De Sentinel-2A is afgelopen nacht gelanceerd in een baan om de aarde. Het is de tweede satelliet in het Europese Copernicus-programma om de aarde te observeren. De satelliet moet onder andere veranderingen op de planeet detecteren en bijdragen aan kennis over natuurrampen.
De 1100 kilogram wegende satelliet werd door een Vega-raket vanaf het Kourou-ruimtevaartcentrum op Frans-Guyana in de ruimte gebracht. Na 7 minuten en 42 seconden leverde de Vega de Sentinel-2A af op de plaats van bestemming, een zonsynchrone baan om de aarde. Dat laatste is bij observatiesatellieten van belang, omdat de satelliet dan gesynchroniseerd is met de omwenteling van de aarde om de zon en de satelliet op hetzelfde tijdstip over dezelfde plaats vliegt.
Na 54 minuten en 43 seconden was de satelliet geheel los van de raket en werd de satelliet bestuurd vanuit het controlecentrum in Darmstadt. De komende paar dagen zullen gebruikt worden voor het kalibreren en afstellen van de systemen en instrumenten, waarna de echte missie over drie tot vier maanden van start moet gaan.
De Sentinel-2A is de tweede satelliet van een stelsel van 20 satellieten die samen het Copernicus-programma vormen. Op deze manier wil de ESA gedetailleerde data over de aarde verzamelen. De Sentinel-2A is de eerste satelliet van het Sentinel-2-programma. 2B, die als het goed is medio 2016 de ruimte in gaat, zal identiek zijn aan 2A, maar in tegengestelde richting in een baan rond de aarde draaien.
De Sentinel-2 gaat een grote reeks aan toepassingen gerelateerd aan land- en kustobservaties mogelijk maken. Daarvoor heeft de satelliet een multispectraal instrument aan boord dat dertien verschillende spectra in het zichtbare en infraroodspectrum kan waarnemen.
De missie zal voornamelijk gebruikt worden voor het leveren van informatie voor land- en bosbouw om zo de voedselvoorziening te kunnen controleren. Met de metingen kunnen bijvoorbeeld ook de groei van planten en veranderingen in grondgebruik gezien worden. Daarnaast wordt informatie verschaft over vervuiling in meren en kustwateren. Rampen, zoals vulkaanuitbarstingen, landverschuivingen en andere problemen, worden er ook mee in kaart gebracht.
De data die de satellieten naar de aarde sturen, is vrij beschikbaar. De Sentinel-1A hangt al sinds 3 april 2014 boven de aarde. De 1B moet ook in 2016 naar boven, maar daar staat nog geen exact moment voor.