Sony betaalde 208 miljoen euro voor Spider-Man-ontwikkelaar Insomniac Games

Sony nam vorig jaar Insomniac Games over voor een bedrag van 24,895 miljard yen, omgerekend 207,57 miljoen euro. Dat heeft Sony bekendgemaakt in financiële documenten. Insomniac is met name bekend van het voor de PlayStation 4 uitgebrachte Marvel's Spider-Man.

Naast het overnamebedrag blijkt uit Sony's document voor de Amerikaanse Securities & Exchange Commission, of SEC, dat de overname op 15 november werd afgerond. Sony maakte in augustus vorig jaar bekend Insomniac over te willen nemen, maar het overnamebedrag werd toen niet bekendgemaakt.

Sony kocht de studio om exclusieve gametitels voor de PlayStation te kunnen uitbrengen. Insomniac was ten tijde van de bekendmaking van de overname de veertiende interne studio van Sony Interactive Entertainment. Naast Spider-Man maakte de studio andere PlayStation-titels zoals Ratchet & Clank, Resistance en Spyro the Dragon, maar ook Windows-games.

Sony lijfde de studio in met de PlayStation 5 in aantocht. Het bedrijf ziet zich geconfronteerd met concurrentie van de Xbox X Series van Microsoft, dat eveneens studio's overnam voor exclusieve titels. Daarnaast is Google bezig met meerdere studio's die games voor zijn Stadia-dienst voor gamestreams maken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-02-2020 • 08:18

48 Linkedin

Submitter: Michelli

Reacties (48)

48
47
17
3
0
26
Wijzig sortering
Ik vind dit echt een koopje. De Spider-Man game van twee jaar geleden was echt een gigantisch commerciële succes. Ik gok dat Sony deze 207 miljoen euro redelijk snel heeft terug verdiend.
Dat is maar de vraag. Ze kopen de studio niet de mensen die voor die studio werken. Als die vertrekken heb je straks niks meer dan een leeg hulsel.
Nou nee, dan heb je nog steeds alle IP.
Ja leuk an sich maar kijk wat er onder Microsoft van Banjo en Kazooie is geworden. :'(
Je punt is? Er is anecdotisch bewijs dat in het verleden een studio wel eens leegliep? En dan is het dus alle geld te duur geweest? Ik denk dat alleen al het intellectueel eigendom op Ratchet & Clank, Spyro en Resistance al een aardig sommetje waard is.... als er dan mensen weg lopen kun je altijd die nog uitbaten. En vergeet niet dat Sony niet alleen games maakt, dus ook films met deze IP kunnen aardig wat geld opleveren.

Edit: zie reactie @Gropah hierboven. Dat veranderd de rekensom nogal.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 11 februari 2020 08:43]

Ratchet & Clank en Resistance waren beide al eigendom van Sony. Spyro is van Activision. De enige IP die Sony nu erbij heeft is Sunset Overdrive. Reden genoeg voor mij hoor. Wat een fantastische game is dat! Hopelijk komt er een deel 2 naar de PS5. Zie ik eigenlijk liever dan een nieuwe Ratchet & Clank.

[Reactie gewijzigd door Raem op 11 februari 2020 09:48]

Tweakers: Sony betaalde 208 miljoen euro voor Spider-Man-ontwikkelaar Insomniac Games
Erg jammer, dit gaat zeker banen kosten, omdat dat zo goed als bijna altijd gebeurd als een bedrijf een andere bedrijf over neemt.

Weer een game bedrijf weg, ook al blijf de naam bestaan is het geen Insomniac Games meer, nu is het van Sony.
Dit is niet anecdotisch. Ik heb al twee bedrijfsovernames meegemaakt, en beide liepen leeg.

De kopende partij is zelden geinteresseerd in iets anders dan de bottomline, en dat is funest voor mensen die daar gevoelig voor zijn.

Kopende partijen weten dit trouwens. Is al berekend en bekostigd. Acquisitie gaat gewoon door als er geld te verdienen valt. Daarbij heeft de toekomst of creatieve visie van het bedrijf geen rol van betekenis.

[Reactie gewijzigd door Epsix op 12 februari 2020 12:01]

Je hebt 2 overnames meegemaakt, dat maakt het 2 anecdotes. Pas wanneer je echt een gedegen statistische analyse doet met een groot aantal overnames kun je er echt wat over zeggen. En ik geloof echt wel dat het gebeurd hoor, ik geloof zelfs dat het een substantieel deel is, maar niet dat het altijd het geval is zoals hierboven gepretendeerd wordt. Ik kan ook anecdotisch bewijs aanleveren van gevallen waar het wel goed is gegaan. Er is geen enkele grond om nu al te kunnen stellen dat deze overname mislukt of dat de studio leeg gaat lopen.
Ok laat ik het zo stellen dan. Na de laatste acquisitie (1,5 jaar geleden) ben ik gebleven. 90% van mijn collegas vertrokken, maar ik kon een vertrek financieel niet opvangen. Ik zit nu in het bedrijf van de koper. Het oude bedrijf bestaat alleen nog in naam, en teert daar al een jaar op. We hebben recurring revenue dat nog een paar jaar goed is, en daar hoeft amper voor gepresteerd te worden. Deze recurring revenue is waar de kopende partij op uit was (en nu heeft). Na twee jaar is die inkomstenstroom op, en is het bedrijf niets meer dan de herinnering ervan. En mijn (nu) huidige bedrijf geeft daar echt geen drol om. Bedrijf wordt niet eens meer bij naam genoemd tijdens de meetings.

In de afgelopen jaar heb ik in het nieuwe team alweer 6 acquisities meegemaakt. En hoewel ik niet bij hun op kantoor zit, en niet kan verifieren of er een leegloop is geweest of aankomt, kan ik je wel exact vertellen waarom die bedrijven gekocht zijn.

De CEO van elk van die bedrijven maakt het bedrijf lean, trimt alle onnodige operationale kosten eraf, en zorgt dat de boekhouding goed is. Er wordt een jaar van te voren geen nieuw talent meer aangenomen, en de bestaande krachten worden tot het uiterste geperst. In de maanden van de (ver)koop heeft het bedrijf dan ook uitstekende cijfers, hoewel het een onhoudbare situatie is.

Ook dat weten wij als kopende partij. Maar ook dat kan ons niks schelen. Wat is de bottomline in jaar 0, +1, en +2? En hoe verhoudt dat tot de koopprijs? Alle andere praat over het behouden van bedrijfscultuur, enz. enz. zijn dikke vette leugens. En die leugens zijn zo vaak vertelt, dat ze niet eens meer als leugens aanvoelen voor die mensen. Ik heb nog keihard geknokt om het oude bedrijf waar ik zo trots op was in een vorm door te laten gaan. Maar als je baas een miljoenenbonus kan winnen op een andere manier, dan is hij toch niet meer op andere gedachten te krijgen.

Maar ik geef je gelijk. Statistische data heb ik niet. Echter ik denk dat mijn ervaring aan beide kanten the next best insight in deze affaires zijn.
De studio's gekocht door MicroSoft en EA lijken idd allemaal langzaam of minder langzaam af te sterven, terwijl de studio's onder Sony het goed lijken te blijven doen.
Hohoho Mojang is opgekocht door Microsoft en doet het geweldig!!
Insomniac Games had enkel Sunset Overdrive en misschien een paar van de kleinere mobile apps en VR games die ze hebben gemaakt. Hier is vooral betaald voor de kennis en kwaliteit, niet voor de producten die Insomniac Games zelf heeft, want dat is - opnieuw op Sunset na - praktisch niks en Sunset is zeker geen 208 miljoen waard.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 11 februari 2020 08:58]

Nee, het IP Spiderman heeft een houdbaarheidsdatum en kan door Marvel in de toekomst aan een andere partij worden verkocht. Tenzij ze zelf een IP maken - zoals Microsoft destijds met Sunset Overdrive - bezitten ze het niet.
Dat risico bestaat toch bij elke overname? Wil je niet dat mensen vertrekken, dan zul je ervoor moeten zorgen dat het aantrekkelijk is om te blijven. Iets wat Sony helemaal zelf in de hand heeft.
In dergelijke overnameprocessen is het niet ongebruikelijk dat wordt vastgelegd dat key personeel voor minimaal een bepaalde tijd na de overname aanblijft.
Sony was al publisher van die game, dus daar hebben ze zelf vooral goed aan verdient. Een developer zal toch niet het grootste deel van die taart krijgen, dus ik neem aan dat ze ook weer niet zoveel geld in eigen huis hebben liggen. Ze maken die game dan wel, maar moeten er meerdere jaren aan werken. Dat is ook erg kostbaar.
Gezien het portfolio een zeer goeie deal. ze leveren echt stuk voor stuk toppers af, waarbij sommige titels zoals ratchet al must haves worden genoemd.
Je moet alleen niet vergeten, Spyro en Crash zijn allebei van Activision. Spiderman en Ratchet zijn als IP al van Sony en waren uitgelicenseerd voor de games.

edit: spiderman ligt wat moeilijker qua rechten, maar het IP ligt in ieder geval niet bij Insomniac.

[Reactie gewijzigd door Gropah op 11 februari 2020 08:48]

Spider-man is van Marvel, niet Sony. Ze hebben inderdaad de film rechten, en misschien ook de game rechten. De vraag is natuurlijk voor hoe lang, want Disney wil die het liefst terug.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 11 februari 2020 09:25]

Spider-Man is inderdaad van Marvel.
De vraag is natuurlijk voor hoe lang, want Disney wil die het liefst terug.
En Marvel is weer van The Walt Disney Company. Dus gewoon van Disney.

Disney, Marvel & Lucasfilm liggen uiteindelijk in een hand.
Zo makkelijk ligt het niet Sony betaalde grof geld voor een deel van de rechten voor spiderman dus nee het is het niet helemaal van Marvel en dus niet van Disney.

Dit gebeurde al ruim voor dat Disney Marvel overnam. In de tijd van Spiderman movies met Toby Maguire als hoofdrol speler was Sony al een groot deel van de rschten zie ook de Playstation 2 exclusives van Spiderman games.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 11 februari 2020 09:43]

In de tijd van Spiderman movies met Toby Maguire als hoofdrol speler was Sony al een groot deel van de rechten zie ook de Playstation 2 exclusives van Spiderman games.
En dit vind ik een behoorlijk argument, aangezien Spiderman vooral door Sony flink populair is geworden in de volksmond.
Sony heeft de rechten voor films en publish (mits zij 1 keer in de 5 jaar een film uitbrengen) De merchandise rechten liggen bij Marvel (wat weer overgenomen is door Disney).

Sony heeft een deal gesloten met Disney voor 5 films. Vandaar de Avengers films en stand alone films met Tom Holland als hoofdrolspeler.

Als Disney daarna weer Spiderman in een film wilt zal het dus weer bij Sony moeten aankloppen.

Daartegen over staat dat Sony het character "Tom Holland' spiderman" niet kan gebruiken in zijn eigen versie van de Spiderman universe.

Hoe lang de film en publish deal loopt die Sony (toen der tijds) met Marvel besloten hebben is onbekend. (Natuurlijk zit Disney te azen op de rechten)
Sony heeft de rechten voor Spiderman flims EN TV series waarvan de lengte van een aflevering langer is dan 44 minuten (serieus waar). Dus vandaar dat Marvel nog steeds een Spiderman TV serie mag maken zodra de aflevering maar niet langer is dan 44 minuten:

"[Sony] has the exclusive rights to utilize the "Spider-Man" character... to (a) develop and produce live action or animated theatrical motion pictures (each, a "Picture") and live-action television series (and also animated television series with episodes longer than 44 minutes)."

https://screenrant.com/spiderman-tv-rights-shows-explained/
Spider-man is van Marcel, niet Sony. Ze hebben inderdaad de film rechten, en misschien ook de game rechten. De vraag is natuurlijk voor hoe lang, want Disney wil die het liefst terug.
Dan is Spiderman dus niet volledig van Marvel....

En uiteraard wil Disney Spiderman graag terug als deze franchise miljarden in het laatje brengt.
Maar daar komen ze dus niet helemaal uit. Ik meens ook dat die recentere discussie vooral ging over dat Disney een hoger percentage wil.

De discussie wordt dan wat troebel gemaakt door de emotionele kaart te spelen dat Sony dwars ligt en Spiderman hierdoor misschien niet meer cross franchise aanwezig kan zijn, terwijl het eigenlijk Disney is dat gewoon meer meer meer (geld) wil.

Dus ja, waar die breakup toe leidt... Misschien krijgt Disney de filmrechten op enig moment wel terug, maar Sony gaat ze zeker niet uit liefdadigheid geven :P

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 11 februari 2020 09:01]

[...]

Dan is Spiderman dus niet volledig van Marvel....

En uiteraard wil Disney Spiderman graag terug als deze franchise miljarden in het laatje brengt.
Maar daar komen ze dus niet helemaal uit. Ik meens ook dat die recentere discussie vooral ging over dat Disney een hoger percentage wil.
Film rechten != merchandise rechten.

Disney/Marvel heeft de merchandise rechten, Sony heeft enkel de film rechten. Spider-Man voor de PS4 is ontwikkeld in opdracht van Marvel, niet van Sony. Sterker, dat het Spider-Man is was ook nog gewoon toeval. Insomniac Games had van Marvel toegang gekregen tot alle personages, ze kozen voor Spider-Man.

Dat gezegd hebbende, de rechten rusten geheel bij Marvel en Sony kan er bijvoorbeeld ook niks tegen doen mocht Marvel beslissen dit spel naar andere platformen te willen brengen (voor zover ik weet heeft Sony daar ook geen overeenkomst over).

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 11 februari 2020 09:07]

Dat de game in opdracht van Marvel is ontwikkeld lijkt mij ook niet helemaal juist. In dat geval zou Sony als partij ook niet nodig zijn geweest.

Ik denk dat Sony een grote zak gele voor de licentie betaald en de ontwikkeling van de game, met als uitkomst dat zij de inkomsten van de game krijgen.
Zoiets verwacht ik inderdaad.

Sony betaalt Disney licentiegeld en misschien heeft Disney ook wel percentage van de opbrengsten onderhandeld. Gezien het succes hebben beide daar waarschijnlijk een bak geld uitgehaald. Geen idee hoe die onderverdeling is.

En dan kan Disney wel naar een ander platform gaan uit wrok of welke reden dan ook, maar welk platform.....
Xbox? Dacht het niet toch. Daar gaan ze nooit de verkoopaantallen halen, want bijna niks verkoop echt bizar goed op de Xbox. En voor gamepass is deze titel veel te duur. Zeker gezien MS nu gamepasses nagenoeg gratis uitdeelt.
Nintendo? Heeft intussen een betere installbase, maar de tech is van ander caliber.

Sony heeft de poort naar een gigantische en vrij gretige installbase en dat blijkt wel uit het succes van de eerste game.

Mocht Disney uit wrok Spiderman bij Sony weghalen dan gaat ze dat vooral een bak geld kosten. Want Spiderman 2 (als ze de kwaliteit enigszins kunnen handhaven) is bijna gegarandeerd een hit.
Dat de game in opdracht van Marvel is ontwikkeld lijkt mij ook niet helemaal juist. In dat geval zou Sony als partij ook niet nodig zijn geweest.
Dat is waarschijnlijk dan ook de reden waarom Sony niet bij de ontwikkeling zelf betrokken was... Sony is enkel de uitgever van het spel, meer niet. Marvel Games klopt bij iedereen aan om games te publiceren, dat is niks nieuws en maakt niet dat die publishers (in dit geval Sony) plots de opdrachtgever is.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 11 februari 2020 10:10]

Dit lijkt mij vrij sterk, de Marvel ip’s zijn zo groot dat ik eerder denk dat publishers een actieve houding moeten aannemen om de licentie rechten te winnen van Disney.

Blijkbaar vond Disney de verkoop aantallen van de game niet eens het belangrijkst. Want dan zou het geen exclusive zijn geweest.
Ik denk dat het een deal is geweest binnen het contract tussen Sony en Disney. Rond dezelfde periode kwam Spider-man in de films in de MCU. Disney blij met Spider-man in de MCU. Sony blij met een exclusieve game rond Spider-man.
Anders had het net zo goed een multiplatform kunnen worden zoals de Avengers game.
Ik heb even lopen zoeken en het lijkt niet makkelijk te vinden waar de game rechten van spiderman liggen. Wat ik heb kunnen vinden liggen de film rechten en de publish rechten van spiderman bij Sony. Punt is in ieder geval dat het IP er van niet bij Insomniac ligt.
Alleen jammer dat de Insomniac games mij niet echt meer kunnen bekoren sinds deze generatie, met uitzondering van Sunset Overdrive. Terwijl ik games van Insomniac op de PS2/3 echt fantastisch vond.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 11 februari 2020 08:53]

Insomniac is met name bekend van het voor de PlayStation 4 uitgebrachte Marvel's Spider-Man.
Daar ben ik het niet mee eens. Ja, ze zijn bekend door hun Spider-Man vertolking, maar ze hebben ook zeer goede bekendheid dankzij hun Ratchet and Clank, Spyro (al is dit niet hun eigen IP) en Risistance IP's.

Mooie deal voor Sony en hiermee hebben ze een sterke ontwikkelaar aan het Sony Interactive Entertainment portfolio toegevoegd. Naast Naughty Dog en Santa Monica Studio een van mijn favoriete ontwikkelaars zelfs :)

Spider-Man was een fantastische game. Ik hoop echt op een sequel hierop.
ja eens!

De ratchet en clank remake voor de ps4 was de eerste uit die serie die ik gespeeld heb, om de een of andere rede zijn die games volledig langs mij heen gegaan op de ps2 en 3... maar wat een geweldige game, een van de leukste, zo niet de leukste, platformers die ik ooit gespeeld heb. Spyro daarentegen grijs gespeeld op psx.

Spider-man was goud, daar moet toch haast wel een sequel op komen, hopelijk dit jaar veel mooie aankondigen van sony!
Hier precies hetzelfde. Wist eigenlijk niet zo goed wat ik van R&C op de PS4 moest verwachten, maar ik vond het een geniale game. En dan ben ik inmiddels al ruim de 30 jaar gepasseerd ;) Echt een zeer goed uitgewerkt concept.
Ja Resistance was vet, helaas dat de 2e geen fijne splitscreen had zoals de 1e en 3e..
Das een dure.....

Sony neemt nu een uitgever over die min of meer, zeker wat consoles betreft, exclusief voor haar eigen console ontwikkeld.

De oude aandeelhouders zijn er niet minder van geworden.
Dat is inderdaad een koopje tegenwoordig. Zeker als je kijkt naar de kwaliteiten van de studio.
Ik dacht trouwens al ergens eens gelezen te hebben dat de nieuwe Ratchet & Clank een PS5 launch titel zou zijn. Valt idd goed te rijmen met deze overname.
Is het niet zo dat een overname pas kosten heeft als er meer geld wordt uitgegeven dan wat het waard is?

Eventuele kosten die je nu kwijt bent zijn rente van een eventuele lening of een waarde vermindering van insomniac als het niet goed loopt in de toekomst.
Een geweldige game. Vooral de combat vond ik tof. Ik begon eerst als button basher maar hoe meer ik speelde, hoe meer ik gadgets en combi's ging gebruiken. Daarnaast een geweldig verhaal en uitstraling, mijn beste game van 2019.
Insomniac is vooral bekend van de Ratchet and Clank games. Ik mag ooit hopen dat er een nieuw deel uit komt,
Insomniac is geen hoogvlieger a la Naughty Dog en Guerrilla Games. Ze hebben aardige games zoals Resistance: FoM en Ratchet & Clank serie maar geen games die een onuitwisbare indruk achterlieten zoals een Uncharted, the Last of Us en Horizon Zero Dawn. Spider-Man was natuurlijk wel een mega klapper. Zij passen prima in het rijtje van Sucker Punch en Media Molecule. De 2 eerder genoemde studio's zijn van een geheel ander niveau.

Als ik Sony was, dan zou ik ook proberen Kojima Productions in te lijven en ook de rechten van MGS series van Konami overkopen. Ik hoop vurig op een MGS remake op de PS5.
Wat die Erasmus Brodau (check zijn Twitter) in zijn vrije tijd van de MGS intro in Unreal Engine 4 heeft gemaakt smaakt naar meer. Nu is ie bezig met de brug scène van MGS 2.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee