EEC-registraties noemen AMD A520-moederborden van ASRock

Moederbordfabrikant ASRock heeft enkele AMD A520-moederborden geregistreerd bij de Eurasian Economic Commission. In de listing staan ook enkele onaangekondigde B550-moederborden. Moederborden met de A520-chipset worden in het derde kwartaal van 2020 verwacht.

Afgaande op de genoemde sku's, lijken de ASRock-moederborden vooral micro-atx- en mini-itx-formaten te hebben, blijkt uit twee afzonderlijke registraties die werden opgemerkt door TechPowerUp en Tom's Hardware. Het lijkt hierbij te gaan om in totaal twaalf verschillende revisies van zes afzonderlijke moederbord-modellen. De registratie noemt ook enkele onaangekondigde B550-moederborden van de fabrikant: de B550M Dash en B550M Dash R2.0. Verdere specificaties van de moederborden zijn nog onbekend.

Volgens geruchten mist A520-chipset enkele functies ten opzichte van B550 en X570, blijkt uit eerdere uitgelekte informatie afkomstig van HKEPC. Zo kunnen gebruikers volgens de geruchten hun cpu niet overklokken met A520-moederborden, net als bij de huidige A320-chipset. Ook beschikt A520 over minder pci-e-lanes dan de hoger gepositioneerde chipsets. Ondersteuning voor pci-e 4.0 voor gpu's en ssd's ontbreekt daarnaast. De eerste A520-moederborden worden in het derde kwartaal van 2020 verwacht. Deze chipset moet de huidige A320-moederborden vervangen.

EEC-listings ASRock A520EEC-listings ASRock A520
AMD B550-chipset
De vermoedelijke A520-specificaties. Afbeelding via HKEPC

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

06-06-2020 • 17:16

53

Reacties (53)

53
53
40
0
0
7
Wijzig sortering
Oef. Maar 4 SATA aansluitingen op het moederbord? 6 is al te weinig - ik heb nu DVD-writer, cardreader, SSD, 3x HDD en geen mogelijkheid om meer HDD's aan te sluiten.
waarom zou je dan een budget bordje willen als je al zoveel storage hebt?
Ik hoef geen top-of-the range mobo voor wat in principe een veredelde plex/fileserver is. Mijn keuze lag op B450 of B550, en hoopte dat de A520 ook nog een optie zou zijn.

[Reactie gewijzigd door lordsnow op 24 juli 2024 18:13]

voor puur opslag is een sata controller denk ik een betere optie.
De A320 heeft er ook maar 4.
En er zijn er nog 2 vanuit de cpu te halen.

Maar dat gebeurt blijkbaar nauwelijks op A320.

https://www.asus.com/us/M...E-A320M-A/specifications/
Is het enige bordje in de Pricewatch met 6 Sata-aansluitingen.
Wat voor cardreader zit dan op SATA? Ik heb die alleen nog maar met USB headers gezien.
Hij kan een cardreader hebben met een externe SATA aansluiting. Die wordt doorgelust naar het moederbord zodat de cardreader zelf geen SATA controller nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 18:13]

Dit lijkt me een budget optie. Als je meer dan 4 SATA drives nodig hebt dan is deze niet voor jou. SATA bordjes zullen over het algemeen ook niet erg duur zijn overigens. Ik vind 4 redelijk veel. 2x SATA en 2x monitor lijkt me logischer eerlijk gezegd (maar zo werkt het natuurlijk niet).
Dvd brander en card reader zou ik zelf extern gebruiken met de hoeveelheid dat ik die (niet) gebruik.
Ik gebruik ze ook niet veel. Af en toe om muziek en films te rippen, en foto's te kopieren van een camera.
Die 2 zijn inderdaad erg simpel te ditchen (een cardreader zal met E-Sata-aansluiting zijn die nauwelijks meer wordt gebruikt). Beetje zoeken naar een probleem dat hij zelf veroorzaakt.
Een dvd writer?? De meesten gebruiken die allang niet meer. De SSD gaat in het m.2 slot, cardreader kan ook via usb. Kortom dan hou je 4 sata poorten over voor harde schijven. En voor de meeste gebruikers is dat ook veel. Sterker nog, met alleen het m.2 slot zou je voor veel gebruikers al volstaan.
Dan voeg je een goedkope controller toe.
Ik gebruik in mijn pc 0! SATA aansluitingen. Heb 2 nvme schijven en that’s it.
Ik gebruik ook al jaren geen sata aansluiting meer
Blijft natuurlijk een budget bord met een A520 chipset.
Als je echt meer sata poorten wil heb je een PCIe kaartje voor 20 euro met daar op 2 extra sata poorten.
ehh, je kunt aan 1 sata poort meerdere disks hangen. Ok je throughput wordt niet groter maar je dvd writer en card reader vinden dat vast niet erg.
Dan koop jij dit bordje niet, denk ik. Er zijn ook borden met meer aansluitingen voor SATA-grootverbruikers zoals jij.

Ik weet niet wat het gemiddelde aantal SATA aansluitingen is dat mensen in nieuwe PC's in gebruik hebben, maar het zou me sterk verbazen als het ver boven de één ligt. ;)
Waarom sata gebruiken voor je OS terwijl er M2 is?
Anoniem: 334725 @lordsnow6 juni 2020 22:48
Ik dacht eindelijk een goedkope serverbordje met Ryzen, maar die 4 SATA connecties is wel jammer.
Met wel twaalf A520 bordjes, ben je goed vertegenwoordigd in deze chipset range. Ik vind het zelf best veel, want bekeken vanuit de A320 worden er geheel niet veel van deze bordjes verkocht.

@AverageNL Oké, duidelijk (y)

[Reactie gewijzigd door Hackus op 24 juli 2024 18:13]

in budget OEM systemen of prijsbrekers van shops zal je die vaak vinden. Mensen die echt hun moederbord uitzoeken zullen deze vaak links laten liggen tenzij performance en uitbreidingsmogelijkheden niet belangrijk zijn (voor bvb ouderen)
in budget OEM systemen of prijsbrekers van shops zal je die vaak vinden. Mensen die echt hun moederbord uitzoeken zullen deze vaak links laten liggen tenzij performance en uitbreidingsmogelijkheden niet belangrijk zijn (voor bvb ouderen)
Ik weet wel waar ze voor gebruikt worden, daar gaat het ook niet om. Gaat om veel verschillenden modellen/types. (in 1e instantie twaalf) btw; OEM bordjes liggen niet in de winkel

[Reactie gewijzigd door Hackus op 24 juli 2024 18:13]

btw; OEM bordjes liggen niet in de winkel
maar dat weerhoudt OEM's er niet van om zulke cheape bordjes te gebruiken ;)
Budget = voor ouderen is wel erg scheef. Ik durf te stellen dat de meeste mensen genoeg hebben aan een A520. De andere chipsets zijn voor de enthusiasts.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @Hackus6 juni 2020 17:35
Ik had nog een wijziging doorgevoerd na het schrijven van de oorspronkelijke tekst, maar ik vermoed dat ik deze niet goed heb doorgevoerd: het lijkt hierbij te gaan om zes verschillende moederborden, waarvan er meerdere revisies zijn geregistreerd. Inmiddels staat de wijziging er wel in.
Die A520 zal dan wel als instapmodel bedoeld zijn? Lijkt me dat je dan wel veel inlevert als je een Zen2 of 3 processor hebt en geen PCIe Gen 4 support op je moederbord. Of AMD levert nog een tijdje Zen+ processoren voor het budgetsegment?
Mwah, de low end CPUs uit de zen 2-3 reeksen kunnen prima op deze bordjes. Niet iedereen heeft een high end ssd of gpu (hebben gpu's uberhaupt al baat bij pci-e 4?). Ik denk dat de doelgroep van deze bordjes vooral diegene met een Ryzen 3 of apu zijn.
HPU's gebruiken nog geen PCI-e 4 (en alleen de allerduurste gaan er ooit profijt van hebben), SSD's zijn op papier behoorlijk wat sneller, in de praktijk merk je hier zo goed als niets van.

In veel situaties is een SATA SSD nauwelijks trager dan een PCI-e 3.0 SSD.
De laatste AMD GPU's(5600/5700) ondersteunen wel PCI-e 4.0 x16. Zal verder niet echt veel uitmaken(net als met de nvme SSDs op dit moment) maar ze ondersteunen het wel iig.
Als je Vram vol zit, dan is een snellere verbinding naar cpu en geheugen wel erg fijn:

AMD heeft de RX 5500XT uitgebracht met een controller die pci-e 4,0 is en maar 8 lanes ondersteunt.

Dit betekent dat je op een A520 (en alle borden behalve X570/B550 ) terugvalt naar pci-e 3.0 met 8 lanes.
En bij weinig Vram (AMD heeft net aangegeven dat 4GB tegenwoordig te weinig is) geeft dit dus een bottleneck en duikt je performance.

https://www.tomshardware....md-rx-5500-xt-vram-pcie-4
Dat hangt helemaal van je systeem/configuratie af. Toevallig vandaag een review geschreven over gebruik van NVMe via een M.2 adapter-kaart. De Sata-600 SSD is in aspecten vele malen sneller dan de NVMe, dit is echter door het gebrek aan native ondersteuning voor NVMe in een ouder systeem.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 24 juli 2024 18:13]

Meeste applicaties zoals games laden nauwelijks sneller op een NVMe ssd op hardware die het ondersteund. Of het scheelt 0,1 seconden.
Heb niets tegen NVMe ssd’s hoor (zelf een 1TB 970 evo in mijn pc) maar mensen moeten er geen wonderen van verwachten.
hebben gpu's uberhaupt al baat bij pci-e 4?
neen, ver van zelfs
Als je genoeg Vram hebt niet, als je net te weinig hebt wel: https://www.tomshardware....md-rx-5500-xt-vram-pcie-4

Even info aangevuld (hoef je de test niet zelf te bekijken): AMD heeft de RX 5500-kaarten dus een PCI-E 4.0 controller gegeven met maar 8 lanes. Als je die draait op een bord met pci-e 3.0 heb je dus ook maar die 8 lanes en heb je dus een flinke performance-drop als je maar 4 GB Vram hebt en dat niet voldoende is. Bij de test met pci-e 4.0 was dat veel minder.

[Reactie gewijzigd door White Feather op 24 juli 2024 18:13]

Interessant om lezen, bedankt voor de link.
Jammer dat ik je geen +2 kan geven.
ja bepaalde SSDs hebben er baat bij. voor GPUs nog niet.
9x USB waarvan 1x SuperSpeed. Die andere 8 zijn dan toch niet USB 2.0? Of stuurt de processor ook nog USB-poorten aan?
Ik verwacht gewoon 3.0 poortjes. Maar de naamgeving is zo'n ramp dat het ook 2.0 zou kunnen zijn. De naamgeving van wifi is makkelijker en zou ook voor usb beter kunnen gelden. Bijv. 802.66a, 802.66f, enz. Dat verandert tenminste niet.
Zal waarschijnlijk dezelfde configuratie zijn als bij A320:
6x USB 2.0
2x USB 3.1 gen 1 (aka USB 3.0, 5 Gbit)
1x USB 3.1 gen 2 (10 Gbit)

En de cpu heeft natuurlijk ook nog USB-aansluitingen die je kunt gebruiken (mits moederbordfabrikant dit ook heeft gebruikt.
Is er bekend wat er wordt bedoeld met "derde kwartaal"? Is dat vanaf juli of bedoelen ze daar september mee?
3e kwartaal is van begin juli t/m eind september.
Ja, dat begrijp ik. Maar ik bedoelde of er al specifiekere informatie bekend was. Begin juli of eind september scheelt bijna 3 maanden. Op juli zou ik nog wel willen wachten voor een budget moederbord, maar september is dan wel weer ver weg.
Goedkope mini atx bordjes voor am4?
Goed genoeg voor een 4-/5000 APU build, bring it on!
Nu is het idle verbruik van Zen 3 nog niet op het lage niveau van de het meest recente Intel aanbod (Guru3D) wat zen 3 nog niet zo aantrekkelijk voor een 24/7 server die veel idle draait.

Als ik daar even aan voorbij ga zouden deze bordjes zich wel goed kunnen lenen voor een eenvoudige thuisserver of een HTPC. Die thuisserver moet dan vaak actief zijn, of niet altijd aan staan. Grafisch en overklokken is voor een server niet zo spannend, en als er niet gegamed wordt op een HTPC dan hoeft de PCIe generatie ook niet bepalend te zijn voor een keuze. Misschien dat deze borden met minder toeters en bellen er positief uitkomen in stroomgebruik. ASRock zou in het verleden hebben laten zien dat kunstje goed te verstaan.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 18:13]

1) Zen 3 is er nog niet, die komen pas later dit jaar, je bedoelt waarschijnlijk Zen 2.
2)
Intel 9700K: 57 watt
Intel 9900KS: 69 watt
Ryzen 3600: 62 watt
Ryzen 3900X: 77 watt

En:
Note: This round we used an X570 ROG Crosshair VIII Formula, opposed to earlier process tests on other motherboards, this mobo is responsible for slightly higher (>10W) wattage, likely all the RGB LEDs are responsible for that.
Je moet er dus nog 10 watt afhalen bij de AMD’s om tot een eerlijke vergelijking te komen. Ze gebruiken dus zo goed als hetzelfde in idle.

Beide zijn niet zuinig in een server. Daar zul je toch een 3400G moeten nemen dan: 27 watt.
Zen 3 is er nog niet, die komen pas later dit jaar, je bedoelt waarschijnlijk Zen 2
My wrong. Ik baseerde mijn uitspraak op de Guru3D review van 3100 (X) Ryzens. Deze review vond ik toen ik de vraag beantwoord trachtte te krijgen of (en liever ook waarom) Ryzen (los van de generatie) inderdaad iets meer gebruikte dan vergelijkbaar Intel aanbod. Ik nam aan dat 3100 t.o.v 3000 Zen 3 moest zijn :/ (Assumption is the mother of all f...ups).

Maar dank je voor de reactie, het zet mij wat verder aan het werk. Ik ga een nieuw servertje bouwen (vervangt Sempron LE-1250 uit 2009) en ben geïnteresseerd in deze moederborden. Ben met belangstelling dat Grote zuinige server forumtopic aan het volgen, volgens welk topic Intel qua zuinigheid nog steeds de scepter zwaait. Heb me nu iets beter kunnen inlezen. 3400G, met IGP, dus een logische keuze voor een server, mee eens. De 3400G is wel Zen+ en heeft nog een 12 nm voor de CPU en (eigenlijk een doorstap van de 14 nm) resolutie) en 14 nm voor de IGP, tegenover 7 nm voor Zen 2. Waarschijnlijk zal een Ryzen 3200G nog wat energie kunnen besparen, want een iets lagere klok voor CPU en IGP en een kleinere IGP.

Wel is het zaak om te kijken of een A320 serie ook niet zou voldoen, terechte opmerking van je hierboven. De use cases voor zo'n server zijn vaak wat minder spannend. Alleen het energiegebruik van 520 t.o.v. 320 kan nog een argument zijn. Als die besparing dan tenminste niet wordt weggegooid door RGB leds. Met wat ik weet gebruiken die chipsets vaak de procede-resolutie van een vorige processor generatie. Mogelijk heeft 520 hierin t.o.v. 320 een stap gemaakt. De AMD AM4 chipset product page vermeldt A520 nog niet. Wel wordt een algemene opmerking gemaakt over het gebruik van 14nm FinFET process technology. Dit kan erop duiden dat tussen A320 en A520 geen verschil zal bestaan op het vlak van proces, en dus zuinigheid. Maar dit laatste is mijn interpretatie.

Edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 18:13]

Ik zit in hetzelfde schuitje. Ik kijk naar een mogelijke (noodzakelijke) upgrade voor mijn huidige Intel server. Mijn oog was gevallen op de 3200G CPU. Is er een goede reden om toch voor de 3400G te gaan?

[Reactie gewijzigd door lordsnow op 24 juli 2024 18:13]

Kijk zelf ook even naar dit Hardware Info artikel. Dat nuanceert de boel nog iets meer.

Het hangt een beetje af van wat je server moet doen. Staat het ding veel duimen te draaien, dan wil je een laag idle verbruik. Dan moet je denk ik kijken of je met een zo laag mogelijk geconfigureerde processor wegkomt. In dat geval zit je niet te wachten op Vega 11 graphics, virtuele cores en een hoge klok. Nu is Ryzen 2000 Zen, en 3000 Zen+, Zen+ is een kleine architectuur verkleining van 14 naar 12 nm, maar alleen voor het CPU gedeelte, de IGP zijn voor zen en zen+ beiden 14nm. Wil je zo zuinig mogelijk kan je dus beter de 3000 serie doen.

Maar dacht je dat het kiezen van een server AMD processor moeilijk is, wacht maar tot je moederborden gaat zoeken. Zelf zoek ik iets met 2 netwerk aansluitingen. Dit is lastig. Er zijn enkele borden, maar in het AM4 aanbod kom ik heel snel in de kerstboomborden terecht met veel te veel functionaliteit. Een tussenweg lijkt er niet. Kiezen voor AM4 betekend voor mij een aparte NIC plaatsen. Wanneer je aan een netwerkaansluiting genoeg hebt, dan is de situatie wat rooskleuriger. Om die reden trok dit artikel mijn aandacht. Hopelijk probeert Asrock echt iets van die bordjes te maken. Goedkope AM4 bordjes zijn er genoeg, met name de middenmoot mist, goed geconfigureerde cut the crap borden zijn er nodig.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 18:13]

Dat je met een a520 bord niet zou kunnen gaan overclocken moeten we ook niet al te letterlijk nemen, op a320 borden kan je ook gewoon overclocken.
Een nieuwe Deskmini misschien? Nu zit er nog een A320 in, waarvan ik niet verwacht dat die support krijgt voor de 4000 serie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.