Google vervangt wifi-toggle in Android 12 door internet-toggle in tweede bèta

Google heeft de tweede bèta van Android 12 uitgebracht. De traditionele wifi-toggle in de notificatiebalk is daarbij vervangen door een internet-toggle. Die leidt gebruikers naar een nieuw menu om de internetverbinding te selecteren.

Dat nieuwe menu heet het Internet Panel, zo laat Google weten. De nieuwe functie is niet eerder aangekondigd en zit in de tweede bèta van Android 12. Die is woensdagavond Nederlandse tijd uitgekomen. De internet-toggle vervangt de wifi-toggle en de toggle voor mobiel internet. Erop klikken leidt naar een menu, waar gebruikers de actieve internetverbinding kunnen selecteren.

Verder zitten in bèta 12 de functies die Google had aangekondigd, maar die nog niet in de bèta te vinden waren. Daaronder zijn de automatisch gegenereerde thema's op basis van wallpapers, indicators en toggles voor het gebruik van de camera en microfoon en het Privacy Dashboard met een log van wanneer welke apps toegang hadden tot welke permissies.

De site Android Police vond in de tweede bèta nog wat niet-aangekondigde functies, zoals Quick Tap voor het activeren van functies door op de achterkant van de telefoon te tikken en een Conversation-widget om meldingen van chatgesprekken op het homescreen te zetten.

Google bracht de eerste bèta van Android 12 vorige maand uit. De nieuwe Android-versie brengt onder meer het Material You-design met meer animaties en afgeronde hoeken. Ook zijn er veel kleinere nieuwe functies, zoals het kunnen starten van NFC-betalingen zonder het scherm te hoeven aanzetten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-06-2021 • 06:19

118 Linkedin

Reacties (118)

118
115
57
11
1
52
Wijzig sortering
Ik lees hier veel oeh en aah over dat het lastig is om je wifi uit te zetten. Maar waarom zou je dat überhaupt uit willen zetten? Waar ik wifi heb, wil ik dat gebruiken en waar ik het niet heb, wil ik mijn mobiele data inzetten, zo simpel is het. Bij mij in ieder geval. Ik zet nooit mijn wifi of mobiele data uit.

Edit: ik zie het: meer dan genoeg redenen om het te willen. @UPPERKEES noemt het systeem dat ik ook gebruik, namelijk automatisch aan- en uitzetten van wifi op bekende plekken. Weet niet of het een Androidfunctie is of een Samsung, maar het werkt goed.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 10 juni 2021 12:38]

Heel simpel, privacy.
Heel vaak wanneer ik de deur van een bekend/vertrouwde wifi uitloop blijft de wifi wel actief, zonder verbinding. Waarmee je dus prima te volgen bent :-(
Is ook een aantal keer in het nieuws geweest, zoals reviews: Wifi-tracking: winkels volgen je voetsporen
En Google gebruikt WiFi voor locatiebepaling (als er geen GPS voorhanden is). En dat willen ze ook als je geen verbinding maakt, Door te kijken naar welke Accesspoints in de buurt zijn. Dat zou goed de reden kunnen zijn dat ze willen dat het niet uitgezet wordt.
Persoonlijk zet ik WiFi en Bluetooth alleen aan als ik het wil gebruiken. Dat stamt waarschijnlijk uit de tijd dat je die moeite nam om wat langer met de accu-lading te doen. Maar het scheelt zeker ook tegen bepaalde tracking.
Niet alleen Google gebruikt WiFi voor locatiebepaling, ook Apple gebruikt dezelfde methode. Al gebruikt Google natuurlijk je locatie voor meer doeleinden dan Apple.
Maar zowel iOS als Android maken gebruiken van een random MAC adres waardoor het volgen al moeilijker wordt. Al is het natuurlijk niet 100% perfect.
Betekent alleen maar dat het voor partijen behalve Google moeilijker wordt om je te volgen.
Stom voorbeeld: omdat m'n parkeer-app bij vriendin voor de deur op WiFi soms blijft hangen en die door even wifi uit te zetten dan wel doorstart op 4g. Heel snelle fix, in huidige UI, even toggle uit, auto aanmelden, toggle weer aan.

Nog eentje, dan: omdat m'n telefoon in de auto soms in de buurt van een bus heel actief probeert op wifi van Connexxion te hoppen. En dus moeite krijgt als die bus buiten bereik raakt. Of nog leuker, drie auto's voor me blijft rijden, zodat hij steeds net wel of net niet binnen bereik is.

Dito voor wifi-raping door openbare hotspot van KPN in de omgeving van AH, waar wel automagisch en dwangmatig door Android verbinding wordt gemaakt, maar je niet op Wan zit tot je voorwaarden accepteert.

Ik gebruik die toggle veel vaker dan meeste andere toggles, en zeker vaker dan die voor 4g...

[Reactie gewijzigd door Twam op 10 juni 2021 08:33]

Je kan toch wifi automatisch laten uitzetten met als trigger de bluetooth-connectie van de auto. En omgekeerd om het terug aan te zetten.
Bvb met Tasker (https://play.google.com/s...dinglisch.android.taskerm) of ITTT (https://play.google.com/s...etails?id=com.ifttt.ifttt)
Dan moet je BT aan blijven staan. Gebruikt wel minder energie, maar wordt dat niet ook voor tracking gebruikt?
Je kan in Tasker het ook manueel triggeren door een custom commando te maken dat dan in het power menu terecht komt. Er staat dan bvb een knop "Toggle auto", wat vervolgens de wifi uitzet, bluetooth aan, eventueel een muziekapp opstart, volume op een bepaald niveau instelt, etc. Bij nog eens togglen wordt alles weer omgedraaid.
Moet dat 1 specifieke auto zijn dan? Voor mijn werk rij ik regelmatig met minimaal 6 verschillende vrachtwagens buiten mijn personenauto.
Voor de trigger op basis van bluetooth neem ik aan. Je kan specifiek kiezen welke bluetooth devices iets triggeren. Je maakt dan twee activiteiten aan "auto in" en "auto uit", welke je triggert bij het connecten of disconnecten van bepaalde bluetooth devices. In die activiteiten zitten dan de acties die je wilt dat uitgevoerd worden.
Sinds de databundels ruimer zijn Heb ik al de 'gratis' hotspots er uit gegooid ( al zeker 10+ jaar )
Het is altijd een ergernis geweest, een 'gratis' hotspot, in 9 van de 10x is het baggertraag, of zit je inderdaad nét buiten het bereik.

Persoonlijk betaal ik dan liever 5€ meer aan mijn mobiele abo om zeker te zijn, dat ik online 'blijf'
Niet iedereen heeft een ruime databundel, en die mensen zitten dus thuis op de wifi, als wifi nu straks per ongeluk niet werkt zien ze dat dus niet omdat het icoontje is samengevoegd, dag bundel..google is echt aan het zoeken om maar kleine dingen te blijven veranderen voor het veranderen..zeker niet omdat het beter is..
Automatisch aanmelden op "gratis" (of andere openbare) hotspots is sowieso een gigantisch veiligheidsprobleem. Heel onverstandig om dat aan te zetten, ongeacht of je wel of geen wifi wilt gebruiken.

Maar dat is een beetje los van deze discussie. Vind het zelf ook jammer dat hardware schijnbaar zo weggeabstraheerd moet worden. Ik zie ook het voordeel er niet van in. Als mensen niet snappen wat wifi is, denk ik dat het voor iedereen beter is als ze dat gewoon leren, ipv dat we dit soort functies gaan verstoppen.
Automatisch aanmelden op "gratis" (of andere openbare) hotspots is sowieso een gigantisch veiligheidsprobleem. Heel onverstandig om dat aan te zetten, ongeacht of je wel of geen wifi wilt gebruiken.
Klopt, al vinden de OS makers dit niet relevant, aangezien het standaard 'aan' staat, als je de eerste keer verbinding maakt.
Want da's "lekker makkelijk"
Automatisch aanmelden op "gratis" (of andere openbare) hotspots is sowieso een gigantisch veiligheidsprobleem. Heel onverstandig om dat aan te zetten, ongeacht of je wel of geen wifi wilt gebruiken.
Klopt op zich, maar je kunt ook instellen dat je een VPN verbinding moet hebben, en dat al het verkeer anders geblokkeerd wordt.
Hoe moet dat dan?
Android 10 (English): Settings -> Network and Internet -> Advanced -> VPN -> klik op het wieltje van de VPN die je wilt gebruiken -> Toggle aan Block connections without VPN. Ik zou ook Always-on VPN dan aanvinken. Het kost wel iets meer van je batterij. En het zou kunnen dat je in geval van een bus of trein of hotel eerst op een captive portal in moet loggen.

Verder draait mijn VPN die ik gebruik op mijn persoonlijke mobiel ook nog een adblocker in de vorm van Pi-Hole.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 11 juni 2021 12:56]

Ik heb daar tegenwoordig geen last van, maar dat bus en AH voorbeeld ken ik wel, al mijn vorige telefoons hadden daar enorm last van, destijds mijn nummer 1 reden om wifi buiten de deur uit te zetten.
Veel android makers bieden de optie aan om een wifi verbinding wel te configureren maar niet automatisch te activeren. Ik gebruik deze voor bvb Telenet wifree, of andere public dingen. Nooit auto connecten.
Ja en het feit dat je hier zelf iets voor moet doen vind ik nog steeds een van de grote tekortkomingen van Android. Het automatisch selecteren van de beste verbinding of zelfs een hybride verbinding is gewoon afwezig of werkt niet.

Zodra er een netwerk is, waarmee ik wil automatisch wil kunnen verbinden (mijn prefered connections), welke een betere verbinding heeft dan hetgene waar ik op dat moment mee ben verbonden, moet naadloos gaan, of dat nu 4G , 5G, een 2.4GHz netwerk of 5GHz netwerk is...

Dus zo'n toggle is niet meer dan een ommissie aan functionaliteit.
Die hybride functie zit al een tijdje in Android. Geen idee of die goed werkt, maar hij is er dus wel.
Het selecteren van de beste wifi is inderdaad een groot gemis vind ik zelf. Nu kiest Android nog steeds voor gewoon 1 van de 2 netwerken bij mij thuis. Maar switched niet op basis van beste signaal naar een ander beter netwerk. Inderdaad heel vervelend en moet nog steeds met 3-de partij apps opgelost worden.
Buiten alle andere genoemde voorbeelden, wat dacht je van wifi tracking in bijvoorbeeld winkelstraten of andere gebieden. Daar is ook niet iedereen van gediend.
Zet dan ook je 4G, Bluetooth en NFC maar uit. Ontwijk de camera's of zorg dat je er niet komt. Je word linksom of rechtsom toch getracked.
Dat vind ik in de categorie vallen. "Ik flikker mijn plastic lekker in de natuur, moet je eens weten wat er in China/India aan plastic in de natuur gegooid wordt!" Misschien lijkt het onbegonnen werk, maar ik denk wel dat als je iets wil veranderen, je er in ieder geval niet aan mee moet doen.

Als je principieel tegen deze vormen van tracking bent en tegen de verzamelwoede van de big-tech en/of overheid, dan is het toch prima om je kritisch te zijn naar een dergelijk functie toe. Dat anderen dat geen probleem vinden, wil niet zeggen dat ik (of andere kritische mensen) daar aan mee willen werken?
Het zou mij niet verbazen dat Google daarom dit wil aanpassen; zodat mensen vergeten hun wifi uit te zetten en makkelijker te tracken zijn.
Of omdat het dan technisch gezien altijd aan mag staan zonder de gebruiker om toestemming te vragen.
Denk niet dat google er veel moeite voor hoeft te doen je te tracken zonder wifi.
Meeste niet-Tweakers gaan toch wel akkoord met de google voorwaarden en locatie data.
Dus wifi is geen gemis als je toch via GPS em Maps mag tracken.
En de mensen die er wel mee bezig zijn prikken er zo door heen.
De meeste android tweakers draaien ga ik van uit een custom rom. (zonder google spul natuurlijk :+)
Ik gebruik het elke avond om geen meldingen meer te ontvangen en belangrijker nog: om m'n huis te laten weten dat ik ga slapen zodat het alarm automatisch wordt geactiveerd en de lampen uit gaan.
Als ik naar buiten loop en in de auto stap heeft mijn telefoon nog net wifi, maar niet sterk genoeg om navigatie te laden in Waze. Dus dan zet ik snel de wifi uit zodat ik verder kan.

En ik werk in verschillende gebouwen en daar merk ik ook de haperingen als er nog net wifi is.
Dat doen veel mensen.

Maar dan kun je met deze oplossing toch ook snel naar 4G schakelen? Waarschijnlijk met het bijkomend voordeel dat je niet vergeet je wifi weer aan te zetten.
Maar wat doet deze oplossing anders dan nu? Zodra je echt buiten bereik bent, schakelt de telefoon over naar mobiel internet, maar op het randje bereik blijft hij hannesen met wifi. Terwijl je wifi in zo’n geval nu makkelijk kunt uitzetten.
Dat klopt. Maar dat doe ik nu door snel de wifi uit of aan te tikken en dit is simpel.

Wat mij een betere oplossing lijkt is dat vanuit android sneller de keuze wordt gemaakt voor een minimale sterkte van verbinding zodat je niet handmatig hoeft te switchen.

Maar ik vraag me vooral af welk probleem ze willen oplossen met deze aanpassing.

[Reactie gewijzigd door Dehmona op 10 juni 2021 10:30]

Precies de sterkte kunnen bepalen bij punt schakelen
Ik heb in mijn studio wel wifi, maar geen internet. Dus als ik internet nodig heb dan moet ik wifi uitzetten.
Het is natuurlijk de minderheid, de meeste mensen willen inderdaad "internet" uitzetten, nu moet je dat via twee toggles doen en straks met eentje. De uitzonderingen (zoals ik) die hebben pech, maar daar zal vast ook wel weer een handige oplossing voor komen, bijvoorbeeld via een widget ergens ofzo.
Volgens mij ondersteunen vele Androids (geen idee @ Apple) de mogelijkheid te schakelen tussen de beste internetverbinding; e.g. IF WiFi-inet-speed bad: use Mobiele Data but stay connected to WiFi network :)

Misschien heb je hier iets aan, heeft mijn digitalee leven in een studio aanzienlijk verbeterd :*)
Dat kan ik inderdaad aanzetten, maar dan gaat hij 4G gebruiken als ik wat slechter bereik thuis heb, iets wat ik niet wil want ik heb maar 1GB data. En heb geen optie gezien om dit per SSID aan/uit te zetten.
Als je lang ergens zonder wifi bent (of gewoon op reis) scheelt het accu om wifi uit te zetten. Bovendien wil ik helemaal niet verbinding maken met wifinetwerken behalve een paar uitzonderingen (zoals thuis). Even snel wifi aan en uit kunnen zetten is voor mij ideaal.
Dit idd. Het voordeel van deze verandering is mij ook onbekend. De keren dat ik geheel internet wil uitzetten zijn zeldzaam maar wifi staat bij mij over het algemeen uit.
als je niet wilt dat je telefoon continu probeert te zoeken naar (openbare) netwerken bijvoorbeeld (deels vanuit privacyoverwegingen of batterijbesparing). Of in het geval van enigszins brakke WiFi dekking, ik kom zo af en toe wel eens op plekken waarbij de telefoon nog met het WiFi verbonden is maar waarbij de afstand tot de zender dusdanig lang is (of veel muren ertussen) dat het internet niet vooruit te branden is. Als je lang genoeg wacht dan vliegt WiFi er misschien eens uit en gaat de telefoon over op 4G, maar dat heb ik liever zelf in de hand, dat gaat veel sneller en scheelt een lading frustratie ;-)
Er is ook een optie in Android voor het automatisch aanzetten van WiFi als er een bekend AP in de buurt is. Werkt prima. WiFi uitzetten wanneer je het niet gebruikt helpt wel als je een telefoon hebt die niet super lang meegaat op 1 charge (Pixel 3).
- Het netwerk/internetverbinding van de WiFi AP is trager dan 4G
- Er is een irritant probleem met de netwerkconfiguratie van de WiFi AP
- Het WiFi AP is te zwak om een leuke hoeveel data erdoorheen te kunnen pompen
- Android anno 2021 weet nog steeds niet betrouwbaar over te schakelen op sterkere APs

Ik heb weet ik veel hoe vaak wifi uitgezet omdat de telefoon denkt dat het AP aan de andere kant van het huis een betere match is dan die in dezelfde kamer, of dat de provider internetproblemen heeft en ik gewoon snel even iets wil opzoeken.
Anoniem: 1532362
@ikt10 juni 2021 08:55
In de developer opties van de telefoon kun je roaming aggressiveness aanpassen, als je dit aggressiever zet schakelt hij sneller naar een AP met beter bereik, wat wel kan zorgen dat je kort even geen internet hebt terwijl hij van AP schakeld, wat vervelend kan zijn tijdens VOIP bellen en dergelijke UDP streams.
Dat zit dan fout in jouw netwerk config want hier schakelt het naadloos tussen alle AP's.
Voor zover ik weet (heb ik zitten naar zoeken toen ik mijn Unifi AP's installeerde) kan je je AP's nog zo goed instellen, het is nog steeds je device die beslist wanneer hij disconnect/switched. Niet?
Ja, maar waarom werkt het bij mij dan wel goed? Heeft Xiaomi het dan beter in hun roms?
Buiten bij mijn ouders is de wifi super brak, maar niet weg, dus zet ik 'm snel uit.
Ik zet mijn Wifi altijd uit, tenzij ik het nodig heb om te casten naar m'n TV. 4g/5g is sneller, stabieler en veiliger dan mijn Wifi.
Waarom ik data uit zet als ik wifi heb?

Accu, vooral thuis omdat mijn telefoon achterlijk is en als data aan staat verbreekt hij wifi boven omdat "het te zwak is".

en ik zie het nut speciaal een extender voor kopen of mesh aanleggen niet, want op het moment dat ik data uitzet heb ik gewoon 1 a 2 streepjes wifi, het is dat mijn telefoon vindt dat dit TE ZWAK is als data aan staat, gok een bug maar het is niet de eerste telefoon die ik heb die dat doet

Voor de rest wil ik het gewoon niet standaard aan hebben, scheelt accu wanneer nodig (plus ik ben niet iemand die altijd en overal 24/7 bereikbaar wil wezen, als het echt belangrijk is bel je maar op zo'n moment)

Maar mijn redenen zijn slechts 1 van de vele waarom men data of wifi uitzet, het is een lange lijst en niet iedereen heeft precies hetzelfde redenen.

Maar wat ik vind terzijde, Google veranderd dit omdat het kan, niet omdat het beter is en dat is meer een probleem vind ik, huidige methode werkt prima en dan is er iemand bij google die dacht van "we moeten IETS veranderen, wat het ook is" en toen kwamen ze hiermee.

Net als dat hele gepush met group tabs op Chrome Mobile, ik kreeg dat uit na de laatste patch maar dat hele gepush, dat "DIT IS BETER HOOR!" dat Google hiermee denkt te bereiken, dat is een groter probleem dan de functie aanpassen zelf.

P.S. wifi uitzetten vanwege wifi tracking is ook iets wat velen doen, ik niet maar ik snap de logica erachter.

Je merkt met deze aanpassing dat Google gewoon het liefste ziet dat je non stop online bent, makes sense but still.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 10 juni 2021 10:00]

Fun fact: Op de meeste telefoons kan je de wifi ook niet eens uitzetten. Die blijft gewoon aan staan om (met laag stroomverbruik) te scannen. Het enige wat wifi "uitzetten" doet is tegen je telefoon zeggen om niet automatisch verbinding te maken met een netwerk.
Batterij besparen. Als ik op plekken ben waar ik geen wifi heb, waarom zou ik mijn telefoon naar wifi-netwerken laten blijven zoeken?

Of op plekke waar slecht bereik is, en ik dan maar beter mijn 4G kan gebruiken in plaats van de trage wifi.

En 4G uitzetten scheelt ook batterij en data als ik mijn telefoon toch niet gebruik, en het scheelt ook batterij.

[Reactie gewijzigd door m1999 op 10 juni 2021 10:33]

Ik wil over het algemeen niet op WiFi zitten, ook niet bij mensen die ik ken. Ik ga alleen de WiFi op als ik iets te zoeken heb in het netwerkt, bijvoorbeeld met een locale game of iets dergelijks. Voor de rest zit ik eigenlijk altijd op 4G. Zelfs thuis zit ik op 4G, waardoor je nooit een irritante hapering hebt als je van WiFi naar 4G gaat.
Je hebt al heel veel reacties gekregen met redenen waarom dat voor mij ook geld. Maar ik voeg er nog 2 (zwakkere) redenen bij:
Privacy. Je Wifi en Bluetooth signalen worden in sommige locaties gebruikt om je te volgen.
Straling. We hebben genoeg straling om ons heen, af en toe iets uitzetten zodat het wat minder wordt kan geen kwaad.

Ik gok ook zomaar dat de tracking de reden is dat Google het ingewikkelder maakt. Google maakt al gebruik van je locatie op de achtergrond. Ze willen waarschijnlijke Liever niet dat je de accuratere versie te vaak uit zet.

[Reactie gewijzigd door Darth TNT op 10 juni 2021 09:55]

Omdat bijvoorbeeld winkels of hotels nog al eens captive portals hebben die alle verkeer blokkeren zolang je niet (opnieuw) hebt geaccepteerd of ingelogd. Super irritant. Als je er wel eens gebruik van gemaakt hebt dan valt je internet ineens dood zodra je later weer in de buurt bent, omdat je wifi verbindt met dat netwerk maar dat netwerk wil dat je eerst inlogt voordat je er daadwerkelijk iets mee kan.
Ik lees hier veel oeh en aah over dat het lastig is om je wifi uit te zetten. Maar waarom zou je dat überhaupt uit willen zetten? Waar ik wifi heb, wil ik dat gebruiken en waar ik het niet heb, wil ik mijn mobiele data inzetten, zo simpel is het. Bij mij in ieder geval. Ik zet nooit mijn wifi of mobiele data uit.
Ik zet mijn wifi héél vaak uit. Sterker nog, ik heb het eigenlijk bijna nooit aan (zelfs niet thuis). Er zijn echter bepaalde toepassingen die uitsluitend via wifi werken (denk aan Chromecast), en dan moet ik wel verbinden. Ik vind het bijvoorbeeld bloedirritant dat mijn podcast stopt tijdens het maken van een wandeling omdat ik langs het huis van een vriend loop waar ik wel eens chromecast gebruik en ik weer uit het bereik van zijn wifi-netwerk ben gelopen.
In de AH springt mijn wifi op hun publieke netwerk maar dan heb ik geen internet verbinding, moet dan de wifi uit zetten om op 4g te gaan.
Anoniem: 467952
@P_Tingen10 juni 2021 12:00
Wel... Ik heb geen broek die m'n gsm draadloos oplaad terwijl ik stap? Graag zet ik de boel uit wanneer ik het niet gebruik zodat m'n batterij iets minder snel leeg is.
Om dingen te troubleshooten. Bijvoorbeeld, als ik firewall poorten heb open gezet voor een bepaalde applicatie, die ik op mijn telefoon gebruik (bijvoorbeeld Domoticz) kan ik sneller testen door de Wifi op mijn telefoon uit te zetten, dan naar buiten te lopen, tot ik buiten bereik ben.
Op het moment dat ik op het werk naar een plek in het pand loop waar wel wifi is, maar de snelheid 0 is. Dan wil ik m uitzetten. Of thuis, als ik op zolder bezig ben, en een podcast aan heb, dan zet ik wifi uit.
Heb hem sinds gisterenavond op mijn telefoon.

Het beste is dat ze de volume knop onder handen genomen hebben en dat hij nu niet zo breed meer is en niet zo concave, dus makkelijker te zien wat je volume echt is.

De volume slider kleur veranderd soms niet altijd mee met je achtergrond, moet vaak even telefoon aan of uit zetten. Je kunt trouwens nogsteeds je eigen kleuren-schema zetten :) maar je drop down menu blijft vaak gedicteerd door je wallpaper. Dus sommige dingen pakt Google anders aan dan andere.

Edit: (6:52) ze mogen in de Final versie wel een optie geven of we wel die internet op deze manier willen 8)7 , net zoals voor de silent-vibrate-sound optie in de volume. Beetje raar waren we nu juist 2 knoppen moeten indrukken ipv 1. Snap dat ze voor een leek alles bij elkaar willen, maar mis wel een beetje gemakkelijkheid. Misschien went het met tijd wie weet

Edit 7:51: kom net uit zwembad. Via de internet toggle staat wifi dus vaak aan! (Krijg melding of ik wil verbinden met openbare wifi) Je moet naar settings toe wil je wifi compleet aan of uit zetten. Dus mocht je accu snel leeg raken of je privacy gevoelig zijn zul je hier ff moeten oppassen

[Reactie gewijzigd door anoniem987654 op 10 juni 2021 07:52]

Ze mogen vooral eens geluidsprofielen maken met genoeg opties. In standaard Android (Pixel) kan je geen verschil maken tussen beltoon en notificaties. Compleet achterlijk.

En wat meer aandacht geven aan de Nederlandse vertalingen van de menu's. In nearby share heet elke gsm '[naam] bellen'. bv Peter's Bellen. Ze bedoelen natuurlijk Peter's phone, ze hebben phone letterlijk vertaald naar 'bellen'.
De geluidsprofielen ben ik het gedeeltelijk mee eens.
Ja er moet een verschil komen tussen de de bel en notificatie-volume's.
Nee want je hebt op het scherm al 4 verschillende volume's (media, call, ring & notification , alarm) dus meer zou het scherm wel erg ingewikkeld maken voor de meeste mensen. Denk dat de design/UI departement van google zo z'n eigen mening erover heeft. Daarnaast heeft "Do not disturb" een toggle om notificaties te verbergen en kun je van apps de notificaties op stil staan. Vermoed dat google die soort routes beter vind in plaats van lelijke UI elementen.

Over de Nederlandse vertalingen kan ik niks zeggen, mijne staat namelijk English (United Kingdom). Maar als ik switch staan er indeed dingen die ik niet zo zou zeggen, zoals "geüpdatet","opties voor resetten" (waarom niet herstellen ofzo?) en nog termen van de Beta die niet vertaald zien uberhaupt -> ga eens naar privacy staat er mooi "Rechtenmbeheer" en dan "Camera access" en "Microphone access". Het is niet perfect inderdaad maar ook niet onbruikbaar
Ik zou eerder willen zien dat Android (ik draai 9) per bluetooth audio output de volume onthoudt.
De ene moet vol aan om hard genoeg te zijn, de andere bijna minimaal vanwege hoog top volume.
Dit zou Android 9 al moeten ondersteunen toch...? Samsung doet dit al langer in ieder geval!
Welke telefoon gebruik je?
Ik snap de angst van veel reaguurders dat ze hun vertrouwde knopjes kwijt raken. Weet dat dit Android is en dat je meestal het knopje weer terug kunt zetten.

Weet ook dat dit een beta is... er wordt nog getest. Het is nog niet definitief. Klik de feedback button en ga full mental op de developers, vergeet niet je caps-lock aan te zetten en noem ook hoe je naar Apple overstapt.

Denk ook aan al die keren dat je je ouders/kinderen uitgelegd hebt wat het verschil is tussen wifi, 4G en internet... Misschien heeft een developer bij Google het opgegeven en gedacht, dat gaan we nu voor altijd duidelijk maken. Of blijkt dat teveel mensen de verkeerde toggles gebruiken. Ik heb een jaar geleden mijn schoonmoeder uit moeten leggen dat vliegtuigstand uit moet voordat "internet" aan kan.

etc.
Ik snap de angst van veel reaguurders dat ze hun vertrouwde knopjes kwijt raken. Weet dat dit Android is en dat je meestal het knopje weer terug kunt zetten.

Weet ook dat dit een beta is... er wordt nog getest. Het is nog niet definitief. Klik de feedback button en ga full mental op de developers, vergeet niet je caps-lock aan te zetten en noem ook hoe je naar Apple overstapt.

Denk ook aan al die keren dat je je ouders/kinderen uitgelegd hebt wat het verschil is tussen wifi, 4G en internet... Misschien heeft een developer bij Google het opgegeven en gedacht, dat gaan we nu voor altijd duidelijk maken. Of blijkt dat teveel mensen de verkeerde toggles gebruiken. Ik heb een jaar geleden mijn schoonmoeder uit moeten leggen dat vliegtuigstand uit moet voordat "internet" aan kan.

etc.
Ook bij IOS is het gras niet groener,
Als je daar WiFi 'uit' zet, is het ook maar tijdelijk, tot je de locatie verlaat, of 8u.
Wil je echt disable, moet je ook 3 lagen dieper gaan.

Als ik 'snel' wil wisselen, zet ik flight mode aan, en weer uit ...
Maar over het algemeen heb ik mijn data aanstaan, en alle wifi-ap's als "niet automatisch verbinden"
Dat iets een beta is betekend geen hol meer tegenwoordig. De mening is al lang doorgedrukt en 99 van de 100 keer veranderd er niets meer. Daarnaast heeft het niets met knopjes kwijt raken te maken maar met een achteruitgaande functionaliteit. Meer clicks en minder overzicht is minder functioneel en dus per definitie slechter.

Verder zou ik mijn kinderen nooit hoeven uitleggen wat 4G is dat zouden ze namelijk nooit krijgen. Meer een opvoed probleem dan een interface probleem.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 10 juni 2021 15:47]

Internet toggle is wel een stomme naam... hadden ze beter netwerk toggle kunnen noemen wat mij betreft.
Ik krijg mijn ouders nu al niet uitgelegd wat het verschil is tussen wifi, mobiele data, 3g, 4g, 5g, LTE en roaming. Als ze het onder één noemer gaan steken wordt het er niet beter op.
Niet alleen ouders hoor. Ook jongere mensen hebben er soms gewoon enorm veel moeite mee om het te begrijpen. Zeker als ze wat minder of geen affiniteit hebben met dit soort zaken. Voor hen werkt het of werkt het niet.

Ga aan de gemiddeld internetter ook niet vragen of ze kunnen kijken of ze via IPv4 of IPv6 verbonden zijn met het internet... had van de week te maken met dat probleem na het verhuizen van een website in het weekend, waar degene via IPv6 er niet meer bij konden komen door een typo van mij *oeps* in het AAAA record. Met behulp van ip6.me en een uitleg voor leken zijn we er wel uitgekomen met z'n allen.
En ik moet toch maar eens ook IPv6 bij mijzelf activeren zodat ik het ook zelf kan controleren in het vervolg... #wijzeles
Ik hoop dat Samsug dit niet overneemt; weer een extra stap om iets te doen.
Een extra reden om een skin te verkiezen boven "stock" Android, voor updates en performance hoef je het tegenwoordig niet te laten :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 10 juni 2021 08:14]

Het slaat ook nergens op ja. Ik heb dan bijna de neiging om geen updates meer te doen, omdat ik de functies meerdere keren per dag gebruik. Gelukkig wijkt Samsung vaak genoeg af van Stock.
Het is een beetje Apple-achtig. iOS begon simpel, maar gelukkig kwam Apple op gegeven moment tot het inzicht dat het toch handig was bepaalde functies te hebben. Die werden echter verstopt in die simpele interface, waardoor je voor soms de simpelste dingen een handleiding moest opzoeken. Ik weet niet wat daar de huidige status is, maar dingen verstoppen om je interface 'simpel' te houden is mijns inziens nooit gunstig :)

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 10 juni 2021 10:43]

Zoek me soms ook rot op iOS, maar het valt mee als je weet waar het zit. Ik vind Android wel simpeler, en dan weet je wel dat alles echt aan of uit staat. Overigens zit ik amper in de instellingen omdat die apparaten niet van mij zijn, dus helemaal betrouwbaar is mijn ervaring niet.

De netwerken apart is wel verschrikkelijk omslachtig en veel te veel versimpeld. Iedereen die ik ken, gebruikt die functies apart van elkaar. Nutteloos doorklikken lijkt de trend te zijn.
Dus hoe veel handelingen moet je nu doen om je wifi uit te zetten? Dit lijkt me super onhandig.
Ja. Teveel. Maar.... Als je echt heel vaak je wifi toggled, dan is daar vast en widget voor. A la android 4, see goede oude tijd ;)
Zucht, stap terug in de tijd dus. Zodat wij beter te tracken zijn met wifi zeker?

In de regel heb ik de wifi niet vaak uit maar soms zit ik op netwerken die niet alles toestaan. Even snel je wifi uit kunnen gooien is dan wel zo handig.

Android 12 mag onder de motorkap dan wel verbeteringen hebben maar het uiterlijk (en gebruikersgemak) :X
Ik moet altijd de wifi op mijn telefoon aanzetten juist wanneer ik iets wil casten naar een apparaat. Die staat standaard uit, omdat 5G sneller is dan de Telfort DSL die ik thuis heb.
De internet knop lang indrukken, en dan de wifi toggle uitzetten (als er veel wifi netwerken in de buurt zijn moet je een beetje naar beneden scrollen).
Ofwel, één long press en (afhankelijke van het aantal beschikbare wifi netwerken één swipe) extra
Ofwel, heel stuk kutter dan nu :+
Kutter ja, maar niet zo enorm veel meer als voorgespiegeld wordt vind ik.
Verder laat ik mijn WiFi automatisch schakelen met Tasker, dus heb er niet zo veel last van
Nouwja, ik vind het best een toename vergeleken met drawer open, klik. Is dus al snel 200-300% zoveel tijd :| (drawer open, long press, scroll, click, terug wisselen)

Naast dat ik niet nog aan de slag wil met extra apps om dit soort onzin op te lossen is het ook zo dat ik wel met een reden met die netwerken verbind. Dus 90% van de tijd wil ik dat dus ook. Alleen blokkeren sommige netwerken poorten en wil ik even terug kunnen vallen om 4G only.
Zo hey, dat ziet er niet uit. De trend is al een tijdje versimpelen kwa looks, maar jemig dit is wel echt heel erg simpel.
Je moet dus je notificatiebalk erbij slepen, naar 'internet' gaan, dan naar settings, en daar kan je pas je wifi uitzetten? Ik zie immers ook geen knop om je wifi uit te zetten in dat nieuwe menu.
Je kunt ook een long press op de knop doen, en dan staat de toggle onder de lijst met beschikbare netwerken.
Als Google nou gewoon het symbooltje van vliegtuig modus vervangt door een netwerk of wifi icoontje dan is alles meteen opgelost.
We kunnen ook via bluetooth een netwerk connectie op zetten.

Ze kunnen beter een UX ontwikkelen waarbij je zelf de knopjes kunt samen stellen.
Als ik op dit knopje druk dan moet hij wifi en data uitzetten en dat je zelf het icoontje kunt uit kiezen.
ik heb vaak situaties waarin je enkel wifi wil disablen, maar 4G wil blijven gebruiken omdat de wifi waarop je verbonden bent te traag is of een slecht bereik heeft. Andere mensen willen wifi en bluetooth dan weer disablen om niet getrackt te kunnen worden door bvb winkels. Nog anderen willen het doen om batterij te besparen, maar nog wel gewoon kunnen bellen/sms'en, wat met flight mode onmogelijk is
Mijn 4g staat bijna altijd uit. Ik heb maar 1gb en zelfs als ik wifi heb word dat blijkbaar gebruikt en ook als ik niets doe jast android er zo 20-200 mb per dag doorheen aan updates en andere onzin waar ik geen zeggenschap meer over hem (play services bijvoorbeeld). Ik zet 4g dus alleen aan als ik ergens ben waar ik het nodig heb en geen WiFi beschikbaar is.
Scheelt overigens nog enorme bakken accuduur ook.
ik denk niet dat ze aan de mobile data toggle iets veranderd hebben, maar jouw situatie komt idd ook vaak voor
Als je naar de screenshots kijkt zie je dat beide samen gevoegd zijn en je dus onder de ''internet'' toggle nu de data uit moet zetten of aan moet zetten.

ipv een wifi on/off toggle en een 3/4/5G on/off toggle is het nu een drok op de knop voor een nieuw menu waarin de 3/4/5G toggle verborgen zit.

hiermee heb je dus:

- voor mobile data ten eerste al 1 extra klik
- voor wifi mogelijk geen longpress functie meer om naar het wifi menu te gaan.
- zet wifi em mobiele data uit ook als je dat niet wil
- is het onoverzichtelijk of je mobiele data nu wel of niet uit staat waardoor je dus weer extra moet gaan klikken...

Het is werkelijk op geen enkele manier beter.

Belachelijk idee dus.
De internet-toggle vervangt de wifi-toggle en de toggle voor mobiel internet
hier had ik over gelezen, dat maakt het voor quasi iederéén lastiger die regelmatig met die settings werkt :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee