Insomniac werkt aan Marvel's Spider-Man: Miles Morales voor de PlayStation 5

De PlayStation 5 krijgt een nieuwe Spider-Man-game Het spel wordt wederom ontwikkeld door first-party studio Insomniac Games, bekend van PlayStation-games Spyro, Ratchet & Clank en Resistance.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales draait om het personage Miles Morales, waar ook de animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-Verse over gaat. Morales zat echter ook al in de Spider-Man-game die in 2018 uitkwam voor de PlayStation 4.

De game komt in ieder geval op de PlayStation 5 uit, laat Sony weten tijdens zijn Future of Gaming Show. Er wordt echter niet gezegd dat de game exclusief is voor deze console, maar Insomniac is wel een Sony-eigendom, wat een release op een Nintendo- of Microsoft-console zeer onwaarschijnlijk maakt.

Het is niet de eerste keer dat ontwikkelaar Insomniac zich waagt aan deze franchise. In 2018 bracht het Marvel's Spider-Man uit, eveneens exclusief voor de PlayStation.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

11-06-2020 • 22:23

50 Linkedin

Reacties (50)

50
47
12
4
0
31
Wijzig sortering
Waar staat dat het gebaseerd is op de animatiefilm? Miles Morales zat ook al in de vorige game en was daar ook al een jongen met krachten. Dus ja ik denk dat dit gewoon een vervolg is en niet gebaseerd is op de film.
Dit is inderdaad niet gebaseerd op de animatiefilm.
 • Spider-Man: Miles Morales volgt uit het einde van Spider-Man op de PS4.
 • In de trailer hoor je Peter zelfs zeggen "now it's your turn, go be a hero.", met daarvoor nog een zinnetje die 100% verwijst naar Spider-Man op de PS4.
 • Visuele stijl komt absoluut niet overeen met Into the spider-verse.
 • Niet 1 hint over de multi-verse in de trailer.
Daarnaast kun je er wel van uit gaan dat het een PS5 exclusive is. Sony heeft Insomniac in 2019 overgenomen. Spider-Man heeft sales records gehaald op de PS4, ze gaan het never nooit op een andere platform uitbrengen. Dit is een console seller.

[Reactie gewijzigd door Chester op 12 juni 2020 00:18]

Playstation exclusive sowieso. PS5 exclusive zou inderdaad de hardwareverkopen stuwen, maar uitbrengen op PS4 + PS5 geeft je een afzetmarkt van 100 miljoen meer. Beide opties zullen verleidelijk zijn voor Sony maar ik gok voor nu dat de PS4 dit spel toch ook zal krijgen. We gaan het zien.
Dit zou meer lijken op de xbox strategie, alles overal kunnen spelen. lijkt me verstandiger voor Sony om het PS5 exclusive te maken daarmee haal je direct heel veel mensen over om die ps5 te kopen.
En waarschijnlijk de beste exclusieve sinds Gran Turismo op de PSX.
Miles Morales komt gewoon uit de comics. Jaren geleden geïntroduceerd in Ultimate Spider-man, als vervanger van Peter Parker.

Denk dat het ook weer gewoon een los staand verhaal word zoals de vorige game.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 11 juni 2020 22:32]

Ja dat klopt helemaal. Ik ben een echte Marvel fanboy met al mijn Marvel tatoeages ;) Denk alleen dat ze dit wel laten verwerven met de vorige game. Alleen het is nergens op gebaseerd dat dit game wordt van de film.
Precies, volgens mij puur een aanname van de schrijver die hem alleen van de film kent.
Misschien eerst even fact checken voordat je een nieuwsbericht plaats? Pure onzin dat deze game gebasseerd is op de animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Miles Morales zat ook in de vorige Spider-Man game (2018) en dit is gewoon een vervolg, heeft niks te maken met de animatiefilm behalve dat ze beiden over Miles Morales gaan.

Ik snap niet hoe de nieuwsposter hier zomaar vanuit is gegaan.
De animatie film is in ieder geval een aanrader. Vond hem erg leuk. Zitten wel wat cliché momenten in, maar ach.
Miles Morales als Spider-man is geintroduceerd in de comics niet in de film.
Dat is het grote voordeel van het hebben van de film licenties door Sony... game exclusiviteit voor PlayStation. Marvel mag Spider-Man gebruiken in de Marvel Cinematic Universe, Sony mag vervolgens de Marvel's Spider-Man exclusief uitbrengen voor PlayStation. Marvel en Spider-Man zijn inmiddels zulke grote namen dat ik het écht een walgelijke praktijk vind dat het exclusief is voor één platform.

[Reactie gewijzigd door HollovVpo1nt op 11 juni 2020 22:28]

Hetzelfde kun je zeggen van Mario of Pokemon... wat een walgelijke praktijk dat die alleen op Nintendo uitkomen. /s
Het verschil is dat Mario of Pokemon nooit multiplatform zijn geweest. Ze zijn altijd al Nintendo exlcusive geweest en zijn ook onder de flag van Nintendo groot geworden. Spiderman is op meerdere platforms groot geworden en ineens worden de games PlayStation exlcusive omdat Sony even een deal met Marvel gemaakt heeft.
Nee hoor dat is gewoon slim van Sony. Laat me raden, jij bent een Xbox bezitter?
Ik ben een bezitter van:
NES, SNES, N64, GameCube, Wii, PS1, PS2, PS3, PS4 Black, PS4 White, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Xbox One S, Xbone One X. Maakt dit mijn mening ineens anders?
Ja, kon ook zijn dat je frustraties hebt omdat je een Xbox bezitter bent en de exclusives die jij wilt spelen daar niet op uit komt.

Maar gezien de hoeveelheid consoles snap ik je probleem niet, ik neem aan dat je zowel de Xbox als de PS5 zult kopen?
Daar gaat het niet om, het is triest dat een dergelijk grote franchise ineens niet meer multiplatform is omdat iemand een consumentonvriendelijk spelletje speelt met de franchise rechten. Ik heb een ps4 en xbox one x en ik had spiderman veel liever op de xbox gespeeld omdat het in technisch opzicht veruit de betere console is. Hoe dat voor de volgende gen uit gaat pakken weet nog niemand, maar ik ben van mening dat je er als consument de klos van bent.
Dat noemen ze dus commercie.... Juist jou reactie geeft aan dat het dus werkt.. mensen willen héél graag Game A spelen, en die is alleen op console B te verkrijgen, dan zul je dus die console moeten kopen..

Wat een kolder dat het dan uitmaakt dat het een mega franchise is.. denk je dat het effect heeft als je Super Met Boy exclusief voor PS5 of XSX gaat maken? Tuurlijk niet.. dus zul je iets groots moeten hebben.

Daarnaast kan ik zelf geen goede Spiderman game bedenken behalve de laatste van Insomniac, maar dat kan aan mij liggen. Volgens mij was het daarvoor allemaal net-niet. Dus hoezo een grote (game)franchise opkopen.. Sony heeft Insomniac aangekocht om een goede game te maken, eigen inzicht en kwaliteit dus.
In mijn geval heb ik de ps4 gekregen en zou ik die ook voor spider man niet hebben gekocht, maargoed dat terzijde. Spiderman is een grote franchise, de films zijn stuk voor stuk kaskrakers, dat de games niet zo goed waren betekend het niet dat het geen grote franchise is, de games verkopen ook als ze minder goed zijn omdat spiderman een bekend personage is en de games een boost krijgen van de films.
Games die aan films zijn gekoppeld zijn nooit heel sterk geweest (hier en daar een uitzondering), maar een grote franchise is het zeker. Dat sony er nu eindelijk een fatsoenlijke game van laat maken is een ander verhaal.
Dat het een mega franchise in zijn totaliteit is dat klopt. Echter de opmerking was hier dat iedereen de Spidey game moet kunnen spelen omdat het zo goed is. Terwijl de Spiderman games helemaal niet zo fantastisch zijn geweest. Nu heeft Sony er een hit van gemaakt en is het raar dat ie exclusive is..

Als jij de rechten ergens van in hadden hebt, dan is het logisch dat je het gebruikt met 2 doeleinden: jezelf beter maken, je concurrenten minder laten.
Het is de gewoonte in gaming, en exclusieve producten komen ook voor in allerlei andere markten, maar er zijn best redenen om ertegen te zijn. Het limiteert de keuze van de consument c.q. het zet aan tot het kopen van meerdere functioneel bijna identieke apparaten om alle spellen van je voorkeur te kunnen spelen. DVD-spelers van verschillende merken hebben geen eigen films, en al helemaal absurd zou zijn als je met Audi en Volvo op de A2 mag en met Volkswagen en Ford op de A1. Dus we zijn het op sommige plekken gewend maar op andere zouden velen het inderdaad als zeer ongewenst ervaren. Zouden we het bij consoles niet kennen, dan zouden gamers er volgens mij ook niet naartoe willen.

Over de jaren zijn er minder exclusieve games gekomen, en ik ben daar blij mee. Het bestaansrecht van meerdere consoles komt daarmee wel wat in het geding, vooral als er helemaal geen exclusieve games zouden zijn, maar dat hoeft niet: ze zouden dan alsnog kunnen differentiëren en concurreren op prijs, features, aanvullende diensten, accessoires, enz. Zoals gezegd: vele markten overleven zonder dit soort deals. Ik vind het zelf geen grote ramp om een Playstation en een PC te hebben en vind dat een goed midden, zeker sinds Microsoft alles naar de PC haalt. Maar echt blij wordt ik ook niet van exclusiviteit.
Het is de gewoonte in gaming, en exclusieve producten komen ook voor in allerlei andere markten, maar er zijn best redenen om ertegen te zijn. Het limiteert de keuze van de consument c.q. het zet aan tot het kopen van meerdere functioneel bijna identieke apparaten om alle spellen van je voorkeur te kunnen spelen. DVD-spelers van verschillende merken hebben geen eigen films, en al helemaal absurd zou zijn als je met Audi en Volvo op de A2 mag en met Volkswagen en Ford op de A1.
Tja, maar waarom zijn er dan nog merken?

Exclusives moeten het platform aantrekkelijker maken, want als de gebruiker investeert in het platform (een abonnementje erbij, regelmatig via de store wat games kopen etc) dan is die gebruiker veel meer waard. Zeker als je ook nog eens je eigen winkel beheert en je gebruikers goed kan volgen.. die lock-in met het eigen ecosysteem is waar de waarde zit. Bijkomend gevolg is dat de exclusives de paradepaardjes zijn en er vaak meer tijd en budget tegenaan gegooid wordt vergeleken bij andere games (waarbij er ook andere belangen spelen bij de uitgevers).
Exclusives zijn ook niet het probleem. Ik juicht het toe dat Sony/Microsoft investeren in exclusives in de vorm van first party IP's of second party IP's. Het probleem is dat een mulgiplatform IP nu exclusief voor de PS5 uit komt. Zou jij het prima vinden als GTA VI exclusief voor Xbox zou zijn?
Als de nieuwe GTA op de Xbox uitkomt dan koop ik een Xbox.
Ik snap de gebruikelijke commerciële redenering achter exclusives, maar jij legt ze uit alsof ze onmisbaar zijn. Terwijl er vele andere factoren zijn om op te concurreren, en vele markten doen het zonder. Vrij dichtbij zit al een voorbeeld: je hoeft niet specifiek een Dell of HP pc te hebben om Game X of Y te spelen. En we zouden als gamers ook flink pissed worden als dat wel zo zou zijn. Toch zijn dat beide merken, die gewoon concurreren en differentiëren. Dus vanuit de fabrikanten gezien zijn exclusives zeker niet absoluut nodig, meer een makkelijke honingpot.

En vanuit gamer-perspectief zijn exclusives al met al toch onwenselijk, want óf minder keuze óf aanzetting tot aanschaf van meer hardware zonder sterke use case daarvoor (bijna identiek aan de hardware die je al had). Wie toch gadgetgek is haalt ze toch allemaal, maar je kunt je dan natuurlijk afvragen waar je eigenlijk mee bezig bent. Het is niet alsof de consoles inhoudelijk echt verschillende dingen doen.

En ook hele goede, gepolijste games kunnen gewoon uitkomen op meerdere platformen (beetje extra optimalisatie maar je hebt een veel grotere afzetmarkt dus dat kan snel uit), dus we winnen hier eigenlijk niets mee en verliezen er wel vrijheid mee. Nu snap ik dat het geen enorm groot ding is dat de strijd echt waard is, want de huidige manier van werken is niet al te gruwelijk. Maar zelfs als PS4 Pro-eigenaar zou ik bijvoorbeeld deze Spider-Man-games gewoon graag naar pc, Xbox en Nintendo zien komen. Zou ook niet weten waarom een gamer daar tegen zou zijn eigenlijk, behalve wie een ander het licht in de ogen niet gunt o.i.d.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 12 juni 2020 12:55]

Oh ik begrijp volkomen wat je bedoelt hoor :) Maar de praktijk laat zien dat exclusives doorgaans toch wel degelijk van een hoger niveau zijn (als we even uitgaan van recensies/scores) als je deze afzet tegen de multiplatform games (enkele uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Maar als merk moet je je toch onderscheidend maken; en het gaat een Sony of Nintendo niet perse om dat jij een 1 of 2 van hun games koopt; ze willen dat jij die spelcomputer in huis haalt. Ik ga er van uit dat ze dit zelf goed uitgerekend hebben; ik kan me namelijk goed voorstellen dat een spel multiplatform uitbrengen daar mogelijk helemaal niet tegenop weegt (om nog maar niet te spreken over de support die men er op moet leveren).

De consument ('die hards' uitgesloten) zal niet zomaar twee of drie verschillende consoles in huis halen, dus de taart die verdeeld kan worden heeft zijn grenzen. Natuurlijk is het vanuit het perspectief van de consument een andere discussie; want dan moet je ook gewoon Apple-apps op je Android telefoon kunnen installeren enzovoorts. Overigens vindt ik je voorbeeld van Dell of HP niet heel sterk; want tegenwoordig hang je bijna vast aan de betreffende store waarin de game wordt aangeboden (en dat is natuurlijk niet veel anders dan een platform/vendor lock-in).
Ik begrijp jou ook: sommige exclusives zijn inderdaad pareltjes door de extra aandacht die ze krijgen - hoewel er ook multiplatform games van dat niveau zijn - en zakelijk gezien is exclusiviteit een handig middel dat wordt ingezet waar het maar voet aan de grond kan krijgen. Zoals je noemt ook op pc met de verschillende digitale winkels. Bovendien gaat het in de consolewereld niet zo ver dat we echt voor elke top-game een nieuw systeem moeten aanschaffen, bij wijze van. Ik denk dat consoles succesvol zouden kunnen blijven bestaan zonder exclusieve titels, maar het blijft in ieder geval binnen redelijke perken.
Same here, baal der ook van.
Simpel opgelost toch? Een console koop je voor de exclusives, niet voor de multiplatform releases.
Dat is het grote voordeel van het hebben van de film licenties door Sony... game exclusiviteit voor PlayStation.
Voor zover bekend maakt dat niet deel uit van die deal, het kan zijn, maar dat weten we niet. Sony, ondanks dat het eigenaar is van Insomniac Games, heeft er geen zeggenschap over voor welk platform die game moet uitkomen. Het is nog altijd Insomniac die hier werkt in opdracht van Marvel, welke voor zover bekend alle rechten op Spider-Man heeft op de filmrechte na.

Wat die deal betreft. Ik betwijfel ten zeerste dat Marvel (en Disney) na meer dan een decenia werken aan het terugbrengen van alle rechten onder Marvel dan plots als een deal die ze een stapje dichterbij moet brengen ook weer deels gaat loslaten. Dat is het letterlijk niet waard voor Disney, en hadden ze net zo goed de rechten kunnen terugkopen van Sony toen Sony dat aanbood.
Sony, ondanks dat het eigenaar is van Insomniac Games, heeft er geen zeggenschap over voor welk platform die game moet uitkomen.
En waarom zouden ze dat niet hebben? Sony is eigenaar en die zeggen gewoon tegen Insomniac: playstation only.
Omdat Marvel de opdrachtgever is? Ze kunnen wel zeggen "nee", maar dan gaat Marvel wel gewoon naar een andere studio die het wel doet als dat iets is waar zij op staan.
true, maar gezien het succes van Spider-Man uit 2018 is er natuurlijk weinig reden om te gaan shoppen bij een concurrent.
En waarom zou Marvel kiezen voor een enkel platform en daarmee hun eigen markt verkleinen? Hier heeft Sony echt wel invloed uitgeoefend.
Het verbetert de banden met Sony wat betreft TV rechten. Het gebruik van Spider-Man in de films is natuurlijk niet zonder slag of stoot gegaan. En ondanks dat Sony hier ook wel van heeft geprofiteerd, is Marvel altijd de grote winnaar geweest.
Erg jammer dat ze niet de stijl uit Spider-man: into the Spiderverse ook gebruiken want dat was zo'n sterk punt van de animatiefilm! Erg mooie mix van 3d-cellshading met comic-stijl
Was de vorige game toch ook niet?
Nee maar die was toch ook niet op “into the spider-verse” gebaseerd? Heb het niet gespeeld zelf, maar dit is een leuk filmpje over de gebruikte technieken en animaties.

https://m.youtube.com/watch?v=jEXUG_vN540
Mogelijk spoilers!!!!!! Uit game 2018


Is dit niet gewoon een vervolg op die game uit 2018?? Daar kreeg Miles net zijn krachten en liet hij het zien aan Peter Parker in credits scene.
Anoniem: 1259094
11 juni 2020 22:36
Van Spider-Man op PS4 heb ik in ieder geval genoten. Helaas door tijdgebrek nog niet uit kunnen spelen, maar het is wel een aanrader. Wellicht dat ik na het uitspelen van de PS4-versie naar de PS5 kan. Ik ben in ieder geval erg benieuwd.
Jammer dat de hele stream van zulke lage slechte kwaliteit is, meer dan 1080p met 30 frames kom je niet en je ziet echt heel vaak slechte stukken daar door.

Al met al moet ik zeggen wel paar leuke spelletjes gezien, paar leuke ouwe bekende die terug komen nieuw spel in ieder geval al.

Spider-Man zag er ook wel weer leuk uit.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 11 juni 2020 22:39]

Ik heb er wel zin in, gisteren net spiderman verhaal lijn uitgespeeld. En moet zeggen dat ze daar echt een goed verhaal hebben neergezet met een goede diepgang. En dat kwam ook voor een groot deel door die niet superhelden in de game zoals MJ, Miles en May. Daarnaast heeft de game een van de lekkerste vecht mechanics die ik tot nu toe heb gespeeld en slingeren door New York blijft eigenlijk nooit vervelen. Vond het alleen jammer dat ze New York niet iets realistischer hadden nagemaakt, maar je kan niet alles hebben :).

Ik vraag me af of ze weer zo'n sterk verhaal kunnen neerzetten met Miles. Dit omdat waarschijnlijk een groot deel van de karakters nieuw zullen zijn die voor de diepgang kunnen zorgen. Vraag is ook een beetje of Peter Parker nu sterft zoals in de ultimate spiderman. Ik ga deze zeker kopen en waarschijnlijk tegelijk met de PS5.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee