Reuters: bedrijven mogen van de VS chips voor auto-onderdelen leveren aan Huawei

Bedrijven zouden van de VS toestemming hebben gekregen om chips voor auto-onderdelen te leveren aan Huawei. Het gaat om chips voor onder meer schermen en sensoren. Deze chips zouden minder geavanceerd zijn en vallen daarom niet onder het Amerikaanse handelsverbod.

Reuters schrijft op basis van anonieme bronnen dat de Amerikaanse overheid de laatste maanden meerdere verzoeken zou hebben goedgekeurd om chips te kunnen leveren aan Huawei. Deze chips zouden bedoeld zijn voor Huaweis autocomponenten-divisie, een tak die zou groeien sinds het handelsverbod dat tegen Huawei is ingesteld.

Onder het handelsverbod vallen componenten die schadelijk zouden kunnen zijn voor de veiligheid of 'belangen' van de Verenigde Staten, waardoor chips voor 5G-apparaten niet aan Huawei geleverd mogen worden. Auto's kunnen 5G-netwerkapparatuur bevatten, waardoor ook auto's onder dit verbod zouden vallen. De automotivechips worden echter als minder geavanceerd gezien, wat de reden zou zijn dat bedrijven wel toestemming krijgen om deze chips aan Huawei te kunnen leveren.

De deals zouden een waarde hebben van honderden miljoenen dollars. De Amerikaanse overheid geeft geen informatie over welke chips wel of niet geleverd mogen worden. Huawei wilde hier ook geen extra informatie over geven, maar zegt wel zichzelf te positioneren als een nieuwe toeleverancier voor 'intelligente connected cars'. Hiervoor zou het bedrijf overeenkomsten hebben afgesloten met minimaal drie Chinese autofabrikanten. Daarnaast werkt het aan een eigen auto, samen met de autofabrikant Seres.

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-08-2021 • 13:44

46 Linkedin

Submitter: wildhagen

Reacties (46)

46
44
18
1
0
0
Wijzig sortering
Allemaal korte termijn spierballen gedoe.

China produceert straks hun eigen high end chips, dat is een kwestie van tijd.
Alles word al geproduceerd op dit moment in China en de enige reden waarom ze op zich geen harde sancties op hebben gelegd qua export van bepaalde producten is omdat China net zo afhankelijk is geworden..

Maar als dat dus veranderd, kwestie van tijd wederom, gaat het economische wereldtoneel er opeens heel anders uitzien heb ik zo’n voorgevoel.
Wanneer het op chips aankomt is het helaas geen kwestie van tijd omdat het simpelweg te gespecialiseerd is in elk facet van productie dat je het niet kunt copy-pasten.

Ze zijn al bij voorbaat afhankelijk van ASML en dat is een westers bedrijf.

Onderstaand rapport geeft een goed inzicht erover
In recent months, two heavy hitters in the Chinese semiconductor industry have hit major roadblocks. Wuhan Hongxin Semiconductor, which had landed TSMC CTO Chiang Shang-Yi as its CEO and promised to start producing 14 nanometer chips out of the gate, was exposed as a fraud and went belly-up in late 2020. Tsinghua Unigroup, a firm with tens of billions in state capital and a poor record of managing acquisitions, recently defaulted on a mainland-issued bond.
https://rhg.com/research/china-chips/


On Topic:
Goede actie van de US aangezien ze niet alles stoppen bij Huawei alleen wat onder de specifieke sancties valt.
Het is niet alsof de Chinezen niet zelf kunnen ontdekken hoe bepaalde chip wafers etc te kunnen produceren ofwel de machines te kunnen maken.

Ik zou niet teveel leunen op het idee dat alleen wij in het westen dit hebben kunnen uitvinden en nu kan niemand anders het geheim ontdekken ofzo? Of hoe stel je je dat voor precies?

Ik zie geen reden waarom de slimme mensen in china ook niet zulke machines uiteindelijk kunnen gaan uitvinden / bouwen etc.
Ik zou niet teveel leunen op het idee dat alleen wij in het westen dit hebben kunnen uitvinden en nu kan niemand anders het geheim ontdekken ofzo? Of hoe stel je je dat voor precies?

Ik zie geen reden waarom de slimme mensen in china ook niet zulke machines uiteindelijk kunnen gaan uitvinden / bouwen etc.
There you go.. de strategie van copy pasten en geld tegenaan gooien werkt simpelweg niet bij dit soort industrie

https://www.youtube.com/watch?v=CkNn98WE5_k&t=567s

In theorie is het mogelijk uiteraard dat China de volledige supply chain die op dit moment over de hele wereld zit en jaren ervaring en knowhow hebben kopieert of opbouwt.

Maar dan hebben we het niet over de komende 20 jaar want dan heb je het niet alleen over chip productie maar ook alle voorleveranciers plus vergeet niet dat ASML en andere partijen ook blijven doorinnoveren.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 25 augustus 2021 17:14]

Wie heeft het over kopiëren?

Uitvinden hoe het moet, kan uiteindelijk iedereen.
Aanwijzingen hebben ze vast al, ga er maar vanuit dat ze er mee bezig zijn het qua kennis en kunde op te bouwen vanaf het punt waar ze wel zeker over zijn qua hoe het kan.

Altijd maar dat vanuit gaan dat china niets anders kan dan copy / pasten, dat is een gevaarlijke houding.
Over tien jaar hebben ze ons allemaal ingehaald als het zo doorgaat.
Hoor je me dat zeggen ... nee ik heb er zelf 5 jaar gewoond en er wordt genoeg uitgevonden in China...

echter heb je het hier of de absolute top van tech en dat kun je simpelweg wel proberen uit te vinden maar voordat je het niveau kunt bereiken wat de huidige marktleiders hanteren ... ben je er niet in 10-30 jaar.

Je hebt hier over een supply chain die zo gespecialiseerd is en over de hele wereld verspreid zit en meerdere bottlenecks heeft wat China zou moeten oplossen als ze volledig onafhankelijk willen produceren.

Zou het argument gebruikt zijn:
China wil marktleider worden op lagere niveaus van chip productie dan zou ik hem gelijk geven .

Maar dat schrijft hij niet en de aanname dat China de wereld wel voorbijstreeft op Chip gebied is er op dit moment 0 indicatie voor hoe graag ze het ook zouden willen.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 25 augustus 2021 19:08]

Op zich logisch, zonder die spullen kunnen de Amerikanen geen auto’s kopen waar deze in gebruikt worden. Zal een autohandelaarslobby achter zitten en een veld kwestie zijn.
My thoughts exactly. Nu de Amerikaanse auto-industrie de nodige klappen te verwerken heeft is het uit eigenbelang spontaan even niet zo erg meer om aan Huawei te leveren.
Het blijft raar dat sommige bedrijven eruit worden gepikt en andere niet.

Zouden we China niet veel beter en eerlijker behandelen als zij onder vergelijkbare voorwaarden op onze markt mogen handelen als wij in China, bv. geen meerderheidsbelangen, gelimiteerde toegang, alleen handelen als je kennis deelt met een bedrijf in dat land, respecteer/handhaaf je copyrightrechten niet, mag je niks voor hier uitbrengen etc.
Ik vraag mij af waarom ze alleen Huawei sanctioneren en geen andere zoals Xiaomi.
Omdat: https://asia.nikkei.com/P...efense-and-tech-companies

Het is niet alleen Huawei.

Op zich zijn de eisen best redelijk vanuit Amerika's perspectief. We zouden als EU wat meer les mogen nemen bij zowel de VS als China als het om protectionisme gaat.
Eigen markt beschermen mag en is logisch. Chips en onderdelen kopen verbod niet. Huawei moet gewoon aan zijn klanten kunnen leveren. Landen die het wel willen. Technologie als wapen gebruiken is gevaarlijk. Dit vergeten de Chinezen niet en gaan nu alles zelf doen. Smartphones heeft een verbod maar was niet het probleem. 4 en 5G netwerken aanleggen was het probleem en zit de angst. Niet toelaten in het westen was genoeg geweest. Amerika gaat te ver.
Protectionisme heeft alleen nut als je ook echt belang erbij hebt, niet vooral de nadelen :) De EU is geen wereldmacht, laat staan geopolitiek 1. De EU is zowel sterk afhankelijk van de VS als China.
dat is het punt: protectionisme is stom en slecht met termen als 'terug achter de dijken'.
We willen vrije markt toch? Dan is protectionisme een lager pitje.
Het is een feit dat bepaalde tech vanuit china backdoors bevat.

Dat wil je in landsbelang / veiligheid ook niet importeren. En andersom ook niet.

Aan de andere kant zorgt niet protectionisme dat alles naar goedkope landen wordt uiteengezet en daardoor in je eigen land banen verloren gaan.
ja is er nu echt hard bewijs van backdoors in bijv. Huawei?
Het verhaal is altijd dat er nog steeds geen bewijs voor is. Alleen aannames dat die er in de toekomst mogelijk wel in komen en dat je dat niet moet willen.
En kom nou niet aan met iet als KPN ofzo waar ze mee konden kijken. Dat was geen backdoor voor zover ik weet.

Ik ben groot voorstander van het tegenwerken van China want de Chinese handelswijze is een gevaar voor de wereldvrede en mensenrechten. Maar laten we dat dan gewoon keihard zeggen en ons niet gaan verschuilen achter 'ja maar backdoors'.
Gek genoeg zie ik het anders.. Westerse handelswijze is juist een gevaar voor wereldvrede en mensenrechten, al 400 jaar lang. Het begon met het fysiek koloniseren van mensen en gebieden en hun onze wil op te leggen. Tegenwoordig zijn we nog steeds bezig de wereld onze eigen ideologie gebaseerd op christelijke waarden op te leggen.

Zodra men woorden gebruiken als democratie, mensenrechten, vrijheid is het al duidelijk.
Vanuit een christelijk perspectief is elk individu van (onmetelijke) waarde voor God en vanuit een seculier perspectief vinden we dat ook (in zoverre zijn we dus nog christelijk). Hieruit is het liberalisme ontstaan, elk individu verdient zijn plekje in de zon en mag zich uitten zoals hijzelf dat wilt van god.
Iedereen krijgt de vrijheid zich te misdragen en heeft het recht om op negatieve wijze bij te dragen aan de samenleving.

Leuk dat je hier voor staat, maar andere niet-christelijke culturen staan hier niet voor. Desondanks blijft het westen zich hard maken om hun christelijke normen en waarden aan de wereld op te leggen. Niet alleen China heeft last van dit gezeik, maar ook het midden-oosten en heel veel andere landen met een niet-christelijke achtergrond. Kijk maar naar wat jullie Afghanistan & Irak hebben aangericht.
ik ben het niet eens met de vermeende 'christelijke' grondslag. Veel waarden waren wereldwijd gehanteerd, en in Europa al door de Germanen.

Seculiere personen beschouwen menselijke waarde vanuit het concept van de gouden regel. Niet vanwege een godheid maar gewoon omdat iedereen goed behandeld wenst te worden.

China heeft echter geen boodschap aan het individu.
Net als westerse kolonialisten destijds inderdaad, maar dat kan toch helemaal niet want het waren toch christenen?

Niet-christelijke culturen zijn ook niet blij met het gedrag van de Chinezen. Het heeft niets met christelijke waarden te maken maar met het afpakken van zelfbeschikkingsrecht van volken en landen wat China doet.
Dat 'wij' het 400 jaar geleden ook deden is geen excuus om niet tegen het huidige Chinese gedrag te mogen zijn.

Vooral je laatste zin zegt erg veel over waar je vandaan komt. Ik heb helemaal niks aangericht in Afghanistan en Irak dus draag je verwijt maar elders.
Dat je denkt dat er zoiets is als universele normen & waarden over de hele wereld is onzin. Ze verschillen gewoon van cultuur tot cultuur. Alleen de islamitische normen en waarden is al totaal anders als die van ons. Daarom willen we de sharia hier ook niet hebben. Maar de sharia is heel normaal voor islamitische landen in het midden-oosten.

In het chinese confuciaanse cultuur staat het collectief boven het individu. Elk individu heeft z'n rol en verantwoordelijkheden binnen de samenleving. Het is niet helemaal zonder vrijheid, maar wel ingepekte vrijheid om de sociale harmonie te kunnen bewaren. Als je iedereen laat doen wat ze willen, krijg je alleen maar verkrachtingen, plunderingen, moorden, racisme en destabilisatie van je samenleving. China heeft hier idd geen boodschap aan. Als dit jou wel aanspreekt, dat mag.. agree to disagree. Wij organiseren onze samenleving zoals wij dat willen en China organiseert het op hun manier. Waarom constant dat gezeik dan op hoe China hun eigen samenleving organiseert?.. Laat toch zien dat je intolerant bent en jouw eigen ideologie aan anderen wilt opleggen.

Als de Amerikanen in de koude oorlog niet de mujahideen in Afghanistan hadden gesteund, dan was er nooit een Taliban geweest. Afghanistan als land is ontstaan door ''the great game'' tussen het Russische Rijk en Het Britse Rijk. De Russen veroverden tot aan de noordelijke grens van Afghanistan en de Britten de zuidelijke grens. Als land, is het door westerse machten gemaakt. Intern heb je verschillende stammen die opeens bij elkaar gebracht werden die niet bij elkaar hoorden, tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds tussen die stammen gevochten. De Taliban representeren de Pashtuns en de noordelijke alliantie representeren de Tadzjieks, Uzbeken, Hazara's.. ect. Tja, als je dan iemand de schuld moet geven. ''Jullie'' slaat op het westen, niet aan jou persoonlijk.
de universele waarden is dat mensen graag goed behandeld willen worden. Dat sommige mensen ethiek toewijzen aan goden vind ik dan weer onzin.

Ja, veel culturen zijn collectivistisch.
Het is echter ook onzin om te stellen dat als iedereen zijn/haar gang mag gaan dat je dan die opsomming krijgt. Zo werkt de gouden regel dus niet. Ik zou niet aan het verkrachten, plunderen en moorden slaan. Waarom niet? Omdat ik graag zie dat mij zoiets ook niet overkomt.
Mensen moeten eens ophouden om allerlei waarden en ethiek toe te schrijven aan religies. Genoeg mensen die ook seculier en zonder goden of collectivisme gewoon anderen degelijk behandelen.
Ik zou niet aan het verkrachten, plunderen en moorden slaan. Waarom niet? Omdat ik graag zie dat mij zoiets ook niet overkomt.
Jij niet.. ik ook niet. Maar dat er zijn mensen zijn in de wereld die het wel doen is een feit. Je ziet het gebeuren. Hoe minder regels een samenleving heeft, hoe vaker het gebeurt. Bij een instabiele regering of bij een afwezigheid ervan, is plundering het eerste waar je aan moet denken.

De gouden regel is een leuk idee, maar in de praktijk zijn mensen hypocriet, de meeste mensen hebben andere regels voor hunzelf. Hoe vaak zie je wel niet dat ouders hun kinderen verboden te roken, maar zelf wel nonstop paffen. Het alleen nemen, maar niet geven mentaliteit.
Dan is er nog een loophole in de gouden regel, als iemand zelfmoord wilt plegen of graag dood wilt gaan door een ander, dan mag hij dus ook anderen vermoorden volgens die regel.
Dat sommige mensen ethiek toewijzen aan goden vind ik dan weer onzin.
Hoe vaak hoor je wel niet ''god's given right''.. maar goed, de goden gebruiken om normen & waarden door te drukken is de afgelopen 2000 jaar wel erg effectief gebleken.
Hebben we eindelijk de goden verwijderd en verzinnen we een nieuwe ideologie zoals 'liberale democratie', gaan we dit als het nieuwe heilige beschouwen omdat de goden eruit zijn geschrapt. Dit vind ik een nog grotere onzin.
de meeste mensen hebben andere regels voor zichzelf, dat geldt ook voor religie.
Gij zult niet doodslaan.
Tenzij het in opdracht van god is, dan mag het ineens wel.

Onderaan de streep zelfde eindresultaat. Dus zo nodig is het ook weer niet, die regeltjes.
Op godslastering staat de doodstraf ;) . Ook in Nederland was smadelijke godslastering t/m 2013 bij wet verboden.
Dus zo nodig is het ook weer niet, die regeltjes.
Wij laten het over ons heen gaan. Het doel is niet om te kijken hoe wij onze samenleving het beste kunt organiseren. Vrijheid / liberalisme is het doel.

China draait dat om, hun doel is de samenleving zo optimaal mogelijk te organiseren. Ze hebben gezien dat liberalisme de samenleving juist destabiliseert, dus hebben ze besloten vrijheden van mensen in te perken om de sociale harmonie te kunnen bewaren. In het westen hebben wij hier weer moeite mee en gaan we zeuren over mensenrechten. Maar we kunnen het ook aan landen zelf over laten hoe ze hun balans willen opmaken tussen veiligheid en vrijheid.
wel erg veel aannames over de inrichting van samenlevingen in een topic over chips.
Je bent geen fan van vrijheid en liberalisme, zoveel is duidelijk.
China ook niet, en dat zal voor hen in eigen land een keuze zijn maar de rest van de wereld hoeft daar geen voorstander voor te zijn en zit niet te wachten op implementatie van Chinese staatsvormen in eigen land.

[Reactie gewijzigd door tyrunar op 26 augustus 2021 09:57]

Het chinese model is alleen voor de chinezen, wat heeft de rest van de wereld daar nou mee te maken.
China heeft nooit tegen ons gezegd dat wij hun staatsvorm moet implementeren. Andersom willen we wel dat China onze staatsvorm implementeert, anders had je dat gezeur niet over vrijheid en mensenrechten over China's interne aangelegenheid.
Je bent geen fan van vrijheid en liberalisme, zoveel is duidelijk.
ik ben geen fan van de extreme gevolgen van vrijheid & liberalisme. Namelijk een heleboel oermens gedrag: racisme, verkrachtingen, moorden, plunderingen, tribalisme.. ect.

Als je praat over vrijheid.. over welk soort vrijheid heb je het dan over, geen enkele regering heeft moeite met mensen die rationeel gedragen. Het zijn de irrationele neanderthaler uitbarstingen die wij hier zo veel mogelijk gedogen uit naam van vrijheid.
Kijk maar als voorbeeld naar FvD die lekker de polonaise gaan lopen bij hun campagne op het hoogtepunt van de pandemie. Lekker debiel.. maar dit is het soort vrijheid wat je aan het verdedigen bent. De vrijheid om je te misdragen.

[Reactie gewijzigd door bladerash op 26 augustus 2021 11:43]

het Chinese model is niet alleen voor de Chinezen maar wordt ook gewoon uitgerold naar andere landen waar ze genoeg macht hebben gekregen.
Ga eens vragen in Hong Kong.

Ga eens in Afrika kijken waar de plaatselijke bevolking Chinese straffen krijgt en de taal/liedjes moet leren.

Je vergist je in de dwang die China met zich meebrengt naar plekken waar ze de dienst uitmaken.
Ga eens vragen in Hong Kong.
Leuke vergelijking. Kong Kong = China, Ze zijn 99 jaar een kolonie van de Britten geweest maar in Hong Kong wonen nog steeds gewoon chinezen. Desondanks heeft Hong Kong algemeen kiesrecht, wat al anders is dan mainland. Het enige wat niet meer mogelijk is, is stemmen op een separatistische partij. Ze hebben in ieder geval meer vrijheid dan toen ze een kolonie waren onder de britten. Het westen vindt het vooral vervelend dat ze China niet meer kunnen destabiliseren via Hong Kong.
Ga eens in Afrika kijken waar de plaatselijke bevolking Chinese straffen krijgt en de taal/liedjes moet leren.
Een straf is een straf, wtf is een chinese straf. stokslagen.. doodstraf.. waterboarding..
De taal leren van je handelspartners is in het belang van het land zelf.. Net zoals wij Duits / Frans op de middelbare school moeten leren. De afrikaanse landen hebben zelf voor gekozen het te doen.
China geeft geen ene fuck, ze willen alleen zaken doen.

Landen die zich meer openstellen en laten beinvloeden door de chinese cultuur zie je als dwang? 8)7
natuurlijk is Hong Kong van China, dat weet iedereen. Maar ze waren daar andere zaken gewend en moeten nu in snel tempo terug naar de Chinese realiteit.

Chinese straffen. Verplicht Chinese liedjes zingen met een houten stok op de armen omhoog te houden. Dat is gewoon marteling.
Geeft verder niet maar er zijn landen en volken die dat minder fijn vinden. Dat 'ze' daar zelf voor gekozen hebben mag zo zijn maar sommige mensen en landen hebben niet altijd goed door hoe China te werk gaat met investeringen en wat daar zoal tegenover staat. Daar zit het geval. In een moment van onoplettendheid ben je de macht over (delen van) je eigen land kwijt en maakt China de dienst uit.
Terecht dat men tegen China in gaat.
Eens dat onze opzet niet perfect is en andere landen zelf een manier moeten vinden die voor hun werkt. Wij hebben ook niet 100% vrijheid dus het zou hypocriet zijn te stellen dat een andere samenleving perse slechter is. Máár dat betekend niet dat we dit zomaar moeten negeren.
Als wij in Europa vinden dat bijvoorbeeld kinderarbeid niet toegelaten is, kunnen we handel met bedrijven of landen beperken als zij zich daaraan schuldig maken. Zo wordt wapenhandel ook aan banden gelegd als een overheid die wapens gebruikt om hun eigen volk te onderdrukken.
Of kun je ook een boycot tegen een land instellen als dat land de oorzaak is van cyberaanvallen en industriele spionage.

Je geeft zelf aan dat landen zelf mogen bepalen hoe ze de balans tussen veiligheid en vrijheid willen opmaken, dus whatever de EU of VS richting China doen mag dus ook.
Het leuke van hier wonen is dat je daar een mening over mag hebben, en die ventileren, en hiervoor niet in een heropvoedingskamp terrecht komt. De laatste 100 jaar hebben we ook wel anders geweten in Europa, waarbij de nazi's de bekenste zijn.
Als wij in Europa vinden dat bijvoorbeeld kinderarbeid niet toegelaten is, kunnen we handel met bedrijven of landen beperken als zij zich daaraan schuldig maken.
In China wordt kinderarbeid ook niet toegelaten, daar geldt een leerplicht tot 16 jaar. Als je als bedrijf gepakt wordt, krijg je een fikse boete. Alleen bij familiebedrijven waarbij kinderen hun ouders helpen in hun winkeltje door bijvoorbeeld achter de kassa te staan, dat wordt wel weer gedoogd. Congo daarentegen... Toch blijven we kobalt uit Congo halen omdat er geen alternatief is.
Je geeft zelf aan dat landen zelf mogen bepalen hoe ze de balans tussen veiligheid en vrijheid willen opmaken, dus whatever de EU of VS richting China doen mag dus ook.
De VS heeft China omsingeld met 400+ militaire bases en vaart continu met oorlogschepen langs de kust van China. Ik heb nog geen oorlogschepen van China gezien in de Noordzee of voor de kust van Californie.
China bedreigt onze veiligheid en vrijheid?.. Hoe dan? Niet militair in ieder geval. Economisch zijn ze ons helemaal aan het opkopen en worden we straks afhankelijk (zijn we al) van China. Echter doet China hier niks wat niet mag, op ons grondgebied speelt China alleen mee met onze regels mbt onze vrije markt. Wij zijn gewoon debiel met onze vrije markt die het toelaat dat alles door het buitenland wordt opgekocht. China's interne markt wordt zwaar gereguleerd en buitenlandse bedrijven worden aan de banden gelegd zodat ze niet de controle krijgen over de chinese economie. Dit is volledig logisch.
Wij zijn onlogisch dat we toestaan dat alles door het buitenland wordt opgekocht.
Het leuke van hier wonen is dat je daar een mening over mag hebben, en die ventileren, en hiervoor niet in een heropvoedingskamp terrecht komt
Dat is niet de juiste vergelijking. Je moet gaan oproepen tot de jihad op de Nederlandse regering of dat je ergens een aanslag gaat plegen. In China zou je dan in een heropvoendingskamp terecht komen. Wat er in NL met jou gebeurt weet ik niet. Als je denkt dat het hier mag, moet je het maar eens proberen.
Goed punt, veel landen zijn op een onnatuurlijke manier ontstaan. En veel hedendaagse conflicten zijn daar het gevolg van. Volken die te verschillend zijn, zitten samen opgesloten in 1 land met een overheid die soms ook maar een deel vertegenwoordigd.
De kolonies door veelal Europese landen is daar een sterk voorbeeld van. Maar niet het enige. Hoewel het tegenwoordig populair is om te bashen op "het Westen" en hierbij alle ellende veroorzaakt door anderen compleet te negeren, is dat niet correct.
Kijk naar de Balkan oorlog, geen kolonie maar wel groepen die niet samen konden leven. Kijk naar het Ottomaanse rijk, het Romeinse rijk, Rusische rijk, Chinese dynastieen, etc dit waren geen kolonies maar veroveraars. De gemene deler is verschillende volken bij elkaar duwen die eigenlijk niet helemaal matchen. en dit gebeurde in alle culturen over de hele wereld en al erg lang.
Maar wellicht waren onze geschiedenisboeken verschillend. Helaas zijn er extreem rechtste figuren die de schuld van alles aan bv Marrokanen geven en zijn er hun tegenpolen die de schuld van alles bij de blanke Westerling leggen. Ja, er kan altijd maar 1 groep de schuld van alles zijn natuurlijk...
Volgens mij hebben wij zelf deze oorlogen niet uitgelokt. De oorlog in Irak is inderdaad moeilijk te verdedigen. Maar in het geval van Afghanistan is het enige jammer dat de oorlog de situatie niet verbeterd heeft. De Taliban is terug aan de macht waardoor de onderdrukking weer verder kan.
Qua China spelen er meer aspecten. Maar in de context van dit artikel spelen 2 punten: Je wil niet dat ze te veel macht over je krijgen (afhankelijkheid) én er is altijd een economisch (geld) aspect.
Wel gek dat je met modder richting westen gooit en even vergeet de oeigoeren te vermelden in je lijstje. Zoals je weet stoppen wij die momenteel ook massaal in opvoedingskampen.
Na WO2 mogen we best wel kritisch zijn als andere landen slecht gedrag vertonen. In de aanloop van WO2 hebben we nazi Duitsland ook te lang hun zin laten doen.

Wat dit met christelijk te maken heeft weet ik niet, ik ken genoeg mensen van een ander geloof of zonder geloof die er ook zo over denken. Ook moslims, als dat je misschien doelgroep is.

Qua koloniseren ben je er een paar vergeten. In de top 3 staat: Britse rijk, Mongoolse rijk en Russische rijk. bron: https://www.quest.nl/maat...179/grootste-rijken-ooit/
Je zou denken dat het iets menselijks is ofzo.
Maar in de context van dit artikel spelen 2 punten: Je wil niet dat ze te veel macht over je krijgen (afhankelijkheid) én er is altijd een economisch (geld) aspect.
Oke.. dit is eerlijk
Wel gek dat je met modder richting westen gooit en even vergeet de oeigoeren te vermelden in je lijstje. Zoals je weet stoppen wij die momenteel ook massaal in opvoedingskampen.
China stopt islamitische extremisten in heropvoedingskampen om ze te deradicaliseren, niet alle Oeigoeren zijn islamitische extremisten.
Zijn er niet-extremistische Oeigoeren onschuldig in die heropvoendingskampen belandt? Ongetwijfeld en het is zeker zuur voor ze.

Maar je moet het wel in de context plaatsen in hoe men terrorisme bestrijdt. De VS valt landen zoals Irak & Afghanistan binnen en gaat ze platbombarderen. Miljoenen mensen dood.
China stopt geradicaliseerde en mogelijk geradicaliseerde mensen in een heropvoendingskamp om ze te deradicaliseren, ze krijgen taallessen, lessen in de chinese wet en opleiding tot een vakkundig beroep met als bedoeling dat ze terugkeren in de samenleving als nette burgers en gelijk een baan hebben.
Als je een baan & inkomen hebt, dan radicaliseer je minder snel dan wanneer je werkloos in armoede leeft.
Slecht gedrag is relatief en het heeft ook te maken met of je land wordt geteisterd door terroristische aanslagen.
Wat dit met christelijk te maken heeft weet ik niet, ik ken genoeg mensen van een ander geloof of zonder geloof die er ook zo over denken. Ook moslims, als dat je misschien doelgroep is.
Dat de religie weg is betekent niet dat de achterliggende normen & waarden weg zijn. De 10 geboden spelen onbewust nog steeds een grote rol in onze morele besef. We zijn alleen over gegaan van een ideologie met god (christendom) naar een ideologie zonder god (liberale democratie). Veel normen en waarden uit het christendom is gewoon overgeheveld naar de liberale democratie.
Nog nog het besef dat ideeen over mensenrechten uit de liberale democratie niet toepasbaar is op andere culturen.

[Reactie gewijzigd door bladerash op 25 augustus 2021 18:03]

Dat is ook elke keer de misvatting, alle aantijgingen richting China over de heropvoedingskampen komen van een door defensie gefundeerde Australische denktank die ook fundings krijgt van de VS. Dat onderzoek is niet ge-peerreviewed en wordt overal aangehaald als de waarheid. Het is ook nog gebaseerd op satellietbeelden en gelekte documenten waar de bron niet van te achterhalen is. De interviews zijn ook interviews van telkens dezelfde personen die iedere keer met wat nieuws komen.
Waarom überhaupt alleen Chinese bedrijven sancties opleggen terwijl veel Amerikaanse bedrijven redelijk bespaard zijn.
Dat is nogal logisch. Ze willen de invloed van de Chinezen in de VS beperken. Dat gaan ze natuurlijk niet met hun eigen bedrijven doen.
Moet Europa ook met Amerikanen doen. Zo hebben ze tata-staal 30% duurder gemaakt in de VS.

Het is wel zo dat de Chinezen hun eigen markt behoorlijk afschermen. Geen bedrijf in China zonder regeringsafgezant in het bedrijf.
Ook VS bedrijven hebben zich open te stellen als bepaalde diensten daar in de VS belang bij hebben, dan kan overigens ook financieel zijn.

https://www.wsj.com/artic...in-the-shadows-1472587352

De doelen van wereldmachten VS als China zijn exact het zelfde: machtsbehoud en uitbreiding, de uitvoering verschilt alleen enorm.
Maakt Xiaomi haar eigen chips? Nee toch?
Er zijn meerdere bedrijven de sigaar.
Waarschijnlijk ... herinneren ... geen idee.

Goede onderbouwing!
als er echt dingen zijn gevonden had dat triomfantelijk tot in detail op alle voorpagina's gestaan.
Waarschijnlijk …
Nou loopt de discussie met Apple, en dat facebook, microsoft, amazon dat eigenlijk allemaal al doen met scannen ed 😅

Daar hoef je niet eens te zoeken, je weet dat ze linksom of rechtsom het gros van je gegevens in kunnen zien en dat je er zelf flink wat aandacht in moet steken om al die “standaard” instellingen zodanig te beperken dat je info niet zomaar te plukken is.
Als het de VS uitkomt is er een verbod, komt 't niet uit dan wordt er een uitzondering gemaakt.

Belachelijke manier van werken, maarja dat er in de VS een stelletje idioten de boel besturen dat wisten we al.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee