Football Manager 2021 bevat 'expected goals' en realistischere interacties

Sports Interactive heeft de eerste nieuwe features voor Football Manager 2021 bekendgemaakt. Zo kunnen digitale managers in de voetbalmanagersim, die op 24 november verschijnt, de 'xG'-statistiek bekijken. Interacties met spelers en media moeten realistischer zijn dan voorheen.

Hoewel de in Londen gevestigde ontwikkelaar Football Manager 2021 van verschillende nieuwe features voorziet, springt de aanwezigheid van 'expected goals', kortweg 'xG', eruit. De statistiek, ooit bedacht door het Nederlandse bedrijf SciSports, geeft een indicatie van hoeveel doelpunten een team mag verwachten op basis van de kansen die het gekregen heeft tijdens een wedstrijd. Hoe meer kansen en hoe groter die kansen zijn, hoe hoger de xG uitvalt. Het is een goede manier om in kaart te brengen hoe goed een team heeft gespeeld, zonder daarbij alleen te kijken naar het scorebord.

Op het gebied van interacties veranderen er diverse zaken in Football Manager 2021. Zo introduceert de game de optie om een 'recruitment meeting' te houden, waarin managers met hun staf bepaalde posities kunnen identificeren waar versterking nodig is. Zijn die versterkingen gevonden, dan kunnen managers bij de zaakwaarnemers van die spelers navragen of de speler beschikbaar is of niet. Minder betrouwbare spelersmakelaars kunnen daarop aansturen op een breuk met de huidige club van een speler, wat een transfer gemakkelijker kan maken.

Ook in gesprekken met de media en met spelers brengt FM2021 verandering. Tijdens persconferenties zien managers nu alle aanwezige journalisten, waardoor het gemakkelijker wordt een band op te bouwen met die journalisten. Daarnaast zijn antwoorden nu onderverdeeld in eens, neutraal en oneens, waarbij een begeleidende lichaamshouding gekozen kan worden. Lichaamstaal speelt ook een rol in gesprekken met spelers, waarbij managers spelers met open armen kunnen ontvangen of koeltjes naar binnen kunnen wuiven.

Tijdens wedstrijden brengt Football Manager 2021 diverse wijzigingen aan in de interface. Onder in beeld is nu een balk te zien met de elf spelers die spelen en de belangrijkste tactische instructies. Op die manier kunnen tactische wijzigingen en wissels gedaan worden zonder van menu te hoeven wisselen. Daarnaast is bij de spelers een groen, langzaam leeglopend hartje te zien. Dat is de nieuwe manier waarop in Football Manager 2021 de fitheid van spelers wordt gevisualiseerd. Voor de weergave van wedstrijden zijn wat 'televisieingrediënten' toegevoegd. Linksboven in beeld wordt bijvoorbeeld de stand weergegeven, zoals dat gebruikelijk is bij tv-uitzendingen. Mochten de resultaten positief zijn en worden er prijzen gewonnen, dan zijn daarbij nieuwe, sfeervollere scènes te zien waarin de trofee wordt uitgereikt aan het team.

Football Manager 2021 verschijnt op 24 november voor Windows, Mac, Google Stadia en Xbox One/Series S en X.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

20-10-2020 • 12:31

42 Linkedin

Reacties (42)

42
40
13
9
2
25
Wijzig sortering
Anoniem: 1455912
20 oktober 2020 12:57
Ik heb al vaak iets gehoord over de omgang met de pers en spelers in FM. Het veel herhalen van vragen en de daarbij behorende antwoorden maken de omgang met de media en spelers voor mij langdradig. Vaak begin ik met het zelf afhandelen van de conferenties, maar vrij vlot draag ik dit over aan mijn assistent. Voor mij zit het hem in de herhaling. Niet of ik de aanwezige persmensen wel of niet zie. Dat herhalende is waarschijnlijk lastig op te lossen, tenzij je een enorme set aan vragen hebt.

Ik moet hierbij wel zeggen dat ik ook wedstrijden alleen tekstueel volg. Die 3D-engine gebruik ik nooit. Alleen wanneer bij de eerste wedstrijd na installatie blijkt dat ik de herhaling vergeten ben uit te schakelen.
Wat dat betreft is het wel hyperrealistisch. Die perscos zijn in het echt ook altijd hetzelfde riedeltje
Wat ik vooral heb is dat spelers vaak een “normaal” voetbal leven hebben... nooit een feestje waarin een Engelse international teveel drinkt, een Braziliaan die niet te laat terug is van een interland.... Zelfs Mario Balotelli is altijd op tijd op de training en doet normaal en het jongste Ajax talent gaat nooit naast zijn schoenen lopen. Dat wordt ook weleens een beetje irritant.
Wellicht komt het niet veel voor, maar het zit er wel in. Aan het begin van het seizoen kun je boetes instellen voor het te laat komen op training, wegblijven, te veel geel/rode kaarten etc.
Dat klopt ook, maar er is geen enkel team die geen kaarten pakt }>
precies dit, nu nog de 6 dagelijkse onderbrekingen per dag om een mail te beantwoorden naar 1 moment per dag zou ideaal zijn.
In mijn ervaring is het in de regel slechts op deadline day en soms op match day het geval dat je op meerdere momenten op een dag je mail moet beantwoorden.
Voor de persconferenties gebruik nu echt alleen nog maar de Send Assistent knop. :P
Vraag me af of ze dan real-life xG data gaan gebruiken, of "xG" wat uit hun engine komt. xG uit de engine lijkt me een beetje lame, aangezien die nummers sowieso al beschikbaar zijn, omdat hij toch op een of andere manier moet bepalen of een bal er in gaat ja of nee. Een vergelijking met real world data lijkt me veel interessanter.

[Reactie gewijzigd door thomaskoel op 20 oktober 2020 14:49]

Goed punt. Bij een vlekkeloos goed werkende engine zou dit gelijk moeten zijn. In de praktijk is dat natuurlijk niet het geval.

Aangezien ze samenwerken met SciSports ga ik er vanuit dat ze real-life data gebruiken, waarom anders die samenwerking?

[Reactie gewijzigd door Jodev op 20 oktober 2020 15:08]

Beetje jammer dat niet wordt vermeld dat 'xG' tot stand is gekomen i.s.m. het Nederlandse SciSports. De technieken van SciSports worden ook bij 'real-life' voetbalwedstrijden toegepast om statistieken van spelers in kaart te brengen (denk aan transfermarkt - welke statistieken mis je nog in je team en welke speler die je kan/wil kopen voldoet daar aan, om een zijstraat te noemen).

Zie ook hun website: https://www.scisports.com/
Heel tof natuurlijk, maar ik wist dat eigenlijk niet, en SEGA meldde dat verder ook niet in de communicatie over FM2021, dus dan wordt het lastig om het te vermelden. Ik vind het echter wel een leuk detail, zal het nog even toevoegen.

edit: toegevoegd!

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 20 oktober 2020 13:36]

Ik vind het zelf een beetje raar dat SEGA/Sports Interactive 'xG' als een super belangrijke nieuwe feature neerzetten en dan ermaar vanuitgaan dat elke speler van FM meteen weet waar ze het over hebben.

Als iemand die al jaren honkbal volgt en een fan is van de zogehete 'Sabermetrics' en analytica gebasseerd op geavanceerde stats is dit wel leuk om te zien verschijnen in de moderne voetballerij.

Het is in Nederland nog niet zo aan de grond maar in de Premier League en Engels voetbal is het al wel echt een ding.

Maar of dit (en de 'verbeterde interacties') nou echte killer features zijn, dat vind ik eerlijk gezegd niet. Ik ben bang dat dit weer een povere editie van FM als het om upgrades gaat.
Ik vind de wedstrijd UI dan al een betere verbetering dan de interacties. Al lijken die nieuwe persconferenties me nog wel grappig.

Ik denk trouwens dat je FM-spelers niet moet onderschatten hoor. Velen van hen zullen xG wel kennen denk ik, en anders zal er wel een uitlegje bij staan.
Beetje off-topic.
Voor mij is FM2010 nog steeds king of the hill. Ook al zijn er officieel 3 updates gemaakt door de makers. Toch weet ik dat men naderhand veranderingen heeft aangebracht waardoor het nog leuker werd om te spelen.
Laatst nog een experiment gedaan met 'mijn' Arsenal. 1 speler gekocht (Verratti voor 250k) en met het Arsenal van 2010 kampioen kunnen worden. Was stomverbaasd.

FM2010 is en blijft een diamant van een game.
Ik wacht nog altijd op het moment dat we een current-gen FIFA engine in een football manager gaan zien. Lijkt me leuker om dan de wedstrijden te volgen!
Ik ben bang dat FM een beetje EA aan het worden is. Nutteloze features die echt in een simpele update kunnen en daar weer de hoofdprijs voor vragen. Met gesloten armen i.p.v. boos praten. Nou ge-wel-dig.

Nee Miles is volgens mij wel klaar met FM
Die houdingen zijn voor mij ook iets te vergezeocht denk ik, maar ik vnd xG wel echt heel chill hoor. En de restructurering in de match interface ziet er op het eerste gezicht ook wel lekker uit. Dat samen is lang niet genoeg nog, maar volgens mij komen er de komende weken nog meer releases met featutes. Ben benieuwd.
Nou is de database van FM toch wel een stukje hoger in kwaliteit dan Fifa, en ik snap dat dat ook geld kost om te onderhouden. xG vind ik toch wel een goede toevoeging. De rest is misschien wat matig qua verwachtingen.
In plaats van iedere jaar een game releasen kunnen ze er ook een live service van maken waar je twee tot vijf euro per maand voor betaald. Dan hebben ze daar vaste inkomsten en kunnen spelers hun saves en dergelijken behouden. En iedereen krijgt dan updates.
Daar zullen ze echt wel naar gekeken hebben met een marketingsteam. Ik denk dat de groep die niet elk jaar de nieuwste versie koopt maar er steeds 1-2-3 releases overslaan, behoorlijk groot is.
Die groep is zeker groot, helemaal omdat er vele database, shirt en logo pakketen zijn die je gewoon via de Steam Workshop kan installeren. Dan heb de database met de transfers, teams en competities van de "volgende" versie en kan je lekker met de je favo team in het huidige seizoen beginnen.
De rest is misschien wat matig qua verwachtingen.
Wat verwachtte je dan?
Meer vooral. Maar dat had ik ook niet moeten doen
Volle prijs? Nee.

Je krijgt 10% korting als je nu FM21 koopt. Doet SI trouwens altijd, als je de game koopt voor release krijg je korting.

https://store.steampowere...50/Football_Manager_2021/
Nooit geweten dat EA Football Manager uitgaf...
Het is toch eigenlijk wel hilarisch dat een dergelijke, toch best populaire game zonder blikken of blozen dit soort screenshots van de match-engine de wereld in stuurt. Dit is grafisch van het niveau FIFA98 in een iets hogere resolutie. Laat het dan gewoon achterwege...
nou dan moet je fifa 98 nog maar eens opzetten en het naast elkaar leggen
Bij deze maar eens gedaan: https://youtu.be/x1WBSRn2vXE?t=159 de lage resolutie en geen enkele anti-aliasasing verpest een boel. Maar ik vind de verhoudingen in FIFA98 eigenlijk beter kloppen. Dit in hoge resolutie is beter dan FM21. Ik zie in FIFA98 in ieder geval nog schaduw, die zie ik in de eerste screenshot niet eens.
je draait FM21 op low graphic settings of zo?
Oh ik wist de releasedatum nog niet voor Stadia, goed om te zien dat hij daar ook komt, was nog vaag laatste tijd.
Twijfel beetje of ik deze oppik, fm20 is nog goed genoeg qua gevoel...
Zullen ze eindelijk een waardig 3d match neerzetten?
Schijnt wel een update te zijn. Maar hoeverre...
Dat is totaal niet interessant als Football Manager speler, je speelt imo het spel niet voor de graphics.
Net als Fifa doorgaans kleine wijzigingen, maar FM zit niet vol met lootboxes en is niet pay-to-win.
Blijft een geweldige game die goed de diepte in gaat m.b.t manager mogelijkheden.
Je kunt ook makkelijker selectie en kit updates downloaden en de oudere release een jaar langer door blijven spelen, dan hebben de nieuw toegevoegde functies in een release van twee jaar later wat meer impact.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee