Android 12 krijgt nieuwe interface met thema's van wallpaper

Google heeft op zijn eigen ontwikkelaarsconferentie I/O meer details naar buiten gebracht over Android 12. De volgende versie van het mobiele besturingssysteem krijgt onder meer gepersonaliseerde thema's op basis van bijvoorbeeld de wallpaper.

Na het kiezen van een wallpaper kiest het systeem op basis van de kleuren die daarin zichtbaar zijn welke accentkleuren er moeten komen in de menu's, toggles en knoppen. Dat design heet Material You en moet later ook naar andere Google-producten en -diensten komen, zoals slimme speakers met schermen en webinterfaces.

Daarnaast moet Android met versie 12 sneller zijn. Assistant is voortaan op te roepen met een lange druk op de Power-knop. Dat roept nu nog het Power Off-menu op. Het is onbekend hoe dat na de upgrade naar Android 12 zal gaan. Android 12 krijgt een privacydashboard, met informatie over wanneer welke app bepaalde functies heeft gebruikt. Ook komt er een indicator voor als een app de microfoon of camera heeft gebruikt.

Android 12 moet beter samenwerken met andere apparaten met een Google-besturingssysteem. Zo moeten gebruikers op Android TV de telefoon kunnen gebruiken als afstandsbediening en tekstinput kunnen geven via het toetsenbord van de telefoon.

De eerste publieke bèta voor Android 12 komt dinsdag gelijk uit. Gebruikers kunnen de bèta op hun toestel krijgen via de Android-bètasite. De bèta komt uit voor telefoons van elf fabrikanten: ASUS, Google, OnePlus, Oppo, Vivo, Realme, Sharp, Tecno, TCL, ZTE en Xiaomi. De eerste developer preview van Android 12 kwam drie maanden geleden uit.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-05-2021 • 20:31

60 Linkedin

Reacties (60)

Wijzig sortering
Mijn Pixel heeft altijd de nieuwste Android maar na versie 9 zijn de updates niet echt spannend meer, Android 10 en 11 voegen weinig toe en 12 lijkt ook vooral optisch te zijn aangepakt.
Ken je het gezegde, If it ain't broken, don't fix it ;)

Ik vind het goed zo, heel vaak als ze veel gaan vernieuwen dan loopt het een lange tijd niet goed.
Ken je ook het gezegde stilstand is achteruitgang? Zeker in de IT. Ik snap je punt wel, maar Windows 7 was ook niet stuk zeg maar, om maar even een voorbeeld te geven.
Oh heerlijk Windows 7. Had nooit veranderd moeten worden, behalve driver support. Heb vrij weinig met win 10 gewerkt, vond het niet fijn. Nu al tijden op Macos, maar stap niet zo snel meer over naar win 10.

Dus veranderen heeft niet altijd positieve effecten.
Als veranderen niet altijd zin heeft, waarom dan over gestapt van Windows 7 naar MacOS. Dat was dan ook niet nodig geweest toch?
Windows 7 is end of life. En ik moest een andere laptop dusja daar staat standaard win 10 op, wat ik dus even heb geprobeerd..
Exact, en toen kwam windows 8....
En toen Windows 10 wat een stuk fijner werkt en een aantal verandering terugdraaide waar veel om te doen was... Sommige veranderingen zijn niet fijn, andere wel.
Ja, maar toen was het ook echt broke ;)
Ja echt wel, ik ben zelf een poosje overgestapt op Mac in die tijd en als Windows 10 de weg had gevolgd die ze met Windows 8 hadden ingeslagen dan zou ik nu nog steeds niet vrijwillig Windows gebruiken. Ik moet zeggen dat Windows 10 wel echt fijn werkt trouwens (zonder random charms bar en tablet start-menu van waaruit je alleen terug kan naar de traditionele desktop met een verborgen hot corner knopje :+)
Klopt, maar Android 12 neemt mee wat goed is van Android Alpha t/m 12 beta naar het nu: oude en moderne hard- en software zijn ondersteund. Het is juist knap dat Google dat telkens weer weet te doen. En altijd met grote veranderingen, maar die zijn niet altijd zichtbaar op het eerste gezicht. Dat is geen stilstand, dat is continuïteit.
Klopt, maar de iteraties zullen wel steeds langer gaan duren. Ik denk toch dat je kunt verwachten dat er in de toekomst nog slechts cosmetische wijzigingen zullen komen. Cosmetisch om mee te gaan met de op dat moment huidige trend. Er gaat een moment komen dat een telefoon van 20 jaar oud, nog meer dan goed genoeg is.

Om de een of andere reden komt bij mij, en dat is eigenlijk best stom want het is een film, R2-D2 naar boven die na meerdere generaties nog steeds relevant was in het Star Wars universum.

Maar ik denk wel dat wij dat ook ooit gaan meemaken. Met auto's, vliegtuigen, schepen etc zie je dat eigenlijk al. Gebruiksvoorwerpen als telefoons zullen dat pad ook ooit gaan volgen. Er komt een moment waarop het redelijk uitontwikkeld is, of waarop de stand van de technologie verdere innovatie nog niet mogelijk maakt.
Software is altijd broken.
Het mooie van Android is dat je er van alles uit kan slopen wat je niet gebruikt.
Ik kan eerlijk gezegd ook niet zoveel bedenken wat ik voor radicaal nieuws zoek in een nieuwe telefoon wat betreft OS. Ik kijk met name uit naar de ontwikkeling van Foldables en hoe een OS daar mee omgaat.
Ik ben juist blij met de verfrissende look. Dat is juist wat ik miste sinds alles Material werd en sindsdien weinig meer veranderde. Het was goed, maar ook strak en functioneel, en dat wordt saai. Het wat frissere en meer persoonlijke uiterlijk van Android 12 maakt het een verre van saaie release, ook al is er functioneel niet veel anders op het eerste gezicht.
Alleen wat voor nieuws zoek je dan? Ik heb soms een beetje het gevoel dat mensen willen updaten om het updaten, maar eigenlijk de nieuwe functies helemaal niet nodig hebben. Als je echt iets zwaar mist is er wel een app voor en een update zoals een overhaul van de gehele UI vind ik persoonlijk eigenlijk best een grote update.

Als je echt een baanbrekende functie zoekt, ik denk dat we daarvoor wel vrij laat in de levenscyclus van de smartphone zitten. Al jaren gebeurt er niet zo heel veel spannends meer, om het even in jou termen te zetten. Het zijn gewoon incrementele upgrades en alle onderdelen worden steeds wat beter, en wat mij betreft is dat ook prima.
Rounded edges/corners zijn weer terug.. Dat word flink wennen denk ik als ie binnenkomt op de Pixel 5.
Die waren al terug, maar lijkt wel alsof het steeds meer wordt, tot het uiteindelijk weer helemaal rond is :+
Ben geen fan van de grotere rondingen. De subtiele rondingen zijn veel rustiger. Ben benieuwd of dit blijft hangen of dat we bij Android 13 weer terug gaan.

Voelt nu een beetje aan als 'we moeten iets anders' ipv verbeteren.
Het groene stipje als de camera wordt gebruikt is iets dat ik echt prettig vind op iOS. Goed om te zien dat dit ook bij Android wordt geïntroduceerd.

En dan de privacytools. Daar kan Google toch echt niet meer omheen nu Apple daar zo goed mee bezig is. Het gaat wel in tegen het businessmodel van Google: dataverzameling. Maar goed. Goede ontwikkeling voor de gebruikers.

Verder vind ik de interface niet echt mooi, maar dat is een kwestie van smaak en zal per telefoon(merk) verschillen.
Dat stipje moet dan wel zo zijn gebouwd, dat het goed ik de private API gelocked is, zodat apps daar niet bij kunnen.
Anoniem: 1532362
@Naafkap19 mei 2021 09:03
Wil het ook graag uit kunnen zetten, ik hoef dat namelijk niet te zien. Ik plak nu al elk fysiek LED indicator lampje af met tape. Wordt gek van al die lampjes.
Oef ik weet niet welke kant Google opwilt maar lijkt erop dat alles weer simpel en rond wordt, zeker de hippe cultuur achterna en weer wat marktterrein winnen in de US.
Dat is natuurlijk al een tijdje aan de gang. Android gaat tot nu toe steeds meer op iOS lijken (wit + lichtblauwe accenten), maar dan nog allemaal wat witter, minder contrast en alles moet ronder.
Het is een aardige poging, maar waarom niet helemaal verder gaan met thema's. Het is iets wat past bij Android, het systeem naar eigen wens instellen. Maar ze doen er zo weinig mee. Alleen Samsung heeft het imo begrepen. Niet alleen accentkleuren, maar gewoon alle kleuren laten instellen. Ja dan is het misschien soms minder leesbaar, maar laat die keuze lekker aan de gebruiker? En je kunt er aardig wat aan verdienen, er staan bij Samsung aardig wat thema's in de store en zo te merken worden die ook echt verkocht.
Ja dan is het misschien soms minder leesbaar, maar laat die keuze lekker aan de gebruiker?
Je kunt zelf ook kiezen :)
Feitelijk wat Windows Phone had, je kon een thema kleur kiezen en die werd consistent in menu's en apps gebruikt.
Lijkt m.i. meer op SailfishOS.
Zowiso waren die telefoons goud, ik mis mijn wp nog elke dag.

Alleen al het toetsenbord was zoveel beter (ik heb een gevoelloos rechter duimtopje) en wat ik ook probeer qua toetsenborden, ik kan niet blind typen op Android.

En die tegels, ook nog zo'n dingetje.

Ach, ik hou ermee op voor in heel weemoedig word :p
Mee eens ik mis zelf ook nog dingen uit WP. Maar ja je doet er niks aan :)

Qua toetsenbord gebruik ik nu Gboard een ben dat best tevreden over. Swipe werkt goed, thema is op donker in te stellen. En je kan meerdere invoertalen tegelijk hebben zodat je zowel Engelse als Nederlandse suggesties krijgt. En je kan audio opnemen en live omzetten naar tekst.
Je kunt misschien microsoft swiftkey nog een poging geven? Het swipen hiervan lijkt veel op het oude WP swipe. Het is niet hetzelfde toetsenbord als vroeger, maar het is wel de enige die ik oke vond als alternatief.
Klopt, die gebruik ik ook, en die werkt ook wel zelflerend, maar absoluut niet zo goed als m'n windows toestellen deden. Ik kan niet swipen met die vinger, maar bedankt voor je suggestie :)
Je hebt ook startschermen die die tegels nabootsen :)
Ik krijg een beetje Hyves vibes... Ik mis nog de glitterplaatjes. :+
en de dansende banaan?
Hoe krijg je hier Hyves vibes bij? Hyves zag eruit zoals ongeveer het hele internet destijds en dat was niet bepaald een lust voor het oog.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 18 mei 2021 23:14]

Ziet er best geinig uit, en de UI lijkt goeie samenhang te hebben, iets dat niet altijd te zeggen is geweest over Android. Ik vind het echter wel wat speels met die pastelkleuren. Sommigen vinden dat prima en misschien wel een uitblinker, maar ik prefereer een wat meer zakelijke look (alle menu's zwart met dark mode en als accentkleur grijs of een donkere kleur.) De widgets en lockscreen spreken mij persoonlijk ook niet aan, maar dat is een smaakverschil dat ik dan maar heb met Google's software developers.

Snap de herindeling van de Quick-Toggle menu alleen niet. Wat was er mis met de huidige? Het lukte mij altijd wel om het roostertje van 3x4 vol te krijgen met het belangrijkste en dan hoefde ik niet te swipen naar een nieuwe pagina met Quick-Toggles. Met deze UI zou ik een extra swipe moeten uitvoeren, dat maakt het toch net iets minder 'quick'.

Nieuwe privacy-features zijn wel echt een geweldige toevoeging, vraag me af waarom die er niet gewoon eerder al in zaten, maar ach ja.
Ah yes, weer een design overhaul die over een periode van meerdere jaren halfbakken geïmplementeerd kan worden door app-ontwikkelaars en vooral Google zelf 8-)

Maar ik vind het er wel leuk uit zien. Ik heb echter een S10e, dus veel zal ik er niet van gaan zien.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 18 mei 2021 21:48]

Ik vind dit als iOS gebruiker er wel lekker fris uitzien. Android voelde altijd een beetje teveel als een “computer” naar mijn idee en dat is er hiermee wel af.

Mooie nieuwe route dus wat mij betreft.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee