Dell voorziet Latitude 9000-laptops van automatisch webcamschuifje

Dell introduceert nieuwe laptops in zijn zakelijke Latitude-lijn. De topmodellen zijn de 9420 en 9520, met schermen van 14" en 15,6" en een webcam die is voorzien van een schuifje dat automatisch dichtklapt als de camera niet in gebruik is.

Dell noemt het automatische schuifje van de Latitude 9420 en 9520 een SafeShutter. Volgens de fabrikant synchroniseert het mechanisme van het schuifje met videoconferentiesoftware en wordt de webcam zo automatisch geactiveerd en uitgeschakeld.

De Latitude 9420 is er als 2-in-1 en als laptopuitvoering, beiden met 14"-scherm met 16:10-verhouding. De 2-in-1 heeft een resolutie van 2560x1600 pixels en de laptopvariant heeft een resolutie van 1920x1200 pixels. Beide schermpanelen halen een maximale helderheid van 500cd/m².

Dell stopt de Latitude-laptops in een aluminium behuizing en voorziet die van vier microfoons. In de laptops zitten Intel-processors van de elfde generatie, ofwel Tiger Lake-chips met geïntegreerde Xe-gpu. Er gaat tot aan 32GB Lpddr4x-geheugen in de laptops en een NVMe-ssd van maximaal 1TB.

Het 14"-model is 14mm dik en de laptopversie weegt 1,3kg. Deze Latitude 9420 komt in het voorjaar uit voor een prijs vanaf 1949 dollar. Er komen ook 5G- en LTE-versies, met optioneel Qualcomm Snapdragon X55- of X20-modem. De Latitude 9520 met 15,6"-scherm moet later in het voorjaar verschijnen, voor een nog onbekende prijs.

Dell komt ook met nieuwe modellen in de Latitude 7000- en 5000-series. Ten opzichte van de modellen van vorig jaar, is het ontwerp aangepast en de nieuwe modellen krijgen Intel-cpu's van de elfde generatie. Ook belooft Dell betere webcams en betere audiokwaliteit voor videovergaderingen.

In de 7000-serie verschijnt voor het eerst een 15,6"-model: de Latitude 7520. Daarnaast blijven de 13,3"- en 14"-versies bestaan, nu met modelnummer 7320 en 7420. De Latitude 5000-serie is er in diezelfde formaten. Het gaat om de 5320, 5420 en 5520, die een behuizing hebben van aluminium en plastic.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-01-2021 • 16:58

247 Linkedin

Reacties (247)

247
231
122
4
0
61
Wijzig sortering
Een stap in de goede richting. Ik wacht nog steeds op de eerste high-end telefoon & notebook met een hardwarematige circuit-breaker knop. Zodat communicatie met de microfoon en camera onmogelijk is zonder dat de knop is ingedrukt.

Gezien de trend van passieve voice assistants en gezichtsherkenning acht ik de kans klein dat een grote fabrikant zich hieraan zal wagen.
Nee helemaal niet... dan heeft Dell en jij dus nog niet begrepen. Wanneer het automatisch open en dicht kan, kan het automatisch open. Je wil een fysiek schuifje om de microfoon en camera mee te blokkeren zodat niemand met software op afstand deze apparaten kan bedienen.
Maakt toch niet uit automatisch of fysiek open/dicht? Als je ziet dat het open staat zonder dat je de webcam gebruikt weet je toch genoeg? Of denk ik nu te simplistisch?
Stel jij hebt je laptop op je bureau staan kijk jij dan elke 5 minuten of dat schuifje openstaat?
Nee, maar je kan dat soort dingen wel herkennen als je je er zelf even op trained. Je hoeft er dan niet meer expliciet naar te kijken. Evolutionair wel zo handig dat je dat soort verschillen opmerkt. Als je het ding 50% van de tijd open hebt staan dan zal het wel niet werken, maar als je hem steeds bewust dicht schuift dan heb je een stuk grotere waarschijnlijkheid dat je het ziet.
Bewust dichtschuiven hoeft/kan dus juist niet met deze laptops. Alles is automatisch. Tenzij je jezelf graag traint om paranoïde te zijn en elke 5 minuten te kijken of het open staat kun je veel beter een handmatig schuifje gebruiken. Daar kan geen trojan/rootkit/malware tegenop.
Ja, dat automatisch open / dichtschuiven is wel dom, daar ben ik het mee eens.
Klopt, ik zie het nut niet van zo'n schuifje. In latere macBooks is het lampje naast de webcam ook fysiek geschakeld. Op het moment dat er stroom gaat naar de webcam kan het niet anders dan dat het lampje ook brandt. Zo'n lampje valt een stuk meer op zo'n schuifje en voor mij is dat voldoende.
Als ik een schuifje voor mijn webcam zou willen voor privacy redenen, dan wil ik die handmatig bedienen.
Dat ligt er maar helemaal aan of het schuifje voor of achter het fontglas van de camera zit.
Mijn Lenovo laptop heeft een pietepeuterig schuifje voor de camera, en ik moet echt naar de stand van het hendeltje kijken om te zien of die open of dicht staat. Het schuifje zelf is niet te zien.

Als dat dus een automatisch schuifje zou zijn, ga je onmogelijk zien of iemand het ding op afstand heeft opengezet.
Je kan misschien met een witte verfstift een puntje op het gesloten luikje zetten. Dan heb je wel een wit puntje daar maar gaat het wel duidelijk zijn.
Nee want het luikje zit achter het fontglas van de camera...
Ja precies, ik zie niet echt het probleem wat mensen hiermee hebben. Ja je kan stellen dat een handmatig schuifje nog wat veiliger is, maar het zal toch al snel opvallen dat je webcam open staat terwijl je hem niet aan hebt gezet.
Het schuifje valt niet meer (waarschijnlijk zelfs minder) op dan het ledje wat webcams tegenwoordig al hebben. Wat heeft een schuifje dan nog voor een meerwaarde?
Theoretisch is zo’n ledje te hacken: cam wel aan, maar led uit.

Met de schuif dicht valt er niks te zien.
Dat is maar de vraag. Als de spanning op de beeldsensor ook de spanning is die de led aanzet, dan is dat dus onmogelijk.
Je hebt gelijk dat als de led en de beeldsensor in serie zijn geschakeld, de led aan moet staan om de beeldsensor te laten werken. Helaas is dat in de meeste laptops en webcams niet het geval. Ze worden door de controller (firmware/driver/overig) tegelijk in- en uitgeschakeld, maar als je dat weet te hacken dan kun je dus de beeldsensor aan zetten zonder de led aan te zetten.
Bij MacBooks was de LED met de reset-ingang verbonden maar werd toch gehackt. Ik neem aan het het een soort knipperen was zodat reset niet getriggert werd, maar de LED ook niet zichtbaar aan was.

https://jscholarship.library.jhu.edu/handle/1774.2/36569
In latere MacBooks is dit verandert. Het ledje is nu fysiek in serie geschakeld. Onmogelijk te hacken.
Tenzij het ledje kapot te maken is, bijvoorbeeld door er teveel stroom doorheen te laten lopen.
Maar als jij niet ziet dat het schuifje open staat?

Zo'n schuifje is minder duidelijk dan een felle groene of rode LED ernaast.

En wat ga je doen als het schuifje defect is? Zijn we net af van de mechanische dingen in laptops, gaat dell ze weer toevoegen.
Klopt, maar het moet je nog steeds maar net opvallen. Of is het anders maar mensen hun eigen schuld dat ze niet gezien hebben dat ze bespioneerd werden? :?
Wat heeft een schuifje dan nog voor een meerwaarde?
2 letters: PR
Maar.... dan zie je dat het schuifje open gaat. en dat er dus wat mis is. Áls dat al mogelijk is.
Wat een overdreven reacties allemaal.
Juist en jij let daar altijd op?

Mensen doen ook wel eens andere dingen terwijl de laptop nog aan staat zoals vergeten uit te zetten of whatever, je gaat niet de hele tijd opletten of het schuifje open is gegaan.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 januari 2021 19:14]

Als je het überhaupt in de gaten hebt dat dat gebeurt... En dan is het alsnog te laat als je net uit de douche komt met je blote lichaam even wat emails lezen.
Dat is exact wat ik bedoelde. Een fysiek schuifje, zoals bijvoorbeeld de elegante mute-knop van de iPhone. Misschien had ik het wat onhandig geformuleerd.
Ja dat staat er ook wel onder maar dan moet je niet aageven dat ze een stap in de goede richting zetten. Ze zetten hiermee exact 5 stappen in de vekeerde richting :)
War ik beschreef was mijn ogen de ideale oplossing. Mijn eigen Dell heeft nog helemaal geen schuifje (manueel of automatisch). Dus in zoverre is het toch echt een stap vooruit, en hopelijk is het een opmars voor nog betere bescherming. Net zoals Apple een hardwarematige schakeling heeft voor de webcam. Niet ideaal aangezien dat óók een kwetsbaar punt is, maar nog steeds beter dan wat
de meeste concurrenten bieden: namelijk niks 😃
Mijn zakelijke laptop (Latitude 7400) heeft een manueel schuifje. En ik zou voorlopig geen nieuwe nemen als er een automatisch schuifje voor kwam. Als dat wel het geval is zal ik weer zoals vanouds een manueel schuifje er overheen plakken.
Die van de iPhone schuift bij mij constant aan en uit. Ik gebruik geen hoesje.

Edit: typfout

[Reactie gewijzigd door onecht op 5 januari 2021 19:50]

Of je mag hem minder vaak laten vallen, of je mag hem gaan ontstoffen. Grote kans dat een van de twee de oorzaak is.
Nee helemaal niet... dan heeft Dell en jij dus nog niet begrepen. Wanneer het automatisch open en dicht kan, kan het automatisch open. Je wil een fysiek schuifje om de microfoon en camera mee te blokkeren zodat niemand met software op afstand deze apparaten kan bedienen.
Alleen is het lullige dat vandaag de dag het merendeel van de schuifjes softwarematig is en niet zoals in de jaren '80 echt een fysiek schuifje betreft die tussen een draadje/kabeltje zit en dus fysiek het contact verbreekt.

Zo ook op een laptop die ik een paar jaar geleden had, Wi-Fi uitschakelen met een schuifje en dan vervolgens constateren dat het softwarematig was uitgeschakeld maar gewoon nog in een hwinfo etc. zichtbaar was.
Het schuifje bij de camera is meestaleen fysiek schuifje dat daadwerkelijk de lens afsluit.
Dat is toch genoeg? Zoals een pop-up selfiecamera, de software kan m activeren (makkelijk), en het is helemaal duidelijk wanneer de camera aanstaat (veilig).

Tenminste, ik vind het een goede afweging tussen gemak en veiligheid. Nog wat veiliger dan het camera-ledje.
Zeker gezien het feit dat mijn huidige Dell laptop gewoon een fysiek schuifje heeft. Dus het bestaat wel. Vergelijkbaar is inderdaad het wifi knopje, helaas is die verdwenen.

Wat gaan we straks krijgen, een computer die automatisch opstart (oh wacht.. dat kan al.. maar gelukkig hoeft dat niet) ;) .

Het probleem is dat veiligheid elke keer maar half wordt doorgevoerd. Ook Biometrie zie je dat in. Biometrie an sich is niet een veilige manier van beveiligen. Het is relatief makkelijk na te bootsen. Combineer je het met een wachtwoord, ben je een heel eind verder.

OM verder nog even op de laptop te komen, een Quad HD met 14" is wel erg veel van het goede. Veel mensen hebben al moeite om Full HD op een 15" scherm uberhaupt iets te kunnen lezen. Dit is wel een laptop voor gezonde ogen zeg maar.

4 microfoons ben ik ook wel benieuwd wat daar de bedoeling van is, mijn huidige microfoon in mijn huidige deel doet het prima, ook als mijn laptop een meter van mij afstaat. Of is het de bedoeling dat ik dan in 3D Surround Sound te horen ben vanuit de mono speaker bij de andere partij ;)
zodat niemand met software op afstand deze apparaten kan bedienen.
Als je je daar zorgen om maakt, waarom gebruik je je apparaat uberhaupt?

Alsof een foto van je gezicht zoveel interessanter is dan je bankgegevens, persoonsgegevens, communicatie, documenten of een cryptolocker?

Een webcam zou echt je laatste zorg moeten zijn wanneer je denkt dat je je beveiliging niet op orde hebt.
Aangezien ik mijn bankgegevens soms binnen het zicht van de webcam invul of uitlees kan ik me voorstellen dat een hacker dat ook wel graag ziet.
Een hacker die toegang heeft tot je camera heeft mogelijk ook toegang tot de rest van je pc en logt gewoon je toetsaanslagen en neemt wat screenshot's van je browser...
Niet als ik mn betalingen enzo gewoon op mn telefoon doe :)
Dat is niet wat de meeste mensen per se willen. Ik verwacht dat de meeste mensen juist het gemak willen plus de zekerheid, nu zijn ze er zeker van dat die camera aanstaat als het schuifje open is.
Ik kwam hier om dit te melden @Integer, gelukkig was er al iemand zo wijs .
Fysieke schuifjes zijn gewoon een must op nieuwe laptops, die opplakdingen beschadigen mij laptop als deze dicht is.
Ik heb liever dat het schuifje open gaat als iemand deze op afstand activeert.. dan weet ik dat ik de pc direct uit moet zetten omdat de pc mogelijk besmet is...
Ik had een schuifje dat automatisch dicht gaat wel handig gevonden, maar dat het ook automatisch open gaat maakt het ding redelijk zinloos wat mij betreft. En dan mag hij best een API aan video conferencing software aanbieden om te laten weten dat het schuifje dicht is; prima.
Ik heb een fysiek schuifje geplakt op mijn laptop (dus geen aansluiting met de laptop zelf). Teams herkent dat direct als ik 'm dicht doe. Blijkbaar ziet Teams "oh zwart beeld? Dan is vast sensor afgeplakt", en dan krijg je meteen een melding dat je camera uitgeschakeld is.
Ah, geen gekke feature. Die kende ik nog niet. De laptop waar ik een schuifje op heb geplakt gebruik ik geen teams op.
Mee eens je wilt juist niet dat het iets is wat gehackt kan worden waardoor mensen toch beeld kunnen krijgen.
Met een fysiek schuifje kan dat niet want het klepje zit er voor dus de hacker heeft er niets aan.

Anders zou je ook kunnen stellen dat het lampje er naast genoeg is want je kan dan toch zien dat hij in gebruik is. Maar jij bent niet de hele dag aan het controleren of je webcam extern aangestuurd wordt.

Kortom deze laptop zou ik links laten liggen. sowieso maakt dit het onnodig duur en het komt de privacy ook niet eens ten goede. De goedkopere versie van 50 cent doet dat beter.
Mijn HP Envy heeft een hardwarematig webcamschuifje aan de zijkant.
Klopt, verschillende (high-end) modellen van HP, de Envy en Spectre, hebben aan de zijkant een knopje waarmee de webcam hardwarematig wordt uitgeschakeld. Je moet de schakelaar wel zelf aan of uitzetten, maar bij het uitschakelen is er feitelijk geen webcam meer.
Persoonlijk vind ik dit schuifje dan nog fijner dan wanneer er een klepje wordt gestuurd o.b.v. software die opstart.
Klopt inderdaad, hele fijne feature op mijn Envy 13aq
De Librem 14 heeft een killswitch voor de camera, microfoon en wireless/Bluetooth uit te schakelen. Op zich ook best goeie hardware.
Our unique hardware kill switches to physically disconnect the camera and mic (including the headphone jack mic) or wireless and Bluetooth
https://puri.sm/products/librem-14/
Dit is nou net iets wat je niet geautomatiseerd wilt hebben.
Loop je weg van laptop om te plassen, wordt gehackt staat hij open en aan als terug komt dat valt niemand op.
En hoef beschermt het afplakken van de camera je voor die hack? Men kan wellicht niet meekijken met de camera, maar je pc is nog net zo goed gehackt.
Ik wacht nog steeds op de eerste high-end telefoon & notebook met een hardwarematige circuit-breaker knop.
Purism heeft al jaren "kill switches" in haar laptops en er komt binnenkort ook een mobieltje met deze voorziening uit.
De high-end HP Envy / Spectre laptops hebben deze feature: https://www.rtlnieuws.nl/...ill-switch-voor-je-webcam

Sterker nog, ik kan het bevestigen want ik typ er momenteel op ;)
Tja, of dat nou zoveel veiliger is dan geen schuifje? Nu heb je er alsnog geen controle over wanneer de webcam 'open staat'.
Zie je in ieder geval dat er iemand meekijkt
Ik moet zelfs bij mijn handmatige schuifje vaak kijken of die open of dicht staat. Dus zichtbaar is dat nou niet direct. We zijn juist van lampjes naar handmatige schuifjes "terug" gegaan om te voorkomen dat het redelijk stiekem kan gebeuren en de hackers controle erop uit kunnen oefenen. Vind het een bijzondere aanpassing.
Inderdaad, je wil juist de koppeling tussen hardware en software verbreken. Zelfs al staat er malafide software op je systeem, dan blijft het openen van je webcam een fysieke en dus controleerbare handeling.

Als je vervolgens het schuifje weer laat bedienen door de PC, dan zijn we terug bij af...
Mijn handmatige schuifje heeft een rode stip in het midden zodat je duidelijk kan zien dat hij dicht zit.

Dit automatisch schuifje van Dell zou ik nooit vertrouwen. Hij kan softwarematig worden geopend. Dat zegt toch al genoeg?
Bwah ik weet het zo niet. Ik kijk persoonlijk niet elke keer naar mijn webcam als ik mijn laptop open doe of als ik terug kom van even naar de wc of een drankje.
Het eerste dat ik bekijk is het scherm. Je moet volgens mij echt al letten op de webcam om dit op te merken.
Mijn laptop heeft een rood bolletje (als fysiek schuifje dicht is) en ik merk daar helemaal niets van als ik gewoon werk.
Placebo...

Ik heb al eens vaker een storm van -1s over mij afgeroepen door dit gechargeerd te zeggen... maar iedere persoon die op een webcam-schuifje vertrouwd moet direct worden weggehaald bij elke vertrouwenspositie. Duidelijk begrijpt deze persoon namelijk dat computers gehackt kunnen worden, maar de persoon is vervolgens zo onbekwaam in het begrijpen of inschatten van hackers, dat een schuifje afdoende is voor hem. Het boeit niet dat alle mail, ssh-sleutels en bedrijfsdossiers op straat kunnen liggen... Zelfs de microfoon vangt al vaak meer gevoelige zakelijke informatie dan de webcam.

XKCD legt het nog iets subtieler uit:
https://xkcd.com/1200/

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 5 januari 2021 20:14]

Ik snap wat je zegt. Maar als je werkgever kan meekijken op je laptop / smartphone is een fysiek schuifje wel zo prettig. Fijn dat er gemeld wordt dat ze nooit "zomaar" zullen meekijken, maar ik heb dat liever zelf in de hand met een ouderwets handbediend schuifje.
& @Theo aangezien jullie het zelfde punt aanhalen.

Als de vertrouwensrelatie met je werkgever zo slecht is, doe je er dan niet beter aan om een andere baan te zoeken? Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten. Wanneer een werkgever mij met zoveel wantrouwen benaderd, dan zal ik toch wel ernstige twijfels hebben. Misschien als het geld smerig goed is, maar dan nog zal zo'n relatie dan snel erg kil worden.

Het kleine beetje systeembeheer wat we bij mij op de zaak hebben komt vooral bij mij te liggen, en ik heb bijvoorbeeld opzettelijk geen logging aan staan in de firewall. Porno kijken op de zakelijke laptop is een privé aangelegenheid, en zolang je geen malware binnen haalt kijk ik de andere kant op.
Ik vertrouw mijn werkgever voor de volle 100%, in die zin juist wel OK dat ze iedereen in het bedrijf hetzelfde behandelen, maar ik wil simpelweg het idee niet hebben dat er zonder mijn instemming iemand kan meekijken in mijn huis. Op de zaak heb ik daar geen enkele moeite mee overigens, maar in mijn huis gelden mijn regels. Daar ben ik wellicht wat rechtlijnig in, maar dat is dan maar zo.
Op de werklaptop is het vooral mijn werkgever die ik niet vertrouw. Met name als al het netwerkverkeer (inclusief de VPN waarachter ik inlog) allemaal via de VS gaan naar de servers waarop ik werk, waarop de bedrijfsbestanden staan en via waar het internet ook loopt. Plus een corporate IT policy die de laptops pot en potdicht zetten (zoals geen toegang tot welke lokale drive dan ook; alles moet via de cloud), maar wel voorziet van tracking en monitoring software dan ben ik heel blij dat ik een schuifje heb voor een webcam.

Op de privélaptop zit er een plakker voor. Ik wil niet de hele dag in een camera turen; ook al staat deze uit.
dan plak je een schuifje over het schuifje
Leuk maar we plakken onze 'selfie camera's' op onze telefoon toch ook niet af? Waarom dan toch wél altijd die paniek bij laptops? :/

[Reactie gewijzigd door HyperVize op 5 januari 2021 17:01]

Misschien zouden we dat wel moeten doen ;)
Inderdaad. Als je een telefoon met popupcamera hebt kun je het meemaken dat de camera onverwachts uitschuift. Dat is de eerste keer een bijzonder fenomeen, maar daarna weet je dat op telefoons zonder popupcamera sommige apps dingen doen die je niet merkt....
Ik heb bijna een jaar lang diverse smartphones met pop-up camera's getest, maar ik heb dit nooit meegemaakt (Xiaomi en Oppo). Vermoedelijk komt het doordat ik mijn browser niet zomaar rechten voor mijn camera geef, heb ik niet al te veel dubieuze websites bezocht (ook af en toe wel voor onderzoek) en ik geef bijvoorbeeld Instagram ook niet zomaar alle rechten als die niet nodig zijn.

Ik ben me ervan bewust dat camera's gehacked kunnen worden, het was dan ook een verademing dat ik geen enkele keer was verrast door een camera die zomaar omhoog zou gaan.

p.s. In de serie Homeland was een aflevering waarmee de hoofdrolspeelster was gehacked, waardoor haar camera kon worden bediend. Dit is welliswaar een serie, maar het is niet onmogelijk:
https://homeland.fandom.com/wiki/Rebel_Rebel

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 5 januari 2021 19:01]

Jij wil niet weten hoeveel mensen ik zie die op hun laptops en schermen alle camera's afplakken hoor, is niks vreemds of nieuws aan
Jij wil niet weten hoeveel mensen ik zie die op hun laptops en schermen alle camera's afplakken hoor, is niks vreemds of nieuws aan
Ik heb zelf toen (2017) niks voor niks de Logitech C925e Webcam gekocht, omdat ik goed beeld wou hebben en dat ik hem dicht kan schuiven, heb geen zin dat mensen mijn Webcam hacken en lekker mee kijken met wat ik allemaal doe, gaat ze niks aan, dus ik vind dit een goed iets wat Dell hier gedaan heeft.

Hij is wel erg duur geworden, heb hem bijna 3 jaar geleden gekocht voor €72,46 en dat is met verzendkosten, nu is de goedkoopste €109,-
Je kunt natuurlijk ook gewoon de USB stekker uit je computer halen. Dan weet je 100% zeker dat de camera en microfoon niet (zullen) werken.
Je kunt natuurlijk ook gewoon de USB stekker uit je computer halen. Dan weet je 100% zeker dat de camera en microfoon niet (zullen) werken.
Ja, maar iedere keer je USB kabel er uit trekken is ook niet handig, ja het is waar dan weet je zeker dat niks je op neemt, maar de mic vind ik minder erg dan me camera.
heb geen zin dat mensen mijn Webcam hacken en lekker mee kijken met wat ik allemaal doe,
Je hebt er geen probleem mee als die hackers ondertussen wel gewoon meekijken met wat je op de pc doet?
[...]

Je hebt er geen probleem mee als die hackers ondertussen wel gewoon meekijken met wat je op de pc doet?
Natuurlijk zou ik dat niet willen en wil ik absoluut niet dat ze me pin code en meer zien (maar dat kan gelukkig niet zo maar zelfs als ze je computer gekraakt hebben), daarom gebruik ik ook software en zo om dat moeilijker voor hun te maken, maar we hadden het over camera's, deze stuk van Tweakers gaat over camera's.
Ja, camera's in een pc.... als ze toegang hebben tot die camera hebben ze mogelijk ook toegang tot de rest van de pc. Daar zou ik me druk over maken.

daarom gebruik ik ook software en zo om dat moeilijker voor hun te maken

Die software heeft al gefaald als ze toegang hebben tot je camera.
Ja maar toch vind ik het ergste als ze je camera aan zetten, want ze kunnen dan dingen zien bij zat mensen die NIEMAND wil dat het op de internet komt, dus ja vind de camera vaak het ergst.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 6 januari 2021 02:17]

Ja, camera's in een pc.... als ze toegang hebben tot die camera hebben ze mogelijk ook toegang tot de rest van de pc. Daar zou ik me druk over maken.
daarom gebruik ik ook software en zo om dat moeilijker voor hun te maken
Die software heeft al gefaald als ze toegang hebben tot je camera.
Dat snap ik maar doen zij dat óók op hun mobiele telefoon? Want dat is eigenlijk wat ik me afvraag.
Omdat "men" is wijsgemaakt (door de media, en/of het "handige neefje/buurjongen") dat een laptop makkelijker te "hacken" is!
Nou als ik als security professional ernaar kijk dan zie ik op Windows:
 • een grotendeels geflopte Microsoft store waardoor mogelijke schadelijke applicaties met een browser gedownload worden (setup.exe);
 • veel software die met andere software wordt meegeleverd;
 • software dat ongetekend kan worden geinstalleerd;
 • een OS dat toegang tot de cam wel kan ontzeggen maar over het algemeen niet om toestemming vraagt;
 • software zoals WebEx meetings dat doodleuk de camera aan laat staan;
 • veel meer browser extensies.
Dat handige neefje kan best wel eens gelijk hebben.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 7 januari 2021 00:29]

Nou als ik als security professional ernaar kijk dan zie ik op Windows:
De vraag is wat interessant is voor een "hacker"/malafide software, meekijken met de webcam, of meekijken naar wat je op de pc doet...
Vanuit een security oogpunt zou ik me meer zorgen maken over het tweede.
Kun je deze even wat verder uitdiepen:
een grotendeels geflopte Microsoft store waardoor schadelijk apps gedownload worden;
Want, zover ik me dat kan herinneren en achterhalen, belooft Microsoft juist dat apps via de store veiliger zijn dan zomaar een exe van het net af trekken. Hoe ze dat precies doen is me niet 100% duidelijk, en eerlijk gezegd zal dat me ook een zorg zijn, voor de 2 dagen per maand dat ik Windows eens start..
Sorry, ik bedoel niet dat de store onveilig zou zijn, ik denk dat dat meevalt. Ik bedoel dat hij überhaupt te weinig wordt gebruikt waardoor mensen meer zelf moeten downloaden. Nou zal Adobe software niet zo snel slecht zijn of zo, maar mensen wordt een slechte gewoonte aangeleerd en zullen makkelijker een setup.exe downloaden en runnen.
Dat klopt. Ik denk echter dat als ze alles naar de Store doen je een hele grote groep (beheerders) hebt die bokken, want die zijn het in 25+ jaar anders aangeleerd. Iets wat aangeleerd is ontleer je niet zomaar.

Wel grappig, want Linux beheerders zijn het gewend alles centraal te hebben.. Komen de werelden toch weer wat dichter bij elkaar.
Zeker als-ie op een oudere windows draait! :P
ja ik doe dat.. een camera op mn gezicht gericht zonder dat ik zeker weet of iemand meekijkt vind ik niet relaxt... Ik plak er een sticker op want ik gebruik hem toch niet..

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 5 januari 2021 17:09]

Een telefooncamera die gehackt wordt zal in de meeste gevallen het plafond, een gezicht of een oor filmen, dat is minder ingrijpend dan bij een laptop waar de camera een groot deel van de kamer, de gebruiker en huisgenoten in beeld kan hebben.

Ik denk wel dat telefooncamera's vaker afgedekt zouden worden als dat praktischer zou gaan. Een telefoon doet immers vaak dienst als de meest gebruikte camera, terwijl er genoeg zijn die de webcamera op hun laptop nooit zullen gebruiken.
Een telefooncamera die gehackt wordt zal in de meeste gevallen het plafond
Als een pc camera gehackt wordt zou ik me meer zorgen maken over het feit dat de pc/laptop gehackt is...leuk dat de camera afgeplakt is, maar als men dan alsnog meekijkt in je browser als je aan het bankieren bent...
Soms is zo'n schuifje gewoon een goed idee.
Dit heeft niets met dat schuifje te maken, alsof dat had voorkomen dat dit ging gebeuren..
Mensen zijn mensen, er zijn 80 andere zaken die je beter eerst goed voor elkaar kunt hebben voordat we met 80 man gaan kibbelen over een schuifje..

Het is een leuke feature, kan het beter/veiliger? Ja, maar de heisa op dit forum is buiten alle proporties..

Kans dat dit gebeurt is zo onzettend klein.. Waar maken we ons in godsnaam druk om..
Rustig Willem, het was een grap.
Het is vooral virtue signaling. 'Kijk mij eens bewust met mijn privacy omgaan, ik heb een webcamschuifje'.

Terwijl het enige dat zo'n schuifje daadwerkelijk uitstraalt het onvermogen is om het afdoende te beveiligen om wildvreemden geen volledige toegang tot al je privé en zakelijke informatie te geven.
Want iedereen weet natuurlijk alle settings te vinden. Ook na iets als een driver-update, wat niet zou mogen maar wel gebeurt.

In windows je camera uitzetten helpt niet tegen alles, hè.

Om het verder maar niet over microfoons en draadloze deurbellen etc te hebben....
Terwijl het enige dat zo'n schuifje daadwerkelijk uitstraalt het onvermogen is om het afdoende te beveiligen om wildvreemden geen volledige toegang tot al je privé en zakelijke informatie te geven.
Als dit echt zo zwart/wit zou zijn zeg je dus feitelijk dat Windows een zeer slecht OS is voor de gemiddelde gebruiker, omdat het te complex is en je dit soort "veiligheidslekken" dus als normale gebruiker niet kunt mitigeren? Hmm.. en dan zegt men wat over Linux 8)7
@HyperVize Denk vooral omdat smartphone cameras of naar boven of onderen wijzen of in je zak zitten. Maarja, beetje hypocriet is het wel ja.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 5 januari 2021 17:06]

Je hebt geen Black Mirror gezien? gezien er ook andere dingen zich afspelen voor een laptop/webcam waar de gordijntjes voor dicht moeten.

Dat capture je niet zo snel met "selfie camera's" dat zelfde gedrag.
Dat capture je niet zo snel met "selfie camera's" dat zelfde gedrag.
Hoeft ook niet, dat doen ze zelf wel, en zetten die opnames vervolgens in een clouddienst....
Ziet die niet 90% van de (inactieve) tijd je plafond, broekzak of tafelblad?
En bij mijn PC thuis zien ze 90% van de tijd een lege stoel staan. Als je al belangrijk genoeg voelt om bespioneerd te worden is dat geen echte reden om te zeggen dat je ene wel en andere niet doet.
Met "belangrijk genoeg" heeft het niks te maken. In tijden van ransomware kan iedereen interessant zijn als potentieel slachtoffer voor dit soort aanvallen.

Edit: Voor de duidelijkheid; met een webcam hack hoeft dus niet daadwerkelijk ransomware te worden gebruikt, maar kan men opgenomen beelden gebruiken als dwangmiddel om geld los te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Joop op 5 januari 2021 17:47]

Met "belangrijk genoeg" heeft het niks te maken.
Dat heeft het wel degelijk, de organisaties achter veel ransomware werken efficient en gaan geen tijd steken in het monitoren van camera beelden tot je iets doet waarmee ze je af kunnen persen. Die dumpen eventueel de inhoud van je schijf, markeren je pc voor gebruik in een botnet of ransomware infectie, en gaan door naar de volgende.
Alleen als het om een zakelijke pc of bekend/invloedrijke gebruiker lijkt te gaan zal men er meer tijd in gaan steken.
Bij alle cyber-afpersing zaken waar ik mee te maken heb gehad ging het ook om foto's en/of filmpjes die men van een telefoon/pc/cloudservice had gedownload, nooit over beelden die opgenomen waren met de camera.
De 10% dat de camera wel op je gezicht staat is toch ook genoeg reden om je tegen te beschermen zou je dan toch zeggen?
Een foto van mijn gezicht zou ik me niet echt druk om maken. Ik zou me meer zorgen maken over de microfoon dan over de camera.

[Reactie gewijzigd door SirBlade op 5 januari 2021 21:17]

Ziet die niet 90% van de (inactieve) tijd je plafond, broekzak of tafelblad?
Denk daar nog maar eens aan als je naar het toilet gaat ;)
Je hebt volgens mij een punt hoor, ik snap de -1 hier niet. Als er genoeg telefoons gehackt worden zal die er in de toekomst misschien ook wel komen.
Veel mensen zijn op de laptop wel bang, maar de telefoon denken ze niet eens over na.

Mijn laatste mobiel ligt al 3 jaar in een la. Maakt mooie foto's daar. Mijn laptop zit een stuk tape op.

Ik hoef geen camera meer.
Natuurfilms kijken beter weg op een groter scherm en met je hand(en) vrij.
Zeker in deze tijd van alles online is afplakken soms wel handig, van de week nog op de radio dat iemand wel in zijn nette overhemd en jasje zat maar wel in zijn onderbroek...dat dus hahaha
Heeft met de oriëntatie van de camera te maken.
Bij een telefoon kijkt deze vaak verticaal naar boven waardoor je grotendeels het plafond zit.
Bij een laptop kijkt de camera vrijwel horizontaal waardoor deze de gebeurtenissen in de betreffende ruimte beter in beeld brengt.

Zelf heb ik mijn telefoon in een hoesje met flap waardoor je helemaal niets ziet als je m’n selfie cam op afstand zou kunnen activeren.
Dat wil je juist niet automatisch hebben, alleen met de vinger *schuif*.
Het hele idee is precies dat dat niet electronisch gecontroleerd wordt!
En dat hebben ze nu verprutst.
En de microfoon ...
Deze zou je via een Dip-switch die is gekoppeld aan het Webcam shuifje uit kunnen schakelen
Niet dat het misschien waterdicht is maar meestal kun je (bij Dell laptops) de webcam en microfoon uitzetten in de bios.

Een van de eerste dingen die ik doe als ik een nieuwe lease laptop van de zaak krijg.
Yes, same here! Ik bepaal zelf wel met een externe mic of cam wanneer ik wil videobellen of niet
Mag jij bij een zakelijke laptop dan in het BIOS?
Ja, anders zou ik het hier niet zeggen.
Dat is vaak ook niet veilig, vanwege boot-sector virussus de PC gedeeltelijk kunnen overnemen zelfs in de BIOS.
een Laptop is standaard niet waterdicht.
Dus een Fysieke switch, op het schuifje zelf is een oplossing.
Want dan kan je zowel de Microfoon als webcam Fysiek uitschakelen.
De microfoons in bepaalde apparaten zijn inderdaad al jaren 'onnodig goed'. Stemmen kraakhelder te volgen op meters afstand, soms ook door muren of glas heen. Vrij bizar.
Eerst klagen over slechte microfoons en eens er dan toch microfoons zijn die zowel qua hardware en software-filtering goed werken, denken dat het een complot is om af te luisteren? 8)7
Geen complot, een observatie. Het is indrukwekkende techniek en helpt enorm bij de bruikbaarheid van devices, maar vond 't wel raar dat ik iemands stem in een huis had opgepikt terwijl ik buiten stond te filmen.
Was ik nog even vergeten maar heb hier op een 2e pc zo'n GK61 keyboard. Die heeft een ingebouwde microfoon. Voor de RGB zeggen ze. Die moet ik er eigenlijk nog eens uitslopen.
En het toetsenbord? De gegevensopslag? De netwerkcommunicatie?

'T is een hellend vlak... als je je basale computerfuncties niet kunt vertrouwen dan heb je geen reden om welk onderdeel van je PC dan ook te vertrouwen.

Waarom gebruik je het dan nog voor communicatie? Bankzaken? Etc.
Waarom is dit op laptops zo'n groot ding terwijl je 24x7 een device in je broekzak hebt waarop afgeluisterd kan worden? Ik snap het verschil niet zo.
Afluisteren is anders dan een camera vol op je gezicht. Ik vind een camera gericht op m'n gezicht ook geen fijn idee als ik hem niet gebruik.
Op een smart phone zit toch ook een front camera? Tijdens het gebruik staat deze ook op je gericht. Nogmaals, ik snap het verschil dus niet.
Daar kan je (zoals ik) toch ook gewoon zo'n schuifje van Ali op plakken?
Niet bij telefoons met een 'druppel' camera en verder geheel scherm.
Oh dat kan prima. Het is maar net hoe belangrijk je het vind :)
Nou ja, je plakt dus wel effectief een sticker / schuifje over een stuk van je scherm waar je notificaties staan, de tijd, connectiviteit etc. Het kan zeker, al lijkt dat mij nou niet bepaald handig. Dit al helemaal als je touchscreen daar van in de war zou raken.

[Reactie gewijzigd door fjh40 op 5 januari 2021 21:30]

Je doet nu net of dat schuifje je hele notificatiebalk bedekt, het schuifje is 2 keer zo breed als je camera, het bedekt 3mm van je scherm naast de camera en heeft 0 effect op het touchscreen :)

Maar als je liever altijd een camera op je gezicht gericht hebt staan hoef je er geen schuifje op te plakken hoor.
Ja dan krijg ik een soort iPhone met zo'n lelijke balk + dat ik dan ook gewoonweg informatie mis op die plek. 3mm is inderdaad niet erg veel, maar voor mij nog steeds te storend.

Ik kan mij voorstellen dat als je inderdaad je genoodzaakt voelt om je telefooncamera af te plakken dat zoiets dan soelaas biedt. Al zou ik dan zelf eerder gewoon een smartphone zonder camera kopen, of tegenwoordig een smartphone waar de camera aan de bovenkant uitklapt. Dan weet je ook gelijk als iemand meekijkt of niet.

Als je echt zo serieus wilt zijn over privacy, don't get me wrong daar ben ik absoluut voor, dan koop je een Pinephone of iets in die richting met een opensource OS, fysieke killswitches voor camera, microfoon, connectiviteit etc.

Ik probeer in het dagelijkse leven zoveel mogelijk privacy bewust met dingen om te gaan, gebruik op mijn laptop Ubuntu voor zo ver mogelijk. Als zoekmachine op telefoon, computer etc altijd DuckDuckGo. Signal en Protonmail voor onderlinge communicatie waar mogelijk, maar het is gewoon geen doen om van dingen zoals Windows, Android, Office 365, Google Maps, Waze, Whatsapp, Gmail etc weg te blijven voor mij.
Het verschil is dat om de laptop camera media hype is gecreeërd. Vervolgens springen bedrijven er weer op in met webcamschuifjes als give-away goodies etc.
Met een mobiele telefoon / slimme speaker / deurbel / koelkast / auto / beveiligingscam heb je dezelfde of meer problemen maar daar wordt niet zoveel hype om gecreëerd.
Het is bij sommige bedrijven heel gebruikelijk om bij vergaderingen de telefoon buiten te laten liggen en word zelfs geadviseerd door de overheid.

nieuws: MIVD waarschuwt voor risico spionage via smartphones tijdens vergader...
Ach tis de schuld vd media natuurlijk. Feit is dat laptops veel gevoeliger zijn voor hacks dan telefoons en het probleem is dus gewoon veel relevanter bij laptops.
'Schuld'? Het is gewoon een gevolg van hoe de publieke opinie gevormd wordt door selectiviteit van het nieuws. Daar is niets schuld aan, gewoon een waarneming.
Feit is dat laptops veel gevoeliger zijn voor hacks dan telefoons en het probleem is dus gewoon veel relevanter bij laptops.
Onderbouw zulke stellige 'feiten' eens...
Omdat je telefoon op tafel ligt en dan weinig zult zien behalve grond en plafond bij "ultieme" momenten als je naakt door het huis loopt bijvoorbeeld, en ben je met je telefoon bezig dan ziet de frontcamera alleen je gezicht dus niet veel bijzonders.

Bij een laptop staat het op een vaste stand, en op een zekere stand dat je heel veel kan zien als je bijvoorbeeld even wegloopt kan de hacker heel veel zien zoals de ruimte en je volledige lichaam, dus hoe je zonder broek/onderbroek door het huis loopt of whatever.

Als ik wegloop van mijn telefoon ligt die dus op tafel of broekzak dan zie je nog niks, met een smartphone kan je fysiek zelf veel makkelijker bepalen als de webcam iets mag zien of niet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 januari 2021 19:05]

Post-it : werkt altijd / gaat nooit stuk / on-hackbar :Y)
Dit. Of op Ali een schuifje van een paar cent, ziet er nog netjes uit ook.
Ja, maar nu is er schijnveiligheid gewekt.
Probleem is niet dat het elektronisch gestuurd is, dat maakt niet zoveel uit. Probleem is dat het software matig gestuurd is. (hoogstwaarschijnlijk)

Als je gewoon het schuifje activeert wanneer de camera actief is (er dus stroom op staat) dan kan dat nooit omzeilt worden. Immers kan de camera nooit aanstaan terwijl het schuifje niet actief is. Zolang het gewoon een "dom" elektronisch circuit is kan er ook niet gebeuren (afgezien van het kapot gaan).
Mwah, dat valt toch wel mee? Beetje een afweging tussen veiligheid en gebruiksgemak. Ja een handmatig schuifje is veiliger, maar tegelijk is het ook nogal opvallend als het elektronisch bestuurde schuifje ineens open gaat wanneer je pornhub opent.

Overigens is het natuurlijk behoorlijk hip om je laptop camera af te plakken, maar vooral voor een zakelijk device vind ik het maar apart. Natuurlijk, je kan bedenken dat theoretisch een hacker de status LED kan omzeilen, een video heeft terwijl jij pornhub aan het bezoeken bent op je zakelijke laptop, en je daarmee gaat afpersen. Maar voor een bedrijf zou ik me eerder zorgen maken dat een hacker die zoveel toegang heeft, vele malen makkelijker jouw microfoon permanent aan kan zetten om mee te luisteren met allerlei beslissingen die genomen worden binnen het bedrijf, en bijzonder interessant voor andere partijen kunnen zijn. Om het nog niet te hebben dat ze ook mee kunnen lezen met je mail, en alle andere zaken die je doet.
Daarnaast is dat iets wat hoogstwaarschijnlijk snel kapot gaat. Een misser idd.
Juist, het is nu niets beters dan een led-indicator lampje 8)7
De led indicator is ook te omzeilen bovendien ik kijk niet steeds naar mijn laptop of toevallig de led indicator brand.
Ik wou net zeggen, als het automatisch gaat wat heb je er dan aan ?
Maar heeft in die zin wel nut dat je meteen kan zien of het aan of uit staat door naar het klepje te kijken.
Zie je een lens staat het aan, zie je een klepje staat het uit.
Als ik op mijn laptop het schuifje dicht heb dan doe ik dat uiteraard op mijn telefoon ook.
Anders is het zinloos.
Maak je je geen zorgen over het feit dat een wildvreemden uberhaupt toegang hebben tot je volledige PC? Wat kan je je webcam interesseren wanneer je privé, zakelijke communicatie, persoonsgegevens en bankgegevens toegankelijk zijn voor wildvreemden? Immers, als iemand je webcam kan besturen kan 'ie alles besturen.
Toch ben ik fan van dat schuifje. Mijn laptop heeft een lampje die naast de webcam staat. Ik had net een Zoom meeting met mijn webcam uit en toch brandde dat lampje. Geeft me geen fijn gevoel, ik zie immers niet waarom de webcam aan staat en waar deze gebruikt wordt. Ik had het fijner gevonden als ik de webcam fysiek af kon schermen.
Je webcam staat dan wel aan, je zend alleen geen beeld uit.

Maar zo’n lampje kan ook uit gelaten worden door een hacker terwijl hij wel je camera activeert. Heb je het alsnog niet door dat je gefilmd wordt.
Is weer afhankelijk van hoe het lampje bestuurd wordt. Hardwired of via de firmware/driver. In het laatste geval is het idd uit te schakelen.
Klopt, daar zit dan nog wel verschil tussen, maar in lang niet alle laptop specificaties is dit opgenomen.
Op zich snap ik het wel hoor. Het scheelt weer wat plastic afval/rommel, maar hét issue is inderdaad dat je zelf de fysieke controle over het schuifje mist. Het is elektronisch/met software aangestuurd en dus hackbaar.
Ik heb zelf bijvoorbeeld een Oneplus 7T Pro, met een popup cam. Dies ook met software aan te sturen, maar die is visueel altijd geblokkeerd en daar is zeer duidelijk van waarneembaar als die uitgeschoven is. Bij deze Dell laptops lijkt het ook visueel slecht zichbaar of dat mechanische schuifje de camera blokkeert of niet omdat het visueel mooi weggewerkt moet zijn.

Als je échte privacy wilt, kom je er niet onderuit door zelf fysiek iets onder je eigen controle te hebben, onafhankelijk van machines/software. Dus ookal zou ik zo'n laptop van het werk krijgen, zou ik toch zelf een schuifje ervoor zetten.
Automatisch en vanuit software te openen en sluiten.
Nee, dit wil je dus juist niet.
Met de hand-tm of Hansaplast.
Dus nu gaan mensen dit schuifje afplakken met de Hansaplast.

-ow dit moest een reactie op de hoofdthread zijn, ben het met je eens hoor. 100%-

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 5 januari 2021 17:14]

"Op zich snap ik het wel hoor. Het scheelt weer wat plastic afval/rommel"
Goed bedoeld, maar niet overdrijven hoor.
Om bv één keyboard van plastic op te offeren om duizenden plastic schuifjes te maken,welke veel problemen kunnen voorkomen lijkt me niet bepaald een noemenswaardig probleem voor het milieu.
Man man man... hoe dom. Dus een potentiele hacker activeert de webcam (opent een conference software in de achtergrond) en het sleufje gaat open... wat een ongelovelijk domme zet. 8)7

[Reactie gewijzigd door slijkie op 5 januari 2021 17:01]

Maar dan zie je het als gebruiker wel. In tegenstelling tot een lampje naast de webcam kan de hacker dit niet proberen te omzeilen want dan is er niets te zien door de webcam.
Het moet de gebruiker dan wel opvallen, want je ziet op de renders al nouwelijks de webcam. De lenscover zit onder de schermplaat zoals te zien, die valt veel minder op dan de handmatige die we kennen.
Vaak zijn die lampjes hardwarematig gekoppeld; heeft de webcam stroom dan ook het lampje. Dat is dus niet te omzeilen.
Ik denk dat de methode die bepaalde Lenovo laptops gebruiken dan ook slimmer is.
Geen idee waarom je op off-topic staat, dit topic gaat namelijk over het webcamschuifje, maar ik geef je ten volste gelijk.
Hier kan je het schuifje zien op mijn laptop
https://i.imgur.com/sZw8y8W.mp4
Inderdaad, geef mij ook maar een handmatig schuifje voor de webcam.
Je merkt dan wel dat het schuifje open is? Apple doet het op de iPhone doormiddel van een led die aanspringt. Alleen nadeel daarvan is dat je dat ook wel kan omzeilen net zoals op een laptop. Een schuifje is toch iets wat fysiek heen en weer beweegt. Als je ziet dat het schuifje open is dan weet je dat er iemand aan het meekijken is...
Heb je een bron voor het kunnen omzeilen van dat ledje in de iPhone? Voor zover bekend is heeft Apple in in ieder geval bij de MacBooks het ledje in hetzelfde stroomcircuit gezet als de webcam, ergo, als de webcam geactiveerd wordt gaat per definitie het ledje aan. Dat iemand ongewild je camera aan doet, oké, maar dan brandt het ledje ook. Daarom ben ik benieuwd of jij meer informatie hebt of niet :)
En wanneer je er niet bent... het gaat er om dat je handmatig de apparaten die kunnen "spioneren" aan en uit kan zetten zonder dat daar twijfel over mogelijk is.
Ze hebben dit in ios 14 software matig aangezet:

https://petapixel.com/202...era-may-be-spying-on-you/

Indien Apple dit softwarematig kan regelen is dit ook te hacken ..
Ze hebben dit in ios 14 software matig aangezet:

https://petapixel.com/202...era-may-be-spying-on-you/

Indien Apple dit softwarematig kan regelen is dit ook te hacken ..
Dat is ter indicatie dat je camera in gebruik is. verder kun je softwarematig de toegang tot Mic en Cam uitzetten in oa What'sApp(en andere Apps die toegang kunnen hebben tot)

Er moet een schuifje komen op oa Laptop, die je dichtschuift en ROOD kleurt.

[Reactie gewijzigd door Hackus op 5 januari 2021 17:27]

Dat van dat ledje is wat heel webcams en laptops al hebben, uiteindelijk werkt dat ook niet.
Enerzijds de gebruiker is er gewoon niet slim genoeg voor om door te hebben wat het ledje inhoud (en geloof mij dat zijn er een heleboel), of zelfs het ledje werd omzeilt in de hack.

Doe mij maar inderdaad een fysiek schuifje wat je bewust moet openen en dichtdoen.
Dan nog. Of het nu een ledje of een schuifje is. Daar zit initieel geen verschil in. Het gaat aan/uit of open/dicht.
Los van dat het opvalt, waar denk je dat een 'zakelijke hacker' geinteresseerd in is bij een conferentie? Wat er gezegd wordt door de mensen? De slides die gedeeld worden over de strategische beslissingen van het bedrijf? Of een random hoofd van iemand die ongeïnteresseerd mee aan het luisteren is?
Toch mooi he? Dat iets mechanisch uiteindelijk weer de beste oplossing is.
Net zoals een pen of een slot met gewoon een sleutel.
Schuifje is handig, maar waarom moet ie automatisch zijn weer?
1920x1280 is 3:2 en geen 16:10.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee