EA verbetert met algoritme oude video’s voor Command & Conquer-remaster

Electronic Arts gebruikt een algoritme om de oude, originele fullmotionvideo's uit Command & Conquer te verbeteren. De opgeschaalde versies worden gebruikt in de remaster van Command & Conquer, waarvan de releasedatum nog onbekend is.

Producent Jim Vessella licht in een video toe welke pogingen zijn ondernomen om de oude fmv's in een verbeterde vorm te kunnen gebruiken. Die liepen op niets uit, zodat werd besloten de beelden op te schalen via een algoritme. Daarvoor heeft EA ook fans uit de community benaderd. Niet alleen de resolutie is verhoogd, maar ook de audio is verbeterd. Daarnaast is de oorspronkelijke framerate van 15 frames per seconde verhoogd naar 30fps.

Van het resultaat wordt een klein stukje getoond in de video van Vessella, waarin een oorspronkelijke fmv-scène naast de vernieuwde versie wordt gezet. Hierin is de stoïcijnse generaal Von Esling te zien met zijn rechterhand Nikos Stavros. Ook huurling Tanya Adams is aanwezig, wat niet op Stavros' goedkeuring kan rekenen. In de video wordt de speler opgedragen een Sovjet-basis binnen te dringen om Albert Einstein te bevrijden.

Vessella vertelt dat er nogal wat pogingen zijn ondernomen om de oude opnames terug te vinden. Uiteindelijk bleken ze niet te zijn vernietigd en worden er twee tapes gevonden met opnames in de D2M-64M-standaard. Vessella omschrijft het als een 'extreem zeldzame standaard'. Toen na verloop van tijd een bedrijf was gevonden dat de tapes kon digitaliseren, bleken de vqa-opnames op de banden te zijn gekopieerd voor back-updoeleinden, waarvan de kwaliteit volgens Vessella bijna nog slechter was dan wat EA al in handen had.

De gevonden banden bevatten ook beelden van achter de schermen die eerder niet bekend waren; het gaat om vier uur aan materiaal dat in de komende remaster wordt opgenomen in de vorm van een soort bonusgalerij. In feite is het een groot ontgrendelmechanisme, waarbij spelers voor elke voltooide missie een stukje van de beelden kunnen vrijspelen, maar het kan ook gaan om een oude foto of een speciale, nog niet eerder uitgebrachte audioclip.

Door Joris Jansen

Redacteur

06-03-2020 • 16:47

111 Linkedin

Reacties (111)

111
110
51
4
0
49
Wijzig sortering
Ars Technica heeft ook een interessante video met 1 van de orginele makers van de C&C serie over de productie van de serie. Zeker een aanrader om te kijken. Daarin word onder andere genoemd dat ze eigen compressie hadden geschreven om de video's op CD te kunnen krijgen en te kunnen streamen, omdat dat rond die tijd technisch nog niet goed genoeg was :P
Ik wou hem al posten, die hele serie is wel gaaf.
Yup, echt het kijken waard. Wonderbaarlijk hoe die oude games soms tegen problemen aanliepen en hoe ze dat probeerde op te lossen met de apparatuur van die tijd. Echt heel interessant. En dan sta ik af en toe nog te haten hoe sommige games het tegenwoordig niet kunnen met ik weet niet hoeveel rekenkracht meer.
Ja dat is het bizarste. Dat je in 1994 moeite had met pathfinding op een 66mhz cpu is prima, maar als je 2 hyper efficiënte cores op 3.5ghz hebt moet dat toch wel goed kunnen.

Maar tegenwoordig kan je dingen fiksen na release en dat geeft minder druk denk ik. Toen moest het gewoon goed zijn als het naar de pers ging. Tegenwoordig trap je er nog een paar weken patches achteraan en dan is het wel goed.
Dat is denk ik niet het enige, juist omdat er meer rekenkracht is word er steeds minder gezocht naar optimale oplossingen en is het al snel goed genoeg. Starcraft 2 heeft bijvoorbeeld een bottleneck op CPU. 1 core word ongeveer compleet gebruikt voor pathing en AI terwijl de andere al het andere op pakt (en dan nog uit zijn neus vreet). Toch lijkt mij de pathing voor C&C net zo moeilijk als voor starcraft 2 omdat er destructables in zitten en flink wat units (hoewel ik zo niet kan herinneren of er in C&C een unit cap zat). Misschien dat de mappen in SC2 wat groter zijn, maar ook dat betwijfel ik wel een beetje.
Destructables heb je ook in SC2 hoor, alle gebouwen zijn vernietigbaar (maar het grootste pathing probleem zullen waarschijnlijk bij beide spellen de andere bewegende units zijn)
Top video! Thnx
Heb de originele CD nog liggen, geweldig spel :)

Onlangs geprobeerd red alert 2 te spelen maar krijg het niet goed genoeg speelbaar op Windows 10. Schandalig dat EA die bundel nog durft te verkopen ondanks dat de meeste spellen het niet doen en sowieso de multiplayer servers al lang uit staan.
en sowieso de multiplayer servers al lang uit staan.
Pardon?
https://v1.escapistmagazi...-BF2-Red-Alert-3-And-More

Generals werd bijv. nog volop gespeeld voordat de servers werden uit gezet.

[Reactie gewijzigd door Meessen op 7 maart 2020 12:21]

Ik dacht dat je het over Red Alert 2 had..

Generals is nog wel te spelen @ https://cnc-online.net/en/
Ben ik bekent mee ja, maar er zijn niet genoeg spelers daar (nu maar één online). Helaas vaker het geval wanneer het niet de officiële servers zijn.
Denk dat iedereen Zero Hour (de uitbreiding) speelt.
Zero Hour is helaas lastig aan de praat te krijgen op mijn win10 pc...
heb al een paar uur geprobeert :(
Heb het wel werkende gekregen onder dosbox, maar ging ook niet zonder slag of stoot voornamelijk op een resolutie groter dan 320x240 krijgen was een probleem.
Zelfde ervaring. Heb het C&C Ultimate Collection pakket voor Origin gekocht, maar RA2 start totaal niet op in Win10. Met wat community updates krijg ik het wel aan de praat, maar crasht regelmatig.

RA2 is nog wel te spelen via CnCnet: https://cncnet.org/red-alert-2 - zie nu 230 spelers online.
Schijnbaar ook te spelen (en gratis te downloaden!) via https://xwis.net/forums/index.php/topic/163831-how-to-play/
Download dit! https://cncnet.org/ Ik speel RA2 nog regelmatig met vrienden.
Ik haat EA met een passie, maar dit zal toch één van de grote uitzonderingen zijn waarbij ik niet alleen weer eens wat van ze koop, maar het ook nog ga pre-orderen als dat mogelijk wordt.

Tot nu toe doen ze gewoon alles goed in deze remaster. De originele filmpjes, de originele muziek, de originele gameplay met HD graphics, multiplayer, een deel van het oorspronkelijke ontwikkelingsteam erbij betrekken, 0,0 microtransactions... Het is heel erg on-EA hoe dit ding ontwikkeld wordt, maar misschien hebben ze de boodschap na al die jaren eindelijk eens door.
Waarom pre-orderen?
C&C, oh nostalgie!! O+
Ik kijk er zo naar uit om deze remaster te spelen. :D

Mooi resultaat, maar jammer dat men geen AI erop lost heeft gelaten zoals men gedaan heeft op de eerste film ooit: aankomst van een trein op le Ciotat van de gebroeders Lumière.

Dan had het resultaat nog een pak verbluffender geweest denk ik.
Ik ga het niet spelen.. Ik laat games uit die tijd zoals ze zijn in mijn geheugen.. Ik was destijds helemaal gek van de C&C serie, samen met Doom en Quake helemaal grijs gespeeld op de PC (was ook weinig anders).. Als ik het nu weer ga spelen na bijna 25 jaar valt het waarschijnlijk alleen maar tegen en is je herinnering eraan verpest.. De vooruitgang in videogames is enorm geweest de afgelopen 25 jaar..
Dubbel zo bij RTS games.

Als je kijkt naar shooters zoals Doom of Quake uit die tijd, dan vertalen die redelijk goed naar de moderne tijd. Het schieten van kamers vol monsters is conceptueel niet erg veranderd, en ook de manier om jouw karakter te besturen is niet wezenlijk anders. Let wel, je zult bij Doom en Quake wat key-bindings moeten aanpassen, maar het is ongeveer het zelfde zoals moderne shooters zoals Dusk en Amid Evil.

RTS games hebben dit geluk niet. Veel oude RTS games (20+ jaar oud zoals de C&C klassiekers) hebben hele beperkte input mogelijkheden ten opzichte van moderne RTS games. Als je ooit Forged Alliance Forever hebt gespeeld, dan zal elke andere game houterig en beperkend aanvoelen.

Ik heb zelf wel eens Command and Conquer online gespeeld, lang na de originele uitgave. Een jaar of vijf geleden probeerd ik C&C:Tiberium Dawn via CNCNET en dit was een schitterende unieke ervaring. Maar ook een die ik alleen kan waarderen in een historisch perspectief. Het bedienen van een game via zulke ouderwetse inputs is een uitdaging in frustratie en geduld: Geen building queue, geen complete move commando's, geen selection groups, geen optie om meerdere production buildings te bouwen.

Ik kijk soms nog wel eens FMVs terug van Command & Conquer: Tiberian Sun. Het was een belangrijke game voor mij, in mijn vormende jaren, maar ik begrijp ook dat het mijn waardering heeft gekleurd. Zou ik ooit een volledige remake van C&C:TS willen spelen? Denk het ook niet.

Mocht je nog nooit C&C hebben gespeeld? Ga dan naar CNCNET en speel de eerste drie delen gratis op Windows en Linux. Koester anders je herinneringen en bezef dat jij en ik ook ouder worden.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 6 maart 2020 19:25]

geen selection groups,
In C&C kun je gewoon groepen definiëren via Ctrl-#.
*klik* Building, Unit Ready *klik* Building, Unit Ready *klik* Building *klik* Unable to comply, building in progress (oops), Unit Ready *klik*

Zucht, ja :p
Als je een klassieker wilt aanhalen dan in het wel Dune II: The Building of A Dynasty.
Wat heb ik daar veel uren in gestoken. De remake daarvan Dune 2000 was heel erg prut.
Vond 2000 nog wel te vreten. Er is een open source remake van de engine die met de originele game files ook best authentiek maar speelbaar is ;-)
C&c is zo heel erg nog niet, maar ik ben alleen bekend met Zero Hour en sinds een week speel ik Suprême Commander dus ik hang ook in 2003 qua input ;-)

Dune II, nou DAT is bijna onspeelbaar tenzij je de open source high-res remake speelt... ;-) die is dan wel weer te doen, heerlijke nostalgie.
doom 2016 is zeker een waardige opvolger
Een compleet nieuwe game is niet hetzelfde als een remaster natuurlijk. En om weer terug te haken op de topic, van heel de C&C serie (ik vond ze allemaal echt geweldig!) zijn ze niet allemaal even goed gerijpt. Van het 2D tijdperk voel ik er niet veel voor om verder terug te gaan dan red alert 2 (die is ontzettend goed gerijpt zelfs!) en van het 3D tijdperk zou ik niet eerder dan C&C 3 gaan. Vooral Generals is niet mooi oud geworden
Ik vind juist C&C en RA beter te pruimen dan Tiberian Sun en RA2 als ik eerlijk ben. Geen idee waarom
Tiberiansun ziet er schitterend uit
Speel generals nog maandelijks maar ik heb C&C 3 dan ook nooit gespeeld ;-)
Soms verbaast het me wel hoe gaaf sommige oude games nog steeds zijn (weliswaar met mijn roze bril bekeken).

De Baldurs gate games zijn bijvoorbeeld nog steeds heel gaaf om te spelen en veel beter dan veel van wat tegenwoordig voor crpg door moet gaan.
Probeer eens Divinity: Original Sin 2 eens! Een moderne CRPG die zeer uitgebreid is; geweldig spel, zeker als je een liefhebber bent van Baldur's Gate!
Eens, dit had ik dus met de age of empires 2 hd versie.
Ik had bij de HD remaster wel graag gehad dat er een manier zou komen om de resolutie aan te passen of te supersamplen. AoE draait echt prima maar is zo ver ingezoomd op me laptop dat het onspeelbaar is. Hoe hoger je resolutie is hoe meer je van de map ziet dus mijn oude 1366x768 laptop is zo dichtbij ingezoomd dat het net is alsof je de Sims speelt
misschien moet je de definitive edition eens proberen. Die hebben ze echt heel goed gemaakt.
Ik speelde toen ook loadrunner!!
Ah die inderdaad haha
Vergeet Anno & Age of Empires (waarvan de "remake" zeer goed ontvangen is) niet en nog verder terug Dune 2 - Battle for Arrakis zoals het ooit begonnen is voor Westwood Studios!

Ik zelf sluit me aan bij jou 25 jaren verhaal. Destijds was gaming zeer anders en internet, no where near mainstream! Maar het lijkt me voor nieuwere generaties mensen ook vooral interessant om te zien hoe het destijds gedragen/gegamed werd. Toch is hier blijkbaar een markt voor of zal ik zeggen een gebrek aan goede single player/multi-player games heden daags, dat we genoodzaakt zijn het oude opnieuw aan de man te brengen en daarvan toekomstige invloeden moeten verwekken!?


GDI - Story
NOD - Story

[Reactie gewijzigd door Raan7 op 7 maart 2020 02:54]

Dat is waar voor heel veel spellen. Maar mijn ervaring met C&C is toch anders. Gelukkig maar. Als ik het installeer en even een game start, merk ik vaak 3 uur later dat ik nog steeds bezig ben.
Precies hoe ik er ook over denk.
Daar sluit ik mij bij aan. Ik heb de eerste versies ergens liggen als bundel (first decade oid), nog eens opgestart voor de lol, maar is eigenlijk zó simpel dat het niet meer interessant is. Heel af en toe wil ik Red Alert en de uitbreiding nog wel eens spelen, maar dan op de ouwe PC die daar nog steeds voor staat. Dat spelen gaat dan bijna routinematig... ;-)
Komt omdat ze voor de trein video de originele film hebben gebruikt. Voor de FMVs hebben ze alleen de super lage resolutie 15fps filmpjes van de originele of de iets betere van de console versies.
Hoe is de kwaliteit van een originele film uit 1895 denk je?
Beetje afhankelijk van o.a. de gebruikte korrelgrootte. Maar -goede kwaliteit- film materiaal zit al sinds ~1880-1890 op een "resolutie" van 4k of zelfs meer.

Al is het niet heel goed te vergelijken gezien korrels geen pixels zijn en ze zijn binnen dezelfde frame al niet eens van dezelfde grootte. Maar we kunnen eigenlijk belachelijk ver terug remasteren tot op een deftige resolutie.
#til

Maar hoe is de framemate dan? Aangezien ze voor een foto toen al op een sluitertijd van een halve minuut zaten?
De film in dat voorbeeld was 16 FPS, maar het was een relatief simpele scene. Daardoor kon je met AI interpolatie dat verbeteren tot 60 FPS.
Er zijn ook wel wat mooie voorbeelden op YouTube te vinden van ongekleurde film van rond 1910, dat zeker niet onderdoet voor een fullhd video van nu.
Beelden die vroeger gefilmd zijn op ‘film’ hebben niet echt een resolutie zoals we tegenwoordig gewend zijn aangezien de resolutie dan letterlijk de zilverkristallen op de ‘film’ zelf zijn (in practische zin: oneindig ;)) . Onze herinneringen van oud beeld materiaal zijn gevormd door het gedrocht dat video heet helaas
Ook niet denderend.
Maar Film heeft geen resolutie (niet zoals tegenwoordig). Voor film is de focus veel belangrijker, en dat is makkelijker scherper te maken met AI. (Doen ze ook voor hubble photos etc.) Er zit eigenlijk een hoop 'informatie' op film.

Die Film heeft gewoon een stuk meer om me te werken dan deze filmpjes die zwaar gecompressed zijn en dus het absolute minimum zijn om het op de CD-roms te zetten.
Makkelijk beter dan deze opgepoetste versie.
Hoe is de kwaliteit van een originele film uit 1895 denk je?
ERG goed, zolang ze maar de originele film rollen of zo hebben en het goed remastered is, heb zat Blue-Ray films van de jaren 80 en 90, en ze zien er erg goed uit, zo goed soms dat je zou denken dat het net gefilmd is, of beter gezegd een nieuwe film is.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 6 maart 2020 19:10]

Bizar, ik wist dat je met machine learning een eind kunt komen, maar dit ziet er bijna ongeloofwaardig uit...
Blijft een fantastisch spel.
Ik speel dan ook graag Red Alert van OpenRA
Wil je het echte C&C gevoel, speel dan de versies van CNCNet.org.
OpenRA is alleen totaal verschillend van orginele C&C, er is ook geen shroud maar fog of war, hoop dat ze dat niet flikken in de remaster.
OpenRA is een geinig project, met name voor modders, maar het speelt totaal niet als de originele games.
Ongeveer 25 jaar geleden was dat mijn eerste pc game en heb erna bijna alle versies gekocht tot ze het bij de laatste versie vern**kt hadden. Ik ben nu 44 maar ik deze graag wel eens spelen :) en zonder inbelmodem😬
Grappig, hier precies hetzelfde verhaal.......Ben ook 44 trouwens :P
Deel 4 had helemaal niks met C&C te maken. Je kon niet eens iets doen waar het in een echte C&C game om draait......BOUWEN. En dan naderhand gaan lopen klagen dat de verkoopcijfers tegenvallen. Ik mis Westwood.

Ook de vele mods en maps die je kon downloaden was super :)

[Reactie gewijzigd door Andreshoi op 6 maart 2020 22:45]

dat is hetzelfde als met Dawn of War, 1 was leuk, 2 was okay tot leuk, 3 is echt om te huilen.

Alles wordt gemuteerd in MOBAS of Tower Defence.

De laatste fatsoenlijk RTS die ik gespeeld heb was volgens mij Act of Aggression en Grey Goo.
Hier nog een 44’er! Check openra.net... Heel toffe community based upgrade van de originele RA. Ik vind deze eigenlijk veel leuker dan het origineel. Er zijn een paar zeer nuttige upgrades gedaan zoals het kunnen bouwen van meerdere units in een Cue kunnen plaatsen en de ai is veel beter...
Misschien offtopic maar hoe worden deze graphics genoemd? Ik kan me veel games herrinneren uit de jaren 90 die deze "photorealism" pixel graphics gebruikte.
FMV staat voor full motion video, er was gewoon nog geen goede codec om de clips klein genoeg te maken om mee op de cd te kunnen in die tijd, dit is nog van voor het divx tijdperk.
FMV staat voor full motion video, er was gewoon nog geen goede codec om de clips klein genoeg te maken om mee op de cd te kunnen in die tijd, dit is nog van voor het divx tijdperk.
Klopt, FMV was ook in de jaren 90 voor de Amiga CD32 hun spellen, en Sega en meer apparaten, en je kan zelfs een Commodore Amiga CD32 FMV kaart kopen en in je Amiga CD32 doen, en kon je Video-CD er op afspelen, er was een aardig collectie al aanwezig in 1993, en is zelfs een Video-CD van Fast & Furious 4 uit 2009 :-)
FMV op een lage resolutie? :P
Cell shaded graphics?
Hadden ze niet beter gewoon die filmpjes opnieuw opgenomen met de hedendaagse technieken en middelen, in 4K bv? Fragment in de remaster is wel betere kwaliteit dan het origineel, maar nu ook zeker niet spectaculair...
Sommige acteurs van de FMV's zijn al helaas overleden en sommige hebben alle banden met EA afgekapt zoals Joe Kucan (Die Kane speelt). Hij kwam alleen terug voor C&C 4 omdat niemand anders Kane kan spelen behalve hij. Dus alles opnieuw opnemen etc zou onbegonnen werk zijn.
EA kan die magie nooit terugbrengen, daar haten ze gamers teveel voor :)
Mijn Pa is 73 en sinds 1995 speelt hij C&C en RA nog steeds regelmatig. (voornamelijk Skirmish)

Het zijn zowat de enige "geavanceerde" spellen die hij kan spelen, engels begrijpt hij nauwelijks dus spellen met veel verhaal of geschreven teksten om dingen uit te leggen zijn snel te moeilijk en pruimt hij niet.

Tiberian Sun heeft hij ook nog gespeeld, maar toch komt hij alleen nog terug op C&C en RA.

De Remaster ga ik hem vast wel blij mee kunnen maken.
Het heeft ook zo zijn charmes de spellen uit de tijd voor het 3D Accelerated tijdperk en de nodige skillmastering bouw je ook heel anders op als in een iets logischer process wat voor jan en alleman te begrijpen is wat afstamt uit het Atari MSX & Commodore tijdperk.
Vroeger wel RA gespeeld via een 28k8 modem op Westwood. Op een 486DX100. Man man, waar blijft de tijd.
Het heeft wel een heel erg groot "smoothing" gehalte. Een beetje hetzelfde effect als wanneer je in een emulator hq4x (of vergelijkbaar) aanzet.

Natuurlijk een stuk beter, maar het lijkt er niet op alsof ze nog ergens de originele opnames hebben...
Ze zouden er eigenlijk eens naar moeten zoeken. Misschien vinden ze wel backups in een extreem obscure standaard. En misschien zelfs behind the scenes beelden die ze dan als bonuscontent aan kunnen bieden.
Als je het filmpje volledig bekijkt, zie je dat Vesella al backup tapes heeft liggen zoeken en digitaliseren. Op deze tapes stonden helaas ook de gecomprimeerde formaten van de opnames van de FMV. Ze hebben dus helaas uit het archief niet de originele formaat opnames terug gevonden.

Daarnaast hebben ze inderdaad behind the scenes opnames gevonden. Wellicht ook in een gecomprimeerd formaat, die ze nu gaan integreren in de remaster als bonus content.

[Reactie gewijzigd door cooLopke op 7 maart 2020 01:38]

Dat was de grap. Al die info staat namelijk in het artikel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee