Apple vernieuwt 27"-iMac met nieuwe Intel-cpu's, Navi-gpu's en betere webcam

Apple vernieuwt zijn 27"-iMac. Het ontwerp is ongewijzigd, maar de nieuwe modellen hebben onder andere nieuwe Intel-cpu's met maximaal tien cores, AMD Navi-gpu's en een 1080p-webcam. Ook levert Apple voortaan al zijn iMacs standaard met een ssd.

Apple rust de vernieuwde 27"-iMac uit met Intel-processors van de tiende generatie. Er is keus uit een Core i5, i7 of i9, met zes, acht of tien cores. Het is mogelijk om de iMac te configureren met maximaal 128GB ddr4-geheugen. Bij de vorige 27"-iMac was het maximale aantal cores acht en was er plek voor maximaal 64GB ram.

Verder ruilt Apple de Vega-videokaarten in voor Navi-modellen. De 27"-iMacs hebben minimaal een Radeon Pro 5300 met 4GB gddr6 en maximaal een Radeon Pro 5700XT met 16GB gddr6. De webcam krijgt een upgrade naar een 1080p-resolutie, dat was 720p.

De 27"-iMac heeft nog altijd een scherm met een 5k-resolutie van 5120x2880 pixels, maar voor een meerprijs van 625 euro is er nu ook 'glas met nanotextuur' beschikbaar. Die textuur zorgt voor een matte afwerking en is ook al beschikbaar voor Apples Pro Display XDR.

Apple voorziet de goedkoopste 27"-iMac van een 256GB-ssd. Bij duurdere uitvoeringen is dat 512GB en kan er tegen meerprijzen tot aan 8TB-ssd-capaciteit gekozen worden. Ook stopt Apple zijn T2-beveiligingschip in de vernieuwde iMac. Die wordt gebruikt voor encryptie van de opslag en voor beeldoptimalisatie van de webcam. Er is geen biometrische inlogmethode.

Apple voert ook kleine wijzigingen toe aan de 21,5"-iMac en de iMac Pro. Het goedkoopste model krijgt voortaan standaard een 256GB-ssd, al kunnen kopers ook kiezen voor de 1TB Fusion Drive. Dat is een hdd met een kleine hoeveelheid flashgeheugen; eerder leverde Apple die Fusion Drive standaard bij de goedkoopste iMacs. De iMac Pro krijgt voortaan standaard een Intel Xeon-processor met tien cores. Over andere vernieuwingen aan de 21,5"-iMac en iMac Pro, rept Apple niet.

De nieuwe 27"-iMac is te koop vanaf 2099 euro. Daarvoor krijgen kopers een configuratie met Intel Core i5-hexacore, 8GB ram, 512GB-ssd en een Radeon Pro 5300-videokaart. De vernieuwde 21,5"-iMac heeft een startprijs van 1299 euro en de iMac Pro kost minimaal 5499 euro.

Apple heeft nog niets bekendgemaakt over iMacs met ARM-processors. Eerder dit jaar kondigde de fabrikant aan over te stappen van Intel-cpu's naar eigen ARM-chips, maar Apple zei ook dat er nog nieuwe producten met Intel-processors zouden verschijnen en dat die nog jaren ondersteund worden. Eind dit jaar of begin volgend jaar worden de eerste MacBooks of iMacs met ARM-cpu verwacht. De transitie gaat twee jaar duren.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-08-2020 • 18:18

176 Linkedin

Submitter: Numitor

Reacties (176)

Wijzig sortering
Nu de SSD standaard is scheelt dat behoorlijk in de aanschaf waarde. Eind vorig jaar de 2019 versie gekocht maar ik kon nog zo’n 250 euro extra bijleggen voor de 512gb ssd vergeleken met de modellen nu, en dat was een upgrade op het basis model 27”, nu heb je dus voor minder geld ook nog eens het middelste model.

Plus met verbeterde webcam, speakers en microfoon is deze update van de iMac toch zeker een mooie. Beter, en nog eens goedkoper
Het is standaard bij Apple maar toch walg ik ervan. Een 2tb nvme SSD welke dan ook vlot is koop je voor nog geen 300 euro.
Ga jij maar met losse componenten een pc als deze samenstellen: succes! Kom niet met schermen lager dan 5k of nits waarden die lager liggen. Tel daarbij op een mooie (Alu) all in one case en je bent hetzelfde kwijt en draai je geen OS X.
Ga jij maar met losse componenten een pc als deze samenstellen: succes! Kom niet met schermen lager dan 5k of nits waarden die lager liggen.
Waarom? Niet iedereen heeft behoefte aan 5k en veel nits..
Anders kun je niet eerlijk vergelijken? Dan zou je met een budget laptop een vergelijk kunnen maken.
Ligt eraan wat de vraag is. Als je vraagt wat een equivalente PC zou kosten dan ja. Als je vraagt welk systeem de beste koop is passende bij jouw eisen / wensen..
Hoeveel ingangen zitten er dan op dit Apple scherm? Kan ik het in hoogte verstellen? Nee?! Dan mag je het natuurlijk ook niet gaan vergelijken met een volwaardige monitor.
Dat was niet eens het doel van mijn post, eht gaat er om dat de prijs van de geheugen upgrades, ver maar dan ook echt zeer ver boven wat de upgrades los voor een consument zouden zijn. Tuurlijk si er altij deen markup bij fabriekanten zoals Dell, Apple etc maar dit is buitensporig naar mijn mening.

Als jij denkt dat de hardware in een kleine all in one case een verstandig idee is ben je al niet genoe gop de hoogte betreft hardware. Ze draaien heet, zijn nauwelijks tot niet schoon van stof wat zich ophoopt binnen de case, totaal niet upgradebaar op een redelijke manier en de performance is nergens in vergelijking met andere machines. Sommige dingen zijn gewoon niet slim en krachtige desktop hardware in een krappe case met ondermaatste ventilatie stoppen is daar 1 van.

MacOS vs Windows is persoonlijk, ik heb voor mijn werk oa Cuda cores nodig, Apple odnersteunt geen Geforce hardware meer dus het is professioneel niet eens te gebruiken voor mij.
Vroeger idd wel eens gedaan en toen kwam Apple goedkoper uit de bus dan bijvoorbeeld Dell. Toen schaften we iMacs aan op het werk ... en installeerden we Bootcamp of Parallels (we hadden immers een Windows omgeving nodig).
Het is vooral het scherm. Die is duur en ongelooflijk mooi. Voor geheugen e.d. betaal je bij Apple echt een gruwelijke prijs. Dat valt niet te ontkennen.

En lekker je call die natuurlijk ook zo'n systeem heeft in 720p 1080p zien op je 5k scherm. 2020 mensen, de peperdure iMac heeft een webcam resolutie die al sinda 2005 gangbaar is voor een desktop.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 4 augustus 2020 22:06]

Een 5K scherm (met waarschijnlijk hetzelfde paneel en specs) is rond de €1.300 wel te vinden, dus voor €2100 is zeker iets vergelijkbaars samen te stellen uit losse componenten. Dat zal er echter niet zo mooi uitzien als de iMac waarbij scherm en computer één zijn.
Wat ik wel een probleem aan de iMac vind, is dat de basis configuratie op alle vlakken niet duurzaam is. Om het mooie scherm eer aan te doen en meerdere jaren te kunnen gebruiken, zal minimaal het geheugen en de opslag een upgrade nodig hebben. 16gb is echt wel het minimum voor een nieuwe computer en 32 wenselijk om meerdere jaren mee te kunnen.
Een SSD van minder dan 1TB zou ik zelf niet eens meer overwegen (kost normaal zo'n €120) en zo'n duur apparaat zou eigenlijk ook minimaal een core i7 of Reuzen 7 horen te bevatten.
In de basis configuratie levert Apple dus niet een duurzame oplossing, dat vind ik wel ernstig voor een apparaat met een scherm van >€1.000!

Om de iMac met 32gb en 1tb SSD uit te rusten komt er rustig €1.000 bovenop. Daarmee is het apparaat ineens wel heel duur geworden en kan je met gemak €1.000 besparen als je voor losse onderdelen kiest...
Mij maakt die mooie metalen case niet zoveel uit. Er zijn tegenwoordig genoeg fabrikant die mooie AIO maken. Ja, daar zullen de schermen minder van zijn, maar helaas zijn ook mijn ervaringen met Apple en schermen mixed zoals ghosting en inbranding issues. Tevens kan je case niet zelf eenvoudig opmaken, de doorsnee gebruiker zal het niet zo snel doen, maar daarmee worden reparaties doorgaans wel duur bij Apple (zeker buiten de garantie).

Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor een PC en goed scherm, zeker met die mini PCs van tegenwoordig. iMacs hebben geen HDMI in, dus even er iets anders op aansluiten gaat al niet en heb ik meer vertrouwen in de betere monitor merken.

Het is altijd een gebed zonder eind. Ik snap echt wel dat Apple apparaten mooi zijn en datzelfde geld ook voor OS X, maar naar een aantal jaren met het merk te hebben gewerkt merk je hoe duur/overpriced en dure service/upgrades zij aanbieden.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 5 augustus 2020 09:22]

De basisaanbieding van een iMac vind ik ook helemaal niet verkeerd. Voor €2.099 heb je een prachtig 5K display in een fraaie behuizing waarop je prima standaardtaken zoals internet, office, ... kan uitvoeren. Waar het bij Apple altijd mis gaat zijn bij de upgrades.

Waar geheugenprijzen op een all-time low zijn durft Apple €250 te vragen voor een plakje 8GB (DDR4 2600Mhz) geheugen. Een 8GB Kingston reepje met deze specificaties kost ergens tussen de €30 (pricewatch). Ik begrijp dat Apple een beetje stabiele prijs wil hanteren en dus niet met elke dagprijs mee gaat, maar 8x duurder is wel een enorme meerprijs.

Bij de SSD viel het me eerlijk gezegd nog mee. Een 1TB Samsung 970 Pro is ongeveer €175 duurder dan de 512GB versie en bij Apple is deze meerprijs €250. Ga je naar grotere SSD's dan wordt het allemaal wel weer erg prijzig en zelf vervangen zal er wel niet inzitten, vanwege de T2 chip. Een groot nadeel van deze on-board SSD's vind ik overigens ook dat je bij een defect aan je logic board niet een nieuwe kunt steken, maar dat je meteen al je data "kwijt" bent, omdat je ook je logic-board moet vervangen. Vooral bij een grote SSD is het vervangen van je logic board dan een erg dure grap. Wellicht dat dit bij de iMac anders is, maar bij de MacBook pro speelt dit helaas wel.
Een geluk dat je bij de 27" het geheugen nog zelf kan upgraden.
Als je al je data 'kwijt' bent wanneer je SSD/HDD crashed doe je iets fout. Maak een backup.
Ik heb inderdaad een online backup service, dus al mijn data wordt continu in de cloud gebackupt (ik gebruik BackBlaze). Daarom schreef ik ook "kwijt", want het is van je laptop af en het wordt een flink gedoe om dat er weer op terug te zetten. Een 1TB+ restore vanuit de cloud duurt lang en je kan ook helemaal geen online backup op die manier naadloos terug zetten. Feitelijk restore je alleen je data.

Apple heeft de Time Capsule de nek omgedraaid en ik ken werkelijk niemand die continu een harde schijf aan zijn MacBook heeft hangen om 24/7 te synchroniseren met Time Machine. De enige werkbare optie is om te gaan klooien met een NAS en die in te richten als target voor Time Machine, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

Maar ook al heb je dat goed ingeregeld, dan ben je heel wat uren kwijt om alles weer terug te zetten. Het is gewoon waardeloos dat Apple de schijf zo integreert op het logic board. Als je gewoon de schijf had kunnen overzetten dan was je direct klaar geweest zonder gedoe. Ik kan geen voordeel noemen van een geïntegreerde SSD. Apple doet dit alleen maar om hoge prijzen te kunnen vragen voor storage upgrades. Als het alternatief een 1mm dikkere laptop was geweest, dan had ik dat "nadeel" graag gehad. Hadden ze wellicht ook de koeling kunnen verbeteren.
@bzzzt Leuk dat je een backup hebt. Maar als je de SSD niet kan vervangen, hoe ga je die computer dan terug aan het werken krijgen?
Externe SSD via ThunderBolt en Internet Recovery.
Applecare of reparatie via service center. SSD stuk is moederbord stuk dus je hebt sowieso een specialistische reparatie dan.

En ja, dat is het gevolg van doorgaande integratie. Niet leuk als je zelf graag onderdeeltjes sleutelt, maar aan de andere kant is het ook een drijfveer voor bedrijven als Apple om geen goedkope rotzooi op hun moederborden te schroeven, dus de kans dat er dingen stuk gaan lijkt me kleiner dan met random spul van de plaatselijke dozenschuiver.
In mijn persoonlijke omgeving (ICT bedrijf) heb ik al jaren geen geheugen of SSD's zien stukgaan, dus misschien is het ook tijd om te accepteren dat de betrouwbaarheid van bepaalde zaken 'goed genoeg' is om ze niet per se wisselbaar te moeten hebben.
Dit is wellicht een mogelijkheid om oudere apps toch te kunnen gebruiken

How to run Aperture, iPhoto, and iTunes on macOS Catalina
> https://medium.com/@cormi...cos-catalina-46a86d028b87
Waarom zo graag een 5k scherm? Een goed 27" 4k scherm heb je al voor 260 euro: https://nl.hardware.info/...ewTabHWI&utm_campaign=HWI

Die geeft bijna dezelfde gebruikservaring. 4k ziet er zelfs beter op uit. En is nog mat ook, waar je bij Apple 625 euro extra voor betaalt 8)7

Het scherm van Apple is trouwens niet zo goed volgens hardware.info: "De kleurtemperatuur is met 7150 K duidelijk te hoog, terwijl ook de gammawaarde hoger is dan hij moet zijn. We meten daardoor een zichtbare grijsafwijking en dat is zonde."
https://nl.hardware.info/...-5k-met-breed-kleurbereik

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 5 augustus 2020 08:11]

Je refereert aan een hardware.info review van de iMac 2017.
De 2020 variant heeft voor het eerst True Tone kleurencorrectie.

Ik ben erg benieuwd naar het scherm met de nanotextuur: heb nog altijd een apple cinema display met mat scherm uit 2004 naast m’n iMac uit 2012.
Overweeg deze iMac aan te schaffen omdat het waarschijnlijk de laatste variant is waar Bootcamp mogelijk is.
Waarom zou je nanotextuur overwegen tegen die meerprijs? Er zijn zoveel betere e/of goedkopere monitoren te koop.
Er zijn anders genoeg hele dure ssd’s in de pricewatch te vinden. https://tweakers.net/soli...Aw0DMAGpmbWAHmmlgAubW1tQA
Enterprise SSD's vergelijken met een huis,tuin en keuken NVME ssd :D.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 4 augustus 2020 22:17]

Idd, prijs op "aflopend" zetten, zo kan ik het ook.. :)

PCI Express 3.0 x4 en 3.1 x4 only en op prijs oplopend gezet:

https://tweakers.net/soli...8meboS9QOmqbjhT-lRXuOacPw

Veranderd de zaak al gauw.
Ja. Dat klopt. Alleen krijg je dan wel merken te zien waarvan ik nog nooit gehoord heb. Fabrikanten als Sabrent hebben gelukkig ondertussen wel een track record opgebouwd, maar ook dat zijn geen hoogvliegers.

We weten dat Apple over het algemeen Samsung silicon gebruikt en als we gaan kijken naar de SSD die hier het beste bij past komen we uit op de Samsung 970 evo plus. Met 500+k iops random read en write vaak veel sneller dan de door jullie genoemde alternatieven (die rond de 200K blijven steken). Met een prijskaartje van €349 ook direct 75% duurder dan de door jullie genoemde alternatieven.


MAAR!... nog steeds is Apple gewoon duur. Dat klopt. Apple rekent €750 voor de 2TB variant. Dus ja waarschijnlijk dus veel marge op het product, maar de prijsverschillen zijn echt wel kleiner dan jullie nu doen voorkomen. Houd de vergelijking qua specs en fabrikant gelijk en je punt blijft staan. Komt alleen wat minder basherig over ;).
Je kan je natuurlijk blindstaren op de technische specs, maar het feit dat Apple je dwingt om daarvoor te kiezen is niet klantvriendelijk.
Vraag jezelf eens af waarmee de gemiddelde Mac gebruiker beter af zou zijn bij gelijke kosten?
1. een zeer snelle SSD met 5% meer performance dan gemiddeld.
2. een 2x of 4x zo grote SSD met 95% van de performance van optie 1 (zoals een 660p en altijd nog veel sneller dan de HDD uit hun vorige iMac).
Apple dwingt helemaal niemand.
Zij bieden alleen dit aan, daar kan je tevreden mee zijn of een ander merk opzoeken.

Ik heb ook geen Apple, maar ik snap heel goed dat het prima verkoopt.
Kijk eens bij de Duitse 3 wat een navigatie kost, welke ook een mindere gebruiksgemak levert als een telefoon van 100 euro.
Zo kan ik nog wel even door gaan.
Apple is niet goedkoop, maar levert (normaal) een degelijk product. Als je dat niet wilt koop je iets anders.
Sorry we hebben het hier ten eerste niet over 5% (again ga de boel even na rekenen) en ten tweede de prijs is zo hoog dat ze in principe en de performance en de 2x opslag capaciteit kunnen doen en nog marge overhouden. Daarnaast zijn het opties. Je hoeft het niet af te nemen. Dit is de definitie van luxe goederen. Dan is het echt letterlijk wat de gek er voor over heeft.
Irrelevante opmerking.
De basisprijs is vrij hoog, maar er zitten inderdaad interessante onderdelen in: 5K scherm, high end behuizing,...
Maar de upgrades, zoals een grotere ssd, zijn onredelijk duur.
(Apple is overigens niet de enige die dat doet.)
Irrelevante opmerking.
De basisprijs is vrij hoog, maar er zitten inderdaad interessante onderdelen in: 5K scherm, high end behuizing,...
Maar de upgrades, zoals een grotere ssd, zijn onredelijk duur
Eerst zeg je dit en dan precies hetzelfde wat ik zei....

BEtreft de behuizing, hiugh end behuizing? Je bedoelt een behuizing dat je niet kan cleanen binnen in als er naar een aantal maanden flinke dustbunnies er in leven en je hardware te heet wordt. Het 5K scherm is niet zo speciaal op de resolutie na. Apple moet voor zijn retina algoritme precies 2x de resoluties doen van de vooreganger, namelijk de 27inch 2560 pixels brede non-retina Imac. Qua kleurproductie, lichtopbrengst is het een degelijke maar niet uitmuntende monitor. Daarnaast, geen high refresh rate opties.
Dan ben jij geen onderdeel van de doelgroep voor deze iMac. Als het altijd goedkoper kan en moet, is Apple niet de juiste keuze voor jou.
Juist wel, ik koop elk jaar een nieuwe high end laptop van tegen de 3000 euro (Gebruik deze 2 jaar gemiddeld en heb dan 1 primary en 1 reserve omdat ik vanuit het buitenland werk). Voor thuis een high end desktop van het niveau Mac Pro. Jusit ik ben de doelgroep. mijn inkomen verwerf ik digitaal. Maar ik wil wel waar voor mijn geld krijgen. Ik zou wel gek zijn om mijzelf te laten bestelen.
Heb je echt ieder jaar een nieuwe nodig? Ik snap dat een MacBook z’n waarde goed behoudt en je na twee jaar, relatief weinig hoeft te investeren in een nieuw model.. maar waarom zo kort?
De laatste jaren zijn er flinke performance jumps geweest. Van quadcores naar Hexa en Octacore CPU's. Helaas zijn de dunnere laptops niet altijd even goed bestand tot echt zwaardere workloads. Dus het is ook een deel zoeken en testen naar echt degelijke machines geweest. Hopenlijk de aankomende jaren wat minder upgrades. Maar na 2 jaar gebruik verkoop ik ze of schuif ik ze door en ga ik voor wat beters op dit moment. Maar er hebben ook laptops tussen gezeten waarbij de batterij doodleuk begon op te blazen dankzij de hitte van flinke renders op locatie en gewoon niet voldoende koeling.
Ja laptops zijn de grootste "slachtoffers" van de marketing-race voor meer cores, dualcores zijn in de praktijk net zo nuttig (want hoeveel zware multithreaded workloads als databases en simulaties draaien er typisch op een laptop onderweg?) en zeker zuiniger. Maar niemand zegt nee tegen een 4/6 core laptop, de verleiding van extra cpu power is heel groot.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 4 augustus 2020 21:26]

want hoeveel zware multithreaded workloads als databases en simulaties draaien er typisch op een laptop onderweg
Typisch gezien? Vrijwel nul.
In pro dev wereld? Ik denk sinds docker een ding is meer dan je denkt.

Ik kan met een beetje pech mn werk straks niet meer doen zoals ik zou willen op mn quadcore 16Gb dankzij de komst van Kubernetes naar windows en mac clients. Dan ga je heeeel hard door je geheugen heen.

Derhalve vind ik de 128Gb optie in deze iMacs echt weel heel handig. CPU cores is vaak niet eens het issue zolang er geen load is maar geheugen mag je niet dubbel uitgeven (CPU mag wel). Het probleem is alleen dat je het liefst een 1 op vier verhouding of zelfs meer wil. Puur omdat sommige database services en storage layers gewoon graag veel geheugen gebruiken voor caching en indices.

Met een quadcore HT CPU wil je dan dus het liefst al 32Gb hebben. Zeker met de huidige core races (hexa t/m deca) is meer geheugen dus echt wel heel lekker. Een ryzen 3950 met 128Gb is een leuke clusternode voor thuis bijvoorbeeld.
Tegenwoordig is de flexwerkplek wel de norm en een goede laptop kan prima 24/7 draaien op volle snelheid zonder degradatie. Een Macbook pro alleen helaas niet bijvoorbeeld.

Voor grafische werkzaamheden, 3D, film etc is een 6core wel echt een must tegenwoordig. Maar de manier hoe het geimplementeerd is in hedendaagse laptops is nogal erg meh. Gaming laptops heb je dan professioneel vaak meer aan.
Dit is helaas niet iets dat alleen bij MacBooks speelt, maar het komt bij bijna alle moderne laptops voor. Hier een Dell Precision met dikke Xeon processor, maar ook die throttled als een dolle onder een zware load. Een collega heeft een Lenovo bakbeest (P-serie) en die is nog ouderwets dik en kan zijn warmte een stuk beter kwijt. Minder sexy, maar werkt wel een stuk beter.
Mwah. Ik heb ook met die p52 gewerkt. Ding is soms echt niet vooruit te branden. Zeker als ie een keer goed warm is geworden.
Dit is een P53 en die throttled minder dan mijn Dell Precision. Overigens heb ik ook de ervaring dat als een laptop een keer goed heet is geweest, dat die voor altijd eerder lijkt te throttlen. Komt dat door verkoolde koelpasta of zo? Ging bij mij een keer mis, nadat de laptop niet was uitgegaan na het dichtklappen. Die kwam toen als tosti-ijzer uit mijn laptop tas een uurtje later. :) Gelukkig is het mainboard daarna een keer vervangen (defecte SD kaart), dus daarna was het weer over.
Voor grafische werkzaamheden, 3D, film etc is een 6core wel echt een must tegenwoordig.
Hoezo? Als het goed is wordt bijna alle zware video encoding richting de GPU gestuurd. Plus dat er natuurlijk maar een behoorlijk klein deel van de mensen professioneel grafisch designer is.

Anyway, ik kan lopen zeuren natuurlijk maar het is wat het is.
Helaas maken meer productie achtige apps nog vrij veel gebruik van de CPU, voor gamign sowieso natuurlijk. Dus de groep dat voordeel heeft van een vlotte 6 core is groter dan je denk ik verwacht. Alleen voor casual productivity en minder moderne games is een dual of quad core voldoende.
Ik denk dat een flexwerkplek absoluut niet de norm is. Is eerder een tijdelijke hype voor starters en mensen die te weinig verdienen voor een fatsoenlijke werkplek. Hoeveel procent zou op een flexwerkplek zitten, 5%?, minder?
Ik ben het eens met de vorige posters, je doet zware taken echt beter op een desktop. Je moet dingen niet voor foute zaken gebruiken en dan klagen. Ik snap wel dat sommige mensen altijd een excuus willen om het nieuwste te ‘moeten’ kopen.
mensen die te weinig verdienen voor een fatsoenlijke werkplek? Wat is dat nou voor onzin. Ik heb de laatste 10 jaar gewerkt als vaste werknemers en interim voor de grotere creatieve agency's wereldwijd. 60% als het niet meer was van de werknemer sop de werkvloer liepen met hun laptop rond. Juist omdat teams worden opgezet per project en dat mensen dan bij elkaar gaan zitten voor een een aantal sprints of projecten en dan weer ergens anders zitten. Sterker nog als je bij agencies als Dept, Mediamonks,TBWA, Dentsu, MullenLowe Profero, Avenade etc terecht komt krijg je standaard op de eerste werkdag een nieuwe Macbook Pro om je werk op uit te voeren. BIj andere agencies weer de keuze of je een Macbook Pro wilt of een Imac. Dan zijn er vaak nog een aantal render stations in het gebouw of TB3 docks met een dikke GPU eraan om je werk te versnellen etc. De agency waar ik zelf nu werk zijn maar 15% van de machines waar op gewerkt worden een desktop machine.
Ik ben het eens met de vorige posters, je doet zware taken echt beter op een desktop. Je moet dingen niet voor foute zaken gebruiken en dan klagen. Ik snap wel dat sommige mensen altijd een excuus willen om het nieuwste te ‘moeten’ kopen.
Ik heb 5 jaar exclusief mijn werk op laptops gedaan inclusief mijn hobbies daarnaast zoals vrij intensief gamen. Nogmaals de tijd dat laptops niet mee kunnen komen met desktops is al lang en breed voorbij. "Foute zaken"? ik denk dat je 10 jaar achterloopt. Recentelijk pas weer een desktop gebouwd puur omdat ik een nieuw speeltje wilde en tijdens deze semi lockdown toch 24/7 zo goed als thuis zit.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 5 augustus 2020 14:35]

Je hebt het over een werkvloer en een vast gebouw. Een flexwerkplek is iets anders.

Dus de beste game-ervaring heb je op een laptop? Ik vermoed dat als je de twee opties naast elkaar zet, er weinig discussie is.
BInnen de wandelgangen heet een niet vaste werkplek hebben een flexwerkplek of dat nou binnen een kantoor is of buiten een kantoor.

Een Blade 15 met een 2070MQ gpu (2060 desktop niveau dus) is een betere GPU dan wat het gros op dit moment in hun systeem heeft zitten, 27inch Gsync monitor er aan en je speelt MW op 1440P met alle settings op high tegen de 90fps aan. Lijkt mij prima gamen, en dat kan ik waar ik dan ook ben. Je kan laptops met een 2080 krijgen, dat weet je he? ;)
Volgens mij is een flex werkplek nog steeds gewoon een bureau met een stoel op een vloer in een gebouw, waar iedereen kan gaan zitten werken. Evt voorzien van std docking naar externe monitors, bekabeld netwerk etc via usb-c aansluiting.
Zonder persoonlijke poespas als foto's, ladeblok, vaste desktop pc, vaste telefoonlijn, enz.
Ja. Dus ook geen desktops en dergelijke. Maar alleen een mogelijkheid om te zitten/staan en je laptop aan te sluiten.

Maar dat is je eigen bureau thuis in principe ook?
Jij hebt regelmatig collega's thuis over de vloer en de baas betaald voor de vierkante meters kantoorruimte? Dan ja :)
Een flexwerkplek is een verzamelnaam voor een flexplek en een werkplek. Het verschil tussen beide zit niet in de werkomgeving maar in de beschikbaarheid. Een werkplek is altijd beschikbaar, een flexplek niet.
Dit is een definitie die een grote flexboer er op na houd. Helemaal prima natuurlijk, punt is als je met meerdere mensen een werkplek deelt, ook al is het thuis, dat het dan een flexwerkplek kan zijn. Maakt niet uit wie het betaald. Het gaat om beschikbaarheid en niet persoonlijke deel van zo’n plek.
Dan is iedere Starbucks en Mc D. een verzameling van flexwerkplekken :)
Idee is wel dat het onderhouden en aangeboden wordt door de baas op een locatie waar men bij elkaar komt om te werken. Je kantoortje thuis waar je zelf de hypotheek betaald mag je best een flexwerkplek noemen hoor als je dat fijn vindt maar een enkele werkplek is niet echt erg flex.
Valt te bezien. Je kunt ook bij bedrijven als seats2meet terecht. Dan gaat het alleen om het stukje financiering door de baas. Tegenwoordig zijn er echter veel initiatieven waar de baas betaald voor jouw werkplek thuis. Die grenzen zijn dus allemaal wat aan het verschuiven en niet meer zo helder door het corona gebeuren.
Als jij je niet wilt laten bestelen dan moet je even kijken hoeveel je elke keer toe moet leggen als je Apple laptops zou gebruiken die een zeer goed waardebehoud hebben, en hoeveel je nu toelegt.
Dat valt de laatste jaren fors tegen dankzij vastgesoldeerde SD's, geheugen en butterfly keyboards. Dat laatste is dan wel verholpen met de 16.
Pff je kan ook zoeken omdat je moet zoeken.
Als je zo afhankelijk ben van snelle CPU’s. Dan heb je eigenlijk niets te zoeken in het laptop segment. Je kan dan wel een laptop gebruiken. Door bv gebruik te maken van de reken kracht van een nette server.

En ja dan ben je 15k kwijt voor een proliant dl380 g10. Maar daar kan je wel een paar jaar mee doen. Gezien die zeker bepaalde taken sneller en beter kan doen dan een laptopje.

Anyway. Voor mij is Apple betaalbaar wil ik het zelfde hebben in een PC kan ik dat eigenlijk niet terug vinden bij fabrikanten als hp en dell. Ik werk graag met OS X, kan niet overstappen naar Linux. Dan ben ik Adobe software ook kwijt en ik vind het fijn werken Lightroom en Photoshop.

Ik ben er tevreden mee ik hoop jij ook met je Medion, HP, DELL of ander merk laptop.
Als je zo afhankelijk ben van snelle CPU’s. Dan heb je eigenlijk niets te zoeken in het laptop segment. Je kan dan wel een laptop gebruiken. Door bv gebruik te maken van de reken kracht van een nette server.
Onzin, flexwerken en op locatie is vaker de norm dan niet. Aan een server heb je niks remote als je lokaal toegang tot de files van vele gigabytes nodig hebt.
En ja dan ben je 15k kwijt voor een proliant dl380 g10. Maar daar kan je wel een paar jaar mee doen. Gezien die zeker bepaalde taken sneller en beter kan doen dan een laptopje.
Ik weet niet in welke era jij leeft maar die Proliant is nauwelijks sneller dan een hedendaagse laptop.....Helemaal voor creatief werk. Leuk als je de 15k varianten uitkiest met 32cores etc maar die zijn allen niet bruikbaar voor creative productivity werk op dit moment.
Anyway. Voor mij is Apple betaalbaar wil ik het zelfde hebben in een PC kan ik dat eigenlijk niet terug vinden bij fabrikanten als hp en dell. Ik werk graag met OS X, kan niet overstappen naar Linux. Dan ben ik Adobe software ook kwijt en ik vind het fijn werken Lightroom en Photoshop.
Het is dat je MacOS wilt blijven gebruiken blijkbaar want Adobe is sneller op windows, mede omdat het beter draait door middel van Cuda versnelling. Het bedrag voor mij is niet het probleem, wel wat je ervoor krijgt. Overigens heb ik een Blade 15 2019, Alienware 15R3 en een Macbook Pro tot mijn beschikking. Naast een Ryzen 9 12core desktop in een ITX behuizing. Apple heeft niks in de gehele linie op flinke decked out Mac Pro's in het assortiment wat in al deze product klassen ook maar de helft aan performance kan bieden, vooral op GPU vlak.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 4 augustus 2020 22:19]

Ligt er geheel aan wat voor software je gebruikt. Ga je voor iets als FCPx dan kan een mac vrij aardig meekomen met een dure threadripper machine. Snazzylabs heeft daar laatst een mooie video over gemaakt.

Ga gewoon kijken waar je wat aan hebt en wat je functionele eisen zijn. Ik ga voor development niet meer voor windows. Maar voor thuis... best wel handig af en toe een spelletje kunnen doen.
Alleen is FInalcut pro niet echt een standaard, het is nice als je echt alleen video montage nodig hebt maar zodra je kleine animaties nodig hebt, moet je alweer naar After Effects grijpen.
Nee hoor. Heb je Motion VFX voor.

Overigens geldt voor premiere exact hetzelfde. Dat is de reden dat After Effects bestaat. Zijn gewoon losse producten.
Motion is nauwelijsk in gebruik naar mijn ervaring in de industrie, heb het letterlijk nooit voor een productie gezien.

collaboratie is 1 van de belangrijkste elementen binnen productie, apart software gebruiken is niet echt een optie tenzij je solo werkt.
Tsja. Dan kun je alles afschrijven wat eigenlijk niet voor windows bedoelt is. Erg makkelijk op zo’n manier. Maakt mij niet uit hoor.

Er is altijd wel een reden om niet X en wel Y. Als dat niet zo zou zijn dan zou X wel de standaard zijn.
Je zou het ook kunnen omkeren, een platform ophemelen vanwege een relatief niche app wat alleen op dat platform draait.
Nee het is een voorbeeld man. Er zijn zat apps die sneller draaien op een mac waarvan er ook een windows counterpart is (dezelfde app) of een alternatief wat hetzelfde kan.

Beide dingen werken twee kanten op.

En nee
5 augustus 2020 15:10
Je zou het ook kunnen omkeren
Dat kun je niet. Als ik mijn werk wel sneller kan doen op een mac dan op windows inclusief standaard sharing zodat een ander het makkelijk over kan nemen dan is dat al genoeg bewijs om die stelling teniet te doen.
een platform ophemelen vanwege een relatief niche app
Een platform afkraken vanwege een relatief niche beroepsgroep verdient nou ook niet per se de schoonheidsprijs.
Nee het is een voorbeeld man. Er zijn zat apps die sneller draaien op een mac waarvan er ook een windows counterpart is (dezelfde app) of een alternatief wat hetzelfde kan.
Ik ben deze eerlijk gezegd nog niet tegengekomen, ook erg unlikely want de hardware in de basis is natuurlijk hetzelfde voor een groot deel. Alleen is Apple gelimiteerd op dit moment aan AMD GPU's wat het verschil kan maken. De winst bij Apple haal je vooral uit first party Apple software wat 100% is toegespitst op hun eigen OS.
Dat kun je niet. Als ik mijn werk wel sneller kan doen op een mac dan op windows inclusief standaard sharing zodat een ander het makkelijk over kan nemen dan is dat al genoeg bewijs om die stelling teniet te doen.
Final Cut bijvoorbeeld draait alleen op MacOS, doet niet alles precies zoals Premiere dat bijvoorbeeld doet. Dus 1 je kan de performance niet vergelijken, 2 je kan Final Cut niet vergelijken met Premiere. In grote lijnen allebei film montage software, maar ze doen dingen onderling wel anders.
Final Cut bijvoorbeeld draait alleen op MacOS, doet niet alles precies zoals Premiere dat bijvoorbeeld doet. Dus 1 je kan de performance niet vergelijken, 2 je kan Final Cut niet vergelijken met Premiere. In grote lijnen allebei film montage software, maar ze doen dingen onderling wel anders
Meh. Dan pak je davinci resolve? Crossplatform bruikbaar. Ik heb meerdere gebruikt en ben bij iMovie en FCP X blijven hangen. Misschien heb ik niet alle functies nodig en kan ik het daarmee af met simpelere tools. Wie zal het zeggen. Hoef ook geen hollywood producties te doen ;).
Ondanks gesoldeerde dingen is Apple kampioen waardebehoud, en daarmee financieel zeer aantrekkelijk voor mensen die elke 1 of 2 jaar hun apparatuur vervangen.
Dat was een aantal jaar terug zo, nu niet meer. Kan niet uitgebreid worden, brakke keyboards in modellen op de laatste 16 en 13 na.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 5 augustus 2020 21:04]

Of je met Engel over Corona praat...

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 5 augustus 2020 21:27]

Engel is zo ongeveer de bekenste Corona ontkenner van Nederland, wat net zo'n onzinnige ontkenning is als dat jij ontkent dat Mac's het meeste waardebehoud kennen.

In beide gevallen valt er niet verder mee te discuteren.
Zoals ik al zei dit was altijd het geval, maar het veranderd, dit is gewoon wat ik om mij heen meemaak, wat ik qua aanbod op de 2de hands markt etc zie. Jij kan het niet aantonen dat ik ongelijk heb. Naast al zou het zo zijn, kloppen de prijzen voor wat je krijgt of wordt het kusntmatig hoog gehouden door onwetende gebruikers? "Discusseer" daar maar eens over.
Ik hoef geen discussie over waarom die prijzen hoog zouden zijn, mij gaat het erom wat ik uiteindelijk krijg en de reden daarvoor boeit mij geenszins.
Heb jij recentelijk een Macbook pro met een butterfly keyboard proberen te verkopen? Zo nee, ik zou dat eerst maar eens proberen te doen en dan met de hoge prijzen die mensen vroeger nog vroegen voor een 2de hands macbook. Denk dat je dan nu van de koude kermis thuis komt namelijk. Mensen zijn veel kritischer geworden.
Maar wat is nu het probleem? JIj kunt kopen wat je wilt, het is alleen blijkbaar geen Apple. So what? Als je je werk toch maar kunt doen?

PS: wat is de afschrijving die je hebt op de laptops die jij koopt? Heb je wel eens een TCO vergelijking gedaan tussen wat jij koopt en Macbook Pro's?
Het probleem is dat er teveel wordt gevraagd voor magere upgrades en dat mensen zich moedwillig laten bestelen.

3 jaar voor mijn laptops, hetzelfde als een Macbook Pro.
Ik heb ook dure laptops (rond de €3.000) en een vergelijkbare MacBook is meestal zo'n 10-20% duurder. Dit verschil haal ik na 4/5 jaar gemakkelijk terug, want waar mijn Dell Precision na 5 jaar vrijwel onverkoopbaar is brengt een MacBook Pro zo nog €700 op. Helemaal bij zakelijk gebruik is de TCO van een MacBook Pro lager dan van een dikke Windows laptop.

Helaas is er geen on-site next business day garantie mogelijk bij Apple en bij vervanging van een logic board (zo ongeveer de standaard bij een hardware defect) ben je ook nog eens veel tijd kwijt vanwege een data restore. Omdat de SSD op het logic board zit wordt die ook vervangen en ben je dus al je data "kwijt". Voor mij een belangrijke reden om niet voor Apple te kiezen. De laptop mag dan wel pro zijn, maar de service van Apple is dat zeker niet. Mijn vorige twee MacBooks hadden beide een nieuw logic board nodig (onder garantie gelukkig).
Jouw beeld maakt de TCO van Macbook wel iets rooskleuriger dan in de praktijk haalbaar is. Je hebt meerdere factoren die zakelijk de TCO van een product bepalen dan enkel aanschaf min verkoopwaarde.

Een Z-book/Precision/Thinkpad W van een jaartje of 5 oud leveren nog zo een paar honderd euro op (afhankelijk van de config). Mag ik je destijds €3000 kostende Dell voor €150 komen halen? ;)
Die staat nu bij mijn moeder en die kan daar prima Facebook op draaien. :+ Het levert wellicht nog wel iets op, maar een MBP verkoopt toch een heel stuk eenvoudiger. Voor een relatief klein bedrag maak ik er liever iemand blij mee door hem weg te geven, dan weer zo'n overkritische Tweaker over de vloer te krijgen die klaagt over een krasje aan de onderkant. ;)

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 5 augustus 2020 11:22]

Anders relativeer je de post even, ik verdien ook mijn geld met mijn hardware, betekent neit dat ik voor datzelfde geld beter hardware kan krijgen wat langer meegaat en meer mogelijkheden biedt.
Je weet dat accessoires bij Apple duur zijn. Je koopt immers zelf in het ecosysteem.
Dat klopt helemaal, met een ssd is dit een zeer interessante optie en met deze huidige schermen nog steeds een concurrent voor een Windows pc.
"Apple voorziet de 27"-iMac van een 512GB-ssd en tegen meerprijzen is dat te vergroten naar maximaal 8GB." 8 TB neem ik aan.
Wat ook niet helemaal klopt: Het basismodel (€2099) heeft 256GB SSD (geen grotere optie). Stapje omhoog (€2299) heeft wel 512GB (en een snellere CPU) en die kun je wel hoger specificeren.

Mijn eind-2014 exemplaar doet het nog voortreffelijk, dat geeft me de tijd om even af te wachten hoe straks de 'Apple silicon' versie is, en of dat een beter alternatief gaat worden.
Dat basismodel is eigenlijk niet zo'n verkeerde deal, want je krijgt er ook een prachtig 5K scherm bij in een fraaie behuizing. Maar voor €200 een 512GB SSD en een wat snellere processor is geen gekke prijs voor die upgrade. De overige upgrades vind ik wel vrij prijzig.

Ik vind het nog altijd doodzonde dat Apple de target display mode heeft geschrapt van zijn 27" iMacs. Ik zou het geniaal vinden als ik de MacBook of Windows laptop zou kunnen koppelen aan de iMac en die als monitor zou kunnen gebruiken. Als ik weg ben, dan kan mijn vrouw lekker op de iMac werken en als ik thuis ben dan werk ik gewoon met een groot scherm, toetsenbord en muis verder op de MacBook of Windows laptop.
Helemaal mee eens! Vooral sinds het thuiswerken in Corona tijd baal ik er echt van dat ik mijn iMac niet als extra scherm kan gebruiken. Zo zonde om zo'n mooi scherm op je bureau te hebben staan terwijl je zit te werken op het TN paneel van je werklaptop..
Remote desktop/VNC is je vriend :)
Of opstarten via target disk mode over Thunderbolt, zelf niet geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door Khil op 5 augustus 2020 09:01]

Dat haalt het niet met een native ervaring. Het zat er vroeger wel in, dus het lijkt moedwillig de nek te zijn omgedraaid.
Volgens mij hebben de 5k-versies van de iMac het nooit gekund.
Dan zal dat waarschijnlijk de oorzaak zijn geweest. Voor de Dell UP2715K had je ook 2x displayport nodig om het scherm aan te sturen. De toenmalige Thunderbolt en/of DisplayPort standaard zal wel niet genoeg bandbreedte hebben gehad om dit te kunnen. Dat zal de reden geweest zijn dat ze het hebben weggehaald.

Maar dan hadden ze het wat mij betreft nu weer terug mogen brengen. :)
Was me ook opgevallen dat het goedkoopste 27 inch model niet uitbreidbaar opslaggeheugen heeft (vastgesoldeerde SSD?)
Waarschijnlijk wel een losse SSD; de stap naar 512GB is gewoon samengevoegd met de snellere processor. Dat is handiger met winkelvoorraad.
Zozo, van 8 naar 16gb voor 250 euro. Dat is een upgrade van 31 euro, oftewel Apple vraagt 8x zoveel. Dat is geloof ik een nieuw Apple prijzenrecord :)

pricewatch: Crucial CT8G4SFS8266

https://www.apple.com/nl/shop/buy-mac/imac/27-inch-3,3‑ghz-6‑core­­-processor-met-turbo-boost-tot-4,8-ghz-512gb#
Je kan gewoon zelf geheugen kopen en ze in de iMac prikken, je hoeft het niet bij Apple te bestellen. Dat een expert als jij dat niet wist?
Okay, dan gaan we van 2x4 naar 2x8 GB reepjes:

36,40 euro - 2x4GB - pricewatch: Crucial CT2K4G4SFS8266
62,75 euro - 2x8GB - pricewatch: Crucial CT2K8G4SFS8266

Dan is het verschil 26,35 euro. Apple vraagt dan met haar 250 euro bijna een factor TIEN meer!
8GB voor 36 euro 40...
voor mijn eerste computer kocht ik 8MB voor, tromgeroffel: 80 gulden.

[Reactie gewijzigd door Khil op 5 augustus 2020 17:46]

4MB voor 499 Gulden hier
wat grappig, een weekje geleden had ik nog voor een vriend met een iMac 27 inch Retina 2019 nog een upgrade gedaan met dit geheugen (2x8 GB) bij zijn bestaand systeem en die was superblij dat het zo goedkoop kon.
Hele mooie „game“ Imac, wellicht de laatste waarop je nog Windows dualboot kan draaien om dat game platform te benutten. Want als ik eerlijk ben zijn er nog niet bijster veel AAA titels omgezet naar Mac OS native.
Met ARM processors zal het Windows bootcamp verhaal op de Mac ten einde zijn, vrees ik. Nu aan het nadenken om mijn Imac 2017 fullspec nog snel voor een goede prijs te kunnen verkopen en dan deze te halen met de full game specs.
Wacht eerst nog even op wat game benchmark videos, voordat ik los ga in de store.
iOS-spelletjes op je iMac... ik teken ervoor!
Echt wel, gaat toch best een ding worden. Geoptimaliseerde games voor mac.
Met ARM processors zal het Windows bootcamp verhaal op de Mac ten einde zijn, vrees ik.
Windows is ook op ARM beschikbaar. Nu VirtualBox en VMware nog op ARM en dan kun je weer gewoon Windows op een Mac draaien, maar zal nog een paar jaar duren.
Windows op ARM is een niche die met het uitsterven van Windows Phone denk ik niet veel gebruikt zal worden. Commerciële software zal je dan ook vrijwel niet vinden voor ARM processoren, dus het praktisch nut is zeer gering. Daarbij denk ik ook niet dat Apple dit nog gaat ondersteunen.
Anoniem: 715452
@BugBoy4 augustus 2020 23:15
Verwacht jij hier nog wat van? Alle voorgaande ARM experimenten met Windows zijn hopeloos gefaald. Op tablet formaat is eigenlijk alleen de iPad een serieuze speler. Ik heb een Surface Go, maar als tablet is iOS gewoon fijner.

Buiten Microsoft zijn er vrijwel geen fabrikanten die wat met ARM hebben gedaan op Windows en niets wijst er op dat dit nu wel gaat gebeuren. De focus Op Windows verdwijnt bij Microsoft ook langzaam. .NET core en SQL server werken ook op Linux. IIS heeft veel betere alternatieven op Linux en je ziet eigenlijk dat Microsoft back-end services ook richting Linux pusht. Als je het maar in Azure draait. Daar zit het verdienmodel en niet meer bij Windows.

Veel applicaties die voorheen Windows-only waren worden nu steeds meer gemaakt m.b.v. Web technologie. Soms als (progressive) web-app en anders met iets als Electron. Daarmee bedien je veel meer devices. Alleen voor zware applicaties is een dedicated applicatie nog interessant, maar die wil je juist weer niet op ARM gebruiken.
De reden dat Microsoft niet slaagde met zijn ARM experiment en (voorspelling) Apple wel is dat Apple er wél 100% voor gaat. Bij Apple gaan ALLE modellen binnen 2 jaar over en als je graag met macOS werkt heb je weinig keuze.
Het helpt wel dat Apple beide ontwerpt, dus zowel de hardware als de software. Microsoft heeft een paar ARM dingetjes uitgebracht (Windows Phone, Zune) en heeft 1 ARM variant in de Surface line-up (Surface Pro X). Met zo'n mager aanbod staan je developers ook niet te springen om een complete ontwikkelstraat op te zetten. Vergelijk dat met Apple die in 2018 20 miljoen geregistreerde developers voor iOS had. Die zien allemaal min of meer hun userbase uitgebreid worden met tig miljoen nieuwe Apple devices.

Ik weet wel waarvoor ik zou gaan ontwikkelen als ik ervan zou moeten leven.
Is het dan niet goedkoper (uiteindelijk) voor je om een game PC te kopen of te bouwen? Deze kun je nl. zelf upgraden.

Als je toch Windows gaat draaien, waarom dan de extra horde van dit op een Apple machine doen?
Goed punt. Echter 12 jaar geleden ben ik geswitched van zelfbouw naar Imac met verschillende redenen.
1. Was het zelfbouwen en continue tweaken (overclocken) zat en had te weinig tijd daarvoor. Wilde simpel weg machine aan en gamen. Had ook een console gekocht en de "pc" werd meer een foto / video en soms game machine ..
2. Windows was nooit echt mijn favoriete besturings systeem sinds MS-Dos, continue hobbyen met bestanden, patches, restarts en soms crashes. Waar bij Mac OS het was echt plug en play. De ervaring is totaal anders maar had wel een gewennings periode nodig van ongeveer 3 maanden na aanschaf.
3. Prijs, prestaties & design, ja je hebt gelijk voor 4k (Dat kost mijn toekomstige game Imac) heb je hele mooie PC componenten en kan je helemaal los bij de webshops. Echter het Imac 5k scherm, de eenvoud & design (partner friendly), geen blazende grote kast met gekke kerstboom verlichting naast of op je bureau met iets mindere prestaties krijgt bij mij voorrang.
4. Verkoop prijs. Mijn huidige Imac 2017 full game spec kan ik nog verkopen voor waarschijnlijk 60% van de nieuwwaarde. Zelfbouw machines wil bijna niemand overnemen of hebben geen waarde.
Mijn huidige systeem speelt eigenlijk nog met prima frames alle grote titels op een mooie 1080p resolutie (Nee geen 4K gaming) echter waarschijnlijk wordt dit de laatste "Game Imac" en ik wil die trein niet missen want ik weet niet wat ARM gaat doen.
Hier zit ik ook mee.

Ik zit ook te twijfelen. Nu heb ik een macbook pro mid-2015.
Deze heb ik gekocht omdat ik naar macOS wilde, maar tegelijk ook blijven gamen.

Als ik nog een nieuw all-in-one apparaat wil wat macOS kan draaien en waarop ik kan gamen (onder macOS of Windows via Bootcamp) dan moet ik dat nu doen.

Alternatief is mijn huidige laptop blijven gebruiken en als deze defect is overstappen op een ARM mac en een losse game PC of laptop.

Dat laatste zal een stuk goedkoper zijn, want ik hoef dan geen dure mac meer te kopen. Een mac mini zou dan wel volstaan. Maar dan zit ik wel weer met twee apparaten. In de toekomst zal het hier hoe dan ook wel op uitdraaien.

Moeilijke keuzes :9
En: optie voor een 10GBit netwerk kaart voor € 125 extra. Dat is ook niet erg!
Vraag is wat je met 10GBit moet op je desktop...
Oke, zijn altijd toepassingen voor te vinden, vooral in de BigData en film hoek, maar voor de meeste gebruikers natuurlijk puur overkill ;)
Ik gok dat het daarom een optie is... :)
Snel je data naar een 10Gbit NAS verhuizen? Je eerste zin wordt door je tweede zin weerlegd.
Jammer, had gehoopt op een nieuw design met smalle schermranden. Ik heb nog steeds een 27 inch iMac uit 2013, en nog steeds geen reden om over te stappen dus.
Zal wel komen met de ARM lijn.
Waarom zouden ze dan ineens het design veranderen? De huidige CPUs zijn echt niet de beperkende factor in deze.
Als er pas een nieuwe design komt bij de ARM lijn zal dat niks met beperkingen te maken hebben. Maar met marketing. Door de ARM lijn in een nieuw jasje te steken dan maak je het aan de consument duidelijk dat de ARM CPU de toekomst is voor de Mac. En er zullen zat mensen zijn die niet naar de specs kijken maar alleen het nieuwste design willen hebben. Dan slaan ze ook gelijk een grote slag op het terrein van de marktaandeel van de ARM CPU. Als ze nu een nieuwe design uitbrengen dan gaan een heleboel mensen die nu kopen in plaats van wanneer Apple's cpus uitkomen en dan duurt het weer jaren voordat ze die gaan vervangen.
Apple’s eigen ARM-processor zal waarschijnlijk andere koelingsvereisten hebben dan de chips van Intel. Samen met het verdwijnen van de interne 3,5 inch harddisk schept dit mogelijkheden om de iMac een veel slankere behuizing te geven.
Geruchten gaan over een iMac op ARM die eruit ziet als een iPad Pro qua design.
Zou leuk zijn denk alleen dat het niet gaat lukken. De iPad Pro 2020 en 2018 zijn stevige iPads. Maar voor een desktop OS heb je denk ik toch wat meer reken kracht nodig. Je wilt ook wat meer kunnen doen.
De Devkit van Apple bewijst juist t tegendeel.
Dit ligt voor de hand: kin met logo eraf, bult aan achterkant overbodig zonder 3,5” drive.
Ik verwacht dat de Macs met Apple Silicon ook een uiterlijk redesign krijgen omdat Apple Silicon niet alleen een andere instructieset betekent: Apple kan nu ook zelf bepalen welke peripherals en I/O de SOC heeft. Dat zal wellicht voor integratie met andere technologieën zorgen. Ik denk bijvoorbeeld aan dingen als FaceID maar wellicht heeft Apple nog wat verrassingen in petto.
Een nieuw design zou wellicht sommigen over de streep kunnen trekken om over te stappen op de ARM-Macs.
Omdat ze een "Wauw!" factor willen hebben. Nieuwe chips zal menig gebruiker een worst zijn. O.a. een makkelijke manier om de userbase van de arm Mac's te vergroten.
Misschien ... zou maar al te graag eens het prestatieverschil zien. En dan is er nog het euvel bootcamp. Ken genoeg mensen die een Apple kopen en dan bootcamp draaien omdat ze zakelijk toch Windows software moeten gebruiken ... dat kan wel eens het einde van dit
Performance lijkt me ondertussen toch wel behoorlijk toegenomen. Zowel de CPU als de GPU en TB3
Ja maar voor webdevelopment, webdesign en lightroom voldoet mijn i7 met 24GB ram nog voldoende.
Die komen met arm en zullen wel eerst de pro’s zijn. Voordat dit naar de instappers komt ben je weer 3 jaar verder. Zo’n ding uit ‘13 is nog steeds prima als je mailt en surft.
Anoniem: 264566
4 augustus 2020 18:25
Wat is het prestatieverschil tussen de 2013 base cpu en deze? Even kijken of ik nog ga overstappen voor ARM.
Intel's nieuwe Magmalake processoren zijn veel sneller
Met het oog op de aankomende ARM lijn wel mooi dat er nog een upgrade op de intel versies komt! Hoewel ik niet vies ben van ARM cpu's in mijn huis, zou ik mijn werkstation er voorlopig nog niet op willen draaien... Dus misschien toch nog maar een keer een nieuwe iMac aanschaffen O-)
Heb 2 jaar geleden een iMac met 8GB gekocht. Dat liep echt niet. Snap niet dat het basismodel 27’ geen 16 GB krijgt.
Maar verder geweldige machine.
Ik dacht hetzelfde. Of dan nog op zijn minst bij de 27-inch bij duurdere modellen een upgrade naar 16GB. 8GB als basis vind ik wel erg karig!
Zit hier net als bij de 2019 27" iMac ook weer een achterdeurtje in zodat je zelf je RAM kan vervangen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee