Gigabyte kondigt BRIX-minidesktops met Intel Jasper Lake-processors aan

Gigabyte heeft drie nieuwe compacte BRIX-desktops aangekondigd, die uitgerust worden met een Intel Pentium Silver- of Celeron-processor. Deze op 10nm geproduceerde processors zijn van de Jasper Lake-generatie.

Het gaat om de GB-BMPD-6005, GB-BMCE-5105 en de GB-BMCE-4500C. Deze drie modellen delen dezelfde case en overige specificaties; ze verschillen alleen in cpu en koeling. De BMPD is het topmodel en krijgt een Pentium Silver N6005 mee. Deze quadcore heeft een tdp van 10W en een geclaimde kloksnelheid van 2,8GHz. De BMCE-5105 heeft de quadcore Celeron N5105 en heeft eveneens een tdp van 10W en een geclaimde kloksnelheid van 2,8GHz. De BMCE-4500C heeft in tegenstelling tot de andere twee modellen geen ventilator en de cpu is een Intel Celeron N4500-dualcore met een geclaimde kloksnelheid van 2,8GHz en een tdp van 6W.

De drie modellen zitten in een case van 46,8x112,6x119,4mm groot en ondersteunen een VESA-mount. De barebones ondersteunen maximaal één SO-DIMM-DDR4-reepje van 16GB, krijgen een wifikaart en een Intel UHD Graphics 605-chip mee. De BRIX-modellen hebben een HDMI-2.0a- en DisplayPort-1.2a-aansluiting waarmee twee beeldschermen met een maximale resolutie van 4096x2160 pixels met 60Hz aangesloten kunnen worden. Verder zijn er vier USB-3.0-poorten, waarvan eentje Type-C, is er een enkele RJ45-poort en een headphone- en een mic-poort.

De nieuwe BRIX'en ondersteunen tot slot een M.2 2280-ssd en een 2,5"-schijf. Prijzen en beschikbaarheid noemt Gigabyte niet.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-05-2021 • 16:33

34 Linkedin

Reacties (34)

Wijzig sortering
De BMPD is het topmodel en krijgt een Pentium Silver N6005 mee.
Wat is er in vredesnaam top aan een machine met een Pentium processor?

Voor zover ik weet hebben zowel Celeron als Pentium processoren al jaren een hele slechte reputatie op desktop gebied.

Zulke systemen zijn eigenlijk niet geschikt voor dagelijks gebruik door personen. Ik zie alleen een toepassing voor dit soort systemen als dedicated service, zoals voor een TV-krant die een groot display aanstuurt.

Wie kan mij vertellen waar het nog meer goed voor is?
De Pentium Silver n6005 is eigenlijk een doorontwikkeling van de zuinige atom-reeks cpu's (om het verwarrender te maken). Met een TDP van 10watt en prestaties die relatief hoger liggen dan 1st gen Core platform zijn dit ontzettend leuke cpu's die ook nog eens best krachtig zijn, en vooral ook zuinig.

Maakt het een hele leuke cpu voor bijv. een nas, microserver, firewall (heeft aes extensies), nou bedenk het maar. Dus inderdaad een TOP cpu, veel power bij weinig stroomverbruik.

ps. als je 8k uhd hevc wilt gaan editen in premiere pro dan is dit inderdaad niet de cpu voor je ;)
Zoals het gezegde gaat: in het land der blinden is één oog koning.
Het topmodel van deze serie, maakt hem nog steeds niet top ivm menig ander systeem maar onder die drie is hij top.

Tevens vraag ik mij af wat jij onder dagelijks gebruik schaart. Ik ken tal van mensen die nog op een single of dual core met vier gigabyte werkgeheugen prima hun dagelijkse zaakjes kunnen regelen.

Ik zie dan toepassingen zoals
• media center pc
• internet en office pc

Ik denk dat de markt voor ‘simpele’ pc’s als dit aanzienlijk groter is dan die voor ‘echte’ topmodellen.
Op mijn werk staan her en der nog machines met Core 2 Duo processoren, 4GB RAM en 128GB SSD met Windows 10 en die systemen kunnen nu echt niet meer mee in het Windows domein. Opstarten en aanmelden gaat tergend traag en na aanmelden verschijnt meestal een foutmelding in beeld dat het profiel van de gebruiker niet is ingeladen.

Word opstarten is ook een ramp en gaat vaak gepaard met een foutmelding.

Youtube filmpjes op 1080p zijn een diashow op die machines.

We hebben er echt wel zo lang mogelijk mee gedaan, maar ze zijn nu af. Klaar. Te oud en te traag.

Kijk ik naar de specificaties van een moderne Pentium Silver N6005, dan zie ik dit:
https://ark.intel.com/con...cache-up-to-3-30-ghz.html

4MB cache, net zoals bij een Core 2 Duo.

Wat mij betreft is die Pentium zodoende een gevalletje van 13 jaar oude wijn in nieuwe zakken.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 10 mei 2021 19:41]

Daar ben ik niet akkoord mee.
Bekijk deze vergelijking eens: https://www.cpubenchmark....um-Silver-N6000/957vs4177
De beste desktop Core2Duo vergeleken met het kleinere broertje van de N6005. Snelheid x3 en verbruik /6, dus 18x beter dan de oude processor. Vergeet niet dat ze intern veel verbeteringen hebben gemaakt, het aantal cores en processorsnelheid kan dan wel hetzelfde zijn, maar ze zijn wel degelijk zuiniger en sneller.
Elk jaar denken mensen dat intel dezelfde CPU's uitbrengt, maar toch zijn ze elke keer sneller als je naar de prestaties kijkt.
Ik vermoed dat de CPU hier weinig mee te maken heeft, eerder die 4 GB geheugen die niet meer voldoende is tegenwoordig.
"Profiel niet ingeladen"? Dat moet met 4GB ook nog wel lukken.

Ik denk eerder dat het probleem de AD server is - @Uruk-Hai's werk bezuinigt overduidelijk op de IT, en die server zal ook wel antiek zijn.
1: thinclient voor remote desktop omgevingen.
2: cloudgaming

[Reactie gewijzigd door Darksequence op 10 mei 2021 18:46]

Die pentiums van tegenwoordig zijn voor een simpel PC'tje nog best leuke dingetjes hoor. Wat internet en email, briefje in Libreoffice en eens een filmpje op Youtube; daar zijn ze prima geschikt voor. SSD er in en gaan!

Niet iedereen heeft een i3 of i5 nodig voor wat hij of zij met een PC doet.

[Reactie gewijzigd door sus op 10 mei 2021 20:27]

Een lichte Linux-distro erop en je hebt een prima internet/email/office-pc. Genoeg mensen doen niet veel anders met hun pc, dus dan is dit wel handig klein en energiezuinig.
Valt me een beetje tegen dat 10W niet passief te koelen lijkt te zijn. Als simpele mediaspeler lijkt me dit best een leuk ding namelijk.
De De BMCE-4500C wordt passief gekoeld en kan gebruikt worden als 'simpele' mediaspeler. :9~
Is een Raspberry dan niet interessanter?
Met Libreelec kun je van de Raspberry Pi 4 een Kodi-apparaat maken, maar met de nieuwste Kodi v19.0 is Beta 2 op 22 april 2021 uitgekomen. Wil je zeker weten dat Libreelec 10.0 voldoende voor je gaat bieden is het wellicht beter om te wachten op de release-versie. https://libreelec.tv/2021/04/libreelec-matrix-10-0-beta2/
Ik blijf toch hikken tegen de memory cap van 16GB. Persoonlijk zou ik liever 32GB of zelfs 64GB zien als cap. Dat vind ik dan ook een minpunt ten opzichten van een 10e gen Intel NUC. Sommige modellen kunnen zelfs 64GB aan. Voorlopig zal ik de BRIX links laten liggen en voor de Intel NUC 10 (of hoger) gaan. :)

Verder lijkt het me wel een mooie kandidaat voor een kundige thuis pc voor office en internet gebruik. Alleen even de prijs afwachten. :)
Helemaal mee eens.
Toevallig net 8 GB ram uitbreiding aangeschaft voor mijn oude 2015 NUC en daarmee is deze ‘vol’.
Je wilt dat zo’n apparaat zo lang mogelijk meekan en voor nu is 16 GB voldoende maar over 5 jaar is dat waarschijnlijk niet het geval. Als je nu iets aanschaft dan moet het apparaat echt minimaal 32 GB ondersteunen.
De 8th gen i5 nuc kan officieel ook maar 32GB aan terwijl in de mijne toch echt 64GB stabiel draait. Misschien is zo'n uitbreiding bij deze processors ook wel mogelijk, dus met een 32GB dimm erin.

Edit: laatste opmerking verduidelijkt

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 10 mei 2021 23:44]

Als ik naar die eerste foto kijk dan heb ik haast het idee alsof ik naar een foto uit 2010 kijk... Nu is design wellicht niet belangrijk in deze use-case maar dit is wel enorm verleden tijd.
tja, wat noem jij dan een design van nu?
Strakker, geen rare inkepingen, inderdaad geen stompe afronding, en al helemaal niet meer een groene en roze jack ingang dat zie je eigenlijk nooit meer aan de voorkant.
Roze en groene jack ingang zie je wel degelijk nog steeds zodra er een gescheiden ingang is voor microfoon en koptelefoon. En die stompe afronding heeft niets te maken met '2010' ofzo, als je juist rond kijkt naar nieuwe apparaten dan zie je juist meer rondingen etc. En die inkepingen is hetzelfde ook die zie je meer dan genoeg op nieuwe apparaten.
Je bedoelt dus gewoon te zeggen dat JIJ het geen mooi ontwerp vindt en daarom dan dus maar 'oudbollig' vindt, ook niets mis mee natuurlijk he, maar ga dan niet zeggen 'alsof je naar een foto uit 2010 kijkt', want ook toen had je 'strakke' ontwerpen.
Roze en groene jack ingang zie je wel degelijk nog steeds zodra er een gescheiden ingang is voor microfoon en koptelefoon. En die stompe afronding heeft niets te maken met '2010' ofzo, als je juist rond kijkt naar nieuwe apparaten dan zie je juist meer rondingen etc.
En die inkepingen is hetzelfde ook die zie je meer dan genoeg op nieuwe apparaten.
Ik offereer heel wat mini desktop setjes zoals deze, deze en deze en moet eigenlijk zeggen dat ik zowel die inkepingen, groene/roze jack en die rare afrondingen hier niet op terug zie. En dan bedoel ik met rare afronding die voorkant die naar boven loopt en niet de rondingen op hoekjes.
Je bedoelt dus gewoon te zeggen dat JIJ het geen mooi ontwerp vindt en daarom dan dus maar 'oudbollig' vindt, ook niets mis mee natuurlijk he, maar ga dan niet zeggen 'alsof je naar een foto uit 2010 kijkt', want ook toen had je 'strakke' ontwerpen.
Het is een beetje tegenstrijdig wat je zegt;
Je bedoelt dus gewoon te zeggen dat JIJ het geen mooi ontwerp vindt
Klopt
maar ga dan niet zeggen 'alsof je naar een foto uit 2010 kijkt'
Ik snap niet zo goed waarom ik dat niet zou mogen zeggen want dat is precies wat ik vindt.
want ook toen had je 'strakke' ontwerpen
Toen ja, voor die tijd had ik het vast een mooi ontwerp gevonden.
tja, en de foto's die jij hier linkt zien er voor mij net zo uit als ontwerpen van 2010 of eerder, zie daar niets '2020-2021' aan.
Ik vind het wel meevallen. Die stompe afronding valt tegen, en de verchroomde knop is wat lelijk. Maar beiden lijkt me toch wel te overzien?
Bij de 'kenmerken' van de drie modellen staat:
- HDMI 2.0b support 4K@60P HDR10
- mDP 1.4b support 4K@60P HBR2

Bij de Specificaties staat echter:
- HDMI Resolution (Max.) HDMI2.0a 4096 x 2160 @ 60 Hz
- Mini DP Resolution (Max.) DP1.2a 4096 x 2160 @ 60Hz

Dus wat is het nou?

Zie bijvoorbeeld: https://www.gigabyte.com/...ne/GB-BMPD-6005-rev-10#kf

[Reactie gewijzigd door Frank71 op 10 mei 2021 17:11]

Ik heb zelf een Gigabyte Brix Gigabyte GB-BLCE-4105 ... een fijn apparaatje: klein, maakt geen geluid, staat onder mijn TV als media-device: Ubuntu, downloadsoftware, VLC.
Single-channel geheugen.. next! Even zonder gekheid zelfs op dit soort low-power platformen bied dual-channel geheugen al significante verbetering. Op mijn antieke Celeron G1610T was dat al zo en op een Ryzen 5 3600 is het ook goed merkbaar.
Wel heel fijn dat er weer een beetje concurrentie is en intel nuc dan weer onder druk komt. niet alleen goed voor de prijs maar ook voor de ontwikkeling. T nadeel van de NUC vond ik dat er te snel teveel verschillende modellen kwamen en dat de lifecycle heel kort was. vooral voor zakelijk is dat nog wel is lastig. (en nee ik wil geen HP of Dell of Lenovo Nuc's.)
Naast dat het een ontzettend onpraktisch ontwerp is, is het vormgegeven als een PC uit 2009. Een gemiste kans, gezien dit soort apparaten steeds populairder worden.

Terugkomend op onpraktisch:
- USB poorten aan de voorkant (te) dicht naast elkaar; een dikke USB-stick blokkeert waarschijnlijk de 2.5mm jack poort en/of USB-C poort.
- Inkeping bij USB poorten voorkant zorgt ervoor dat je oudere/grotere USB-sticks niet kunt inpluggen
- Geen doorgang voor (hete) lucht aan bovenkant, wel zijkanten en een beetje achter

[Reactie gewijzigd door BelovedAunt op 10 mei 2021 19:17]

Hoe zou jij dan een PC uit 2021 vormgegeven zien? En dat er uberhaupt nog een jack poort op zit zie ik als compleet nutteloos. Het is ook niet mijn design, geef mij maar het strakke kleine design van Intel's eigen kleine NUC's, maar toch, ik zie echt niet in wat nu specifiek een modern design zou zijn. Zeker vol met van die walgelijke leds en compleet doorzichtig ofzo?
Less is more, kijk naar welke PC mid-tower cases tegenwoordig populair zijn. Je ziet veel minimalistische designs als in: compleet rechthoekig, een enkele kleur (los van de window) en functie > vorm. Dat is niet het geval bij deze Gigabyte's BRIX desktops.

Daarnaast is het makkelijker bijv. achterop een scherm bevestigen als er geen gekke bochten in de case zitten.
LOL, als ik juist kijk naar PC cases van tegenwoordig, dan zie ik juist veel meer hoeken/rondingen/inkepingen etc. Ik zie op dat gebied geen verschil met cases van 10-12 jaar geleden wat betreft uiterlijk. Maar zoals ik al zei, ik heb zelf ook liever gewoon zo klein en 'vierkant' mogelijk (mag dan nog wel afgeronde hoeken hebben). Had afgelopen week bv de ShieldTV van mijn vader, maar dat is echt zo'n slecht ontworpen apparaat IMHO, een ronde koker die nergens goed blijft liggen, en die afstandbediening was echt een nachtmerrie.
Dan hebben we naar totaal verschillende cases zitten kijken afgelopen 15 jaar, of je hebt enkel de Tweakers pricewatch in de gaten gehouden waar je geregeld andere trends ziet dan daarbuiten.

Ik tel de pre-built OEM merken mee, zoals HP Envy van tegenwoordig vs die van vroegah, high- en mid-range cases zoals de populaire CM 690 (II) van 10 jaar terug vs de huidige populaire NZXT H500. Zelfde pricerange, veel strakker ontwerp, even populair.
Nu nog met HDMI 2.1 aub :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee