Maar wat gebeurt er op de lange termijn met de zee wanneer wij massaal deze 'materials' uit de zee worden gefilterd? Per kuub zeewater zal er niet zoveel worden gewonnen dus zal er zeer veel zeewater moeten worden gefilterd om voldoende te verkrijgen.
Wat is de impact hiervan op het milieu?
Ik heb inmiddels al zoveel artikelen over nieuwe technieken gelezen in de afgelopen jaren dat ik het allemaal ter kennisgeving aanneem. Is de energiedichtheid van accu's toegenomen door de jaren heen? jazeker maar bijna geen van de revolutionaire technieken zijn ooit in productie gekomen omdat ze te duur of op een andere manier onhaalbaar bleken.
Uit de bron:
Lower cost: The active cathode materials tend to cost less because they are free of cobalt, nickel, and other heavy metals. These materials are typically very resource-intensive to source, and also have raised concerns over their sustainability.
Faster charging: Less than five minutes required to reach an 80 percent state of charge (SOC), without compromising specific discharge capacity.
High power density: More than 10,000 W/L. (exceeding the power level that lithium-ion battery technology can achieve).
High energy density: More than 800 Wh/L, comparable to the state-of-art lithium-ion battery.
Excellent energy efficiency: More than 90 percent (calculated from the ratio of the energy to discharge the battery over the energy to charge the battery).
Low flammability of electrolytes
Ziet er allemaal geweldig uit maar dit is de info waarmee wij het moeten doen.
Faster charging: Less than five minutes required to reach an 80 percent state of charge (SOC), without compromising specific discharge capacity.
Dit zegt helemaal niets zonder de grootte van de accu te benoemen. Voor hetzelfde geld hebben ze een accu van 1cm
3 vergeleken met een hele grote 'traditionele' accu en dan haal je deze waardes ook maar de vergelijking is dan alles behalve eerlijk. Maarja, hoe ze op dit resultaat zijn gekomen wordt niet uit de doeken gedaan.
En dan staat er het volgende in de bron:
Atomic force microscopy, for example, was pioneered and invented by IBM researchers. This method has allowed countless scientists, including our team building new battery technology, to study the forces and movements between materials at incredibly precise levels.
Dit heeft niets met de techniek te maken maar moet blijkbaar mensen over de streep trekken. IBM had zelfs kunnen roepen dat zij pioniers waren op PC-gebied om het machine-learning extra aan te stippen. Het lijkt alsof een marketeer het bronartikel heeft geschreven en dat is de reden waarom ik altijd sceptisch blijf bij dit soort 'nieuws'.
Zien is geloven en wanneer er niets valt te zien dan wacht ik met geloven totdat er wel wat te zien valt.
Edit:
Ik zie een aantal antwoorden die geheel terecht zijn. Wat ik vergat te zeggen (sorry daarvoor) is dat wij nog duizenden jaren deze planeet bevolken en toen ik het over de lange termijn had, was dit wat ik in gedachte had maar het had wel zo fijn geweest als ik dit meteen had gezegd.
We hebben het vaak over "het valt wel mee want..." maar wij mensen denken echt alleen aan de korte termijn en wat direct meetbaar is. Sommige gevolgen zijn niet direct meetbaar maar hoe ziet dat plaatje eruit over 2000 jaar? Ik weet dat het overtrokken lijkt wat ik schrijf maar wat heeft de mensheid de afgelopen 200 jaar allemaal weten te bereiken? Er komt een moment dat de metalen voor accu's lastiger op te graven zijn waardoor de prijs omhoog gaat.
Wanneer de prijs omhoog gaat terwijl wij midden in een transitie zitten waarbij de vraag naar accu's zeer groot is dan zal er hoe dan ook grondstoffen gewonnen moeten worden. In het verleden is vaak genoeg gebleken dat tijdsdruk+geld voor slechte keuzes zorgt en ik weet dat je veel water moet oppompen om ook maar iets aan effect te zien maar geef het genoeg tijd en dan wordt het vanzelf meetbaar.
Stel dat deze manier van grondstofwinning wel goed blijkt te zijn en er veel 'filterlocaties' worden aangelegd, is het dan nog zo ver gezocht? En dat is dan weer de achterliggende reden waarom ik aangaf dat dit goed onderzocht moet worden.
Als het gaat over impact dan denken de meeste mensen dat 100 jaar in de toekomst al heel ver is. Tel daar nog maar wat eeuwen bij op en dat is waar mijn gedachten liggen. Ik zie ons als mensheid geen andere planeten (vergelijkbaar met de Aarde dus in een ander zonnestelsel) bevolken in de aankomende 500 jaar dus zul je goed moeten weten wat iets teweeg brengt.
Niet dat wij het als mensheid nu zo fantastisch doen en ieder goed alternatief is welkom. Het alternatief moet dan wel inhouden dat dit niet ook verregaande ecologische gevolgen (dus ook op die zeer lange termijn) met zich meebrengt.
Er zitten veel verschillende metalen in het water lees ik hieronder, dit klopt maar je zult echt veel water moeten oppompen om hier bruikbare hoeveelheden aan over te houden.
Nu ik dit allemaal heb geschreven lijkt het een beetje op een alu-folie verhaal maar ik verzeker je dat dit voor mij niet de absolute waarheid is. Ik heb geen angst dat de aarde kapot gaat omdat er wat materialen uit de zee worden gehaald maar wat mij wel opvalt is dat technieken soms met prachtige verhalen worden gebracht terwijl er 0,0 bekend is over de gevolgen op de lange termijn.
En juist het ontbreken van deze info zorgt ervoor dat ik reacties zoals deze schrijf.
[Reactie gewijzigd door bazs2000 op 23 juli 2024 02:55]