Ruimtesonde LISA Pathfinder werd vanochtend om 5:04 gelanceerd. De proefsonde is bedoeld om te onderzoeken of bepaalde technologie inderdaad in staat is om zwaartekrachtgolven te detecteren. De sonde moet begin 2016 in zijn definitieve baan om de zon terechtkomen.
Zwaartekrachtgolven werden door Einstein voorspeld in zijn algemene relativiteitstheorie, maar zijn vooralsnog nooit rechtstreeks waargenomen. Met de huidige stand van de techniek is het misschien mogelijk de golven toch rechtstreeks waar te nemen. De golven reizen met de lichtsnelheid door het heelal en gaan overal doorheen.
De lancering van de LISA Pathfinder vond plaats vanaf Kourou in Frans-Guyana met een Vega-raket. De LISA Pathfinder moet de technologie gaan testen voordat opvolger eLISA rond 2034 de ruimte ingestuurd wordt. LISA staat voor Laser Interferometer Space Antenna. Aan boord van de sonde bevinden zich twee kubussen van goud en platina van elk 46mm. De kubusjes staan 38 centimeter uit elkaar en worden in principe door geen enkele kracht behalve zwaartekracht beïnvloed.
Tijdens de missie is het de bedoeling dat de blokjes in de meest vrije val ooit terechtkomen. Tegelijkertijd moeten dan de relatieve posities tussen de blokjes gemeten worden. Dit moet een basis leggen om zwaartekrachtgolven te meten. In een bericht op de ESA-site wordt aan de hand van twee elkaar beïnvloedende zwarte gaten uitgelegd om wat voor verschuivingen het gaat. De golven die door deze twee zwarte gaten veroorzaakt worden, zouden een meetlat van een kilometer lang met minder dan de grootte van een atoom uitrekken.
Bron: ESA