Reuters: Qualcomm mag weer 4G-apparatuur aan Huawei leveren

Qualcomm heeft op vrijdag toestemming gekregen om zijn chips aan Huawei te verkopen ondanks dat er nog steeds een Amerikaans handelsverbod geldt, opgelegd door het Witte Huis. Het gaat om '4G-producten voor mobiele apparaten', stellen de twee partijen tegen Reuters.

Qualcomm levert de chips voor de meer mid-range en low-end toestellen van Huawei; in de topmodellen van het Chinese bedrijf zitten altijd zijn eigen Kirin-chips. Wat betreft die chips heeft Huawei echter ook problemen, aangezien de handelsrestricties ook de levering van software en gereedschappen voor het maken van die Kirin-chips dwarsboomt.

Naast Qualcomm stelt ook Intel tegenover de site dat het een licentie heeft om te verkopen aan Huawei, hoewel er niet in detail getreden wordt over wat precies. Het Amerikaanse Department of Commerce, dat de licentie heeft afgegeven aan Qualcomm, gaf geen commentaar aan Reuters.

Twee weken geleden deed al een gerucht de ronde dat makers van hard- en software langzaamaan weer zaken mochten gaan doen met Huawei, zolang bij die zaken maar geen 5G-apparaten komen kijken. Dit bericht lijkt daarop aan te sluiten.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

15-11-2020 • 10:11

74 Linkedin

Reacties (74)

74
72
26
1
0
32
Wijzig sortering
Het mag niet, het mag wel, het mag deels. O nu weer wel. Wat een shit show is het ook. Heel hypocriet met het vingertje wijzen.

Kanttekening is wel dat ik dus niet exact weet wat er speelt, maar er wordt dan ook niet helemaal open gespeeld.
Dat heeft deels te maken met de regels van Trump, die heeft een aantal uitzonderingen toegestaan en dat heeft een domino effect gehad.
Ik vermoed dat deze ban opgeheven zal worden eens Biden de zetel over neemt. Maar de gevolgen zal Huawei nog lang voelen, het is een imago schade die je niet snel weg krijgt.
Hun verkoopcijfers zijn in Europa bijna gekelderd. De hardware voor infrastructuur heeft grote klappen gekregen. Dat maak je niet snel goed zelfs als de ban opgeheven wordt.
Als ik Huawei was, zou ik er alles aan doen om, ondanks dat ik nu weer onderdelen kan kopen, zo snel mogelijk alles zelf (of in ieder geval in China) te kunnen produceren. Trump kan hier wel eens een hele grote tactische fout gemaakt hebben (of het was natuurlijk een bewuste actie).

[Reactie gewijzigd door jbhc op 15 november 2020 11:03]

Het handelsverbod komt vooral uit de koker van Trump. Als ik Huawei was zou ik nu vooral gaan lobbyen binnen de Democraten en vooral de kring rond Biden. Na 20 januari zal het een stuk gemakkelijker worden om de regels te versoepelen.
Trump was vooral een zakenman en oneerlijke concurrentie heeft hij nooit een probleem gevonden, mits hij er voordeel van had natuurlijk. Het rondstrooien van geruchten en ongefundeerde beschuldigingen hoorde daar gewoon bij. Als president kan je dat eigenlijk niet maken en eigenlijk zou hij door zijn ambtenaren teruggefloten moeten worden. Trump heeft echter een stel ja-knikkers om zich heen verzameld (wie anders dacht werd gewoon ontslagen). Hierdoor kon Trump als president nog steeds handelen zoals hij dat als CEO gewend was.
Als president kan je dat eigenlijk niet maken en eigenlijk zou hij door zijn ambtenaren teruggefloten moeten worden.
De president is "slechts" de baas van de executive branch, oftewel de ambtenaren. Als iemand heb terug moet fluiten dan is dat het congres, en tot eind 2018 hadden de Republikeinen daar een meerderheid in zowel het Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Eind 2018 kregen de Democraten een meerderheid, maar alleen in het Huis.
Binnen het Witte huis lopen ook een flink aantal ambtenaren rond. De bekendste functies zijn die van stafchef en de veiligheidsadviseur. Die hebben elk weer een aantal ambtenaren binnen het Witte huis werken. Ook de president zelf heeft een aantal ambtenaren als adviseur of voor het uitvoeren van tal van (zijn) taken.
Normaal komen uit die kring (met name de adviseurs) al de opmerkingen om een voorgenomen besluit al dan niet in twijfel te trekken en er in elk geval nog eens goed over na te denken. Als dat goed werkt worden de meest dwaze besluiten daar tegengehouden. Als kritiek leveren op een voorgenomen besluit ongeveer gelijk staat aan ontslag vragen, dan werkt dat mechanisme niet meer.

Als een besluit eenmaal is genomen kan dat natuurlijk alleen via de officiële wegen (Senaat, Huis van Afgevaardigden en soms de rechterlijke macht) teruggedraaid worden.
Ook de president zelf heeft een aantal ambtenaren als adviseur
Je zegt het zelf al, als adviseur.. hun taak is dus te adviseren, niet om hem terug te fluiten als hij dat advies niet volgt.
Het is heel simpel, je kunt als ambtenaar proberen hem "terug te fluiten" maar dan kun je een andere baan gaan zoeken, en dat is al een aantal keer gebeurd.
De macht ligt wat dat betreft bij het Congres, niet de ambtenaren. Het "mechanisme" waar jij over praat bestaat simpelweg niet in de Amerikaanse wet en regelgeving.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 15 november 2020 14:11]

Adviseren om een idee niet uit te voeren is ook een advies. En nee, het is geen regelgeving, zeker geen wet. Onder eerdere presidenten werden nieuwe aankondigingen, inclusief per decreet uit te voeren wetten minimaal eerst met de stafchef en meestal ook met andere adviseurs besproken. Het hoeft niet en het heeft ook geen enkele wettelijk karakter, maar dit soort "praatjes bij de koffiemachine" kunnen een president wel voor rare misstappen behoeden.
Niet elk gebruik hoeft een wettelijk karakter te hebben. Een adviseur of andere ambtenaar binnen het Witte huis heeft verder geen enkel recht, alleen het voorrecht dat hij/zij zijn mening direct met de president kan delen. In het geval van Trump kan je je mening net zo goed met een willekeurige bloempot delen. Trump accepteert al zijn hele leven geen tegenspraak en hij heeft nog nooit (eerlijk) verloren.
Niet elk gebruik hoeft een wettelijk karakter te hebben.
Als het gaat om overheden en wie bepaalt wat wel of niet kan moet dat zeker wel, Je moet niet vertrouwen op dit soort "praatjes bij de koffiemachine" als het gaat om waarborgen dat de president geen rare dingen doet, dat moet de volksvertegenwoordiging doen. Daarom is dat ook zo vastgelegd bij het creëren van de Verenigde Staten.
De "praatjes bij de koffiemachine" zijn leuk voor bescherming van de President zelf, helaas is Trump niet te helpen.
Je lijkt het niet te begrijpen. Naast de officiele gang van zake bestaat er altijd een informele gang. De laatste wordt ook wel de wandelgang genoemd. Heel veel ideeën worden daar eerst als proefballonnetje losgelaten en soms doorgeprikt. De officiële route wordt dan nooit opgestart. Die wandelgangen zijn ook een bron van ideeën, al dan niet aangedragen door lobbyisten.
Heel veel ideeën worden daar eerst als proefballonnetje losgelaten en soms doorgeprikt.
Dus wordt er ook niet "terug gefloten"... dat kan alleen als er wat gestart is.
Het is wat je het startpunt noemt. Ik ga uit van het eerste idee, Jij kennelijk van wanneer iets al uitgewerkt is en er een handtekening onder wordt gezet.
Het hangt er ook vanaf hoe het besluit genomen is. Trump heeft een aantal zaken via een "Executive order" geregeld, die kan Biden met een "Executive order" weer terug draaien. Momenteel is het een chaos in de Amrikaanse politiek en komen ze erachter dat een heleboel regels in de constitutie vooral op Etikette berusten en dus geschinden kunnen worden zonder wettelijke gevolgen. Er is veel onrust omdat Trump niet toegeeft verloren te hebben en nu zijn ze zelfs bang dat de electorla college hem toch zou verkiezen, of dat hij gewoon blijft zitten na 20 januarie. Dit lijkt allemaal erg onwaarschijnlijk maar volgens deze TED talk zijn er zat mogeelijkheden:

https://www.youtube.com/w...e=youtu.be&ab_channel=TED

Het is jammer dat 1 president momenteel zo'n enorm stempel drukt op onze technologische ontwikkeling en één van de grootste Chineze telefoon merken om zeep heeft geholpen.
Je zou kunnen zeggen dat Trump de president is die dat om zeep helpen heeft gedaan, maar het zou ook Xi kunnen zijn geweest. Of allebei. Zo zwart/wit ligt dat niet. Wat duidelijk is, is dat Huawei in principe de minste blaam treft, die zijn een speelbal tussen het beleid van de CCP en het beleid van andere landen (het zijn niet alleen de VS die problemen hebben met Huawei).
Ga er maar van uit dat alle grote partijen al zijn begonnen met lobbyen toen bekend werd wie (waarschijnlijk) de kandidaten werden voor beide partijen.
En wie het best op de ideeën reageert kreeg het geld voor de campagne. Biden kreeg veel meer geld en support uit het bedrijfsleven dan Trump. Er zijn een aantal staten (zoals Arizona, Georgie en Pensylvenia) waar de steun van het bedrijfsleven best wel eens de doorslag heeft kunnen geven.
Voorbeeld: Phoenix (Arizona) was nu duidelijk Democratisch, terwijl dat toch een Republikeins bolwerk was. Uber en wat kleinere partijen hebben daar veel gelobbyd voor Biden om de slechte infrastructuur eens aan te pakken. Onder het bewind van Trump is het wegen onderhoud wel echt geminimaliseerd en de wegen in en rond Pheonix zijn in (zeer) slechte staat.
Klopt, al zou ik het lobbyen niet zo puur positief willen beschrijven als in bovenstaand verhaal. Daar vallen de belangen van de inwoners redelijk gelijk met die van de lobbyisten. Dat is lang niet altijd het geval (denk aan vergunningen voor activiteiten die milieuschade opleveren, beperken van rechten van werknemers, etc.).
Daar waren ze toch all mee bezig. China is al 10 jaar bezig om SMIC in snel tempo op gelijk niveau met bijvoorbeeld TSMC en Samsung Semiconductor te krijgen. Daar hebben deze beperkingen hooguit een versnellende werking op. Het hoofddoel van China is altijd geweest en zal altijd zijn om productie volledig binnen eigen grenzen te krijgen. Externe afhankelijkheid hadden ze al sinds de eerste dynastieën een hekel aan.
Europa en waarschijnlijk ook Amerika is totaal onbelangrijk voor Huawei betreft mobiele apparaten, China is de grootste afnemer
https://tweakers.net/nieu...r-op-smartphonemarkt.html
Ja maar hun 'etwerk divisie heeft rake klappen gehad, de toestel verkopen zijn klein in West Europa maar was nog steeds een aanzienlijke bron van inkomsten.
Ieder bedrijf die een dergelijke omzet verliest gaat daar niet blij mee zijn. En zal alles in het mogelijke doen omdat te recupereren, wat op zich normaal is.

Dus ik denk dat eens Huawei de kans heeft om gebruik te maken van Amerikaanse technologie, en de diensten van Google dit met beide armen zal omarmen. Maar tegelijk zullen ze verder blijven werken aan hun eigen Huawei mobile services om te voorkomen dat een dergelijke situatie zich opnieuw kan voordoen.
Dat geldt ook voor andere grote bedrijven wereldwijd, die gaan hier ook hun lessen uittrekken.
Niet enkel Huawei, de VS ook. De VS stond altijd bekend voor zijn vrijhandel en daarbij als betrouwbare partner, dat is nu zeker en vast het geval niet meer.

Noord Amerika heeft schrik van China omdat zij tegen 2025 de grootste economie op Aarde willen worden, dat probeerde Trump te verhinderen, maar ik denk niet dat sabotage de correcte aanpak was...
Eerlijk gezegd weet ik niet of Amerika veel meer te vertrouwen is dan China. Het enige verschil is dat 1 onder de scherm van een democratie ons bespioneerd, terwijl de ander dat doet onder het scherm van communisme. En de Amerikanen gaan heel ver in hun tracking, profiling en data collection. Het is dan ook tussen 2 kwaad dat wij zitten.
Het gaat niet zozeer om vertrouwen, maar om het uitvoeren van plannen en beleid. Dan zou ik liever nog een beetje vriendjes blijven met de VS, dan dat ik tegen China aan ga schurken. Van de VS staan veel belangen scheef op de onze, van China volledig haaks.
Wat zou jij de correcte aanpak vinden?

Het probleem ligt mijnsinziens iets dieper dan dat China de grootste economie wil worden. Het gaat om economische en politieke controle over andere landen; in plaats van een 5-jarenplan voor het eigen land schrijven, wil men dat graag voor de hele wereld doen. De landen in de regio merken daar fysiek al wat van, denk behalve grensconflicten en dreigingen bijvoorbeeld ook aan overbevissing door piratenvloten onder bescherming van kustwacht/leger, en er spelen wereldwijd ook zaken als debt-traps (leningen verstrekken en het onderpand claimen, zoals strategische havens) en soft power (naast de voordehandliggende lobby- en omkooppraktijken een raar voorbeeld: als je hier een wereldbol koopt die in China gemaakt is, staan daar de grenzen op zoals China die ziet, dat is daar bij wet geregeld). Dat lijken mij dingen die je moeilijk anders dan met contra-sabotage kunt aanpakken. Let op dat ik contra-sabotage schreef en niet sabotage. Juist nu hier het koloniale verleden nog eens kritisch bekeken wordt (nota bene aangejaagd door groepen in de Marxistische hoek), vertoont China (staatsbestel is Marxisme met Chinese kenmerken) koloniale neigingen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 16 november 2020 01:57]

Dat heeft te maken met dommigheid van het Trump regiem. Niet goed doorgedacht over de gevolgen voor de eigen industrie. Nu wordt er door de grote chipmakers druk gezet op het regiem om de verliezen in marktaandeel te beperken. Binnenkort gaat ook Google weer leveren, ga daar maar vanuit.

De vraag is in hoeverre Amerika nog geloofwaardig is na de acties tegen ZTE en Huawei. Chinese bedrijven doen nu alles om zo snel onafhankelijk van de VS te worden. Een gewaarschuwd bedrijf telt voor twee.
Goed nieuws. Met wat geluk is het straks mogelijk om de nieuwe p50 (pro) inclusief google apps aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door pgs010 op 15 november 2020 17:09]

Dit artikel legt goed uit wat er gaande is.
Kort door de bocht. Amerika maakt zelf geen 5G apparatuur en probeert de onwikkelingen die China maakt op het gebied 5G te dwarsbomen door handels barrières op te werpen. Dit om de huidige positie die Amerikaanse tech bedrijven hebben te behouden.
China heeft namelijk sommige onderdelen nodig van Amerikaanse bedrijven.
De grap is dat door deze handels barrières China juist steeds meer los komt van Amerikaanse tech en juist een steeds grotere macht wordt.
Ik denk dat het een achterhoede gevecht is dat de Trump administration heeft geprobeerd te voeren. De slag is allang verloren.
Al vele jaren is China in Afrika "ontwikkelings-hulp" aan het geven en vraagt als wederdienst grondstoffen. Er worden een paar centen en een verbeterde infra stuctuur gegeven om die gronstoffen zo snel mogelijk in "maak" land China te krijgen.
Wij in het westen maken dankbaar financieel gebruik van India door het uitbesteden van belcentrales en laten schrijven van software en dergelijke.

Lees hier over inwoner aantallen

Ook ons koopgedrag, waar ikzelf aan meedoe, bij AliExpress, Banggood en anderen, zorgen er ook voor dat er geld, veel geld naar de bewoners van die landen stroomt en er een potentiële markt ontstaat van inwoners kopers die door de henzelf geproduceerde spullen kunnen aanschaffen.
Tel daarbij dat er inmiddels in Azie voldoende "eigen" ontwikkelingen plaats vinden zoals gezegd door @fapkonijntje en de conclusie is dat de slag al is verloren.
Neem ook even mee dat Oost Azie, inclusief Japan, China, Australië en de ASEAN landen vandaag een vrijhandelsverdrag hebben gesloten (ca. 43% van de wereldbevolking). Dit dus zonder de USA.
En zonder Europa? Zou dat impactvol kunnen zijn voor onze markt?
En waarom mag het nu weer wel? En het feit dat ze het tot op heden niet mochten, gaat er iemand voor opdraaien ?
Nu TSMC en Google nog en Huawei kan weer vol meedoen. Ze waren een goed alternatief voor Apple en Samsung en deden het ook qua marktaandeel bijzonder goed. De hardware was uitstekend en de prijzen vaak netjes. Zeker bij submerk Honor. De markt heeft zo'n speler nodig die Samsung en Apple scherp kan houden en innovatie pusht, naast dat het ook een beetje de prijzen realistisch kan houden. Apple en Samsung hebben een echte fanbase waardoor ze rustiger aan kunnen doen en Huawei schudde dat een beetje op. Huawei is de laatste jaren een serieuze speler geworden door de eigen innovatiedrang en hun socs en implementaties waren bijzonder capabel. Ze liepen op veel vlakken voorop in de markt en dat zorgde er ook voor dat het kopieerimago van Chinese bedrijven deels om zeep werd geholpen. Het waren Samsung en Apple die op sommige vlakken Huawei volgde.

Hoe de mogelijke onbewezen binding met de Chinese overheid ook is, het is een bedrijf dat mooie dingen heeft gemaakt en met alle beperkingen ook nu nog maakt en een speler die goed is voor de markt. Het is jammer dat we 'm grotendeels moeten missen nu.
Ik ben minder positief over de (bouw) kwaliteit van Huawei. Zeker in vergelijking met Apple moeten ze het afleggen op de gebruiksduur van de smartphones. Het is daarentegen wel goed dat er concurrentie is die zelf ook innoverend bezig is, Dat geeft de consument meer keuzes en houdt de anderen scherp.
Mijn opa heeft anders al een paar jaar een Huawei P20. Hij gebruikt hem dagelijks heel veel, maar de accu is nog meer dan prima en de behuizing e.d. is nog net zo in tact als die van een Nokia 3310.
Eén zwaluw maakt nog geen zomer. De manier van gebruiken maakt natuurlijk veel verschil.
De behuizingen zijn overigens niet het probleem. Maak eens een Huawei open en kijk naar de soldeerverbindingen. Dan zie je wat ik bedoel.
Voor (veel) mensen is de bouwkwaliteit voldoende, maar dan kan het nog wel de minste zijn van de drie.
Heb ik gedaan, zag er niks verkeerds aan, dus weet niet waar je op doelt dan.
De manier van gebruiken, tja als jij je telefoon elke dag laat vallen :+
Je hebt 18 comments hier tegen Huawei zonder onderbouwing (hoewel na een aantal comments het van 'ik heb een huawei gehad die kapot ging' naar 'ik heb meerdere huaweis gehad die kapot gingen' naar 'bij mij en mijn collegas gaat het allemaal maar kapot', zet een vrij duidelijke trend wanneer je het steeds een beetje meer aandikt, niet?
Wat is er dan volgens jou (feitelijk) mis met de soldeerverbindingen, kom eens met onderbouwing ipv een merk te bashen zonder onderbouwing...
Maak eens een Huawei open en dan zie je het. En nee, ik heb vanaf het begin aangegeven dat het om meerdere telefoons ging en ook dat reparateurs er zo over denken. De soldeerverbindingen kunnen beduidend minder goed tegen mechanische belasting, waardoor de usb poort bij alle modellen een zwak punt is (heb ik ook aangegeven). De langere puntjes zijn in ons geval condenspunten. Dat de telefoons daar bij ons door kapot gingen is deels wel aan het gebruik gerelateerd.
Ik heb ooit een budget telefoon (€ 100,-) open gemaakt, die was slordig gesoldeerd en binnen het gezin hadden we er drie waarvan de usb poort na een jaar of twee opnieuw vastgezet moest worden. Toen ik een P30 openmaakte had ik verwacht dat die wel netjes gesoldeerd zou zijn, maar dat bleek eigenlijk niet het geval. Een reparateur van T-mobile noemde dat "vrij standaard".
Aan de hand daarvan vind ik de bouw kwaliteit van Huawei gewoon het minst van de drie merken. Dat heeft niets met bashen te maken. Ik heb ook aangegeven dat het voor veel mensen wel gewoon voldoende is, zeker nu de mechanische onderdelen steeds meer in onbruik raken.
Voor het werk hebben we ooit wel voor Huawei gekozen omdat de foto en film kwaliteit onder matige en wisselende lichtomstandigheden gewoon (voor ons) beter was dan concurrerende toestellen.
Zoals ik zei, heb hier een open P8 Lite liggen, een van de goedkopere die Huawei maakte en niets mis met de soldeerverbindingen, ook even googlen daarop laat zien dat dit niet iets is wat 'bekend is' dus nee, maak een Huawei open en dan zie je het is dus gewoon onzin, raar om het dan zo stellig te zeggen vind je niet?

Zou zeggen breng eens iets van onderbouwing van je claims dat elke Huawei zichtbaar slechte soldeerkwaliteit zou hebben? Fototje oid, zeker op Tweakers zou het geen probleem zijn om een plek te vinden daarvoor ;)
Ik zou graag een foto plaatsen, maar ik bewaar helaas geen kapotte spullen.
Dus je bent dusdanig stellig dat het direct zichtbaar zou zijn maar kan geen bron ervoor vinden en hebt er zelf ook nooit een foto van gemaakt?...
Ook is er niets serieus over te vinden behalve jouw comments dat dit een probleem zou zijn, is het dan niet tijd om e.a. terug te trekken als je het niet kan onderbouwen?...
Ik hoef niets terug te trekken en ik heb het voldoende onderbouwd. Ik kan het helaas niet met foto's aantonen. Ik heb ook netjes aangegeven dat het niet voor iedereen een probleem hoeft te zijn. In vergelijking met de andere twee grote merken vindt ik de soldeerkwaliteit gewoon minder. De reparateurs die ik heb gesproken beamen dat. Voor veel of de meeste mensen hoeft het geen issue te zijn. Minder hoeft niet direct slecht te zijn.
Sorry als ik jouw in je Huawei trots heb geschaad, maar ik deel mijn gewoon bevindingen en (via T-mobile) de mening van een aantal reparateurs en hoe die het grote aantal uitvallers verklaarden. Hoewel zeker de P30 voor ons voordelen had, voor ons toch maar geen Huawei meer.
(Het is 'jou', niet 'jouw')
Overigens geen 'Huawei trots', beetje rare opmerking?

Soldeerkwaliteit is minder beweer je als een feit, je kan en wil het niet onderbouwen anders dan zeggen dat een ander dat zou hebben gezegd, als het zo zou zijn zou je een willekeurige Huawei foto op het internet moeten kunnen vinden en die hier linken maar ook dat kan je niet, ook heb je zelf geen foto's ondanks dat je beweert talloze ervaringen ermee te hebben en niemand van je collega's hebben foto's.

Heb zelf een Samsung, prima tevreden mee, ga ik daarom in willekeurige nieuwsberichten andere merken bashen?
Als jij het had kunnen onderbouwen was dat een zeer interessant topic geweest voor op Tweakers zoals ik al zei, juist techniek op de proef stellen enzovoorts ipv maar wat zeggen.

Dat je je woorden niet durft terug te trekken zegt al genoeg, iets als feit stellen, dat niet kunnen onderbouwen, dan terugvallen op kinderachtige opmerkingen, jammer dat dat soort onzin tegenwoordig op Tweakers terecht is gekomen...
Wat is er mis met de bouwduur dan? Neem aan dat je build quality bedoelt. Al mijn vorige huaweis (mate 9/10/20 pro) zijn nog in gebruik, niets stuk, los of afbladderend. Erg goeie kwaliteit vind ik.
Ik heb al meerdere Huawei's zien sneuvelen doordat ze op een bezweet lichaam werden gedragen. De aansluiting van de knoppen en poorten is ook een zwak punt. Ik heb ook meerdere usb poorten en aan/uit schakelaars zien sneuvelen. Als je de telefoons van binnen bekijkt zijn de soldeer verbindingen echt met minimale hoeveelheid materiaal bevestigd. Apple's en Samsungs zien er wat dat betreft beter uit.

Ik heb nu een Samsung fold (eerste gen). Die is beslist slecht bestand tegen water, maar zweet is daar geen enkel probleem. Waterdamp dat de kast binnenkomt kan er ook gemakkelijk uit.
Enne hebben we het dan over de goedkopere varianten of de duurdere? Want het blijft altijd fantastisch als mensen klagen over Android dat er dan toestellen vergeleken worden van 150 euro met die van 1500 euro en dan verbaasd dat er verschillen zijn. Idem met laptops VS macbooks.
Van binnen zien de flagships er beter uit dan de goedkopere modellen. Wat ik heb gezien was vooral met de toestellen van de betere middenklasse.
Bij de goedkopere klasses vind ik de bouwkwaliteit bagger. De middenklasse is wel iets beter, de flag-ships heb ik me nooit aan gewaagt op een test van de p30 na (en ook die had vocht in de telefoon na een fietstochtje met de telefoon in een tasje op mijn rug).

De fold durfde ik eigenlijk niet eens mee te nemen, maar per ongeluk heb ik dat wel een keer gedaan. Dat bleek totaal geen probleem. Sindsdien ben ik de fold eigenlijk vaker mee gaan nemen ipv de waterdichte Motorola.

Ook de P30 vond ik er aan de binnenkant niet netjes uitzien. Schrale, vaak holle, soldeerverbindingen die er dof uitzagen en draadpuntjes die net iets langer zijn dan je zou verwachten. De fold (die kreeg ik direct uit Korea zonder gemonteerd scherm) ziet er dan heel wat netter uit. Nergens steekt een puntje uit een soldeerverbinding, alle gaatjes zijn volledig gevuld en mooie bolle en glanzende soldeer verbindingen.

Voor de manier waarop ik (en mijn collega's) een telefoon gebruiken is de bouwkwaliteit van Huawei niet
toereikend. De kwaliteit van Apple is bewezen en die van Samsung is gewoon netter. Met de goedkopere Samsung modellen heb ik (via de kinderen) overigens ook geen goede ervaringen.

Mijn punt is gewoon dat de bouw kwaliteit van Huawei van de grote drie (Apple, Huawei en Samsung) in een onderlinge vergelijking het minst is. Wie nu een Huawei gebruikt en deze aan zet via de vingerafdrukscanner en draadloos oplaadt en niet op het lichaam draagt bij het sporten, zal daar echter geen last van hebben.
Is maar 1 exemplaar en jouw ervaring, daar kun je niet echt een heel merk op afschrijven?
Mijn eerste android was een t-mobile pulse (Huawei) en dat ding heeft vele vele regenbuien overleefd ondanks niet waterdicht te zijn. Het werkt nog steeds al wordt de software niet echt meer ondersteund (android2).

Verder, jou argumenten zijn niet nieuw. De overtuiging dat de chinezen minderwaardige componenten en procedures gebruiken in hun producten is diepgeworteld sinds de jaren 60-70. Made in China betekende jarenlang immers goedkoop plastic prul. Toen Xiaomi, oneplus en Huawei opkwamen waren mensen enorm sceptisch over de prijs kwaliteit verhouding inclusief mijzelf. Mijn ommezwaai kwam met de xiaomi mi3 en xiaomi home productlijn. Fantastisch spul en in veel opzichten beter dan sommige 'westerse' merken.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 15 november 2020 15:32]

Het gaat niet om één exemplaar. Er zijn er binnen het gezin drie gesneuveld (allemaal afgebroken usb poort) en bij de collega's talloze. We hadden verschillende Huawei's gekozen om de camera kwaliteit. Er zijn er heel wat gesneuveld door "waterschade", maar allemaal wel netjes keer op keer vervangen door de provider. Uiteindelijk heeft die besloten ons geen Huawei meer te leveren. We zijn toen overgegaan op iPhones.
Ik beweer niet dat de telefoons met minderwaardige componenten worden gemaakt. Je ziet echter gewoon dat de soldeer verbindingen er niet echt netjes uit zien. Hoe dat komt, dat weet ik niet. Voor veel mensen is de kwaliteit voldoende, maar bij wat meer "sportief gebruik" met de telefoon in een zak of band om de arm blijkt die methode erg gevoelig voor condenserend zweet.
Kan ook een hardnekkig design defect zijn dat doorwerkt in bepaalde modellen.
Had vroeger een nokia n73 dat maar bleef disconnecten van het netwerk. Meerdere keren opgestuurd maar probleem is nooit verholpen. Voor mij daarna nooit meer nokia ondanks dat vele mensen positieve ervaringen hadden met het merk. Als je gaat googlen zie je dat het een vrij veel voorkomend probleem was en waarschijnlijk een ontwerpfout.

Een soortgelijk probleem gehad met de Asus Zenphone2. Het scherm begon opeens corruptie te vertonen. Nieuw scherm erin maar de problemen bleven aanhouden. Daarna begon het vermoeden te dagen dat het misschien een ram, cpu of gpu probleem kon zijn. Een maand later begaf het amper 1 jaar oude toestel de geest. Was volgens mij ook de laatste intel x86 Atom android, intel stopte daarna met die lijn van cpu's. Na googlen bleek dat ook een vrij vaak voorkomend defect. Geen asus zenphones meer voor mij (doh).
Als ik naar teardowns kijk van bijvoorbeeld ifixit dan delen ze je mening niet.

Ik krijg bij jouw verhaal een beetje het idee dat je ziet wat je wilt zien en dat je budget met high end aan het vergelijken bent op een ongelijk speelveld.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 15 november 2020 12:13]

Ik vergelijk vooral de betere mid-range met elkaar. De Huawei P30 (die ik open heb gemaakt) mag je tot de high end rekenen. De fold, die ik ernaast heb gelegd, gaat daar inderdaad nog wel een tikkeltje (of meer) overheen. De verschillen zijn gewoon duidelijk zichtbaar.
Dat je zo'n verschil bij een teardown niet terug ziet kan best zijn. Het is geen punt waar men veel aandacht aan besteed. Ga bij eens bij een reparateur vragen naar het zwakke punt van Huawei telefoons en ze zullen allemaal de usb poort noemen. Als je draadloos oplaad zal je daar nooit last van hebben.

De soldeer kwaliteit van budget en high-end toestellen verschilt niet veel. Ze komen immers van dezelfde of vergelijkbare productielijnen.
Nog nooit last gehad van zweetproblemen met mijn P9. Prima telefoon. (niet 100% waterdicht, maar zoveel zweet ik nu ook weer niet :+ )
Ik heb de Huawei P Smart Z, een budget telefoon dus en build quality is dik in orde. Dat jij meerdere Huawei's hebt zien sneuvelen is geen goede indicatie want zo te lezen klinkt het wel dat die eigenaren gewoon niet goed kunnen omgaan met hun spullen.

[Reactie gewijzigd door SilverRST op 15 november 2020 14:14]

De verschillen in solderen zijn gewoon zichtbaar. Ik, mijn kinderen (budget) en collega's (betere middenklasse) hadden allemaal dezelfde problemen. We wandelen en fietsen allemaal veel. Het is de hobby van mij, kinderen fietsten naar school en voor de collega's is het een deel van het werk. Voor ons is het blijkbaar niet mogelijk om de telefoon te kunnen gebruiken zonder dat er zo nu en dan waterdamp in komt. Zelfs bij de "waterdichte" Honnor was dat het geval. Ik vindt de manier waarop wij de telefoons gebruiken niet abnormaal is. De provider was het daar ook mee eens en verving de toestellen steeds netjes.

De collega's zijn overgeschakeld op iPhones, Ik heb voor een waterdichte Motorola gekozen en sinds een jaar heb ik daar ook een Samsung Fold bij gekregen. Sindsdien is er geen telefoon meer gesneuveld. De kapotte telefoons werden allemaal wel netjes vervangen, dat was het probleem niet. De iPhones maken het abonnement wel duurder en de fotokwaliteit mij matige lichtomstandigheden is minder.

Als je meerdere telefoons van één merk allemaal op dezelfde manier ziet sneuvelen is dat geen toeval meer. De manier van solderen is gevoelig voor condensatie van vocht op de punten en dat trekt dan verder langs het main-board om uiteindelijk schade te veroorzaken.
Ik gebruik m'n p20 pro sinds launch al iedere dag, en er is icm een dun doorschijnend hoesje en het af en toe vervangen van een Ali express screenprotector van een halve euro nog geen krasje zichtbaar op de hele telefoon. Ook functioneert alles nog uitstekend. Snap niet waar je je info vandaan haalt
Ik haal mijn info gewoon uit eigen ervaring met Huawei en Honnor toestellen. Dit aangevuld met ervaringen van vrienden en opmerkingen van reparateurs. Die vinden de kwaliteit van de soldeerverbindingen matig en zeker enige mechanische druk kunnen ze slecht weerstaan. De afwerking is ook net wat minder waardoor iets sneller vocht problemen kunnen optreden.

Nu neemt het aantal knopjes en aansluitingen af en zal het probleem verminderen. Bij Apple en Samsung zien de verbindingen er beduidend beter uit. De gebruiksduur van de iPhones is ook buitengewoon goed. Na 5 jaar mankeert daar zelden iets aan (batterij uitgesloten). Samsung zit er ergens tussen in.
Je hebt het wel over budget toestellen vermoed ik, zeker als je honor erbij pakt....
Nee ook bij een P30 zat er na een fietstocht al vocht achter het scherm. Nadat ik het scherm had verwijderd zag ik ook daar veel soldeer verbindingen met weinig soldeer (holle spiegel). Pinnetjes net iets te lang, Soldeer erg dof (matige kwaliteit).
Tegenwoordig gebruik je de mechanische knoppen en aansluitingen niet vaak en kan je toestel best lang meegaan. De gevoeligheid voor zweet zal niet bij iedereen een probleem zijn. Als ik ga fietsen doe ik dat op een ligfiets en zit de telefoon in een tasje achter de zitting ter hoogte van mijn schouderbladen. Het toestel wordt daar aan een kant warm, maar de andere kant wordt eerder juist gekoeld. Ideaal voor condensvorming.
De Honnor die ik had moest waterdicht zijn (wat volgens de importeur niet betekend dat hij ook damp-dicht is). Van binnen was die net zo afgewerkt als de P30.
Van de grote drie is de soldeer kwaliteit van Huawei gewoon zichtbaar minder. Reparateurs zeggen dat ook. Zeker de usb poort is bij alle Huawei modellen wel een zwak punt. Als je die weinig of niet gebruikt (draadloos laden) heb je daar natuurlijk geen last van.
Klinkt interessant. Ik heb nergens gelezen dat er 'zoveel' problemen met Huawei hardware zijn, dus typisch als dat blijkbaar zo erg het geval is
Bij normaal gebruik is de bouwkwaliteit kennelijk net voldoende. Nu vind ik me geen abnormale gebruiker, maar de manier waarop ik (en mijn collega's) telefoons gebruiken wijkt kennelijk af. De afwerking van de soldeerpunten is gewoon vatbaarder voor kortsluiting door gecondenseerd zweet dan bij andere merken. Ik heb de slechte soldeerkwaliteit destijds ook gewoon in een review genoemd.
Merkkeuze moet door de klant gebeuren. Iedere klant heeft zijn favoriete merk en gaat ervoor. Deze keuzes moeten niet door Amerika en zijn leugens kapot gemaakt worden. Huawei zorgde dat de markt scherp en vernieuwend bleef. Dat hebben we nodig zodat klanten voor hun keuzes kunnen gaan. Nu wordt er alleen aandacht gegeven aan Samsung en Apple.
' Amerika en zijn leugens' vind ik wel erg kort door de bocht geanalyseerd. Dat er mooie spullen uit China komen, betekent niet dat hun regering betrouwbaarder is dan die van de VS. Het zou mooi zijn als het anders was, maar ze hebben daar nog een langere weg te gaan. Als je het systeem enigszins begrijpt, snap je ook waar de beschuldigingen van banden met de staat/partij vandaan komen. Die zijn onvermijdelijk voor iets grotere bedrijven.
Apple en Samsung zijn gewoon de grootste merken. Huawei stond daar voor het embargo nog als derde grote merk bij. De handelsboycot met Huawei was vooral in het voordeel van deze twee grootmachten. Voor Trump zal vooral het voordeel voor Apple van belang zijn geweest.
Welke merk een individuele koper kiest is natuurlijk aan de koper zelf. Die heeft gewoon een vrije keuze uit vele 10-tallen merken.
Apple en Samsung zijn gewoon de grootste merken.
Nee hoor, en Huawei had zelfs Samsung nog wel eens voorbij kunnen gaan als Trump er niet was...

https://www.counterpointr.../global-smartphone-share/

Apple doet het vooral in Q3 of Q4 goed, de rest van het jaar staan ze zeker geen 2de, zelfs vandaag de dag waar Huawei in het hele westen geen echt alternatief is verkopen ze nog steeds heel goed, alleen niet hier.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 november 2020 11:19]

Hoezo "Nee hoor"? Ik plaats Huawei toch gewoon bij de grote drie. Ik noem nergens een volgorde. Als ik dat zou doen moet ik ook zeggen of dat wereldwijd, Europa of Nederland zou zijn.
Wereldwijd wisselde Samsung nogal eens van plek met zowel Apple als Huawei.
Er zijn 3 plekken, je bent geen eerste en tweede, rara welke plek heb je wel :Y)

Huawei heeft ook nog echt meer verkopen dan Apple dus het klopt ook gewoon niet wat je stelt...
Als je twee merken noemt, is de volgende gewoon het derde (genoemde) merk. De rangorde in verkopen denk jij ergens te lezen, maar ik heb nergens geschreven waarop ik de genoemde volgorde op heb gebaseerd. Apple, Huawei en Samsung (voor de duidelijkheid, dit is de alfabetisch volgorde) waren voor de Amerikaanse sancties gewoon, met enige afstand, de drie grote merken.
Wat ik ook opvallend vond is dat Samsung en Apple echt hun eigen kampen zijn maar dat Huawei marktaandeel wegsnoept aan beide kanten en Apple fans en Android fans wist aan te spreken. Dat kan deels komen omdat er hints van iOS in EMUI zitten, maar verder heb ik geen idee hoe ze dat doen.

Wel weet ik dat Huawei heel snel was met bepaalde zaken, waaronder de NPU, die tegelijk uitkwam met Apple z'n bionic gedoe, maar wel capabeler was in het NPU werk, waardoor je op je telefoon foto's kunt indexeren zonder ze in een cloud te hoeven hangen. Iets dat Apple later ook introduceerde. Ook was Huawei heel vroeg met een slimme prefetcher en het goed opruimen en wakker houden van Android, waardoor Android langer snel bleef en apps soms net zo snel startte op midrange toestellen als op high end Apple en Samsung. Ook was Huawei de eerste die data van eigenaren in Europa in de EU opsloeg bij hun dochtermaatschappij in Ierland en Duitsland en vroegen als eerste, ver voordat Apple en anderen dat deden en gdpr actief werd, toestemming voor alles dat hun apps deden met duidelijke uitleg en geen nare gevolgen als je nee zei.

Maar dat zijn allemaal zaken die de meeste consumenten niet weten, dus interessant hoe ze dat deden.
Zoveel vrije keuzes zijn er niet. Providers stunten alleen met Samsung en Apple. Kleinere merken komen amper aan bod. Huawei had dit juist doorbroken.
Ik zie ook wel eens stunts met midrange telefoons en dan komen er meer merken aan bod. Je hoeft je niet aan het aanbod van de providers te houden. Met een sim-only abonnement heb je alle vrijheid en vaak ben je dan nog goedkoper uit.
Je hoeft toch geen telefoon bij je provider te kopen? Voor mij is dat alleen bij mijn allereerste telefoon aantrekkelijk geweest (een Philips Twist gebundeld met een abonnement van Debieltel - wel simlockvrij als ik me goed herinner).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 16 november 2020 01:39]

Klopt ik koop ook altijd mijn telefoon los. Alleen veel mensen doen het wel via hun abonnement vooral de duurdere merken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee