'Telegram laat gebruikers contactpersoonkoppeling via 06-nummer uitschakelen'

Telegram werkt aan een functie waarmee gebruikers het automatisch koppelen van 06-nummers aan accountnamen kunnen uitschakelen. De Chinese en Hongkongse overheden zouden deze functie namelijk gebruiken om Hongkong-betogers te kunnen identificeren en op te pakken.

Dat schrijft Reuters op basis van een anonieme bron. Wanneer Telegram-gebruikers zich aanmelden voor de app, moeten zij hun identiteit verifiëren via een code die via een sms-bericht wordt gestuurd. Het 06-nummer dat hiervoor wordt gebruikt, is daarna niet zichtbaar voor andere gebruikers, maar blijft wel in de systemen van Telegram. Doordat die nummers in de systemen blijven, kunnen gebruikers elkaar vinden door hun adresboeken te uploaden. Dan worden de telefoonnummers uit de adresboeken gekoppeld aan de telefoonnummers van de Telegramgebruikers.

Reuters zegt nu op basis van onbevestigde zorgen van betogers dat de Chinese of Hongkongse overheid die koppelingsfunctie misbruikt. Zij zouden namelijk 'grote hoeveelheden' aan telefoonnummers uploaden, die dan automatisch worden gekoppeld aan Telegramgebruikers. Op die manier worden de telefoonnummers van betogerskopstukken achterhaald. De overheden zouden daarna weer naar de telecomproviders stappen om de personen achter de telefoonnummers te identificeren.

Volgens de bron van Reuters zou Telegram bewijs hebben dat de overheden mogelijk de telefoonnummers heeft geüpload om ze te kunnen koppelen, maar dat het onduidelijk is of ze met deze truc betogers hebben kunnen identificeren. Toch werkt Telegram volgens de bron aan een functie om deze koppelingsmethode uit te kunnen schakelen, zodat andere gebruikers hun account niet meer kunnen vinden door hun telefoonnummer te uploaden. Het uitschakelen van deze functie zou echter wel betekenen dat gebruikers elkaar moeilijker kunnen vinden.

De Hongkongse betogers gaan al sinds eind maart de straat op om te protesteren. De protesten begonnen met een wet die mensen in Hongkong zou kunnen uitleveren naar China. De Chinese en Hongkongse overheden keuren de protesten af.

Door Hayte Hugo

Redacteur

31-08-2019 • 11:17

73

Reacties (73)

73
72
36
8
0
19
Wijzig sortering
Een week geleden heb ik al een nieuwssubmit gedaan met posts van de Hongkong-betogers die uitlegden hoe dit werkte, hoe het al zorgde dat mensen opgepakt werden en een oproep aan Telegram (en de media, om het te verspreiden).

De link van toen is hier te vinden:
https://docs.google.com/d...11NHn5Y4um_F4-bgA6q5v/pub
Prepaid bestaat niet in China?
Hong Kong is technisch gezien China, bijna net als Taiwan (al heeft de laatsgenoemde minder vingers van de grote broer in de pap). Maar écht China valt het niet helemaal te noemen op het moment (niet dat China zo denkt, daar zijn de hele rellen over). Zou dus best goed kunnen dat prepaid niet bestaat in China maar wél in Hong Kong bijvoorbeeld.
Taiwan heeft niks met de overheid van China te maken. Het is eigenlijk de oude regering van China in ballingschap die gevlucht is naar het eiland tijdens de revolutie van Mao. Daarom noemen ze zich officieel de Republic of China (in tegenstelling tot People's Republic of China). Het is tegenwoordig een democratisch land in tegenstelling tot China. De twee staan lijnrecht tegenover elkaar. Beiden vinden dat ze de baas zijn over heel China. Er worden ook wel eens raketten afgeschoten al is dat alweer een tijdje geleden.

Helaas erkennen de meeste landen Taiwan niet meer officieel omdat ze bang zijn om op de lange tenen van China te trappen.
Hong Kong ook niet tot 2014, toen China het verdrag genullificeerd heeft, Hong Kong had ook een autonomie die tot 2047 gegarandeerd was, terwijl Engeland een beetje toe kijkt. De Oeigoeren en Tibetanen zijn ze al voor gegaan, plus nog wat kleinere bevolkingsgroepen. Na Hong Kong zal Taiwan aan de beurt zijn.

Ach ja, als westen kijken we toe en hier op Tweakers doen we alsof er niet echt problemen zijn met China. Terwijl China met het geld wat we daar uitgeven, vele miljoenen mensen loopt te onderdrukken.

We zouden wat meer op de lange tenen van China moeten trappen. Terughalen die productie en ontwikkeling. Laat ze het maar uit zoeken tot ze een beetje beschaafd mee kunnen spelen.
Inderdaad.. Het is triest. We staan er bij en kijken ernaar terwijl een dictatuur de positie van een supermacht krijgt. In Afrika zijn ze ook hard bezig invloed te kopen.

Maar ik denk dat de meeste mensen de economische gevolgen van een boycot van China niet zullen verdragen. Niettemin geen reden om niet langzaamaan naar alternatieven te gaan zoeken natuurlijk.
Met wat hulp van onze eigen overheid en de EU, zou de klap niet eens zo heel erg hard aan moeten komen voor de meeste mensen. De productie is grotendeels al verhuist voordat de EU was zoals het nu is. Omdat we het als individuele landen gewoon niet trokken. Regios in Europa kunnen zich gaan specialiseren. We kunnen voor nu nog de lage lonenlanden in oost europa gebruiken, kunnen we ook mooi direct daar in investeren om ze naar ons noord-westerlijke niveau te halen. Laat Polen maar die hardware onderdelen bouwen in moderne vrijwel volledig geautomatiseerde fabrieken onder fatsoenlijke werknemers omstandigheden.

Hup, eraf met die pleister! Gewoon in 1 keer en zo snel mogelijk. Hoe minder hard het op de lange termijn aankomt.

Kunnen we ons ook direct aan die milieuafspraken houden. Stop die 1000 miljard maar in het hier naartoe halen van de productie en werkgelegenheid. Dat heen en weer slepen van al dat spul meerdere keren de hele wereld over is 1 van de grootste vervuilers (deels vanwege de wetteloosheid en enorme ongereguleerde troep die men verbrand op de open zeëen.

Ik denk dat het niet eens zo duur is om het hier heen te halen, maar er zijn nogal wat mensen die met de huidige constructie bakken met geld verdienen.

En anders, importheffingen! Hoog genoeg dat het gewoon goedkoper wordt om het hier te produceren, kunnen we ook mooi die importheffingen gebruiken om in de Europese industrie te investeren :)

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 22:42]

Vele wereldmachten waren dictaturen, in ieder geval in de gebieden die ze bezet houden/hielden.

China koopt dan nog de invloed
Ook vrijwel alle niet wereldmachten waren dictaturen.
Deze selectieve verontwaardiging is slechts een uiting van de weg met ons automutulatie.
De NRC had hier toevallig dit weekend een prachtig artikel over:
https://www.nrc.nl/nieuws...nd-der-oeigoeren-a3971701

De Chinezen voerden jarenlange onderdrukkingen uit in het Oeigoerische gebied en als het volgens hun genoeg geneutraliseerd is stellen ze het met veel bombarie voor de wereld open als een soort mega Disneyland. Hier hebben de Chinezen extreem veel geld voor over:
https://www.groene.nl/artikel/geld-is-de-god-van-de-chinezen

De aanleg van deze spoorlijn dient enkel ervoor te zorgen dat de rest van het land gemakkelijk in deze regio kan komen en zo het gedachte goed van de volkspartij kan verspreiden..
De Chinezen voerden jarenlange onderdrukkingen uit in het Oeigoerische gebied
China onderdrukt Oeigoeren niet maar voedt een groep gestoorde aanhangers van een extreem gewelddadige genocide religie/ideologie op.

Iets wat wij ook allang zouden moeten doen en op termijn niet aan zullen kunnen ontkomen.
Een overheid die je verplicht degelijke apps te installeren om je in de gaten te houden naast het feit dat er zieke surveillance is is geen onderdrukking? Welke haze rook jij?
Zieke genocide religie vereist stringente maatregelen. Na +1400 jaar genocide, slavernij, verkrachting, incest, moord, pedofilie, diefstal en discriminatie met meer slachtoffers dan alle andere grote genocideplegers bij elkaar opgeteld (Communisme + Nazisme + Christendom) is dit niet zieke surveillance en maatregelen, maar een zeer gematigd optreden.

Mensen die vrijwillig bij een dergelijke criminele organisatie met een terroristisch oogmerk aangesloten zijn, die een door hen heilig beschouwd boek op hun nachtkastje hebben liggen waarin precies staat omschreven wie (iedereen behalve zij) hoe moet worden afgeslacht, mogen blij zijn dat zij zo'n milde behandeling krijgen. Iets dat zij notabene niet met anderen voorhebben.
Hong Kong was geleased. Er was heen twijfel over dat dit Chinees was, zelfs toen de engelsen de baas waren.

Taiwan hoorde bij china. En de regering van China vluchtte daarheen toen Mao naar Peking kwam met zijn revolutie.

De vraag is nu of eigendom van het land vastzit aan een hoofdstad. Of aan de regering die het land bestuurde (de mens).

Wij hadden ook ooit een regering in ballingschap. Dat bevond zich alleen in een andere soevereine staat, dus flink wat minder schimmig
Taiwan hoorde bij china.
Formosa was een autonoom land met overigens een inheemse niet-Chinese aan Phillipijnen verwante bevolking.
Bij Taiwan is er al eea geprobeerd toch? Had altijd het idee dat dat wel sneller zou gaan dan Hong Kong.
Je kan wel pre-paid kopen in China maar... Je moet ze altijd met Alipay betalen (op een paar toeristen versies na die je alleen met non-CN passport kan kopen).

In Hong Kong leg je geld neer en klaar.
Hong Kong = China. China hanteert het 1 land 2 systemen m.b.t. Hong Kong. Maar het is 100% China, net zoals Macau.

In Hong Kong kan je prepaid telefoons/ simcards kopen, zo en zo is het telefoon netwerk en aanbieders onafhankelijk van het 'vasteland' China.

In China kan je ook prepaid kaarten kopen. Prepaid en anoniem zijn totaal verschillende zaken.
Daar ga je te kort door de bocht. Hong Kong is niet 100% China. Hong Kong was Brits en is in 1997 weer overgedragen aan het vasteland, onder de strikte voorwaarde van 1 land, 2 systemen. Dat klinkt triviaal, maar het is een gigantisch verschil. Hong Kong heeft een volledig autonome regering en zelfbeschikkingsrechten. Volgens de afspraak tenminste. En daar wringt het nu ook al jaren met alle protesten. Die afspraken worden niet nageleefd omdat China zich niet aan haar woord houd.

Er is een groot verschil tussen de beleefde identiteit in Hong Kong en die op papier.
Op papier is het onderdeel van China, met een aparte status. Die kanttekening moet gemaakt worden.
De beleefde identiteit is er een van HongKongers. Niet als Chinezen. En dat zie je nu in het nieuws.
Hong Kong is een oude Engelse kolonie die is overgedragen aan China. Er geld wel een overdrachts verdrag, maar Hong kong is verder gewoon een onderdeel van China geworden.

Taiwan wordt door de meeste landen als autonome staat erkend, maar China ziet het nog steeds als een Chinese provincie. In de praktijk heeft China niets te zeggen in Taiwan.

Zowel in China als in Hong Kong bestaat een prepaid simkaart, maar die kan je alleen krijgen als je je ID laat zien. In Hongkong zijn nog wel oude prepaidkaarten actief uit de Engelse periode. Die zijn nog wel anoniem.
Prepaid is vaak niet anoniem. Landen genoeg waar je alleen met je ID een prepaid aan kunt schaffen. Hoe goed de controle achteraf kan zijn is natuurlijk discutabel.
Dat is zelfs in België ingevoerd (eerder dit jaar). Officieel om de opsporing van criminelen gemakkelijker te maken. Of dat werkt is maar de vraag, maar dit gebruik door de overheid is natuurlijk ook mogelijk.
En China laat zien waarom we de mogelijkheden voor anonimiteit moeten waarborgen. Kan hier ook weer gebeuren dat overheden het volk gaan onderdrukken.
Je hebt ook juist landen waar alles openbaar is. Zoals alle salarissen e.d. ook daar valt wel het positieve van te zeggen als de gehele overheid + de mensen in het land alles openbaar is. Dan krijg je ook niet zo snel onderdrukking. Omdat... dat gauw opvalt, omdat alles transparant en openbaar is.

Misschien moeten we daar maar heen?
Dan krijg je ook niet zo snel onderdrukking. Omdat... dat gauw opvalt, omdat alles transparant en openbaar is.

Misschien moeten we daar maar heen?
Dat gebeurt in kleine dorpjes ook altijd. Dat heet sociale controle. Dan wordt je kop ongeveer afgehakt als je de verkeerde gordijnen hebt of op dinsdag de was doet ipv op maandag.
Daar mag je dus geen mm van de (openlijke) norm afwijken
Ik snap het ook niet helemaal, want ze kunnen je telefoonnummer toch al traceren, dus een id-kaart tonen bij aankoop voegt nauwelijks iets toe.
Dat is zelfs in België ingevoerd (eerder dit jaar). Officieel om de opsporing van criminelen gemakkelijker te maken. Of dat werkt is maar de vraag, maar dit gebruik door de overheid is natuurlijk ook mogelijk.
Die laten een katvanger naar de dichtsbijzijnde AH, en neemt daar een gratis VF prepaidsim mee.

Al verschillende accounts die een mobiel nummer willen, zo geactiveerd.
Na een jaar stopt die sim, omdat er nooit tegoed opgekomen is, jammer dan, next ....
Genoeg landen waar prepaid de standaard is, ik vermoed in China ook maar dat is 100% een gok. Maar prepaid wil niet zeggen anoniem. Ook hier in Nederland zijn er partijen die van anonieme prepaid kaarten af willen.

nieuws: Belgische regering wil einde aan anonieme prepaid-sims
nieuws: Duitsland gaat anonieme prepaid-simkaarten verbieden
nieuws: Nederlandse minister wil legitimatie verplichten bij kopen prepaid-si...

Maar gelukkig (naar mijn mening) :
nieuws: Minister wil geen verbod op anonieme prepaid simkaarten in Nederland

De kans dat je in HK je moet legitimeren als je een prepaid sim koopt acht ik op zo'n 100%

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 22:42]

Dan nog. Hoe zet jij geld op een anonieme OV chipkaart? Juist er kan bijna nooit briefgeld in die automaten. Als een overheid dus kwaad wil is een simkaart die je koopt of anonieme OV chipkaart ook niet meer zo anoniem
Wie heeft het hier over een OV kaart? Maar mijn prepaid sim: Met cryptocurrency (en dat is om het gemak niet eens voor het anoniem proberen te zijn) ook mijn postpaid betaal ik overigens met crypto. Maar die is niet Nederlands.

Als je het linkje overigens even leest dan is de reden van de minister dan ook 'zo heel anoniem is een prepaid kaart niet'. De mensen die echt anoniem willen blijven kunnen dat nu maar ook als er een verbod zou komen op anonieme kaarten

Verder snap ik eigenlijk niet wat je met je reactie wil, je reageert feitelijk op niemand. S1W zegt 'hebben ze daar geen prepaid kaarten?' ik zeg 'ja maar die zijn niet anoniem, prepaid betekend niet anoniem' En dan vraag jij hoe ik mijn OV kaart opwaardeer

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 22:42]

Het optuigen van een registratie van prepaid simkaarten geeft vooral een administratieve rompslomp. Criminelen ruilen een aantal keer van simkaart en het hele idee om de opsporing gemakkelijker te maken is onderuit gehaald.
Vaak weet de politie het nummer toch wel te achterhalen en dan kan een toestel ook gevolgd worden.

Elk systeem wat met een herkenbaar nummer werkt (dus ook de OV-kaart) is niet volledig anoniem Het nummer (of kaartje) kan gewoon gevolgd worden. Wat ontbreekt is een koppeling met een persoon. Zodra bekend is welke persoon een nummer gebruikt is de anonimiteit volledig opgeheven.

Het voordeel van een anonieme kaart is wel dat je die gewoon kunt ruilen. Eventuele koppelingen met een persoon kloppen dan niet meer.
Hoewel je je kunt afvragen of die persoonlijke OV-chip dan zoveel persoonlijker is. Ik reis al jaren regelmatig met mijn persoonlijke OV-chip en er is in al die jaren bij controle (in de trein, danwel bus, danwel sneltram) 1, misschien 2 keer, naar mijn naam en foto gekeken. Ik zou dus net zo goed met de kaart van iemand anders kunnen reizen, want ze controleren het toch niet :P

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 22:42]

Maar dan ga ik er voor het gemak even vanuit dat jij geen abonnement oid. op die kaart hebt?
In de trein controleren ze met studenten-ov kaarten namelijk altijd je foto hoor, daar wordt het echt lastig om met iemand anders zijn kaart te reizen.
Inderdaad geen abonnement.
Crypto is niet anoniem; behalve als je mixers gebruikt, maar dat heeft 'n boel risico.
Anoniem genoeg, maar dat was niet aan de orde, de vraag was enkel hoe ik betaal voor mijn ov/telefonie.
Dan nog. Hoe zet jij geld op een anonieme OV chipkaart? Juist er kan bijna nooit briefgeld in die automaten. Als een overheid dus kwaad wil is een simkaart die je koopt of anonieme OV chipkaart ook niet meer zo anoniem
via opwaardeerkaart/cadeaukaart die je contact afrekent (in de supermarkt, tankstation oa)
[...] via opwaardeerkaart/cadeaukaart die je contact afrekent (in de supermarkt, tankstation oa)
Hoe 'ernstiger' hetgeen is wat de gebruiker er mee uitspookt, hoe dieper de opsporingsdiensten zullen gaan graven.
En ik blijf naïef hierin, maar diegene waartegen dat soort wetgeving wordt opgezet blijven vaak wel buiten schot, en 'wij' hebben er alleen maar last van
Overigens wel interessant van de OV-Kaart in Hong Kong STANDAARD volledig anoniem is.
Wil je een persoonlijke kaart, dan betaal je daar meer.
Met deze kaart kan je bijna alles doen: boodschappen betalen, parkeren, reizen.
Nederland heeft deze technologie overgenomen van Hong Kong en heeft het principe totaal omgedraaid: Hier reis je per definitie niet anoniem. Ook niet met een 'anonieme' kaart.

Als de OV-kaart straks op de schop gaat, mag ik hopen dat ze het nu goed doen en privacy by design inbouwen zoals in HK gebeurd.
Vlak voor de protesten was ik nog in Hong Kong, toen kon je volgens mij op elke hoek van de straat bij marktkraampjes gewoon anoniem een prepaid sim kopen. Ik heb er toen geen gekocht, dus ik doe wel wat aannames.
In China moet je een prepaid simkaart altijd registreren met je paspoort / ID. Dus ze kennen daar geen anonieme prepaid kaarten zoals we dat hier kennen.

In Hong Kong kan je wel gewoon anonieme simkaarten op elke straathoek kopen.
De belangrijkste aanleiding voor de protesten is dat de Chinese overheid iedereen met een afwijkende mening streng in de gaten houdt en met allerlei maatregelen de vrijheid van meningsuiting steeds meer inperkt. Het feit dat mensen in Hong Kong maatregelen zoals anonieme prepaid telefoonabonnementen moeten nemen om anoniem te kunnen blijven bij een online dienst die helemaal losstaat van hun telefoonabonnement, illustreert prachtig waarom ze al maandenlang protesteren. De oplossing zou niet een anoniem prepaid abonnement moeten zijn, maar een overheid die überhaupt geen aanleiding geeft om uitsluitend anoniem voor je mening uit te komen.
Jawel, maar alleen met ID krijg je een prepaid sim mee.
Moest je daar tegenwoordig geen paspoort voor tonen om in aanmerking te komen?
Volgens mij is het doel anders, ik denk dat ze de telegram username hebben maar niet weten wie daar achter zit.

Door grote hoeveelheden nummers te resolven krijg je een soort brute force username naar telefoonnummer.

Als je een nummer je hebt gevonden kun je verdere stappen nemen om te identificeren.
Bestaat wel, maar alsnog je paspoort afgeven en laten scannen, en foto laten maken van je gezicht voor facial ID tijdens de aanvraag, net zoals bij het inchecken in het hotel een foto wordt gemaakt, je bij de douane op de luchthaven langs een facial ID camera passeert... etc etc.

Over Hong Kong kan ik dit niet zeggen, dat weet ik niet. Maar jij vroeg China.
Jawel, toen ik vorig jaar (sept 2018) in Hong Kong was kon ik op elke hoek van de straat voor €10 een simkaart kopen met belwaarde en 3Gb data. Veel makkelijker dan hier in belgie omdat wij wel degelijk onze identiteit moeten prijsgeven via ons ID. (Terwijl elke crimineel met een NL-nummer rondloopt maar goed).

De politie in Antwerpen heeft meerdere busjes staan met GSM versterkers (die als tijdelijke zendmast dienen) Zo onderscheppen ze dus telefoonverkeerd en andere onversleutelde bestanden. (Vooral in Diamandwijk)

De Politie in Hong kon doet waarschijnlijk het zelfde met het verschil dat ze de nummers niet aan personen kan koppelen. Dus moeten via andere gsm’s, laptops en mail accounts contactlijsten met nr’d namen in beslag nemen om zo nieuwe gescande nummers te koppelen aan namen. Zo achterhalen ze uiteindelijk wie mee doet aan de betogingen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 22:42]

Anoniem: 1092407 31 augustus 2019 11:49
De overheden zouden daarna weer naar de telecomproviders stappen om de personen achter de telefoonnummers te identificeren.
Dat verbaast me enigszins want 2 jaar geleden kon ik nog een Chinese simkaart kopen zonder mij te hoeven legitimeren. Is dat misschien niet meer mogelijk nu?
Dat is al heel lang niet zo, waar heb je die simkaart gekocht? Bij sommige verkopers wordt er zelfs een pasfoto van je gemaakt.
In het vliegtuig naar Hong Kong, onderweg naar Shanghai. Dit was volgens mij Cathay Pacific. Reden daarvan was overigens zodat de simkaart in Hong Kong geactiveerd kon worden waardoor we in mainland China technisch roamden waardoor we geen last hadden van de great firewall. Alle websites waren daardoor gewoon bereikbaar. Truc die veel mensen niet lijken te weten. Geen VPN nodig. :)
Het uitschakelen van deze functie zou echter wel betekenen dat gebruikers elkaar moeilijker kunnen vinden.
Mensen vinden elkaar toch wel als het nodig is. Daarbij kun je de functie ingeschakeld houden als er geen noodzaak is om het uit te schakelen, ervan uitgaande dat het een optionele feature is.
indien de bezitters van een simkaart zich zouden moeten registreren, is het eenvoudig om een gebruiker te identificeren. in veel landen is het verplicht om simkaarten te registreren met een id kaart. helaas is dit ideaal voor misbruik door overheden.

[Reactie gewijzigd door Ludwig005 op 22 juli 2024 22:42]

Rare titel, alsof 06 in de hele wereld gelijk staat aan mobiel nummer. Ik heb mijn telegram op mijn 04xx nummer staan. Noem het dan gewoon mobiel nummer of telefoonnummer.
Ik op een 08-nummer 😯 Jammer, deze nieuwe functionaliteit is niet beschikbaar voor mij dus.
De grap is dat dit soort chat-apps pas echt populair worden als je je vrienden er makkelijk en snel mee kunt vinden… Maar dat is nou net meteen ook een van de zwakste punten.

Pre-smartphone-tijdperk was een ‘gewone’ nickname de standaard en had je heel dit probleem niet.
Nee precies ;) met SMS was er helemaal niks encrypted en konden overheden gewoon alles zien aan berichten tussen telefoons... Pre-GSM was het nog makkelijker, toen kon je met een radiofrequentiescanner gewoon hele gesprekken meeluisteren.

Er zijn namelijk wel chat-apps voor op je smartphone die alleen maar een nickname vereisen. Apps als Threema en Wickr Me bijvoorbeeld, al zijn die uiteraard wel minder populair/minder gebruiksvriendelijk/minder "gratis" dan de welbekende WA en Telegram.
Of als je echt hardcore old-school wil doen: IRC :)

Cc @tpeeters
Uiteraard zijn die er nog volop. Het is juist ironisch dat telefoonnummerkoppelingvrije chat nu als een feature wordt gebracht. :P
Telegram heeft naast telefoonnummers ook al 5 jaar 'gewone' nicknames die je kunt gebruiken om je vrienden toe te voegen https://telegram.org/blog/usernames-and-secret-chats-v2

Dus als je je vrienden niet op telefoonnummer kunt vinden kun je dat altijd nog gebruiken net zoals 'vroeger'.
Als je in Hong Kong zou wonen zou je wel anders piepen.
Ik krijg niet de indruk dat dat (het omverwerpen van een overheid) de bedoeling is c.q. er ook maar enige kans daarop is in Hong Kong.

Je maakt je eerder druk om je eigen data vanwege reclame / privacy / big data -> Dat is natuurlijk ook een goede reden om je telefoonnummer buiten beeld te willen houden van dit soort systemen. Meeste mensen wissen niet zo vaak van telefoonnummer dus dat nummer – en die van de anderen in je adressenboekje – zijn erg handig voor Facebook, FB Messenger, Google / Android, Skype, whatever om bij te houden wie contact heeft met wie en dus ook een handig hulpmiddel om bij te houden wie / wie is en in welke kringen je verkeert.
Grappig dat ze in China ook 06-nummers hebben.
Yep, en het netnummer van Beijing is 010.

Daar kwam ik achter toen ik in China iemand in Nederland probeerde te bellen. In mijn contacten stond er uitgerekend voor die ene persoon geen +31 voor
Trump heeft hier ons al lang geleden voor gewaarschuwd 8-)
Een "06-nummer"? Is de functionaliteit beperkt tot Nederland dan, of is de auteur een beetje wereldvreemd? 8)7

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 22 juli 2024 22:42]

Francofiel wellicht? Die doen ook aan 06.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.