Essential toont smartphone met lang en dun ontwerp

Essential, het smartphonebedrijf dat mede is opgericht door Android-pionier Andy Rubin, heeft een aantal foto's gepubliceerd van een nog niet eerder aangekondigde smartphone met een lang en dun ontwerp. Het gaat om een nieuw toestel waar Essential aan werkt.

Andy Rubin heeft afbeeldingen van de telefoon op zijn Twitter-pagina geplaatst, inclusief een korte toelichting dat het bij de telefoon gaat om een 'nieuwe gebruikersinterface voor een radicaal andere formfactor'. Essential heeft bevestigd dat het werkt aan dit nieuwe toestel, dat volgens de fabrikant ons perspectief op de mobiele telefoon zal laten verschuiven. Het bedrijf heeft de telefoon de naam Project GEM gegeven en het toestel bevindt zich momenteel in een vroege testfase.

Op basis van de foto's valt te concluderen dat de telefoon wat de vorm en grootte betreft wat wegheeft van een niet al te grote tv-afstandsbediening. Verder lijkt de telefoon op de achterkant een vingerafdrukscanner te hebben en een enkele camera met een vrij grote uitstulping. Aan de voorkant valt het langgerekte, dunne scherm op.

Wellicht is dit de telefoon waar Rubin het vorig jaar over had. Tegen Bloomberg zei hij dat hij het verslavende effect van smartphones kon oplossen door met een telefoon te komen die als het ware een virtuele versie van de gebruiker is en zelfstandig zaken kan afhandelen. Daarbij zou het gaan het om een toestel met een relatief klein scherm en software die reageert op stemcommando's. Of de getoonde Project GEM-telefoon het apparaat is dat bij deze visie hoort, is nog onduidelijk; Essential zegt dat het in de nabije toekomst meer over het toestel bekend zal maken.

Door Joris Jansen

Redacteur

09-10-2019 • 08:33

96 Linkedin

Reacties (96)

96
95
50
0
0
35
Wijzig sortering
Als iemand die zijn GSM in zijn zakken steekt en veel leest sorry dat is toch echt een heel slechte form factor.

Wat is het voordeel buiten "anders" te zijn?
Alle telefoons van nu zijn toch al lang en smal, in die trend past dit ook prima.
Ik wil graag eentje die ongeveer zo groot is als een zakboekje of een paspoort, maar dat is blijkbaar onmogelijk.
Nee hoor, er bestaat een Blackberry Passport _/-\o_
Ahjaa, mooi ding, maar niet meer "van nu"!
M'n Huawei Mate 8 is ook lekker breed nog, maar dat schermformaat bestaat gewoon niet meer, vind ik zo gek.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 9 oktober 2019 11:47]

De min-of-meer opvolger van de BB Passport is de Unihertz Titan.
Niet echt, dit lijkt me de helft van een doorsnee "grote foramat" smartphone?
Ik zie gewoon niet waarom dit scherm formaat beter zou zijn.

Alles wat ik kan bedenken kom ik op slechter uit of beter alternatief.

Een paspoort is redelijk breed hoor meeste smartphones zijn zo breed niet
> Een paspoort is redelijk breed hoor meeste smartphones zijn zo breed niet.

Nee maar dat ligt toch voor de hand. Als je een zak-computertje moet ontwerpen, wat in feite 1 groot scherm aan een zijde heeft, dan kom je toch vanzelf uit op zoiets als een zakboekje ofzo. In ieder geval niet zo smal als die Snelle Jelles die het tegenwoordig allemaal zijn.
Het probleem van dergelijk breed toestel is dat dit echt slecht in de hand licht voor de meeste mensen.
Misschien heb je heel grote handen?
Oke ja, de limiet ligt qua breedte idd bij wat je een beetje fatsoenlijk met één hand tegen je oor kunt houden. Bij een paspoort (88mm blijkbaar) zit je daar denk ik ook wel tegenaan.

Anyway, ik zeg ik ook niet dat álle telefoons zo moeten zijn... Maar ik snap gewoon niet dat de laatste tijd een normale 16:9 verhouding eigenlijk helemaal niet meer voor komt (altijd smaller).
Ja dat dacht ik dus laatst: een toestel met twéé brede schermen. Ik kan nu al niet eens eentje vinden met één breed scherm!
Ja het voordeel van anders zijn....
Daar kom je pas achter als je dingen anders gaat doen.
De smart phone was ook 'anders' dan de telefoons voor hem.

Dat werd toch wel een suc6, je weet het maar nooit :)
Niet echt ik had een pda, een ACER N300 met spb mobile shell. Werkte net zo handig in 2006 als de iphone 3g die ik later had.

Meestal is het toch gewoon evolutie van bestaande werkende concepten.
De smartphone is niet echt succes zeg je? Omdat jij 2 apparaten had die 13 jaar geleden net zo handig waren als een oude iPhone?

Dan hanteert de markt toch echt een heel andere standaard en definitie dan jij dat doet.
Neen de smartphone was niet echt zo anders dan wat ervoor kwam.
ALles is vooral evolutie van bestaande formats en verfijning.
De smartphone zoals we hem kennen was anders omdat normale mensen plots in staat waren om het internet te gebruiken op een klein scherm. Iets waar vorige modellen niet in toe staat waren. Ik heb ook smartphones gehad voor de iPhone maar de iPhone maakte alles gewoon veel meer accesible. De PDA's en smartphones borduurden voort op desktop's en waren niet handig voor mobiel gebruik. De iPhone werd gemaakt met jan modaal in het achterhoofd. Vandaar het succes van de smartphone.
Het probleem van meeste pda's en smartphones daarvoor waren te kleine schermen, verouderde (legacy) software en resistive touch.

SOftware evolueerde, schermen werden wat groter en capacatieve schermen kwamen beschikbaar op dat formaat. Evolutie over een aantal jaren waar verschillende fabrikanten mee bezig waren hoor.
Geloof ik niks van. Moest Apple niet met de iPhone gekomen zijn had de smartphone er vandaag totaal anders uitgezien. Kijk nog maar eens goed naar 2006. Bij Google was men toen nog bezig met een smartphone met toetsenbord te ontwikkelen dat ook qua software leek op wat alle smartphone fabrikanten al deden. Google heeft heel het project terug opnieuw moeten doen omdat wat Apple bracht zover vooruit lag op hoe zij dachten dat een smartphone moest werken. Alle andere fabrikanten lachten Apple toen weg. Enkel een bedrijf als Apple kon zoiets op die moment een succes maken. Moest Rubin toen een gelijkaardige telefoon hebben gemaakt los van Google had hij het toestel nooit een succes kunnen maken. Apple veranderde niet enkel de manier hoe een smartphone er uitzag en hoe die werkte maar ook hoe de providers hem zouden verkopen. Er was bijna geen iPhone geweest omdat de providers alle macht over het toestellen wouden ipv Apple. Alles zat gewoon goed voor de iPhone. Het zijn een heleboel elementen bij elkaar die de iPhone maakten. Neem daar één element weg en je hebt een huis dat niet meer zo stevig is. Ik ben bijna zeker dat als de iPhone er niet was geweest de wereld er vandaag totaal anders zou uitzien.
Nee hoor, de smartphone was toen al in die richting aan het evolueren.
Zie de LG prada die goed verkocht het jaar ervoor. Zelfde form factor als iphone en ja de iphone was beter maar daar ging het niet over.

Zelfde voor de software bekijk gerust die spb shell en zie hoe jaren ervoor die al overstapte op een naar touch gebaseerde interface .

Wat vele mensen niet beseffen is dat de techologie tot dat punt er gewoonweg niet was, lg prada was (bijvoorbeeld) de eerste gecommercialiseerde met capacatief scherm, Daarvoor waren die allemaal resistief . Zelfde voor schermen grootere formaat schermen met voldoende resolutie werden betaalbaar. Niks daarvan had iets met apple te maken dat was de markt die algeheel in die richting ging.

Dus neen die evolutie was er al apple bracht gewoon een heel goede smarphone uit gebaseerd op di evolutie. Met of zonder apple was er imho weinig verschil geweest.

Dit

https://arstechnica.com/t...t-then-so-was-the-iphone/

Geeft een mooi overzicht waar apple allemaal zijn ideen ging halen.

[Reactie gewijzigd door k995 op 10 oktober 2019 08:22]

De LG Prada is net wat ik bedoel als zo'n toestel. Die was niet een jaar voor de iPhone uit die werd rond dezelfde periode gepresenteerd. En zeggen dat die LG Prada goed verkocht is onzin. De enige reden dat de LG Prada is bekend is is omdat iedereen dat toestel aanhaalt om te beweren dat Apple de iPhone er van heeft afgekeken. De LG Prada was net een grote flop en heeft totaal geen potten weten te breken.

Nogmaals had Apple er niet geweest of geen iPhone gemaakt dan zag de wereld er vandaag anders uit.
LG prada verkocht een miljoen en had hun prada een pak voor apple aangekondigd en zelfs prijzen mee gewonnen vanwege hun design. En nee beide zijn onafhankelijk van elkaar ontworpen dat is juist mijn punt, de markt bewoog in die richting indien je in die tijd al dit volgde kon je dat duidelijk zien.

Geen idee waarom je apple als werelveranderaar wil neerzetten maar dat is gewoon teveel krediet geven, ze maken prachtige producten maar zonder apple komen die er net zo goed.
De LG parade werd voorgesteld op 12 december 2006 en de verkoop startte in mei 2007. De iPhone werd voorgesteld op 9 januari 2009 en de verkoop startte in juni 2007.Je moet me de geschiedenis niet leren kennen.

Apple heeft nu eenmaal de manier waarop we met technologie omgaan veranderd. Niemand heeft ooit de LG Prada proberen te kopiëren. Dat kan dan weer niet gezegd worden van de iPhone.
Het ontwerp van prada kon dus op geen enkele manier beinvloed worden door apple, en toch kwamen ze beide uit met eenzelfde form factor en eenzelfde design filosofie erachter.

Dus neen dat is het beste bewijs dat er niet een soort van mirakel toestel uit het niets kwam, neen verschillende bedrijven waren met juist hetzelfde bezig, erger nog (voor je argumetn) apple deed geen van de hardware zelf en kocht allemaal (off the shelve) net zoals LG en stelde gewoon het toestel samen waarom het design elementen van anderen kopieerde .

EN ja, apple maakte het beste toestel en logischwijs kopieerden anderen danw eer van apple en LG wat ze het beste vonden net zoals apple ook kopieert van anderen.
De Prada is niet gelijk aan de iPhone. Er zit meer achter de smartphone dan enkel de vorm. Zoals ik al zei was vooral de software van belang voor de smartphone. iOS is wat de smartphone de vlucht vooruit heeft gegeven. Het totaal plaatje is waarom Apple als de innovator van de smartphone wordt geroemd.
Inderdaad.
Zelfs de Sony Xperia 1 vind ik al veel te smal.

Waarom niet weer gewoon 4:3 ?
Zit al 2.5 maand met een xperia 1 en voor mij persoonlijk is het de beste verhouding. Ik ga niet meer terug naar 4:3, 16:9, 18:9 of gelijkaardig. Zit gewoon fijn in de hand met alsnog veel verticale ruimte.
Mooi voor jou dat er naast dit toestel nog genoeg alternatieven zijn :) Niet iedereen zal hierom staan te springen, maar een bepaalde groep wel. We zullen wel merken hoe populair dit toestel gaat zijn.
Ik kan me gewon altijd voorstellen wat de markt ervoor is (hoe klein die ook is) echter hier heb ik toch veel moeite.
Lijkt me alsof ze dit gemaakt hebben omdat het anders is niet omdat ze een oplossing hadden voor een probleem.
Deed me een beetje denken aan zo een Logitech Harmony remote. Benieuwd hoe het werkt met een toetsenbord, terug naar T9? Of landscape, of zit er alleen voice typing op.

[Reactie gewijzigd door Kapitein187 op 9 oktober 2019 08:36]

Het toetsenbord was ook mijn eerste vraagteken. Verder een heel leuk ding om te zien.
Gezien het scherm (UI) in vier delen opgedeeld is denk ik dat je app in de middelste twee komt en aan beide zijden een deel van het toetsenbord. Zo heb je ook altijd zicht op het gene je typt en kan je met twee handen typen.
Dit klinkt plausibel en zelfs werkbaar.
Inderdaad; ik gebruik nu voor mijn 'huisbesturing' een afgedankte smartphone in Kiosk-modus. Deze form-factor is wel wat leuker voor mijn doelgebied. Nu nog een mooie prijs...
Als je dat ding landscape gebruikt, is er geen ruimte meer voor content :+ Alleen het toetsenbord al al de hele scherm in beslag nemen lijkt me (als ik zo kijk).
split keyboard in landscape en dan in het midden de app? (eerste wat in me opkwam)
Goh, ik vind 't eigenlijk een heel mooi telefoontje. Als het een (digitaal) toetsenbord heeft waarmee je gewoon fatsoenlijk je berichtjes kan sturen, zou ik 't erg interessant vinden om er een uit te proberen :)

Niet langer dan de huidige telefoons, maar wel een stuk(je) smaller, met een fatsoenlijke camera, batterijduur en bouwkwaliteit? Doet u mij er maar een paar. De camera 'druppel' aan de achterzijde, en wat zo te zien is een vingerafdruk scanner op de achterzijde, zien er netjes afgewerkt uit. De soort 'tile' interface ziet er al verzorgd uit. Colour me intrigued!
Naast dat ik niet inzie hoe je prettig kan typen op het toetsenbord (roteren lijkt me ook echt niet fijn gezien je scherminhoud wel erg klein wordt) denk ik ook dat of op performance of op batterij flink ingeleverd moeten worden. Als de telefoon grofweg de helft kleiner is is er ook de helft aan ruimte en gezien chips/pcb’s momenteel niet schokkend hard krimpen zegt mij gevoel dag de ruimte vooral ten koste gaat van de accu.... Wil je dan nog fatsoenlijke tijden eruit halen zal de processor niet van hrt huidige niveau kunnen zijn. Misschien niet erg, misschien niet de doelgroep maar toch een probleem
Als die niet te veel kost, zou het nog wel handig inzetbaar kunnen zijn als universele afstandsbediening :)
Voor de rest zie ik alleen maar nadelen aan de form factor.
vooral voor vrouwen of mannen die een telefoon in de kont zak doet van een broek en dan er op gaan zitten dat ding breekt denk ik wel redelijk snel :)
En nu nog een IR-Blaster erop, en je kan het gebruiken als een afstandsbediening :)
Hoeft geen eens,
de meeste 'smart' tv's / dvd(blue ray) spelers supporten wifi, oftwel je kan ze ook met een dood normale app besturen:)
Het wordt tijd dat de mobieltjes weer smaller worden. Alles na de iphone 4 was me al veel te groot geworden. Heb toen der tijd nieuwe broeken moeten kopen omdat die nieuwe mobieltjes niet in me zak paste.

Niet zeker van de vorm want het lijkt te kunnen knikken/buigen wanneer je hem in je zak hebt.
Wel een voordeel is dat je geen twee handen meer nodig bent met het bedienen van je toestel.
Alles na de iphone 4 was me al veel te groot geworden. Heb toen der tijd nieuwe broeken moeten kopen omdat die nieuwe mobieltjes niet in me zak paste.
Dit vind ik altijd maar een typische claim. Nu draag ik geen Skinnyjeans maar ook weer geen gigantische Baggy jeans ofz maar het meeste na de iPhone 4 pas prima in de Chino's die ik draag.
Verder lijkt de telefoon op de achterkant een vingerafdruk te hebben en een enkele camera met een behoorlijke uitstulping.
Dat gaat lekker wankelen/beschadigen bij gebruik op oppervlakken.
Tegen Bloomberg zei hij dat hij het verslavende effect van smartphones kon oplossen door met een telefoon te komen die als het ware een virtuele versie van de gebruiker is en zelfstandig zaken kan afhandelen. Daarbij zou het gaan het om een toestel met een relatief klein scherm en software die reageert op stemcommando's.
Does not compute. Als je met je stem een opdracht moet geven dan is het niet zelfstandig. Leuke marketing BS, maar het blijft BS. :+

Verder wel een interessante form factor. Ik ben altijd wel voor iets anders proberen dan de dertien in een dozijn Apple/Samsung/afgeleiden aanpak.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 oktober 2019 08:38]

Er staat nergens dat het toestel alle zaken zelfstandig afhandelt. Een telefoon die niet reageert op commando's lijkt me ook niets, dus er moet ergens gebruikers- input vandaan komen.
Lijkt me wel handig als de telefoon al je facebook en instagram vriendjes automatisch liked. Toch? /sarc
[quoteDoes not compute. Als je met je stem een opdracht moet geven dan is het niet zelfstandig. Leuke marketing BS, maar het blijft BS. :+[/quote]

Ligt er natuurlijk mar net aan hoe zelfstandig zelfstandig moet zijn.

Zie het als een soort Siri/ Assistant/ Cortona/ Alexa. Je geeft opdracht om iets te doen, en het toestel voert dan zelfstandig alle handelingen uit om dat voor elkaar te krijgen.

Zie het als een secretaresse op kantoor. Die kan je zeggen dat je 100 kopietjes of een kop koffie wilt hebben of een afspraak bij de kapper wilt maken. Zij voert dan alle handelingen uit die daar voor nodig zijn. Zodra ze een beetje ingewerkt is geeft ze je geheel zelfstandig op vaste momenten een kop koffie en plant ze een afspraak bij de kapper wanneer het nodig is. ;)
Binnen drie minuten reageren.... Neem in het vervolg iets meer tijd om na te denken. FYI: Fipo's hebben geen effect meer hier ;)

Je gebruikt je telefoon in de hand, en niet op een oppervlak.

En... Een telefoon kan best 'zelfstandig' zaken doen én reageren op een stem. Net als jij en ik dat kunnen, toch? ;)
Euhm nee ...

Ik rommel regelmatig met mijn apparaten, ook als ze nog op het buro liggen.
dan maar even geen face-id, maar de pincode ..
Ik hoef hem niet continu in de hand te hebben.

Ik had bij deze plaatjes eerder het meme-idee wat elk jaar langskwam als een telefoon weer groter geworden was ...
"hey kijk hier de iphone20" of "galaxy S20"

Goed bedacht, maar populaire meme's zijn geen wens op realiteit :)
https://knowyourmeme.com/photos/398905-the-new-iphone-5
Verfrissend een nieuw ontwerp. Weet niet of dit aan zal slaan maar eindelijk iemand die wat anders probeert.
Hopelijk voor hem een goed toestel dat zal aanslaan in de niche markt die er hopelijk voor is. Ik gun de beste man een succesje, ik hoop alleen niet dat ie denkt dat hij met dit toestel iets anders aanspreekt als een zeer niche markt.
Als je nu eens de helft( of toch bijna) vd scherm kon inschuiven,dat moet toch kunnen.
... of omklappen, á la de Microsoft Duo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee