Nederlandse politie maakt online aangifte doen van helpdeskfraude mogelijk

De Nederlandse politie maakt het mogelijk om online aangifte te doen van 'cybercrime'. Vanaf dinsdag kan via internet aangifte gedaan worden van helpdeskfraude, later moeten ook slachtoffers van gijzelsoftware zich kunnen melden.

In 2019 en 2018 kreeg de politie ongeveer 1600 meldingen en aangiftes van helpdeskfraude, in 2017 waren dat er nog 1900. Volgens de politie is de bereidheid om aangifte te doen van dergelijke cybercrime lager dan bij traditionele criminaliteit en om dat laagdrempeliger te maken geeft de politie slachtoffers van helpdeskfraude nu de mogelijkheid om online aangifte te doen.

Bij helpdeskfraude doen criminelen zich voor als medewerkers van een softwarebedrijf en bieden ze hulp aan bij computerproblemen. Op die manier kunnen criminelen computers overnemen op afstand en bijvoorbeeld toegang krijgen tot een bankrekening. Volgens de politie bellen er nu ook steeds vaker Nederlandstalige mensen, niet meer alleen Engelstalige.

De volgende stap is volgens de politie de mogelijkheid om online aangifte te doen van ransomware. Vanaf wanneer dat kan, is nog niet duidelijk. De politie zegt baat te hebben bij zoveel mogelijk aangiftes, om zo meer te kunnen doen aan het verstoren en opsporen van de daders.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-02-2020 • 18:07

57

Reacties (57)

57
54
28
0
0
22
Wijzig sortering
Dat is leuk en aardig als ze er nu ook nog wat mee deden, dat is het grootste probleem. Destijds 2 x 8)7 opgelicht via marktplaats. Via bankrekening makkelijk te achterhalen welke persoon het was, maar wordt niet gedaan.. |:(
Ik neem aan dat je bedoelt dat je geen resultaat hebt gezien waar je op had gehoopt. Want om te zeggen dat er niets mee gedaan is zou je moeten weten wat er allemaal wel of niet met de aangifte is gedaan en dat is niet altijd zichtbaar.
Anoniem: 42901 @kodak4 februari 2020 21:21
Je krijgt gewoon een mailtje dat men niks doet hoor:
Helaas kon nog geen strafrechtelijk onderzoek gestart worden. Dat komt omdat de aangifte niet voldoet aan de voorwaarden die zijn afgesproken met het Openbaar Ministerie om een onderzoek te starten of omdat er onvoldoende capaciteit is binnen de eenheid waar het strafbare feit is gepleegd.

Gezien het grote aantal meldingen van internetoplichting heeft het Openbare Ministerie besloten zicht te richten op het bundelen van zaken die overeenkomst vertonen. (etc. etc. blablablabla)
Kanttekening: je krijgt ook info over hoe je je beklag kan doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 42901 op 23 juli 2024 18:53]

Maar daar staat toch niet dat ze niets doen? Daar staat dat er nog geen strafrechtelijk onderzoek gestart kan worden. Dat is niet het zelfde als niets doen. En dat staat ook in de tekst daaronder. Ze richten zich op bundelen van zaken. En er staat niet dat ze de aangifte daar niet voor gebruiken.
Anoniem: 42901 @kodak4 februari 2020 23:46
Ja, ze hebben creatief taal gebruikt om aan te geven dat ze er binnen hun procedures momenteel niks mee kunnen/willen.
Het ligt dus zeer waarschijnlijk op de plank, tot ze meer slachtoffers hebben. Je kan dus gerust zeggen dat er dus (in 90% van de gevallen) niks mee gebeurt. Ook al hebben ze een NL rekeningnummer en dus minstens de gegevens van een katvanger.

https://opgelicht.avrotro...ing-na-online-oplichting/
Je doet dus ook maar een aanname. En ook nog eens niet onderbouwd omdat waar je naar verwijst ook niet gaat om niets doen maar iets niet doen. Dat zijn twee heel verschillende dingen. Ik lees vooral een vooringenomenheid om het maar in het negatieve de draaien om je gelijk te krijgen. Je mag er vanuit gaan dat als er door de politie beweringen worden je daar waarheid uit kan halen. Door het zomaar als mooie woorden te beschouwen maakt je stelling nog geen waarheid.
Ben je echt zo naïef? Ze doen er echt niets mee. Ik ben opgelicht via Tweakers. Ik heb de politie na dit bericht gebeld (daar gingen 3 mensen overheen) die er ook omheen draaiden. Ze wisten niet goed bij welk loket ik moest zijn. Daarna heb ik via het systeem formeel een bericht gestuurd en toen kreeg ik terug:

De politie wordt geconfronteerd met een groot aantal aangiftes van internetoplichting; jaarlijks tussen de 40.000 en 50.000. De politie kan niet al deze aangiftes in onderzoek nemen. Daarom hebben de Politie en het Openbaar Ministerie criteria afgesproken voor het opstarten van een opsporingsonderzoek naar internetoplichting. Aan de hand van een aantal verwante aangiftes, het schadebedrag en/of de (eventuele) minderjarigheid van een verdachte, worden aangiftes geselecteerd voor nader onderzoek. Ook wordt daarbij bekeken of u naar een buitenlandse bankrekening heeft betaald en wat de mogelijkheden zijn van onderzoek in Nederland.

Op dit moment voldoet uw aangifte nog niet aan de afgesproken criteria voor het opstarten van een opsporingsonderzoek. Het kan zijn dat uw aangifte op een later tijdstip toch in aanmerking komt om een onderzoek op te starten; bijvoorbeeld als er meer aangiftes worden gedaan of als er een verband met een reeds opgestart onderzoek blijkt.


Kortom: dikke pech, we kunnen het werk niet aan.

Ik had ze echt alles kant en klaar opgeleverd (inclusief adres van de oplichter in kwestie, bankrekeningnummer, correspondenties). Het heeft gewoon geen zin. Je kan beter binnen de grenzen van ons wettelijk systeem :) , zelf acties ondernemen.
En hoe meer aangiftes er gedaan worden, hoe meer van die aangiftes overeenkomsten met elkaar zullen hebben.
Wanneer er tien oplichters actief zijn met ieder tien slachtoffers, maar van elke oplichter komen er maar één of twee aangiftes binnen, zullen er weinig overeenkomsten zijn. Wanner van elke oplichter 7 aangiftes binnen komen, zullen er veel overeenkomsten zijn en meer aangrijpingspunten om een onderzoek te starten en een veroordeling te krijgen.

Marktplaats-fraude (bestellen, betalen en niets geleverd krijgen, of iets verstuurd hebben wat volgens de ander niet aangekomen is) mondt vaak uit in een welles-nietes spelletje: Ik heb niets ontvangen, ik ben opgelicht. Ik heb het wel verstuurd, hij probeert mij op te lichten. Er kunnen veel aanwijzingen zijn, maar geen directe bewijzen Bv. geen verzendbewijs is verdacht, maar bewijs maar eens dat hij dat niet heeft weggegooid. Of bewijs maar eens dat hij wel degene is geweest aan wie de pakjesbezorger het pakje heeft overhandigd.
De aanwijzingen kunnen heel sterk zijn en de rechter kaan aan zijn water voelen dat er sprake is van oplichten, maar in individuele gevallen zijn er te weinig concrete aanwijzingen/ bewijzen om tot een veroordeling te komen. Zelfs tweemaal kan een ongelukkig toeval zijn en onvoldoende reden om oplichting bewezen geacht te zijn. Maar tien keer is geen toeval meer. Dat is een patroon dat uit zichzelf al als bewijs kan dienen.
Precies het zelfde ervaart....en vervolgens hoor je "er zijn dit jaar minder aangiftes ingediend"
Mensen gaan stoppen met aangifte doen omdat ze denken "ze doen er toch niks mee". Dat snap ik aan de ene kant wel (heb zelf jaren gelee aangifte gedaan, gast is gehoord en zou terugbetalen maar uiteraard nooit gebeurd en dan houdt het ook op blijkbaar..), maar ik zeg altijd dat mensen WEL aangifte moeten doen. Als er aangiftes binnenkomen komt dat in ieder geval terug in overzichten en dat kan weer zorgen dat bepaalde zaken met veel aangiftes prio krijgen. En als persoon x of bedrijf z 100 keer in aangiftes voorkomt zorgt dat ook voor meer prio om diegene aan te pakken. In theorie.

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 23 juli 2024 18:53]

Ik ben ook een keer opgelicht, bij marktplaats gemeld en politie.. en samen hebben ze ervoor gezorgd dat de dader op te sporen was en heb ik mijn geld terug gekregen.. dus het kan wel.
Ik vraag mij eerder af wat ze met die zgn Microsoft helpdesks willen doen die vanuit Italië en India (tot zover ik heb gehad) je machine willen overnemen om een virus te verwijderen.
De politie geeft aan dat ze geen tijd voor hebben en alleen actie ondernemen als er meerdere klachten worden ingediend over de IBAN van de oplichter. In deze tijd veranderen ze toch steeds van IBAN rekening door een nieuwe rekening steeds te openen. 8)7
Ze zullen een rekening inderdaad maar voor beperkte tijd gebruiken, maar wel voor meer dan één poging tot oplichting. Wanneer de politie maar af en toe een melding krijgt, voor één rekening, heeft het inderdaad geen prioriteit. Wanneer ze van tien pogingen via één rekeningnummer 9 aangiftes krijgen, wordt dat al anders.
Prioriteiten worden niet door individuele agenten op het bureau bepaald. Die worden van bovenaf opgelegd. Wanneer vrijwel niemand aangifte doet omdat het toch niets oplevert, zijn er geen gegevens. Wanneer iedereen aangifte doet, staat er iets op papier, waarmee gezwaaid kan worden naar de politietop en de politiek. Dan is er en tastbaar probleem, waar (meer) capaciteit op gezet moet worden.

Misdaadcijfers komen van de politie, uit aangiftes, en van het CBS, uit gegevens van verzekeraars en o.a. bevolkingsonderzoeken. De gegevens van de politie zijn real-time en wanneer daar groei in zit geeft dat aan dat er iets gedaan moet worden. De gegevens van het CBS zijn altijd historisch, ze gaan altijd over een voorgaand jaar. Ze zijn niet actueel, dus voelt de politiek minder noodzaak om daar op te reageren.
Daarnaast nodigt het ook altijd uit om te vergelijken met actuele gegevens, wanneer het CBS in juli zegt dat er vorig jaar 100 gevallen van helpdeskfraude zijn geweest (fictief, veel te laag aantal) en volgens de politie zijn er in de eerste helft van het lopende jaar maar 25 aangiftes van helpdeskfraude geweest, kan een gemakzuchtige politicus zichzelf wijs maken dat het aantal gevallen van helpdeskfraude daalt en het dus geen prioriteit heeft.
Het is dus in ieders voordeel om te zorgen dat de cijfers van de politie zo goed mogelijk aansluiten bij de werkelijkheid.
De meeste zitten ook in het buitenladn en daar speelt de polite nog minder klaar dan in Nederland zelf.
Dit inderdaad, heb het zelf ook meegemaakt en vond het ook ontzettend frustrerend.
Precies hetzelfde, staat al sinds december op de zelfde status. Maar ondertussen wel lekker doen alsof er minder aangiftes wordt gedaan en de criminaliteit cijfers dalen.

Heb zelfs 2 verschillende bank rekeningen in kunnen dienen bij de aangifte want meneer de oplichter dacht nog even extra cash binnen te halen want de eerste betaling "kwam maar niet door"

Ik ga eens kijken wat er gebeurd als ik deze accounts aanmeld bij de bank zelf
Dat is leuk en aardig als ze er nu ook nog wat mee deden, dat is het grootste probleem. Destijds 2 x 8)7 opgelicht via marktplaats. Via bankrekening makkelijk te achterhalen welke persoon het was, maar wordt niet gedaan.. |:(
Ook niet handig om eerst te betalen... Via de bankrekening kom je meestal bij een katvanger terecht, eentje die vaak van niets weet en waar niets is te halen. Daar bereik je echt niets mee.

Gewoon (contant) betalen bij het afhalen of via een derden-rekening. Het staat je vrij om lukraak geld over te maken, maar daarmee neem je het risico dat je het kwijt bent. Maar dat is je eigen keuze.
Daar ben ik inmiddels al jaren achter ;)
En dan, onze politie heeft geen macht in India of Pakistan of Nigeria.
Daar is het ook illegaal. Zo nu en dan onderneemt de politie aldaar aktie, maar ook daar hebben ze meer problemen.

Is het zinnig om aangifte te doen? Alleen als je echt slachtoffer bent denk ik, niet bij ‘poging tot’. Dan heb je a) misschien iets voor een verzekeringsclaim, b) tenminste nog ‘iets’ terug kunnen doen.
Aangiftes kunnen op meerdere manieren nuttig zijn. Het geeft beter inzicht in de omvang van het bestaan van de fraude en de schade. Er kunnen meer aanknopingspunten uit komen om verdachten in beeld te krijgen. Het kan internationale zaken helpen opzetten en bijdragen aan de veroordelingen. En hoe sneller en hoe meer inzicht er is hoe meer dat kan helpen om nog eerder te waarschuwen en slachtoffers te voorkomen.
Ingrijpen blijft lastig, maar na een aangifte bestaat het probleem in elk geval. Een fraude zonder aangifte, is geen fraude. En dus geen probleem. En wie gaat er tijd besteden aan niet-bestaande problemen?

Waarbij ik niet wil zeggen dat ze er nu wel tijd aan (gaan) besteden, maar het probleem wordt nu wel zichtbaar.
Ze kunnen het wel doorgeven dan.
Tot ze vanuit Egypte hier aangifte doen.
Vergeet niet, ook “die server” is aangesloten op de infrastructuur van een provider, DDOS je die server dan merkt die provider dat ook of heeft er last van.
LOL, dan had ik daar allang iets van moeten merken. Het is al even geleden.

En ik doe natuurlijk alles vanachter de schutting. Ik ga niet met mijn eigen pc een LOIC downloaden en/of chargen. ;)
Die lui hosten iets maar heel kort en zijn daarna weer vertrokken naar iets anders, dus heel veel heb je ze er niet mee, je hebt meer de hostingpartij/provider ermee.

Dat ze je niet meer bellen is puur omdat ze weten daar valt niks te halen en ze gaan verder bij een ander, ik denk dat ze helemaal niet weten dat jij het was met een DDOS mocht je dat gaan doen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 18:53]

Het hele digitale aangifte systeem is ruk in mijn opinie.

Een keer digitaal aangifte gedaan wegens een doorrijden naar ongeval incident. Alle gegevens genoteerd tot persoonsbeschrijvingen en getuige meldingen aan toe. Netjes doorgezet met mijn telefoonnummer voor contact, zoals ook aangegeven word bij de aangifte. Krijg ik een half uur later nota bene en mail of ik het 0800 (betaal) nummer wil bellen voor meer info, omdat ze anders de aangifte niet in behandeling nemen.

Gebeld en na eerste contact direct voor ruim 15 minuten in de wacht gezet. Opgehangen en direct een mail erachteraan wat het nut is om een nummer te noteren als ze die toch niet gebruiken voor contact en gevraagd of ik de kosten 0900 nummer + kosten mobiel ergens terug kon vorderen.

Nooit meer wat van vernomen.

Tja zo kan ik ook 'minder' aangiftes krijgen.

[Reactie gewijzigd door Slaiter op 23 juli 2024 18:53]

Dit is redelijk off-topic, maar bij doorrijden na een ongeval kan je vlak na het ongeval zelfs 112 bellen omdat het als een misdrijf kan worden gezien. Dan ga je niet een online aangifte doen omdat dat niet voor dit soort situaties bedoelt is. Dat je dan na een half uur 0800 kan bellen is waarschijnlijk omdat er kennelijk geen spoed voor je bij zit. En anders kan je zelf nog beslissen om wel 112 te bellen. Dat lijkt me een heel andere situatie dan wanneer je last hebt van helpdeskfraude waar je prima dat online aangifte voor kan gebruiken om relevante gegevens door te geven.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 18:53]

Maar 112 is toch voor "als elke seconde telt" ?? Te oordelen aan @Slaiter z'n beschrijving van de gebeurtenissen was dat niet bepaald het geval. Dan zou hem wel eens verweten kunnen worden dat hij ten onrechte met 112 belt. Dan is het sowieso onbehoorlijk als je dan (op een betaalnummer nota bene) voor een lange tijd als 15 minuten in de wacht wordt gezet.
Nee hoor. Dat mag voor dit ook.

Wanneer mag je 112 bellen?
Om de politie goed in te zetten op de dringende 112-­meldingen, is het belangrijk dat je weet in welke gevallen je 112 kunt bellen. In de volksmond bel je 112 bij bloed en spoed. 112 daar pak je daders mee. En ook: 112 daar red je levens mee!

Levensbedreigende- en heterdaadsituaties

Bijvoorbeeld:

Aanrijding met gewonden;
Mishandeling;
Beroving;
Steekpartij;
Vechtpartij;
Als er iemand onwel wordt;
Inbraak op heterdaad;
Diefstal op heterdaad;
Vernieling op heterdaad;
Vandalisme op heterdaad;
Ontvoering of een poging tot ontvoering.

Ben je getuige of slachtoffer van een van deze zaken? Bel 112! Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. Een politieauto komt altijd poolshoogte nemen. Hoe eerder je 112 belt, des te sneller we kunnen reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de daders te pakken. De Meldkamer van de politie stuurt politieauto's aan op het moment dat er een 112-melding komt.

Wel politie, geen spoed?
Het kan ook gebeuren dat je wel politie nodig hebt, maar de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is. In die gevallen moet je het landelijke politienummer bellen: 0900-­8844.

Denk bijvoorbeeld aan:

Verkeerd geparkeerde auto's;
Burenruzie;
Baldadig gedrag;
Geluidsoverlast.

Bron: https://www.vraaghetdepol...er-mag-je-112-bellen.html

[Reactie gewijzigd door Orthodroom op 23 juli 2024 18:53]

Daarom schrijf ik ook dat online aangifte hier niet voor bedoelt is. Het nieuws is niet voor niets dat online aangifte doen nu ook kan voor helpdeskfraude. Online kan je maar voor een aantal gevallen aangifte doen of je kan het gebruiken voor meldingen. Als je voor andere zaken aangifte wil doen is het meestal de bedoeling dat je dat op het bureau komt doen. En ik kan me wel voorstellen dat de politie bij een melding van doorrijden graag de melder even wil spreken om te horen of er aangifte nodig is zonder dat iemand helemaal naar het bureau hoeft te komen. Dat je dan nogal lang moet wachten was waarschijnlijk op het bureau niet anders geweest, al is dat natuurlijk niet prettig. 0800-nummers zijn overigens zonder kosten, dus ik ben heel benieuwd waar dat verhalen van kosten dan over gaat.
Aan de andere kant lijkt het me dus ook prima dat dit soort aangiftes van helpdeskfraude op het gemak online gedaan kunnen worden en je daarvoor niet naar het bureau hoeft.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 18:53]

@ Kodak
0800 is geen nummer dat in gebruik is bij de politie.

spoed 112
geen spoed 0900-8844
Ik geef reactie op de bewering van @Slaiter die het nummer er als argument bij haalt bij het online aangifte doen. Ik kan niet nagaan of de politie echt geen 0800-nummer heeft. Dat er publieke nummers zijn wil niet zeggen dat ze geen andere nummers hebben waar ze iemand op verzoek naar toe kunnen laten bellen.
Contact | politie.nl
Spoed. Alarmnummer. 112 (gratis). Teksttelefoon. voor doven en slechthorenden 0800 - 8112 (gratis). Dier in nood. 144 (gebruikelijke belkosten). Geen spoed ...
Ja alles draait om de duit en de fluit... Snap dat dan! :X

Oohja, en het is natuurlijk van de zotte dat jij de politie de les gaat lezen, dat hoort andersom te zijn.. Snap dat dan! :X

#Sarcasmeuit#

Maar wat je zegt, erg raar indd
Ik heb wel eens aangifte gedaan van het ontvangen van een grote hoeveelheid kinderporno via Whatsapp van een Nederlands telefoon nummer. De politie kwam bij mij langs en haalde de beelden op via USB stick. Ze zijn 3x de USB stick kwijt geraakt..... En vroegen of ik de beelden wilde bewaren tot na het onderzoek.

Lang verhaal kort; geen onderzoek en nooit meer wat van gehoord.

De politie moet zich kapot schamen als het gaat om internet criminaliteit. Het meermaals verliezen van kwetsbaar materiaal en het uitblijven van een onderzoek en strafrechtelijk vervolgen van de betreffende persoon. Ik bied de overtreding op een presenteerblaadje aan en zelfs dan nog doet de politie er geen .... mee.
Valt me nog mee dat jij niet opgepakt bent voor het hebben van kinder.
Zelf heb ik eens aangifte gedaan van online oplichting. Omdat het bedrag waarmee ik opgelicht was niet hoog genoeg is houdt de politie zich er niet mee bezig ivm de hoeveelheid aangiftes die er al liggen........
Er worden keuzes gemaakt. Maar net als een enkele diefstal van een fiets ook niet meteen resultaat heeft kan dat bij meerdere aangiftes wel betekenen dat er heel veel meer mee gedaan kan worden.
De cyber afdelingen van de politie gaan, gedreven door gebrek aan capaciteit, af op de grootste vangst met de meeste impact. Je kan het vergelijken met triage. Het is bijzonder vervelend en ik geloof best dat ze meer willen doen alleen is dat voor het gewone volk niet te begrijpen. Bureaucratie en gebrek aan investeringen, je kan het politieapparaat onmogelijk de schuld geven.

[Reactie gewijzigd door Mushiced op 23 juli 2024 18:53]

Dit doet mij meteen denken aan "Microsoft" aan de lijn dat je pc niet goed beveiligd is met een slecht Engels/Nigeriaans/India accent, maar daar ga ik mijn tijd niet aan verdoen om te melden.

Afhankelijk van mijn humeur ga ik ze irriteren door bewust dom te houden en terug in het Engels praten dan ben ik er lange tijd van verlost, op gegeven moment hangen ze op, zomaar zelf ophangen van geen belang etc blijven ze maar terug komen als vliegen op een stront hoop.

Randsomeware etc zou ik ook niet snel melden, schouders ophalen en gewoon backup terug / PC herinstalleren, maar mischien denk ik te simpel, heb ik het idee dat er gegevens zijn gestolen/bekeken dan meld ik het wel.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 18:53]

Leuk voor de statistiekjes zo een systeem, maar helaas blijkt maar al te vaak dat aangiftes direct naar /dev/null verplaatst worden....
Waarop denk je dat er onder andere beslissingen worden genomen om wel iets meer te gaan doen? Precies, mede op basis van aangiftes. Klagen dat het leuk zou zijn voor statistiekjes is wel erg makkelijk.
Dan komt het niet meer op de stapel, maar dan in een stoffige server.
Maar dan komt er wel eens per jaar een rapportage uit die server over de aantallen. Dat soort rapportages doet het altijd goed bij de media en tweedekamerleden. Hoe groter het aantal aangiftes waar te weinig capaciteit voor is om er iets mee te doen, des te groter wordt de drang om die capaciteit vrij te maken of uit te breiden.
[humor]Zou je aangifte kunnen doen van online oplichting als de Politie niets met je online aangifte doet? :+ [/humor]
Vanaf dinsdag kan via internet aangifte gedaan worden van helpdeskfraude, later moeten ook slachtoffers van gijzelsoftware zich kunnen melden.
Ik ben benieuwd hoe die slachtoffers dat gaan doen met hun gegijzelde machine.
Ik ben benieuwd hoe die slachtoffers dat gaan doen met hun gegijzelde machine.
[humor] Ik dacht dat gijzelsoftware met een meld bij de politie optie kwam.[/humor]
Meeste mensen hebben nog een telefoon waarop je het kan melden. Anders loop je even naar de buren of je daar even snel hun computer kan gebruiken voor ern melding. Of je formateert je hardeschijf en installeer je de computer opnieuw. Al is dan wel het bewijs weg maar je kan wel een melding maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.