Komende versie van Football Manager krijgt vrouwenvoetbal

Football Manager krijgt ergens in de komende jaren vrouwenvoetbal. Het gaat niet om een aparte game; de vrouwelijke spelers worden aan de hoofdgames toegevoegd. Vrouwelijke spelers zullen nog niet aanwezig zijn bij de release van Football Manager 2022.

De ontwikkelaar zegt achter de schermen al 'enige tijd' aan de toevoeging van vrouwenvoetbal te werken. De toevoeging is echter een 'moeilijke' taak, omdat veel delen van de game aangepast moeten worden. Zo kan de ontwikkelaar niet zomaar mannelijke spelers vervangen door vrouwen, zegt hij zelf, omdat bepaalde kernmerken van spelers andere schalen moeten krijgen.

Sports Interactive noemt het voorbeeld van de lengte van spelers, die voor de engine wordt gebruikt om schoten op het doel te berekenen. Is de keeper kleiner, dan worden schoten van spelers hoger gemikt. Omdat vrouwen gemiddeld genomen minder lang zijn dan mannen, zou de lengteschaal die Football Manager nu gebruikt niet werken voor vrouwelijke spelers.

Daarnaast wil Sports Interactive motioncapturesessies uit gaan voeren met vrouwelijke spelers, om de animaties kloppend te kunnen maken. Deze mocapsessies zijn door de coronapandemie bemoeilijkt, zegt de ontwikkelaar. Tot slot moet de tekst van het spel worden aangepast en werkt vrouwenvoetbal op bijvoorbeeld de transfermarkt anders dan bij mannenvoetbal.

Het toevoegen van vrouwenvoetbal aan de game kost volgens de ontwikkelaar miljoenen, terwijl de verwachte opbrengst klein zal zijn. Sports Interactive zegt vrouwenvoetbal dan ook niet toe te voegen voor het geld, maar om het glazen plafond binnen vrouwenvoetbal te helpen doorbreken. Tegen Eurogamer zegt de ontwikkelaar dat vrouwenvoetbal niet bij de release van Football Manager 2022 inbegrepen zal zijn, maar dat deze mogelijk wel met een update toegevoegd zal worden.

Door Hayte Hugo

Redacteur

23-07-2021 • 09:11

102 Linkedin

Submitter: wildhagen

Reacties (102)

102
80
34
10
1
19
Wijzig sortering
Hebben alle spelers in de game dezelfde lengte zoals hier gesuggereerd wordt?

Ik heb geen idee, ik houd niet van voetbal(games), maar bijvoorbeeld Wesley Snijder schijnt toch erg klein te zijn als ik alle filmpjes/memes op dumpert mag geloven?

edit: ik wil absoluut niet seksistisch zijn maar: "om de animaties kloppend te kunnen maken" hoe moet ik dit anders interpreteren dan het meebewegen van borsten? het skelet van een man en vrouw zijn volgens mij toch exact vrijwel hetzelfde qua locatie en bewegingsgraden van de gewrichten... ja er zijn verschillen tussen mannnen en vrouwen, maar net zo goed tussen mannen onderling, is het lijf van de gemiddelde vrouwelijke atleet over het algemeen niet sowieso minder rond dan de gemiddelde/stereotype vrouw?

edit2 hierboven in bold/italic +

Wat ik bedoel is dat het volgens mij toch om erg kleine verschillen gaat, die sowieso kleiner zijn dan het verschil tussen lopen/bewegen in de echte wereld tov van in games, kijk eens naar hoe het spel er uit ziet wie gaat hier in godsnaam het verschil zien tussen een man en een vrouw?

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 juli 2021 12:12]

het skelet van een man en vrouw zijn volgens mij toch exact hetzelfde qua locatie en bewegingsgraden van de gewrichten...
Nee, hier zit juist een groot verschil op twee plekken. Namelijk bij de heupen/bekkens en de schouders/borstkas. Mannen hebben bredere schouders, vrouwen hebben bredere heupen en ook de plaats waar de benen aan het bekken 'vastzitten' is heel anders.
Versimpeld gezegd zitten de benen bij mannen meer naar het midden en bij vrouwen meer naar 'buiten'. Heel plat en versimpeld gezegd zorgt dit er bij mannen voor dat er meer kracht gezet kan worden en is het minder gevoelig voor blessures en bij vrouwen zorgt het ervoor dat er 'een kind tussendoor past'. Het is een beetje plastisch verwoord, maar ik verwoord het even als platte biologie. (midden en buiten zijn gechargeerde termen in deze, zie onderstaand beeld voor een verduidelijking)

https://nl.dreamstime.com...ijke-bekken-image88974817

Maar juist door deze verschillen zorgt het ervoor dat mannen en vrouwen anders lopen/bewegen van nature. Als ze dezelfde skeletten zouden gebruiken, zou het er erg vreemd uit ziet.
M̀aar als vrouwen minder kans hebben op blessures, waarom klagen mannen bij voetbal dan sneller over blessures dan vrouwen?
de intensiteit en de kracht in het mannenvoetbal ligt vele male hoger dan in het vrouwenvoetbal.
Ik heb van vrouwelijke voetballers begrepen dat mannen zich sneller aanstellen omdat ze dat gewend zijn tijdens het spel om zo te hopen op een kaart voor de tegenstander. Vrouwen hebben dit deels ook wel, maar zijn gewend om zich niet aan te stellen omdat ze zich anders moeten verdedigen tegen de buitenwereld die vrouwen als “zwak” en “niet geschikt voor voetbal” beschouwt.
Overdrijven is ook een vak bij voetballen; is nadelig voor de tegenstander.
De mannengriep is toch ook veel heftiger dan de normale griep :*)
Omdat ze lomper zijn misschien?
Omdat de kans daar dus hoger is?
Lichaamsbouw is biologisch en gemiddeld gezien anders en daardoor bewegen vrouwelijke atleten net iets anders door een verschillend zwaartepunt in het lichaam tov mannen. Was volgens mij ook bij FIFA destijds bij de implementatie van vrouwenvoetbal in het spel.

Overigens is idd een type Wesley Sneijder kleiner en heeft hij andere statistieken als een andere speler. Kopduels verliest hij dus sneller en dus moet je daar rekening mee houden bij bijvoorbeeld corners.

[Reactie gewijzigd door Ht87 op 23 juli 2021 09:28]

Ik snap er ook niks van. Het is een warrig verhaal.

Terug naar de bron dan maar.
To get our women’s database right we will have to examine every single in-game attribute and define exactly how we judge the data; attributes such as pace, acceleration and agility will likely stay with the same range, but some attributes may need a different scale. These attributes also feed into our match engine of course, and work done in this area (for example, looking at height of players and how that may affect how they play – such as aiming shots higher if a goalkeeper is smaller) will be of benefit for the match engine overall.
Ik interpreteer dit zelf als dat het hoger mikken van spelers momenteel nog niet eens in de engine zit, maar dat ze met de toevoeging van vrouwen dit soort lichaamseigenschappen wel opnieuw willen beoordelen en waar mogelijk mee willen nemen in de match engine. Dit zou vervolgens de engine als geheel, dus ook bij de mannen, beter kunnen maken.

Wat ze met een andere schaal voor lengte bedoelen is me alsnog een raadsel. Misschien hebben ze bepaalde attributen gewoon super-superkut geïmplementeerd en komen ze daar nu niet meer mee weg.

En ja, ze geven aan dat skeletten anders zijn en vrouwen anders bewegen en dat de motion capture daarom geslachtsspecifiek moet.
Let er maar eens op hoe (de meeste) vrouwen lopen, die maken toch echt net wat andere bewegingen dan een man die loopt. Bredere heupen en ander centraal punt van zwaartekracht maken de bewegingen (meestal subtiel) net wat anders.
Tsja, ik vraag me nu echt af hoe (onbewust) seksistisch ik ben, tuurlijk heb ik als man genoeg naar vrouwen gekeken, maar denk oprecht dat heupendraaiend lopen aangeleerd gedrag is - iets wat bij sporters als het gaat om efficient voortbewegen, niet van toepassing is. Bovendien heeft de gemiddelde (top) atlete niet/minder de typische vrouwelijke rondingen?
Tsja, ik vraag me nu echt af hoe (onbewust) seksistisch ik ben, tuurlijk heb ik als man genoeg naar vrouwen gekeken, maar denk oprecht dat heupendraaiend lopen aangeleerd gedrag is - iets wat bij sporters als het gaat om efficient voortbewegen, niet van toepassing is.
Hah. Mannen en vrouwen hebben (gewoon) andere fysiologische eigenschappen. De heup verschilt tussen mannen en vrouwen (met een mannen heup zou de mensheid uitsterven), dit heeft oa. gevolg voor het loop en ren patroon. Dit is niet iets controversieels, en al decennia bekend. En daar is in principe ook niets mis mee.

Een recent voorbeeld van een studie die dit (bij ouderen) onderzocht heeft (en bevestigd): Sex-specific differences in gait patterns of healthy older adults
De fysiek van vrouwen is wezenlijk verschillend van die van een man.
Bij het (hard)lopen bepaald de verdeling van het gewicht een deel van de de beweging. Het mag duidelijk zijn dat vrouwen wat meer gewicht op borsthoogte hebben (al is dat door een sport-bh niet altijd zichtbaar), maar ook het bovenste deel van de bovenbenen is gemiddeld zwaarder. De onderrug is wat bewegelijker en de heupen zijn iets anders gebouwd.
De maximale schotkracht is een stuk minder en een overtreding als even aan de staart trekken is bij de dames heel algemeen, maar bij de heren uiterst zeldzaam. Zo zijn er nog wel een aantal verschillen.

Je hebt inderdaad dames met een sterke mannelijke bouw, maar ook met een veel meer vrouwelijke bouw. Dat maakt de verschillen tussen de spelers behoorlijk groot.

Het is goed dat men deze verschillen ook erkent en er werk van maakt om dat op een juiste manier in het spel te implementeren. Over het algemeen worden de verschillen tussen man en vrouw nog veel te weinig erkend. De hele vrouwelijke cyclus wordt in de sport zelf nog totaal niet bekeken, maar heeft wel degelijk invloed op de prestaties en blessure gevoeligheid.
Thanks voor de uitleg, dat wist ik niet :o

Ik zeg trouwens nergens "ik ben echt niet", ik probeer het in deze tijd waarin de gevoeligheden erg hoog oplopen enkel zo voorzichtig/neutraal mogelijk te brengen om rekening te houden met de vrouwelijke lezers en discussie met deugers te voorkomen - dat is dus blijkbaar mislukt, sorry.

Evolutie van het menselijk lichaam door sport/voetbal? Kom op zeg, dat de gemiddelde (top)spor(s)ter een andere lichaamsbouw heeft dan een gemiddeld mens heeft niets met evolutie te maken - eerder het tegendeel, top sport is slecht voor je lijf. Bovendien, wat je zegt klinkt het nogal tegenstrijdig, smaller/kleiner is inderdaad wendbaarder, dus zouden juist de smallere speelsters succesvoller zijn > beter vertegenwoordigd in de hogere klassen - kijk eens naar een foto van een vrouwen team - weinig rubensfiguren te zien daar, dus als er al een verschil is, is het erg klein.

Wat ik probeerde te zeggen is dat ik het nogal als geneuzel vind klinken, als je ziet hoe onnatuurlijk personages in sport spellen nog steeds bewegen lijkt me dat ze zich beter eerst daarop kunnen focussen voordat ze onderscheid tussen de sexen gaan maken.
Breder/smaller heeft niets met voetbal te maken maar met de menselijke evolutie. Op een veel grotere schaal dus. Al miljoenen jaren lang, ook bij de voorloper van de mens, werd ons hoofd steeds groter. Of de heupen breder, dat is altijd een beetje kip/ei. De vrouwelijke helft van de mensheid heeft daardoor gemiddeld bredere heupen dan de mannelijke helft. Het kan zelfs zo zijn dat succesvolle voetballende vrouwen gemiddeld genomen tegen de evolutie in werken (als je smalle heupen hebt kun je sneller draaien, ben je beter in voetbal en kom je eerder in het Nederlands elftal). Maar dat doet niets af aan het grotere evolutionaire beeld van de mensheid.

En als gevolg daar van hebben vrouwen een andere motoriek dan mannen wat je met motion caption vast wil leggen als je dat enigszins realistisch in je Football Manager wil stoppen.
Het is ook lastig om tegenwoordig door het woke/deug mijnenveld te maneuvreren. Zelfs als je je best doet krijg je nog steeds opmerkingen dat je het verkeerd doet. Welkom in 2021.... zucht.

Er zijn gewoon feitelijke verschillen tussen man en vrouw. Fysiologisch en mentaal. De biologie van man en vrouw zit gewoon heel anders in elkaar. Alleen blijft het lastig, want je hebt aan beide kanten genoeg uitzonderingen dat je op geen enkele wijze 100% kan uitsluiten dat iemand man of vrouw is. Je hebt overlappingen. Paar hormonen anders en je lichaam zal vormen aannemen van het andere geslacht.

Je hoeft je niet schamen om die te benoemen, je hoeft je ook nooit te schamen om je mening te delen. Mensen die je daar op aanvallen, hebben zelf het probleem. Het dialoog kan je ook respectvol aangaan als iemands mening anders is.
Als je met populistische beledigingen als deugers gaat gooien krijg je inderdaad minnetjes zeker als dat ongefundeerd is. Niet anders dan als je met woke bullshit gaat spuien. Hou gewoon een fatsoenlijke discussie zonder het ongefundeerd met dat soort waanzin te beladen. Dit is geenstijl.nl niet, noch joop.nl. Verder vind ik dat als je bij iedere reactie "ik wil niet seksistisch zijn hoor" gaat typen dat je gewoon aan het trollen bent. Het draagt niets bij aan de discussie en om dat steeds te typen is vervelend naar andere mensen hier in het algemeen. NIEMAND heeft jou seksistisch genoemd, noch dat gesuggereerd. De enige die dat suggereert ben je zelf.

[Reactie gewijzigd door ADR3 op 23 juli 2021 15:28]

Ha, welkom in ons rode draadje ADR3!

Je hebt door dat Batjes en ik hier 5-7 lagen diep in de discussie gewoon even lekker een vrijdag ochtend/middag ouwehoer sessie hebben en onze frustraties over de algemene gaan van zaken aan het ventileren zijn?

Anyway, ik ben mij bewust van hoe gevoelig genderzaken tegenwoordig liggen en puur om rekening met eventuele vrouwelijke/gevoelige lezers rekening te houden zeg ik even kort dat ik mijn opmerking serieus en niet sexistisch bedoel. Vervolgens kijft mijn reactie een 0 score en de hele discussie gaat de verkeerde kant op waarbij ik uiteindelijk wel door iemand sexistisch genoemd word.

Maw hoezo ongefundeerd en hoezo "niemand"? ;)

Maargoed, je kunt het ook nooit goed doen. Ik ga bier drinken want het is WEEKEND :Y)
Nou nou, Engessa. Dan ga je Alxndr weinig subtiel de les lezen dat hij toch echt wel een sexist is, en dat hij zich hierover moet informeren, en dan ga jij hier schrijven dat mannen geen kinderen op de wereld zetten. Als je zo woke bent, had je moeten weten dat je in 2021 de term "zwangere mensen" moet gebruiken omdat je anders zwangere mannen (figuurlijk) in hun kruis trapt. Is niet erg. Het gesprek aan gaan en je informeren zijn goede stappen om daar wat aan te doen.
Ja, sorry. Was wat afgeleid door ik met meerdere dingen tegelijk bezig was. Terwijl ik mijn veganistische shake op drink ben ik ook een podcast met de baas van Urgenda aan het luisteren. Dan ook nog reageren op Tweakers schiet er wat bij in.

We dwalen ook wat af: uiteindelijk gaat om het vrouwen in Football Manager. Das goed: als je twaalf bent en er van droomt om de beste voetballer van de wereld te worden kan de andere helft van de mensheid nu ook representatie krijgen in Football Manager. Das mooi.
Ik zal er extra op gaan letten. Even oppassen dat je niet gaat zitten staren want ik vermoed dat dit als excuus niet ver komt ;)
Wesley Sneijder was een middenvelder, die staan over het algemeen niet op doel. Daar gaat het om in dit voorbeeld.

En qua animaties: denk ook aan bredere heupen. Die zorgen voor een andere manier van lopen en vaak zelfs een compleet andere motoriek. Vrij herkenbaar als je dat naast elkaar ziet.
...wordt gebruikt om doelschotten te berekenen
Hieruit maakte ik op dat het ook om diegene die schieten/koppen gaat.

Ik neem trouwens aan dat er tussen keepers ook een significant verschil in lengte bestaat, al zijn het praktisch gezien wel de grotere/langere spelers lijkt me.

Anyway, blijkbaar werken de modellen anders dan ik me voor zou stellen, ik zou zeggen dat het simpelweg wat parameters aanpassen zou zijn en dat de (physics) engine dan de rest wel zou uitrekenen/invullen, zowel qua acceleratie/wendbaarheid/zwaartepunt etc etc.
En toch zie je qua motoriek wel verschil tussen mannen en vrouwen die voetballen. Ik neem aan dat het ze daar om te doen is en niet om stuiterende borsten.
Doorgaans hebben de dames sport beha's aan dus zoveel beweegt er niet.
Neem eens een kijkje op Youtube hoe je de wedstrijd ziet in FM, dan weet je dat je opmerking nergens op slaat ;)
Misschien spreekt het voor me dat als ik naar vrouwenvoetbal kijk ik het spel/de bal volg, niet de persoon. (toegegeven, ik heb misschien 2 of 3 wedstijden vrouwen voetbal gezien) Maarja, dat is misschien ook wel omdat ik niet genoeg in voetbal geinteresseerd ben om de details in het voeten/benen werk te kunnen zien - ik kijk enkel het Nederlands elftal tijdens EK's/WK's.

Sorry verkeerd geinterpreteerd, heb ff wat gameplay gezien en inderdaad, zou houterig/nep als de poppetjes bewegen ga je echt het verschil tussen verschillende spelers niet zien, of het nu om mannen onderling of mannen/vrouwen gaat.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 juli 2021 12:17]

edit: ik wil absoluut niet seksistisch zijn maar: "om de animaties kloppend te kunnen maken" hoe moet ik dit anders interpreteren dan het meebewegen van borsten? het skelet van een man en vrouw zijn volgens mij toch exact hetzelfde qua locatie en bewegingsgraden van de gewrichten...
Voornamelijk rond het bekken is het skelet al heel anders. en ja ook de brosten hebben een invloed niet alleen het bewegen daarvan, maar het gewicht en de traagheid, maakt de dynamiek ook nog eens anders.
https://nl.sawakinome.com...-and-female-skeleton.html
Het is natuurlijk niet helemaal zwart-wit, maar vrouwen hebben over het algemeen een hele andere lichaamsbouw. Als je een animatie voor een man gaat gebruiken op een vrouwelijk 3D model dan ziet dat er echt heel vreemd uit. Bijvoorbeeld de schouders die breder zijn, waardoor de armen verder uit elkaar staan.
Ik zag toevallig vandaag dat in de laatste versie van Fifa slechts 4,4% een trophy had gehaald (PS) waarbij je 1x een wedstrijd moet spelen met de vrouwenteams.

Kan mij niet voorstellen dat dit bij Football Manager echt anders zou zijn.
Dat is een terecht punt maar kan ook een kip/ei probleem zijn. Voetbalspellen bestaan al iets van 30 jaar en 29 jaar zaten er geen vrouwen in. Dat kan best als gevolg hebben dat vrouwen minder geneigd zijn om Fifa spelen en dat het tijd nodig heeft voordat dat wat gelijk getrokken wordt.

Uiteindelijk zijn veel games een vlucht uit de werkelijkheid en voeden ze een fantasie. Ik kan mij voorstellen dat veel mensen die Fifa spelen (onbewust) graag zelf op het veld willen staan en de winnende goal in de finale willen scoren. Iedereen die ik ken die Fifa speelt is zelf ook voetballer (geweest). Om die fantasie te voeden heb je representatie nodig; je wilt jezelf kunnen herkennen in het spel. Als vrouw was dat lastiger.
Dat komt omdat het lang duurt om tientallen jaren aan de focus op mannelijke sporters ongedaan te maken. Zelfde met huidskleur, nu hebben veel mensen nog een vreemd gevoel als ze niet-blanke mensen op TV of het grote scherm zien, maar dat komt omdat je het niet gewend bent. De media is jarenlang geen goeie representatie van de realiteit geweest, en het zal jaren duren voordat dat gecorrigeerd is.
Gezien de resultaten van het Nederlandse vrouwenvoetbal t.o.v. het mannen voetbal moet je toch ook gewoon concluderen dat het een vrouwensport is?

Maar goed dat ze dit doen. Al was het maar om de game mannetjes bang te maken omdat “de vrouwtjes” ook iets kunnen.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 23 juli 2021 09:29]

Dan heb je het over net die ene voetbalwedstrijd op de OS. Zambia is de nummer 104! van de wereld en Nederland is 4e van de wereld. Als je bij het mannenvoetbal dergelijke teams tegen elkaar zet kun je het zelfde verwachten. Dat heeft meer met de manier van het toernooi te maken dan met het vrouwenvoetbal.

De reden dat je dit niet vaak ziet bij WK / EK is dat er vooraf een zware selectie is ingeregeld waardoor dit soort excessen bijna niet voorkomen.
Niet meer, maar dat heeft te maken met doorontwikkeling die het vrouwenvoetbal nog door moet maken. In de jaren 80 kwamen dubbele cijfers in het mannenvoetbal met enige regelmaat voor. Denk alleen al aan de beroemde 12-1 van Spanje - Malta..
Het was 10-3. Dat komt bij professioneel voetbal niet voor.
O nee? Nog niet eens zolang geleden eindigde Ajax-Feijenoord ook nog in 10-0...

Daarnaast gaat dat om één wedstrijd, tegen een zwakkere deelnemer Je gaat niet een hele sport afschrijven op het resultaat van één wedstrijd lijkt me.
Ah, want VVV is geen profclub? 0-13 tegen Ajax, of wat te denken van Feyenoord in 2010 toch geen amateurploeg, kregen er toch echt 10 tegen. Strikt genomen heb je gelijk, dat is beide geen 10-3 maar de grote lijn is er wel denk ik.
Vrouwen voetbal is niet professioneel? :'(
Als Duitsland met 7-3 kan winnen tegen Brazilië dan komen dat soort scores zeker wel voor. Zambia staat nr 104 op de FIFA ranglijst. Ik weet dat veel mensen daar niet veel waarde aan hechten maar als nr 104 tegen één van de best vrouwenploegen ter wereld spelen zijn zulke scores echt niet gek. Ter vergelijking bij de mannen is nr 102 Tahiti, nr 103 cookeilanden, nr 104 Palestina, nr 105 India, nr 106 Thailand. Wil jij echt beweren dat als die tegen Frankrijk of brazilie spelen dat je dan geen 10-3 kunt krijgen?
Gezien de resultaten van het Nederlandse vrouwenvoetbal t.o.v. het mannen voetbal moet je toch ook gewoon concluderen dat het een vrouwensport is?
Als de vrouwen tegen vrouwen spelen en de mannen tegen mannen kun je die conclusie helemaal niet trekken.

Blijkbaar vergeet je ook dat als er een team is wat met 10-3 wint dat er ook een team is wat met 3-10 verliest 8)7
Vrouwenvoetbal is inderdaad een vrouwensport. Dat had jij goed geconcludeerd.
Dat er wel erg veel vrouwen in voorkomen geeft het wel een beetje weg natuurlijk. :+
Dit soort comments zijn dus waar de angry upvote voor is uitgevonden. Wanneer je hem echt niet wil geven maar verdomme, hij verdient het ook toch weer wel.
Wel apart dat ze motioncaptures doen, Football manager is letterlijk een managementspel waarbij je de wedstrijden van bovenaf bekijkt.
Ik zou me dan meer richten op de database van speelsters, foto's, prestaties en statistieken etc.
De wedstrijden speel je doorgaans nog versneld ook en daarbij kijk je dan ook versneld de hoogtepunten tijdens de wedstrijd, dan is motion tracking en in hoeverre die bij vrouwen anders is eigenlijk niet relevant voor het spel.
Wel apart dat ze motioncaptures doen, Football manager is letterlijk een managementspel waarbij je de wedstrijden van bovenaf bekijkt.
Al een jaar of 10 (volgens mij sinds FM11) heeft FM ook een 3D-modus, waar je dus ook enigszins levensecht de spelers ziet rondlopen.

In FM11 was dit nog vrij primitief (zeg maar lopende stokjes als spelers), maar in FM21 is dit al een heel stuk realitischer.

De 2D mode die jij bedoelt zit er nog steeds in, maar is niet meer de standaard modus waar je mee speelt.

Verder is dit wel een positieve ontwikkeling natuurlijk. Vrouwenvoetbal begint steeds populairder te worden, en hoe meer optie in het spel, hoe beter imho,

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2021 10:20]

Ja ik gebruik die 3D mode ook wel, maar dat komt alsnog niet in de buurt van de grafische prestaties van bijvoorbeeld Fifa. Daarnaast kijk je (ik in ieder geval) niet naar de hele wedstrijden maar naar hoogtepunten (kansen, goals, penalties, VAR etc.) en ook nog eens versneld. Ik heb het idee dat het nu ook 'poppetjes' zijn en dat individuele statistieken wel invloed hebben op de match engine, maar dat zie je in de hoogtepunten niet terug.
Kunnen ze de motion capture niet gebruiken als "rauwe data" voor het beter simuleren van individuele spelers? Ze hebben het bijvoorbeeld over de lengte van spelers, dat heeft invloed over bijvoorbeeld koppen en goalkeepers. Ik bedoel ik geloof zo dat in oudere versies het gewoon domme cijfers + een random chance was (speler A is X goed in koppen / schieten, speler B is Y goed in goalkeepen, gescoord = (Y + random(10) - X + random(10)) > 0. Zoiets.

Maar als ze die berekeningen complexer maken door bijv. meerdere factoren mee te nemen lijkt het me een beter of accurater spel.
Het zou eens stilaan tijd worden. De meeste sport is nog puur een mannenkwestie. Zo mag fifa, pes en andere spelletjes ook stilaan gaan veranderen voor iedere gamer ongeacht het geslacht. We lopen op dat vlak zo lang achter de feiten aan. Ik heb mij dat altijd afgevraagd waarom perse mannekes in iedere video game. Zitten die game devs nog steeds op mars. Het wordt eens tijd dat er iets verandert. Gooi die zooi eens open. Een muziek industrie bestaat toch ook niet alleen uit mannen al de film industrie. Dit had al lang realiteit moeten zijn.
Dat komt omdat ze kijken naar wat er werkelijk gebeurd en wat hun klanten willen. Waarom zouden ze dat veranderen?

Ik heb jaren lang aan wielrennen gedaan en geholpen en meegereden bij wielerrondes. Een man die af en toe naar de supermarkt fietst met een normale conditie, kan de top vrouwen redelijk bijhouden. De amateur mannen rijden de top vrouwen er vierkant uit. Het is geeneens een competitie. Dat is met bijna alle sporten zo (behalve bij schaken etc). Dat is ook de reden dat er een sport klasse voor vrouwen is, anders kunnen vrouwen namelijk niet mee doen.

Zie voetbal als een voorbeeld. Het Amerikaanse nationale elftal voor vrouwenvoetbal heeft een wedstrijd verloren van een lokaal team, van mannen onder de 15 jaar.

Ook de klanten zijn voornamelijk mannen. Die willen als hun (voetbal)helden spelen. Dat zijn mannen. In andere spellen zie je hetzelfde. Als je in een spel een of andere marinier of navy seal bent, dan zal je zeker een man zijn, omdat vrouwen in die sector zo goed als niet bestaan. Ook in een 2e wereldoorlog spel zal je in een accuraat spel geen vrouwen tegenkomen als soldaat. Niet omdat het sexistisch is, maar omdat het in werkelijkheid zo was. Vrouwen aan het front, als ze er uberhaupt al waren, waren uniek. En ook daar weer, zie je dat de klanten vooral mannen zijn.

Ook in de muziekindustrie, zie je dat de meeste bands bestaan uit mannen. Dat is de realiteit. Dat je het anders wilt zien dat is mogelijk, maar waarom zou een bedrijf met als doel winst maken, dit doen?
Wat zou FIFA dan mogen doen?
Meegaan met de tijd. Sport games puur uit mannen stamt nog van de jaren 70 op een Atari.
Zoals vrouwenteams sinds FIFA 16. Wel de laatste nieuwtjes bijhouden anders kloppen je beweringen niet. ;)
Goede zaak, hopelijk volgen meer games. Het zal het glazen plafond en alle andere barrières niet even doen laten verdwijnen, maar dit is een van de vele kleine stapjes in de juiste richting.

Maarruh, "bepaalde kernmerken van spelers andere schalen moeten krijgen"?? Zoals mijn moeder ooit al zei, "a dirty mind, is a joy forever"....
Ik kan dit alleen maar toejuichen! Natuurlijk zijn de niveauverschillen groot in het vrouwenvoetbal, maar dat komt mijns inziens door de smalle top. Binnen het mannenvoetbal zijn de verschillen natuurlijk ook groot (Zambia zou niet winnen van het Nederlands elftal bij de mannen), maar daar is de top breder waardoor dat minder opvalt. Daarnaast is de professionalisering van het vrouwenvoetbal pas net ingezet. De mannen spelen al meer dan 50 jaar professioneel (en al veel langer betaald). Het is onredelijk om te denken dat de vrouwen dit zomaar inhalen. Het is daarom goed dat games vrouwenvoetbal serieus nemen, voor de acceptatie dat zij ook gewoon een balletje mogen trappen. Door acceptatie (en meer bekendheid) gaan wellicht meer meisjes voetballen, kunnen potentiële sponsoren en investeerders over de streep getrokken worden en kan als resultaat het niveau omhoog en de top breder worden. Want meer geld en aanwas van talenten, betekent meer mogelijkheden. FM helpt hier niet direct aan mee, maar indirect heeft dit wel zijn invloed. Andere game-uitgevers of media pikken het op en zo druppelt het door.

EDIT: typo

[Reactie gewijzigd door Borundil op 23 juli 2021 09:47]

Kudo's voor het toevoegen. Niet voor de winst, maar dus voor het principe. Ik denk overigens dat ze met deze aanpassing misschien in de VS nog wel wat extra gaan verkopen, daar is vrouwenvoetbal toch wat populairder dan in Europa.
Interessant. Gaan ze dan meten met 2 maten? want als ze de zelfde index gaan gebruiken als bij de mannen om de eigenschappen te bepalen zullen veel vrouwelijke voetballers niet veel hoger dan 40-50 punten hebben met wellicht de top speelsters rond de 60 . Lijkt mij niet echt bevorderlijk voor het speelplezier.
Een top speelster moet natuurlijk gewoon met een 9 beginnen

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 23 juli 2021 10:13]

Lijkt mij zeer aanemelijk. Ik denk dat de competities gescheiden zullen zijn, dus dan zitten de skills-aanduiding niet in elkaars vaarwater ;)
Doe maar niet, want zo werken de ratings in FM niet.
Je hebt daar een stuk of 30 skills die stuk voor stuk een score van 1 (slecht) tot 20 (wereldklasse) hebben.
Er is dus niet 1 score die alles omvattend is.
Die skills worden grotendeels bepaald door (echte) scouts, die zullen Martens echt niet met Messi gaan vergelijken maar kijken gewoon naar het niveau binnen het vrouwenvoetbal.
Het niveau van vrouwenvoetbal is (nog) niet erg hoog. Als ik zo de olympische wedstrijden bekijk is er dus nog een lange weg te gaan.

Goed dat dit erin komt, weet iemand of U23/U21 er ook inzit?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee