Arianespace lanceert Vega-raket met 53 kleine satellieten

Een Vega-raket van Arianespace heeft 53 kleine satellieten de ruimte ingeschoten. Daaronder zaten twee Nederlandse cubesats. Het was de eerste keer dat een Vega-raket kleine satellieten lanceerde en de eerste keer dat de raket vloog sinds een ongeluk vorig jaar.

De Vega van het Franse Arianespace steeg om 03:51 uur Nederlandse tijd op vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. De viertrapsraket bracht 53 satellieten succesvol naar een lage aardbaan. Die waren afkomstig van 21 bedrijven uit 13 landen.

Drie satellieten waren van een Nederlands bedrijf afkomstig. Het Delftse bedrijf ISIS bouwde en verzorgde de lancering voor drie instanties. Een daarvan is de Belgische Simba-satelliet, ofwel de Sun-earth Imbalance. Die minisatelliet van 30x10x10 centimeter bevat een radiometer die het verschil tussen de inkomende zonne-energie en de door de aarde afgestraalde energie moet meten. Dat verschil geeft een indicatie van de energie die bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Ook bouwde ISIS de Israëlische Dido-3. Daarmee doen wetenschappers onderzoek naar de effecten van gewichtloosheid op de e-colibacterie. De derde satelliet is 'een cubesat' voor de Thaise luchtmacht, maar daarover zijn verder geen details bekend. Ook bij een andere satelliet waren Nederlandse bedrijven betrokken. LensR&D en Capable bouwden zonnesensoren en de bekabeling voor de ESA-satelliet Esail, die schepen kan volgen vanuit de ruimte.

Er is ook een andere Belgische satelliet aan boord. De Picasso-satelliet is gebouwd door wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en de KU Leuven. De satelliet meet zonlichtfiltering om de dikte van de ozonlaag te meten.

Het was de eerste keer dat de Vega-raket gebruikmaakte van een Small Spacecraft Mission Service-trap. Die bestaat uit twee delen. In het bovenste gedeelte zaten zeven microsatellieten, in het onderste 46 kleinere cubesats. Arianespace wil de raket voortaan vaker gebruiken om niet één grote, maar verschillende kleine satellieten te lanceren voor relatief lage kosten.

De Vega-lancering had aanvankelijk al in juni moeten plaatsvinden. Die werd uitgesteld vanwege slecht weer bij de Zuid-Amerikaanse lanceerbasis en verschillende logistieke problemen. Het was de eerste keer dat de Vega weer vloog na een mislukte vlucht in juli vorig jaar. Toen gingen zowel de raket als de satelliet aan boord verloren.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

03-09-2020 • 09:31

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
21
3
0
6
Wijzig sortering
Er zijn twee Belgische satellieten gelanceerd. Naast SIMBA, dat in het artikel staat, is er ook nog PICASSO.

Uitleg over PICASSO
Een van de Belgische satellieten is ontworpen door wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en het Centre Spatial de Liège en heet PICASSO. De satelliet is onder meer uitgerust met een speciale camera die op het moment dat de zon op- en ondergaat de filtering van het zonlicht meet. Op die manier kan de dikte van de ozonlaag in de stratosfeer bepaald worden.
Bron: VRT NWS
Goeie, die had ik gemist maar dat voeg ik zeker toe!
Technologie is gaaf, maar ik zie de laatste tijd ontzettend veel berichten dat er X aantal satellieten de ruimte in worden geschoten. Wordt er ook rekening gehouden met hoeveel satellieten er in de ruimte zweven? Raakt die ruimte een keer op? En houdt er uberhaupt iemand toezicht op hoeveel satellieten er in een baan rond de aarde zweven?
https://maps.esri.com/rc/sat2/index.html
http://stuffin.space/

2 Live 3D kaarten waar je precies kan zien wat zich waar bevindt :)
Zit voor de gein even op die kaart van ESRI te kijken maar dat is niet iets waar je nu heel vrolijk van wordt... Volgens die kaart zijn er 19245 objecten in totaal waarvan 13094 er junk zijn (sattelite debris, rockets & boosters). Op die manier wordt het wel 1 groot vuilnisbelt, tuurlijk ik weet ook wel dat er dingen zullen zijn die op een gegeven moment bij re-entry zullen gaan verbranden maar toch is het geen fijn idee dat er zo veel "junk" rondzweeft.
Ja er wordt wereldwijd bijgehouden hoeveel satellieten in de ruimte zweven en in welke baan et cetera. De ruimte is groot, heel groot (het heet niet voor niets de ruimte. ;) ) dus het is niet alsof het vol zal raken. Een ding om wel rekening mee te houden is het Kesslersyndroom waarbij er een kettingreactie van ruimtepuin plaatsvindt. Qua satellieten is er dus nog ruimte, maar ruimtepuin zoals rakettrappen die rondzweven kunnen een gevaar zijn. Al helemaal de kleinere ontraceerbare stukken ruimtepijn ruimtepuin ter groote van je duimnagel. In vergelijking met een werkende satelliet vallen deze niet bij te sturen als deze op ramkoers liggen met een ander object in de ruimte.

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 3 september 2020 13:57]

De ruimte is groot, heel groot (het heet niet voor niets de ruimte. ;) ) dus het is niet alsof het vol zal raken.
Dit is helaas verre van waar. Ik werk zelf in de ruimtevaartsector dus weet er behoorlijk veel over. Met name LEO (Low Earth Orbit, alles tot ongeveer 1000 km hoogte laten we zeggen) zit propvol met upper stages van gelanceerde raketten, werkende satellieten, oude satellieten en debris.

In de afgelopen jaren zijn er strenge regels over het "vervuilen" van LEO, als je een satelliet lanceert moet je dus met een EoL (End of Life) oplossing komen. Vaak doet de satelliet een de-orbit burn zodat het in een baan terecht komt dat hij na een aantal weken/maanden/jaren door de atmosfeer wordt opgebrand en er dus helemaal geen rotzooi achterblijft. Helaas houdt niet elk land zich aan dit soort internationale regels, China doet bijvoorbeeld een beetje wat ze willen. NASA, ESA, JAXA en andere grote ruimtevaart-organisaties houden zich hier gelukkig wel aan.
Met name LEO (Low Earth Orbit, alles tot ongeveer 1000 km hoogte laten we zeggen) zit propvol met upper stages van gelanceerde raketten, werkende satellieten, oude satellieten en debris.
Wat jij en ik als 'propvol' ervaren zijn heel verschillende dingen. Er is zat ruimte, het issue is dat alles zo snel beweegt en men het allemaal moet tracken. Zo een stipje op de kaart ziet er relatief groot uit, maar de ruimte tussen objecten is nog steeds enorm. De luchtvaart heeft hetzelfde, maar in mindere mate, wat zij propvol vinden betekend nog steeds een handjevol vliegtuigen op vele vierkante/kubieke kilometers... Dat is voornamelijk met de paplepel ingegoten veiligheidsmarges.
Het gaat er ook niet zozeer om dat de ruimte ‘vol’ raakt maar dat je steeds meer moet oppassen dat werkend spul niet met oude troep in aanvaring komt. Vooral omdat een botsing in de ruimte in een keer honderden stukken nieuwe debris kan veroorzaken die haast niet te tracken zijn. En snelheden in orbit liggen nou eenmaal vrij hoog dus een klein deeltje troep kan gigantische schade aanrichten.

Er moet dus weldegelijk opgepast worden met hoeveel men de ruimte in schiet.

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 3 september 2020 12:18]

Het de ruimte inschieten is niet zo het probleem, het issue is eerder hoe men omgaat met wat men niet meer gebruikt. Als je een auto niet meer gebruikt dan laat je die toch ook niet staan in de straat, moet je je voorstellen hoeveel auto's er in die straat staan na 50 jaar. En als je iets stuk maakt, ruim je het ook weer op. Maar niemand wil ruimtevuilnisman spelen...
Maar niemand wil ruimtevuilnisman spelen...
Japan wel, die zijn actief bezig met een sat te ontwikkelen die ruimte puin kan opruimen op diverse manieren. Zodra de bak vol zit de-orbit het ding, en fikt alles op in de atmosfeer.
Interessant... Vraag is alleen, zoals zo vaak, wie gaat dat betalen?
De luchtvaart heeft hetzelfde, maar in mindere mate, wat zij propvol vinden betekend nog steeds een handjevol vliegtuigen op vele vierkante/kubieke kilometers... Dat is voornamelijk met de paplepel ingegoten veiligheidsmarges.
In de luchtvaart is propvol een issue omdat er (met name oceanic en over grote onbewoonde landmassa's) met vaste corridors gewerkt wordt waarbij de verticale separatie minimaal 1000 ft moet zijn. Dit is wel aan het veranderen, maar het is niet zo dat iedereen maar vrij van a naar b kan vliegen. Hoe zich dit verhoudt tot de drukte in de ruimte zou ik niet weten..
Doordat je het zelf beperkt met de nuance ('om de aarde'), maakt dat de uitspraak dus wel degelijk klopt, behalve als je jezelf dus beperkt (in dit geval tot ruimte om de aarde heen). Maar dat betekend niet dat er genoeg ruimte is in de ruimte zelf, zonder de beperkingen is de ruimte er wel degelijk.
Doordat je het zelf beperkt met de nuance ('om de aarde'),
Die nuance is wel waar het in dit geval om gaat: satelliten in een baan om de Aarde.
Alleen in het bericht van snippiestgem in 'nieuws: Arianespace lanceert Vega-raket met 53 kleine satell... was dat niet het geval, tenminste, zo lees ik het bericht in elk geval niet.
Is het niet algemeen bekend dat 99% van de satellieten zich in een baan om de Aarde bevinden?
En als je het wiki artikel over het Kesslersyndroom leest zie je ook dat het gaat over satellieten in een baan om de Aarde.

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 4 september 2020 14:06]

Maar dat is niet het punt van de opmerking dat de ruimte heel ruim is en dat er ruimte in overvloed is, dat is het hele woordgrapje in de reactie die deze discussie begon. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 september 2020 14:05]

De discussie begon met deze vraag:
"Wordt er ook rekening gehouden met hoeveel satellieten er in de ruimte zweven? Raakt die ruimte een keer op? En houdt er uberhaupt iemand toezicht op hoeveel satellieten er in een baan rond de aarde zweven?"
mrcreatech in 'nieuws: Arianespace lanceert Vega-raket met 53 kleine satellie...

Dat lijkt me een serieuze vraag, en noemt specifiek satellieten in een baan rond de aarde.
Ik denk dat je naar een andere thread dan zit te kijken. :)
Ik ben zelf degene die in de war is geraakt, mea culpa.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 september 2020 14:16]

Astronomen maken zich zorgen over de mate waarin hun observaties beïnvloed worden door de groeiende hoeveelheid satellieten. Zie o.a. SpaceX satellites’ effect on night sky can’t be eliminated, astronomers say

SpaceX heeft voor StarLink (hun oplossing voor Internet via satelliet) wel technisch aanpassingen gemaakt (zie o.a. https://www.nytimes.com/2...x-starlink-astronomy.html) maar zolang het aantal satellieten groeit zal er altijd een negatief effect zijn.
Al helemaal de kleinere ontraceerbare stukken ruimtepijn
Ik weet dat het een typo is maar desalniettemin vind ik hem toch geslaagd :+
Wordt er ook rekening gehouden met hoeveel satellieten er in de ruimte zweven? Raakt die ruimte een keer op?
Realiseer je dat het aard oppervlakte slechts 29% land bevat en dat daar bijna 8 miljard mensen op rondwandelen. Zo een mini satelliet is slechts drie liter. Die dingen draaien rond de aarde ook nog eens op verschillende hoogtes, dus nee, dat is nog lang niet vol!

Het issue waar men over valt is ruimte afval, als die dingen stuk gaan versnipperen ze naar vele kleine deeltjes. Deeltjes ter grote van een kogel (of groter), met de snelheid van een kogel (of sneller). Als dat wat anders raakt dan heb je een probleem, nog wat stuk, etc. Zie het als een kettingbotsing op de snelweg, geen issue als het uitgestorven is, maar lastiger als het wat drukker wordt...
Als je veel berichten ziet moet je de comments ook een keer lezen, daarin wordt elke keer weer uitgelegd hoe het werkt.
Ook bouwde ISIS de Israëlische Dido-3
Die zin moest ik even 3x lezen voordat het tot me doordrong dat dit de naam is van het Delftse bedrijf. :o
Ik viel eerder over de naam dido dan isis. In de vlugheid las ik dildo-3.
Going further than any man-made machine has gone before!

/zoals altijd is humor ongewenst op Tweakers. Waarom is dat eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door dycell op 3 september 2020 09:45]

Nee hoor, een goede grap wordt hier wel gewaardeerd ;)
En als er dan nog eens aliens de Aarde voorbij scheren zien ze een enorme zwarte tarzan rondzweven.
Ik zat nog bij de kop en vroeg me af of het een vegetarische raket was :+
Wat een dag vandaag!

Ik las terroristen groep ISIS en dildo... Gelukkig ben ik niet de enige die verkeerd had gelezen :P
We need more coffee!!!

Net opgezocht in internet:
Delftse ISIS = Innovative Solutions In Space

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 3 september 2020 10:49]

Ik zou als bedrijf toch overwegen de naam te veranderen naar bijv IRIS. Daar kun je dan wel een passende lange naam bij verzinnen.
Ingeven op terrorisme is gelijk aan verliezen.

Het is al jammer dat in Archer de naam ISIS hebben laten vallen vanwege de gelijknamige terroristische organisatie.

Isis is ook een Egyptische godin waar men naar kan verwijzen en dat in het verleden doorgaans ook deed, laat lekker die associatie bij die 4 letters maar weer terug komen.
Isis is ook een Egyptische godin waar men naar kan verwijzen en dat in het verleden doorgaans ook deed, laat lekker die associatie bij die 4 letters maar weer terug komen.
Dat klopt, Isis was ook een god van liefde.
ISIS uit Delft had de naam al eerder, dus die terroristen mogen hem veranderen...
Jup, gewoon BREIN/RIAA erop af sturen. :+
(Maar helaas gelden handelsmerken alleen binnen een bepaalde sector. Dus totdat de terroristen-ISIS scuds gaan lanceren maken ze geen inbreuk.)
Toen ik > 20 jaar geleden nog op ESA ESTEC rondliep kwam ik daar ISIS nog tegen als International Sub-rack Interface Standard, een standaard welke werd / wordt gebruikt in het ISS. Heerlijk verwarrend allemaal die afkortingen.. :)
Die werd uitgesteld vanwege slecht weer bij de Zuid-Afrikaanse lanceerbasis en verschillende logistieke problemen.
Sinds de afschaffing van Apartheid in 1993 zit Zuid Afrika onder een nucleair wapen- en ballistische raket embargo, dus dat is 't verkeerde landje.
Zuid-Afrikaanse lanceerbasis?
Stond er eerst ja, was verkeerd natuurlijk. Heb ik aangepast.
Ik geloof niet dat Zuid-Afrika een lanceer basis heeft, maar werken wel aan groteobservatoria voor sterrenkunde etc.
Toevallig wel laatst een tip gekregen voor een site met Afrikaans ruimte-nieuws, het blijkt dat ze behoorlijk aan het groeien zijn.
https://africanews.space/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee