Die hebben wel degelijk iets te verliezen: het geld dat ze uitgegeven hebben. Zolang ze het spel nog in bezit hebben kunnen ze het verkopen, hopelijk voor een redelijke prijs; op het moment dat ze het voor één euro verkopen gaan ze de rest van hun geld sowieso nooit meer terugzien. Voor elk spel dat nagenoeg gratis tweedehands wordt aangeboden moet er iemand zijn die bijna het volledige aankoopbedrag weggooit.
Wat je eigenlijk zegt is dat wanneer iemand een spel zo ontzettend slecht vindt dat ie er meteen vanaf wilt (en er zoveel andere mensen zijn die het ook verkopen, dat ie met een erg lage prijs genoegen moet nemen), dat de wet er dan voor moet zorgen dat de uitgever lekker door kan gaan met mensen tientallen euro's afhandig te maken...?
Ik kan hier niet in één reactie alle economische theorieën gaan verduidelijken. In het scenario dat jij beschrijft, een spel valt massaal tegen, dan kan het niet anders dan dat bij een markt met perfectie informatie over vraag/aanbod en prijs die prijs richting de 0 gaat. In tegenstelling tot de wederverkoop van nieuwe keys is de gedane investering door de originele koper immers een
sunk cost.
Dat risico is er altijd al geweest; elke game kan keihard floppen. Meestal omdat er ook echt iets helemaal mis mee was, maar soms ook vanwege stomme pech.
Zeker, maar over de kwaliteit van het spel is geen perfecte informatie beschikbaar. Tevens weet iedereen dat het maanden gaat duren voor de game in de korting gaat. Combineer met de pre-order bonuses en er zullen aardig wat games verkocht worden door gamers die dat achteraf liever niet hadden gedaan. Ga je die elimineren door een tweede hands markt dan heb je een heel ander prijs en/of verdienmodel nodig.
mensen die een spel voor de originele prijs niet gekocht zouden hebben, kunnen het tweedehands alsnog kopen.
De uitgever verdient daar in het geval van een tweede hands verkoop niets aan (!) Dit in tegenstelling tot het huidige systeem van oplopende korting. Ze beginnen met een keer 10%, dan 25%, dan 35%, 50% en na een paar jaar zelfs 75% of 80% totdat ze de markt volledig leeg hebben gezogen.
Dus aan de ene kant "zelfs als het zou kunnen, dan nog zou ik mijn collectie niet tweedehands verkopen", maar tegelijkertijd "als tweedehands verkoop mogelijk wordt, dan kunnen ontwikkelaars geen geld meer verdienen"...?
Woorden in iemand anders mond leggen is niet een heel nette manier van een discussie aangaan

. Mijn punt was dat ik vrees dat het gros van mijn games net zo veel waard gaat zijn als die steam kaartjes. Er zijn gewoon erg veel games die in de steamsale al slechts een paar euro waren, gratis verkrijgbaar waren, deel waren van een budle of onderdeel waren van een 4-pack. Daarin ben ik dan niet de enige die zo'n game heeft maar hem eigenlijk niet speelt.
En dan verdient de uitgever een heel klein beetje extra (jij betaalt twee euro voor wat, oorspronkelijk, vermoedelijk ruim over de honderd euro waard was). Zouden ze echt in financiële problemen komen als jij die twee euro niet aan de uitgever, maar op de tweedehands markt had uitgegeven; hoe dan ook zou je die spellen nooit voor de volle prijs gekocht hebben, toch?
Uitgevers verdienen momenteel beter dan ooit. EA was vroeger niet in staat geld te verdienen, die draaide structureel verlies. Uitgevers als rockstar schenen van een game van 50-60 euro zelf maar 15 euro te krijgen. Met het digitale tijdperk is dat volledig omgeslagen. Vergis je niet dat de distributie kosten van zo'n game in de centen ligt.
Vergis je niet; het is steam geweest die de markt heeft opengebroken en het zijn de uitgevers die de prijs bepalen:
Valve vindt games te duur
Gabe Newell van Valve vindt dat games te duur zijn. Hij baseert zich op cijfers van Steam, waar eerder deze maand flinke korting gegeven werd: de verkoop steeg explosief. Ook de kerstperiode zou hebben aangetoond dat games te duur zijn.
Gabe NewellGabe Newell, directeur van Valve Software, hield een toespraak tijdens de Dice Summit, een beurs voor game-ontwikkelaars en uitgevers. Daarin maakte hij de verkoopcijfers bekend van de kortingsactie die begin februari gehouden werd op Steam, het downloadplatform van Valve. De kortingen leidden tot een dusdanige verhoging van de verkopen dat Newell ervan overtuigd is geraakt dat de gebruikelijke prijs van games veel te hoog is.
Valve bood zijn eigen shooter Left 4 Dead een weekend lang aan voor 25 dollar, de helft van de normale prijs. De verkoop van het spel steeg met liefst 3000 procent en verkocht zelfs zo goed dat Valve in het bewuste weekend meer aan het spel verdiende dan tijdens de lancering in november. Newell zei bovendien over cijfers te beschikken die aantonen dat de verkoop in winkels in hetzelfde weekend niet terugliep, daarmee de kritiek weerleggend dat online-verkoop nadelig is voor bestaande winkelketens.
Het succes blijft niet alleen beperkt tot games van Valve. Tijdens de kerstperiode gooiden ook enkele andere uitgevers hun games op Steam in de aanbieding, en ook dat leverde opvallende resultaten op. De omzet steeg met gemiddeld 300 procent, het aantal verkochte games met 600 procent. Er was zelfs een game waarvan de omzet met een factor 180 steeg en het aantal met een factor 360, al onthulde Newell niet welke game dat betrof.
Het aanbieden van games tegen een lagere prijs stuwt niet alleen het aantal verkochte games op, ook de omzet op die games stijgt: een stelling die de Valve-topman onderbouwde met cijfers over de zestiendaagse kerstperiode. Daarbij konden uitgevers kiezen hoeveel korting ze op hun games wilden geven. Bij games die met 10 procent korting aangeboden werden, steeg de omzet met 35 procent. Bij games waarbij de prijs met 25 procent gekort werd, steeg de omzet met 245 procent. Bij 50 procent korting steeg de omzet met 320 procent en bij 75 procent korting was dat zelfs 1470 procent. Newell concludeert hieruit dat games te duur worden aangeboden. Hij stelt echter ook dat het voor winkelketens lastig is om te bepalen wat de juiste prijs is, omdat ze moeilijker met prijzen zouden kunnen experimenteren. Via Steam zouden dergelijke prijsexperimenten makkelijker zijn uit te voeren, waardoor het eenvoudiger is de juiste prijs voor een game te bepalen.
Steam heeft eigenlijk voor een aantal belangrijke effecten gezorgd;
-minder macht bij retail distributie ketens (tegenwoordig geen)
-meer geld naar de ontwikkelaars
-meer stunten met prijzen
Een tweede hands markt voor games op steam implementeren gaat voor de gaming community in zijn geheel gewoon erg weinig toevoegen.
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 13:17]