Remaster van Blade Runner is uitgesteld wegens technische problemen

Blade Runner: Enhanced Edition, een verbeterde versie van de point-and-clickgame waar Nightdive Studios aan werkt, komt dit jaar niet meer uit. Het spel is tot een onbekende datum uitgesteld, mede doordat de broncode en oorspronkelijke assets zoek zijn.

Stephen Kick, de ceo van ontwikkelaar Nightdive Studios, zegt in een interview met Eurogamer dat er 'obstakels zijn die overwonnen moeten worden vanwege de oude techniek die de game gebruikt'. Ook zegt hij dat de zoektocht naar de originele broncode en assets van het spel tot nu toe nog niets heeft opgeleverd.

Blade Runner kwam in 1997 uit en werd gemaakt door Westwood. Toen EA die studio in 1998 overnam en het kantoor verhuisde, is de broncode van de game verloren gegaan. Bij de ontwikkeling van de remaster van Command & Conquer is er weer oud materiaal van Westwood boven water gekomen. Kick heeft contact met EA, maar zegt geen duidelijk antwoord te hebben gekregen over de aanwezigheid van bronmateriaal van Blade Runner. Al zou EA dat hebben, verwacht de ceo dat zijn studio het vermoedelijk niet zal krijgen, om juridische redenen.

Dat Nightdive Studios de game opnieuw op moet bouwen, was al bekend. De studio is van plan de nieuwe versie in zijn eigen KEX-engine te maken. Die is eerder gebruikt voor remasters van System Shock en Turok: Dinosaur Hunter. Uit het interview blijkt echter dat het reverse-engineeren van de code meer tijd kost dan verwacht. "Het is een tijdrovende taak waarvoor we speciale tools moeten maken om de originele assets te extraheren", zegt Kick.

In september toonde de ontwikkelaar beelden van Blade Runner: Enhanced Edition, maar dat ging om een opgepoetste cinematische scene uit het spel. Destijds zei de studio nog dat de remaster in 2020 zou uitkomen, voor de pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Wanneer het spel wel uitkomt, is nog niet bekend.

Introfilmpje van de Blade Runner-game uit 1997

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-10-2020 • 17:12

31 Linkedin

Reacties (31)

31
30
12
5
1
15
Wijzig sortering
Kan de ontwikkelaar niet beter gewoon de game opnieuw bouwen in een moderne engine. Met nieuwe tools die productiever zijn dan reverse engineering en dan slechte graphics hebben die je, nogmaals beter gewoon met moderne tools makkelijker sneller en hogere kwaliteit maakt.
Ik dacht precies hetzelfde, ik heb vroeger deze game gespeeld en herinner mij het als een grafisch geweldig spel, het leek allemaal zo echt en het was net alsnog je in een film speelde. Ik had overigens de films destijds niet gezien.
Als ik nu de geremasterde intro zie dan denk ik: hou maar op.

Bij veel games kun je prima een remaster doen, maar niet bij een game die zo ontzettend leunde op de graphics. Het spel op zichzelf was leuk, maar nou ook weer geen topper.

In dit geval is wat mij betreft een remake veel meer op zijn plaats dan een remaster.

En dan: hoe raak je in godsnaam de broncode kwijt?

[Reactie gewijzigd door yorroy op 23 oktober 2020 17:25]

Net zoals je iets anders dat alleen op een fysiek medium bewaard wordt kwijtraakt.

Zoals ik het me herinner was het toen deze game gemaakt werd helemaal nog niet gemeengoed om alles online en in de cloud op te slaan.

Pc of cd of hdd weg...broncode weg.
Je hoeft de drager zelfs niet eens kwijt te zijn om niet meer bij je code of assets te kunnen. In het verleden werden door bedrijven die software maakten nog wel eens eigen bestandsformaten en eigen compressietechnieken gebruikt om de boel op te slaan, dan hebben ze nog heel stoer op verschillende locaties de data op een disk staan, maar geen idee meer hoe ze het om kunnen zetten naar iets waar ze wat mee kunnen omdat de ontwikkelaars een eigen compressie tooltje hadden, of een eigen bestandsformaat hadden, en die tools hebben ze dan weer geen backups van gemaakt, want dat werd door het management niet als prioriteit gezien.
Ik heb zelf een paar jaar terug nog zoiets met heel beperkte gegevens uit het verleden mogen reverse engineeren omdat hun ontwikkelaars in de jaren 90 een eigen tool hadden gemaakt om meerdere versies van bestanden in 1 archief op te slaan waarbij ze elke keer alleen de wijzigingen opsloegen. Na de ontwikkeling hadden ze gewoon de projectmap opgeslagen, ipv even een "normale" export maken van het eindresultaat.
In 1997 was de cloud de norm nog niet nee, dat heb je je goed herinnerd.
En dan: hoe raak je in godsnaam de broncode kwijt?
Kan allerlei redenen hebben; alle redenen waarom dataverlies in 1997 (het spel is uitgebracht in dat jaar) optrad. Game bedrijven en startups hadden toen nog geen online Git repos. Een PC die per ongeluk is verkocht, een CDROM die stuk is gegaan, een tape die zoek is geraakt. Eventueel dit alles van een overleden medewerker, in een tijd waarbij de studio het druk had met de nieuwste hype of werd overgenomen door een andere grote vis. Andere mogelijke situatie is brand (reken maar op data loss nu in Californië ook al is het 2020). Ik speculeer maar wat; ik vind jouw opmerking simpelweg getuigen van een gebrek aan context en inlevingsvermogen.

Wat betreft remake/remaster. Maak niet de denkfout dat de doelgroep nostalgie is. Dat zijn de ouders van de doelgroep ;) recent in de laatste T.net podcast ging o.a. Jurian en Paul in op de vraag of zo'n project het waard is.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 oktober 2020 23:59]

Als ik nu de geremasterde intro zie dan denk ik: hou maar op.
Heb je daar een linkje naartoe? Want die onder het artikel is van de originele game.
Ah, vergelijkbaar als wat ze met de C&C remasters hebben gedaan dus.

Thanks!

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 23 oktober 2020 18:03]

En dan: hoe raak je in godsnaam de broncode kwijt?
Crash van ern hardeschijf zonder backup. Of gewoon dan men toen zo iets haddem van het spel is klaar (inclusief updates), er worden geen discs meer gebrand dus weg ermee. Natuurlijk hadden we vroeger minder ruimte als nu. Al staat er in de artikel
Toen EA die studio in 1998 overnam en het kantoor verhuisde, is de broncode van de game verloren gegaan.
dus wie weet wat er gebeurt is. Mogelijk dat een werknemer het perongeluk mee naar huis genomen heeft en ligt de media nu ergens op een zolder weg te rotten, of had iemand zoiets van deze kan ik niet bekijken/gebruiken (tapes zonder tapestreamer of onbekende bestanden) dus weg ermee. Of ze zijn het vergeten in te pakken en is er gezegd van alles wat er nu nog hier op kantoor ligt mag weggegooid worden. Of verhuisdoos gestolen. Of....
Uiteindelijk zullen we er niet achter komen hoe of wat er gebeurt is. Maar ieder geval redenen genoeg te bedenken.
Niet alles hoeft verloren te zijn:
Toen EA Origin(de studio) overnam en opdoekte(eind 90's) waren ze ook overal ineens de source code van kwijt. Jaren later(2008) werden toen verhuisdozen aangetroffen bij Mythic(ook van EA) tijdens een opruiming, met van alles van vergaderingsnotulen tot kostuums uit de FMV games, en ja, dozen media als floppies, harddisken, met backup tapes van verschillende oude standaarden, ADR, DAT, Bernoulli, Ditto, etc, . Via-via is dat het gevonden werd terecht gekomen bij het Origin museum in texas en bij het wing commander fanforum, waar toen een projectje gestart werd met "herken het medium en help ons aan drive en deel je kennis met ons als je wilt helpen met restoren en goed archiveren. Op lokatie bij Mythic is er toen met toestemming alles gerestored wat te restoren viel en zijn er images getrokken van wat wel te kopieren viel maar niet te lezen. Alle originelen moesten daarna alsnog naar EA, en de props(wat er nog van over was, dat materieel van een bepaald schuim had niet het eeuwige leven) zijn grotendeels mij aan het origin museum gedoneerd.
En dan: hoe raak je in godsnaam de broncode kwijt?

SEGA raakte ooit de broncode van ik meen Sonic 1 kwijt. Konami raakte de broncode van Silent Hill 2 kwijt.

Zulke belangrijke games en dan toch de broncode kwijt zijn. Omdat er destijds niet het nut van werd ingezien om het te bewaren, omdat oude PCs en diskettes naar het grofvuil gebracht zijn en harde schijven zijn geformatteerd om ruimte te besparen, omdat developers overlijden, het gebeurt allemaal.

Pixar wilde Toy Story in 4K uitbrengen, daar hadden ze de originele assets voor nodig, maar die stonden op onleesbare diskettes en met tools gecomprimeerd die na 1995 nooit meer gebruikt zijn. Toen moesten ze een gedeelte van de animaties dus opnieuw doen.
Voor graphics geef ik je 100% gelijk. Maar het lijkt moeilijker te zijn om gameplay exact te kopieeren, of delen ervan te kopieeren terwijl je andere delen upgrade.

Veel remakes in het verleden voelden totaal niet aan als de originals. Het enige wat overeenkwam was pretty much de map layout. Vooral GoldenEye staat me bij als een game waar ik niks voor de remake voelde.

Ik weet niet of dat hun redenen zijn hoor. Maar een remaster is niet zonder zijn voordelen.
Misschien kunnen ze SCUMMVM als basis gebruiken. Het origineel draait daar namelijk ook zonder problemen op :p
Lijkt me ook een goed plan. Nog beter als er een alternatieve storyline zou zijn in hetzelfde universum.
Of een geheel nieuw deel...
Dat zou zeker kunnen als ze de originele 3d bestanden zouden hebben. Maar ze zijn dus alles kwijt, en dan moeten ze dus de gamebestanden gebruiken.. maar vind het allemaal maar een raar verhaal, dit wisten ze toch al lang..
Dan is het geen remaster meer. En op zich is het helemaal niet verkeerd op deze manier.
Dat de broncode en assets van deze game zoek waren is nu juist al 20 jaar de bekendste wetenswaardigheid over de originele game. Ik mag aannemen dat de makers van de remaster dat wel wisten.
"... doordat de broncode en oorspronkelijke assets zoek zijn."
Huh?
Dat is toch het *eerste* dat je checkt voordat je een "remaster" aankondigt?
Maar goed, overnieuw beginnen dan maar, obv het werkende voorbeeld.
Volgens mij heb ik de game nog ergens op zolder liggen met 2 oude Voodoo 2 kaarten die in SLI draaide. Was een dubbel cd. De sfeer was goed en de graphics voor die tijd ook. Maar het spel was verder niet hoogdravend. Ik heb het nooit uitgespeeld en kan mij herinneren dat ik op een bepaald punt niet verder kwam in het spel.
Mooie tijd.
Het waren zelfs 4 CDs. Ik heb hem nog liggen. Keek er enorm naar uit maar toen ik em eenmaal had vond ik em tegenvallen. Mijn kinderbrein vond het niet genoeg actie, en ik begreep dat verhaal voor geen meter.

Uiteindelijk is mijn moeder het verder gaan spelen, deels met walkthroughs, geprint en al. Toen ze erachter kwam dat er meerdere eindes waren bleef ze maar spelen.

Intussen weet ik natuurlijk wel beter, wat een parel is deze game. De sfeer, de graphics, de verschillende einde's. Ik doe 'em dan ook nooit weg! Maar ik denk dat ik em binnenkort eens op GOG ga aanschaffen en spelen. Zonder walkthrough.
Ze kunnen beter de boel met GAN opnieuw remasteren...
"I know what I know, and I know what I don't know... I don't know her!"

Een van de eerste quotes van een NPC die om eoa reden mij heel erg is bijgebleven :D
Je kan de game aanschaffen op de platform GOG Galaxy.
het ziet er gedateerd uit maar ja nostalgie he...
Gewoon Snatcher spelen. Bijna hetzelfde verhaal.
Kan mijn Voodoo 3 dit aan ?
Ik had de normale versie gekocht op GoG toen deze uit kwam. Volgens mij is dit middels een emulator. Spel speelt prima je went heel snel aan de oude graphics. Heb hem gelijk 2 keer uitgespeeld om het goede en slechte einde te krijgen. Volgens mij zijn er totaal 6 eindes.

Nog steeds een hele leuke point and click maar inderdaad deze “remaster” kan je beter skippen is maar weinig verbeterd. De normale versie op GoG meer dan genoeg.

Ik heb het origineel nog steeds liggen waren 4 cds ha.

[Reactie gewijzigd door munitqua op 24 oktober 2020 08:48]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee