Politie wil komende jaren 300 miljoen euro investeren in digitale vaardigheden

De Nederlandse politie pleit de komende jaren voor 300 miljoen euro aan extra investeringen om agenten digitaal vaardiger te maken. Daarmee moet onder andere het politiewerk beter digitaal kunnen worden uitgevoerd, en kan cybercrime beter worden bestreden.

In totaal komt de politie zeker 600 miljoen euro tekort, schrijft korpschef Henk van Essen. De politie pleit voor dat extra geld in een investeringsagenda die door de politie samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Openbaar Ministerie is opgesteld. De helft van de 600 miljoen is bedoeld voor het aannemen van extra wijkagenten op straat, en de andere helft voor digitalisering.

De politie wil over het hele korps het gemiddelde kennisniveau van agenten vergroten. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld bij agenten die aangiften opnemen of aan 'basispolitiezorg' doen. "Het gemiddelde kennisniveau over de digitale aspecten van politiewerk moet verder omhoog", schrijft van Essen naar aanleiding van een eerder onderzoek. Daarnaast wil de politie dat de systemen 'toekomstbestendig en veilig worden gemaakt', en moet het politiewerk digitaal ondersteund worden.

Ook moet het korps beter zijn toegerust op het bestrijden van cybercrime. Korpschef van Essen schrijft dat de coronacrisis een boost heeft gegeven aan cybercriminaliteit, en dat 'digitaal inmiddels het nieuwe normaal is geworden'. Hij verwijst specifiek naar de zaak rond EncroChat, de versleutelde berichtendienst voor criminelen waarbij de politie in real time kon meelezen met gesprekken. "In een snel digitaliserende wereld moet je meebewegen", schrijft de chef.

De investering van 600 miljoen moet gelden voor de komende jaren. Het is nog niet duidelijk of de politie die ook krijgt; daarvoor moet het plan eerst nog door de Tweede Kamer heen.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

21-12-2020 • 07:28

51 Linkedin

Reacties (51)

Wijzig sortering
Even een kanttekening: dit is meer dan 300 miljoen investeren in enkel "digitale vaardigheden". De komende jaren komen er behoorlijk wat nieuwe of vervangende systemen. Alles is gericht om zaken efficiënter en makkelijker af te handelen, waarbij de focus zal liggen om dit zoveel als mogelijk op straat (via de telefoon/laptop) te doen.

Praktisch alle applicaties die nu beschikbaar komen zijn gebaseerd op hetzelfde "platform" en zijn allen responsive en schalen perfect mee met het apparaat dat men gebruikt. Als je bijvoorbeeld een winkeldiefstal afhandelt op je telefoon is deze aangepast naar dat formaat. Als je vervolgens verder gaat op je computer (via de webbrowser) dan zie je dezelfde interface, alleen dan aangepast naar het grotere formaat. De handelingen en daadwerkelijke "werking" blijft hetzeflde.

Dit is een groot contrast met de oude situatie. Daar had ieder systeem z'n eigen manier van werken en was de logica soms ver te zoeken. Van enig responsive design was geen sprake en de paar applicaties die via de telefoon werkten hadden een hele eigen interface en waren haast compleet aparte applicaties.

Met de huidige opzet creëer je een uniforme werkwijze die betrekking hebben op de meest gebruikte (dagelijkse) systemen/applicaties. Als je er 1 kent, dan ken je ze in principe allemaal. Enkel de inhoud is anders, de werking en op welke knoppen je moet drukken is gewoon hetzelfde.
Zeker voor de oudere medewerkers, die vaak weinig of geen affiniteit hebben met dit soort zaken, is dit fijn omdat ze niet tientallen systemen "eigen moeten maken".

En dan staan er nog een aantal andere mooie applicaties in het verschiet. Applicaties die, zeker voor politiebegrippen, behoorlijk "vernieuwend" zijn.

Dit alles komt uit de pot van €300 miljoen. Het daadwerkelijk "opleiden" en trainen van de digitale vaardigheden is maar een klein deel van dit bedrag en zal grotendeels van de bekende E-learning gaan...

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 21 december 2020 07:40]

Jij doelt op PVR wat inmiddels na twee vlijmscherpe rapportages van het BIT en Deloitte is afgeschaald naar enkel de vervanging van BVH? :)
OPP blijft desondanks een goed systeem en mooi dat BVH vervangen wordt, maar wel jammer dat de originele scope, het verkleinen van het oerwoud aan systemen, nooit meer gehaald gaat worden.
Hoeveel miljoen heeft dit nu gekost? En dan komen ze geld te kort. Dit soort projecten is waar de overheid zijn goede naam, ahem, mbt ict projecten mede aan te danken heeft. Ook staat me nog een situatie met Microsoft licenties en de slepende rechtsgang voor de geest. Zijn de verantwoordelijken dezelfde als nu? Zo ja, streep hierdoor. Zo nee, wat krijgt men voor 300 miljoen, een aantal cursussen voor agenten? Vind het nogal geen bedrag voor 62.000 agenten/werknemers. Dat is net geen 5000 per agent/werknemer? En dan hetzelfde bedrag erbij voor meer blauw op straat, dus ze verdubbelen hun werknemertal? Noem me een pessimist, maar ik denk dat de belastingbetaler hier een dubbel oor aan wordt genaaid. ouch, nul vergist, I stand corrected.

[Reactie gewijzigd door Somoghi op 21 december 2020 09:02]

300 miljoen voor 62.000 medewerkers is ~4838, ik weet niet waar jij die 50.000 vandaan haalt maar dat klopt niet. Misschien moet jij in een cursusje rekenen investeren?
Vergissen is menselijk, maar na een bak koffie zien sommige mensen hun fout in.
Dank voor je uitleg, want het eerste wat bij mij opkwam is dat ze eerder de systemen, interfaces, processen en ui's gebruikersvriendelijker moeten maken dan de 'schuld' bij een agent te leggen dat deze niet digitaal vaardig is.
Extra geld is leuk maar daar hoort ook een goede aanpak bij. Anders zitten ze straks weer met halve kennis en systemen terwijl het budget weer op is. Misschien dat ze ook bij de leiding eerst eens het kennisniveau over ict en daarin investeren moeten verbeteren?
In de tweede kamer trouwens ook. Daar hebben ze tussen 150 kamerleden welgeteld 1 beta lopen (Omtzigt) en 0 informatici. Dit terwijl alle grote bedrijven tegenwoordig een CIO hebben omdat IT voor elke organisatie erg belangrijk is.
Dat is vooral de keuze van de kiezer en individuele partijen. Wat heeft dat met dit bericht over de politie te maken?
De tweede kamer beslist over deze investeringen, vaak met gedetailleerde eisenpakketten. Bij allerlei mislukte ICT projecten bleken die eisenpakketten een bron van problemen, zeker omdat de regering en tweede kamer de neiging hebben de eisen tijdens de rit continu te veranderen.

In de IT is er een oplossing bedacht voor steeds veranderende eisen en/of inzichten: agile. Dat vereist echter een vertrouwenscultuur, waarbij de top slechts besluiten neemt over de grote lijnen en de meeste besluiten over details worden gedelegeerd naar lagere niveau's. Vervolgens wordt er regelmatig feedback gegeven en kan men op basis daarvan bijsturen.

Dit gaat echter volstrekt in tegen de cultuur van onze bestuurders en vertegenwoordigers, die veel meer vanuit een micromanaged conflictmodel werken. Dat zie je bijvoorbeeld bij de regels voor aanbestedingen, waarbij het verboden is om een langdurige relatie aan te gaan met een leverancier. Je ziet het ook bij de corona-aanpak, waarbij De Jonge allerlei beloftes doet en vervolgens zijn ondergeschikten onder druk zet om die beloftes te halen, in plaats van hun kennis en expertise te respecteren.

Het logische gevolg is dat de betere werknemers vaak niet voor de overheid willen werken, wat dan weer zorgt voor problemen die bestuurders willen oplossen door te micromanagen en hun ondergeschikten willen dwingen tot resultaat te komen. Een negatieve spiraal naar beneden, dus.
Hier hebben ze het over 9 bèta's, waar Omtzigt (lijkt me onterecht gezien zijn PhD in econometrie) niet tussenstaat:
https://www.deingenieur.n...en-beta-s-in-tweede-kamer
Ik baseer me op een ingezonden brief in mijn krant, die lijkt niet te kloppen. Al klopt jouw lijst ook niet:

Rik Grashoff heeft zich teruggetrokken uit de 2e kamer.

Een bedrijfskundige en landbouweconoom zijn geen beta's.
Econometrie is een lastige, valt onder economie maar is voornamelijk wiskunde. Dus toch wel vrij bèta.
Hup gewoon alles naar de AWS of Azure. Dat is toch tegenwoordig de nieuwe standaard mensen. Alles wat er gezegd wordt met "digitaal" wordt automatisch geassocieerd met alles lekker in de cloud bij AWS, Azure of Google Cloud. Hebben toch wel voor allee een oplossing.
Dat wil je niet, stel dat jouw aangifte of anders gerechtelijk stuk in handen komt van een 3e partij.
Dat gebeurt vaak sneller op eigen hardware dan in een cloud oplossing...
Anoniem: 428562
21 december 2020 10:25
Nederland heeft ruim 60.000 politiemensen, volgens een artikel uit 2018 zijn er 20.000 agenten die daadwerkelijk de straat opgaan.
https://www.rtlnieuws.nl/...-de-politie-weet-het-niet

Het doel van investeringen moet zijn om meer politiemensen in te zetten voor echt politiewerk ipv kantoor baantjes.

Het werven van wijkagenten gaat ook niet helpen want de meeste agenten willen niet hun hele carriere wijkagent zijn, na een paar jaar proberen ze een andere baan binnen de politie organisatie te vinden en als dat lukt is er weer een kantoorbaan bij en opnieuw een wijkagent minder.
Volgens mij is dit een initiatief waar we als Nederland maar moeilijk op tegen kunnen zijn. Hier moet toch eenvoudig een buca voor te maken zijn zou ik zo denken. Alleen al de omzet vd drugshandelaren rondom de Rotterdamse haven loopt in de miljarden euro’s. Investeren in hedendaagse techniek bij de politie moet deze organisatie in staat stellen om een serieuzere tegenstander te vormen voor de georganiseerde misdaad.
Ik moest even zoeken wat buca is, want dat heb ik nog nooit gehoord. Ik gok niet op een vakantieoord, maar dat het staat voor Business Case.
Simpel. Die buca is er wel, maar als je weet dat de managers niet in staat zijn het budget zinnig te besteden dan ga je er alsnog niet in investeren.

Vind de gekozen term "digitaal vaardiger maken" ook zo lekker vaag. Dus alle agenten een cursusje wordt en excel en dat geld is op.

Andere landen investeren in hun politie met het criminele geld dat ze vangen.
Ict affiniteit is idd dun gezaaid bij (semi) overheid. Dat is overal een probleem. Zeker de poliie zou natuurlijk bij uitstek een data gedreven organisatie moeten willen zijn. Geen idee hoe we dat gaan oplossen.
Goed begin en nu de rest van Nederland enig digi-verstand bijbrengen.
Ik vind het schokkend hoe weinig kennis mensen van ICT hebben die ze dagelijks gebruiken.
Helemaal erg is het hoe weinig verstand de beslissers van deze wereld hebben van ICT en dat terwijl heel veel in deze wereld afhangt van die ICT.
Vaak als ik een ICT vacature lees van de politie vind ik het schokkend wat ze allemaal vragen. Ze zoeken vrijwel altijd het schaap met de 5 poten. Je kan daaruit al opmaken dat degene die de vacature opmaakt er al geen kaas van heeft gegeten.
Precies dat inderdaad! Ik zat er laatst ook al door te kijken, maar ik kwam echt compleet nergens voor in aanmerking, overal miste ik wel iets (als ik daadwerkelijk de overstap zou willen).
Vervolgens zie je in welke loonschaal je terecht komt.. Ik begrijp wel waarom de politie moeilijk aan personeel komt, en dat komt de kennis ook niet ten goede.
Als ik aan de kwaliteiten van die vacatures zou voldoen zou ik heel rijk worden, maar niet bij de politie.
Ik heb het zelfs is zo bont meegemaakt bij de overheid (weet niet meer of de politie was) dat er een knock-out was voor x jaar ervaring met applicatie X. Dat terwijl applicatie X nog niet eens zoveel jaar bestond. 8)7
Dan zoeken ze dus een leugenaar. En uiteraard is een VOG dan verplicht 8)7
Of ze zoeken degene die in de brief haarfijn uitlegt dat de truc is doorzien. Het blijft politiewerk toch?

[Reactie gewijzigd door Hans C op 21 december 2020 09:34]

Zo werkt het niet. De eerste schifting van sollicitanten wordt bij grote organisaties vrijwel altijd gedaan door een HR persoon die geen inhoudelijke kennis heeft van zulke zaken. Die kijkt gewoon welke sollicitanten het best aan de eisen voldoen.

Ze zetten echt geen rechercheur in om de sollicitatiebrieven door te lichten.
En dan een salaris aanbieden waar een ICTer nog niet eens voor uit bed komt.
Weet je wat ik pas schokkend vind ? hoe weinig computer software er wordt gemaakt welke is ontwikkeld met de gebruiker als oogpunt. Als ik zie in hoeveel bochten ik mij moet wringen om fatsoenlijk mijn uren in te tikken en de onlogische dingen die je moet weten voordat je überhaupt met een pakket kan werken vind ik het knap dat er nog zoveel goed gaat.

En dan heb ik het nog niet eens over nieuwe software, net op het moment dat ook de minder pc begaafde medewerkers geen fouten meer maken en ze weten welke kronkel in het pakket ze moeten volgen om iets te doen wordt er door een manager een nieuw pakket ingeschoten want "met dit pakket kan alles samen werken en gaat alles veel eenvoudiger". Right, dat was met het vorige pakket ook zo...

Nee, de manager die weet wat goede software is en weet wat de mensen nodig hebben moet nog geboren worden ben ik bang.
Mijn ervaring is juist dat wanneer je de gebruikers te veel betrekt je een draak van een pakket krijgt.
Vraag eens rond in uw kennissenkring naar het softwarepakket HR2Day... Maar er is niet naar de gebruikers geluisterd, dus daar lag het niet aan. Relatief nieuw en anti-intuitief, usability is voor loosers, zullen ze wel gedacht hebben. Als het legacy is waar van alles op gestapeld is dan kan ik nog een beetje begrip hebben. Maar vers van de pers meuk leveren? Planon, zo'n andere topper. Recent geheel vernieuwd en vrij onwerkbaar. En mij is niets gevraagd. Maar goed ook als ik u begreep, want anders was het een nog grotere draak geworden. Dit is vast niet de plek om over de nieuwe sharepoint-variant te beginnen...
Misschien moet u even beter lezen. Ik zeg nergens dat je gebruikers niet moet betrekken. Ik had het erover dat wanneer je gebruikers te veel betrekt het ook fout gaat.
Maar heb je die nog wel nodig. Met de lockdown en bijvoorbeeld avond klok bijvoorbeeld? Alleen voor die paar stumperds die zich niet aan de regels houden. Denk niet dat Corona zich snel verslagen laat worden. Blijft nog wel enkele jaartjes. Tot die tijd kunnen ze alles beter veiligstellen.
De wensen gaan niet enkel om cyber security, maar ook om een duurzame financiering en het kunnen oppakken van wat zij zelf high impact crimes noemen:
De hele rechtsstaat heeft een duurzame financiering nodig, stelt de korpschef, ‘waarbij we meegroeien met de bevolkingsgroei en de inflatie. Dat doen we al jaren niet. En mind you: de rechtsstaat is de basis waarop de samenleving draait. Dat extra geld is hard nodig voor het vertrouwen.’
(Uit https://www.volkskrant.nl...oen-euro-tekort~bf4a8938/)

Tweakers legt natuurlijk de focus op het cyber-deel.
Beetje ondergewaardeerde opmerking. Al jaren veel te weinig politie en veel meer ingezet op efficiëntie en cyber crime dan op daadwerkelijk handjes.Natuurlijk heb je goede systemen nodig maar het feit dat je op dit moment niet eens je plaatselijke politiebureau kan bellen zegt genoeg. Als je keuzes moet maken en ziet dat minder dan 5% van de cybercrime wordt opgelost vs ongeveer een kwart van de traditionele zaken snap ik het ook nog. Maar feit is dat de bevolking veel meer last heeft van de 50 000 inbraken in woningen dan van high impact crimes of cybercrime bij bedrijven. De daadwerkelijke veiligheid van je bevolking moet toch wel prioriteit hebben vind ik.

Voor de factheckers alle nummers en data: https://federatieveiligne...en-en-cijfers-beveiliging
De cijfers die je gebruikt laten iets niet zien: hoeveel last er is van cybercrime. Die 2300 datalekken zijn daar maar een klein onderdeel van en zelfs die lijken maar het topje van de ijsberg. Je kan dus niet zomaar concluderen dat wat deze (kennelijk niet heel erg op cybercrime gerichte) kennisgroep aan cijfers noemt een goed overzicht voor prioriteiten geeft. En als je dan bedenkt dat criminelen daarnaast dus heel veel zijn gaan oplichten, vernielen, stelen en onbereikbaar maken via het internet en ict middelen dan is daar dus juist meer aandacht voor nodig. Een auto stelen met digitale slotmanipulatie, oplichting aan de deur met valse apps, oplichting en diefstal via digitale betaalmiddelen of spoofing van telefoonnummers, criminaliteit via social engineering en sim swappen, gebruik van digitale middelen voor zware criminaliteit als afrekeningen en grootschalige handel. Ddos op belangrijke sites waar honderdduizenden mensen indirect schade van hebben, enz

Zonder goede systemen en voldoende moderne kennis loopt de politie straks nog verder achter en dat is voor niets goed. Daarbij staat er in de bron duidelijk dat ze niet alleen veel willen investeren in de kennis en aanpak van cybercriminaliteit.

[Reactie gewijzigd door kodak op 21 december 2020 09:34]

Er staat juist dat ze ook budget voor betere inzet op straat willen. Dat tweakers vooral schrijft over budget voor ict en kennis over cyber wil niet zeggen dat dat alles is. Dat valt ook af te lijden de vraag van 600 miljoen met 300 miljoen voor ict.
Bron? En daarna zou ik ook graag een onderbouwd verband willen zien tussen hoeveelheid "echte politie op straat" en "handhaving". Anders is je comment niet veel meer dan lukraak wat roepen zonder enige basis..
Nu verdraai je je onderwerp. Je had het over de politie op straat en het verband met handhaving.
Je vermijdt ook mijn verzoek om onderbouwing en legt de bal bij mij terug. Oké, ik bijt:
http://journalistiekennie...echt-straat-het-antwoord/
In geen van die artikelen staat ook maar iets van onderbouwing, alleen maar angsten die mensen hebben. Echter, zoals het eerdere artikel dat ik postte heeft onderzocht, is er nog geen direct verband gevonden tussen (gevoel van) veiligheid en fysieke aanwezigheid van politie, sterker nog, onderzoek laat zien dat het gevoel van veiligheid zelfs daalt bij meer inzet.
Doet me denken aan vakanties in menig andere landen waar overheidspersoneel met automatische vuurwapens loopt. Dat geeft mij (n=1) een onbehaaglijk gevoel.
Snappen hoe diefstal, oplichting, zware criminaliteit en tal van andere strafbare zaken met ictmiddelen werkt lijkt me juist een verbetering voor opsporing zorgen. Want als de politie die kennis niet heeft dan komen criminelen er waarschijnlijk makkelijker mee weg wat dan te zien is in de lage opsporingscijfers. Cybercriminaliteit gaat niet alleen om criminele die alleen maar via internet iets strafbaars doen. Het lijkt eerder juist verweven met bekende criminaliteit.
Ze vervangen kennis met digitale technieken. Sinds de komst van camera's is de kennis en oplospercentage gedaald.
Dat wil niet zeggen dat er een causaal verband is. Criminaliteit kan ook anoniemer gepleegd worden waardoor het oplossen moeilijker wordt gemaakt. Daarnaast kun je de grootte van je politie-apparaat niet evenredig laten stijgen met het aantal incidenten. Op een gegeven moment moet men naar de bron van de incidenten gaan kijken en dat aanpakken.
Je doet twee beweringen zonder uitleg of het klopt en hoe dat met elkaar te maken heeft.

Je eerste bewering lijkt al niet te kloppen. Ze zeggen juist ook te willen investeren in meer kennis over ict bij criminaliteit. Dus vervangen van kennis lijkt niet het doel.

En andere of meer systemen maken wil ook niet zomaar zeggen dat er kennis verdwijnt. Dat hangt er vanaf wat het doel van die systemen is, wat ze kunnen en hoe ze er mee om gaan. Ik ben het met je eens dat het dan kan zorgen dat er kennis verloren kan gaan, maar dat maakt dat nog niet meteen een nadeel. Bijvoorbeeld omdat de kennis die maar een klein groepje had opgedaan dan opgedaan kan worden worden door een grotere groep, terwijl de tijd die nodig is om kennis op te doen vermindert kan worden zodat tijd over is om andere kennis op te doen of ergens anders in te zetten zoals op straat.

Er zijn waarschijnlijk genoeg voorbeelden te bedenken dat bedrijven of organisaties wel even denken dat een nieuw systeem de oplossing is en dan mislukken (minder winst of zelfs verlies opleveren) omdat er niet goed nagedacht is wat de problemen en oorzaken daarvan zijn of welke problemen een nieuw systeem kan veroorzaken terwijl het als oplossing werd bedacht. Maar de wereld zit ook vol successen waarbij nieuwe systemen winst opleveren omdat het wel gemaakt is om goed in de behoefte te voorzien die een bedrijf of bijvoorbeeld politie heeft bij het werk. Niet voor niets is pen en papier niet helemaal vervangen, de behoefte is niet alles maar automatiseren maar het als hulp hebben.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee