Blade Runner krijgt dertiendelige animeserie

Liefhebbers van sci-fi en anime hebben binnenkort niet te klagen. Er komt een Blade Runner-animeserie, die geproduceerd gaat worden door de producer die eerder verantwoordelijk was voor Cowboy Bebop. Omgekeerd komt van die anime een live-actieserie.

Blade Runner: Black Lotus zal zich afspelen in 2032, een periode tussen die van de eerste Blade Runner-film en Blade Runner: 2049. Anime-streamingplatform Crunchyroll heeft de rechten om de serie wereldwijd via internet uit te zenden. De regie ligt bij Shinji Aramaki en Kenji Kamiyama, die ook de regie van de Ghost in the Shell-animereboot voor hun rekening hebben genomen.

De serie wordt gemaakt door animatiestudio Sola Digital Arts en geproduceerd door Shinichiro Watanabe, die eerder Cowboy Bebop en Samurai Champloo maakte. Helemaal verrassend is de keuze voor die producent niet. Hij maakte voor Blade Runner: 2049 al een korte animatie onder de titel Black Out 2022, die wellicht een glimp bood op wat komen gaat. Voor liefhebbers van Cowboy Bebop was er meer goed nieuws deze week: Netflix gaat een live-actionserie op basis van de Japanse anime uit eind jaren negentig maken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-11-2018 • 20:54

41 Linkedin

Reacties (41)

41
37
25
3
0
8
Wijzig sortering
Voor Blade Runner 2049 (2017) bestaan er ook drie geanimeerde "short films":
 • 2036: Nexus Dawn (2017)
 • 2048: Nowhere to Run (2017)
 • Blade Runner Black Out 2022 (2017)
"On August 29, 2017, Denis Villeneuve, director of Blade Runner 2049, announced that he had organized for three filmmakers to direct several short films exploring incidents that occurred between the events of Blade Runner and Blade Runner 2049. The first short film released in the lead up to Blade Runner 2049, 2036: Nexus Dawn, is directed by Luke Scott, who had previously developed short films connecting the events of Ridley Scott films Prometheus and Alien: Covenant. The film stars Jared Leto as Niander Wallace and Benedict Wong as Lawmaker, following him as he presents a new Nexus-9 replicant to the lawmakers in an attempt to have a prohibition on replicants lifted."

Deze short films verschaffen aanvullende informatie en duidelijkheid die van toepassing is op de film Blade Runner 2049 (2017) zelf. Waardoor de verhaallijn voor mijzelf wat duidelijker werd in zijn algeheel.

[Reactie gewijzigd door Indir op 29 november 2018 23:09]

Die staan overigens gewoon op de Blu-Ray als je ze wil zien :)
Je kan ook hier clicken:
https://www.crunchyroll.com/blade-runner-black-out-2022/blade-runner-black-out-2022-blade-runner-black-out-2022-748417

En dan kan je 2022 nu kijken (via Crunchyroll, zonder in te loggen als je dat niet wil, compleet legaal.)
Ik heb nog nooit Blade Runner gezien (geen films, geen series) en heb ook geen idee waar het verhaal over gaat, maar heb veel goeds gehoord over de 2017 film. Kan ik die film kijken en het verhaal begrijpen of is het een sequel?

Lord of the Rings en Star Wars Episode 4 t/m 6 zijn bijvoorbeeld te kijken zonder de prequels.
Het is een sequel. Ik zou zeker aanraden eerst het origineel uit 1982 te bekijken. Om te beginnen is het gewoon een absolute klassieker en cult film. Ook is het gewoon een betere film dan 2049. Daarnaast ga je dan in 2049 ook veel knipogen zien naar het origineel, al vind ik die knipogen vaak niet geslaagd. Pas op, 2049 is zeker niet slecht, zeker als je van het genre houdt, en is visueel een festijn.
Het is echt een sequel. Er zitten zoveel referenties naar de eerste film in...
Het is een directe sequel, zij het met een flinke timeskip. Je kúnt 'm kijken zonder de eerste film te hebben gezien, maar veel van de referenties en de karakterhistories zullen dan aan je voorbij gaan. Sowieso is het kijken van de eerste Blade Runner (1982) een aanrader; een cinematografisch meesterwerk met naast Harrisson Ford ook onze eigen Rutger Hauer in één van zijn beste rollen.

Ik zou wel aanraden om de director's cut of de final cut te kijken.
De eerste is zeker de moeite waard en heeft de tand des tijd goed doorstaan.
Zijn ze gek geworden? Zo mooi als de eerste (en enige) film wordt het toch niet. En dat wordt ook nog eens ondersteund door de muziek die geschreven is door Vangelis (volledige Griekse naam Evanghelos Odysseas Papathanassiou).
Heb je 2049 gezien? Het is geen BR, dat geef ik toe, maar het is wel een verdomd goed vervolg.
Het is zeker een verdomd goed vervolg, alleen helaas niet zo grensverleggend of inspirerend zoals de oude BR. Blade Runner heeft zeker de toon gezet voor zoveel SF in de zelfde setting.

Wat ik trouwens wil aanraden, als je de zin/mogelijkheid hebt: Blade Runner (the game)

Goed verhaal, mooie graphics (voor die tijd) en het leuke is, ook hier had je al keuze in hoe een conversatie te sturen a.d.h.v. een bepaalde manier van reageren.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 29 november 2018 21:48]

Thanks, de game wil ik best eens proberen :)

Heb laatst Blade Runner en Blade Runner 2049 achter elkaar gezien. Ik vond ze beide tof op hun eigen manier, al ben ik iets meer gecharmeerd van het duistere en rauwe van deel 1. Deel 2 was iets te clean her en der, naar mijn smaak. En jammer dat er niet zo'n heerlijke soundtrack bij zit, Vangelis had er echt een apart kunstwerkje van gemaakt. Soundtrack deel 2 luistert voor mij niet zo lekker weg, hoewel ik er wel toffe stukken in vind zitten.

Overigens, volgens deel 1 hebben we volgend jaar vliegende politieauto's en offworld colonies, hopen dat Elon even lekker doorwerkt dan! :+
Bwoa ik vind de sound van Hans Zimmer anders ook aardig goed bij de film passen. Kwam helemaal tot z'n recht in de grote zaal in Metropolis Antwerpen (Laser Ultra met Dolby Atmos sound). Echt volledig in de zetel geplakt door het overweldigende geluid. Dat blijft me nog altijd bij.

De originele Blade Runner heb ik ooit gewoon thuis op een dikke beeldbuis gezien op een VHS casette, dan heb je er ineens ook een ander gevoel bij. Meer een nostalgisch gevoel, minder overweldigend.

Zowiezo beide topfilms !

Zimmer deed ook de muziek voor Dunkirk trouwens, ook wel zo'n film op op een groot scherm te beleven.
Blade Runner moet je dan ook minimaal bekijken op een groot scherm (bij voorkeur met goeie beamer) en een dikke 5.1 setup. En dan niet de gare oude dvd, maar de nieuwe of nog beter de BD of 4K BD.

Op die manier blaast hij hedendaagse cinemafilms nog steeds met gemak omver, inclusief BR2049 (al was die zeker niet slecht).
Een goede film is dusdanig immersive dat de manier waar hij op getoond wordt niet van dusdanig belang is voor success/failure. Dunkirk en de beide Blade films heb ik prima van kunnen genieten zonder al die poespas die jij noemt omdat het uitstekende films zijn. Ik heb onlangs de serie Sneaky Pete gezien (om een voorbeeld te noemen) in de trein/bus op een tablet met een koptelefoontje, en heb er prima van kunnen genieten. Dat gedoe altijd dat je de beste hardware of resolutie nodig hebt is klinkklare onzin.
De atmosferische soundtrack van 2049 past zeker heel goed bij de film, heerlijk met een goede soundsetup. :) Ik bedoel meer de soundtrack luisteren zónder de film. Dan vind ik deel 1 een stuk lekkerder om even op te zetten dan deel 2. Stiekem vind ik de soundtrack van deel 1 nog beter zelfs dan de film, zo goed heeft Vangelis de sfeer weten te pakken door dialogen en muziek te mixen tot een fantastisch geheel :)
Ik vond Zimmer wel bij momenten een beetje teveel Vangelis proberen nadoen. Ook de hele film zit vol met referenties naar de eerste, die vaak niet echt geslaagd zijn. Ik denk bvb aan de visual enhancer uit het origineel. In 2049 gebruiken ze ineens in een totaal andere context ook dezelfde geluidjes, en daar paste het totaal niet.

Los daarvan wel enorm genoten van 2049 op BluRay.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 30 november 2018 10:07]

Vond Zimmer bij Interstellar ook geweldig.Sowieso Christopher Nolan + Zimmer is geweldig.
Een geforceerd grensverleggende film proberen te maken zou denk ik niet goed uitpakken.

Ik heb het origineel érg hoog zitten. Ik hield mijn hart vast voor BR 2049 maar... Ik vond 'm geweldig! Zeker niet de impact die het origineel had, maar wel een zeer waardig vervolg dat écht wat toevoegd aan het BR universum.

Ik word altijd een beetje moe van mensen die zeggen 'Het is geen Blade Runner!'. Een beetje goedkoop om dat te zeggen. Het is inderdaad geen Blade Runner. Het is Blade Runner 2049.

Ik ben wel benieuwd naar de anime. Er is genoeg te vertellen over het BR universum.
Zo lang het geen opgeblazen en uitgeblust Star Wars universum wordt ben ik van de partij :)
Eens. Denis Villeneuve gaat nu Dune doen, dat gaat ook geweldig worden.
Vind het een goede sci fi film maar een matige BR opvolger.
Zo leuk als je kinderjaren wordt je leven toch nooit meer, dus...? Wat ik bedoel te zeggen is dat het ondanks dat het bijna onmogelijk is de eerste film te evenaren, toch de moeite waard kan zijn de Blade Runner wereld verder te verkennen. Ik zie het wel zitten in ieder geval!
Zie het probleem niet zo, Neem Starwars als voorbeeld, met Ep 1 tot III alleen maar kritiek en haat.
Zelfs de Laatste Episodes hoor je hele gemixte reacties.

Maar als je kijkt naar Star Wars Animatie Clone Wars en Rebels heb stuk voor stuk Top series die mooi aan het Star Wars Universum complimenteren.
Objectief gezien;

Meestal is het juist andersom. Anime shows die live action movies krijgen worden juist keihard verpest. Dus een keertje de rollen omdraaien kan ook geen kwaad imo. En misschien is het allemaal zo slecht nog niet.
Mijn eerste gedachte ook... Blade Runner is er maar 1 van. Ongeëvenaard naar mijn mening.
Ik vond 2049 best ok.
Hmmm ben erg benieuwd wat ze er mee gaan doen.

Cowboy Bebop was een briljante anime, met een hele unieke stijl die erg 'funky' en 'hip' was destijds. Een beetje zeg maar wat Firefly was voor live-action sci-fi.

Die Japanners zijn sowieso goed in het cyberpunk genre, er zijn tig hoogstaande cyberpunk sci-fi achtige anime die zeer zeker het kijken waard zijn maar waar menig westerner nog van schuwt (want: anime is voor kinderen en geeks :+ ). Anime begint gelukkig wel mainstream appeal te krijgen in het westen, en dat kan ik alleen maar toejuigen! Ik hoop echt dat dit iets word.. maar besef me wel dat Cowboy Bebop inmiddels al weer redelijk oud is dus dat het door dezelfde studio gemaakt word betekent niet per se dat ook echt dezelfde mensen met dezelfde (artistieke) visie eraan zullen werken.

Misschien, uit wraak, maken ze er net zo'n baggere 'port' van als de live-action Ghost in the Shell was.. :9
Gemengde gevoelens heb ik hier bij. Aan de ene kant, ik vond de 2049 opvolger enorm goed geslaagd, en de 'Black out 2022' short in Anime style echt geweldig. Dus wat dat betreft is het heel erg tof dat Watanabe zijn kunsten hier verder op los kan laten, en dat heeft zeker heel erg veel potentie. Aan de andere kant ben ik een beetje bang voor het uitmelk-effect, zoals bij Star Wars (en ook Star Trek met die reboots) voor mij gebeurd is, waar ik ook al lang bij ben afgehaakt. Ik zou het heel jammer vinden als dat ook de Blade Runner universe zou overkomen.
Wat mij betreft is The Clone Wars het beste wat er gemaakt is van Star Wars. Juist dit soort series kunnen het verhaal goed vertellen, geen grafische limitaties, geen tijdlimiet voor het verhaal, en gewoon complete vrijheid. Dus zolang er goed schrijfwerk is, dan zou dit heel goed moeten worden.
Star Trek is niet uitgemelkt met de reboots, maar met alle TV series over de decennia heen, als die er niet waren geweest dan was een reboot heel welkom geweest. Alsnog waren de reboots best vermakelijk. Zover is het nog lang niet met de Blade Runner IP/naam.
Omgekeerd komt van die anime een live-actieserie.
Hmm... geen wonder dan dat Cowboy Bebop ineens ook in Super Robot Wars T verschijnt, terwijl het eigenlijk maar marginaal binnen de context van die games past.
Iets zegt me dat daar een promotioneel verband zit.
Yes! Net zoals de anime bij Riddick vond ik deze ook geweldig! Ik kan niet wachten om weer helemaal in de wereld van de Replicants ondergedoken te worden. Cells within cells, INTERLINKED.
3D animatie meuk is voor mij geen Anime...
De anime verwacht ik heel veel van. Ghost in the shell reboot was ook fantastisch. En Champloo en cowboy bebop zijn natuurlijk klassiekers.

Maar Netflix anime remakes zijn tot nu toe allemaal heel slecht. Maar echt heel, heel slecht.
Dai Sato, de creatieve geest achter cowboy bebop, gaat ook een anime serie maken voor het Altered Carbon universum bij Netflix. Heeft redelijk hetzelfde sfeertje. Ben zeer benieuwd naar beide.
Franchise? Een film elke 35 jaar? Met wat ondersteunende media?

Vergeet ook niet dat er niet alleen voor de Nederlandse markt producties worden gemaakt, maar ook voor de Japanse (7.5x zoveel inwoners) en de overige Aziatische markt. Waar een anime waarschijnlijk eerder wordt bekeken dan een vervolg op een 35 jarig oude film uit het westen... Als je op die manier meer BR2049 kan verkopen, dan is het een waardige investering.
Ik vond 2049 een prima film en waardig vervolg. En een van de weinige films waarbij ik van 3D echt kon genieten!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee