Telenet dient klacht in over samenwerking tussen Proximus en Orange

De Belgische provider Telenet heeft bij de mededingingsautoriteit een klacht ingediend tegen de samenwerking die Proximus en Orange willen aangaan. De twee concurrenten van Telenet kondigden in juli een joint-venture aan om hun infrastructuur voor mobiele netwerken te delen.

De aangekondigde samenwerking tussen Proximus en Orange is onder meer bedoeld om de introductie van 5g in België te bespoedigen. De providers willen hun antennes, masten en basisstations samenvoegen en uitbaten in een joint-venture, waarvan ze elk voor de helft eigenaar zijn.

Telenet wilde als derde speler op de Belgische telecommarkt aanvankelijk ook toetreden tot de joint-venture, maar dat plan ketste tijdens onderhandelingen af. Dinsdag stapte de telecomoperator naar de Belgische Mededingingsautoriteit om een klacht in te dienen.

"De huidige scope van de geplande joint venture tussen Proximus en Orange is te verregaand en daardoor marktverstorend", stelt Telenet. Het bedrijf heeft de mededingingsautoriteit gevraagd om alvast voorlopige maatregelen te treffen, in afwachting van een definitief oordeel over de klacht.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

13-11-2019 • 11:47

73

Reacties (70)

70
69
38
5
0
30
Wijzig sortering
Telenet die weigert de kabel open te stellen is boos omwille van samenwerking waar ze niet aan mogen deelnemen? Oh ironie ... }>
Orange zit op kabelnetwerk van Telenet, dat is toch opengesteld.
" Het Belgische hof besliste in 2014 dat Telenet zijn netwerk open moet stellen voor andere providers. Al in 2011 vond de Belgische overheid dat het kabelnetwerk opengesteld zou moeten worden voor concurrerende providers, maar Telenet tekende bezwaar aan. Dat bezwaar werd door de rechter afgewezen.

Uiteindelijk wel , na 3 jaar procederen
Ondertussen is de kabel open maar zijn de tarieven die men moet betalen zo hoog dat orange verlies draait met aanbieden van internet via de telenet kabel.
Hoe ziet de toekomst van Orange er eigenlijk uit als ze sowieso verlies maken? Prijsverhoging of uiteindelijk faillissement?
Ze krijgen wel veel mobiele klanten bij want je kan (of kon) geen internet + tv krijgen zonder minimum 1 mobiel abo. Op die manier zullen ze dus mogelijk het verlies compenseren.
En hoeveel jaren hebben we hierop moeten wachten ?

Telenet heeft hier alles aan gedaan om dit tegen te houden/te vertragen.
En hoeveel jaar hebben de intercommunale deze tegengehouden?
Veel mensen die telenet verkozen, hadden niet eens de mogelijkheid om deze te laten installeren omdat het net niet vrij was. Het was een ADSL provider kiezen of gewoon weg geen internet.
in vlaanderen euh nooit?
ja idd ze zitten op de kabel, moeten daar zoveel voor betalen dat het ze alleen maar geld kost.
Pleister op een houten been. Nog steeds een monopolie. Probeer maar om bij een nieuwbouw een contract af te sluiten met Orange voor kabel internet/TV... je zal eerst bij Telenet aansluiting moeten vragen en pas na 6 maand kan je overstappen.

[Reactie gewijzigd door 77slevin op 23 juli 2024 15:36]

Klopt niet helemaal. Oranje mag en kan zelfs de kabel aansluiten sedert de zomer.
Bij een samenwerking waar ze zelf zijn bij opgestapt. Dus eerst wel komen meeluisteren om daarna dit voor de groene tafel te gebruiken.

Persoonlijk denk ik dat een dergelijke samenwerking net ten goede komt van de consument. Beide bedrijven moeten minder investeren, dus hoeven deze telco's minder door te rekenen aan de klant. (Of dit ook zal gebeuren is een andere vraag)
Weet je wat nog leuker is:
De huidige scope van de geplande joint venture tussen Proximus en Orange is te verregaand en daardoor marktverstorend", stelt Telenet.
Ze hebben helemaal gelijk met marktverstorend echter is de waarheid in België dat de markt sowieso al extreem verstoord is, verrot.

Een telecom waakhond die vol zit met ex werknemers van zowel telenet als proximus. Beslissingen neemt die niet echt in het belang van de consument zijn. De overheid grootaandeelhouder is van proximus en dus ieder jaar dividend krijgt. Hoe beter proximus het doet des te meer dividend.

De kabel die op papier open is voor 3den maar waarbij de prijzen die 3den moeten betalen zo hoog is dat orange met verlies diensten aanbied.

De tarieven in België sowieso veel hoger liggen dan in ander landen.

De markt is dus al totaal verstoord of de samenwerking dat nog rotter kan maken is de vraag.
Hoe rot de Belgische waakhond is, is niet duidelijk te maken.
Het is in elk geval zeker dat er te veel belangen met de overheid en de providers zijn te vinden. Van een onafhankelijke instantie kan men zo zeker niet te spreken.

Het wordt hoog tijd dat men in België eens nagaat in welke organisaties allemaal tegenstrijdige belangen spelen die niet goed zijn voor de functie die het moet uitoefenen. Vervolgens zal daar eens een flinke frisse wind door moeten waaien, waarbij alle mensen met een mogelijk tegenstrijdig belang buiten de deur worden gezet.
Mee eens probleem is in België Politici met betaalde bijbaantjes en die politici moeten dan de bezem ergens doorheen gaan halen. Tja de kans daarop acht ik heel klein.
Dat europa België op de vingers gaat tikken om te zorgen voor onafhankelijke waakhond kan een optie zijn echter de rotheid moet je kunnen bewijzen en dat zal het grootste probleem zijn. Dat het stinkt lijkt me ondertussen duidelijk maar bewijzen dat het ook zo is, bijna onmogelijk. Het is onderdeel van een rotte cultuur.
In de VS mogen bedrijven politici legaal omkopen (lees miljoenen toestoppen om hun verkiezingscampagnes te financieren), en in ruil daarvoor worden wetten in hun voordeel gemaakt.
In Belgie is dit sinds enkele jaren niet meer toegelaten, maar nu worden kwistig goed betaalde baantjes in allerlei raden van bestuur uitgedeeld, en ministriële kabinetten worden volgestouwd met mensen uit de industrie.
De ene vorm van corruptie is gewoon vervangen door een andere.

[Reactie gewijzigd door mbbs1024 op 23 juli 2024 15:36]

Ik kom de laatste tijd veel in België en ik merk ook dat je daar veel meer kunt als je de juiste mensen kent. Er kan veel buiten de normale kanalen om geregeld worden. Dat maakt de cultuur van vriendjespolitiek wel gemakkelijk. Het is ook min of meer geaccepteerd dat men op een positie zit terwijl je ook banden met een andere partij hebt.
Ik gebruik mijn netwerk in België ook wel eens om wat voordeel (meestal kortere wachttijden en een lagere rekening) te behalen. Aan de andere kant ben ik er ook wel eens uitgewerkt omdat ik me uitsprak tegen het voortrekken van bepaalde mensen.
Tja België staat ook Bekend als het Italië van Noord Europa
België ligt niet eens in Noord-Europa.
Ik ben Belg, breng er dus heel veel tijd door en weet totaal niet waar je het over hebt. Maak het eens concreet.
Ik ben geen belg woon er wel een tijd en zie idd wel zaken die kloppen. Op vele gebieden is het er een zooitje. Moest al lachen bij de notaris van het vanaf 2012 (kon ook eerder zijn ) verboden was je huis (van paar ton) contant af te rekenen.

Met een gekozen burgemeester komen natuurlijk ook vriendjespolitiek. Gelukkig is de tijd waarin men met de belastinginspecteur tussen de middag ging eten en afsprak wat te betalen aan de staat en hem redelijk voorbij. Het is in vergelijking met NL op dat gebied nog steeds een zooitje.

De zwarte economie draait in België nog steeds. Je hebt natuurlijk de politiek met alle bijbaantjes, corruptie ten top. Het is beter dan vroeger maar België is op vele gebied nog steeds een zooitje.
Hoewel de wachttijden in de medische sector in België niet zo lang zijn als in Nederland, lukt het me via de juiste contacten in België meestal wel om binnen een paar dagen een afspraak met een specialist te hebben en kan een kleine ingreep binnen 10 dagen geregeld worden. De tijden zijn dan wel wat vreemd (zaterdag avond), maar de rekening is dan weer erg laag.
Als je wilt weten om wat voor verschillen het gaat:
In Nederland wachttijd tot eerste consult 7 weken, tot de behandeling nog eens 3 maanden.
Normaal in België is dat resp 10 dagen en ca 3 weken Via de juiste contacten 2 dagen en 7 dagen tot de ingreep.

Voor de goede orde: ik ben geen Belg en woon daar ook iet in België. Ik woon wel dicht bij de grens.
Oh, een vriendendienst waarbij een specialist (is een vrij beroep) vrijwillig zijn zaterdagavond opoffert om een Nederlander van zijn aambeien af te helpen vind je niet kunnen? Dat noem ik ondernemerschap in een vrije markt.
Je kan het een vriendendienst noemen (doen ze zelf ook), maar als daar ook een OK en het benodigde personeel van een ziekenhuis voor worden gebruikt en de huur van de OK wordt niet eens doorberekend, dan gaat dat wat verder dan een "vriendendienst". In Nederland is dat absoluut ondenkbaar.
Ik ben wel blij met deze houding van de Belgen, Ik zat met een slecht functionerend been en veel pijn door een beklemde zenuw (wel wat anders dan een aambei). In Nederland was de ingreep afgeblazen omdat de apparatuur niet beschikbaar bleek. Ik mocht weer opnieuw in de wachtrij van 3 maanden aansluiten. Toen ben ik toch maar eens over de grens gaan kijken. Daar kon het dus sneller, maar als je verrekt van de pijn duurt alles te lang. Gelukkig had ik wat kennissen op de juiste plaatsen en met een paar telefoontjes was alles geregeld. Binnen twee weken was de zenuw weer vrijgemaakt en was de pijn grotendeels verdwenen en kon ik weer zonder krukken lopen.
Voor volgend jaar heb ik ook nog een vergunning gekregen om met mijn dieseltje in Antwerpen rond te rijden. Door mijn handicap kan ik niet fietsen en maximaal een minuut of twee stilstaan, maar dat was via de normale wegen geen rede om een vergunning te verlenen. Met een mooie invaliditeitsverklaring via dezelfde vrienden mag ik nog wel een jaartje in Antwerpen komen.
Idd, het monopolie op de kabel van Telenet is ook marktverstorend.
Zelfs als ze hun prijzen hierdoor niet verlagen, hebben we nog altijd beter bereik/dekking.
Er zullen ook een aantal zendmasten overbodig worden die 'uitgefaseerd' kunnen worden,
waardoor er ook minder straling zal zijn...
Voor 5G zullen er alleen nog maar meer masten nodig zijn !
Orange zit op de kabel van Telenet (die ooit met Vlaams belastinggeld is aangelegd).
Dat tweede gedeelte is een enorme misconceptie. Telenet heeft ooit van sommige gemeenten de kabelinfrastructuur overgenomen, echter was dit ondertussen al 20+ jaar geleden en in een handjevol steden. Sedert dient hebben zij zelf de kosten gedragen om het netwerk verder uit te bouwen en te onderhouden. Wees maar zeker dat er niet veel meer overblijft van de bekabeling die in de jaren 90 door de gemeenten werd aangelegd (was ook een zooitje).
Wees maar zeker dat er niet veel meer overblijft van de bekabeling die in de jaren 90 door de gemeenten werd aangelegd (was ook een zooitje).
De coax kabels in naar en in de huizen van mijn familie zijn sinds de jaren 80 niet aangepast hoor. Telenet rust wel degelijk grotendeels op infrastructuur aangelegd met belastinggeld, die ze via corruptie aan bodemprijzen hebben opgekocht van de oude intercommunales.

Wat je bedoelt is de backbone, daar hebben ze degelijk in geinvesteerd. Maar het allerduurste: de last mile die bij mensen thuis aankomt, die hebben ze netjes door de overheid laten aanleggen en betalen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 15:36]

[...]
De kabels in de huizen van mijn familie zijn sinds de jaren 80 niet aangepast hoor.
Je bent zelf altijd verantwoordelijk voor de bekabeling IN je huis. Telenet zal nooit de bekabeling IN je huis aanpassen.
Edit: linkje toegevoegd.
https://www2.telenet.be/c...de-binneninstallatie-voor

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 23 juli 2024 15:36]

Ik heb het over de coax die van straat in huis komt. Die is van Telenet, aangelegd decennia geleden door de staat.
Als ex repair telenet technicus kan ik je vertellen dat de coax die vanop straat je huis binnenkomt (drop), geen eigendom is van Telenet, als deze defect is dient de klant deze zelf te laten vervangen. (Er zijn uitzonderingen, bv. Overspanning of onderboring)
Vreemd, in Nederland is toch echt de provider verantwoordelijk hier voor.

Hoe kun je als consument zo een kabel vervangen als hier wat mis mee is.. :+ :?
Vreemd, in Nederland is toch echt de provider verantwoordelijk hier voor.

Hoe kun je als consument zo een kabel vervangen als hier wat mis mee is.. :+ :?
Er zal dan een andere definitie zijn van wat je eigendom en infrastructuur is.

Zo'n coax gaat natuurlijk niet snel kapot, maar als die kapot gaat mag je vooral hopen denk ik dat die in een wachtbuis zit zodat je die gemakkelijk zelf kan vervangen en dat je wachtbuis niet te veel bochten heeft want afhankelijk van de afstand die je moet overbruggen heb je een dikkere coax kabel nodig en coax kabels kunnen best wel stug zijn.
De coax van telenet passeert langs elk huis. Of ondergronds met een verdeelkastje aan de straatkant, of bovengronds met een aftakdoosje op de paal. Het stukje van de straat of paal naar de woning is de coax van de consument.
Volgens telenet is het juist anders, alles voor hun modem is van hen, daarmee dat je je eigen modem niet op "hun" netwerk mag aansluiten. De straat openleggen en kabels aanpassen zou dan ook niet mogen als die van jou is, en wij hebben ook een oude straat, telenet bestond nog niet toen die kabels getrokken werden. Vergeet niet telenet is nog maar 23 jaar actief (van 1996) analoge tv bestaat al van ~1955.
Het is zoals @Rietveldusa zegt: ook die kabel die van het aftakpunt (de befaamde paddenstoel of gevelaftakpunt) binnenin je huis gaat, is ook jouw eigendom en jouw verantwoordelijkheid.
Ik heb zelf ook nog mogen graven om de uitgang van de wachtbuis te vinden om die kabel in te kunnen steken. Ik heb dan zelf de kabel moeten kopen (lang genoeg uiteraard om naar het dichtstbijzijnde aftakpunt te kunnen gaan, die in een wachtbuis moeten steken zodat die binnenkwam in huis en in principe moet je die dan zelf verder leggen naar de perceelsgrens die het dichts is bij het aftakpunt. Telenet doet dan de rest om de kabel aan te sluiten in het aftakpunt. Soms heb je pech en moet je kabel over het perceel van een of meerdere buren en kan het zijn dat het voetpad opengebroken moet worden. Afhankelijk van gemeente tot gemeente moet er hiervoor een aanvraag gebeuren en ook afhankelijk van gemeente tot gemeente kan de toestemming om het voetpad open te leggen snel of tergend traag lopen.
Of je kan ook geluk hebben dat je welwillende Telenet-medewerkers hebben die zich daar niets van aantrekken en snel wat stenen losmaken om de kabel eronder te leggen in een wachtbuis ;-)
Vandaar ook dat het het best is als je een nieuwbouw huis zet, je al die wachtbuizen en kabels van de nutvoorzieningen al laat voorzien, ook al zal je ze niet direct gebruiken, want achteraf die dingen plaatsen is een hel.

Zie ook https://www2.telenet.be/c...orzie-de-buitenbekabeling
Ik ben maar zo vrij aan te nemen dat kiang tot de basisopstelling (wat Ziggo AOP noemt) bedoelt.
de coax hangt op de meeste plekken echt nog wel.
actieve componenten daarentegen...
Telenet rekent deze kosten netjes door naar de klant hoor, sterker nog, ze laten de klant hier ieder jaar netjes meer voor bijdragen met de jaarlijkse verhoging. Makkelijk praten dat ze zelf de kosten dragen in dat geval.
Ieder bedrijf rekent zijn kosten door aan de klant, de prijszetting wordt zodanig berekend dat de kosten gedekt zijn, en er op het einde een bepaalde winstmarge overblijft.
Bedrijven die dat niet doen gaan gewoon failliet, tenzij ze overheidssubsidies krijgen zoals NMBS, of als ze beleggers kunnen overtuigen dat het maken van extra kosten op langere termijn wel een stevige winst zal opleveren.
Gemiste kans wel, een joint venture tussen alle belanghebbenden (en openstellen voor toekomstige providers) voor de infrastructuur zou waarschijnlijk een pak efficiënter zijn dan ieder z'n eigen mastje.
Zou het waarschijnlijk inderdaad beter en goedkoper maken. Of de klant de besparing zou zien, dat is iets anders...
Aan de ene kant denk ik: draai het privatiseren om en zorg dat de infrastructuur terug bij de overheid zit. Die werkt waarschijnlijk minder efficiënt waardoor het duurder is. Als de infrastructuur bij een private partij zit, is het waarschijnlijk wel efficiënter, maar moet er ook winst gemaakt worden, waardoor de prijs voor de eindklant niet lager uitvalt.

Misschien dat we dan ook betere dekking krijgen. Ik snap bvb niet dat als ik met de trein naar Antwerpen rij, ik nog steeds 2 plaatsen heb waar ik enkele minuten totaal geen netwerk heb op mijn GSM. Was 10 jaar geleden bijna 10 minuten, nu is het al iets korter. Vlaanderen volgebouwd, maar kennelijk toch niet.
Erg mooi ja: geen concurrentie meer, maar wel lagere kosten voor de providers. Zonder de concurrentie is er nul druk op Proximus en Orange om goede prijzen aan te bieden.

Laten we duidelijk zijn: ik ben 100% voor 1 genationaliseerd centraal netwerk: overal glas en 5G aangelegd door de staat. Het is idioot dat de bevolking via verschillende private bedrijven moet opdraaien voor het in de lucht houden van 3 verschillende vaste (glas, koper, coax) en 3 verschillende mobiele netwerken.
De overheid hoort simpelweg, net zoals voor gas, stroom, water, en wegen, 1 netwerk op te zetten. Net zoals bij stroom kunnen private partijen dan via dat netwerk hun diensten verkopen. Dat laatste zorgt voor de innovatie, het centrale netwerk voor efficiëntie. Het eigenaarschap van de overheid zorgt ervoor dat er via democratie sturing is vanuit de bevolking, ipv via concurrentiewerking.

Maar dit, 1 centraal netwerk in de handen van private bedrijven? Meer nog: private bedrijven die in het verleden tig keer bewezen hebben een absolute bloedhekel aan innovatie en hun eigen klanten te hebben? Wat een verschrikkelijk slecht idee.

De voordelen van het centrale netwerk, de lagere kosten, gaan 100% naar Proximus en Orange, want lagere prijzen zullen ze niet bieden met slechts twee concurrenten (Orange speelt nu samen met Proximus door hetzelfde netwerk uit te baten, datis dus geen echte tegenspeler meer, en Telenet verlaagt nooit prijzen want Telenet moet het mobiel vooral hebben van quadriple play, waarbij ze mobiele klanten vooral putten uit de poel mensen die thuis enkel via coax snel internet halen). En wat ga je doen als je niet blij bent met het netwerk, overstappen naar Orange? Zelfde netwerk. Telenet? Die zijn duur tenzij je met al de rest ook overstapt.

Nul concurrentie, hogere prijzen, en minder innovatie. dat is eigenlijk al jaren waar telenet en proximus voor staan.
Dat zou willen zeggen dat ze totaal niet hoeven te concurreren, en ze met alle plezier gewoon de prijzen omhoog gooien. En het is al zo duur bij ons.
Ik denk dat velen vergeten dat dit niet persé voordelig zou zijn geweest voor de consument. In de tijd dat het Proximus netwerk het enige netwerk was dat een landelijke dekking kon voorzien betaalde je je blauw voor GSM verbuik, terwijl de staat hier grotendeels instond voor de kosten. Het is pas toen Orange (Mobistar) en Base een eigen netwerk zijn gaan aanleggen dat de prijzen 'normaal' zijn gaan beginnen worden.

Dit gaat terug naar de jaren 90. Ik ben tevens niet zo zeker dat dit effectief zou betekenen dat wij hierdoor sneller een landelijk dekkend 5G netwerk zouden krijgen gezien de belangen van de verschillende betrokken partijën wel eens zouden kunnen botsen, om maar te zwijgen over verschillende ambitie/visie van de andere partijen.

Nu heb je tenminste keuze om als bedrijf bij een andere operator te gaan (met effectief een ander netwerk) wanneer je problemen ondervind met ontvangst. Dit zou dan dus niet meer mogelijk zijn want iedere operator gebruikt dan hetzelfde netwerk en masten. Dit is voor mij de grootste reden dat ik hier geen voorstander van ben. Het netwerk zal aangelegd worden, commerciëel gelanceerd worden en dan zullen betrokken partijën geen investreingen meer willen maken omdat er toch geen concurrentie meer is op die manier.

Denk er eens over na... Als straks Orange bijvoorbeeld de eerste is om 5G te commercialiseren dan gaan Base/Telenet en Proximus niet bij de pakken blijven zitten. Dit bovenvermelde zou gewoonweg de drang naar innovatie en modernisering wegnemen tot het absoluut noodzakelijk is.

De staat mixen met telecom is nooit een goed idee. Politiekers zien alleen maar cijfertjes en snappen verder niks van de eisen die nodig zijn.
Het is ook geen volledige samenwerking. Op hun kern activiteiten en prijzen zullen ze niet samenwerken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 706671 op 23 juli 2024 15:36]

Nu heb je tenminste keuze om als bedrijf bij een andere operator te gaan (met effectief een ander netwerk) wanneer je problemen ondervind met ontvangst. Dit zou dan dus niet meer mogelijk zijn want iedere operator gebruikt dan hetzelfde netwerk en masten.
Je kan het ook andersom zien. Ik heb thuis maar op één netwerk deftige ontvangst en zit daardoor ook vast aan één provider.
Politici zien daar ook nog extra vet betaalde baantjes in plus de mogelijkheid om dat als een verdoken belastingsbrief te gebruiken.
Onze elektriciteitsfaktuur is daar het beste bewijs van, 2/3 van de prijs gaat naar het door de overheid beheerde distributienet.
Deze distributie beheerder zit bovendien vol met bestuurders die uit de gemeenteraden afkomstig zijn, en een flink deel van de inkomsten naar de gemeentekassen laten vloeien, wat verklaart waarom elektriciteit zo duur is in België.
Dus omdat ze niet mogen meedoen is de joint venture te verregaand. Hadden ze dat wel mogen doen was er geen probleem. Vreemde redenering.
"De huidige scope van de geplande joint venture tussen Proximus en Orange is te verregaand en daardoor marktverstorend", stelt Telenet

Voor wie? Voor hun?
Ze mogen zelf niet meedoen dus dienen ze een klacht in. Met andere woorden ze kunnen moeilijker winst maken dus dienen ze een klacht in.
We weten nieteens zeker of ze niet mee mogen doen, of niet mee willen doen...
ze willen wel meedoen maar het plan werd afgeketst zoals in het begin van het artikel werd geschreven.
Ik heb in België gestudeerd, kan iemand mij toevallig vertellen of de vaste internet abonnementen nog steeds met een datalimiet werken?
Zat in Leuven van 2008 tot 2014 en in die 7 jaar is het nooit opgeheven :?
Als je in die periode in Leuven zat, dan had je gewoon je huiswerk kunnen doen en bvb Dommel kunnen nemen, die toen geen datalimiet kende op een heel aantal abonnementen.

Zelfde situatie nu, er is altijd wel een oplossing om een provider te kiezen die een FUP aanbiedt in België. Enkel de 2 grootste (Telenet/Proximus) hebben op alle (of de meeste) abonnementen een harde limiet.

Waarom toch altijd dat geklaag over datalimieten hier? Genoeg mogelijkheden zonder datalimiet, al jaren.
Huiswerk doen is inderdaad nodig. Proximus heeft al jaren geen limieten meer. Enkel bij hun start abbo.
De rest heeft een FUP van 3TB dat je dan nog gratis kan uitbreiden met 300GB packs. Ik jaag er gerust 5-6TB per maand door zonder problemen.
Hebt u tijdens die studie niet geleerd hoe zelf iets op te zoeken? :O
Op zich, waarom niet? Er zijn ook geen meerdere elektriciteitsnetten gelegd per leverancier.
Leg 1 netwerk aan waarop meerdere leverancieren hun diensten aanbieden en de klanten kunnen vrij switchen in functie van prijzen, bundels en klantenservice. Afrekenen vanuit de leveranciers richting de beheerder van het netwerk kan per belminuut, GB en sms.
Minder antennes nodig en geen wisselend bereik afhankelijk van je locatie en provider.
Mis ik iets waarom ze dit niet doen?
Maar daar heb je een scheiding tussen infrastructuurbeheerder en leverancier. Dat heb je hier natuurlijk niet. Ik ben ook niet zeker dat je minder antennes nodig zult hebben. In sommige buitengebieden waarschijnlij wel. In steden daarentegen.
Met meer infra partijen heb je mee antennes of masten nodig, stad of niet speelt niet mee. Zend infra mag wat mij betreft gerust per technologie door 1 partij. Vergelijk het met electriciteit, spoor, ... diensten aanbieders graag minstens 2 (liever 3).
Natuurlijk kan dit prima, alleen moet dan het netwerk zelf onafhankelijk worden aangelegd en zwaar gereguleerd. Niet met een winstoogmerk, anders creëer je in 1 klap een monopolist en is de consument per definitie de dupe.
Geen goed idee, de overheid zal de tarieven snel verhogen om de lege staatskas te spijzen, en op die manier van telecom lijnen een gecamoufleerde belastingsbrief maken, net zoals ze dat gedaan hebben met het elektriciteits distributienet.
Telenet is weer jaloers. Het zou Orange kabel verbindingen tegenwerken op het netwerk dat Vlaanderen voor een apple en ei heeft verkocht aan Telenet. 5g ja als een zendmast de capaciteit aankan is het beter zo. hoe minder straling hoe beter
Hmm, ik wist niet dat Telenet de telecombranche zo de strot dichtkneep als het aan kwam op innovatieve bedrijven toe te laten. Misschien na al die jaren, uit principe, mijn bedrijf en privé eens doen overschakelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.