Politie begint platform dat overlastmeldingen via WhatsApp en Facebook bundelt

De politie begint een proef met een nieuw platform om overlast te melden. Het initiatief heet BART! en koppelt berichten van verschillende kanalen aan elkaar. Het systeem maakt daarbij 'gebruik van algoritmes', maar hoe dat precies werkt is niet duidelijk.

BART! is een platform waarmee de politie verschillende meldingen van burgers kan verzamelen en ordenen. Dat kunnen bijvoorbeeld berichten van sociale media zoals Facebook en Twitter zijn. Het platform gebruikt scrapers om meldingen met bepaalde hashtags of mentions te verzamelen. Ook wordt er actief gezocht op 'ongerichte meldingen' op basis van sleutelwoorden, die dus niet specifiek aan een politieaccount zijn gericht. Meldingen worden automatisch doorgezet naar de juiste politieafdelingen. Als er bijvoorbeeld een melding binnenkomt van overlast kunnen daar agenten naartoe worden gestuurd. Om de tijd en locatie van een melding te gebruiken kijkt het systeem in de eerste plaats of die informatie in het bericht wordt vernoemd. Als dat niet het geval is pakt het systeem de metadata uit het bericht zelf. Naast openbare kanalen kan het systeem ook privéberichten indexeren, bijvoorbeeld op Facebook of via WhatsApp. Daarbij wordt 'gebruik gemaakt van api's, staat in het rapport, maar welke tools de politie precies wil gebruiken om zulke privéberichten in het systeem te plaatsen is niet bekend. Wel staat er dat er gebruik wordt gemaakt van buurtappgroepen die 'aan alle privacyvoorwaarden voldoen'.

De berichten die in BART! worden verzameld worden geanalyseerd 'met behulp van algoritmes'. Die moeten ervoor zorgen dat de berichten bij de juiste afdeling van de politie terecht komen, of bij andere instanties. Zo kan het systeem ook bijvoorbeeld meldingen over losse stoeptegels opsporen, die dan direct naar de gemeente kunnen worden doorgestuurd. Daarnaast is het mogelijk voor burgers om onderling te communiceren, bijvoorbeeld als zij geluidsoverlast ondervinden of om te controleren of het goed gaat met iemand.

Bart

BART! is een afkorting voor Burger Alert Real Time. Het project is een samenwerking tussen de politie en de gemeente Den Haag, TNO en de Technische Universiteit Delft. Het project is inmiddels gestart in de Haagse stadsdelen Escamp, en Leidscheveen/Ypenburg. Volgens de politie is BART! een makkelijkere manier voor burgers om meldingen van overlast te doen. "Bij een verdacht incident is de drempel voor bewoners vaak te hoog om 112 te bellen", schrijft de politie op de site. "Het is dan eenvoudiger om even een berichtje te sturen naar de politie. Die online berichten komen vaak van jongeren die minder snel geneigd zijn om te bellen om iets te melden en vaker online zijn."

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-03-2020 • 17:52

53

Reacties (53)

53
53
26
0
0
2
Wijzig sortering
Wat is er mis met een politie app op de telefoon. Met het knopje doe een melding.

En voor de mensen die thuis zitten achter de pc dat die via politie.nl ergens rechts in het scherm knopje melding zien.

Dat is toch veel makkelijker en sneller en goedkoper dan Facebook/whatsapp.

Sowieso overlast melden via Facebook. Beetje apart. Daarnaast zit niet iedereen op Facebook.

(Afgelopen zomer nog discussie gehad met de gemeente die via Facebook melde dat de ramen en deuren dicht moesten vanwege schadelijke stoffen die vrij kwamen via een brand van een fabriek. Heb toen even gemeld dat Facebook daar niet voor is en dat ik het best erg vind dat ik na een dag buiten Te zijn geweest. Te moeten lezen dat ik niet buiten had moeten zijn. Heb ze toen geadviseerd om dit soort berichten via de kanalen zoals een sms bericht of als het echt schadelijk is, die ouderwetse sirene te laten horen)

Om even een voorbeeld te geven dat social media niet alles kan vervangen.
"Ja maar we moeten de jeugd bereiken"
Ik denk niet dat de ‘jeugd’ de politie wilt bereiken voor overlast, dan worden se hooguit zelf op de bon geslingerd of opgepakt omdat ze bijvoorbeeld na 8u savonds op een voetbalveldje lopen.

Nee cynisch gezien is dit voor de 50 plusser die vroeger alles beter vond en liefst iedereen behalve zijn leefstijdcategorie achter een scherm, danwel tralies ziet zitten.

Effectief is het lijkt me bedoeld om sentiment te herkennen, als er ergens iets gebeurt en mensen praten erover kan je er misschien op deze manier achter komen, zonder dat de politie expliciet wordt gebeld. Dat dit ook verkeerde en gevaarlijke implicaties kan hebben zal de politie nederland geen moeite mee hebben.
HAha ja misschien ben ik al te oud🤣
mogen ze vlgs mij van de wet ook helemaal niet doen. Maar ja, als de overheid illegaal vervuild slib aan het dumpen is met behulp van rijkswaterstaat....... dan ben je uitgepraat bron
Anoniem: 767041 6 maart 2020 17:54
Maar hoe en waar kan ik BART! Bereiken?
Het is nog niet precies duidelijk hoe het werkt....
Ben ik nu te critisch als ik zeg...niet doen, gezien de vele faals bij de Nederlandse justitie/politie als het gaat om privacy en systemen die niet goed functioneren, en dan ook nog zoiets gebruiken als facebook...
Dit is echt met simpele software te doen. Ik zie dit soort initiatieven bij heel wat klanten. Hier kan je echt geen miljoenen faal project van maken.
Dat weet ik zo net nog niet. Als zo'n project van de grond af wordt opgebouwd, dat loopt dat al snel in de etterlijke miljoenen.

Maar losstaande daarvan. Waarom gaat politie in zee (maakt gebruik van) met een bedrijf waarvan het feitelijk is aangetoond dat het privacy schendt en data op grote schaal manipuleert? Nu is het nog voor 'overlast' (wel een heel relatief begrip), over een aantal jaren zijn het personen die er een andere mening op na houden of oproepen tot demonstratie

Wie niet inziet dat dit straks op veel grotere schaal gaat worden ingezet, is op zn zachtst gezegd nogal naief. Niet doen dus!

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 18:21]

Bij het kijken naar het filmpje op de site en de info op de site zelf, bekroop mij ook een beetje een naar gevoel. Natuurlijk, het is handig als de buurt in de gaten houdt wat er gebeurt. Als het goed is, gebeurt dat nu ook al. Of is dat in ieder geval te regelen. Wat met BART! nu extra wordt gedaan is het continu monitoren van allerlei communicatie met als doel om een eventuele melding automatisch te doen. Met als voordelen, volgens het filmpje @ 1:46, dat mensen niet meer hoeven te kiezen waar de melding gedaan wordt, er geen wachtrij is en worden beter geïnformeerd. En de 'professional' kan de informatie realtime gebruiken in zijn/haar werk.
Dat lijkt me een beetje overkill aan monitoring. Als ik nu 112 bel, kan ik die info ook doorgeven en kan de professional het ook gebruiken. En wachttijden zullen niet minder worden door de analyse, er komen niet opeens extra agenten bij, me dunkt.
Al met al best eng en gemakkelijk te misbruiken voor andere doeleinden.
Ik denk dat het meer bedoelt is voor zaken waar je geen 112 hoeft te bellen. Maar meer voor dingen zoals de buurman gooit zijn vuilnis in de vijver.

Dat de melding automatisch naar de juiste afdeling gaat kan wel makkelijk zijn. Ik heb verschillende sites meegemaakt waar ik een vraag aan wou stellen maar dan moest ik eerst de juiste onderwerp kiezen. Helaas viel de vragen onder geen een onderwerp of kon juist een beetje onder meerdere onderwerpen vallen. Zoals een tijdje geleden zocht het bedrijf waar ik werk een oplossing voor meerdere tv aansluitingen in 1 gebouw. De contact formulier had alleen maar voor thuis tv onderwerpen. Kan ook niet kiezen voor andere vragen. En een algemene emailadres adres stond er niet bij. Dus ja als het automatisch naar de juiste afdeling kan dan hoef je minder gefrustreerd te raken.

En dus dat bespaart de politie dus uitzoeken en overbrengen naar de juiste afdeling (al bespaart dat niet heel veel per melding lijkt me).
Ik denk dat het meer bedoelt is voor zaken waar je geen 112 hoeft te bellen. Maar meer voor dingen zoals de buurman gooit zijn vuilnis in de vijver.
Dit is een van de voorbeelden op https://www.bartportal.nl/wat-is-bart/
Heterdaad bij beroving van een oude dame
Mevrouw Blijham is 86 jaar oud en in de Kerkstraat heel bekend; altijd vriendelijk en maakt graag een praatje.
Ze is modern voor haar leeftijd want ze is een enthousiast iPad-gebruikster en doet ook mee aan BART!
Op een kwade avond ziet Berend dat in haar huis mannen om haar heen staan en bedreigende gebaren maken.
Berend doet een melding via BART!, mevrouw Blijham die haar iPad altijd voor zich heeft, reageert niet.

Maar de politie pakt de melding onmiddellijk op en binnen twee minuten ziet Berend politie naar binnen gaan bij mevrouw Blijham.
De mannen zijn bezig haar te beroven en haar pinpas met pincode afhandig te maken.
Maar de criminelen worden op heterdaad betrapt en gearresteerd. Mevrouw Blijham komt met de schrik vrij.
Zij gaat de volgende dag naar Berend toe met een fles wijn om hem te bedanken voor zijn alertheid en zijn snelle melding.
Zo heeft BART! een laffe beroving kunnen voorkomen en de daders kunnen pakken.
En de buurtbewoners hebben weer gemerkt dat ze er voor elkaar zijn.
En in het filmpje op https://www.bartportal.nl...te-child/images/movie.mp4 helpt Fatima als er bij Rodney wordt ingebroken.

[Reactie gewijzigd door jeroen79 op 22 juli 2024 18:21]

Bedankt voor de link en informatie. In je eerste link zit alleen een klein foutje. De : is ook in de link waardoor die niet werkt
Handig als C2000 nog niet goed werkt.
Tegenwoordig hebben ze in bijna elke stad wel een of meerdere filialen.
Je mag me DM'en.
Hebben ze nou gewoon een eigen contact center gebouwd? Met functionaliteit die je ook gewoon kan kopen!? Of lees ik dat verkeerd?
heel Hard cyber roepen in een organisatie helpt jou kritiek te overspoelen. Dus ophouden aub met uw negatieve opmerkingen tav deze hard werkende studenten ;)
Ik vraag mij af of deze software ontwikkeling openbaar is aanbesteed. Er zijn genoeg slimme bedrijfjes die dit ook goed kunnen. Lijkt mij niet een taak voor een kennisinstelling of universiteit.
Lijkt mij niet een taak voor een kennisinstelling of universiteit.
maar wel lekker goedkoop en laat weer zien dat politie veel van hun taken niet serieus neemt (lees politiek wil niet structureel investeren in hun taken).
Mooi allemaal maar zolang de instanties moeite hebben met het vervangen van systemen zoals P2000 heb ik een hard hoofd erin of een systeem met algoritmes en automatische data analyse wel kans van slagen heeft binnen de Politie. Hier is aardig wat kennis en expertise voor nodig, niet alleen voor het opzetten maar vooral voor het onderhouden en productie gereedmaken.

Ik houd mijn hart vast.
Anoniem: 63672 6 maart 2020 18:22
Politie begint platform dat overlastmeldingen van WhatsApp en Facebook bundelt.
De titel suggereert dat de overlast door Whatsapp en Facebook wordt veroorzaakt, en niet door de gebruikers van Whatsapp en Facebook. :+

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63672 op 22 juli 2024 18:21]

Inderdaad, ik was al bij verrast toen ik de kop las, maar helaas.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Anoniem: 636726 maart 2020 18:47
Goed punt, het zijn meldingen 'VIA fb en whatsapp'. Aangepast!
Wat heb je hieraan als ze toch bijna geen tijd hebben voor die aangfites? Of is dit iets om de politie zelf te ontlasten?
Dit is om agenten te ontlasten van het verzinnen van geestig bedoelde twitterposts en de daaropvolgende excuses.
Kan priveberichten via whatsapp indexeren? Dat heeft toch end to end encryptie?

*edit, laat maar. Ze bedoelen natuurlijk berichten die naar hun zelf toegestuurd zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 18:21]

Ik moest onwillekeurig aan de Simpsons denken.
Het initiatief zal ongewtijfeld goed zijn, de uitwerking zal nog moeten blijken.
Gezien de staat van dienst van onze overheid en ICT heb ik er een hard hoofd in en zie ik al parlementaire enquetes over een niet op tijd recht gelegde stoeptegel waardoor Mijnheer X zijn been brak terwijl hij het BART al drie keer verteld had.
Zonde. We weten van te voren alweer dat dit project miljoenen gaat kosten, gruwelijk gaat uitlopen, tig keer over het oorspronkelijke budget heengaat, en in de praktijk nauwelijks zoden aan de dijk blijkt te zetten en/of aan onoverkomelijke technische tekortkomingen zal lijden.

Wie hier wel een goeie job heeft gedaan is de marketing manager die deze onzin aan de politie heeft weten te verkopen voor ongetwijfeld een absurd bedrag.

Maar ja waarom zouden ze ook kritisch zijn, het is immers makkelijk geld uitgeven als het niet je eigen geld is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.