondanks dat je er ook Linux-distributies kon torrenten. De overweldigende meerderheid van materiaal en daadwerkelijk verkeer was copyrighted content.

Hoe het juridisch verwoord is, weet ik niet, maar het maakt wel degelijk uit.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 november 2021 17:52]

Dit is zoiets als het unlocken van de bootloader van een smartphone.
Vrij aparte boete / celstraf. Stel, Gary had de chips zelf ontworpen en verkocht.. dan heeft hij uiteindelijk zelf niet de games gedownload voor alle mensen toch? De chip 'unlocked' het systeem maar meer ook niet. Amerika wilt een voorbeeld stellen?
Ik vermoed dat de manier waarop hij de chips gemarket heeft deel uitmaken van het oordeel: Als hij expliciet vermeld heeft in zijn marketing dat je er illegale games mee kan spelen dan is de verkoop van die chips hoogst waarschijnlijk strafbaar vanwege het doel waarmee ze verkocht worden.
Dit is geen juridisch advies
Voor zover ik begreep bood sxOS op een gegeven moment ook aan dat je tegen betaling hele games kon downloaden van een portal. Dat is gewoon regelrechte piracy.
Vrij aparte boete / celstraf. Stel, Gary had de chips zelf ontworpen en verkocht.. dan heeft hij uiteindelijk zelf niet de games gedownload voor alle mensen toch? De chip 'unlocked' het systeem maar meer ook niet. Amerika wilt een voorbeeld stellen?
Vindt het sowieso stom die chip was eigenlijk gewoon een veredelde USB stick bij de eerste versie van de switch was hij te hacken door een paperclip. Gaan ze nu ook de paperclip fabrikant aanklagen? Eigen is het een falen van Nintendo zelf dat ze zo simpel te hacken zijn. Blijft die rechtzaak apart vinden dan zouden ze die sd kaart makers ook aan moeten klagen want daar op kan je illegale games zetten.
De hackersgroep verkocht hardware- en software-modchips waarmee mensen illegale versies van games op meerdere consoles konden spelen.
Wat is een 'software-modchip'?
Gary Bowser biedt aan om 4,5 miljoen dollar aan Nintendo te betalen en om te helpen bij het vinden van de andere leden van het hackersteam.

(...)

In totaal zou Bowser daar zelf zo'n 320.000 dollar van terug hebben gezien, aldus Torrentfreak.
Waar haalt hij de andere 4,18 miljoen dollar vandaan?

Zelf zie ik geen heil in hardware modchips. In mijn tijd heb ik vrolijk de Xbox Classic, de PSP en de Nintendo Wii softwarematig gratis gemodificeerd voor uiteenlopende redenen (XBMC/Kodi, emulatie...), maar hardwarematig zou ik daar niet snel aan beginnen. Ik heb dan ook een Steam Deck in de reservering staan. Als ik dan iets wil spelen dat is uitgekomen op een oudere console die ik niet heb, dan kan ik het spel (tweedehands) kopen en in de kast zetten, en ze allemaal spelen op hetzelfde apparaat. Zo bezit ik het toch, ook al zal het wel niet mogen volgens de kleine lettertjes van de (niet rechtsgeldig getoetste) EULA. :+

Om het hierboven omschreven scenario zal ik ook niet 'gepakt' worden, want ik doe het allemaal zelf, voor mijzelf, en verdien er niets mee. Dat laatste is waar Team Xecuter op nat gaat. Het is het de combinatie van het faciliteren van illegale zaken en eraan verdienen die hen nekt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 november 2021 15:36]

Zelf zie ik geen heil in hardware modchips.
Het is niet de fijnste manier van modden, maar soms is er gewoon geen andere uitweg.
Als de software TE goed beveiligd is moet je het anders oplossen. en dat is wat TX deed.
Waar haalt hij de andere 4,18 miljoen dollar vandaan?
Dat is toch niet zo relevant? Je kunt nu eenmaal een grotere schuld hebben dan wat je liquide beschikbaar hebt. Dat is dan waarschijnlijk een gevalletje onder curatele, liquidatie van je bezit en/of een persoonlijke faillietverklaring.
maar hardwarematig zou ik daar niet snel aan beginnen
Waarom niet?
Ik heb ooit een modchip op mijn originele Xbox geinstalleerd. Dat was een kwestie van het printplaatje op de juiste plek aanbrengen en wat kabeltjes verbinden, waarbij de plaat zelf uitsparingen had om perfect te passen op de bestaande hardware, met wat rigide lange contactpunten eraan die op de juiste plek op het moederbord contact maken. Je hoefde niets te solderen. De Xbox weer in originele staat brengen was dan simpelweg het verwijderen van de chip.

Goed, je moet altijd rekening houden dat je je apparaat kan bricken, maar dat is met software mods niet anders. En ik kan me voorstellen dat je in een geval van een handheld oid een stuk minder werkruimte hebt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 2 november 2021 17:09]

Waarom niet?
Ik heb ooit een modchip op mijn originele Xbox geinstalleerd. Dat was een kwestie van het printplaatje op de juiste plek aanbrengen en wat kabeltjes verbinden, waarbij de plaat zelf uitsparingen had om perfect te passen op de bestaande hardware, met wat rigide lange contactpunten eraan die op de juiste plek op het moederbord contact maken. Je hoefde niets te solderen. De Xbox weer in originele staat brengen was dan simpelweg het verwijderen van de chip.
Dit klinkt zo overbodig voor mij, als je een Xbox ook kan modificeren zonder deze te openen.
Wat is een software modchip?
Een SD kaart met specifieke save file vanwaar een exploit gestart kan worden wellicht?
Wellicht bedoelen de SX OS dongle voor de release reeks van de switches waar die hardware exploit in zit.
Zelf zie ik geen heil in hardware modchips
Wellicht heb je dan niet helemaal de ontwikkelingen gevolgd en/of had je geen haast.
Echter als je als eerste (zo gaat het in dat wereldje) iets wilt kunnen wat niet kon kom je vaak op hardware oplossingen uit. Jaren later (meer kennis over werking) kwam er voor sommige consoles een sofmod beschikbaar maar dat is zeker niet voor alle consoles zo geweest.
PlayStation 1 en GameCube bijvoorbeeld zijn alleen met hardware te modden volgens mij. De Wii en Xbox in het begin ook, maar pas veel later kwamen daar softnods voor.
Dus dat jij geen heil in hardware ziet heeft er wellicht mee te maken dat je niet van het eerste uur wilde zijn.
Toepasselijke naam voor iemand in een Nintendo gerelateerde rechtzaak :+
Had Bowser inderdaad kunnen zien aankomen. Hij legt het altijd af tegen Mario.
Het bijzondere is nog wel dat de huidige CEO van Nintendo of America dezelfde achternaam draagt, Doug Bowser.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik even verward raakte :+
Ik moest stiekem lachen :D
Het blijft toch altijd een beetje raar voelen hier in Nederland, dat gedoe over illegale kopietjes. Ik kom uit de tijd dat mijn vader thuis kwam van de Amiga computerclub met bakken vol floppys met spelletjes. Dat was 'normaal'. Later lekker downloaden van de bulletinboards. Later dan weer napster, winmx, kazaa, usenet, torrents etc etc. En nu dan eindelijk, met mijn 42 jaar, begin ik er een beetje ongemakkelijk gevoel bij te krijgen, want het mag eigenlijk niet. Maar dan toch weer die switch hacken om te kijken wat er allemaal kan, en de pc spelletjes downloaden voordat ik ze (misschien) koop. Ook slingert er nog ergens een gekraakte versie van Spotify door het huis. Het wil maar niet overwaaien. Het is hier allemaal veel te makkelijk en te soft. Maar als ik dan mijn vuilniszak naast de container zet omdat ie vol zit, dan volgt er een week later een prent van 96 euro. Ik krab er regelmatig van achter mijn oren.
Dat waren spellen die geen miljoen aan development hebben gekost, dat is wel een subtiel verschil
Dat zal je verbazen. Natuurlijk zaten er veel games tussen van veel minder dan een miljoen. Maar een miljoen is al snel bereikt.
Maar dat waren ook spellen waaraan de ontwikkelaars geen miljoenen of zelfs miljarden hadden verdiend. Die kleine ontwikkelaar kan het geld harder nodig hebben gehad dan een Ubisoft of EA. Die heeft alleen geen geld voor fatsoenlijke advocaten.
Doet deze man dit voor de sport? Was hij al 'set for life'? Ik bedoel hij geeft aan er 'slechts' $320.000 van te hebben gezien.
In totaal zou Bowser daar zelf zo'n 320.000 dollar van terug hebben gezien, aldus Torrentfreak.
Maar wel bied hij aan het volgende te doen:
Hij biedt aan 4,5 miljoen dollar aan Nintendo te betalen als schadevergoeding, en om mee te helpen met het opsporen van andere leden van Team Xecuter.
Die $4.18 miljoen moet toch ook ergens vandaan komen, waar financier je dat dan zo even van.
Een bank of iets dergelijks zal at, lijkt me, toch niet zo financieren.
Kan natuurlijk best zijn dat die man flink wat eigen vermogen heeft. Binnengelopen met Bitcoins, aandelen startup gecashed, gulle rijke papa...
Wel suf om je dan met dit soort bezigheden in te laten...
6 jaar geleden zichzelf laten uitbetalen in bitcoin ?
Of slim geinvesteerd daarin.

2016 was de gemiddelde prijs van 1 bitcoin 500 euro.
Zou hij alles daarin gestoken hebben, zou het zo'n 600 bitcoin geworden zijn
Dan zit hij nu op zo'n 35 miljoen dollar natuurlijk.

Die Nederlandse Taihuttu familie heeft in die tijd al zijn bezittingen ( woning en bedrijf ) verkocht om All In te gaan.
Die zitten op het dubbele nu zo ongeveer. ( geschat rond de 80 miljoen dollar )
Dat zou uiteraard kunnen, daarom vraag ik me dat al af in de eerste zin met 'set for life', ik vraag me echter dan wel weer af of je in de gevangenis zo makkelijk aan je bitcoins kan komen of op andere manier je vermogen kan beheren. Ik zou immers een private key niet zomaar aan een ander geven.
Dat hoeft toch niet,
Een kluis met hardwarewallet ( al dan niet bij een bank )
En de key weer apart opgeslagen.
Maar het is niet aan mij om dit te bedenken, en alle haken en ogen voor te stellen.
Het is een mogelijkheid, niet meer, niet minder

Ik las onlangs een artikel over een crimineel die had in 2014/15 iets van 50 of 100 bitcoins ( volgens mij een betaling voor iets )
En bij zijn arrestatie waren die geen onderdeel van de inbeslagname
Hij kwam in 2019 uit de gevangenis en kwam ook 'warmpjes' thuis.
Ik hoorde zelfs van een crimineel waarbij de bitcoins wel tot de inbeslagname behoorde, echter doordat de overheid de waarde had opgegeven in geld (iets van 120.000 euro ofzo, al was het volgens mij kronen), in plaats van het aantal bitcoin waardoor hij nu bij vrijlating iets van 1,5 miljoen moet krijgen van de overheid omdat ze slechts gerechtigd zijn de opgegeven waarde die destijds vermeld is in beslag te nemen.

Maar ik bedoelde meer dat zou zijn vermogen in bitcoin zitten dat het dan lastig kan zijn dat vermogen aan te wenden voor een schikking, mocht het inderdaad bijvoorbeeld in een hardware wallet zitten in een bankkluis.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 2 november 2021 16:40]

darkweb diaries ;)

Die had ik ook gehoord ja
Zweden, daar was inderdaad het totaal bedrag aan kronen gesteld in de uitspraak, ipv de bitcoin.
Excuse me dat ik het heilige boontje speel, maar na jarenlang illegale versies van vanalles te hebben gehad, heb ik intussen draagkracht genoeg om originele spullen te kopen.

Dat doe ik graag met in het achterhoofd dat dat de enige manier is om software ontwikkeling gaande te houden. En ja, sommige software die ik misschien jaaaren geleden veel gebruikt heb, koop ik alsnog.

Als je dan toch om beveiligingen heen wilt: doe het zelf. Dan verdient niemand die er niet aan ontwikkeld heeft iets aan. Ik had altijd al een hekel aan de 1337 groepjes die trots zijn om te laten zien wat ze (feitelijk) gejat hebben.
Je geeft zelf toe dat je jarenlang illegale versies hebt gebruikt … maar nu vind je het te min. Maar toen was het ook diefstal hoe je het ook draait of keert

Nu die groepjes waar jij het over hebt daar gat het niet over gejat … daar gaat het om, kijk wij zijn de eerste die beveilign8ng x heeft weten te omzeilen. Dat is een kunst op zich. En van vele dingen bestaat geen demo meer, dus je koopt iets in de hoop dat het zal werken dat je een game leuk vind. En dat is eigenlijk iets waar de meeste een hekel aan hebben, je moet het kunnen proberen. Zo was het allesinds vroeger toch. En het is dankzij die groepjes dat jij dingen kon downloaden, dus als je er een hekel aan had, waarom ging je dan dingen downloaden of twilight cds kopen vraag ik me af …
Hij is dus in feite gewoon gechanteerd. "We hebben hier 10 aanklachten liggen, daarvan laten we er 9 vallen als je je collega's snitcht." Terwijl die 9 aanklachten misschien wel helemaal nooit tot een veroordeling hadden geleid.

Ik weet niet hoor, maar ben ik nu de enige die dit jammer vindt? Dat voor dit soort flauwekul mensen uberhaupt worden aangeklaagd en veroordeeld tot enorme straffen? Want waar gaat het nu eigenlijk over. De modchip makt het mogelijk om illegale kopieen te spelen. Maar daarvoor moet je eerst wel je console aanpassen. Hoeveel mensen deden dit nu echt? M.a.w. hoeveel was de werkelijke schade voor Nintendo en de gamefabrikanten? In de tijd van de Nintendo DS was het te erg, toen speelde _iedereen_ met een modchip, maar later viel dat toch wel mee?

De grap is namelijk dat we over 50 jaar zitten te springen om dit soort modchips. Dan wil je als verzamelaar of museum misschien een bepaalde game laten zien, maar je kunt de kopie niet draaien omdat die destijds illegaal was en nieuw zijn de spellen niet meer te krijgen. Videogames zijn ook een vorm van cultureel erfgoed!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee