'Bios-versie van AMD heeft aanwijzingen voor Zen 3-processors met tien cores'

AMD zou later dit jaar processors op basis van Zen 3-cores kunnen uitbrengen met in totaal tien cores. Volgens de ontwikkelaar van de DRAM Calculator- en ClockTuner-tool blijkt dat uit informatie die te vinden is in een nieuwe bios-update.

De ontwikkelaar Yuri Bubliy, op Twitter beter bekend onder de accountnaam 1usmus, zegt dat processors met tien Zen 3-cores reëel zijn. Hij zegt zich daarbij te baseren op de informatie die volgens hem eenvoudig is te halen uit Agesa-versie 1.0.8.1. Daarin zou de ondersteuning voor processors met tien cores op basis van de Zen 3-architectuur te vinden zijn.

Als er later dit jaar dergelijke Ryzen 4000-cpu's uitkomen, zal het vermoedelijk vijf cores per die betekenen. Momenteel zijn er nog geen Ryzen-processors met tien cores. Er zijn weliswaar Threadripper-cpu's die over 64 cores beschikken, maar als het gaat om mainstreamprocessors is er doorgaans sprake van vier, zes of acht cores, waarbij de relatief nieuwe processors uit de Ryzen 9 3000-serie twaalf of zestien cores bevatten.

Bubliy zegt dat ook andere informatie uit Agesa 1.0.8.1 is te halen, waarbij hij de aanwezigheid van een curve optimizer noemt als een van de belangrijkste features van Zen 3. Daarmee zouden gebruikers de boost van hun Ryzen-processor kunnen configureren, naast de frequentie voor elke core. Daarnaast spreekt de ontwikkelaar over Infinity Fabric-dividers. Infinity Fabric is de naam voor de in 2018 geïntroduceerde interconnect voor de twee core-complexes waarin de Zen-cores van de 2xxx-processors zijn ondergebracht. Deze zogeheten Infinity Fabric-dividers zouden maken dat de kloksnelheid van de geheugencontroller iets hoger kan worden ingesteld in de mixed mode. Volgens Bubliy wordt hier meerdere keren melding van gemaakt, al weet hij verder niet welk mechanisme erachter zit.

Eind dit jaar komen de eerste processors met Zen 3-cores uit. Die worden op een verbeterde versie van TSMC's 7nm-procedé gemaakt. Het zijn desktopprocessors zonder igpu, met de codenaam Vermeer. Of AMD daadwerkelijk Ryzen 4000-processors met tien cores uit gaat brengen, is momenteel nog onbekend. Het kan dat de informatie uit Agesa 1.0.8.1 enkel optionele ondersteuning betreft of dat die mogelijkheid enkel gebruikt wordt voor interne tests.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-09-2020 • 21:45

34 Linkedin

Reacties (34)

34
33
19
3
0
5
Wijzig sortering
Als er later dit jaar dergelijke Ryzen 4000-cpu's uitkomen, zal het vermoedelijk vijf cores per die betekenen.
Het wordt pas een spannende ontwikkeling wanneer er sprake zou zijn van 5 cores per ccx ipv de huidige 4. De huidige configuratie staat immers al 16 cores toe; de 3950X heeft 2 dies met daarin 2x een quadcore CCX. Deze cpu past gewoon op AM4. Daarmee kom je op 8 cores per die en dus 16 cores totaal. Hiermee kun je prima een 10 core maken zonder spannende wijzigingen. Je schakelt simpelweg 2x 3 cores uit. Dan houd je er inderdaad 5 per die over, maar 6 + 4 zou natuurlijk ook werken.

Anyway, laat maar komen die 4000 serie. Als er weer 300 Mhz bovenop komt in combinatie met +15% ipc dan komt AMD minimaal op gelijke gaming hoogte met Intel.
Ryzen 4000 heeft een 8-core ccx (niet ccd) volgens de geruchten hè? Dus 3 per ccx uitgeschakeld vermoed ik.
Zoals P3TER_ ook al aangeeft heeft Zen3 geen CCXen meer en dat is maar goed ook want die latency's wil je niet met games. En met bepaalde compute workloads is het ook beter van niet.

Voorheen moesten de cores volgens mij per twee uitgeschakeld worden. Maar als AMD straks een unified 8 core design heeft en gezien de bios aanpassingen ook betere per core control kunnen ze eventueel twee CCD's met 5 actieve cores uitbrengen. Of inderdaad een 6+4 config dat zou opzich ook kunnen.

Ik ben wel heel benieuwd naar Zen3. Als ze inderdaad 300MHz hoger kunnen boosten, Unified CCD design en dus overall IPC verbeteringen hebben kan dit wel een knallertje gaan worden.

Al zit intel ook niet meer stil en brengen ze dit jaar de Willowcove architectuur naar de desktop welke ook heel veel IPC verbeteringen heeft tov Skylake. Echter is dat wel een 8 core design. Voor de meeste mensen meer dan genoeg. Maar in bepaalde segmenten blijft AMD dan heer en meester met de 12, 16 en eventuele 10 core op AM4.
Hoe weet je dat AMD afstapt van de CCX?
En waarom zouden ze dit überhaupt doen op het AM4 platform, en niet gewoon wachten tot het volgende platform?
Het werkt tot nu toe gewoon prima
Hebben ze laten zien in precentaties voor EYPC3 Milan welke de Zen3 architectuur gebruikt.

En waarom niet ccx design maakt niet uit voor het platform. Hoe eerder die ccxen weg zijn hoe beter er zat te veel latency verschil tussen. Dat is ook de rede waarom 3300x zo snel is ondanks hij zo weinig cores heeft. Die gebruikt een 4+0 config en heeft maar 2 ccx. Combineer dat beter een betere ipc en hogere clocks en je hebt een erg mooie verbetering te pakken.

Zen4 zal waarschijnlijk AM5 zijn en dan krijg je ook DDR5 en PCIE5.
AMD heeft al een hogere IPC. ;)
De top 20 in PassMark bij CPUbenchmark is allemaal Intel op dit moment.

https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html

Geen idee of dit echt maatgevend is trouwens

[Reactie gewijzigd door Arokh op 8 september 2020 01:10]

Passmark heeft zaken veranderd waardoor Intel bovenaan is gekomen: Meer in deze LINK
Dank je, ik zat al vaag met iets in mijn hoofd, waardoor iuk die toevoeging had getypt of het wel maatgevend was. Dit was het inderdaad.
Punt is 4.3+0.3=4.6. Dat is niet genoeg om het bestaande gaming gat te vullen. Echter 4.6 x 1.15=5.29 wordt een ander verhaal.
Zou ook 6 cores in een ccx kunnen zijn waarvan er 1 is uitgeschakeld wegens yields
Zen3 heeft geen CCX'en meer. Elke chiplett heeft waarschijnlijk wel weer 8 cores maar het is nu een unified design. Dat scheelt veel latency tussen de CCX'en dus dit is een hele mooie verbetering!
Als ik nieuwsitems zie over AMD en BIOS, hoop ik stiekem dat er iets staat over dat ze gaan zorgen voor kortere POST tijden. Wat ik heb begrepen is dat er 2 BIOSen in 1 zitten, waardoor er eerst gekeken moet worden welke CPU erin zit, zodat de juiste BIOS ingeladen kan worden. Tot op heden begrijp ik niet waarom ze hiervoor hebben gekozen...
12ms extra... De grootste delay in opstarttijden is nog altijd PCI en legacy.
Ik kan nog geen exacte datum vinden van wanneer AMD hun RDNA2 kaarten gaan uitbrengen. Is dat al bekend? Want ik heb zo het idee dat ze de markt proberen te overspoelen eind dit jaar met al hun producten die aan zitten te komen: Zen 3, RDNA2 en dan ook nog de de grote consoles met hun chips erin voor kerst. Zal niet veel tijd tussen elke grote launch zitten vermoed ik dus alleen ben ik benieuwd in welke volgorde dat zal zijn.

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 7 september 2020 22:53]

Als sommige van de geruchten waar zijn dat er een nieuwe CPU is die 1 of 2 cores op meer als 5GHZ kan boosten, dan vermoed ik dat ze daar mee willen showen samen met hun RDNA2 kaart. Dan zou een setup van AMD de troon pakken van de huidige Intel met deze setup.. win-win voor beide departementen van AMD.

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 8 september 2020 09:11]

Ja ik neem ook aan dat AMD bewust is dat singletread performance heel belangrijk is voor high-end gamers waar big navi op gericht is en om dat te pairen met Zen3 zij juist intel moeten evenaren of voorbij gaan in single thread performance. Met IPC en hoge turbo klok. En techniek om paar cores op hogere klok te laten lopen.
Dus Zen3 en bignavi aankondiging gericht op highend gaming.
Nee dat is nog niet bekend. Maar ik hoop dat ze niet te lang gaan wachten omdat anders te veel mensen op de nVidia trein springen. Aan de andere kant zijn er geruchten dat nVidia nog minder Ampere gpu's heeft dan AMD Vega gpu's had @ launch en dat zijn er dus heel weinig.
Als AMD dat weet zouden ze ook zo iets kunnen hebben van oke veel mensen willen nog wel zo iets maar kunnen het toch niet kopen. Dus als wij iets later zijn maakt het niet uit de meeste mensen zijn dan nog steeds niet voorzien.

Zelf hoop ik wel dat ze eigenlijk september al iets laten weten. Al denk ik dat een echt launch event later zal zijn. Het blijft even afwachten.

De kans is aanwezig dat AMD RDNA2 en Zen3 op een event presenteert en dat RDNA2 dan als eerst te koop zal zijn en Zen3 wat later dit jaar.
Het lijkt me inderdaad verstandig voor AMD om zo vroeg mogelijk nieuws uit te brengen zodat zoveel mogelijk mensen nog hun aankopen zullen uitstellen die geneigd waren om Nvidia en/of Intel producten aan te schaffen nu zij hun aankondigingen al achter de rug hebben.

Ik heb er in ieder geval helemaal zin in, zit al helemaal in m'n handjes te wrijven wat er gaat gebeuren komende maanden. Als de prijzen dan ook nog eens goed zijn hoop ik als sloeber zijnde weer eens een goedkope gamepc te kunnen kopen na ruim 15 jaar voor hopelijk een paar honderd.
ik denk dat ze einde deze maand/begin volgende maand een aankondiging gaan doen, voor zowel RDNA 2 als Zen 3
ik denk dat ze einde deze maand/begin volgende maand een aankondiging gaan doen, voor zowel RDNA 2 als Zen 3
Het zou eens tijd worden.
Overspoelen? Dan verdrink ik liever in de AMD prijzen dan de Intel/Nvidia prijzen inderdaad.
Ik zag op Twitter 4 oktober als datum voorbij komen voor de onthulling
Dat is dus nog voordat de RTX 3070 in de verkoop gaat
En dat komt goed uit, want de geruchten zijn dat Big Navi net iets beter wordt dan de 3070, maar niet goed genoeg om met de 3080 te concurreren.
Als AMD dus goede prestaties onthult met een gunstig prijskaartje, vlak voordat de 3070 in de verkoop gaat hebben ze Nvidia mooi te pakken.
Het grootste commentaar op Nvidia is ook dat de 3070 maar met 8GB VRAM komt en de 3080 maar met 10GB. En tot nu toe lijkt het erop dat het top model van AMD in een uitvoering komt met 8GB en met 16GB VRAM.
Die met 16GB zou voor $550 moeten gaan en die met 8GB voor $450 of $500, waar de 3070 met 8GB voor $500 gaat.
Als er later dit jaar dergelijke Ryzen 4000-cpu's uitkomen, zal het vermoedelijk vijf cores per die betekenen
Ik vermoed dat dit dan betekent dat er 3 van de 8 cores in de 8-core CCX uitgeschakeld zijn, waardoor er 5 werkende cores op de die overblijven, en niet dat het een die is met minder dan 8 cores.

Het lijkt me namelijk onwaarschijnlijk dat AMD de basis van hun chiplet-architectuur (deduplicatie van designs door het uitsplitsen van compute-dies naar losse chips) achter zich laat liggen om Intel na te gaan (een design voor elke core-count), en ook zijn er tot noch toe geen aanwijzingen geweest dat er CCX-designs zijn voor Zen 3 die niet 8 cores hebben (afgezien van Cezanne die een ingebouwde GPU heeft en dus waarschijnlijk geen chiplet-architectuur)
Deze bios laat een aantal mooie verbeteringen zien waar ik al heel lang op zit te wachten!:
Eindelijk per core overclocking! En de curve optimizer is precies wat ik de afgelopen jaren graag wilde hebben (turbo clocks per core regelen). En ook die Infinity fabric dividers heb Ik al eerder willen zien. Dat is ook een voordeel voor gebruikers met langzamer geheugen dan kan het bord de if toch op hogere snelheden laten draaien ipv altijd 1:1 mode. Al heb je bij Zen3 geen CCX naar CCX communicatie meer die daar door sneller wordt. Dus een tragere IF zou bij Zen3 minder nadeel moeten hebben dan bij Zen1 en Zen 2.

Ik denk dat die eventuele 10 core twee 8 core chiplets betreft maar set het vanwege de nieuwe opbouw (geen ccxen meer per chiplet) wel mogelijk is om een core per core uit te zetten.
Had begrepen dat je bij Zen1 en 2 perse cores per twee uit moest schakelen. Of de hele ccx in een keer zie de 3300X die een hele ccx actief heeft met 4 cores maar de andere is uit waar de 3100 een 2+2 config draait.
Het kan dat de informatie uit Agesa 1.0.8.1 enkel optionele ondersteuning betreft of dat die mogelijkheid enkel gebruikt wordt voor interne tests.
Als het om een interne test gaat, vind ik het apart dat AMD dit vrijgeeft aan fabrikanten, zie ook deze bios update:
https://www.gigabyte.com/...0/support#support-dl-bios
(F30a van 28 aug)
Zou een mooie stap zijn tussen 8 coree en de 12 cores. Want meestal is de 12 cores extreem. Ik wacht op de Ryzen 4000 generatie en wil mijn Skylake 6700K ermee gaan upgraden uit 2015. Mocht er dan 10 cores beschikbaar zijn dat ik het misschien in overweging neem.
Er staan quotes om de titel, dus het wordt gewoon als een gerucht gebracht. En voor je het zegt, ja, dit is een algemeen gebruik.
Als geen enkele tech-nieuws website meer geruchten brengt sterft alles uit
Dan hadden we pas vorige week voor het eerst over de RTX 3000 serie gehoord, en dan wist niemand nu al dat AMD dit jaar nog met zowel Big Navi als de Ryzen 4000 serie komt
Zolang geruchten ook daadwerkelijk benoemd worden als geruchten is er niks mis mee
Omg, willen jullie stoppen met rumoren geruchten als news nieuws doorgeven?
Taalvernieuwing, het blijft toch lastig ;)
Inderdaad. En voor de volledigheid zou je dan ook nog "Omg" kunnen vervangen door zoiets als "Goeie god" :P
Of "grutjes", dat is ook zo'n klassieker :+
Haha, ja, nóg beter! :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee