Nieuwe free-to-play voetbalgame UFL wil concurreren met FIFA en eFootball

De nieuwe studio Strikerz Inc. heeft voetbalgame UFL gepresenteerd. Volgens de ontwikkelaar uit Belarus is er al vijf jaar gewerkt aan het spel. De game wordt gemaakt met Unreal Engine en komt naar 'alle belangrijke consoles'. Veel details ontbreken nog.

De makers presenteren UFL als een 'wereldwijde online voetbalcompetitie' waarbij vaardigheden van spelers het belangrijkst zijn. Het spel is aangekondigd met een korte trailer, maar gameplay is daarin nog niet te zien. Volgens de UFL-website wordt de game gemaakt door Srikerz Inc., dat is een nieuwe studio uit Minsk, de hoofdstad van Belarus. Ook Vizor Games wordt genoemd op de pagina, die studio komt uit dezelfde stad.

Het is de bedoeling dat het spel up-to-date gehouden wordt in samenwerking met InStat, een partij die sportstatistieken verzamelt. Zo moeten de prestaties van voetballers in de echte wereld in het spel overgenomen worden. Het spel wordt gemaakt met de Unreal Engine. Ook eFootball, de opvolger van de PES-serie, wordt gemaakt met die engine.

In een interview met IGN zegt de ceo van Strikerz Inc. dat het spel al vijf jaar in ontwikkeling is en dat er veel research is gedaan in het genre, voordat het werk aan de game is begonnen. De topman heeft naar eigen zeggen een marktanalyse gedaan en concludeert dat voetbalgames in de afgelopen jaren vrijwel niet verbeterd zijn en achter zijn gebleven bij 'moderne gamingtrends'. Spelers klagen daar volgens de ceo al jaren over en hij wil met UFL dan ook de concurrentie aangaan met EA's FIFA en Konami's eFootball.

Het is nog niet duidelijk hoe UFL met licenties omgaat. Volgens de website krijgt de game 5000 gelicenseerde spelers van over de hele wereld, die spelers kunnen scouten en op kunnen nemen in hun eigen team. De Engelse voetbalclub West Ham United is een samenwerking aangegaan met UFL en zal te zien zijn in het spel. Over licenties op andere teams en competities is nog niets bekend.

Volgens de trailer zal het spel op 'alle belangrijke gameconsoles' verschijnen, maar welke dat zijn, is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk of er een pc-versie komt. UFL wordt een free-to-play game, maar over het verdienmodel zijn nog geen details bekendgemaakt. In de trailer staat dat het spel 'binnenkort' verschijnt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-08-2021 • 17:06

43 Linkedin

Reacties (43)

43
42
22
0
0
16
Wijzig sortering
Hoe doen ze dat met licenties? Zelfs PES/eFootball had niet alle licenties en mochten sommige clubs en spelers niet tonen.
Dus ga je straks Ajeks tegen PVC willen spelen of toch maar Fifa kopen?
Bij PES kon je altijd al een config bestandje van de community downloaden met de juiste namen en up to date stats...zou voor deze game natuurlijk ook kunnen.

Prachtige omweg om de veel te dure licenties niet te hoeven betalen en daarin toch tzelfde te bieden als de lootbox company.

Maar van mij mogen ze ook gewoon piet1 t/m piet10000 heten. Als de game maar goed is. :)
Precies, ik zal het nooit begrijpen waarom het zó belangrijk is voor spelers om de echte namen van bestaande beroemde voetballers te hebben in een spel. Een spel speel ik om plezier te hebben.

De hele FIFA vind ik maar puur uitmelkerij, gokken en cult.
Dan doe ik een wilde gok en zeg ik dat je hoogstwaarschijnlijk geen echte supporter bent van een bepaalde club of op bepaalde spelers let. Als je IRL voetbal echt kijkt, is het toch veel leuker om met spelers te spelen die je elke week ziet spelen/online volgt met hun huidige kwaliteiten.

Ik kocht vroeger ook maar één of twee keer in een consolegeneratie een nieuwe FIFA en vond dat wel prima maar sinds kort volg ik de Eredivisie en andere competities op de voet en dan voelt het toch jammer om niet met de spelers te kunnen spelen waar je wekelijks naar kijkt.

Ja, als je puur en alleen geeft om het voetbal en niks support snap ik je standpunt wel.
Mwa hier een Ajax fan on a budget. Nog steeds veel lol met Fifa 20, ga 22 dus ook nog niet halen, misschien 23 tzt. :)
Mijn laatste FIFA dateert alweer van FIFA18. In mijn ogen is het ieder jaar dezelfde game, met een opgepoetst jasje qua spelers en stadions. Ik geef geen 60 euro per jaar uit aan een game dat enkel dat als vernieuwing bied.

Wellicht dat UFL wel een interessant nieuw perspectief kan bieden op de bestaande voetbalgame genre!
Ik zou zelf ook geen 60 per jaar uitgeven, belachelijk! Toch koop ik bijna elk jaar de nieuwste FIFA game, maar ik wacht lekker tot februari en koop via een keyshop voor max 18-25 euro een Origin key. Tot die tijd vermaak ik me wel met 'de oude' of speel ik heel andere spellen.
Onzin je kunt en kon bij PES van alles aanpassen een middagje zitten en de shirts, spelers en stadion naam van je favoriete club zijn zo aangepast.

Bij PES 5/6 ben ik er echt helemaal in gedoken. Elke keer weer verraste ik mijn broer met nieuwe shirts en spelers namen. Het spel voelde daarna echt van mij. Vervolgens kwamen vrienden mijn file kopiëren.
Hoezo, Het is toch ook leuk dat je met Forza allemaal echte auto's hebt? Of met Battlefield een beetje echte wapens. Realisme maakt voor sommige spellen heel veel uit. Niet voor alle want Borderlands is ook leuk en al die wapens zijn fantasie. Het is maar net de mind set van de game die je speelt.

Ik heb vroeger GTA 4 zo gemod dat ik alle echte auto's in de game had zitten ipv de standaard modellen.
Dat verschilt echter per game idd. Vroeger wilde ik ook graag echte auto's in GTA maar op de een andere manier vind ik originele auto's toch fijner en leuker in GTA want dat behoudt de originaliteit. Maar gezien hoe mooi GTAV is met graphics mods zoals VisualV, behouden de automods toch nog hun GTA atmosphere. Snap je wat ik bedoel? Bijvoorbeeld in GTA San Andreas, zodra je echte auto's installeert, zie je direct een groot verschil tussen de automods en game-auto's. Met GTAV heb je er weinig last van.
Jaa, het gevoel moet wel hetzelfde blijven, dat ben ik nu ook van mening. Vooral omdat ik San Andreas nog wel een keetje opstart nu

"vind ik originele auto's toch fijner en leuker in GTA want dat behoudt de originaliteit"

Als je mij dit vroeger had gezegd had ik je voor gek uitgemaakt haha.
Klopt, na het het bekijken van die heel leuke en leerzame video's over de oude GTA's ben ik ook vaker GTA San Andreas gaan spelen en is het verbazingwekkend hoe leuk het nog steeds is. Zo zie je maar dat gameplay toch écht wel veel belangrijker is dan graphics afhankelijk van het spel. De "remastered" versies van bijvoorbeeld San Andreas ziet er gewoon totaal anders uit en dat niet op een positieve manier.

Deze gast laat zien wat wij waarschijnlijk veel niks van af wisten:
https://www.youtube.com/c/RealKeV3n
Grappige video's van de oude GTA's en GTAV:
https://www.youtube.com/c/Nikitozz
https://www.youtube.com/c/GtaMedia
WTF 8)7
https://www.youtube.com/channel/UCDtWqPEd5HHUmJfYdqJnU7Q
Als je mij dit vroeger had gezegd had ik je voor gek uitgemaakt haha.
We wisten niet beter hahaha. Maar we hadden wel dikke lol, maakte niet uit of die automods heel slecht is gemaakt, zolang het maar een echte auto was XD Oh man, de meeste automods waren geript uit NFS hahaha. En had je ook last van bugged en of heel sterke reflecties zoals in de velgen en zo. Vernietigt de atmosphere als we dat nu terugzien :+

Met Skygfx is dat nu ook minder. Natuurlijk is er een verschil maar zeker wel in mindere mate.
Jammer dat dit op Xbox niet gaat.
Mee eens...de reden waarom weet ik eigenlijk niet.

Pc en playstation wel, en de xbox is nooit veel anders geweest dan n compacte pc met een X op de doos :)
Microsoft staat het blijkbaar niet toe dat files aangepast worden.
Ze hebben het wel over een bedrijf dat statistieken van echte voetballers bijhoud om dat in de game te verwerken, dus dan zou het wel om echte namen gaan.
Bij ee beginnende partij zou ik ook eerder een London Blue team etc. verwachten.
Ik heb geen idee hoe het nou precies zit met licentie's, maar het kan toch niet zo zijn dat licentie's maar exclusief voor 1 partij kunnen zijn, want dan kunnen alle developers maar beter gelijk stoppen want die gaan het nooit winnen van EA. Die printen elk jaar zoveel geld met FUT dat ze oneindig de licentie's kunnen kopen/behouden en daarmee vrij snel een monopoly creëren (voor zover dat nog niet bezig is).
Waarom niet? Je speelt de game toch voor de gameplay en het voetballen zelf of niet?

Het zou niet uit moeten maken hoe de club heet, that is not the point of the game. Or at least, should not be.
Ik ben wel benieuwd, maar ik vraag me af hoeveel slagingskans dit heeft.
Ik hoor al relatief heel weinig mensen over PES/eFootball, laat staan een nieuwe speler die zich er nog tussen wilt proppen. Naar mijn mening is FIFA zo enorm groot dat het iedergeval heel lastig zal zijn.
PES is pas net free to play gegaan dus dat zou nog weer kunnen opleven, maar ik denk wel dat je gelijk hebt dat de populariteit ervan de laatste jaren sterk gedaald is.

Ik denk overigens wel dat dit kans heeft als ze het goed aanpakken. Free to play ten opzichte van €60 voor de nieuwste FIFA is natuurlijk aantrekkelijk, mits goed uitgevoerd. Als de promotie een beetje oké is zullen er vast genoeg mensen het gaan proberen.
Speel al jaren Fifa.. maar nu het Free to play wordt ga ik “PES” echt wel een serieuze kans geven.. is de drempel voor velen toch een stuk lager en kun je echt eens goed vergelijken
Dat heb ik ook wel. Ik speel al jaren niet veel meer maar de instap van PES wordt nu wel makkelijker en ik ga zeker wel even proberen.
Ik wist niet dat ze F2P waren gegaan, dacht gelijk even downloaden. Ik zie op steam PES lite gratis en vervolgens een lijstje met updates met prijzen van €30-€35 voor Season update standard edition, Arsenal, Barcelona, Bayern, Juventus, Manchester United. Allemaal losse updates met een eigen prijsje. Moet je nou voor al die clubs los betalen of zijn dat speciale fan edities met aangepast opstartlogo's en menu's ofzo?
En waarom is en blijft FIFA enorm groot ondanks het zowat ieder jaar hetzelfde is gebleven minus een paar kleine aanpassingen hier en daar?
Waarschijnlijk ijdele hoop, maar het zou toch fantastisch zijn als er weer eens een voetbalgame wordt uitgebracht waar het daadwerkelijk zou gaan om inzicht en behendigheid. Waarbij het niet gaat om het verdienen van zoveel mogelijk geld d.m.v. microtransacties. Een game waarbij er ook weer eens aandacht wordt besteedt aan de singleplayer waarbij het beklimmen van de voetballadder met een kleine club weer eens voor een fijne game-ervaring kan zorgen. Zonder overpowerde 'skill moves', na 3 seizoenen totaal onrealistische carrière-modi, lachwekkende transfersystemen en online pay-to-win. Online kan ook erg leuk zijn, maar dan wel met realistische teams en gevechten op vaardigheid i.p.v. 11 Mbappé's die als Ferrari's over het veld stormen.

Wellicht dat deze game dat plezier voor mij in een voetbalspel weer terug kan brengen, maar waarschijnlijk blijft het voorlopig nog vooral bij die ijdele hoop!
Ik denk dat we al kunnen zeggen dat een f2p dat niet gaat doen…
Die game heet Football manager. Alleen mis je dan het stukje zelf voetballen met de controller ;)
Ik lees dat het al meer dan 5 in ontwikkeling is? Waarom dan geen gameplaybeelden? Maar niet te min ik ben benieuwd!
Een verdienmodel zou kunnen zijn betalen om met échte teams te kunnen spelen. Is nog altijd goedkoper dan een volledige game aanschaffen.
Ik weet niet of het zo is, maar als "5000 gelicenseerde spelers" lees dan krijg ik het idee dat dit een FuT concurrent wordt. Het klinkt in ieder geval wel alsof ze hier een serieuze poging gaan doen om EA aan te vallen en dat kan ik alleen maar toejuichen.
Meer concurrentie tegen het huidige model van FIFA kan ik alleen maar toejuichen.
Jammer dat het weer een voetbalgame is die zich alleen op het online gedeelte lijkt te focussen. Ik zie juist een gat in de markt voor een voetbal game die de focus legt op offline play. Zowel eFootball als FIFA lijken offline play de laatste jaren te verwaarlozen.
Niets mis met concurrentie, laat mij verrassen wat het gaat worden, kom maar op!
PES gast dit jaar vlammen met Free to play een fifa concurrent die beter speelt en die helemaal gratis is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee