Sonos kondigt Move- en One SL-speakers en Port-adapter voor streaming aan

Sonos heeft de Move aangekondigd, zijn eerste slimme speaker met een accu en bluetooth. Daarnaast verschijnt de One SL die de Play:1 moet vervangen en komt Sonos met de Port voor het streamen naar bestaande audiosystemen.

De Move is de eerste bluetoothspeaker van Sonos. Niet bekend is wat de accucapaciteit is, maar de fabrikant noemt een accuduur van maximaal 10 uur bij het afspelen van muziek en 120 uur in slaapstand. Laden verloopt via de usb-c-poort.

De slimme speaker werkt via spraakbediening met Google Assistant en in de toekomst voegt Sonos in Nederland Amazon Alexa toe. Voor de spraakinput zijn vier farfieldmicrofoons aanwezig. Daarnaast verloopt de bediening via de Sonos-app en de touchbediening aan de bovenkant van het apparaat. Leds geven hier de status van de speaker en microfoons aan, waarmee de gebruiker bijvoorbeeld ook weet of de microfoon is ingeschakeld of niet.

De speaker huisvest twee d-klasseversterkers, oftewel schakelende versterkers, een naar beneden gerichte tweeter, en een midwoofer voor midden- en lage frequenties. De afmetingen zijn 240x160x126mm en het gewicht bedraagt drie kilogram. De Move ondersteunt bluetooth 4.2 en wifi-n op 2,4GHz en 5GHz. Ook is ondersteuning voor Apple Airplay 2 aanwezig. Een ip56-classificatie geeft de indicatie dat de speaker in zekere mate beschermd is tegen spatwater en stof.

Vanaf 24 september is de Sonos Move verkrijgbaar voor een adviesprijs van 399 euro.

De Move is niet de enige slimme speaker die Sonos tijdens de IFA in Berlijn aankondigde. Het bedrijf brengt ook de Sonos One SL uit. Dit is een variant van de One, maar dan zonder microfoons en dus ook zonder spraakbediening. De SL is te combineren met de reguliere One voor stereoweergave. Volgens Sonos vervangt de One SL de Play:1.

De One SL heeft twee versterkers van de d-klasse, een tweeter, een midwoofer en ondersteuning voor Apple Airplay 2. De afmetingen zijn 161,45x119,7x119,7mm en het gewicht is 1,85 kilogram. Deze speaker ondersteunt wifi-n alleen op 2,4GHz, maar wel is er een 10/100Mbit/s-ethernetpoort. Vanaf 5 september kunnen klanten een preorder plaatsen en op 12 september begint de fabrikant met de levering van de One SL. De prijs is 199 euro. De One kostte bij verschijning in 2017 229 euro.

Het derde nieuwe product van Sonos is de Port, een adapter voor het streamen naar een bestaande audio-installatie. De Port werkt in combinatie met de Sonos-app en Airplay 2 en, via verbinding met een Sonos One of Beam, ook via Google Assistant of Amazon Alexa. Naast de analoge uitgang is er een audio-ingang om een geluidsbron toe te kunnen voegen. De Port ondersteunt wifi-n op 2,4GHz en heeft twee 10/100Mbit/s-ethernetpoorten. De adapter is vanaf 12 september beperkt beschikbaar voor 449 euro, vanaf januari moet hij beter beschikbaar zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-09-2019 • 15:00

53 Linkedin

Reacties (54)

54
54
19
3
0
33
Wijzig sortering
Die Sonos Port klonk goed tot ik het prijskaartje zag!

Het is misschien interessanter om deze mod te doen: Hacking the Sonos Ikea Symfonisk Into a High Quality Speaker Amp
Gaaf! Het zou echt fantastisch zijn als je deze truuk kan gebruiken om je eigen subwoofer te bouwen en als zodanig in de sonos groep te kunnen gebruiken.
Die kan alleen 1 ding van wat die Port kan niet, dit heeft namelijk geen ingang waarop ik een platenspeler kan aansluiten aan Sonos
2 van die dingen en je hebt een Amp voor de helft van prijs van een Port. :D

Zat al jaren te wachten op een goedkopere opvolger van de Connect en werd heel even opgewekt toen ik de Port zag. En toen kwam de prijs-schok 8)7 Sowieso wil je eigenlijk een SPDIF uitgang naar je stereo en geen analoge uitgang. Mislukte kans imho.
Volgens mij zit er gewoon een coax uitgang op de Port, dus digitaal aansluiten is nog steeds mogelijk mits je stereo een coax ingang heeft.
Anoniem: 120539
@Ethirty6 september 2019 00:20
Nadeel van de SPDIF is dat je door de extra D/A stap een vertraging krijgt.
Voor multiroom audio erg ongewenst.

(Overigens hadden de inmiddels oeroude ZP80 en bv al zijn opvolgers tot nu toe wel een digitale uitgang, als dit nieuwe model dat niet heeft zou dat op zijn minst opmerkelijk zijn.)
Interessant, maar is dat echt zo? (heb je het verschil getest?)

Alle audiostreams die door de Sonos Connect en Port gaan zijn al digitaal. Je zou dan denken dat de conversie van digitaal naar de analoge uitgangen op de Sonos Port of Connect voor vertraging zou zorgen.

Ik heb thuis op mijn werkkamer een Sonos Connect, welke aangesloten is via SPDIF op mijn Sony ES voorversterker (voor de kenner een Sony TA-E1000ESD). Deze converteert alles naar digitaal, doet er van alles mee als je wil, en geeft het uiteindelijk analoog door aan mijn eindversterker (een Sony TA-N55ES). Ik heb nul komma nul last van audio vertraging.

Ik had in de woonkamer ook een Sonos Connect, via SPDIF aangesloten op een modernere Sony Receiver (een STR-DN1050) en die gaf zelfs op direct mode een vertraging (nooit gedacht om analoog aan te sluiten). Uiteindelijk heb ik de connect verkocht en vervangen door twee losse Sonos speakers en een Sonos Sub. Gevolg is perfecte mulitroom audio, volledig in sync door het hele huis heen (alle kamers hebben een Sonos). En natuurlijk hoef ik nu niet meer in de huiskamer de Receiver aan te zetten, voordat ik daar geluid krijg via Sonos. Wat dat betreft hebben ze het wel slim gedaan met de 12v trigger in de nieuwe Port, maar ik vraag me af hoe veel consumenten receivers een 12v port trigger aankunnen van de Port.

Als je interesse hebt in de voorversterker:
http://www.thevintageknob.org/sony-TA-E1000ESD.html
Anoniem: 120539
@Strebor7 september 2019 04:37
Ik heb het effect inderdaad zelf ondervonden; losse DAC op de Sonos en dan naar de versterker.

Kwaliteitsverschil was voor mij niet significant genoeg om het zo te houden, zeker niet grzoem5het ongemak van de vertraging.
De Sonos gaat nu dus direct naar de (nogal analoge) buizenversterker en alles is perfect in sync.

Uiteraard heeft elke DAC zijn eigen karakteristiek, en de ene zal bijvoorbeeld meer bufferen dan de andere, maar de Sonos fora bleken in ieder geval in die tijd ook vol te staan met vergelijkbare verhalen; ik was zeker niet de enige.
Kijk wel uit welke speakers je gebruikt, je kan ze anders opblazen. :)
Die Sonos port vind ik echt veel te duur! Ik wil mijn Lp speler aansluiten op mijn Sonos One en Beam maar de prijs van die AMP en Connect houdt me echt tegen om dit te doen... Ik snap dat de speakers duur zijn maar de prijs voor de AMP en Connect vind ik een beetje waanzin..
Tegen dit probleem liep ik ook aan. Ik heb het als volgt opgelost met een oude raspberry pi die stof lag te happen. Deze methode kost je maximaal 4 tientjes.

Ik heb onderstaand stappenplan gevolgd:
https://www.instructables.com/id/Add-Aux-to-Sonos-Using-Raspberry-Pi/
Koop tweedehands (genoeg mensen die hun conect nu voor een Port willen vervangen, dus zal wel aanbod komen), heb ik ook gedaan met mijn Connect, werkt prima, gewoon software updates, etc.
Voor een paar tientjes meer heb je gewoon een play:5 (ik had hem zelfs voor minder icm een actie). Dan heb je ook een input (wel slechts 3.5mm) met daarnaast gewoon een enorm goede speaker.

Ik snap ook niet echt voor wie de Port nu bedoeld is, ziet er strak uit maar is gewoon te duur voor zijn primaire functie.
Heeft de Play5 een AMP ingebouwd? Kan ik mijn Pre Phono Amp rechtstreeks steken in 3.5 mm van de Play5?
De Play:5 heeft alleen line-in. Je hebt dus een phono pre-amp nodig om je platenspelen aan te sluiten.
Dus de Sonos Port is eigenlijk de opvolger van de Connect? :?
Daar lijkt het wel op. Al zie ik nog niet in wat de upgrade is tov de Port
Volgens Sonos:
Port is de opvolger van Connect. Hij produceert een rijker geluid en breidt het sound platform van Sonos uit naar je traditionele home audioapparatuur. Port beschikt over een vernieuwde converter die digitaal naar analoog omzet voor duidelijk gedetailleerd geluid en een 12V-trigger, die automatisch je versterker inschakelt voor een meer betrouwbare weergave. Met Port kun je ook content bedienen met Apple AirPlay 2 en het veelzijdige ontwerp past in een standaard AV-rack.
...en het veelzijdige ontwerp past in een standaard AV-rack.[/i]
sonos noemt een rechthoekig zwart doosje een veelzijdig ontwerp??
Zichtbaar zijn er toch 5 zijden... dus veelzijdig.
Ik zat te wachten op de opvolger van de Connect. Ik zag hem, was enthousiast, en toen kwam de prijs..... Waarom is die zo gruwelijk duur? |:(
Logisch toch? Als ze hem nu aan 50 euro zouden verkopen, verkopen ze helemaal geen speakers meer.
Anoniem: 278375
@TKroon5 september 2019 21:27
Doe er nog iets bij en je koopt een Bluesound Node 2i. Dan heb je een echt serieuze streamer die je traditionele systeem aanvult. En direct een stabieler systeem, 5G wifi, Gb netwerk, super app, bluetooth (ook voor je koptelefoon), Airplay 2, IR leerfunctie (heel handig) en privacy zoals het hoort (geen account en opt-in voor data verzamelen). No-brainer... Eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar hij is echt! De rest van de BS serie is ook zeer de moeite waard trouwens.
De connect wordt voor meer geld verkocht dan destijds bij de introductie in 2008 als ZP90 die voor de gebruiker helemaal gelijk aan huidige connect.
De nieuwe port voegt op de Connect alleen airplay2 en Alexia + 12V trigger toe.

Dat mag maar liefts 100€ extra kosten, ze zijn gek geworden bij Sonos.
Zolang Sonos geen Chromecast ondersteunt blijf ik het een "net-niet" oplossing vinden.
Er zijn veel speaker- / audiosystemen die het wel ondersteunen (inclusief Airplay, Spotify, etc...) die veel praktischer zijn voor een huishouden die voornamelijk Android based is.
Maar hoezo heb je daar chromecast voor nodig? Ons huishouden is ook grotendeels android en Sonos ondersteund Spotify out of the box. (Airplay enzo durf ik niet te zeggen, dat gebruik ik niet.)
Als ik m aangooi kan ik vervolgens gewoon met de Spotify app mijn muziek bedienen op de Sonos. eigenlijk precies hetzelfde als wanneer ik muziek afspeel op een PC en deze bedien met mijn smartphone.
Ik gebruik niet alleen Spotify, ik wil muziek van al mijn apps op de speakers kunnen gooien. Iets wat bijvoorbeeld wel kan via mijn Onkyo receiver en losse Onkyo speakers. (Zoals je dus ook Airplay zou gebruiken op iOS)

Zo kun je:
a) Muziek naar de speakers sturen zonder dat de app daar geschikt voor moet zijn
b) Geen verplichte Sonos app installeren
c) Veel makkelijker gasten iets naar je speakers laten sturen
Dan heb je een Bluetooth speaker nodig.
Nee hoor, een van de tientallen andere multiroom speakers of receiver die Chromecast hebben ingebakken werken ook prima... Ook van verder dan 5 meter.
Bij Chromecast hang je ook vast aan software. Net zoals Sonos
Nee hoor, Chromecast zit gewoon ingebakken in Android, zoals Airplay in iOS zit.....
maw gasten met iOS kunnen niet makkelijk streamen naar je chromecast

met bluetooth kan zowel iOS als Android streamen en hoeven ze zelfs niet op je wifi netwerk
Ik heb het hier over een speaker waar zowel Airplay en Chromecast ingebakken zit... Volg je het nog helemaal offeuh???
Nee want ik ken de specs van je speaker niet, het was niet duidelijk dat die AirPlay ondersteunde
Waarom Chromecast als ik vragen mag. Sonos speakers draaien al standalone muziek. Ik zie ff toegevoegde waarde niet.
Omdat dat een super makkelijke manier is om vanuit ALLE Android apps muziek naar de speakers te streamen (ala Bluetooth) zonder verplicht een app te installeren.

Zo is het voor gasten ook makkelijk om iets op de speakers te zetten (bijvoorbeeld) of muziek van niet ondersteunde apps (zoals Youtube) door te streamen.
Ik kan me herinneren dat ik toch echt Google Home op mijn telefoon moest installeren voordat ik iets met de Chromecast kon.

Overigens kan de Chromecast dan weer zijn audio naar een Sonos player met audio input sturen, zoals het nu aangekondigde product.
Nee hoor, dat zit gewoon in Android gebakken. Google Home heb je alleen nog om instellingen te wijzigen.

En ik zit niet te wachten op een rits apparaten on simpelweg audio van mijn telefoon naar een of meerdere speakers te laten streamen. Andere merken kunnen het wel direct (net als dat Sonos wel Airplay ondersteunt, wat exact hetzelfde doet, maar dan Apple), waarom kan Sonos het nog steeds niet?
449 euro voor een adapter met functies die praktisch ieder audio apparaat al heeft... Of waar er veel en veel goedkopere alternatieven zijn...

Maar DTS of betere audio codec support voor de home cinema set is te veel gevraagd...
Sonos is voornamelijk ook een software bedrijf naar een audio bedrijf dat blijkt ook wel als je het af zet tegen de concurrentie (Grote tech giganten daargelaten). Echter zijn ze dit nu volle bak aan het doorrekenen via de speakers. Het is inderdaad debiel dat o.a. de beam nog steeds geen DTS support heeft, omdat ze hier een kleine bijdrage moeten afstaan. Terwijl de el cheapo soundbar bij de action het wel heeft. Als het dan zo'n issue is laat mensen iets extra neertellen voor een software feature eenmalig.

[Reactie gewijzigd door bloodlynx op 5 september 2019 15:27]

Jammer dat ze de playbar nog steeds niet geüpdatet hebben
Dus is het goedkoper om gewoon 2 normale one’s te kopen en deze te koppelen (gekeken naar de prijs van nu) welke mic gebruikt Sonos dan eigenlijk of is dit in te stellen?
De stereo koppeling staat los van Alexa of Google Home.

Dus 2 One's in stereo antwoord op 1 apparaat. en dan het apparaat wat als eerste je opdracht hoorde Blijkbaar alleen voor Alexa

Bij Google Assistant werkt maar 1 device ?
https://en.community.sono...-google-assistant-6825508

[Reactie gewijzigd door djneo-nl op 5 september 2019 17:12]

Ja het nut van de sl ontgaat mij ook als hij en duurder en slechter is.
Workaround is om een tulp-naar-hdmi adapter te kopen. Deze kan je dan met een hdmi switch op je beam aansluiten. Totale prijs eurotje of 30.
Gemiste kans om een draagbare buiten speaker alleen maar spatwaterdicht te maken.. 😭.

En ook weer echte Sonos prijzen 🙄.

Ik heb zelf een Beam en 2 rears hangen, voor ik weer meteen veroordeeld wordt om mijn mening hier.

Ze kunnen de producten zoveel beter maken, maar op de een of andere manier willen ze dat niet.. (geld waarschijnlijk).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee