'Disney heeft The Mandalorian-serie voorzien van slechte hdr-implementatie'

De Star Wars-serie The Mandalorian, waarvan de eerste drie episodes momenteel te streamen zijn op Disney+, heeft een slechte hdr-implementatie. Tot die conclusie komt het YouTube-kanaal en website HdtvTest, dat vaker games en films test op hoe overtuigend de hdr-ervaring is.

Op basis van een hdr-analyse concludeert Vincent Teoh van HdtvTest dat geen van de specular highlights, ofwel de heldere oplichtende delen die zichtbaar worden op het moment dat een object verlicht wordt, hogere waarden halen dan 200cd/m². Dat betreft bijvoorbeeld de weergave van de zon, explosies, laserstralen of reflecties op het pantser van het hoofdpersonage.

Deze bevindingen zijn gedaan tijdens het streamen van de eerste twee episodes van The Mandalorian, waarbij naar zowel de hdr10- als de Dolby Vision-versie is gekeken. Een helderheid van 200cd/m² bij high dynamic range is erg laag. Bij een goede hdr-implementatie kunnen de heldere details zomaar in de richting van of over de 1000cd/m² gaan, waarbij het scherm van de gebruiker dat eventueel via tone mapping binnen het maximale bereik van dat scherm brengt.

The Mandalorian hdrThe Mandalorian hdr

HdtvTest stelde eerder al dat de drie originele Star Wars-films op Disney+ zijn gemaximaliseerd op 400cd/m². Ook dat houdt volgens het kanaal niet over, maar is wel hoger dan bij een recente productie als The Mandalorian. Oudere films kunnen overigens via een goede 4k-master een goede hdr-ervaring opleveren, zoals bijvoorbeeld de uhd-blu-rays van de originele Alien, Blade Runner en The Shining aantonen. Bij de nieuwere Star Wars-films op Disney+ is de ervaring beter. Zo komt in The Force Awakens de piekhelderheid bijvoorbeeld tijdens een lightsaberduel tussen Kylo Ren en Rey uit op 700cd/m², meldt HdtvTest.

Teoh stelt dat de originele Star Wars-films en The Mandalorian op Disney+ 'geen fatsoenlijke hdr-behandeling hebben gekregen'. Hij omschrijft het als het stoppen van een sdr-film in een hdr-container. Dat betekent dat de televisie of het gebruikte scherm het hdr-signaal herkent en de aanwezige hdr-modus inschakelt, waarbij de verlichting naar het maximumniveau wordt opgeschroefd. Teoh stelt dat dat meer energie vergt, zonder dat het effect heeft, omdat de weergave nog altijd wat donker blijft, en wellicht zelfs donkerder is dan de sdr-weergave zonder de inschakeling van een hdr-modus.

De praktijk waarbij dergelijke sdr-achtige weergaven in een hdr-container worden gestopt en dus als hdr worden gepresenteerd, komt vaker voor. Een bekend voorbeeld is de releaseversie van het spel Red Dead Redemption 2, die door Digital Foundry al snel als 'nep-hdr' werd aangemerkt. Uiteindelijk kwam er een update waarmee de hdr-weergave aanzienlijk verbeterde.

De analyse van HdtvTest is afkomstig van Adam Fairclough, een parttime medewerker van Digital Foundry en een hdr-expert die ook op het YouTube-kanaal HdtvTest games test op hun hdr-weergave. Daarvoor heeft hij een systeem ontwikkeld waarbij de hdr-weergave in beeld wordt gebracht aan de hand van heatmaps; verschillende kleuren geven daarbij de verschillende niveaus van piekhelderheid weer.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-11-2019 • 12:23

159

Reacties (159)

159
146
64
8
0
40
Wijzig sortering
Uuuhhhh, moet zeggen dat ik hier niks van gemerkt heb en daarnaast ook niet tekeurgesteld ben in hoe de serie nu weergegeven wordt. Vind het prachtig.

De serie heeft ook wel een beetje een donkere sfeer dus misschien vandaar ;-)
Ik heb het wel gezien. Het was underwhelming tov HDR series zoals Altered Carbon op netflix.

Nee niet misschien vanwege de donkere sfeer een explosie is gewoon 1000+ nits en daar hebben ze green gebruik van gemaakt. Dus dit is gewoon luiheid / goedkoop af willen zijn vanuit disney. Zelfs de remasters van Starwars 4-6 kwamen tot 400 nits. De nieuwere films gaan netjes tot 1000 nits.

Ik denk dat al je The Mandalorian in SDR kijkt en de TV De upscaling laat doen je een beter eindresultaat hebt.

Dus imo geen excuses.
Ik vind de serie verder tot nu toe wel aardig maar niet geweldig. Geen rede om Dinsey+ te houden in ieder geval.
Dus dit is gewoon luiheid / goedkoop af willen zijn vanuit disney
Wat denk je van de Atmos geluids mixen van Disney?
Dit is ook bagger (zeker het laatste jaar) zit totaal geen dynamiek in, en maken er een grote kleren bende van...
Helaas niet alleen Dinsey. Er zijn er wel meer die dan een ATMOS audio track hebben maar amper gebruik maken van de hoogte speakers. Erg zonde.

Zelfde geld voor 4K uitgaves van bepaalde films. Die zijn soms amper mooier dan de 1080p blueray versie.
Gelukkig zijn er ook voorbeelden zoals Alien en The Matrix waar wel veel tijd besteed wordt en er een rescan en remaster gedaan is.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 juli 2024 16:09]

Alien (zonder s) zeer zeker ook, vorige week weer eens gezien in 4k hdr, een film uit de vorige eeuw, en zag (en klonk) er spat zuiver uit voor een film van 40 jaar! 8-)
Dus het kan wel..
Sowieso zijn 4k streams redelijk bagger vergeleken native materiaal. Download eens ergens een 4k film van ~ 70gb, en vergelijk dat met de stream die een Netflix of Disney levert. Echt niet te vergelijken. Er gaat een wereld voor je open.
Dat hoef je mij niet te vertellen ik heb heel veel films op legale UHD disks.
Windows als media speler en HDR gaat niet lekker samen. Krijg de kleuren dan gewoon niet goed tov een losse speler en de originele disk.

Maar inderdaad dat is een wereld van verschil. Maar goed dat is het verschil in prijs. Een los diskje kost snel 16-40 euro daar kan je dan een hele maand of zelfs twee en halve maand Netflix 4K voor kijken. Sommige andere diensten zoals Amazon prime zijn aanzienlijk goedkoper als je in een keer voor een jaar af sluit.

Dus films die ik geweldig vind of heel graag in goede kwaliteit wil zien kijk ik of in de Bios en of koop ik op UHD disk. Andere die wel wil zien maar niet heel erg enthousiast over ben wil ik gerust via Netflix, Amazon ect kijken. Dat is dan goed genoeg. Maar inderdaad een 1080P Blue ray kan zich meten met een 4K netflix stream. alleen heb je dan geen HDR. Nu doet de TV gelukkig wel wat maar als je een goede HDR implementatie hebt is de 4K HDR stream wel net wat indrukwekkender.

Qua audio idem lossless ATMOS/DTS-X is natuurlijk veel mooier dan compressed ATMOS of compressed 5.1.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 juli 2024 16:09]

Anoniem: 1198364 @Astennu28 november 2019 02:42
Mag ik vragen of er hier nergens geen post is op de prijspolitiek van 4K blu-ray. De belachelijk prijs voor een 4K blu-ray waarbij je een gewone blu-ray erbij krijgt wat voor belachelijke marktstrategie is dit. Er wordt nauwelijks blu-ray verkocht gaan ze al voor 4K blu-ray die tour op? Als ik een 4K blu-ray wil kopen wat heb ik aan een gewone blu-ray die er bij zit. Als je die als nieuw kan verkopen kost u een 4K blu-ray pas goedkoper als een gewone blu-ray, niet normale prijspolitiek.
Betreft het thema hier zolang de streaming maatschappijen op zeer lage bitrate blijven streamen moeten we van kwaliteit zeker niet veel verwachten.
Het voordeel van de gewone blu-ray erbij te steken is dat alle extra's daar op staan en de ruimte op de UHD blu-ray volledig benut kan worden door de film. En ik kan hem zo uitlenen aan mijn schoonvader :P
Ik vind het vooral irritant als deze diensten extra vragen voor een abonnement met 4k en dan gewoon slechte kwaliteit leveren.
Het is net Stadia!
Het geluid is sowieso bagger, output is ook vrij zacht.. moet het geluid bijna op 25 van de 100 om überhaupt wat te horen.
Vraagje, in bovenstaand artikel praten ze met een andere term ipv Nits.
Nits ken ik wel, alleen de manier hoe het hierboven wordt beschreven herken ik dan weer niet?
Is hier een verschil in of is tweakers ineens van term verandert? Daar er eerst altijd over nits gesproken werd?
Dat is eigenlijk hetzelfde. Het originele filmpje van HDTVTest heeft het over nits.
Maar hier even een quote van het internet:
It is given in nits or one candelas per square meter (cd/m2). One nit is equal to on cd/m2.
Het klinkt bevestigend om dit te lezen.
De allereerste scene van aflevering 1 in die bar was erg duidelijk: wanneer ik The Mandalorian in HD even met de UHD (met HDR) versie vergeleek vielen de crushed blacks al snel op bij de UHD HDR-versie. Alle detail ging verloren in de donkere delen (en dat bij een X-Rite gekalibreerd scherm). De HD versie was daarentegen gewoon goed belicht.
Het is geen 4K UHD disk maar heel veel beter dan wat Disney hier laat zien.
Altered Carbon ziet er geweldig uit voor streaming media. En via de Xbox One S/X heb je ook nog Atmos Audio.

En daarnaast wat MadMarky zegt. Ze stoppen het in een DV container maar gebruiken het niet. Het enige wat ze nu doen is alle gebruikers opzadelen met slechte zwart waardes (want de backlight gaat naar 100%) en een hoog stroom verbruik. Vervolgens gebruiken ze maar iets van 80-100 nits meer dan wat SDR doet. Totaal zonde. Laat dan de TV de upscaling doen. Dan heb je een veel lager stroomverbruik en waarschijnlijk (mijn sony doet dat best aardig) toch highlights van iets van 400-600 nits. (de max van mijn TV is 1200).
Enkele titels bij Netflix zijn wel zeer goed in HDR voor het grootste deel. Totdat er een vrij beweeglijke scene komt en alles ineens crushed is. Zoals de eerste 5 minuten van aflevering 1 van het nieuwste seizoen van Stranger Things.

Wel zit er (iig icm Android TV) een rare renderfout juist bij heel erg heldere scenes waar macroblocking te zien is, daar waar je dat juist normaalgesproken bij heel erg donkere plekken verwacht. Meerdere series waar ik dat gezien heb. Is doorgegeven aan Netflix via interne kanalen maar er is nog steeds niets aan gedaan en wellicht wordt er ook niet om gecared.
1.) Het gaat hier niet over Netflix
2.) Een betere kijkervaring zou in dit geval geen byte extra kosten voor je videostream, aangezien het al HDR-enabled uitgezonden wordt. Ze zijn gewoon te lui(?) geweest om verder daadwerkelijk iets met de beeldhelderheid te doen.
Dat is een beetje te makkelijk en heel persoonlijk. Ik denk dat ik ik heel veel Starwars fans tegen het zere been ga stoten maar sorry ik vind de Mandalorian echt niet bijzonder en tot nu toe slechter dan verwacht.

Altered Carbon vind ik persoonlijk echt geweldig! Ik vind The Punisher, Daredevil, House of cards, Sense8 en Startrek Discorvery ook allemaal beter dan de Manalorian tot nu toe (hopelijk wordt de serie nog beter de komende afleveringen). Zo zie je maar over smaak valt niet te twisten.
Startrek Discorvery ook allemaal beter dan de Manalorian tot nu toe
Ga gauw je mond spoelen :P Star Trek Discovery is al 2 seizoenen #metoo bagger met een flinterdun verhaaltje.
Tja het is niet zo goed als TNG, Voy of DS9. Maar tot nu toe vind ik het beter dan The Mandalorian.
Dat mag ik toch vinden? :)
Dat mag je zeer zeker vinden, ik moet er nog naar kijken.
Ikzelf heb dan weer erg genoten van Star Trek Enterprise, terwijl die serie op heel veel Star Trek lijstjes ergens onderin staat.
Ja klopt bij mij ook.
Ik zou hem eens opnieuw moeten kijken om te zien of ik dat nu ook nog vind.

offtopic:
Ik denk dat het grote issue daar was dat het zo erg anders was dan het TNG tijdperk van TNG, Voy en DS9.

Discovery heeft dat issue ook erg.
Ik ben heel erg benieuwd naar Startrek Piccard!
/offtopic
Dat mag ik toch vinden?
Dat mag zeker! :)

Picard komt uit dezelfde productietoko als Discovery, en heeft een vergelijkbare (donkere) sfeer. Ik hoop wel dat het verhaal daar beter is. Het zegt wel iets dat Netflix het niet aandurfde en ze het uiteindelijk nog aan Amazon konden slijten..
nog niet gezien staat wel op mijn lijstje
Is echt een topper, super gave sf serie met super verhaal en ze hebben geen rare ruimte wezens nodig om het super spannend te maken....

Zit met smart te wachten op de start van het nieuwe seizoen...

Zulke gave effecten...

[Reactie gewijzigd door well0549 op 23 juli 2024 16:09]

Discovery begon vrij meh met vage verhaallijnen zoals die van een gigantische space-tardigrade die kan reizen via multidimensionale schimmels (waaaat???)

Seizoen 2 is al beter. En ik vind het op zich goed welke sociale aspecten ze aansnijden. Star Trek heeft dat altijd al gedaan, vanaf de jaren 60 met de eerste interraciale kus op televisie ooit. Nu gebeurt het weer maar meer met thema's die vandaag de dag actueel zijn, terwijl er ook andere series zijn die die thematiek oppakken wat vroeger veel minder was.

Hoe dan ook, het heeft zeker z'n fouten, maar ik kan er nog steeds ruimschoots van genieten en ben benieuwd naar het volgende seizoen. Ook Star Trek Picard, daar zie ik erg naar uit. Al zou Patrick Stewart het enige zijn dat goed is eraan (evt met Jeri Ryan), dan nog zal het geweldig zijn :)
Vind hem persoonlijk wel dik eigenlijk, vooral het lage tempo van de serie is naar mijn mening een verademing. Maar goed, dat wordt een beetje offtopic.
Ligt eraan wat voor scherm je hebt. Als jij een HDR compatible budget scherm hebt dan merk je het niet, omdat je tv bij SDR en HDR nagenoeg hetzelfde plaatje weergeeft.

Mocht je een high-end LCD of OLED scherm hebben dan zie je echt wel of je een HDR plaatje voorgeschoteld krijgt of niet.
Verschilt alsnog sterk per film of serie. Je ziet dat men soms niet weet wat men ermee aan moet: scenes op een strand die vrij donker zijn, donkere scenes met een megafelle slaapkamerlamp in beeld...

En soms lijkt alles in SDR opgenomen en zijn een paar scenes of shots kunstmatig feller gemaakt. Tja.
Anoniem: 159816 @adje12327 november 2019 12:29
HDR content is vaak gemiddeld juist donkerder dan SDR ;).
Heb het proberen te kijken maar alles is "te schoon", ja de sfeer is donker maar niets is vies, stoffig en modderig. Dat breekt voor mij de illusie. Ben iig. gestopt met kijken.
Ik zette er eigenlijk meteen al mijn vraagtekens bij en in het D+ topic word ik prompt naar dit item verwezen. Ik ben dus niet gek gelukkig. Ik heb veel mooiere DV content gezien.
Merk op dat Disney+ niet de enige is.

ALLE content van AppleTV schijnt een HDR signaal aan je tv door te geven, al is het geen HDR. Met dezelfde nadelen als gevolg.

Hier komt geen AppleTV binnen. Dan maar een Vero4K of een Nvidia ShieldTV.
Dat kan je gewoon uitschakelen via de settings. De UI van AppleTV wordt in HDR weergegeven. Om te voorkomen dat je TV steeds even zwart wordt wanneer je SDR content afspeelt, staat die optie standaard aan (met het oog op gebruiksgemak). Maar je kan het dus uitzetten om SDR weer te geven zoals het hoort. Je TV za daardoor wel even op zwart gaan, omdat het van HDR (UI van AppleTV) naar de video gaat en dus van signaal wisselt.
Klinkt als een brakke implementatie, je zou verwachten dat de UI zich aan de setting aan zou passen.
Dan snap je niet hoe HDR signalen werken op TV’s. Er is niks braks aan. Wanneer je in je settings HDR activeert, wordt de UI in HDR weergegeven omdat dat gewoon mooier is (vooral de live wallpapers). Wissel je naar een ander videosignaal, dan al je TV even op zwart gaan (slaat los van de AppleTV). Wil je liever een ‘smooth’ ervaring, dan kan je dus de optie aanzetten die Apple standaard activeert: dan is alles in HDR (dus ook SDR) en heb je geen zwart scherm tijdelijk bij het wisselen van videosignaal.

Wil je HDR aan hebben en SDR video’s in SDR laten afspelen en geen zwart beeld bij videosignaal? Dan moet je even een eigen techniek ontwikkelen en je eigen TV uitbrengen die dat kan. Je zal dan de eerste zijn van alle TV fabrikanten die het mogelijk maakt :) !

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 23 juli 2024 16:09]

Wat je als laatste zegt klopt echt niet hoor. Zowel de Vero4K als de Nvidia shield laten HDR zien wanneer de content HDR is en anders is het SDR. Zonder zwart beeld. Je wisselt namelijk helemaal niet van input. Dat is het enige moment dat ik zwart beeld zie. Los van het feit dat elke film met zwart beeld begint.

Apple heeft dit gewoon slecht geïmplementeerd. Schakelen naar SDR en terug naar HDR voor de UI hoort automatisch te gaan.
Dan moet je goed lezen wat ik zeg. De AppleTV weergeeft de UI in HDR, de ShieldTV niet. Wanneer je ‘match video’ aanzet, is alles in HDR (UI en video) en heb je dus geen zwart scherm. Heb je dat uitstaan, dan is je UI in HDR en je video niet: dus even zwart scherm.

Als ik op mn PS4 Pro een game start die HDR ondersteunt, krijg ik ook even een zwart beeld. De PS4 Pro weergeeft de UI namelijk in SDR (dus precies andersom). Het heeft niks te maken of je van input wisselt, maar dat je een ander videosignaal doorvoert via je apparaat (HDR ipv SDR en andersom). Je TV (de)activeert HDR en dat zorgt voor een blackout.

En wat je aan het eind zegt dat het automatisch hoort te gaan begrijp ik niet. Het gebeurt juist automatisch, vandaar dat je een zwart beeld krijgt (je gaat van HDR, naar SDR en weer terug naar HDR) wanneer je een film afspeelt en terug gaat.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 23 juli 2024 16:09]

Het is een verandering van het signaal op de HMDI poort, die gaan bijna altijd gepaard met een korte black-out. Mijn Sony Blu-ray speler doet precies hetzelfde als je wisselt van SDR naar HDR, of van 480 (DVD) terug naar 1080 van het menu.
De Apple TV 4K speelt gewoon HDR perfect af zoals het moet. Gewoon de juiste instellingen gebruiken.
We hebben weer een troll aan boord, of je hebt werkelijk geen idee waar je het over hebt.
De Apple TV 4k ondersteund wel degelijk 4k (vandaar de naam) en of Android wel of niet ondersteund wordt... Tsjah dat is een keuze in ecosysteem die je als gebruiker vooraf bewust moet maken. Ik heb als Android gebruiker bijvoorbeeld voor Apple TV 4k gekozen omdat het een toegankelijke manier tot 4k content is voor een schappelijkere prijs (€15) dan de gemiddelde 4k UHD schijf bij de filmboer (€16 - €40). Dat ik dan de Apple TV afstandsbediening moet gebruiken en niet m'n telefoon zal mij een worst wezen.
Daarnaast heeft de analist aangehaald in dit artikel een vergelijking gedaan tussen Apple TV 4k en een high end UHD Blu-ray speler waar de Apple niet veel voor onder doet. https://youtu.be/WbKCZpQN72c

[Reactie gewijzigd door thompsongast op 23 juli 2024 16:09]

Ofwel ben je een trol ofwel benje gewoon niet zo slim. Ondersteuning voor Android? Waarom? Is er ondersteuning voor iOS op ANdroid?
Geen UHD? Ben je gewoon dom of weet je niet dat 4k gewoon UHD is?
Door deze belachelijke post bewijs je alleen maar mijn punt.
Gelukkig is het verhaal leuk, het acteerwerk goed en de setting zeer stijlvol.

Die HDR fixen ze vast wel een keer.
Kijk dat is nou wat er mis is met de huidige acceptatie van de consument. Men is niet meer zo kritisch. ''Ze zullen het vast later wel rechtzetten.' 'Och one day-DLC niks mis mee' 'Het spel start niet. Ik wacht wel een week' En ondertussen maar positieve beoordelingen uitbrengen of enorm 'hypen' op diverse websites enzo.

Het is tijd voor een omwenteling. Nu zit er HDR in die serie. Doe het dan ook meteen goed ipv halfbakken. Jemig. Pleur er dan geen HDR in.
Nou, het is meer ook: ik heb een TV van 400 euro. En die staat op fabrieksinstellingen.
Net als 90% van alle andere TV’s, ongeacht hun prijs.

Voor een smaldeel van de bevolking is kleurweergave, contrast en helderheid belangrijk. De rest kijkt gewoon en zolang het een beetje fatsoenlijk is, is het best.

Kan het beeld beter, vast wel. Maar ik kijk een serie niet voor de kleurweergave, net zo min dat ik een boek lees voor de typografie.

Wat dat betreft heb ik die 400 euro TV ook bewust. Als ik een 4000 euro kostende TV zou hebben zou ik me waarschijnlijk ook constant zorgen maken of ik wel de beste beeldkwaliteit zou krijgen. Nu vind ik het makkelijker om te accepteren dat het beeld is zoals het is en ik heb 3600 euro over om popcorn te kopen.

Dus veel sterkte aan de mensen die het wel doen, maar ik kan me over beeldkwaliteit niet zo druk maken.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 16:09]

En ik denk heel eerlijk gezegd dat het publiek wat serieus een meter en kleurkalibratie naast zijn TV gaat zetten voor de HDR-kalibrering van de kleuren, ook behoorlijke overlap gaat vertonen met het publiek wat denkt dat vergulde netstroomkabels en HDMI-kabels een goed idee zijn want het geluid is dan beter.

Voor mij is 1080p in veel gevallen al meer dan genoeg om de serie te kunnen volgen. Als ik in een hok vol met speakers wil zitten, dan ga ik af en toe wel naar de bioscoop.
Second this !

In tegenstelling tot wat @Ivysaur beweert, is het juist dramatisch gesteld met de consument.
Elk stofje, spatje of hikje moet worden opgeblazen tot een enorm probleem.

Nu ben ik een waardeloze criticus ;) ik vind het prima te bekijken ( deze serie ) niet hoogdravend en fantastisch in plot, maar verassend en soms scherpzinnig.
Dat is een hoop popcorn :+

Ik kan me er wel in vinden, ondanks dat ik wel OLED heb. Maar dat is meer omdat ik koppijn krijg van te felle televisies.... HDR is heel mooi. Maar zonder HDR is óók mooi. Het is duidelijk ánders, maar de film wordt er IMHO niet beter van.

You can polish a turd.... but it's still a turd
Natuurlijk is het een luxe probleem maar dat betekent niet dat mensen zich niet mogen ergeren als iets niet goed werkt.

Als je een dure auto koopt met stoelverwarming en vervolgens werkt die stoelverwarming niet, dan ga ik toch ook niet tegen jou zeggen dat ik daarom in een Kia rij. Omdat ik het dan makkelijker kan accepteren als ik niet lekker zit.

Als bedrijven met HDR adverteren om meer klanten te krijgen dan mag je als consument gewoon verwachten dat het naar behoren werkt. Als dan blijkt dat het kwalitatief slechter is dan normaal HD dan mag je daar gewoon schande van spreken, ook al is het een luxe probleem.
Ik vind persoonlijk een TV van €400 een beetje aan de goedkope kant. En moet eerlijk zeggen met mijn vorige TV heb ik meer betaald maar ik heb er veel plezier van gehad. Ik heb nu een iets goedkopere TV gehaald 'n ik merk gewoon als je iets meer betaald dan heb je er gewoon plezier van. Kwaliteit kost gewoon geld en voor een dubbeltje op de voorste rij willen zitten is zonde en onrealistisch.
Het hele punt is dat het een goedkope TV is en dat ik niet voor een dubbeltje op de eerste rang zit, maar voor dat dubbeltje zit ik ergens achterin de zaal.

Ik vind je analogie wel mooi overigens, en die neem ik graag over. De grote klacht hier over HDR komt een klein beetje over als in een theater waar mensen heel veel geld betalen voor de eerste rang.

En vervolgens zien ze vanaf die afstand dat de achtergrond van bordkarton is, de attributen nep en de hoofdrolspeler een pruik draagt.

De mensen in de goedkope stoeltjes hebben daar geen last van, maar hebben een geweldige avond met een vermakelijk toneelstuk.

Wie hebben het beter voor elkaar?
In het volgende seizoen misschien, ze gaan echt niet alle afleveringen die al gemaakt zijn opnieuw bewerken om fatsoenlijke HDR te implementeren.
Dat kan ook helemaal niet, fatsoenlijke hdr krijg je alleen als je het als zodanig opneemt.
Natuurlijk wel. Beetje professioneel beeldmateriaal wordt opgenomen in RAW, of in een Log Profile. Valt altijd altijd meer dynamisch bereik /kleurruimte uit te persen. Voor "film" negatieven geld hetzelfde. Afhankelijk van de kwaliteit valt daar een boel extra informatie uit te persen, nog lost van de dingen die je later nog kan erbij kan editten.
Als je een camera laat opnemen in b.v. FullHD 8bit H264, dan valt er niet veel van te maken, maar zoals gezegd wordt er bij dit soort producties altijd in vele hogere kwaliteit opgenomen.
Ik snap dat je er 'meer uit kan persen', en dat is fijn, maar niet ideaal. En er hebben het hier niet over film.
Nee... Wat ik probeer uit te leggen is dat er ALTIJD in HDR wordt opgenomen, en daarmee bedoel ik in een formaat(10bit+LOG/RAW/ProRes/HLG oid) met een groter dynamisch bereik. (Vergelijkbaar als dat je met het maken van camerafoto's ook opneemt in een RAW formaat.) . Als je wel eens met RAW foto's hebt gewerkt, daar kan je er ook voor kiezen om highlights of schadows wat in te perken/dan wel op te halen. Camera sensor heeft de details vastgelegd, maar in je export naar JPG gaat het verloren.
Anyway, dat bron materiaal wordt daarna bewerkt, en gegrade naar SDR en ook HDR. Bij HDR grade zal er altijd e.a.a. moeten worden getweaked om het resultaat van het scherm te laten spatten bij bepaalde scenes, dat komt standaard niet zo uit de camera(b.v. hoe fel/hoeveel nits moet de zon of een lamp nu zijn), en het is dus veel meer werk. Disney is hier lui geweest.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 22 juli 2024 17:39]

Dat hoeft niet, men maakt ook goede HDR implementaties van oudere films (toen HDR nog niet eens bestond). Als je maar zorgt voor genoeg contrast tussen donker en licht kan het heel goed.
Sorry maar dat is net zoiets als resolutie upscaling. Ja, met moderne technieken (waaronder "AI", zoals de nVidia Shield TV claimt) kun je een heel eind komen, maar het is nooit de ervaring als wanneer het native is.
Op film is het native. Als je in een boek als deze hier kijkt (Restoration of Motion Picture Film, 2000, Paul Read & Mark-Paul Meyer, p. 221) staat daar dat je minstens 4000 pixels en 10-bit nodig hebt voor een fatsoenlijke digitale kopie van 35 mm, maar eigenlijk liever 12. Bovendien gaat dat om ervaring met de scanners van 20 jaar geleden. Of het om de limieten van film an sich gaat is nog maar de vraag.
Maar we hebben het toch niet over film?
Sorry maar dat is net zoiets als resolutie upscaling.
Niet altijd. Zo hebben bijvoorbeeld veel oudere analoge opnames een hogere resolutie dan 480/576p, maar zijn ze nooit hoger 'van band' opgenomen. Opnieuw opnemen kan daadwerkelijk een hogere resolutie opleveren. Het zal geen volwaardige 1080p zijn dus er zal inderdaad een stukje upscaling plaatsvinden om het tot een standaard HDTV resolutie te krijgen, maar er is daadwerkelijk wel meer beeldinformatie wat zorgt voor een hogere kwaliteit.
Dat werkt dus alleen als het opnames zijn die origineel op film (35mm of 16mm) zijn opgenomen, niet wanneer het originele materiaal al op video is gefilmd. Want met video haal je, ook met professionele banden, geen hogere resoluties dan 1080i en geen diepere kleuren dan 8 bits.

Dat is bijvoorbeeld de reden waarom je van Star Trek: Enterprise nooit Blu-ray remasters zal gaan zien want die worden er niet beter op, tenzij je beeldinformatie erbij gaat verzinnen. Opnieuw telecinen van oude filmopnames levert je wel voordeel op.
Dat snap ik, maar waarom hebben we het ineens over analoge opnamen?
Dat is niet helemaal waar. Alle kleuren staan als t goed is gewoon op de master. De bewerking voor thuis weergave reduceert hier een hoop van zoals o.a. resolutie en kleuren
Onzin, bij digitale camera's heb je wel degelijk hardware ondersteuning nodig.
Jij denkt echt dat professionele (digitale) camera's in de kwaliteit, resolutie, contrast en kleurbereik opneemt dat jij met je tvtje kan bekijken??? Think again. Wat jij op home entertainment media krijgt is een fractie van de kwaliteit. Een nieuwe HDR bewerking van de uitgebrachte afleveringen maken zou geen probleem moeten zijn. Vraag is of het de moeite is voor die paar % die er over moet klagen op miljoenen abonnees

[Reactie gewijzigd door chimnino op 23 juli 2024 16:09]

Je snapt er niets van. Er zijn nog nog genoeg digitale cinema camera's die niet over de dynamic range of 10-bit colour depth beschikken nodig voor fatsoenlijke hdr. We hebben het hier niet over film.
Wat zit je nou dom te lullen man? Jij begint over kunstmatig HDR verbeteren terwijl jij nieteens weet hoe het is opgenomen. Zoek eerst eens op welke camera er is gebruikt en kom dan nog eens een keertje terug. Flapdrol
Gezond verstand vertelt me dat als er wel adequate cinema camera's gebruikt waren er ook echte hdr aanwezig zou zijn. Als deze aanname mis blijkt te zijn is dat helemáál een blamage, nietwaar?

Mooie ad hominems, trouwens. Chapeau.
Oudere films zijn vaak opgenomen op film. Uiteraard verschilt het erg per type film, type camera en instellingen, maar er zijn zeker opnames gemaakt die geschikt zijn om digitale HDR masters van te maken (die dan weer als basis dienen voor heruitgaves, blu ray en streaming) (sorry was bedoeld als reactie op lilmonkey)

[Reactie gewijzigd door pietervanhuizen op 23 juli 2024 16:09]

Een oudere film omzetten in goede HDR kan prima wanneer die oudere film opnieuw gescanned wordt. Origineel filmmateriaal was immers allang HDR. :9 Re-masteren van al bestaand digitaal materiaal is zinloos.
men maakt ook goede HDR implementaties van oudere films
Met filmrollen is dat overigens een koud kunstje, gezien, in tegenstelling tot digitaal, zit daar het gros van het dynamisch bereik (wat je effectief kan "pushen") in de highlights.
zo kun je het zien maar als je een nieuw platform bent een nieuwe serie uitbrengt zoals the mandalorian die ook als uithangbord gebruikt wordt, lijkt het me dat je toch het beste zou moeten aanbieden wat je hebt.

Door dat nu niet te doen neem je de kijker eigenlijk niet serieus en biedt je deze niet de beste kijkbeleving, een beleving die wel mogelijk moet zijn. Slechte start dus.
Uhm, ik vind de serie geweldig tot nu toe en heeft mijn verwachtingen zwaar overtroffen. Geweldige start voor de 'original content', wat mij betreft.
Inderdaad. Het gaat hier gewoon over de techniek. Het verhaal en de beleving hebben er bij mij in ieder geval niet onder te lijden. :D
Kan me slecht voorstellen dat ze terug gaan naar deze reeds gemaakte afleveringen om de HDR te fixen eigenlijk
Het is Star Wars... de films zijn minstens 3x opnieuw uitgegeven ;-)

@Robbaman lol. :+

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 16:09]

True... Nieuwe kans bij de Ultimate Final Remastered Edition 2.0 Extreme HDR Edition
Vond je het nu serieus een goed verhaal? Ik heb geprobeerd erin te komen maar het kwam op mij in ieder geval echt over als een kinderserie met allerlei cliche's en een verhaallijn die samengeknoopt wordt door deus ex machina's.

Wat natuurlijk prima is en ook te verwachten gezien de doelgroep. 'k hoopte alleen op een ietwat intelligent plot.
Het verhaal is wat lineair, maar Star Wars is altijd vrij archetypisch geweest. Het is een strijd tussen licht en donker.

Ik snap precies wat je met cliche's bedoeld, maar het is juist de bedoeling dat die sfeer van westerns wordt opgeroepen en de Indiana Jones-referenties zijn zo nadrukkelijk dat ik niet anders kan dan daar vrolijk van worden.

Het is Disney uiteindelijk, die zijn vooral van het familie-entertainment en niet zo van gritty ambiguous realism. Wat dat betreft gaat Mandalorian nog best ver richting de grens, vooral door zo op spaghetti-western conventies te leunen. Dat ons hoofdpersoon foute dingen doet, maar uiteindelijk toch een hart blijkt te hebben, is uit dat oogpunt onvermijdelijk.

Het plot zelf vind ik nog voldoende interessant. Baby Yoda is wat mij betreft veel meer dan een McGuffin. Dat moet uiteraard nog blijken, maar voor nu wacht ik met smart op de volgende aflevering.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 16:09]

Kan je een voorbeeld geven van een deus ex machina? Kan me namelijk niet herinneren dat ik er een in de serie heb gezien.
Coco ziet er echter fantastisch uit met Dolby Vision in Disney+, dus is zeker niet een limitatie van het platform.
er is een verschil tussen 'fantastisch' en 'correcte weergave'.
Als de correcte weergave er bagger uit ziet dan maar liever iets wat er mooi uit ziet. En m'n Sony KD-65ZF9 is toch echt wel 1 van de allerbeste TV's voor een kleurrijke film in Dolby Vision. Sony heeft vaak ook een accurate kleurweergave vergeleken met andere merken.
ik weet zeker dat jouw Sony LCD TV geen betere beeld heeft dan mijn 65C9 OLED TV, Misschien behoor jij tot de doelgroep met de beeldmodi 'levendig' met alle kleur enchanced functies aan? het gaat er echt om hoe en waar de DV metadata correct wordt uitgevoerd en niet hoe mooi jouw kleuren en helderheid op je tv eruit ziet. dat is alleen maar 'schijn'.

[Reactie gewijzigd door Farabi op 23 juli 2024 16:09]

Het enige aspect wat de C8 beter deed dan de ZF9 waren de zwartwaardes. Voor de rest was de ZF9 qua beeld het beste of bijna het beste van alle 2018 TV's inclusief OLEDs. Overigens is het nog steeds 1 van de felste TV's op de markt. De HDR van de C9 kan er niet tegenop als het gaat om felle kleurtjes.
wat je roept zijn onwaarheden. Ik heb een high-end Sony XE9305 gehad en ik durf zelfs te zeggen dat HDR onzin is op een lcd tv, niets meer dan een verkoop-gimmick. HDR komt tot zijn recht op een oled.

Je zegt al eigenlijk dat oled beter is. Zwartwaarde en contrast zijn de 2 belangrijkste aspecten op een tv. Bedankt voor je bevestiging :)

[Reactie gewijzigd door Farabi op 23 juli 2024 16:09]

Raar oled kan toch helemaal geen hoge nit waardes halen? want bij veel licht en dan voornamelijk wit kakt nit waarde van oled in bij lcd met fald of iig met genoeg zones doen lcd's het wel wat beter.

Kwa zwart waarde heb je wel gelijk daar komt geen 1 lcd bij in de buurt.
mensen denken dat een lcd feller dan een oled is met hdr, het is juist andersom. hoe dan?

omdat oled zich kan uitschakelen met donkere beelden, geeft het meer contrast en helderheid. aangezien LCD dit niet kan, heeft ie natuurlijk veel meer nits nodig om te 'shinen'. en als je blind staart naar de getalletjes zoals 1500nits bij een LCD, kom je bedrogen uit. ik spreek uit ervaring.

een oled met 800nits, vreet een lcd met 1500nits op.

[Reactie gewijzigd door Farabi op 23 juli 2024 16:09]

Dat is dus pure onzin. Nits geeft aan hoeveel velheid er is en 800 nits is lang niet zo vel als 1500. Meer contrast =/= meer helderheid. Maar goed, de meeste OLED fanboys zijn totaal niet objectief en zien niet in dat elk type scherm goed is in andere dingen.

Zelf heb ik niks aan een OLED. Met mijn gebruiksgewoontes branden zelfs de beste OLEDs binnen enkele jaren in en dat is nog ruim genomen. En gebruik mijn TV vaak met veel licht, ik zit niet graag in een donker kamertje naar mijn TV te staren. Ik had gewoon een TV nodig die tegen flink misbruik kan en goed te zien is met veel daglicht, dus ben ik voor deze gegaan. De perfect zwartwaardes mogen van mij wel wachten totdat Microled in betaalbare consumenten TV's en zowel de voordelen van OLED als LCD biedt, zonder de nadelen.

[Reactie gewijzigd door RedHeroDude op 23 juli 2024 16:09]

Zegt iemand die nooit een oled heeft gebruikt naast zijn lcd. Gelukkig proef ik hier geen fanboy- gedrag.
Ik kijk haast elke dag van de afgelopen 2+ jaar wel uren per dag naar een OLED scherm. Maar goed, laat anderen maar oordelen wie de fanboy is. Degene die een gebalanceerd beeld weergeeft van de verschillende type schermen (wat overigens in veel reviews, videos en artikelen wordt omschreven) of degene die beweert dat 800 nits op een OLED feller is dan 1500 nits op een LCD.
als je denkt dat lcd en oled dezelfde techniek is, dan snap je dat nits verhaaltje niet nee..
Nits wordt gebruikt om weer te geven hoe fel iets is. De beste OLEDs zitten moment rond de 1000 nits. De beste LCD's komen tegen de 2000 aan. De zon is maximaal rond de 10000 geloof ik... gemeten vanaf de planeet.

[Reactie gewijzigd door RedHeroDude op 23 juli 2024 16:09]

Hoeveel nits heb jij gemeten? Of doe je gewoon een subjectieve mening?
De metingen zijn gemakkelijk via Google te vinden. De Sony ZF9 heeft een piekwaarde van ongeveer 1500-1700 (niet elke bron noemt precies hetzelfde nummer op). De C9 zweeft tussen 700-780 (ook afhankelijk van bron). Er is niks subjectiefs aan feiten.
Nits wil niet alles zeggen. Doordat een OLED oneindig veel contrast heeft zal HDR er altijd beter uitzien op een OLED. En voor die paar milliseconden per film waar je 1500 nits nodig hebt is het natuurlijk heel dom om nu nog een LCD te nemen als beeldkwaliteit belangrijk is.
Oneindigd veel contrast bestaat niet, dat is slechts een marketing leugen. Zwart kan nog veel zwarter dan OLED schermen. Bovendien zijn er genoeg reviews die het tegendeel bewijzen en dat HDR er wel degelijk fantastisch kan uitzien op LCD schermen. Geen enkele OLED die felle kleuren zo goed doet als mijn TV.
Felle kleuren is al helderheid tegenwoordig? Bewijst nogmaals hoeveel je ervan af weet.
Waar is Disney toch mee bezig?

Ze verknallen nu dus HDR in hun series op hun streaming platform.
Daarnaast hebben veel van de fysieke 4K releases van Disney last van een matig HD geluidsspoor. Deze is erg zacht en komen tekort in de lage frequenties.
Als bron kun je reviews van 4K Disney releases er op na slaan op de website Blu-ray.com. Zie deze review van The Princess and the Frog als voorbeeld.
Tsja... verknallen. Ik ben erg enthousiast over The Mandalorian en heb dit ook gewoon totaal niet gemerkt. Eveneens zie ik meerdere in de reacties hier aangeven dit niet op te zijn gevallen.

De vraag is ook of het noodzakelijk is. Hoeveel mensen hebben ene TV welk echt goed HDR kan weergeven? En als ze het hebben, gaan ze dit merken? Kleine kans.
hoewel ik het met je eens ben, is het wel degelijk een verantwoordelijkheid van de aanbieder om fatsoenlijke content aan te leveren. Als ze HDR bieden mag je als klant wel verwachten dat ze meer dan 20% van het bereik ook daadwerkelijk halen. Dit is ofwel een fout, ofwel gewoon laksheid/besparing en daarmee misleiding. Either way heeft @Nyarlathotep een punt als er corners gecut worden.
Het viel mij al meteen op met de slechte grijs/zwart-waardes dat dit een van de meest teleurstellende Dolby Vision ervaringen is die ik tot nu toe heb gehad op mijn LG OLED. Komt niet in de buurt van de mogelijkheden van HDR en Dolby Vision.

Daarnaast nog het issue dat Disney+ nog steeds geen surround sound (laat staan Atmos) doorgeeft op bepaalde merken (zoals LG) is de ervaring tot nu toe heel teleurstellend.

Het vervaal is idd leuk. Maar voor de Audio- en Video-philes die hebben geïnvesteerd in een mooie setup is dit echt heel jammer. Zeker omdat het een betaalde dienst betreft.
Precies hetzelfde hier! Ik zit dagelijks toch te spelen met de instellingen om er een wat betere weergave uit te kunnen krijgen. Iets wat ik met de Netflix app niet heb.
En zoals je vermeld; geen Dolby Surround, zowel niet bij LG als Samsung TV's.
Op de PS4 (pro) is er weer wel Dolby surround, maar geen HDR.

Ik had wel verwacht dat ze dit probleem op korte termijn (of nog kortere termijn) hadden opgelost.
90% zal het z'n achterwerk oxideren of dit nu wel/niet 'correct' is gedaan, kijkt waarschijnlijk op een TV die zulke waarden toch al niet correct kan laten zien, of kijkt simpel op z'n mobiel dat het helemaal niet boeit.
Niet relevant.
Het gaat om het feit dát er al moeite is gedaan om de serie van HDR te voorzien, maar dat deze schijnbaar weinig uithaalt.
Precies ... en van die 90% heeft een groot deel de tv der mate slecht afgesteld dat het sowieso weinig uitmaakt wat er op komt :P
Ik zal heel eerlijk zijn dat ik zonder en met HDR geen verschil zie in oa foto en video, wat is precies het verschil?
Dat verschil kan je eigenlijk enkel goed zien als je zelf ook een HDR scherm hebt. Een beetje hetzelfde als je met een niet al te speciaal stel speakers reviews gaat bekijken van echt goede speakers om het verschil in geluidskwaliteit te testen.

[Reactie gewijzigd door teun2408 op 23 juli 2024 16:09]

Als ik heel eerlijk moet bekennen, ik zie wel wat verschil tussen HDR en SDR maar dat is eigenlijk meer in de negatieve zin. Hoewel mijn TV geen DolbyVision ondersteund, maar wel HDR10/HDR10+ ben ik nog steeds niet overtuigd van de toegevoegde waarde, anders dan dat alle HDR content hier veel te donker wordt weergegeven. Vind het gewoon niet prettig kijken, en betrap mezelf erop dat ik nog liever naar een 1080p SDR versie kijk.
Uiteraard in ten treure gespeeld met instellingen, maar het blijft of te donker, of juist weer te overbelicht.
Vind het persoonlijk geen dealbreaker, meer een "volgende keer beter" en alsnog lekker kijken.
Disney en home releases is de laatste tijd sowieso al dramatisch. Ze brengen nooit de imax aspect ratio meer uit voor hun Marvel en star wars films. Audio dynamic range is een tijdje terug ook belabberd geweest. Nederlandse ondertiteling voor 4k marvel blu rays begon pas vanaf Ant man and the wasp. Nu blijkt dat ze fake HDR implementaties gebruikten. Ik ben niet verbaasd.

Nu is het wel zo dat the mandalorian een uistekende serie is maar ze mogen toch wat meer aandacht besteden aan technische kwaliteit (Audio, hdr, aspect ratios etc.)

[Reactie gewijzigd door Elazz op 23 juli 2024 16:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.