Je zou kunnen zeggen dat er per land te weinig getest wordt, maar dan vergeet je even dat de testgroep verspreid over alle landen samen al een stuk statistisch relevanter is.
Nee, absoluut niet. Zo werkt statistiek niet.
Als je in een land appels aan het tellen bent, dan worden het niet ineens peren als je in alle landen appels aan het tellen bent.
Als je weinig test dan heb je nooit een sterftecijfer tov iedereen die de ziekte heeft. Dan heb je een sterftecijfer tov iedereen die symptomen heeft die erg genoeg zijn om naar een arts te gaan die corona constateert. Dus het cijfer tov mensen met ernstige symptomen.
Als je dat in een heleboel landen doet, dan word dat cijfer tov mensen met ernstige symptomen statistische sterker. Maar het heeft geen enkele invloed op het cijfer tov iedereen die de ziekte heeft
[quote]
Ook zie je dat tussenstanden met het verloop van de epidemie convergeren. Dat is een langeretermijntrend en die zijn redelijk zeker te voorspellen omdat de pandemie niet in elk land in hetzelfde stadium zit.
[quote]En die lange termijn trend is ook alleen relevant voor het cijfer tov mensen met ernstige symptomen.
Daarom is die lange termijn trend ook zo totaal afwijkend (statistische relevant afwijkend) van het cijfer in Zuid Korea.
De 0,5% van Korea is niet alleen alsnog 5 keer zo hoog als van griep, en zit tegelijk dicht genoeg bij de 1% die je wel hoort voor de gevallen dat de verspreiding beperkt en de zorg goed is, om statistisch gewoon te kunnen kloppen.
5x zo hoog als een gemiddelde griep. Maar je vergeet daarbij dat het sterftecijfer van de griep ontzettend varieert. In 2018 zaten we in Nederland met griep op 1%.
Waarbij we voor de griep allerlei vaccins hebben.
Hoe dan ook: best case is 5 keer zo dodelijk als griep, denk dat daar weinig aan gaat veranderen naar mate er meer cijfers beschikbaar komen.
Als je maar van 1 land betrouwbare cijfers hebt, dan is het vreemd om te denken dat daar weinig aan gaat veranderen. Ik ken de situatie in Zuid Korea niet, maar wellicht blijkt het in Europa 2x zo hoog te liggen en in Afrika 2x zo laag. Als je geen cijfers hebt, dan heb je ze niet.
Maar als Zuid Korea wil een goed beeld geeft, dan is het dus 5x zo dodelijk als een gemiddeld griep, maar de helft zo dodelijke als de griep van 2018.
Betekent dat dan dat we ons toch niet zoveel zorgen hoeven te maken?
Nee, want veel mensen vergeten dat het niet alleen om dat sterftecijfer gaat. Net zo belangrijk is hoe besmettelijk het is.
In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 800.000 mensen griep. Als dat 10x zo veel word omdat het veel besmettelijker is, dan krijg je ook 10x zoveel doden.
De cijfers tot nu toe laten zien dat corona veel besmettelijker is dan griep. En 2x zo besmettelijk betekent niet 2x zoveel zieken in Nederland, maar veel meer dan 2x want besmettingen lopen exponentieel op.
Het grote probleem is dat er nog te veel onzekerheden zijn. En het gaat wel om mensenlevens. Dus dan maar liever voorzichtig zijn. Liever dat we over een jaar zeggen dat het uiteindelijk toch minder dodelijk beek te zijn dan gedacht, dan de tegengestelde situatie.
Maar uiteindelijk komt er een moment waarop het middel erger is dan de kwaal. Je kunt landen niet jaren in lockdown houden.