Volledig Nederlands podium na eerste dag World Solar Challenge

Na een dag racen in de woestijn van Australië, staan de Nederlandse teams op plek een, twee en drie in het Challenger-klassement, met Solar Team Twente bovenaan de ranglijst. Het Belgische team staat op plaats vier in de tussenstand.

Solar Team Twente stelt op zijn Twitter-kanaal dat het na een aantal inhaalacties op de eerste plaats is beland, en daarmee ook de dag heeft afgesloten. Op plek twee en drie staan ook Nederlandse teams: het Vattenfall Solar Team uit Delft en Top Dutch Solar Racing uit Groningen. Het Belgische Agoria Solar Team deed ook goede zaken, met een vierde plaats achter de drie Nederlandse teams. Dat is de stand in de Challenger-klasse, waar het gaat om zo snel mogelijk aan te komen.

De tussenstand in de World Solar Challenge is een opsteker voor het Twentse team. Eerder deze maand raakte namelijk nog een deel van het zonnepaneel beschadigd. Wel bleek na nader onderzoek dat de schade meeviel en voor weinig prestatieverlies zou moeten zorgen.

In de Cruiser-klasse had Stella van Solar Team Eindhoven het bij de start wat moeilijker. Omdat in het begin van de race de zonneauto's met het gewone verkeer mee moesten rijden, kwam het team op een heuvel bij een rood stoplicht terecht. Omdat de heuvel steil was, moesten de drie passagiers uitstappen omdat het team bang was de heuvel niet op te komen. Uiteindelijk kwam de chauffeur in zijn eentje wel de heuvel op en lukte het Stella om de race goed te vervolgen.

Op zaterdag was de kwalificatie van de race, waarbij Top Dutch Solar Racing 'pole position' verwierf. Het team uit het noorden van Nederland, dat voor de eerste keer meedoet, moest dus na de eerste dag wel twee andere Nederlandse teams voorlaten.

De World Solar Challenge 2019 is echter nog verre van afgelopen. Het evenement duurt iets meer dan twee weken en wordt verreden over een totale afstand van 3000 kilometer.

World Solar Challenge 2019 - dag 1

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

13-10-2019 • 12:46

68

Reacties (68)

68
64
40
8
1
8
Wijzig sortering
Om het grafisch te maken.
https://www.worldsolarchallenge.org/dashboard/map

Opgelet 3, 6 en 8 staan op dezelfde parkeerplaats.
Das toch al een fikse voorsprong voor nummer 1. Goed 50km
argh nee...DE SPANNING!

Team Groningen staat inmiddels al weer 6e, na zo goed begonnen te zijn :|
“ De World Solar Challenge 2019 is echter nog verre van afgelopen. Het evenement duurt iets meer dan twee weken en wordt verreden over een totale afstand van 3000 kilometer.”

Van die 2 weken is al 1 week voorbij. De verwachting is dat de eerste auto’s a.s. donderdag over de finish komen, zondag de 20ste is t afgelopen.
Wat me vooral opvalt is dat plek 2, 3 en 4 allemaal op dezelfde parking staan en slechts een tiental meter verschil hebben. Je kan dus eigenlijk stellen dat zowel BE als NL in de top 3 staan, met een onzekerheid over wie 2, 3 of 4 als positie heeft - had BE 45 meter verderop geparkeerd op een andere parkeerplek op die parking hadden ze plots wel in de top 3 gestaan (als ik het goed begrijp).

Met andere woorden, het verschil is dusdanig klein dat je voorlopig best wel kan spreken van een BENL topje, en dat de finale do-vr beslissend zal zijn als het blijft zoals het is.

Maar goed, op een van origine Nederlandse website kopt "Volledig Nederlands podium na eerste dag" uiteraard beter.

Edit: BE team heeft "verderop" geparkeerd als ik kijk naar de satellietweergave van de locatie - waar de tracker zich nu bevindt is verder weg van de snelweg en zelfs nog een stukje "terug". https://goo.gl/maps/GyRDYMFGwbAF7kLR9

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 14:18]

Het is een beetje verwarrend idd, maar de teams mogen hun auto's van 16.45 tot 17.15 ergens aan de kant zetten. Dit zodat ze een beetje een redelijke plek kunnen vinden om te overnachten. Er zijn nu 3 teams die op dezelfde plek staan, maar die zijn daar niet allemaal op dezelfde tijd binnen gekomen. Er zit een paar minuten verschil tussen. Morgenochtend moeten ze die paar minuten bij de start weer compenseren.
Ok, duidelijk.

Ik vind nergens de tijden terug op de website van WSC, of ik ben blind, of Tweakers heeft zich puur op locatie gebaseerd bij de tracker. Er is enkel voor zover ik kan zien een persbericht waarin de nº 1 wordt toegelicht dat ze 25 minuten voorsprong hadden bij het laatste checkpunt.
By the second Control Stop, Daly Waters, Team Twente had extended their lead over Top Dutch to 25 minutes, arriving at 3.32 pm.

As expected, the 2017 Dutch champions, Vattenfall Solar Team, had been making their way through the pack, and were the third team to reach Daly Waters, with their Nuna X just two minutes behind Top Dutch’s Green Lightning. At the end of the first day, Team Twente was in the lead and camped 56 kilometres north of Elliot and 679 kilometres south of Darwin with Vattenfall, Agoria and Top Dutch camped together at Dunmarra, and University of Michigan Solar Car Team and Sonnenwagen camped just to the north.
Maar dat zegt dus niks meer over het laatste anderhalf uur van de race, en specifieert enkel maar dat Twente nu 56km voorsprong heeft. om 15h30 was de tussenstand volgens het artikel volgend:

1) Solar Team Twente
2) Top Dutch Solar Racing
3) Vattenfall Solar Team

Nu staan de 2 en 3 samen met het Belgische team samen op een parking, maar dat zegt dus niet zo heel veel over de tussenstand...
Ik snap je verwarring en frustratie helemaal. Die heb ik ook jaren gehad en nog steeds een beetje. De race is voor buitenstaanders best lastig te volgen. Je hebt gelijk dat de wedstrijdorganisatie alleen tussentijdse standen bijhoudt bij de ´Control Stops´. Bij die laatste stop was de stand idd zoals jij noteert. Er is echter na die stop nog 1 1/2 uur doorgereden en in die tijd heeft het 'Vattenfall Solar Team' uit Delft 'Top Dutch Solar Racing´ ingehaald. Dit zal je echter in geen enkele officiële stand nog terug kunnen vinden want de wedstrijdleiding houdt alleen bij de Control Stops de stand bij. De enige manier om dit te weten te komen is door het volgen van alle team verslagen / dag video's etc.. Het Vattenfall team maakt dagelijks een video over hoe de dag is verlopen en daarin vertellen ze dat de Top Dutch in de laatste 5 km hebben ingehaald. Dit had je op de GPS tracker misschien ook kunnen zien als je constant de tracker ververst, maar dat is natuurlijk geen doen. Daarnaast heeft de tracker soms wel 20 min geen updates van een team (was vandaag bv bij Twente het geval) waardoor je op de tracker soms een hele andere volgorde ziet dan dat er in werkelijkheid plaats vindt. Al met al best lastig om de race als buitenstaander live te volgen.

Dat het zo is heeft natuurlijk zo zijn redenen. De wedstrijdleiding kan niet overal langs de weg gaan staan om de stand te noteren. Het land is zo groot dat ze daar geen menskracht voor hebben. De GPS tracker is vrij onbetrouwbaar, dit komt natuurlijk door dat de GSM dekking in Australie niet overal optimaal is waardoor GPS update niet altijd ontvangen worden. Ook door het feit dat team tussen 16.45 en 17.15 mogen stoppen weet je niet precies hoe laat ze daar aangekomen zijn. Als één team om 16.45 stopt en het volgende team op dezelfde plaats om 17.15 aankomt dan staan ze op de GPS tracker aan het einde van de dag op dezelfde plaats, maar in werkelijkheid zit er 30 min tussen de teams.

Al met al is aan het einde van de dag de beste bron van informatie de verslagen van de teams zelf. Dit betekend wel dat je alle team websites af moet struinen waar je interesse in hebt. Of wachten tot de hele race voorbij is..
TOPdutch is helemaal wat weggevallen, naar 7e plaats Weet je of ze pech hebben gehad, of gewoon het tempo niet bij konden houden? Ze zeggen zelf dat ze nog topsnelheden rijden.

Was overigens verbaast dat ze Challenger class rijden., ik dacht dat ze twee jaar terug aangaven in de Cruiser class te willen,

[Reactie gewijzigd door mbb op 23 juli 2024 14:18]

Tweet: https://twitter.com/clair...tatus/1183649691969310721

Verslag hier:
Top Dutch Solar zakt naar de zevende plek

Ze hebben wat gaatjes inde romp en wat koelvinnetjes nodig denk ik.
Maar vind die maar eens langs de Stuart Highway

[Reactie gewijzigd door TWyk op 23 juli 2024 14:18]

Dank je, ik ben niet zo handig met Twitter, ik kon het niet vinden. (Lijkt ook steeds lastiger te worden zonder account/app?) Eerdere jaren vond ik het goed te volgen via lifestreams en de blogs van MostDece en ScientficGems, maar dat lijkt dit jaar wat minder te zijn, of ik heb niet goed gezocht.

[Reactie gewijzigd door mbb op 23 juli 2024 14:18]

Tweets onder hashtag
#BWSC19 of #BWSC2019
Leuk voor NL dat ze aan de top staan, maar ik vraag me sterk af wat dit werkelijk toevoegt aan de ontwikkeling van nieuwe technieken. Als er na 30 jaar nog amper vooruitgang is, lijkt nu meer bezigheidstherapie om nieuwe studenten (en vooral hun professor) bezig te houden.
Juist ja, en hoeveel rijden er daar al werkelijk van op de weg en hebben een fatsoenlijk bereik? Een groot automerk had jaren geleden ook al zo'n project maar is uiteindelijk niets geworden omdat de oppervlakre van de auto gewoonweg niet groot genoeg is om daar met de huidige zonnecellen een auto normale afstanden mee te laten kunnen rijden.
Je vroeg je af wat het toevoegt aan de ontwikkeling van nieuwe technieken. Ik geef enkel aan dat oud-studenten zelf bedrijven oprichten om met opgedane kennis producten te ontwerpen en te leveren. Het is vrij gangbaar om in directe omgeving van technische universiteiten in NL allerlei spin-offs te zien.

Ik weet niet of ze succesvol zullen zijn maar ze proberen het in ieder geval wel. Ze zijn nu 3 jaar bezig en er 'rijdt' er nu eentje rond - een prototype. Verder nog twee punten:
  • Zonnecellen kunnen vooralsnog niet onder alle weersomstandigheden voldoende capaciteit leveren. Je moet het meer zien als het opwekken van energie als je op een parkeerplaats staat bij je werk.
  • Zonnecellen worden continue beter maar de lightyear one kan 12km per uur aan actieradius opladen op een zonnig dag. In de winter is dat waarschijnlijk niet altijd genoeg maar je moet ergens beginnen.
Enkel omdat het eerder niet gelukt is wil natuurlijk niet zeggen dat het nooit kan lukken.
ja zo zaten mensen eerst ook te kijken naar auto's die wel hedendaags als normaal beschouwen. Waarom niet gewoon een kar met een paar paarden voorop?
Dit argument is al oud en als ik me goed herinner kwam het vorig jaar, bij de berichtgeving over deze zelfde Solar Challenge ook al voorbij.

Het goede antwoord is: universiteiten (als het gaat om studenten dan) zijn niet specifiek bedoeld om nieuwe technologieën te ontwikkelen. Dat is een bijproduct. Universiteiten zijn vooral bedoeld om studenten op te leiden voor het bedrijfsleven en/of onderzoek en/of onderwijs. Dat opleiden doen ze al eeuwen door ze te laten werken aan projecten waar ze leren hun kennis toe te passen, waar ze misschien nieuwe dingen leren, waar ze kennis maken met de echte wereld, waar theoretische kennis vaak niet voldoet.

De studenten die hier aan mee doen zullen over niet al te lange tijd een baan gaan zoeken en nemen dan een berg aan kennis en kunde mee, waarmee ze hele mooie nieuwe ontwikkelingen zullen ondersteunen.
Zuurbetaalde belastingcenten?

Het is jammer dat je niet de moeite hebt genomen om je te verdiepen in het fenomeen studententeams.
Al deze teams draaien op sponsoring vanuit het bedrijfsleven en donaties van particulieren.
Een deel van de studenten zet er een jaar zijn studie voor on hold en doen dit allemaal voor eigen rekening.
Ook al heb je grotendeels gelijk, de universiteit sponsort ook mee. En zonder die sponsoring zou het Solar Team Twente inmiddels niet meer bestaan.
In het geval van Solar Team Twente, maar ook bij andere studententeams, wordt er ook een gedeelte gesponsord door de universiteit, vanwege de publiciteit en bekendheid die het oplevert
Maar helaas wordt hier wel weer ook zuurbetaalde belastingcenten aan verspilt om die teams naar die wedstrijden te sturen, terwijl het wel beter besteed kan worden in het onderwijs.
Dit *is* onderwijs. Maar kennelijk wil jij bij onderwijs graag studenten in college-zalen zien, met boeken voor zich, een pen in de hand, met een professor op het podium en een beamer aan het plafond.
Ik heb toch liever dat universiteiten studenten afleveren die van wanten weten en die iets meer gezien hebben dan een college-zaal.
"Nederland kennisland" komt niet vanzelf aanwaaien. Dit geeft ook exposure in het buitenland waardoor er weer geld wordt geïnvesteerd in NL door buitenlandse bedrijven. En dit is toch praktisch onderwijs in optima forma. Tuurlijk, geld naar MBO en lagere scholen is nog steeds hard nodig, maar snijden in dit soort kennis is jezelf in je voeten schieten ...
Wees blij dat we in een land leven waar we geld kunnen spenderen aan dit soort dingen.

En zoals gezegd is dit ook niet een vorm van onderwijs?

[Reactie gewijzigd door lowfi op 23 juli 2024 14:18]

Jij bent zeker ook iemand die het belachelijk vindt dat bij overheidsorganen ook wel eens een teamuitje georganiseerd wordt van je belastingcenten?

Ala je de toegevoegde waarde van dit soort evenementen voor de studenten en het onderwijs (die overigens voor het overgrote gedeelte gesponsord wordt door bedrijven) niet inziet dan heb je het volgens mij niet helemaal begrepen.
Afgezien dat de meeste mensen die "bezigheidstherapie" studeren noemen, vraag ik me toch echt af hoe je de revolutie in elektrisch rijden, waar we nu midden in zitten, "amper vooruitgang" kunt noemen.
Wat bedoel je met amper vooruitgang? Ze komen niet sneller aan, als je dat bedoelt, want ze zitten met de maximum snelheden op de route (130 en 110 km/uur). Dus trekken ze elke race jaar de reglementen strakker (zoals het toegestane paneeloppervlak).

Als ik zie hoe klein de auto's van de koplopers zijn, dan vraag ik me af of er volgende keer nog een losse challenger (pure race) klasse is en of dat dan voor het laatst is. Als je race-zonneauto's nl. zo klein kunt bouwen, dan kun je op cruiser (normale auto) maat óók (al bijna) zulke snelle wagens bouwen. En dan komen de auto's in deze zonne-zuinigheidsrace weer een stuk dichter bij iets wat we voor dagelijks gebruik kunnen aanschaffen.
Heel mooi en heel knap. Waar een klein landje toch alweer goed in kan zijn. _/-\o_
Heel mooi en heel knap. Waar een klein landje toch alweer goed in kan zijn. _/-\o_
Schaatsen? Maar omdat wij bijna alles winnen, is deze sport voor andere landen niet meer interessant en wordt hij geschrapt bij de olympische spelen. Voor de toekomst van deze race hoop ik op iets meer variatie in het eindklassement voor de rest van de race.

Overigens ben ik wel benieuwd of de Nederlandse wagens op een zelfde manier ontworpen zijn, waardoor zij beter overweg kunnen met de huidige raceomstandigheden. Ik kan me voorstellen dat andere wagens beter overweg kunnen met bewolking, heuvels, tegenwind, ander asfalt, etc.
Overigens ben ik wel benieuwd of de Nederlandse wagens op een zelfde manier ontworpen zijn, waardoor zij beter overweg kunnen met de huidige raceomstandigheden. Ik kan me voorstellen dat andere wagens beter overweg kunnen met bewolking, heuvels, tegenwind, ander asfalt, etc.
Ieder team ontwikkeld zijn eigen auto.
Wel is het zo dat er (gedeeltelijk) overdracht plaatsvind van opgedane ervaring binnen de teams en er vriendschappelijk contact is tussen teams onderling.
Ik heb ook begrepen dat één of meer teams niet alles overdragen en daarmee het nieuwe team stimuleren om zelf met innovaties te komen.

Verder rijden deze auto's niet alleen in Australië dus op een enkel voertuig na zijn de meeste solar cars ontwikkeld voor gebruik tijdens andere races.
Ik weet dat er edities zijn geweest waarbij het zonnepanelen speciaal gekanteld zijn rekening houdend met de stand van de zon tijdens de race in Australie. Geen idee of er dit jaar weer modellen tussen zitten die dit principe volgen.
Wordt schaatsen geschrapt? Jammer. Andere atleten kunnen prima hetzelfde bereiken, lijkt me.

Edit: Ik heb er even naar gezocht, maar daarover kan ik geen enkele bron vinden, anders dan wat suggestieve opmerkingen wanneer men met kenners of (ex-)atleten praat, wanneer er naar hun toekomstverwachting gevraagd wordt.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 23 juli 2024 14:18]

Wordt schaatsen geschrapt? Jammer. Andere atleten kunnen prima hetzelfde bereiken, lijkt me.
Shorttrack blijft, dus de meeste schaatsers maken de overstap.
10km of shorttrack lijkt me nu niet bepaald eenzelfde discipline
Volgens mij was de 10k nu juist een van die onderdelen die op de nominatie stond om te verdwijnen, ten gunste van de massastart.

* ATS volgt het ook niet allemaal heel precies
Prima begin van de World Solar Challenge. Als ze over 2 weken een week ook als 1e over de streep rijden is het feestje helemaal compleet.

edit: na aanleding reactie ManS-H

[Reactie gewijzigd door Technomania op 23 juli 2024 14:18]

Twee weken?, wat had je gedacht van donderdag of vrijdagmorgen.
Pff wij Belgen winnen dat wel, we gooien wat muntjes op de weg en jullie stappen uit😬
Moeten jullie eerst wel voor ons zien te geraken... Door al het stof wat we jullie momenteel laten happen zullen we dat geld nooit in onze spiegels zien ;)
Dat heeft al tot mooie uitvindingen geleid. Waar zou de wereld zijn zonder koperdraad?
Dan moet je er wel eerst voor geraken...

[Reactie gewijzigd door ATS op 23 juli 2024 14:18]

Ja lol Idd , weet niet hoe wij vorig jaar waren.
Chapeau! Een top prestatie dusver, ondanks verwachte prestatie vermindering.
Prachtig dat RedE alles zo in hebben weten te halen. Ze begonnen vijfde plek. Ik ben benieuwd of deze inhaalacties mogelijk waren zonder die toevoeging van zwaardere accu's.
Ik begrijp dat Stella van Solar Team Eindhoven op dit moment tweede staat, maar dat daarbij het aantal vervoerde personen nog niet meegewogen is (en dat is voor de cruiser klasse wel relevant). De auto vóór de Stella heeft slechts 2 inzittenden....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.