Ik zwei nergens dat ik geld aan de kerk zou geven. Probeer wel goed te lezen anders heeft het hele systeem van commentaar bij artikelen geen zin.
Daarnaast denk ik niet als manager. Dat is jouw aanname. Geld beschikbaar maken voor projecten die het leven van mensen verbeteren kan heel gericht en heel snel resultaten boeken. Denk aan pompen voor drinkwater putten op droge plaatsen. Een Nederlander heeft al een simpele methode voor bedacht die ook goedkoop is.
Het planten van bomen heeft direct resultaat omdat bomen CO² containers zijn en tegelijkertijd weer zuurstof produceren.
Een derde van het geld voor onderzoek komt van belastingbetalers.
Ik denk ook dat je oorzaak en gevolg verkeerd uitlegt. Problemen worden veroorzaakt eerst doordat we geen rekening hielden met hoe een technologie uitpakt voor NMK zodat er bijvoorbeeld door het gebruik van fossiele brandstoffen klimaat problematiek ontstaat. Daar moet men dan later weer technologische oplossingen voor bedenken.
Ik zeg niet dat we daarom allemaal terug moeten naar een hol in de heuvels, maar zoals ik al talloze malen onbetwist heb beargumenteerd door de jaren heen, is ons westerse paradigma dat technologie allereerst een goede zaak is, en technologie komt voort uit wetenschap en de gevolgen worden pas later erkent.
Dus laten we wel de volgorde juist houden. Technologie veroorzaakt problemen, waar men dan weer nieuwe technologie voor moet bedenken ter compensatie of als reparatie.
Dis ik denk zeker dat technologie heel nuttig kan zijn maar ik meen dat de nadelen stelselmatig worden onderschat. Je kunt als voorbeeld nemen dat men lood uit benzine haalde omdat de milieubeweging dat wilde, met een boel wetenschappelijke papiertjes in de hand. Immers is lood slecht, het hoopt zich op in je hersens en je raakt het niet meer kwijt. Maar lood zat in benzine om 'pingen' van de motor tegen te gaan. Daarom heeft de olie industrie andere stoffen toegevoegd daartoe. En dat zijn helaas neurotoxinen.
Als men nu eerst had bedacht dat als je lood uit benzine haalt en 'pingen' toch tegengegaan moet worden, dan had men misschien een beter alternatief gevonden.
Technologie is alleen goed en nuttig als je eerst nadenkt, ofwel, technorealistisch bent.
Dus vroeg onderzoek naar kleine deeltjes en DNA onderzoek maakte het mogelijk om de rol van lood en de schadelijkheid te bepalen, daar hebben we dan geluk mee gehad. Aan de andere kant levert datzelfde onderzoek morele dilemma's op: op welk moment gaan we zwangerschappen vroegtijdig beëindigen omdat we nu kunnen vaststellen dat de vrucht een grote kans heeft op een of andere enge aandoening?
Laten we dus technorealistisch zijn en niet vooral en alleen en onmiddellijk alle positieve kanten van kennis en technologie ophemelen maar ook meer onderzoek doen naar de gevolgen - en dat uiteraard binnen de beperkingen die het niet kennen van de toekomst daarbij oplegt. Maar extrapoleren is ook een stukje wetenschap inzetten om mogelijke paden in de toekomst te kunnen bepalen.
Wat indoctrinatie betreft, ontken jij dat jij vanaf de eerste dag dat je naar school ging stelselmatig voornamelijk logisch te leren denken, met enorme nadruk op exacte vakken? Jij hebt leren rekenen, taal bestudeerd en schilderen en tekenen speelde een steeds kleinere rol, net als lichamelijke opvoeding. Elke opleiding die jij hebt gedaan was lineair en wetenschappelijk onderbouwd. Rede, logica, lineair, methodisch.
En dat heeft je wereldbeeld bepaald. De filters die jij hanteert, blijkt uit je eigen woorden, verdedigd wetenschap en technologie en argumenteert tegen mijn mening om liever geld vrij te maken om bestaande en erkende problemen in de wereld anno 2016 op te lossen. En je beargumenteert dat we mogelijk in de toekomst iets nuttigs zullen ontvangen van dit soort fundamenteel onderzoek.
Daar kun je voorbeelden bij halen, maar zoals je ziet, elk voordeel heeft een nadeel. En als je die tegen mekaar weg streept, wat voor argument houd je dan nog over, behalve een beroep op de onbekende toekomst? Een beroep op de toekomst is geen argument.