Strikerz onthult eerste gameplay free-to-play FIFA-concurrent UFL

Ontwikkelaar Strikerz Inc. onthult in een uitgebreide video de eerste gameplaybeelden van UFL. Het spel moet 'zonder verplichte betalingen' speelbaar zijn en komt 'als het af is' ergens in 2022 uit voor de PlayStation 4 en 5, de Xbox One en de Xbox Series X|S.

Spelers kunnen in UFL naast simpelweg voetballen een eigen team samenstellen en opstellingen, strategieën en tenue's aanpassen, zo blijkt uit de korte gameplayfragmenten, beginnend bij 14:50. In een van de menu's is daarnaast een verwijzing naar de Team Pass te zien, vermoedelijk een battle pass-equivalent. Vooralsnog heeft de ontwikkelaar nog niets bekendgemaakt over het verdienmodel van de free-to-play FIFA- en eFootball-concurrent.

Strikerz benadrukt in de presentatie verder het 'fair to play'-principe voor de vlaggenschipmodus Global Online League. Het idee is dat spelers tegenstanders met grofweg hetzelfde speelniveau krijgen door middel van een matchmakingsysteem. Er zijn naast reguliere competitieve wedstrijden en competities ook unranked-spelmodi beschikbaar. Ook kunnen spelers eigen competities opzetten en online of offline spelen.

Daarnaast onthult Strikerz Inc. ook nog enkele nieuwe partnerschappen. Vooralsnog was alleen bekend dat West Ham United zijn merknaam en spelers aan de game zou verlenen. Ondertussen blijkt dat UFL daarnaast Celtic, Borussia Mönchengladbach, AS Monaco en Beşiktaş J bevat. Tot slot kondigt de ontwikkelaar meerdere 'ambassadeurs' aan die ook in de game als speelbare personages verschijnen. UFL bevat onder meer Cristiano Ronaldo, Kevin de Bruyne en Romelu Lukaku. Uiteindelijk zouden er 5000 gelicenseerde spelers van over de hele wereld in de game moeten zitten.

Door Yannick Spinner

Redacteur

28-01-2022 • 18:17

51 Linkedin

Submitter: d-vine

Reacties (51)

51
51
19
3
0
24
Wijzig sortering
Ik denk alleen maar dat het goed is dat er een nieuw voetbal spel komt.
Zeker na het debacle van dit jaar met fifa en pes waar terecht het nodige negatieve commentaar op is gegeven.

Nieuwe insteek en misschien pakt het wel positief uit en heeft het de nodige potentie.
Weinig gameplay. Waarom konden ze niet eens paar minuten van een potje kunnen laten zien ipv random shots. Animaties zien er overigens niet echt beter uit dan FIFA or PES. Ben nog niet overtuigd, beetje anti climax..
Omdat 't er middelmatig uitziet.
En wat doe je als je game er middelmatig uitziet?
Dan ga je een belofte verkopen, niet een game.

7 seconden aan gameplay van 14:55 tot 15:02 in een trailer van 18:39 lang.
Pijnlijk.
Ziet er prima uit toch? Denk eerder dat de gameplay mechanics gewoon nog lang niet af zijn en er daarom zo weinig getoond wordt.
Ja de trailer ziet er prima uit, maar daarom is het een trailer. Elke trailer kan je er prima uit laten zien, het zegt echter weinig over het spel verder. Daarom zegt een trailer altijd vrij weinig voor mij. Hoe leuk de trailer ook mag zijn.
7 seconden aan gameplay van 14:55 tot 15:02 in een trailer van 18:39 lang.
Pijnlijk.
Ik denk dat velen hier in dit filmpje teveel game willen zien.
Dit lijkt mij meer een informatie filmpje om investeerders en potentiële partners aan te trekken. Logisch, want er zit geen geldpakhuis van een EA oid achter.
Je merkt het aan de vulling van het filmpje. Het korte gameplay stukje is alleen een soort verplicht nummer om te tonen dat ze al iets hebben en er aan werken. De rest van de video gaat echter over de afzetmarkt/marketing voor voetbal games - het lijkt zelfs ook gericht aan mensen die EA's FIFA niet kennen - en de "vele en grote" voetbalnamen die hun medewerking aan de game verlenen, met als knaller Ronaldo die zelfs persoonlijk een stukje komt spreken voor de game. Ik mis nog de business model en financiële prognosecijfers, maar dat tonen ze waarschijnlijk alleen aan de serieuze investeerder/partner die komt informeren.
Omdat deze game alleen maar gehyped wordt met allerlei termen en grote namen, maar niets laat zien qua gameplay om al die groot spraak waar te maken.
Ze zeggen zelf dat ze het ergens in 2022 willen uitbrengen. Als het af is. Ik weet niet in welke toestand de game op dit moment is. Maar als de gameplay niet af is en nog slecht reageert, dan kun je die beter weglaten op dit moment. Dan voegt het namelijk niets toe, behalve een belabberde eerste indruk. Of je fabriceert een "gameplay", waarna je van de gemeenschap op je lazer krijgt, omdat het uiteindelijk minder is dan wat je gefabriceerd had.
Ze hebben ervoor gekozen om nu in de openbaarheid te komen hiermee en ook iets te laten zien. Wellicht is dit de start van hun PR campagne. Misschien is het ook om aandeelhouders iets te laten zien. Ze zullen er wel over nagedacht hebben. Eens kijken of de doelgroep het eindresultaat kan waarderen. Ikzelf ben niet zo'n fan van dit type spellen. Gelukkig maar. Het zou heel saai worden als we allemaal hetzelfde leuk zouden vinden.
Als je nog geen gameplay hebt om te laten zien, hype dan geen aankomende trailer op die zogenaamd gameplay zal laten zien. Deze developer wilt gewoon mee verdienen aan het FIFA zombievolk en dat gaat ze nog lukken ook.
Welke gameplay? Ik 18 minuten gelul over van alles, en werkelijk denk 4 seconde gameplay?

FIfa is prima speelbaar zonder 'extra te betalen', je koopt de game, je doet pro clubs, seasons, online league, friendlies, career manager, career pro, zonder maar ooit in de buurt van FUT te komen. Fifa is veel meer dan alleen FUT, ook al verdienen ze daar inmiddels bijna meer mee dan de game verkopen zelf, er zit een gigantische online pro club community achter, waar werkelijk nog geen enkele game poging voor heeft gedaan.. nee wat doen ze juist? Concurrentie aan gaan met hetgeen wat EA juist perfect onder die knie heeft.
Zelfs FUT is prima gratis te spelen. Hoewel het nog best veel "werk" is om 20 games te spelen in het weekend haal ik zo makkelijk 200k+ per week binnen. Dat met de gratis packs, SBCs & preview packs heb ik toch een team dat heel makkelijk in elite mee kan komen. Al moet ik wel toegeven dat ik m'n 25 euro kerstcadeau heb gebruikt voor Fifa punten.

Ik ben vooral benieuwd wat er gaat gebeuren met Fifa 23 als de licentie daadwerkelijk afloopt.
Gratis gaje echt niet ver geraken in division rivals.
Dat is zeker niet waar, ik speel veel FUT.
Heb dit seizoen geen euro uitgegeven en speel elk seizoen in de elite divisie.

Ook in Weekend League win ik gemiddeld 11-15 potjes van de 20.
Tuurlijk is het lastiger met een minder team maar niet onmogelijk.

Mijn ervaring vaak is, hoe beter het team, hoe slechter de speler.. iets met compenseren ;-)
Zoals ik zei, ik ben geen gratis speler. Maar ik vind ook niet dat ik veel heb uitgegeven (25 euro cadeaubon), bovendien heeft het vrij weinig gedaan voor m'n team. Toch speel ik altijd in de elite divisie waar ik comfortabel m'n wins haal om te qualificeren voor de weekend league. Daar haal ik altijd wel de 60 punten (vaak met nog games over). Dit is het team waar ik voor het eerst elite mee heb geraakt.

Zoals @ZicoDon al zei, als ik een team zie van enkel 80-83 rated gold spelers zie ik de bui al wel hangen.
Ik hoop dat iemand binnenkort een grondig journalistiek onderzoek verricht naar deze gamestudio. Ben enorm benieuwd waar een Wit-Russische studio zonder enig trackrecord in gamedev het geld vandaan haalt om ambassadeurs als Cristiano Ronaldo, De Bruyne en Lukaku aan te trekken.

Daarbovenop hebben ze ook nog partnerships gesloten met meerdere clubs, op basis van.. een tiental seconden aan in-game footage? De belofte dat het “fair to play” zal zijn? Terwijl ze in het midden laten hoe het dit wilt gaan realiseren?

Ik ben enorm benieuwd, maar op dit moment lijkt het niet veel meer dan vaporware en iets waar flink wat partijen hun vingers aan kunnen branden.
Die ambassadeurs ruiken geld en nemen een filmpje op, of laten hun naam gebruiken om het spel te promoten, die doen daar verder geen research naar. Dat gaat wel vaker mis, zo'n grote naam is blijkbaar niet moeilijk om te krijgen, ook niet als het een beginnend of onbekend bedrijf is.

Zie ook onlangs bij een crytpo scam, waar ook de nodige grote namen zich aan verbonden:
https://www.bnr.nl/nieuws...ijk-voor-schade-bij-xpose
Ik vind dit een prachtig voorbeeld van hoe dit soort endorsements werken:
Samsung Mobile's promotional Twitter account in Nigeria has been caught sending updates about the Korean firm's phones via an Apple iPhone.
In September, Mr Brownlee noticed that Bollywood actress Anushka Sharma, who was paid by Google to promote its Pixel 2 phone, sent the tweets via an iPhone app.
Other celebrities using iPhones to promote Samsung's gadgets include actress Gal Gadot and Indian tennis star Sania Mirza
https://www.bbc.com/news/technology-46426937
ik snap het niet zo goed. Er is een enorm gat in de markt voor een voetbalspel wat goed speelt, het liefst zo realistisch mogelijk. Vergeet alle licenties, focus op de gameplay, en laat mensen de mogelijkheid geven om gezichten en shirts erin te modden. Dan heb je toch een succes? begin gewoon met blauw tegen rood, zoals ss vroeger. Als ik maar lekker kan voetballen en niet een game hoef te kopen van EA (kots) of Konami (bleh).
Als ik al die volwassenen en kinderen in Ronaldo-shirtjes zie lopen denk ik dat die licenties een hele grote markt aanspreken.
Anoniem: 25604
@Kosm30 januari 2022 22:41
Precies.
Die paar seconde vanaf 14:55. :+
https://youtu.be/YmRpmiT2bF0?t=895

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 29 januari 2022 01:08]

Dus in plaats van te innoveren krijgen we nu een, lijkt het, slechte kopie van een game die al 5 jaar lang een kopie is, maar dan zonder officiele teams?

Gaaf.
Je hebt al snel een kopie als je een sport spel maakt. Het is niet dat je een voetbalspel echt in de basis kan veranderen ofzo.
En het wordt free to play, omdat ze weten dat ze met packs te verkopen toch meer geld kunnen binnen harken.
Concurreren tegen EA Sports (FIFA) is mission impossible.
Nee hoor. PES heeft het jaren prima gedaan
Dat is je lokale snackbar tegen een KFC/McDonalds, leuk dat je in de stad beetje volk hebt, maar in omzet/playerbase heeft PES het nog echt ver kunnen schoppen.
Goed verhaal, maar PdeBie geeft volgens mij toch echt aan dat PES het een aantal jaren goed heeft gedaan. Als ik dan (met een flinke korrelzout) https://stealthoptional.c...-has-sold-the-most-units/ bekijk heeft hij ook gelijk. Tot ongeveer 2008 deed PES goed mee, daarna verloor het terrein.
Waarom komen er eigenlijk nooit meer voetbalgames uit? Vroeger had je er talloze, naast fifa en pes/w11.
Interessante reactie, op een artikel dat gaat over het binnenkort uitkomen van een voetbalspel dat geen fifa/pes is :P 8)7
De makers van Fifa en PES hebben een groot budget, en zijn de afgelopen jaren steeds meer deals gaan maken met exclusieve rechten voor clubs, competities en stadions.

Daar kom je als kleine speler niet tussen, en een voetbalspel zonder echte spelers en clubnamen is gedoemd om te mislukken.
Waarom is dat gedoemd om te mislukken? Volgens mij kan je prima zonder officiële namen, clubs, leagues en stadions een voetbal game maken. Het geeft je zelfs meer vrijheid om je er je eigen ding van te maken. Dat geldt net zoveel voor de spelers.
PES heeft mede door die reden de strijd verloren van Fifa.
De gameplay was destijds beter maar het had wel clubs als Manchester Red omdat het geen officiële licentie had.

Als je een 'gekke', niet realistische voetbalgame wil maken kom je daar misschien wel mee weg. Maar als je een authentieke weergave probeert te maken horen daar ook de echte namen bij.
Kunnen ze die club namen en spelers namen niet door de community laten uitwerken?

Geen dure licensies en de community zou het waarschijnlijk beter doen dan die gaming bedrijven?
Slechter dan Fifa 22 en efootball 2022 kan het bijna niet. Dit jaar is mijn eerste keer dat ik geen iteratie heb gekocht van EA. (Elk jaar trapte ik er weer in) Het is ook de eerste keer dat - hoewel efootball 2022 gratis is - ik praktisch misselijk werd van Konami's kunsten. Tevens het eerste jaar dat ik dus geen voetbalgames meer speel van deze twee giganten. Sinds twee weken heb ik per ongeluk Mini football ontdekt op Android. Simpel, jammer van de typische pay-attitude van mobiele games, maar elk potje is weer eerlijk en spannend. Zoals het hoort te zijn. eigen skill.
Best gek ja. Ik denk veelal (gebrek aan) licenses, en het is ook best lastig een echt goeie voetbalgame te maken (I tried :P)
Als Free-to-play titel met geen jaarlijkse reset in een nieuw deel en de nadruk op 'play fair' doen ze in ieder geval wat EA niet goed doet. Vanuit een game perspectief dan, want EA harkt wel geld binnen met het FUT casino.
Ik ben benieuwd, het klinkt in ieder geval hoopvol.
Ik ben bang dat het niet veel betekent momenteel. FIFA kan ook prima de claim maken dat je eerlijk wordt gematcht met mensen van je eigen skill level. Dat doet het nu ook via de verschillende divisies in online play.

Dat doet echter niks af aan het feit dat dat hogere skill level veel makkelijker kan worden behaald met een team vol topspelers. Of die al dan niet tegen betaling te verkrijgen zijn in deze nieuwe game laten ze vakkundig in het midden. Dat voorspelt voor mij juist niet veel goeds.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee