Arnhemmer stapt opnieuw naar de rechter wegens privacyschendende afvalpas

De Arnhemmer die in 2017 via een rechtszaak de Autoriteit Persoonsgegevens dwong om de Arnhemse naw-gebonden afvalpassen te verbieden, stapt opnieuw naar de rechter. De pasjes zijn met goedkeuren van de AP weer in gebruik, met als verschil dat de containers niet meer loggen.

De gemeente Arnhem moest in 2017 al van de Autoriteit Persoonsgegevens stoppen met het verwerken van persoonsgegevens van inwoners die gebruikmaken van de ondergrondse afvalcontainers. Dit op laste van een dwangsom. De containers gingen toen open voor iedereen, zonder pasje. Nu, twee jaar later, heeft de gemeente Arnhem het proces rondom de containers aangepast: de persoonsgegevens worden wel weer verwerkt bij het gebruik van de container, maar de gegevens worden niet meer enige tijd lang opgeslagen in de container. Dit acht de Autoriteit Persoonsgegevens goed genoeg en sinds maart zijn de pasjes weer in gebruik.

Strikt genomen worden er niet direct naw-gegevens verwerkt bij de afvalcontainers: de passen die huishoudens krijgen, bevatten een nummer, dat bij de buurtcontainer op een whitelist staat. Echter, aan de hand van het nummer op de pas zou bij de gemeente Arnhem wel opgezocht kunnen worden om welk huishouden het gaat. Door die herleidbaarheid wordt het pasnummer in de praktijk een persoonsgegeven.

Dezelfde Arnhemmer die de rechtszaak aanspande die in 2017 tot een einde kwam, gaat nu met de steun van Privacy First opnieuw in tegen het oordeel van de AP en het opnieuw afsluiten van de vuilniscontainers in Arnhem. Hij argumenteert dat de verwerking van persoonsgegevens in strijd is met de inmiddels geldende AVG, ongeacht of deze gegevens daarna nog bewaard worden of niet. Dit omdat het voor de verwerking van huisvuil niet noodzakelijk is om vast te leggen wie dat huisvuil aflevert.

De man heeft een verzoek tot schorsing van het opheffingsbesluit ingediend bij de rechter. Dat is nog niet behandeld. De Arnhemmer refereert ook naar het Breyer-arrest en omschrijft het gedrag van de gemeente als 'recidiveren'.

Woordvoerders van de Autoriteit Persoonsgegevens kunnen niet op details ingaan omdat de zaak nog loopt. Ze wijst op een nieuwsposting op de AP-website, waarin het standpunt van de Autoriteit staat uitgelegd in de updates onderaan. De gemeente Arnhem motiveert het pasjessysteem bij de afvalcontainers met de intentie afvaltoerisme te bestrijden, scheiding van afval te willen bevorderen en het voornemen diftar in te voeren. De gemeente zegt zich aan de voorschriften van de AP te houden en ziet daarom de uitspraak van de rechter met vertrouwen tegemoet.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

08-08-2019 • 20:17

417 Linkedin

Reacties (417)

-14170402+1150+221+30Ongemodereerd219
Wijzig sortering
Hoe doen andere gemeentes dit dan als dit verboden is ? Je betaald toch heel veel per lichting van container of openen van ondergrondse container waardoor je toch te achterhalen ben. Ik zie dit meer als een "ik wil niet betalen voor mijn afval en zo kan ik het proces vertragen"
Het verwerken van gegevens is niet verboden als deze nodig zijn voor de taak. Betaal je per storting dan is het verwerken van zulke gegevens nodig. Maar als je in een wijk woont waar je onbeperkt mag storten voor een vast bedrag dan is het niet nodig om te (kunnen) verwerken wie wanneer en hoeveel stort. Wel is een pas nodig welke aan een persoon is gebonden anders kan men bijvoorbeeld nooit een verloren pas blokkeren, tevens kan ik mij voorstellen dat het zelfs handig/nodig kan zijn om te weten hoeveel stortingen er zijn om misbruik tegen te gaan. In mijn beleving gaat de man deze zaak kansloos verliezen.
Als de pas een nummer bevat die bij de gemeente aan een persoon gekoppeld staat dan hoeft er nog steeds niets gelogd te worden; een whitelist van nummers in containers in de wijk is genoeg om ongeoorloofd gebruik* tegen te gaan.

Over 'ongeoorloofd gebruik' gesproken; belachelijk dat je tegenwoordig een pasje nodig hebt om je afval netjes af te geven. Willen we weer terug naar het dumpen van troep op de staat en afvalzakken in de bosjes?
Is niets belachelijks aan. Ik woon hier in het centrum in een flat met 6 ondergrondse containers voor de deur en af en toe heb ik het idee dat de halve stad hier z'n zooi komt dumpen. Handhaving en afvaldienst rijdt hier af en aan om de constante stroom van illegaal gedumpte vuilnis weg te werken en te onderzoeken. Sinds kort zijn alle containers voor iedereen open en dat is volgens mij niets meer dan een noodoplossing om het gedumpte vuilnis dan in ieder geval maar IN de container te krijgen in plaats van ernaast, aangezien mensen het blijkbaar totaal geen zak uitmaakt.

En het blijft niet bij vuilniszakken. Dozen, oude meubels, bedden, matrassen, stukken hout, er wordt van alles gedumpt bij deze containers die gewoon onder een woonflat in het centrum van de stad staan. De gratis stort is met de auto letterlijk nog geen 10 minuten verderop. Mensen zijn aso's, daarom gaan die containers op de meeste plaatsen op slot.
Gezien ik hier wereldvreemd in blijk: bij ons in de provincie hebben we tariefzakken voor het restafval, gratis zakken voor het plastic afval en een groenbak voor het gft. Waarom is dit in steden niet ook zo het geval, maar werkt men met ondergrondse containers?
Waarom is dit in steden niet ook zo het geval, maar werkt men met ondergrondse containers?
Steden hebben veelal hoogbouw en die bewoners hebben geen kliko. Soms wel bakjes voor gft en ook wel pmd-zakken. Maar op een bovenhuis bewaar je liefst niet die zakken en bakken al stinkend tot ze worden opgehaald. Dus dan maar containers die altijd paraat staan.
Hier in Arnhem hebben we ondergrondse containers voor restafval. We hebben ook nog 1 kliko voor GFT, 1 kliko voor papier en 1 kliko voor PMD.
Hier in Arnhem hebben we ondergrondse containers voor restafval. We hebben ook nog 1 kliko voor GFT, 1 kliko voor papier en 1 kliko voor PMD.
Een kliko ? Dat is toch zo'n groene of grijze vuilnisbak op wieltjes ?
Terwijl men op 12-hoog in een flatgebouw kan wonen ? Lijkt me stug.
In hoogbouw hebben we geen gft bak. Heb sowieso veel minder gft afval omdat ik geen tuin heb. We hebben onlangs wel een brief gekregen waarin aangeboden wordt dat we een klein gft bakje krijgen dat we vervolgens kunnen legen in een grote algemene bak voor de flat.
In hoogbouw hebben we geen gft bak. Heb sowieso veel minder gft afval omdat ik geen tuin heb. We hebben onlangs wel een brief gekregen waarin aangeboden wordt dat we een klein gft bakje krijgen dat we vervolgens kunnen legen in een grote algemene bak voor de flat.
Grappig. Ik heb juist minder GFT, omdat ik WEL een tuin heb. Ik heb kippen en ik composteer de rest. Mijn GFT bak komt gemiddeld twee keer per jaar aan de straat voor zaken als botjes van vlees en andere zaken die ik niet aan de kippen kan geven of composteren.
We hebben onlangs wel een brief gekregen waarin aangeboden wordt dat we een klein gft bakje krijgen dat we vervolgens kunnen legen in een grote algemene bak voor de flat.
Yep. Zo'n bakje heb ik ook. Gebruik ik voor gebroken glaswerk en andere scherven. GFT bewaar ik niet, dat stinkt.
Ik heb overigens wel gft afval want ik heb een dakterras met planten.
Sorry op verkeerde gereageerd. Ik bedoel gewoon laagbouw. Bij de flats staan ondergrondse containers voor: rest, papier, PMD en soms glas.
Dank, nu begrijp ik het.
Waar gaan die zakken dan naartoe? Moet je ze zelf wegbrengen of heb je nog eigen containers (in bruikleen)?

Ondergrondse containers zijn vooral nuttig omdat een persoonlijke grijze en groene container (kliko / otto) niet kan bij mensen die niet op de begane grond wonen. Vandaar dat ze vooral in en rond stadscentra en flats gebruikt worden. In de wijken buiten centra worden vaak dezelfde grijze en groene containers gebruikt als in dorpen.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 8 augustus 2019 22:58]

Die zakken zetten we om de twee weken aan de straat en worden nog ouderwetsch opgehaald met een vuilniswagen :) Die laatste rijdt dan wel weer op aardgas, want millieu.
Een zak waar je twee weken mee moet doen? Kan je die dan handig open en dicht doen en er tussentijds kleinere zakken uit je prullenbakken instoppen?

Of zet je meerdere zakken aan de straat o.i.d.? En waar laat je die in de tussentijd?
Ik herken de situatie die @terradrone schetst. Ben er echter geen voorstander van. Ik woon in een appartementencomplex op 2 hoog en mijn schuur wordt nu permanent bevolkt voor twee afvalbakken. Aangezien ik één bak deel voor GFT en restafval en ik die maar eens per jaar hoef te laten ledigen (je betaalt per lediging) spoel ik regelmatig klein snijafval door de wc in verband met maden in mijn vuilnisbak. Die kan ik alleen weren door al mijn afvalresten iedere dag in plastic zakken te verpakken en dat lijkt mij eveneens niet erg milieuvriendelijk.. 8)7 :?
Ik herken de situatie die @terradrone schetst. Ben er echter geen voorstander van. Ik woon in een appartementencomplex op 2 hoog en mijn schuur wordt nu permanent bevolkt voor twee afvalbakken. Aangezien ik één bak deel voor GFT en restafval en ik die maar eens per jaar hoef te laten ledigen (je betaalt per lediging) spoel ik regelmatig klein snijafval door de wc in verband met maden in mijn vuilnisbak. Die kan ik alleen weren door al mijn afvalresten iedere dag in plastic zakken te verpakken en dat lijkt mij eveneens niet erg milieuvriendelijk.. 8)7 :?
Ja dat is onhandig, heb je al eens gekeken naar een voedselvermaler?. Wordt in div nieuwbouwprojecten standaard toegepast (hier in Groningen iig). Het kleine bakje in de gootsteen gooi je alle prut in, is verbonden aan een maler en alles gaat door t riool. Schijnt ook nog goed te zijn voor t riool (groei van gezonde fermenterende bacterieen bij de rioolreiniging) en zelfs tegen verstoppingen. En nooit meer ongedierte.
Mooi apparaat. Maar voor in een huurwoning zie ik niet veel meerwaarde om er zelf een aan te schaffen.
Ahja dan is het inderdaad zonde. Mss iets voor de woningbouw bij de volgende renovatie als genoeg mensen interesse tonen.
Als je al papier, glas, plastic, blik, kartonverpakkingen en groen afval apart (gratis) kunt wegbrengen. Wat blijft er dan over dat je meerdere zakken in 2 weken vol krijgt? :?

Edit: Ik moet er ook bij zeggen dat er bij ons met tariefzakken wordt gewerkt. En het wordt steeds erger dat mensen steeds meer 'afval' in de gratis containers dumpen.

[Reactie gewijzigd door cruysen op 9 augustus 2019 08:06]

Daar heeft men in een ver verleden een zeer hoogstaand technisch vernuft op ontwikkeld :) : https://www.blokker.nl/p/...-it-afvalbak-50-l/1109217
-edit:
@cruysen Hier breng je dus nauwelijks iets weg. Papier, plastic, gft en restafval worden opgehaald. glas breng je naar de glasbak, blik mag bij het plastic afval (of je brengt het naar de millieustraat/oud ijzerboer), vooral de plastic afvalzakken gaan hard en krijg je makkelijk in twee weken vol (gezien daar dus ook blik en drinkpak verpakkingen in moeten).

[Reactie gewijzigd door terradrone op 9 augustus 2019 12:35]

Ja lekker. Heb ik hier dadelijk een zak groen afval 2 weken op mijn balkon liggen stinken.
0Anoniem: 304028
@lever9 augustus 2019 06:14
Je mag het wel bij mij in de container doen, als het wat te veel is steken we het in de hens en bakken we er marshmallows boven.
Die manier van vuilnis ophalen is allang achterhaald. Je hebt een chauffeur nodig en dan nog een of twee man die de zakken achter in de wagen gooien. Dat is zwaar en vervelend werk. Daarnaast staan die zakken een tijdje op straat voordat ze opgehaald worden, in die tijd kunnen ze worden opengepikt door kraaien en dergelijke vogels. Dat gebeurt dan ook, met als gevolg een hoop troep op straat.
Voor het legen van de ondergrondse containers is maar een man nodig. Op termijn zal dit vast goedkoper zijn. Ik betaal nu nog een vast bedrag per jaar, ongeacht de hoeveelheid afval. Maar ongetwijfeld wil men toe naar een systeem waarbij je meer betaalt naarmate je meer afval aanbiedt.
Die chauffeur voor de ondergrondse rijd hier 7 dagen in de week rond.
Containers hebben een zendertje die doorgeeft dat ze vol zijn.
Rond de ondergrondse ligt een enorme lading illegale stort.
Aan de knop, waaraan ze de container uit de grond hijsen, hangen de bewoners zakken met plastic afval.
Iedere straat stink naar huisvuil.
De sociale controle is anders. Hier in de stad (ik woon ook in Arnhem) heb je veel flats met gemeenschappelijke voordeur. Als een of andere randdebiel zijn afval dumpt en je ziet welk portiek hij (of zij) naar binnen gaat, weet je nog niet op welk balkon je het kan terugstorten...
Zo gaat het ook in Arnhem.
restafval gaat bij ons alleen in de ondergrondse, de rest gaat in gescheiden containers.
Als ik een vuilniszak in de schuur zet is ie binnen 3 dagen opgegeten door ratten. :X
...Handhaving en afvaldienst rijdt hier af en aan om de constante stroom van illegaal gedumpte vuilnis weg te werken en te onderzoeken.
Handhaving plakken een rode sticker : "Dit is een illegaal afval dump"*(ofzo iets), weekje later wordt het opgehaald. 8)7 (Handhaving onderzoek = 10 sec naar kijken, sticker plakken dan weer verder lopen :+ )
De gratis stort is met de auto letterlijk nog geen 10 minuten verderop.
sry ik heb geen auto.
Mensen zijn aso's, daarom gaan die containers op de meeste plaatsen op slot.
Mensen die ik had gesproken (klarendal/malburgen) gaat gewoon van containers switchen > PMD(zelfde opening, zonder pas)
In Almere hebben ze besloten dat je met een halve kliko wel 2 weken kan doen. Zoniet dan heb je pech. Want je mag geen huisvuil meer inleveren bij de stort. Dus dan inleveren/Dumpen bij de ondergrondse contairer de enige optie.
Is niets belachelijks aan. Ik woon hier in het centrum in een flat met 6 ondergrondse containers voor de deur en af en toe heb ik het idee dat de halve stad hier z'n zooi komt dumpen. Handhaving en afvaldienst rijdt hier af en aan om de constante stroom van illegaal gedumpte vuilnis weg te werken en te onderzoeken. Sinds kort zijn alle containers voor iedereen open en dat is volgens mij niets meer dan een noodoplossing om het gedumpte vuilnis dan in ieder geval maar IN de container te krijgen in plaats van ernaast, aangezien mensen het blijkbaar totaal geen zak uitmaakt.
Het probleem is dus dat die aso's kennelijk in hun eigen buurt hun afval niet normaal kwijt kunnen. Daar ligt de oorzaak. De oplossing is dus ook om het voor die mensen makkelijker / laagdrempeliger te maken om hun eigen afval NORMAAL te lozen, en niet om het iedereen juist moeilijker te maken met pasjes en afgesloten containers.
De gratis stort is met de auto letterlijk nog geen 10 minuten verderop. Mensen zijn aso's, daarom gaan die containers op de meeste plaatsen op slot.
Je gaat er al van uit dat iedereen een auto heeft, of het geld om transport te regelen. In de binnenstad zal lang niet iedereen dat hebben.

10 minuten met de auto is al snel een half uur met de fiets, en probeer maar eens een bankstel met de fiets te vervoeren.

In mijn woonplaats komt er tegen betaling een vrachtwagen langs om grofvuil op te halen, maar die zijn hardstikke kieskeurig en nemen niet zomaar alles mee. Een tweepersoonsmatras wordt niet meegenomen wegens te groot. Wat moet je dan?

In mijn ervaring zijn mensen meer lui dan asociaal. Als je het makkelijk maakt om het juiste te doen, dan doen ze dat wel.

Het kromme is dat het hele makkelijk is om spullen te bestellen die per vrachtwagen thuis worden bezorgd, maar om er weer van af te komen is veel lastiger. Bij sommige producten is de leverancier verplicht om het oude product mee terug te nemen en te recyclen. Ik zou voorstellen dat we die regeling uitbreiden naar alles wat per vrachtwagen wordt thuisbezorgd (meubels, koelkasten, televisies, etc..), en de leveranciers verplichten om de oude rommel mee te nemen en te recycelen (evt tegen een passende vergoeding of verwijdersingsbijdrage).
Voor mij is dit een ver-van-mijn-bed-praktijk. Nooit gedoe met afval. Kan de rest van NL hier iets van leren?

Het vast tarief voor afvalinzameling is redelijk hoog in onze gemeente.
Voor dat bedrag is de stort gewoon open, zonder pasjes, zonder tikken of dat soort dingen.
Voor thuisafval mogen we iedere 2 weken een groene container (GFT) aanbieden, iedere 2 weken het plastic aanbieden en iedere 4 weken de grijze container (rest) aanbieden.

Heb je afval te veel, dan adviseert de gemeente zodra de container aan straat staat, vóór het afval opgehaald wordt, in de buurt te kijken of je het afval bij de buren in de container er bij kan stoppen.

Er is bijna geen gedumpt huisafval.


Sommige gemeenten hebben de polders vol met afval liggen omdat er per kg wordt betaald.
Mensen zijn nu eenmaal niet allemaal goed van zin, en kunnen hier "flink op besparen" (ik weet dat dit indirect via gemeentelijke belasting terug komt)
Gemeente moet zorgen dat dit wordt opgehaald (door professioneel reinigers).
De professioneel reinigers worden per uur betaald en zijn een grote last op de afvalbegroting.

Het zou me verbazen als dit dan alsnog goedkoper uitpakt op de gemeentelijke begroting.


Dan de discussie over "de vervuiler betaalt": ik betaal er enkel voor dat mijn afval wordt opgehaald; zolang het maar binnen redelijke hoeveelheden blijft. Of de vuilniswagen bij mij 4 of 40 kg ophaalt, maakt dan nauwelijks uit. De mensen op de vuilniswagen krijgen per uur betaald en de vrachtauto kost ook evenveel aan operationele kosten (met een relatief klein verschil in de brandstofkosten bij een zwaarder geladen wagen).

ik kan wel in mijn handjes klappen met zo'n eenvoudig vlak systeem dat óók nog lijkt te werken!


Volgens mij is het voor jouw gemeente prima te doen hetzelfde vlakke systeem te gebruiken, waarbij er en signaal uit gaat als de container voor de deur vol is en geleegd moet worden. Plus dat de gemeente veel minder mensen hoeft in te zetten voor de reinigingsdienst, en dit dus minder zwaar drukt op de begroting.
Zie geen probleem
https://pbs.twimg.com/media/CThiaOzUcAEcXI7.jpg

[Reactie gewijzigd door gtissink op 9 augustus 2019 23:25]

Het feit dat men komt dumpen is precies het probleem....
Al dat gedoe voor een gratis stortplaats, pffs ik betaal hier 2? Euro per keer dat de klep open gaat.
"(...) is met de auto nog geen 10 minuten verderop. Mensen zijn aso's (...)"

Uiteraard kun je voor dit soort grofvuil gewoon de vuilnisdienst bellen om het op te halen, maar dat is niet mijn punt.

Het gemak waarmee iemand tussen neus en lippen door zegt dat iets "maar 10 minuten rijden is met de auto". Het is die VVD-mentaliteit waarin men er altijd maar vanuit gaat dat iedereen een koophuis heeft, een auto heeft, werk heeft, en dat iedereen die dat niet heeft het aan zichzelf te danken heeft. Dat is pas aso.
Over 'ongeoorloofd gebruik' gesproken; belachelijk dat je tegenwoordig een pasje nodig hebt om je afval netjes af te geven. Willen we weer terug naar het dumpen van troep op de staat en afvalzakken in de bosjes?
Ik vind het ook waardeloos. Maar als een paar gemeenten in de buurt dat gaan doen moet je al snel mee omdat mensen anders in jouw gemeente afval komen dumpen.
Je kunt afvalverwerking natuurlijk ook landelijk een beetje regelen.

Hier is de afvalverwerking stervensduur terwijl het een gemeente verderop een stuk goedkoper is. Ik mag bv geen gft bak hebben, heb ik volgens de gemeente niet nodig want afvalpas, maar wel verwachten dat ik dagelijks mijn etensresten voor bijna 2 euro ergens moet dumpen? Een gemeente verderop mag je zelfs dagelijks tot X kilo gratis gebruik maken van de stortplaats.

Wat er gebeurt is dat iedereen zijn afval bij het plastic in drukt, zodat dat niet meer te recyclen is. Op straat dumpt (Binnen een straal van 100meter van mijn huis heb je 2 populaire dumpplaatsen waar men hun rotzooi dumpt en er elke week wel troep ligt) of zoals velen ook doen, iemand die een gemeente verder op staat ingeschreven gebruiken om daar afval gratis te kunnen dumpen. Waardoor we eigenlijk problemen uit onze gemeente een gemeente verderop dumpen.

Het huidige afvalverwerkingssysteem is in veel regios gewoon hopeloos duur of kansloos geregelt.
Het is jammer dat er bij zoveel burgers onwil is om zelf ook maar iets te doen of betalen aan afvalverwerking. Bij die andere gemeente mag je dan wel voor bedrag X gratis storten, maar misschien betalen zij wel meer via gemeentelijke belastingen? Het geld van die dienst moet ergens vandaan komen namelijk

Het doel van diftar is dat je minder basis belasting betaalt en belast wordt voor wat je werkelijk verbruikt, veel eerlijker in mijn ogen. Ik ben sinds diftar goedkoper uit dan voorheen. Plus door diftar zou je gestimuleerd kunnen worden om te kiezen voor minder verpakkingen of recyclebare verpakkingen, beide ook erg positief.

Mag het gebruik van onze planeet dan echt niks kosten? Moet hij echt tot de laarste m2 verpest worden voor een beetje geld?

Het is jammer dat een systeem als diftar dat goede bedoelingen heeft toch een beetje goodwill van de burger nodig heeft, maar blijkbaar is dat er niet overal voldoende.
Het is jammer dat er bij zoveel burgers onwil is om zelf ook maar iets te doen of betalen aan afvalverwerking.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat 'de burger' middels afvalstoffenheffing wel degelijk meebetaalt aan afvalverwerking, en niet weinig ook. (waar ik woon € 352,08 p/j).
[edit]
Komt nog bij dat de gemeente ook nog verdiend aan mijn gescheiden afval, gescheiden levert immers meer op (en dat terwijl scheiden makkelijker en beter gaat bij een afvaldepot, maar een z.g. groener beleid staat natuurlijk wel goed op de palmares van een wethouder)

[Reactie gewijzigd door botoo op 8 augustus 2019 23:00]

Het inzamelen en verwerken van afval is ook duur, met name restafval, alles wat niet gescheiden is.
Het inzamelen en verwerken van gescheiden afval zoals glas, papier, kunststof en zo verder, is minder duur doordat deze stromen een waarde hebben maar kost nog steeds geld.
Elke afgekeurde partij gescheiden afval wordt duur restafval.
Gemeenten mogen geen winst maken op de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. Afvalstoffenheffing (in één bedrag en/of via diftar) betaal je voor het hele systeem van grijze container, tot milieustraat tot papiercontainer.

Afval is duur. Scheiden helpt betere verwerking waardoor het minder duur kan worden.
Gemeenten mogen geen winst maken op de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval.
Bron? Of bedoel je 'Gemeenten moeten de winst van inzameling en verwerking van huishoudelijk afval weer terug laten vloeien in de begroting.'?
Bij de VNG staat hier een goede uitleg.

Een quote van de pagina:
De opbrengsten van de afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten mogen niet meer dan kostendekkend zijn. De gemeente mag met beide belastingen geen winst maken om daarmee andere gemeentetaken te financieren. De afvalstoffenheffing hoeft tegelijkertijd niet kostendekkend te zijn en mag worden aangevuld uit de algemene middelen, bijvoorbeeld via een deel van de opbrengst uit OZB of de uitkering uit het gemeentefonds.
Ik meen dat de afvalstofheffing een eigen jaarrekening heeft, die ze niet kunnen terug laten vloeien in de begroting. In mijn gemeente hadden was een best wel grote reserve ontstaan. Een deel van die reserve werd teruggestort op de rekeningen van de inwoners.
Dat is niet helemaal waar, bijv. kunststof inzameling en verwerking is bijna 5x zo duur als verbranden, het proces om alle vervuiling, kosten van het opruimen van die vervuiling, sorteren, etc maakt dat dit proces vele malen duurder is, alleen omdat het minder weegt (soortelijk gewicht) 'lijkt' het goedkoper... Gemiddeld moet ivm vervuiling iedere bomvolle vijfde vuilniswagen vol met door veel mensen netjes ingezameld en in huis gescheiden PMD gelijk door naar de verbranding omdat het simpelweg wordt afgekeurd door kunstkerstbomen, zakken chips, tuinstoelen, plastic kratjes, zakken met medicijnen of andere vloeistoffen voor spoelen thuis bijv, alle Alibaba troep die het na een maand niet meer doet, en ga zo maar door, dat hoort er allemaal niet in thuis maar men gooit het er wel in... Gemeenten krijgen daarvoor een rekening dus omdat je als burger niet goed scheidt, krijg je aan het einde van het jaar gewoon de rekening terug. Wat men dus denkt is dat scheiden niet helpt, men verwacht dat het goedkoper wordt, maar doordat men niet goed sorteert wordt het eigenlijk nóg duurder!
Naast kosten zijn er natuurlijk andere doelen die worden nagestreefd zoals het optimaliseren van de inzet van afvalstoffen in een circulaire economie. Alle kosten heb ik niet inzichtelijk maar het kan dus inderdaad zijn dat het scheiden van afval duurder is dan alles maar verbranden. Maar dan kan het zijn dat andere doelstellingen niet gehaald worden. Dat is één van de redenen waarom de verbrandingsbelasting alleen maar stijgt.

Ik wil geen oordeel geven over welk systeem beter werkt voor bijvoorbeeld kunststof, bron, -of nascheiding. Bron scheiding valt of staat natuurlijk met de inzet van de gene die het afval sorteert. Bij nascheiding is het resultaat afhankelijk van hoe goed de techniek werkt.
Je bedoelt dat de gemeente door het afvalscheiden van de inwoners minder kosten hoeft door te berekenen.
Ik denk niet dat er geld aan wordt verdient.
+1Anoniem: 304028
@TR19699 augustus 2019 06:23
Volgens mij is het probleem vooral dat wanneer één iemand niet meewerkt, er als nog gescheiden moet worden. Wat ik begreep van iemand die bied op zulke contracten kun je beter iedereen iets extra laten betalen voor scheiding aan de achterkant dan een dubbele constructie vol aannames realiseren. Al kan dat hem ook gewoon beter uitkomen qua verdien model.
Je vindt €352 veel maar weet je misschien ook hoeveel afvalverwerking eigenlijk kost? Is het werkelijk veel of vind je het veel omdat je vind dat je het ook gewoon op straat kunt storten (bij iemand anders voor de deur natuurlijk, niet je eigen.

Oftwel, voordat je iets veel vindt zul je de context moeten meenemen. Anders is het net zo stupide als de stelling dat jij te veel verdiend.
het is heel simpel.
Je krijgt alleen goodwill als het de burger zelf wat oplevert, en dat is in de meeste gevallen niet zo.

En als het dan ook nog eens niks doet voor het milieu, dan is er helemaal geen reden.
Alles wordt bij de verwerkingsfabriek gewoon weer op 1 hoop gegooid en vanuit daar weer opnieuw gesorteerd.

Het heeft maar 1 voordeel, we hebben nu 3 containers, zouden de we niet 'scheiden' dan heb je er maar 1.
"Alles wordt bij de verwerkingsfabriek gewoon weer op 1 hoop gegooid en vanuit daar weer opnieuw gesorteerd."

Dat is in de meeste gevallen niet waar, dat zou ook bijzonder inefficiënt zijn, tenzij je een geweldig intelligent afvalscheidingsapparaat hebt, waarbij ook voorgesorteerd aanleveren geen voordeel meer oplevert.

Plus, zelfs al zouden ze het zo doen, dan kan het gescheiden inzamelen alsnog voordelen opleveren voor het milieu als je verschillende bedragen rekent per type afval. Maak restafval duur en recyclebaar afval goedkoop om op te halen en mensen ZOUDEN ervoor kunnen kiezen om minder producten te kopen die leiden tot restafval. Zo kan er weer meer gerecycled worden, dus beter.

Persoonlijk koop ik nu bijv. nauwelijks nog chips (die zakken zijn niet te recyclen) en meer alternatieve 'zoutjes' (tuc o.i.d.) in recyclebare verpakkingen. Ik snap dat ik een uitzondering ben hierin, maar dit is een direct gevolg van bewustwording door gescheiden afval in te leveren, wat ik eerder niet had.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 9 augustus 2019 10:23]

Dat is in de meeste gevallen niet waar, dat zou ook bijzonder inefficiënt zijn, tenzij je een geweldig intelligent afvalscheidingsapparaat hebt, waarbij ook voorgesorteerd aanleveren geen voordeel meer oplevert.
Het ligt aan de gemeente hoe ze ermee om gaan, maar het is voor de gemeente vaak het goedkoopst om alles met de verbrandingsoven te verbranden, en het daarna te scheiden.
Apart inzamelen om vervolgens op één hoop te verwerken is inefficiënt en onnodig duur. Op het verbranden van restafval wordt alleen al €32.12 per 1000kg verbrandingsbelasting geheven. Dit is naast de kosten voor het verbranden an sich.
Het is wel zo dat het restproduct dat na verbranding overblijft wordt toegepast onder wegen en dergelijke. Maar eigenlijk is dat het wegstoppen van het laatste stukje afval.

Een gemeente in Nederland is verplicht om de inzameling van huishoudelijk afval te organiseren maar is vrij in de keuze voor een inzamel en verwerkingssyteem. In feite zijn er twee, namelijk bronscheiden en nascheiden.

Bepaalde afvalstromen moeten aan de bron gescheiden worden omdat ze anders niet goed gerecycled of verwerkt kunnen worden. Voorbeelden zijn papier, textiel en glas welke niet (goed) meer uit het restafval nagescheiden kan worden. bijvoorbeeld papier valt helemaal uit elkaar en textiel wordt te vies. En eigenlijk ook elke stroom dit je apart kan inleveren op de milieustraat.

Andere afvalstromen kunnen nagescheiden worden zoals kunststof en sappakken. In dat geval gaat het restafval (grijze container) na inzameling door een fabriek heen waar deze stromen worden nagescheiden (hier een filmpje van Omrin waarin dit proces wordt uitgelegd). De organische fractie die er dan nog in zit kan nog vergist worden tot biogas. Wat er dan nog overblijft gaat pas de verbrandingsoven in.

Maar kunststof en sappakken kunnen ook aan de bron gescheiden worden via een container of zak. Wanneer dit het geval is dan wordt het restafval uit de grijze container niet meer nagescheiden.

Een gemeente kiest dus voor een systeem gebaseerd op bron- en/of nascheiding. Voor grote steden met veel hoogbouw en of krappe binnensteden is de keuze voor nascheiden interessant en daar zie je dan vaak maar één container of ondergrondse container naast de papier, glas en textiel. Zo zijn er verschillende afwegingen te maken bij de keuzen voor bron- en/of nascheiden.
Nascheiden op restafval is een heel slechte keuze, de kunstoffen/plastics die je er dan uithaalt zijn allemaal zwaar vervuild waarvan het meeste alsnog in een verbrandingsoven terecht zal komen en een klein beetje als laagwaardige afval stroom voor recycling.
Metaal verbrand niet en is gemakkelijk te scheiden na verbranding uit het rest residu.

Overigens is PMD in Nederland ook slecht uitgevoerd, het verwijderen van PET flessen doormiddel van statiegeld heeft een ongewild effect op die afvalstroom, PET flessen blazen het volume op van PMD waardoor je een propere PMD zak krijgt. Als je die eruit haalt krijg je een grote concentratie van andere plastics die niet zo proper zijn, tegen dat zak door een verwerkingsinstallatie gaat is de inhoud vaak gereduceerd tot een brok aaneengekoekte vuile plastics wat nauwelijks nog uit te sorteren valt met als gevolg heel slechte cijfers op recycling van PMD zakken.
Als je alles verbrand dan kun je weinig meer recyclen. Van kunststof kun je in principe weer nieuwe kunststof producten maken, maar niet als je ze hebt verbrand. Verbranden staat net boven storten in de ladder van Lansink welke in het Nederlandse beleid gebruikt wordt. Hergebruik en het komen tot een circulaire economie zijn ook redenen voor afvalscheiding.

De nagescheiden kunststof fracties vinden toch afname bij de verder verwerkende partijen. Er worden marges aangehouden hoeveel vervuiling een partij mag hebben, dit is volgens mij maar een paar %. Het nagescheiden kunststof dat bijvoorbeeld bij Omrin uit de fabriek komt is nog steeds een allergaartje aan soorten kunststof. Dit wordt door de kunststof verwerkende industrie weer verder nagescheiden op soorten kunststof. En daar zit zeker een uitdaging gezien de grote hoeveelheid soorten kunststof. De NOS had hier onlangs een item over. Het is noodzakelijk dat de verpakkende industrie afspraken gaat maken over het standaardiseren van materiaalgebruik. Het systeem van de PET flessen laat wel zien dat een mono stroom juist heel goed te recyclen is.

Ik denk niet dat het correct is om te stellen dat het meeste gescheiden kunststof alsnog in de verbrandingsoven terecht komt. Al komt het zeker voor dat een afgekeurde partij inderdaad alsnog verbrand wordt, maar dat is niet het meeste.
Al is er inderdaad nog voldoende ruime voor verbetering, en die komt er stap voor stap ook. Zo heeft Omrin sinds kort de kunststof nascheiding uitgebreid en kan ze zelf het kunststof verder nascheiden. Tegelijkertijd bouwt Morssinkhof Plastics een fabriek om deze stromen als grondstof voor producten te gaan gebruiken waarmee de cirkel weer rond komt.

Ter verduidelijking. Het kunststof in het huishoudelijk afval gaat alleen om verpakkingen zoals plastic flessen en de verpakking van een pakje vleeswaar. Andere kunststoffen zoals tuinstoelen of iets dergelijks vallen buiten de scoop van kunststof scheiding (bron en na) bij huishoudelijk afval.

Door het volume lijkt kunststof inderdaad veel. Dat is het in volume ook, maar in gewicht valt het wel mee inderdaad. Het is dan ook goed om afval plat te maken voordat je het weggooit. Dan neemt het minder plek in en hoeft de container/zak/ondergrondse container minder vaak geleegd te worden wat efficiënter is waardoor het inzamelen en verwerken van afval minder duur hoeft te zijn.

Voor een goede afvalverwerking, zo veel mogelijk hergebruik en niet al te hoge kosten is het belangrijk dat iedereen zijn deel bijdraagt. Jij en ik door zo goed (en correct) mogelijk te scheiden. De verpakkende industrie moet minder verpakkingen gebruiken en van dezelfde materialen. Afvalverwerkers verbeteren hun technieken. Fabrikanten moeten zo veel mogelijk hergebruikte grondstoffen gaan gebruiken. (En dan mis ik vast nog een aantal actoren).
Uiteraard is verbranden het laatste wat je wilt doen maar met restafval (de naam zegt het zelf) kan je niet veel anders doen. Restafval sorteren voor het metaal eruit te krijgen hoeft niet, kunststoffen en plastics horen niet thuis in restafval. Dat ze het wel kunnen scheiden uit restafval en dat het verder verwerkt word, dat kan best maar het brengt niet op omdat het zwaar vervuild is. Als je gaat sorteren en verwerken hangt alles af van hoe zuiver je afvalstroom is.

Jij mag best denken dat gescheiden kunstoffen en plastics niet in een verbrandingsoven terecht komt maar dat is niet de waarheid, cijfers lopen uiteen omdat er ook nog gestort word (Nederland heeft nog veel stortplaatsen) maar ook heel veel op export gaat dat geclaimd word als recycling maar in werkelijkheid gedumpt of verbrand word (de export valt wel stil, Azië wilt niet langer het plastic van het Westen).
Cijfers voor Europa zeggen 30% recycling, 39% verbranding en 31% gestort. Maar er is kritiek en er zijn bronnen die zeggen dat Europa maar 14% recycleert.
Voor Nederland beweert het KIDV dat 90% gerecycled word, totaal ongeloofwaardig tenzij massaal dumpen in China als recycling geteld word en dan nog. CE delft komt met andere cijfers, die zeggen 52% verbrand voor Nederland.

Dat staat dan nog los van hoeveel hoogwaardig gerecycled word of beter, circulair, wat maar een kleine fractie is van de totale hoeveelheid die gerecycled word.

"Het is dan ook goed om afval plat te maken voordat je het weggooit."
Dat is een hardnekkige fabel, het beste wat je kan doen met een fles is ze indrukken. Ze plat duwen is goed om ze in een verbrandingsoven te krijgen. En ja, fabrikanten maken hun flessen zodat je ze kan plat duwen maar die zijn pas zeer recent onder druk van nieuwe EU regels beginnen praten met de afvalindustrie.
Het probleem als je ze plat duwt is dat je een heel klein oppervlak krijgt dat volledig omringd word met het etiket (ander soort plastic) en met de dop (ander soort plastic) er nog op. De sensoren die moeten detecteren om welk plastic het gaat slagen hier niet in en de band schiet je fles in een afvalstroom voor verbranding. Als je ze niet plat hebt geduwd hebben de sensoren veel zuiver oppervlak om het plastic te bepalen (tenzij heel de fles vol hangt met etiket zoals sommige fabrikanten nu doen), de reden dat je ze moet induwen is omdat ze anders blijven rollen op de band.
Het is dat ik je geen plus mag geven omdat je reactie een reactie is op mijn eigen reactie. :)

Blijkt wel dat er nog veel onduidelijk is in afval land. Laten we samen blijven werken aan oplossingen.
Als de goede bedoelingen er zijn, was diftar niet nodig. Het systeem met pasjes en betalen per zak is juist in het nadeel van de goedwillende. Ik loop nu elke keer met een half zakje restafval of kleiner omdat het teveel gaat stinken. En dat omdat ik mijn best doe om zo weinig mogelijk restafval te creëren. Bottem line is afvalbeleid een revenuestroom voor vele gemeentes. Het zou fijn zijn als deze gemeentes eens zelf naar de kostenkant zouden kijken in plaats van het evenwicht altijd via de opbrengsten kant te zoeken
Er is geen onwil. Een gemeente verderop is het een stuk beter geregeld, er ligt daar minder afval op straat. (ze hebben nog ouderwetse prullenbakken zonder dat kleine gaatje of klepjes). Hebben niet de afgelopen 20 jaar het aantal prullenbakken op straat gedecimeerd. Ze betalen zich niet scheel aan die afvalpasjes of de stort.

En toch komt het blijkbaar uit. Inclusief de extra druk op de stortplaats van omliggende gemeenten.

Het is in mijn gemeente gewoon veel te duur. Vind je serieus 1,75 een reëel bedrag om 50 gram etensresten weg te werken? Ik vind het afvalpas systeem niet slecht, wel hoe het hier is ingevoerd. De GFT bak was praktisch gratis, omdat er verdient wordt aan de compost of het verbranden van dat afval. Nog even en ik mag straks ook betalen om van mijn papier af te komen.

Alle kosten stijgen, maar mijn inkomen stijgt niet evenredig. Ik ben veel bewuster om aan het gaan met afvalscheiding dan 10 jaar geleden. Toch betaal ik ondertussen 3-5 keer zo veel! Ik ben veel bewuster om aan het gaan met energieverbruik, het verbruik is ondertussen een fractie van wat het tien jaar geleden was. Toch betaal ik nu bijna 150 euro voor g/w/l, terwijl dat 10 jaar geleden 80 euro was! Alles stijgt met een stuk groter percentage dan die inflatiecorrectie van 1,nogwat procent die op mijn loon toegepast wordt.

Het probleem is dat er een geldverdiener of 2 tussen zijn gaan zitten. Er zitten nu bedrijven in de keten die enkel een winstoogmerk hebben, die daar vroeger niet zaten. Daar betalen we dus voor.

Veel mensen moeten wel op andere manieren de kosten drukken om rond te blijven komen. Zelf vind ik het nogal kansloos dat de burger hier de schuld van krijgt. Het probleem is dat er winst gemaakt moet worden.

[Reactie gewijzigd door batjes op 9 augustus 2019 12:03]

Ik lees veel over kosten en verschillen in kosten, prijsstijgingen, etc. Er blijven echter vragen over (en de antwoorden weet ik ook niet), zoals:

1. Betalen mensen in die andere gemeente gemiddeld net zoveel of minder voor afvalverwerking? Is de prijs daar ook even hard gestegen of niet?
2. Is het percentage aan afval dat in een gemeente met diftar kan worden gerecycled groter of kleiner dan in een gemeente zonder diftar?
3. Is in het algemeen de hoeveelheid afval die wordt gerecycled tegenwoordig groter dan toen je er volgens jou veel minder voor betaalde?

Afhankelijk van de antwoorden op vragen 2 en 3 vind ik dat er best meer betaald mag worden voor afvalverwerking. We maken er zelf een puinhoop van door de enorme berg verpakkingen die de industrie op ons afgooit maar te accepteren, dan moeten we ook voor de kosten opdraaien om niet alles maar direct de verbrandingsoven in te gooien, zodat we weer verder kunnen met nieuwe bomen kappen en nieuwe olieboringen die de natuur schaden.

Persoonlijk kan ik me trouwens best een ander systeem voorstellen, waarbij het makkelijker wordt voor de consument, maar meer betalen daar ontkomen we in mijn ogen niet aan. Hergebruik is nu eenmaal duurder op dit moment.
Diftar is een draak van een systeem, in ieder geval in mijn gemeente, Enschede. En dan vooral als je woont in een complex, waardoor je geen eigen vuilcontainers hebt.

Minder betalen met Diftar? Ja misschien als ze het invoeren, maar de jaren erna ga je gewoon meer kosten betalen en meer betalen dan voorheen, ook al recycle je je een ongeluk en heb je nog maar 2% restafval. Door de illegale stortingen is het straatbeeld compleet veranderd, overal staan grote bovengrondse oranje verpakkingencontainers, terwijl er decennia is ingezet op ondergrondse containers voor glas. Bij die containers is het altijd 1 grote teringbende met afval. De kosten die daarmee gepaard gaan om dit op te ruimen houdt de gemeente angstvallig stil en blijft alleen maar een goed nieuws show houden, hoe geweldig Diftar wel niet is. Hun oplossing voor illegale stortingen? Nep bloemenperkjes om de containers aanleggen met kunstbloemen, want dat helpt! (**NOT**)

Vogels en ander ongedierte trekken losliggende zakken kapot en zwerfvuil is sinds in de invoering van Diftar enorm toegenomen. Ik voorspel binnen 10 jaar weer een enorme rattenplaag in de steden met Diftar.

Achteraf scheiden van recyclebare materialen is bewezen goedkoper en effectiever dan een onzalig systeem als Diftar. Diftar levert bewezen veel meer rotzooi op, Diftar levert bewezen meer zwerfvuil op en per saldo krijg je voor meer moeite doen een hogere rekening en een vuilere leefomgeving.
Je doet hier wel erg veel stellingen en geeft zelfs aan dat er allemaal bewijzen voor zijn. Ik zou die bewijzen graag zien. Kritiek op diftar is bijvoorbeeld groots in de aandacht gekomen door Kassa hier (https://kassa.bnnvara.nl/...-onzin-van-afval-scheiden), maar er zijn daarna ook diverse reacties geweest van partijen en gemeentes die zich daar niet in kunnen vinden (zoals https://www.rova.nl/inwon...-uitzending-kassa-1-april en https://www.nvrd.nl/nieuw...r-en-nascheiding-in-kassa). Die partijen onderbouwen dit ook met cijfers uit de praktijk.

Bijvoorbeeld wordt genoemd:

"In het tv-programma pleitte Raymond Gradus, hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam, voor nascheiding. Hij stelt dat bij bronscheiding 7,5 kilo plastic per persoon per jaar wordt ingezameld en dat die hoeveelheid bij nascheiding 8,5 kilo per persoon per jaar is. In die cijfers herkennen wij de feiten uit onze ROVA-gemeenten niet. In ROVA-gebied worden sinds 2015 plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons gecombineerd ingezameld. Alleen het aandeel plastic verpakkingen hierin bedraagt per inwoner ruim 20 kilo per jaar (bandbreedte van 19-26 kilo per inwoner per jaar)."

Wat betreft het straatbeeld, die verhalen hoor ik vaak, en dat is inderdaad erg jammer. Jammer dat mensen ervoor kiezen om hun eigen rotzooi dan maar bij een ander voor de deur te dumpen, te schandalig voor woorden vind ik, maar de praktijk is dat het gebeurt. Hier bij de lokale container zie ik het enkel gebeuren in het zeldzame geval (tot nu toe een keer in twee jaar) dat de ondergrondse container niet open wilde. Wel mag de tijdelijke papier container verderop wat vaker geleegd worden, maar daar komen ze hier ook nog eens per maand voor langs de deur.
Tubantia heeft een longread over Diftar in Enschede:
https://www.tubantia.nl/redactie/diftar

Vooral het De praktijk deel laat zien dat slechts in bepaalde situaties men goedkoper uit is met Diftar. De jaren daarna heeft de gemeente de vaste lasten natuurlijk verder opgeschroefd.

Zoek op google longread diftar enschede en ga naar afbeeldingen:
https://www.google.com/se...907#imgrc=qSrZsxnmj37nAM:

De tranen springen je in de ogen. Ik woon recht tegenover een supermarkt met 2 oranje verpakkingscontainers en 2 glasbakken. Elke dag minimaal 1 leging van de verpakkingscontainers en elke dag weer 1 grote puinhoop er omheen, sinds 2017. En die puinhoop wordt niet elke dag verwijderd. Elke dag zie ik vogels aan de rotzooi om de container heen pikken, elke dag ligt er voor mijn garage 10tallen meter verderop zwerfvuil, die voor Diftar niet tot nauwelijks voorkwam.

https://www.at5.nl/artike...ic-niet-beter-voor-milieu Dit is de reden wat ik eigenlijk ook bedoelde. Er zijn meerdere soorten plastic en ook bij bronscheiding moet je nadien nogmaals een onderscheid maken tussen verschillende soorten plastic, omdat dit het recycle proces verstoord. Sommige soorten mogen niet samen verwerkt worden, omdat het dan niet meer opnieuw te gebruiken is.

Hoe dan ook, Diftar heeft in Enschede veel ellende veroorzaakt voor bewoners die in de directe omgeving wonen van een dergelijke bakken. De gemeente houdt een aantal cijfers die negatief zouden kunnen uitvallen voor Diftar angstvallig stil. Als je er op facebook naar vraagt bij een nieuwe goed nieuws show post, word je gewoon categorisch genegeerd, terwijl de positieve reactie wel een veer in hun achterste gestoken krijgen.
Eerlijk werkt niet in Nederland. Idealen zijn leuk maar we leven in de echte wereld- de wereld waar de gemeente iedere dag de afvalzakken die netjes naast de container staan moeten komen ophalen.
Diftar klinkt leuk maar zal niet gaan werken omdat je per storting betaald en niet per kilo. Met name in Deventer na de invoering hebben ze al gekke sprongen moeten maken omdat er ineens veel meer illegaal gedumpt werd tot op het punt dat ze zelfs openbare prullenbakken hebben vervangen naar modellen met kleinere openingen omdat er complete vuilniszakken in gingen.

Diftar houdt helaas geen rekening met persoonlijke situaties. Simpel voorbeeld. Een capabel, jong persoon brengt 1 x in de week een zak van 60 kilo weg. Kosten per storting 3.25. Zijn buurman is bejaard, verminderd capabel en kan slechts kleine zakken vuilnis weg brengen vanwege zijn gezondheid. Diezelfde 60 kilo aan afval moet hij in 5 x weg brengen omdat hij het niet kan tillen, kosten 16,25.

Diftar een eerlijk systeem? Laat me niet lachen. Het is een draak van een systeem
60 kilo in een zak? Wat voor spul brengt zo'n capabel jong gezin dan wel niet weg in zo'n zak?

Hier gaat men uit van 30 liter zakken en zelfs met 30 liter massief beton kom ik dan nog niet aan 60 kilo als ik het soortelijk gewicht opzoek. Ik heb zo'n zak nooit op de weegschaal gezet, maar ik til ze met zo'n gemak erheen, dat ik me niet kan voorstellen dat ik ooit meer dan tien kilo afval heb gehad.

Dus tenzij zo'n jong capabel gezin het eerst samenperst en alles wat erin zit een hoog soortelijk gewicht heeft, dan kom je zelfs bij een systeem van 60 liter zakken (als dat ergens gebruikt wordt) niet aan 60 kilo, zelfs de helft lijkt me al lastig.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 10 augustus 2019 13:39]

als we even niet op het getal van 60 kilo vallen maar het aantal keer wat gestort wordt, dat was het punt wat ik probeerde te maken. 60 kilo moest inderdaad 60 liter zijn maar de koffie was nog niet ingekickt :)
Er zou inderdaad wel eens wat meer eenheid in mogen komen. Wat mij opvalt bij de omliggende gemeenten is dat de ene het afval door een commerciële partij uitbesteed en de andere gemeente het in eigen beheer houdt. Je kunt vast wel raden welke duurder/ongebruiksvriendelijker is!

Om het shoppen buiten de gemeente en dumpen aan banden te leggen zou m.i. afval overal gratis of voor een vast laag tarief ingeleverd moeten kunnen worden.
En wie gaat dat dan betalen? Gratis inleveren bestaat niet hé.

Vooral restafval moet gewoon veel duurder worden voor de maker van dat afval. Zowel bij producenten als consumenten. En het verwerken volledig doorberekenden aan hen.

Daarnaast zou je gft, pmd en papier dan 'gratis' kunnen maken. Voorlopig. Maar het moet al met al wel kostendekkend zijn, en als het even kan betalen per kilo voor restafval oid. En hele dikke boetes op het vervuilende van gescheiden stromen. Dus als iemand gft of rest bij pmd doet oid, gewoon 500 euro boete. Dan stoppen mensen er wel mee.
Vooral restafval moet gewoon veel duurder worden voor de maker van dat afval. Zowel bij producenten als consumenten. En het verwerken volledig doorberekenden aan hen.
Dit.

Alleen bij de producenten volstaat al trouwens. Als het meer kost om spul te produceren dat tot meer afval leidt, vertaalt zich dat automatisch ook naar een hogere prijs voor dat product die de consument ervoor betaalt. Dus de vervuiler betaalt dan, in alle opzichten.

Gewoon accijns op productie of import van alle afval of materiaal dat eindigt als afval, klaar.
Gewoon accijns op productie of import van alle afval of materiaal dat eindigt als afval, klaar.
Ja, dat dus....het meeste afval bestaat bij mij thuis uit verpakkingen die ik überhaupt mijn huis niet in wil hebben. Het zou mooi zijn als de producent mag opdraaien voor deze kosten zodat ze wat efficientere verpakkingen gaan maken.
Gratis kan inderdaad niet. Maar doel daarmee onder de noemer van belastingen.

Ik ben het eens dat je niet afval wilt stimuleren. Maar vuile straten is ook niks, wat je in (vooral) veel steden treft en andere grote plaatsen met container. Dit trekt weer ongedierte ...

Afval verminderen kan je ook op andere manieren aanpakken, daar hoeft de consument niet de dupe van te worden.
Hoge boetes werken niet als je geen goed werkende handhaving hebt. Dat zien we bij non-handsfree bellen in de auto al langere tijd. Daarnaast als een vervuiler slim genoeg is geen adres of naam gerelateerd afval erbij in te doen, kan je ze alleen pakken als ze op heterdaad worden betrapt. Maarja daar zijn geen resources voor en al zouden die er wel zijn, dan is het nog vele malen duurder dan geen Diftar. Ga je restafval duurder maken, dan wordt het steeds lucratiever om het ergens te dumpen ipv ervoor te betalen, vooral als de pakkans nihil is.
"maar wel verwachten dat ik dagelijks mijn etensresten voor bijna 2 euro ergens moet dumpen" Vergeet niet dat dan mensen dat kleine hokkie wel gaat vinden. Vraag me ook af of de riool en waterzuivering meer op
gaat treden, want de toilet is wel een plek dat mensen gaat vinden om wat "even" door te spoelen.
misschien moeten we het niet als gemeente meer willen oplossen maar landelijk regelen?
Waar ik woon hadden we tot voor een paar jaar terug 3 containers in een cocon staan waar iedereen bij kon.
Deze zaten stee vast na 4 dagen al ram vol omdat niet alleen de flat maar ook de buurt en soms zelfs mensen uit België er hun afval in gooide.
Nu hebben we een ondergronds systeem met pas waar maar 1 container per flat staat.
nu wordt deze geleegd 1x per week en soms zit er iets meer tijd tussen.
Ik kan met mijn pas alleen bij de container van mijn flat en nergens anders.
Bij na vraag weet de gemeente wel wat mijn pas nummer is en welke container er bij hoort maar er wordt niet bij gehouden over hoe vaak ik afval stort in dat ding.

Het heeft dus veel voordelen die afgesloten containers kwa beperking op wie er gebruik van mag maken EN gebruik gegevens hoeven bij dat systeem echt niet opgeslagen te worden.
Andersom zou men natuurlijk ook pasjes kunnen uitgeven met in plaats een persoonsgebonden nummer, het nummer van de afvalcontainer(s) die je mag gebruiken.
Op die manier is er op geen enkele wijze te traceren wie hoeveel stort, maar wordt illegale stort wel voorkomen.
Maar op het moment dat dan 1 iemand zn pas verliest (of aan een ander in gebruik geeft) moet je dit dus of voor lief nemen, of ALLE passen vervangen, aangezien je geen idee hebt welke pas nou kwijt is geraakt
Op de manier zoals @jvdmeer het nu voorstelt wel ja, maar dit hoeft niet.
Bij de gemeente mag prima geregistreerd staan wie welk pasnummer heeft.
De container heeft een whitelist van alle pasnummers van die straat/wijk maar houd niet bij hoe vaak en wanneer er iemand wat stort, ook stuurt de container geen gegevens naar de gemeente.
Raak je je pas kwijt, bel je de gemeente, jouw pasnummer wordt uit de whitelist gehaald en je krijgt een nieuwe pas die wel ge-whitelisted is.
Is dat niet precies wat deze meneer wil verbieden?

Ik denk dat zijn gemeente beter kan beslissen gaan om afval per huishouden af te gaan rekenen naar KG. Dan heeft ze voor de uitvoering van die taak wel de gegevens echt nodig en is er geen probleem meer.

Hij schiet zichzelf hopelijk in de voet.
Nee, deze meneer wil verbieden dat de gemeente registreert welke pas gebruikt wordt met storten.
Dit is inderdaad een oplossing, maar ik betwijfel of ze over dit simpele systeem nagedacht hebben.

Container 1:
hoort bij straat: lindelaan en bloesemlaan
Pasnummers uitgegeven (12123,131231,132313)
Alleen deze kunnen de container openen.

Zo kunnen buitenstaander iig niks illegaal kwijt.

De afval die ernaast wordt gegooid, daar kun je helaas niks aan doen.
Daar willen ze in mijn gemeente niks van weten. Hier wordt dus wel bijgehouden wat je aan afval aanbied. Bied je bijvoorbeeld een jaar lang niks aan, dan is er een kans dat je dat mag je uitleggen. Anders wordt er gewoon van uitgegaan dat je woning voor andere doeleinden gebruikt wordt. Denk aan wietteelt of andere duistere zaken.
Wat een mooie reacties hierboven. En ik kan me er helemaal in vinden en het klopt ook wat jullie zeggen.

Maar ... Slaan we de plank niet een klein beetje mis op deze manier? Laten we even terug gaan naar het doel van opsporing en het doel van privacy.

Ik vind het vooral heel jammer dat dit een nieuwsbericht is en jullie stuk voor stuk correcte antwoorden kunnen geven. Alles hierboven is correct volgens de letter, maar ik heb nou niet het gevoeld dat we er iets mee opschieten.
Maar gestolen of verloren pasjes worden kunnen dan niet geblokkeerd worden.
Edit: Sorry door de sortering van de reacties had ik die van @larssieboy18 niet gezien.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 9 augustus 2019 00:43]

Ik vind dat zeker geen voordeel. Het is niet alsof de totale hoeveelheid afval vermindert; blijkbaar moeten die mensen hun afval ook ergens kwijt en kan dat nu niet, en daarom storten ze het maar bij jou in de flat.

Dit valt prima op te lossen door gewoon de bak vaker te legen. Het voorkomen van het inleveren van afval is wat dat betreft echt de omgekeerde wereld - je verschuift het probleem nu alleen maar naar elders, want het zal toch ergens gedumpt worden als mensen er vanaf willen.

Dus nee, wat mij betreft moeten ze gewoon het pasjessysteem eraf halen en twee keer per week legen, in plaats van 1 keer.
Bij mijn appartementenblok(je) zijn 2 ondergrondse containers die dagelijks geleegd moeten worden. En niet omdat wij met de paar huisjes zoveel afval hebben. Afvaltoeristen kennen wij al 20 jaar. Zijn de containers vol of heeft een of andere plurk iets groots erin gepropt, tiefen ze het er gewoon naast.
Idem met grof huisvuil Het wordt gewoon neergegooid. Soms hoor je laat in de avond een auto stoppen, de kofferbak opendoen en vervolgens de container open en dicht gaan.

Zo gaat dat. Het geeft 3 dingen aan:
a)er zijn redelijk veel asociale mensen
b)het systeem van afval ophalen werkt niet (kliko enzo, gewoon een kutsystseem)
c)grof huisvuil ophalen is (bij ons) een drama

Punt c kan ik nader uitleggen. Als ik ze morgen opbel (of naar de site ga) dat ik een oud bankstel heb, krijg ik ijskoud de mededeling dat ze 'm over 2 weken komen halen. Maar als ik 'm gewoon buiten pleur, wordt ie binnen een dag opgehaald omdat de grof huisvuilwagen toch al rond rijdt (of de containerleger meldt dat er weer wat staat). Dus waarom die afspraak maken als ze het ook ad hoc binnen 24 uur kunnen? Je kunt ook altijd je grof huisvuil brengen natuurlijk, maar aangezien het hebben van een grote auto ook al een misdaad is, zit je mooi te kijken met je Up! en een 3zits...

Maar goed, ik dwaal af. Ik kan me dus wel voorstellen dat men een of ander systeem bedenkt, want mensen moeten iets met hun afval. Dat kliko systeem werkt ook niet, want als je een keer meer afval hebt, zit je ermee. Of een keer daags na het ophalen heb je vleesafval oid, dus dan mag dat een week stoven in je vuilbak... Het hebben van afval wordt gecriminaliseerd.

Oplossing: zet overal ondergrondse containers neer, doe de kliko in de ban en zorg dat die containers tijdig worden geleegd. Dat kan met een ingebouwde weegautomaat. Zo kan iedereen al zijn afval kwijt.
Oplossing: zet overal ondergrondse containers neer, doe de kliko in de ban en zorg dat die containers tijdig worden geleegd. Dat kan met een ingebouwde weegautomaat. Zo kan iedereen al zijn afval kwijt.
Ja, zo gaat het hier in Barcelona dus. Om de 200 meter staan containers (de mijne staat pal voor de deur, zowel restafval als glas, GFT, plastic en papier) en worden meerdere keren per dag geleegd. Met een grote vrachtwagen die een automatische robotarm heeft, de container optilt, leegschud en weer neer zet in een seconde of 20. Er komen dus meerdere vrachtwagens per dag vanwege al die verschillende bakken, maar ze zijn ook zo weer weg. Het zijn gewoon plastic bakken, geen gedoe met pasjes.

Het is echt een verademing vergeleken met dat "dinsdag moet de groene bak aan de weg, mag alleen tussen 7:30 en 10:00 neergezet worden en voor 17:00 weer weg zijn" gedoe in Nederland. Een van de dingen die ik niet mis. Alleen dat ze de bak vaak om 2:00 's nachts legen is wat minder :')

En inderdaad, de meur van zo'n kliko in de zomer 🙊

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 9 augustus 2019 01:01]

Het is echt een verademing vergeleken met dat "dinsdag moet de groene bak aan de weg, mag alleen tussen 7:30 en 10:00 neergezet worden en voor 17:00 weer weg zijn" gedoe in Nederland. Een van de dingen die ik niet mis
In veel gemeenten wordt het gedoogd dat de container al aan het einde van de vorige dag aan de weg wordt gezet. Dan zie je ze ook in grote aantallen staan, en dat helpt met het herinneren dat je het zelf ook nog moet doen.

De strenge tijden op papier zijn voor de mensen die het echt te gortig maken en hem bijvoorbeeld altijd aan de rand van de weg laten staan. ;)
Zo'n robotarm is ook een goed idee. Die gast die het hier doet is niet zo goed in computerspelletjes, dus die container rost van links naar rechts terwijl ie door het gat gehesen wordt. Dat klinkt best door kan ik zeggen...
Het kwijtraken van afval is (en blijft, vrees ik) een kip-ei verhaal. Ik woon in een gemeente waar ik gelukkig niet per lichting betaal voor het afval, gelukkig. Anders krijg je praktijken als dat de buren afval nog bij jou in de container dumpen.
Het dumpen van afval naast ondergrondse containers wordt vaak beboet. Maar voorheen woonde ik een flat en de ondergrondse container stond aan het ene einde van de flat (3 hoog zonder lift), op een plek waar ik normaliter niet kwam. Het afval nam ik dan alleen mee als ik weg van huis ging. Als je dan aankomt, de container blijkt wéér niet te werken (ik schat 1 op de 3 keer dat dit het geval was) en ik had haast omdat ik ergens heen moest, dan hoeft niemand uit te leggen dat die zak vuil náást de container kwam te liggen.
Het enige wat een gemeente bereikt met een boetebeleid is dat het vuilnis niet te traceren wordt naar individuën. Gelukkig werkte toen mijn pas ook tijdelijk op andere ondergrondse containers, dus ik hoefde niet vaak mijn afval te dumpen.

Ik vind het een goede zaak wat de man uit Arnhem doet. Er zijn vast wel oplossingen te verzinnen waarbij een individu niet traceerbaar is, ook als je je afval op hoeveelheid wil laten betalen (misschien door een pas met een op te waarderen tegoed). Het gaat om onze data en niet die van iemand anders en als het niet nódig is, waarom zou deze data dan in beheer zijn van iemand anders? Het is toch nog steeds ónze data?
Als je per lichting betaalt, wat boeit het dan als iemand er nog wat bijflikkert. Het is niet dat het dan meer kost voor die lichting. Je kiest zelf of je hem aan de weg zet voor die dag, dat is het mooie. Je kan zo ook met je buren een dealtje maken, dat je elkaars container afvult alsie nog niet vol zit en jij of hij eens wat minder heeft, zodat je om en om een keer kan overslaan toch? Win win. En het stimuleert scheiden + bewust omgaan met troep.
Tja, er zijn twee kanten. In de wijk waar ik woon, zijn de containers open voor gebruik. Ik heb verschillende medebewoners van de straat complete badkamers in de GFT container zien gooien. De gemeente stopt me de GFT scheiding, en stapt over op kleine GFT containers bij de huizen. Dat is natuurlijk prima, maar de oorzaak is dat niet.
Dat gebeurt dan ook vollop in gemeentes waar dit systeem aanwezig is.
mensen zijn hun pasje thuis vergeten of de reader hapert waardoor mensen het na x pogingen opgeven en de zak ernaast zetten.
In Groningen begin je al regelmatig weer vuilniszakken in de bosjes te zien. Waarom dat gebeurt weet ik niet, aangezien iedereen volgens mij wel pasjes krijgt. Mogelijke redenen kunnen zijn:
De ondergrondse containers zijn niet altijd toegankelijk en volle standaard vuilniszakken passen er niet goed in. Iets groter afval ook niet, wat wel in de oude kliko's had gepast. Er staat vaak afval naast de containers.
Er is ook duidelijk een omslag van cultuur gaande: afval 'hoort' niet meer meegenomen te worden danwel weggegooid te worden. Het belandt op straat. Net als veel etensresten overigens. Waarom dat weer gebeurt weet ik ook niet, ik kan alleen constateren dat het gebeurt. Het levert wel weer overlast van dieren op.

Wellicht proberen andere mensen dan die de pasjes hebben ook afval weg te gooien? Ik zou wederom alleen niet weten waarom.
Ik heb een 6 tal panden met 8 tot 15 polen (per pand!) in mijn flat.
De gemeente weigert er iets aan te doen (er staat in geen van die panden iemand ingeschreven). De vereniging van eigenaren weigert informatie over de eigenaren te geven (ivm privacy).
De politie kwam in het verleden nog wel eens langs maar dan zijn ze snel naar binnen verdwenen, nu komen ze nauwelijks meer.
Omdat ze geen toegang hebben tot de reguliere afval container word het afval ernaast of in de open plastic&gft containers. De afval verwerker weigert passen te verlenen, dit kan alleen als je aan kan tonen dat je op dat adres woont. Dus buiten alle reguliere ellende zoals geluids overlast, drugs&alcohol overlast, hebben we nu bergjes open gepikte vuilnis zakken die liggen te rotten gedurende zomermaanden. Van mij mag het pasjes systeem eraf.
Hier in de regio:
Een grijze kliko aan straat zetten kost €16,50 per keer.
De 30l in de ondergrondse storten kost €1,20 per keer.
Je pasnummer is ook je wachtwoord om je geschiedenis op internet te zien, van al je stortingen met tijdstip.
Er wordt overal afval gedumpt, dat is namelijk veel goedkoper.

[Reactie gewijzigd door erikmeuk3 op 9 augustus 2019 19:42]

JA, gelukkig waar ik woon geen probleem, maar bij mijn ouders wordt veel meer illegaal gedumpt sinds je daar per kg moet betalen.

Ik heb bijna altijd weinig afval, dus betaal in verhouding waarschijnlijk te veel, maar dat liever dan overal rommel.
Dumpen gebeurt helaas al teveel: mensen stoppen afval tussen kleding en dumpen dat in een inzamelings-container. Hetzelfde gebeurt met het apart plastic inzamelen in mijn gemeente: door de doorzichte zak heen kan je al zien dat er van alles inzit dat er niet in hoort. Controle heb ik nog nooit gezien.
Om het milieu te sparen zou de gemeente moeten verrekenen in e.o.a. heffing, en niet per container. Wel moet dit dan landelijk gebeuren en niet de ene gemeente wel en de andere niet.
In mijn gemeente is het ook een drama met blikjes; die mochten korte tijd bij het plastic afval, maar nu niet meer. Het gebeurt echter nog steeds omdat er op de zak staat dat het wel mag. Het commentaar van de gemeente is dat ze nog een grote voorraad hebben van de 'verkeerde' zakken 8)7
Begrijp ik hieruit dat de gemeente Arnhem ook kan retaliaten door het storten van afval betaald te maken?
Dat kan maar dan moet de gemeente Arnhem er niet raar van staan te kijken dat de burger in die gemeente gaat sluikstorten. Die moet zijn/haar rommel ergens kwijt en op een gegeven moment denkt de burger "al dat gezeik, zet maar naast een vuilbak en ze zoeken het maar uit". Raadt eens wie het dan alsnog mag komen opruimen?
De gemeente die vervolgens de algemene afvalheffingenkosten verhoogt die je jaarlijks betaald. Linksom of rechtsom de inwoner betaald illegaal storten.
Maar het zijn vaak niet de inwoners die illegaal dumpen, die die rekening betalen.

En illegale stort opruimen kost meer, en levert ook allerlei vervuiling op.

Hier in Groningen zit het bij de belasting in. Bij mijn ouders in een dorp in de buurt betalen ze per kilogram.
De sloot naast hun huis stroomde vorig jaar over, omdat iemand uit de buurt er een heleboel bouw afval in gestort had.

Dan liever iets te veel betalen, maar geen overlast, en in totaal minder kosten.
Ik woon in één van de wijken waarover het gaat. Vanaf 1 januari 2020 moeten we een vast bedrag betalen per keer dat je hem open maakt. Daar is dit de voorbereiding van dat nu de pasjes weer aangezet zijn.
Dat lijkt me nu ook geen oplossing.
Bij mij ook 2 ondergrondse containers voor het complex waar ik woon. Alleen te openen met pasjes die geregistreerd staan op die containers, maar het mag wel onbeperkt gebruikt worden.
Soms moet ik mijn pasje ook meerdere keren scannen om tot de conclusie te komen dat de deur vast zit, bv. doordat er een zak is blijven hangen of de container vol is.

Als je het vergelijkt met een persoonlijke kliko waar je een vast maandbedrag voor betaald:
Al open je die ieder minuut van de dag, na zoveel liter is die vol.
En dát registreert zo'n container niet, of jij even de restjes van de Chinees erin gooit of een compleet volle afvalzak die maar net in de container past.

Je betaald een afvalstoffenheffing gebaseerd op het huishouden dat je hebt, calculeren ze maar een marge in met de hoeveelheid containers die er worden geplaatst.

[Reactie gewijzigd door Myliobatis op 8 augustus 2019 22:31]

Dat is ook waarom wij het niet zo eerlijk vinden. Het gaat 1,75 euro per keer worden dat de bak open gaat.
Wij wonen met zijn 2en in een appartement en hebben bijzonder weinig afval omdat we bijna dagelijks buiten de deur eten. Maar áls we dan thuis koken, moeten we gelijk het lullige afvalzakje weggooien anders ligt het 3 dagen in huis te stinken.

Onze buren met 5 kinderen gaan de bak net zo vaak open maken, maar dan met 10x zoveel afval.
Difter is prima, maar dan moet het wel per kilo worden gerekend.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 9 augustus 2019 08:46]

Oh dat zou ik wel echt raar vinden, er is al zoveel zwerfafval. Dat zou de doodsteek zijn om af en toe troep op te ruimen in de buurt. Aan de andere kant wordt er hier in de buurt zoveel troep op straat gegooid dat dat toch al geen doen meer is.
Hij heeft hem al eens eerder gewonnen he.... En toen ging het over het loggen van persoonsgegevens en dat gebeurt hier nu weer.
Klopt. En doordat de containers van het slot gingen, was er wel wat minder zwerfafval. Dat zal nu wel weer toenemen; mensen blijven gewoontedieren. Zo is het gebruikelijk om niet je pasje mee te nemen naar de container om de zak er dan maar naast te zetten. En dan komen er vogels en katten die de zak open trekken op zoek naar eten..
Nadeel is dat andere mensen even een blokje om rijden naar hun werk om hun afval gratis te storten.
Nee, de situatie is nu anders. Eerder logde de gemeente gegevens welke voor de uitvoering niet nodig waren en dat mag niet. Wat de gemeente nu doet is een controlesysteem hanteren wegens persoons/adresgebonden afvalpassen, om een dergelijk systeem te kunnen beheren is er een minimale vorm nodig van registratie. Tevens word er nu niet meer gelogd op wie wat waar en wanneer een storting doet, maar word slechts na een controle de container vrijgegeven voor storting.
ik vroeg niet om een dergelijk systeem en was blij met mijn kliko. nu krijgen wij ook een centraal systeem wat ons parkeerplaatsen gaan kosten die we toch al te weinig hebben en daarvoor moet ik mijn privacy opgeven en krijg ik ook nog eens geen voordeel uit deze financieel gemotiveerde gemeente actie. immers een vrachtwagen een container laten legen op een centraal punt is goedkoper dan de woonwijk door. ik ben van plan om een dergelijk actie hier lokaal te doen. de wet, rechten en plichten zijn er immers voor ons allemaal. privacy staat niet voor niets in de grondwet en EVRM.
Idd, hij heeft in de nauwe zin van het woord noodzakelijk gelijk dat het niet nodig is om persoonsgegevens te verwerken bij het verwerken van afval. Maar het is wel noodzakelijk voor de gemeente om het afval-beleid uit te voeren, en dat is belangrijker.
Idd, hij heeft in de nauwe zin van het woord noodzakelijk gelijk dat het niet nodig is om persoonsgegevens te verwerken bij het verwerken van afval.
Totdat er per kilo betaald moet gaan worden; dan moet de rekening ergens heen.
Of per keer klepje open/dicht/..
en hoe lastig is het dan om gewoon een debit kaart te maken waar je wat geld op zet vantevoren en daarmee klaar? Hoeft het ook nergens aan je persoonsgegevens gekoppeld te worden.
Maar dan is er ook sprake van een ander systeem en mogen ze dat allemaal loggen en bijhouden zoals in veel andere gemeenten ook het geval is. Desnoods maken ze alle oude passen ongeldig als ze zoiets willen invoeren, schakelen om op het nieuwe systeem en keren nieuwe passen uit.
Tuurlijk. Vandaar ook 'totdat',,,

Nu is er wellicht geen noodzaak maar dat is een kwestie van tijd. Alles wordt nu eenmaal aan iedereen en aan elkaar gekoppeld als het aan overheden ligt.
Echt, precies in het enige stuk wat je niet gequote hebt maak ik precies dat punt. In de tweede zin van mijn reactie zeg maar.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 9 augustus 2019 06:11]

Echt, precies in het enige stuk wat je niet gequote hebt maak ik precies dat punt. In de tweede zin van mijn reactie zeg maar.
Afvalbeleid kan prima zonder persoonsgegevens totdat er per handeling of kilo betaald moet gaan worden. Tot dan heeft de klager gelijk.
Ik loop ook wel eens over straat in het centrum hier en wil bijv. een blikje weggooien.

Dit is vrij onmogelijk met al die gesloten afvalsystemen en als ik dan eindelijk zo'n gemeente afvalbak tegenkom is het al propvol.
Gaan we naar het japanse model, nergens openbare vuilnisbakken, mensen zijn geacht hun afval zelf mee te nemen en thuis weg te gooien.
Japan staat vol met vuilnisbakken én asbakken. Bij elke 7eleven e.d. zijn ze aanwezig en in Japan heb je letterlijk op elke straathoek een 7eleven.
geen 1 vuilnisbak gezien terwijl ik daar was (Vorig jaar)
In 1995 zijn er heel veel verwijderd (bijna allemaal) in de steden wegens de Sarin gasaanvallen, de laatste jaren komen ze langzaamaan terug. Vuilnisbakken die bij een winkel horen zijn vaak naar binnen verplaatst en bedoelt voor afval van klanten en niet als publieke afvalbak.
Verschilt een beetje per centrum. Bij ons in t centrum heb je ook ondergrondse containers met een pasje, maar er staat om de 15 meter wel een afval bak. Aan beide kanten van de weg.
de containers hier in arnhem hebben een klein (lees zo groot als een brood doos) luikje waar je prima je kleine afval in kwijt kan. Bij mij in de wijk dan.
De meeste ondergrondse containers hier in Arnhem hebben een klein luikje voor zwerfafval. Kan je met de neus van je schoen open drukken en dan is er genoeg ruimte om je blikje te deponeren.
Er zijn ook steden waar ze steekproeven nemen.
Dan ontleden ze de gehele inhoud van een kliko.
https://img-brabant.rgcdn.../Beeld-Omroep-Brabant.jpg
Hier openen de containers met praktisch ieder nfc pasje, de controle slaat sowieso nergens op, niemand gaat significant afval dumpen in die containers want de opening is al haast te klein voor een vuilniszak en ze staan midden in woonwijken.

Het enige waar die pasjes goed voor zijn is zwerfafval door mensen die bijvoorbeeld langsfietsen en iets niet weg kunnen gooien en het dan maar op straat gooien.

Afvalstoffenheffing betaal je ongeacht hoeveel afval je stort (behalve als bedrijf bij de milieustraat).
niemand gaat significant afval dumpen in die containers
Vanuit kantoor (in Arnhem) uitzicht op een makkelijk bereikbare container in een rustige wijk waar regelmatig mensen naast parkeren om vervolgens een achterbak aan afval weg te gooien. Heeft er meestal alle schijn van dat dit niet iemand uit de wijk is. Het lijkt vaak ook zooi zoals bouwafval.

Maar het grootste deel van de mensen die grote hoeveelheden afval willen dumpen doen dit inderdaad niet via de klep met een pasje, die zetten de zakken (of kasten, banken, etc.) er gewoon naast. Net als wanneer een container vol zit, of wanneer de roterende klep weer eens klem zit doordat een zak er tussen is gekomen...
mensen die bijvoorbeeld langsfietsen en iets niet weg kunnen gooien
Er zijn ook containers in Arnhem met een zogeheten 'zwerfvuilklepje'; een kleine opening waarlangs je klein afval zoals blikjes weg kan gooien zonder pasje. Slimme oplossing wat mij betreft; wel afval kwijt kunnen maar geen extra prullenbak neer hoeven zetten.

[Reactie gewijzigd door Heedless op 8 augustus 2019 21:20]

Er zijn ook containers in Arnhem met een zogeheten 'zwerfvuilklepje'; een kleine opening waarlangs je klein afval zoals blikjes weg kan gooien zonder pasje. Slimme oplossing wat mij betreft; wel afval kwijt kunnen maar geen extra prullenbak neer hoeven zetten.
Is een goede oplossing inderdaad maar in de wijk waar ik woon (Malburgen) is het volgens mij een sport om juist net niet gebruik van die kelpjes te maken en het er gewoon naast te gooien. Of ergens in de bosjes en dergelijke.
Vanuit kantoor (in Arnhem) uitzicht op een makkelijk bereikbare container in een rustige wijk waar regelmatig mensen naast parkeren om vervolgens een achterbak aan afval weg te gooien. Heeft er meestal alle schijn van dat dit niet iemand uit de wijk is. Het lijkt vaak ook zooi zoals bouwafval
Klopt inderdaad. Heel irritant. Hierdoor ziet de wijk er meteen een stuk minder goed uit. En ja wat doe je er aan? Je kunt moeilijk camera's op gaan hangen. Wat wel kan is als mensen het zien gebeuren de mensen die het doen erop aanspreken. Het mag namelijk simpelweg niet.
Ik heb helaas moeten constateren dat een blikje energy drink net niet genoeg energie bevat om het in een prullenbak te gooien...
In het verleden gebeurde dit ook bij mijn studentenwoning met grofvuilophaalplaats. Wij gingen op den duur filmpjes en foto's maken van het illegaal storten en als ze doorgingen nadat een van de bewoner had gevraagd waar ze woonde en andere kenmerken die een niet bewoner niet kan weten werd het materiaal doorgestuurd naar de politie die verbaal opmaakte op kenteken (filmen was op op openbare weg of privéterrein). Wat ze precies voor verbaal kregen weet ik niet maar de ,(veelal) schildersbedrijven kwamen in ieder geval niet meer langs nadat ze doorgegeven waren.
Zo min mogelijk afval, en vervolgens halen we uit 't buitenland afval om te verbranden of stoken we bomen op.

Of je betaalt bij meer afval hangt af van je gemeenste.
We halen geen afval uit het buitenland, het buitenland betaalt ons en andere noordelijke landen geld om het afval te verbranden, wat vervolgens een deel van ons afvalverwerkingssysteem terugbetaalt (en soms ook stadsverwarming biedt). Als die aanvoer stopt moeten bij ons ook de verbrandingscapaciteit worden afgebouwd en kost het ons meer geld om de gelijke afvalverwerking vol te houden (inclusief subsidie op recycling e.d.). In wezen helpt het ons dus om beter met ons afval om te gaan, voor zo lang die andere landen nog niet op dat punt geraken.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 8 augustus 2019 21:11]

Hier in de gemeente Velsen staan overal ondergrondse containers voor het restafval. Sinds een tijd gaan deze alleen nog open met het gebruik van de vuilpas, dit werd geïntroduceerd omdat HVC aangaf dat er teveel misbruik werd gemaakt van de ondergrondse containers (mensen gooien vuil in ondergrondse containers terwijl ze niet in de directe omgeving ervan wonen).

Mooi verhaal maar wat er dus gebeurde was het volgende. Mensen willen nog steeds van hun vuil af en zet dus maar zakken naast de ondergrondse containers. Katten/vogels trekken de zakken kapot en de straten raken niet zelden bezaaid met zwerfvuil.

Ik heb al zo vaak HVC en de gemeente Velsen hierover gesproken omdat het soms echt te erg voor woorden is. Bij ons in de straat bijvoorbeeld, worden vaak zakken met luiers en maandverband langs de containers gezet waarvan de inhoud uiteindelijk op straat beland. Ik heb hier al vaak foto's van deze smerigheid doorgestuurd als bewijs dat het systeem met de chipkaarten niet werkt (en niet alleen bij mij in de straat hoor, dit gebeurt op veel plaatsen in onze gemeente).

Maarja, ze stappen niet van het beleid af met als gevolg dat wij als bewoners maar moeten aangeven dat het weer een rommel is zodat de gemeente weer een wagen op pad kan sturen om het vuil op te ruimen.

Laat ze die bakken maar weer open gooien, we betalen met z'n allen een behoorlijk bedrag per jaar om ons vuil te laten ophalen, waarom daar nog een extra drempel bij opwerpen? De bosjes om de containers liggen vaak vol met vuil, de straat oogt vies en er is geregeld stankoverlast. Sinds die pasjes is de overlast nog nooit zo groot geweest als nu en HVC maar zeggen dat het is bedoeld om de overlast tegen te gaan. :r
JA, ik ben nog steeds blij dat hier in Groningen men niet zo moeilijk doet.
Scheelt veel zwerfafval en ergernis.
Betalen per lichting? Hier heb ik nooit over gehoord. Ik weet dat ons pasje ook gekoppeld is aan huisnummer en achternaam, maar betalen per opening weet ik naar mijn weten niets van.
Dit zal in Arnhem gaan gebeuren. Je hebt nu de volgende drie vuilcontainers(die je langs de weg kan zetten):
Groenvuil
Papier
Plastic, blik etc.

De ondergrondse containers zijn er om restafval in te deponeren. Door hier een x bedrag per lichting voor te vragen wil de gemeente de inwoners stimuleren om beter afval te scheiden waardoor ze minder restafval krijgen en dus mindervaak moeten betalen.
Er zijn ondergrondse containers voor restafval, papier en plastic. Die laatste twee heb je geen pasje voor nodig.
Ik snap niet hoe ze denken dat betalen per keer afval weggooien gaat werken. Woon je in een bovenhuis met weinig ruimte dan gooi je vaker een klein zakje weg, maar dat wordt dan dus duurder dan de buurman die alles opspaart en per week een enkele grote zak er in gooit.

Ik ken genoeg plekken in Arnhem waar nu al snel zakken en andere zooi naast de container wordt gezet, dat zal je alleen maar meer gaan zien.

[Reactie gewijzigd door Heedless op 8 augustus 2019 21:25]

Volgens mij is het de bedoeling dat in Arnhem de containers worden aangepast naar 30 liter ipv 60 liter per keer en dan een lager bedrag per lichting.
https://www.omroepgelderl...ntainers-om-naar-30-liter
Achterlijke oplossing met veel te veel technologie.

Zoveel steden met betere oplossingen.
Veel te weinig technologie. Scheiden kan ook machinaal na het ophalen.
Op extra kosten van de overheid = onze belastingcenten. Kan je beter een deel door de burger zelf laten doen.
Want 4 of 5 vrachtwagens laten rijden die elk een soort ophalen mag wel betaald worden met belastinggeld?

Afvalscheiding is veel complexer dan menig denkt en veel kan goedkoper en efficiënter in een fabriek.
Hier wordt elke week al het afval gescheiden opgehaald met één vrachtwagen. Gaat prima. En alleen betalen voor grijze en groene kliko, alles wat je uitsplitst is gratis en is in de praktijk 90 procent van je afval dus dat werkt heel goed als stimulans.
Nascheiding levert homogenere schiedingresultaten.
Zelf scheiden betekent grotere kans op verkeerde bak gebruiken (zeker bij betaling voor restafval).
Alles kan in dezelfde vuilniswagen i.p.v. 4 rondjes te moeten maken voor alle bakken.
Ontwikkelde systemen kunnen wereldwijd verkocht worden.
Zal zeker niet duurder zijn, eerder goedkoper.
Probeer het maar eens in China te verkopen. _/-\o_
Afval scheiding kan veel efficiënter als alles bij elkaar opgehaald word. Veel mensen denken namelijk dat al het plastic hetzelfde is maar het verwerken ervan kost nog steeds kapitalen omdat het alsnog gefilterd moet worden.

Dan kan je beter een iets duurdere machine / fabriek hebben die alles kan filteren. Een machine kan dat veel beter dan de meeste mensen. Scheelt een hoop gedoe voor de burger en er hoeven minder ophaalwagens te rijden. En is ook nog eens beter voor het milieu.
Extra wagens laten rijden om alle verschillende afvalstromen op te halen kost óók geld. Zo veel geld zelfs, dat in mijn gemeente na het invoeren van diftar (en een vermindering van de hoeveelheid opgehaald afval) de kosten júist omhoog gaan. Als je mij de helft van die prijsstijging geeft, ga ik graag elke dag handmatig dat afval staan sorteren voor de hele gemeente.

De enige reden om met een pasjessysteem te werken, zou moeten zijn omdat je dan kunt dwingen dat mensen minder afval "maken". Je hebt dan immers maar een beperkt aantal keren dat je dingen weg kunt gooien. Als je het niet wilt doen door een naam aan een pas te koppelen (zoals in Arnhem maar ook bij mij in de gemeente) zou de gemeente ook op voorhand passen kunnen verkopen die maar een beperkt aantal keer werken. Raak je je pas kwijt, dan is het je eigen stomme schuld. Die passen moeten dan trouwens wel bij letterlijk elke winkel te koop zijn, want als iedereen elke keer naar de gemeentewerf moet rijden kan je net zo goed gelijk je afval meenemen.
In Arnhem kun je bellen als je je pasje kwijt bent en dan krijg je, tegen betaling, een nieuwe. Het is allemaal in werking gesteld om de mensen te proberen om minder troep te generen. Het is alleen zo jammer dat het niet goed genoeg werkt.

We hebben hier in de straat 6 containers. 3 rest afval, 1 plastic, 1 glas, 1 papier. Dat rest afval dat lukt de meeste mensen nog wel maar de rest is een groot drama. Plastic staat aan de andere kant van de straat ( nog geen 50 meter) dus je ziet dat dat niet zo'n storm loopt. Papier/Karton begrijpen mensen volgens mij niet. Wat doet men? Stel je koopt een ikea kast. Deze zit in een lekker grote doos. In plaats van die doos in stukjes te snijden met een keuken mes probeert men op de plek van de container die doos in stukken te scheuren en als dat niet lukt ( lees: altijd) dan zet men die doos er gewoon lekker naast. Of het nou zomer is of windkracht 5? dat maakt niet uit.. als het maar het huis uit is.

Glas. Volgens mij is het voor veel mensen een sport om die wijnfles van een afstandje door dat gaatje heen te mikken. En dat lukt natuurlijk nooit. Maar die stukjes glas daarna opruimen? Nee dat is niet nodig. En dan heeft de gemeente ambtenaren in dienst om het de mensen moeilijk te maken. Die gaan dus het vuil door om te kijken of er adressen op staan en dergelijke. En wat gebeurt er ? Niet dat dat helpt.. nee mensen gaan de AVG gebruiken om PIRVACY!! te roepen. Sorry maar als je zo stom bent om een doos / verpakking / vuil aan de straat te zetten met een adres van je zelf er op dan heb je simpelweg geen recht van spreken meer en had je maar op moeten letten. Wij hebben twee keer die boete gekregen helaas ( 140,-..) En nu doen we het ook dus niet meer fout. Ik ga zelfs rechtsomkeerd als ik zie dat de karton container vol zit etc. Vind ik dat op dat moment leuk? Nee tuurlijk niet maar wil ik dat door mijn toedoen de hele straat onder het karton zit? Nee. Maar goed wij zullen wel een uitzondering zijn.

Het probleem is dat de mens nogal hartleers is. Dat zie je bij diftar (of vergelijkbare vormen). Het moet vooral niet te moelijk of te duur want dan vertikken mensen het simpelweg.

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 8 augustus 2019 22:00]

Maar.... als zo'n pasje nou maar een aantal keer werkt (of welke manier dan ook om extra te betalen bij meer gebruik van de container) dan gooi ik m'n vuilniszak toch gewoon op straat joh....

Mensen stimuleren minder afval te produceren door kosten per lichting is absoluut de domste manier. Hier hebben ze het in een buurgemeente geprobeerd met als resultaat dat er plots bij ons in de straat spookzakken verschenen.

Waarom niet bij de bron aanpakken? Als ik kijk wat er aan verpakkingen in de supermarkt gebruikt worden dan is dat een veel betere plek om het aan te pakken; laten we supermarkten eerst eens verplichten om onnodige verpakkingen te verwijderen. Dat zou mij al de helft van mijn afval schelen, zonder ooit rare regelingen voor burgers in te hoeven stellen.....
Als afval netjes weggooien geld kost, dan gaan mensen het naast de container zetten, of in de bosjes/sloot gooien.

Ik maak zelf weinig afval, maar zie dat een systeem per kg, zoals bij mijn ouders, veel illegale dumping veroorzaakt. Dan liever een efficiënt, schoon systeem, waarbij ik iets meer betaal.
Dan ga je er dus wel vanuit dat mensen dat ook daadwerkelijk doen. Hoe vaak ik wel niet mensen papier/plastic in de gewone containers zie proppen omdat ze geen zin hebben 20 meter verder te lopen naar de losse papiercontainer...
Maar dat ga je dus tegenwerken door het toepassen van betalen per lichting. Dus geen PMD of papier/karton bij je grijze afval maar in de daarvoor bestemde bak.
Kijk ik (nog een keer) naar mijn eigen situatie.
Portiekflat in Den Haag, ik heb niet de luxe van een tuin waar ik een aantal Kliko's en emmers kan neerzetten om nu alvast mijn afval te gaan scheiden. Waarbij het me overigens opvalt dat in veel gevallen de kosten voor (onder andere) het ophalen van afval iedere keer omhoog gaan. Met andere woorden, de brave burger betaalt meer voor de verwerking van afval waar hijzelf meer aan scheidt/verwerkt. En ondertussen is de wetenschap het er nog niet over eens of dat scheiden bij de bron wel zo effectief is. (Sowieso zal er nog een extra controleslag gedaan moeten worden, want wie weet heeft iemand een niet afbreekbare zak in de groenbak geflikkert, of zit er glas tussen de kranten. Al dan niet bewust.

Mind you: ik ben niet perse tegen het gescheiden aanbieden van afval, maar persoonlijk denk ik dat GFT, chemisch en restafval voldoende zijn. En zelfs daar kun je de burger niet 100% in vertrouwen.
Op extra kosten van de overheid = onze belastingcenten. Kan je beter een deel door de burger zelf laten doen.
Je hebt dus echt geen benul hoeveel geld er naar afval gaat. Je betaalt er niet alleen voor, ze krijgen ook nog eens subsidie.

Met name GFT is het een grote puinhoop geworden. Daar zijn de meest wilde ideeën van geweest in het verleden. Van compost tot verbranden als groen. Alleen beide werkt niet, voor compost is het te onzuiver en verbranden als groen ging rendement van huidige ovens omlaag. Die waren en zijn er niet voor gebouwd.


Je kunt toe met enkele stromen. Glas in glasbak. Thuis houd je papier, plastic en metaal apart. En dan rest-stroom met oa gft.


Grootste klacht is overigens richting producenten die met verschillende combinaties werken. Tetra-verpakkingen zijn een crime. Pizza-dozen zit ook verschillende stoffen in verwerkt. Etc. Etc. Die worden dus niet gerecycled maar in de fik gestoken. Brand prima.


En het gros verbranden kan ook prima. Je hebt dan aparte ovens nodig die op hogere temperatuur verbranden en de gassen nabewerken op extreem hoge temperatuur. Kost meer, maar een burger betaald er ook bakken met geld voor die naar de verkeerde partijen gaat.
Het gros van het afval komt vb nog steeds van de supermarkten vandaan die er een puinhoop van maken.
Wat is teveel technologie volgens jou en wat is daar het probleem van? En wat vind je er achterlijk aan?

De elektronische / ondergrondse afvalcontainers hier in Groningen vind ik ideaal, vanuit het perspectief als bewoner dan.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 8 augustus 2019 21:17]

Ik woon ook in Groningen, maar niet in een stuk met ondergrondse containers, maar gewoon een groene een grijze kliko.

Ik vind het goed aan Groningen, dat adval wegbrengen "gratis" is. Ook naar de "afvalwegbrengstations" voor grof vuil.

Bij mijn ouders in Zuidhorn, waar per kilo betaald moet worden, zie ik veel meer illegale stort en zwerf afval, terwijl dat een "rijk" forenzen dorp is, in plaats van de stad Groningen.
Het is idd heel stom om het gedrag wat je wil belonen (afval netjes wegbrengen) te bestraffen met een belasting.

Wil je minder afval geproduceerd zien zal je bij de productie / verkoop moeten heffen. Met vrijstelling voor eenvoudig biologisch afbreekbaar / papier / hout bijv. - stimuleer je die ontwikkeling ook.
Dit is zo ongeveer de standaard oplossing bij gemeentes die diftar hebben.

Het pricipe van "omgekeerd inzamelen" gaat er vanuit dat het afval wat goed her te gebruiken is gratis dichtbij je voordeur wordt opgehaald. Het afval waar veel werk in zit of alleen maar verbrand wordt moet je moeite voor doen. Zij het niet in de container vlak bij je voordeur maar verder op in de straat of door er voor te moeten betalen.

Mensen die dus goedkoop uit willen zijn worden dus ongemerkt gestimuleerd om zoveel mogelijk gescheiden aan te bieden.

Waar het fout gaat dat restafval een melkkoe wordt. Alsmaar duurder per x openen van de ondergrondse container. Wat mensen dan doen is rest afval bij het plastic of bij het gft of bij de verzorgingsplaats langs de snelweg dumpen of in de natuur.

In het begin gaat het goed en werkt het volgens plan. Buiten de proefperiode worden de tarieven verhoogd en zoeken burgers een uitweg. Daarna wordt het gratis afval voor gemeentes ineens duurder om op te halen (vervuild) en moet de gemeente het afval uit de openbare ruimte gaan opruimen wat ook niet gratis is.

[Reactie gewijzigd door Sr_Ogel op 8 augustus 2019 21:22]

Weet niet welke gemeente jij woont, maar afval ophalen is niet gratis in de mijne.
Daarvoor moet ik 289 euro betalen via de afvalstoffenheffing.
Ja, ik zie dat soort systemen averechts werken, omdat het gescheiden afval vervuild is, en er veel meer zwerfafval en illegale dumping plaats vind.
Is er eigenlijk een stad in Nederland die het ooit succesvol heeft ingevoerd? Ik weet dat meerdere steden het geprobeerd hebben, maar overal is men ermee gestopt - meestal in de aanloop. Te duur, te onhandig, verzet van bewoners etc.

-edit Deel van de vraag wordt beneden al beantwoord zo te zien :)

[Reactie gewijzigd door Basszje op 8 augustus 2019 22:36]

Komen wij aan met een groene en een grijze container, en thats it. Groente en snoei afval gaat in de groene, de rest in de grijze, of t nou plastic, blik, eten, en wat dan ook is.

Elke vrijdag wordt de ene week de grijze geleegd, de andere week de groene. Niks meer niks minder, geen gedoe met afval sorteren, en geen gedoe met ondergrondse containers.
Of gewoon het restafval bij plastic of groen weggooien.
Ik heb ongeveer 1 zak restafval per jaar. Woon dan wel als alleenstaande man, maar ik kan echt het meeste van mijn afval sorteren, overgrote deel is plastic en papier, de rest is GFT en wat ik daarna nog overhoud rest. Dat zijn bij mij stofzuigerzakken, kleding die kapot is en niet als poetsdoek verder kan en incidenteel nog andere dingen.
Ik zit in hetzelfde schuitje maar bij mij is het wel een zak per 4-6 weken. O.a. dingen als verzorgingsproducten (pleister, wattenstaafje, tissues), huishoudelijk afval zoals keukenpapier, gele schoonmaakdoekjes, schuursponzen. Maar ook zilverfolie-zakken zoals van chips of diepvriesmaaltijden, sausjes, soepen etc. Allemaal zaken die niet bij papier of plastic kunnen. Weet je zeker dat je niet toch wat zaken daarbij gooit die daar niet bij horen?
Bij mij mogen alle etenswarenverpakkingen bij “kunststof” dus ook chipszakken en diepvriesmaaltijden. Worden ook expliciet benoemd in de handleiding.

Wij houden ook weinig “regulier” afval over, zeker sinds we een snelcomposter hebben staan, ook geen groenafval meer.
opzich wel bijzonder, want bij ons mogen chipszakken juist expliciet niet in de PMD container

https://www.circulus-berkel.nl/afvalstromen/pmd/
(2de item, rechter colom, wat mag er niet in)

vraag ik me toch af hoe jullie plastic afval verwerkt wordt, en hoe het onze... Je zou zeggen dat dit uniform is
Ik ben het even gaan opzoeken. Er is begin dit jaar gemeentelijke herindeling geweest en op de nieuwe website worden chipszakken niet meer expliciet benoemd. Ook niet dat het niet mag. Drinkkartons mogen wel, die hebben ook een aluminium coating dus lijkt me in het zelfde straatje passen.

http://www.afvalwijzerwesterkwartier.nl/milieuzak/
Nee, drinkkartons zijn makkelijk te scheiden in plastic en papier. Chipszakken niet, dus restafval.
Vertel eens wat meer over die snelcomposter aub?
Misschien wel interessant. Kan er alleen op het web niet zoveel over vinden....
Wordt gesubsidieerd door de gemeente: https://www.westerkwartie...compostvat-kopen_958.html

Werkt prima hier, met al het fruit en tuinafval wat wij produceren krijg ik hem niet vol, het wordt snel genoeg verteerd en levert mooie compost op.
Of gewoon het restafval bij plastic of groen weggooien.
En verfresten bij de kleding voor Afrika. Dat is bij het sorteren veel makkelijker uit te filteren. ;)
Afval is een industrie en industrie wordt in dezen door de burger betaald.
Of ik de zooi nou in 2 container en 3 zakken gooi, minder wordt het niet. En het stinkt.
Haha in Almere hebben we drie klikos en scheidt ik mijn afval altijd netjes. Ik zeg het alleen omdat ik bij mijn werk in Amsterdam zie dat men werkelijk alles en nogwat in containers propt. Ik heb kinderwagens zien verdwijnen in GFT containers
Ik heb tuinstoelen zien staan op de berg tuinafval ;-)
Jazeker gebeurd dit in veel gemeenten vandaar mijn vraag. Zie hieronder bijv. De kosten van de gemeente Hengelo:

2019
Ondergrondse restafvalcontainer 30 liter
€1,20
Keuzecontainer 140 liter*
€9,70
Keuzecontainer 240 liter*
€16,50
Zorgcontainer 140 liter
€7,00
Zorgcontainer 240 liter
€11,95
Groene gft-container 140 liter
€1,20
Groene gft-container 240 liter
€2,00
Verpakkingencontainer 240 liter
Gratis
Vast basistarief
€159,84

[Reactie gewijzigd door RenaldoN op 8 augustus 2019 20:42]

In onze gemeente zit er een chip in de vuilcontainers. Zodra de grijze restafvalcontainer dan opgehaald wordt, leest de vuilniswagen de chip uit die dan te herleiden is naar je adres waar de rekening naar wordt opgestuurd. Heb je er maar één vuilniszak in zitten, betaal je nog steeds hetzelfde bedrag.
Bij ons zit er ook in het geniep een chip in de kliko heb ik ontdekt, terwijl wij een niet per container betalen maar een plat tarief. Onder de rand een oranje (draai?)schijf met daaronder het RFID oid.
Als je een pasje hebt voor een ondergrondse container, dan betaal je per keer dat de klep opengaat. :).
Misschien wel. Ik weet niet precies hoe het hier gaat, maar er kan best veel in het vak. Ook zonder zak.
Het zou overigens wel aardig zijn als het pasje op meerdere containers zou passen. Dat scheelt onnodig veel verder lopen en dat met soms een zware (vuilnis)zak.
Dat verschilt per gemeente. In Alphen aan den Rijn was het pasje nog enkel om toerisme tegen te houden. Hij was in principe ook geldig in de hele gemeente. In bodegraven hebben ze wel betalen per zak. Maar uiteraard was de korting op de vaste afvalstoffenheffing veel minder dan de variabele kosten die je nu betaald. Wij gooien ongeveer een zak per week weg maar eigenlijk zou je naar 40 zakken per jaar moeten.
Bij ons ook het geval.

1 euro per keer dat je dat ding opent, kan misschien een volle 60 LT vuilniszak in.

Papier wordt 1 x per maand gratis opgehaald
PMD wordt 2 x per maand gratis opgehaald (krijg je ook gratis zakken voor)
GFT wordt 2 x per maand gratis opgehaald

Zo stimuleren ze je om te scheiden, en om eerlijk te zijn, het werkt best.. Vroeger alles in REST, nu doen we papier, PMD gescheiden en de rest voor 1 euro in de ondergrondse container. Scheelt behoorlijk wat zakken en dus euro's per jaar kan ik je vertellen.
Ik heb gewoon een sleutel van de afvalverwerker waarmee ik de ondergrondse bak open.

Wat nou pasjes nodig?
ik woon in Amsterdam Zuid, daar lijken ze de hoop maar opgegeven te hebben. :)

geen pasjes, geen gescheiden afval verplichting, al is er wel de mogelijkheid daartoe.

grofvuil op zondag aan de straatkant en wordt maandagochtend gewoon opgehaald door gemeente.
Hier In Antwerpen zet je alles aan de straat en de gemeente haalt het op. Je moet wel speciale vuilniszakken kopen die kosten 75 cent per stuk en alleen die nemen ze mee maar dan betaal je dus automatsch meer als je meer afval hebt zonder dat ze weten wie het is.
Vuilniszakken aan straat zetten? Is het nog de jaren 70 in België? Scheuren kapot, ziet er niet uit.

-1: Waar slaat dat op? Ik flame niemand. Ik verbaas me erover dat er nog vuilniszakken langs de straat worden gezet. Ik heb dat al lang niet meer gezien.

[Reactie gewijzigd door immetjes op 9 augustus 2019 00:05]

Die filterdunne mss, onze zijn van redelijk dikke plastiek...geen last met buiten zetten.
doen ze in Nijmegen ook hoor, redelijk normaal in gewone woonwijken.

containers worden meestal ingezet in wijken waar er appartementencomplexen of flats staan.
doen ze in Nijmegen ook hoor, redelijk normaal in gewone woonwijken.
Ik heb het zonder overdrijven al sinds de jaren 80 niet meer gezien. Ik dacht dat bijna overal boven- of ondergrondse containers wel de regel waren.
Dan ben je heel lang niet in grotere steden geweest. Op veel oudere locaties is er simpelweg geen alternatief. Je kunt er niet zomaar op de hoek een gat graven voor een container.
Ten tweede is er heel veel verzet. Zon bak stinkt en trekt vliegen aan.
@Iblies Dat laatste is allang niet meer zo. En veel containers zijn (vooral in de wat oudere steden) ook al ondergronds waarbij dat nooit echt een probleem kan zijn.

En ja ik kom vaak genoeg in de wat grotere steden (ik woon zelf in een provinciehoofdstad die daar net onder valt) maar dan nog zie ik ophalen met vuilniszakken nooit in woonwijken. En zelfs in stadscentra (waar ik het wel eens zie) is het een zeldzaamheid. Helaas kan ik er geen rechtstreekse link naar maken, maar als je op https://afvalmonitor.data...pen=Gemeentelijk%20niveau in het menu 'Wijze van inzameling', 'Huishoudelijk restafval', 'Wijze van inzameling huishoudelijk restafval' en vervolgens het kaart-knopje (de globe) kiest dan zul je zien dat het aantal plaatsen waar ook ophalen met vuilniszaken plaatsvindt buiten de grote steden echt volledig is uitgestorven.
Nee hoor, in Amsterdam is dit nog doodnormaal, in ieder geval in stadsdeel centrum, aan de buitenste randen staan heel veel jaren ‘90 woningbouw complexen en die hebben geen containers, die zetten allemaal 1 of 2x in de week hun zakken op straat.
Nijmegen anders ook hoor.
De grap is, in Beuningen hebben we weer 3 containers in de achtertuin en restafval containers in de straat.
Mijn vriendin heeft 2 containers in de achtertuin/voortuin, voor papier en groen. Plastic, blik en drinkverpakkingen gaan in een zak.
Hier in het buitengebied van Friesland word er alleen restafval en GFT afval opgehaald (grijze en groene container).

Papier moet je zelf wegbrengen (net zoals glas), en plastic scheiden doen ze hier niet.

Volgens mij is het gewoon de bedoeling dat je het plastic bij het restafval in doet. Ik blijf het erg slecht vinden in 2019.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 8 augustus 2019 22:18]

Sommige gemeenten scheiden zelf, daar zijn machines voor. Volgens mij mogen gemeenten zelf bepalen waar de scheiding plaatsvindt, door mensen zelf of door de gemeente, maar het moet gescheiden worden.
Nee hoor, het wordt achteraf er uitgehaald. bron
https://www.trouw.nl/nieu...d-weet-waarvoor~b161d7f0/

Op internet zijn verder verschillende bronnen te vinden over of nascheiden beter is of niet

[Reactie gewijzigd door jeanj op 9 augustus 2019 09:08]

In Friesland wordt bij veel gemeenten het kunststof, drinkpakken en metalen (pmd) in de fabriek van afvalinzamelaar en -verwerker Omrin nagescheiden.
Volgens mij is het gewoon de bedoeling dat je het plastic bij het restafval in doet. Ik blijf het erg slecht vinden in 2019.
Wees er nou maar blij mee dat je niet gedwongen wordt. Steeds meer moeten betalen en er steeds ook zelf meer voor moeten doen en verder geen vrije keuze hebben, je moet meebetalen aan het contract dat de gemeente afsluit.
Degene die verzonnen heeft dat mensen zelf maar het restafval naar een container moeten gaan brengen zullen geen tweeling hebben met bakken vol pampers.

Als het deze Arnhemmer lukt, zal ik het mijn gemeente ook eens moeilijk gaan maken.
Dat is dan zeer makkelijk ivm de dan al aanwezige jurisprudentie.

[Reactie gewijzigd door Mathijs op 9 augustus 2019 13:03]

Wij zitten dus helaas met 4 lellen van containers in de tuin/oprit.
GFT, PDM, Papier en Rest.
Uiteraard mag je Glas ook nog even naar een grote bak bij de supermarkt brengen.

Diezelfde gemeente heeft bij het appartementencomplex waar ik voorheen zat 2 grote containers in de grond.
1 voor papier en 1 voor al het andere... ja, ook glas.
De grap is eigenlijk dat ik nu met de auto mijn vuilniszakken (rest) moet wegbrengen … :D kan toch ook niet de bedoeling zijn.
Het beleid verschilt per gemeente, je rekent nu heel België af op de gemeente Antwerpen terwijl hier in Kalmthout en Kapellen weer geregistreerde kliko's langs de weg staan. Er zijn ook gemeenten in Nederland die het op die manier verlangen dus je opmerking slaat nergens op.
Onze gemeente heeft last van klagers hierin.
Er zijn al verschillende methodes getest, maar tot op heden hebben we een groene bak, en 'koop'zakken á 1€/zak
Andere zakken worden niet meegenomen door de ophaaldienst.
Plastic gaat in flinterdunne zakken, die je gratis kan afhalen, maar de winkel die de zak verkoopt geeft er maar één per rol zakken mee :|
Maar wij ( 4 personen ) doen 4,5 week met de rol van 10 vuilniszakken, maar hebben wel 5 á 6 placticzakken nodig ( voornamelijk omdat je ze maar half kan vullen door de slechte kwaliteit )
( dus speel ik regelmatig vals, en verdwaalt er plastic in de oudpapierdozen ... )

Er zouden grijze bakken komen, die 'gewogen' werden en je na X kilo ging bijbetalen -> maar geen vertrouwen op de wegingen
Of er kwam een keuze kleine, medium en grote container -> ook al niet goed
De optie iedereen hetzelfde was niet eerlijk -> de vervuiler moet betalen ( eens )

Dus nu de koopzak, werkt voor ons prima, 10 / 12€ in de maand, terwijl mijn overburen elke 2e week minimaal 10 zakken wegzetten.
( ik vermoed dat die niets scheiden, ieder zijn keuze )
In mijn deel van mijn straat staan ondergrondse containers. Nog geen 100m verderop moeten de bewoners nog wel gewoon ouderwets zakken aan de straat zetten. Zeker driekwart van het zwerfvuil komt van die zakken, opengekrast door katten of gewoon slecht gesloten. Ik kan dus niet wachten tot overal die containers staan.

Overigens werken ze hier ook nominaal met een (gratis) pasjessysteem. Maar van de vijf jaar dat ze er staan zijn de sloten al zeker drie jaar kapot, waardoor de containers door iedereen te gebruiken zijn. Wat mij betreft een plus, want hoe minder op straat beland, hoe beter. Mogelijk denkt de gemeente (Utrecht) daar ook zo over, anders zouden ze wel beter hun best doen die sloten te maken.

[Reactie gewijzigd door Lapa op 8 augustus 2019 21:42]

In veel delen van Utrecht is het ophalen van losse zakken recent stopgezet, misschien bij jou ook. Sommige mensen weten het niet en blijven de zakken aan de straat zetten :+

Verder zijn er nog steeds mensen zonder pasjes, zo nu en dan staat er allerlei troep naast de containers. Ik vind het echt een verloedering, alleen om kosten een beetje terug te brengen overal in de stad containers neerzetten waar men vervolgens dingen naast gaat zetten omdat er altijd wel een paar aso's tussen zitten.

Wel goed dat je nog steeds gratis dingen naar het stort kunt brengen, dat scheelt volgens mij wel. In Limburg in een aantal plekken kan het niet en daar wordt gewoon lukraak gedumpt. Opruimen daarvan kost ook geld, dus ik vraag me af of het het waard is. Gewoon gratis maken en uit belastingopbrengsten halen, je bent een gemeente, geen bedrijf...
De vuilniswagens zag ik vorige week nog rondrijden, dus volgens mij moeten veel mensen in deze buurt nog steeds zakken aan de straat zetten.
Ik woon in een wijk uit begin 1900 in Den Haag. Op dit moment zet ik mijn afval (ongescheiden) wekelijks in vuilniszakken langs de straat. Denk je echt dat ik - met twee inpandige trappen - met Kliko's in de weer kan of wil? Ik kom niet eens een glasbak tegen, als ik naar de supermarkt loop.

De gemeente gaat binnenkort eindelijk aan de ondergrondse containers in onze wijk. Lijkt mij een uitkomst, al zullen de meeuwen daar anders over denken ;)
Gebeurt hier ook nog gewoon.
Zakken voor restafval, GFT en PMD
Ja maar betaal jij ook per lichting ?
In Hilversum hebben ze de bakken toegankelijk gemaakt zonder pasjes.
wij betalen gewoon 1x afvalstoffen heffing op basis van het huishouden, kunnen zoveel dumpen als we willen en waar we willen
Wij ook; en wordt jaarlijks betaald. Groene en grijze container, beide worden elke 2 weken geleegd, en klaar. Geen bare chips in de container, geen gewicht controle, geen extra kosten.
In utrecht zijn de passen sinds 2017 spontaan onbruikbaar gemaakt en staan alle containers gewoon open.

Volgens de FG van de gemeente utrecht is dit niet vanwege dit vanwege Arnhem en zijn ze gewoon stuk als ze niet werken :+

[Reactie gewijzigd door xbeam op 8 augustus 2019 22:32]

Er staan meerdere containers waar je zonder pas in kunt dumpen, wellicht omdat mensen anders hun meuk naast de container zetten. Bij de meeste moet je wel gewoon je pas gebruiken, maar hangt wellicht af van de wijk.
Hier In de wijk staan sinds 2017 alle sloten open en zijn de pas lezers zijn ook afgeplakte

[Reactie gewijzigd door xbeam op 9 augustus 2019 13:10]

Hier staan de containers gewoon open voor iedereen.
Dit gaat echt niet om het wel of niet hoeven te betalen voor... Dit gaat puur om privacy en daar ben ik het helemaal mee eens. Ik wil niet gelogd, getraced, gevolgd worden. Niet in een winkelstraat, parkeerplaats en al helemaal niet bij de afval container. Betalen vind ik geen probleem.
Een groot nadeel van diftar zijn de afval dumpingen, hier gooien ze het bos vol met troep, huisraad bankstellen van alles.
Ik heb een ondergrondse container met een sleutel (geen elektronische dus).
In Eindhoven betaal je bijvoorbeeld een vast bedrag per maand, de stadspas er is dan om aan te tonen dat je Eindhovenaar bent.

Dat op diezelfde stadspas je BSN (NFC, niet encrypted), naam en pasfoto staan, is een ander verhaal :9 .
Je betaalt al voor je afval namelijk in de vorm van de afvalstuffenheffing deze wordt berekend op basis van het aantal personen dat jouw huishouden bevat.

Je statement is dus gewoon onwaar en onterecht denigrerend (maar dat zie je wel vaker bij mensen die praten over zaken waar ze niets van weten of begrijpen) <<< ook zo nutteloze opmerking die nergens voor nodig is, is niet leuk he? ... precies, niet meer doen dus ... dank je!

wat deze gemeente mogelijk wis is een extra toeslag voor mensen met meer afval.

In nederland is dat echter niet heel erg wenselijk, er is immers nauwelijks wat te kiezen,
> melk in glazen flessen in plaats van kartonnen? vraag er maar eens naar bij de albert....
> Je kind in wasbare luiers? het is nog maar de vraag of al dat wasmiddel en die kookwas wel zo goed zijn voor je wasmachine, en of je dan die 200 pakken luiers niet beter kunt kopen in plaats van dat extra maschachine door verhoogde slijtage.
> het is maar de vraag of je wel gehakt wilt kopen in papieren in plaats van plastic verpakkingen. ik denk dat dat van de voedsel en waren authoriteit niet eens mag...

kortom: afval vermindering doe je bij de producenten, in plaat van bij de huishoudens. stimuleer bioplastics in verpakkingsmateriaal, of bestraf door invoering van een accijns het gebruik van 'verkeerde' verpakkingsmaterialen.
dan betaal je die afvalstoffen dus in de winkel en kies je (op prijs gebaseerd) dus voor het milieu vriendelijkst verpakte stukje kaas of worst.
laat ik voorop stellen dat ik het met alles wat jij zeg eens ben maar het is nu eenmaal zo dat er gemeenten zijn die je ook nog extra laten betalen per lichting. de gemeente Arnhem wilt dit ook invoeren en dat moet je toch ergens kunnen zien wie er afval heeft afgeleverd. dit doe je doormiddel van persoonsgegevens of een id wat aan een pasje is gekoppeld zodat je later kan zien naar wie je de rekening moet sturen.

zie bijv. de kosten in de gemeente Hengelo:

Vast tarief per jaar: € 159,84
Keuzecontainer, 240 liter: vast bedrag extra per jaar € 24 en € 16,50 per lediging
Keuzecontainer, 140 liter: vast bedrag extra per jaar € 24 en € 9,70 per lediging
Zorgcontainer, 240 liter: € 11,95 per lediging
Zorgcontainer, 140 liter: € 7 per lediging
Groene container, 240 liter: € 2,00 per lediging
Groene container, 140 liter: € 1,20 per lediging
Ondergrondse verzamelcontainer, 30 liter: € 1,20 per klik
Verpakkingencontainer, 240 liter: gratis.

je betaald daar dus €160 euro afvalheffing maar ook nog eens een fors bedrag per lediging van de container en er zijn meer gemeentes die dit principe hanteren. ik zie dit voor de rechter brengen van deze persoon meer als ik wil dat extra geld niet betalen dus ik ga er via deze weg tegenin. nogmaals ben ik ook geen voorstander van betalen per lediging omdat zoals jij zegt er nu eenmaal geen keuze is.
als het 16 euro per ledidiging word in het buitengebied kun je wachten op afvaldumpingen met bergen van tientallen meters elke week. Mensen kinderen wat een tarieven. Hier betalen we voor een 140 container (De standaard toch?) gewoon165/jaar en thats it.
tjsa, en elk huishouden in het buitengebied heeft zo'n grijze bak met afval 2 wekelijks aan de weg staan. Dan is het nog makkelijker, kan iedereen zien wat erin zit. En wij hebben blijkbaar niets te verbergen in ons afval want iedereen kan er is ff in neuzen snachts als de helft er al staat omdat ze de volgende ochtend 8:00 geleegd worden :+
Wat een geldverspilling. Ik woon in arnhem heb zo'n container en zo'n pas. Dankzij die gast met z'n rechtzaken gaan de kosten van het afval wel weer omhoog.

Wie boeit het dat er naw gegevens aan zo n pas zitten? Ik vind het JUIST een goed iets zodat ze kunnen zien dat als iemand 100kg asbest in de plastic container heeft gedumpt ze kunnen achterhalen wie het mogelijk was..

Echt geldverspilling. Schieten we als maatschappij of bewoners hier iets mee op?

Rechtzaak, niet omdat het moet maar omdat het kan;get a life.
Deze rechtszaak is niet omdat het moet maar omdat het anders een glijdende schaal wordt. Nu gaat het alleen nog maar over het wegbrengen van afval. Volgende week gaat het misschien over iets wat wel iedereen raakt maar mag je dan nog klagen? Want waarom mag het één wel en het ander niet terwijl het beide dezelfde regel overtreedt.
Het is eerder andersom een trend de laatste jaren om de grenzen op te zoeken van wat je kan afdwingen qua privacy.

Zaken die tien jaar geleden zowel praktisch als wettelijk gezien geen enkel probleem waren, zijn nu ineens onderwerp van discussie.

Kerken die geen namen meer durven noemen bij de voorbeden, schoolfoto’s zijn ineens een probleem, woningbouwverenigingen mogen geen dossier meer opbouwen van een gestoorde huurder die jarenlang de buurt terroriseert.

Laten we het eens omdraaien. Hoe kan de gemeente – of wie dan ook – ooit bijhouden wie betaald heeft voor afvalverwerking / zijn afval mag deponeren als ze er geen administratie op na mogen houden?
Door computers is privacy een stuk belangrijker geworden, niemand gaat duizenden papieren dossiers door om mensen te vinden zonder goede reden. Met een PC is dat een klusje van milliseconden.
Ook wordt er nu sowieso al een hele boel meer bijgehouden dan vroeger, denk bijvoorbeeld aan al die camera's en dit soort pasjes systemen, die waren er vroeger allemaal niet.

De overheid en gemeentes kunnen prima systemen bedenken waarbij je wel de privacy respecteert en je doel behaald. Als je graag naar rato wilt afrekenen voor afval dan kun je dat met muntjes doen, of met een prepaid pas die je kunt kopen.
Waarom moet daar ineens je BRP registratie achter moeten hangen als dat helemaal nergens voor nodig is?

Verwerk niet meer persoonsgegevens dan absoluut nodig is, dat geldt ook voor de overheid.
Dus je stelt serieus voor dat mensen speciaal hiervoor uitgegeven muntjes moeten gaan kopen en bewaren, speciaal en alleen maar om wekelijks hun kliko of zak huisafval kwijt te kunnen?

Als de gemeente dát in zou voeren, zou er wel wat meer commentaar komen, dan van die ene persoon die roomser is dan de Autoriteit Persoonsgegevens.
Verwerk niet meer persoonsgegevens dan absoluut nodig is, dat geldt ook voor de overheid.
Uiteraard, maar het moet geen doel op zich worden. We gaan ook geen auto's verbieden om van de kentekenregistratie af te zijn of verplicht met baar geld betalen om van de bankafschriften af te zijn.
Dus je stelt serieus voor dat mensen speciaal hiervoor uitgegeven muntjes moeten gaan kopen en bewaren
Interessant: Mijn opa en oma moesten vroeger speciaal uitgegeven muntjes in de gasmeter gooien.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaspenning
Klopt
Het doel van de gaspenningen was te voorkomen dat mensen een te grote betalingsachterstand opliepen bij het gasbedrijf.
In Engeland zijn 'pre-paid' elektriciteits- en gasmeters nog steeds in gebruik op grote schaal. Wel zijn de muntjes meestal (of misschien intussen wel helemaal) vervangen door pre-paid kaarten of iets dergelijks.
Nee, ik zeg alleen muntjes als voorbeeld, misschien niet in dit geval maar het zou wel kunnen, bovendien de overheid heeft al een muntjessysteem genaamd euro. Of een prepaid pasje, we hebben toch ook een anonieme OV-chipkaart? Waarom geen anonieme containerkaart?
Omdat reizigers de rest van de samenleving niet opzadelen met een afvalscheidingsprobleem. Appels en peren vergelijken.
Laten we het eens omdraaien. Hoe kan de gemeente – of wie dan ook – ooit bijhouden wie betaald heeft voor afvalverwerking / zijn afval mag deponeren als ze er geen administratie op na mogen houden?
Je mist het hele punt van deze rechtszaak. De gemeente hoeft deze administratie helemaal niet bij te houden omdat er niet betaald wordt per leging. Ik woon in een gemeente waar dat wel gebeurd en onze gemeente heeft dan ook alle reden om wel met persoonsgebonden afvalpassen te werken. Maar gegevens registreren simpelweg omdat het kan dat is verleden tijd.
Als je wel eens met een overheid te maken hebt gehad, weet je één ding: Er wordt niets gedaan 'omdat het kan'. Je moet vaak hemel en aarde bewegen om de meest basale zaken op gang te krijgen.
Je mist het hele punt van deze rechtszaak. De gemeente hoeft deze administratie helemaal niet bij te houden omdat er niet betaald wordt per leging.
Dat is ook niet wat de gemeente aanvoert als reden. Uit het artikel:
De gemeente Arnhem motiveert het pasjessysteem bij de afvalcontainers met de intentie afvaltoerisme te bestrijden, scheiding van afval te willen bevorderen en het voornemen diftar in te voeren.
Het is eerder dat die ene burger die deze rechtszaak aanspant, alles wil laten wijken voor zijn idee van privacy. Geen probleem hoor, op termijn wordt gewoon de wet aangepast, want alle afval ongescheiden verbranden geeft zoveel problemen dat mensen dat vroeg of laat niet meer pikken.
de gemeente weet al waar jij woont en met hoeveel, op basis van die gegevens betaal je al afvalstoffenheffingen en rioolzuivering, of wil je ook graag een soort pasje om maar de wc te mogen zodat de gemeente weet hoe laat jij hebt gepoept gisteravond?
Dit soort flauwe reacties geeft precies aan hoe weinig je er van begrijpt.

Ja, ik betaal al genoeg heffingen. Ik doe moeite om afval te scheiden. Dat scheelt energie en grondstoffen, als heel de keten er wat mee doet. Als een buurman dat te veel moeite vindt: Prima, maar dan niet vreemd opkijken als je iets meer betaalt. De vervuiler betaalt. DAT is waar dit verhaal uiteindelijk over gaat.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 9 augustus 2019 11:33]

Maar als je weet dat je naw gegegeven gekoppeld zitten aan de pas, dan gooi je toch geen 100kg asbest weg? Als je echt zo'n milieudelict wil plegen dump je het spul ergens in de polder. Dan heeft zo'n naw prullenbak pasje toch geen nut?
Nu word er vanalles in die bakken gegooid. Waardoor de afvalverwerking duurder is.

Waarom naar de polder rijden als je zo'n bak in je buurt hebt staan. Kerstboom er proberen in t grotten Ikea kast etc.. kan allemaal
Jij denkt misschien alleen aan geld, maar ik vind privacy belangrijker dan een beetje extra geld. Denk meer mensen.
De afval verwerking wordt hierdoor niet duurder. Alleen als je in een perfecte wereld leeft waar alles netjes gescheiden is, dan kunnen ze verschillende verwerking methodes hanteren. Helaas leven we daar niet in en is er altijd wel spul in een container gegooid dat er niet in hoort.

dus

Nu wordt alles gewoon op 1 hoop gegooid en scheiden we voor jan lul eigenlijk.
Maar als je weet dat je naw gegegeven gekoppeld zitten aan de pas, dan gooi je toch geen 100kg asbest weg?
Neen, dan zet je het er naast.. Weet je wel hoe vaak zo'n klep open moet voor 100 kilogram afval ?
Ik niet. :)
Je hebt afval en je moet er van af. Linksom of rechtsom heeft de gemeente dat maar op te lossen.
Hmm, volgens mij ben je boos op de verkeerde.

De gemeente Arnhem implementeert een totaal debiel systeem. Om jouw voorbeeld even aan te halen: hoe gaat de gemeente dan zien wie dat asbest heeft gedeponeerd? Want daar gaan ze pas achter komen als meerdere mensen afval hebben gedumped? Krijgt dan iedereen die daar heeft ingechecked een bon thuis?

Hoe gaan ze afleiden welke pas, bij welk afval hoort? Ik ben benieuwd hoor!

Om je even te herhalen: Zo'n pas: echt geldverspilling. Schieten we als maatschappij of bewoners hier iets mee op?
We zien dat jan en piet en klaas op maandag de afvalbak hebben gebruikt. Op maandag was er na jans gebruik 100kg bij in de bak.

Laten we even bij jan langs gaan..
Leuk voorbeeld, maar dan moeten er dus al druksensors in de container zitten die gevoelig genoeg zijn. En dan schiet je nog steeds niets op met giftige stoffen of vuurwerk etc wat valt binnen een normale gewichtsmarge.

Want jij ziet niet of Jan 10kg huisvuil stort, of 10kg accuzuur.
Want jij ziet niet of Jan 10kg huisvuil stort, of 10kg accuzuur.
Jan gooit het niet in een pasjes-container. Hij gooit het in een anonieme bak naar keuze.
En jij denkt dat zon container het gewicht bijhoudt ? Als dat zo is dan zou dat kunnen, maar ik denk het niet.
Hoe achterhaal je dan wie die 100 kg asbest heeft gedumpt? Je weet toch niet welke vuilniszak door wie is geplaatst?
om criminelen te vangen moeten goede burgers altijd hun privacy inleveren, NEE BEDANKT !
ja want privacy inleveren is goed ?!
Je draait het om, je bent eigenlijk al zo geïndoctrineerd dat je niet anders meer weet, je moet het beredeneren vanuit de burger, vergeet niet, de overheid dient de burger, niet andersom. Maar het komt hier op neer; het gaat ze geen ene mallemoer aan. Punt. Einde discussie.
Ten eerste heb ik, ook al doe ik niets verkeerds, veel dingen die ik voor mijzelf wil houden.

Het blijft me altijd verbazen dat mensen komen met:
Ik heb niets te verbergen (ik wel)
Het pakken van hufters is het opofferen van mijn privacy wel waard (de mijne miet)
Zo erg is het toch niet als ze X weten? (zo erg is het toch niet als ze X niet weten?)

Gezien de overheden en hun instanties niet echt gestraft worden als het fout gaat, nemen ze beveiliging niet serieus.
Ze koppelen vervolgens graag allerlei registers aan elkaar, want dat is makkelijk.

Ik hecht veel waarde aan privacy, daarom zet ik mijn leven niet op Facebook.
Ik zie bij de kliko dat jij er een doos in propt van deze TV en ik kan achterhalen wie jij bent. Dan zou ik weleens jouw huis kunnen bezoeken omdat er waarschijnlijk meer te halen is dan die TV alleen. Gechargeerd voorbeeld inderdaad, maar het idee is duidelijk neem ik aan.
Wel een goede reden om de afvalophalers een fatsoenlijk salaris te geven. Een ontevreden vuilnisman zou je huis eens leeghalen zeg :o
de privacy wet is nogal helder, als het niet nodig is dan zal het niet opgeslagen worden.
Dus noem eens een erg geldige reden waarom wel
Omdat iedereen die zijn privacy wilt behouden iets te verbergen heeft }:O
Privacy schending, over wanneer en waar je je afval weggooit? Kom onderhand nou eens met een fatsoenlijk argument.
Nee, zo werkt het niet. Je moet een goede reden hebben om persoonsgegevens te verwerken en anders mag het niet.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 9 augustus 2019 12:40]

Klopt, mee eens. Maar ik ben van mening dat er in dit geval een zeer gegronde reden voor is. Zoals in bovenstaande comments is genoemd (en overigens ook bij mij voor de deur) staan ondergrondse containers. Die zitten regelmatig vol, nog voordat Cure langskomt om het leeg te maken. Nu is dat opzich dus geen enkel probleem, maar als dit zich systematisch of regelmatig voordoet kunnen ze (gemeente/Cure?) kijken of er wellicht mensen uit andere stadsdelen hun afval komen dumpen. Daar kan dan weer iets mee gedaan worden.
Hoe kunnen ze dat achterhalen dan?
Omdat het afval niet herleidbaar is, is dus ook niet herleidbaar welke bewoner dat heeft gedaan. Dus hoeven de passen geen NAW-gegevens op te slaan, en zou je b.v.b. enkel de wijk kunnen registreren.

Als maatschappij schieten we hiermee op omdat het de gevaarlijke massale gegevensverzameling tegengaat. Het is niet alleen Google of Facebook die als verdienmodel zo veel mogelijk binnenharken, maar ook initiatieven als deze waar compleet niet lijkt te worden nagedacht over de waarde van de gegevens die ze verzamelen. In een tijd waarin we steeds slimmere algoritmes zien en op dataopslag niet bespaard hoeft te worden, is het tijd dat we leren na te denken over hoe veel gegevens er nu echt van mensen nodig zijn.
Fout. Heel die pas had er nooit moeten komen. De gemeente Arnhem is hier degene die bergen en bergen geld verspilt. Ze hebben miljoenen van jouw en mijn belastinggeld over de balk gesmeten. Schieten we als maatschappij of bewoners daar iets mee op? Nope.

Bullshit verzinnen zoals pasjessystemen en zwerfvuilkleppen en afvalcoaches, niet omdat het moet maar omdat het kan. Get a life.
Wat een onzin.
Ik heb zelf ook zo'n pas, en ik sta 100% achter die gast.
Wij hadden vroeger afvalcontainer - glasbak wit - glasbak bont - afvalcontainer.
De glasbakken hebben ze weggehaald, (en zijn nu nergens meer in de buurt), maar de sticker dat er geen glas in de afvalcontainer mag hebben ze laten zitten.

Dus nu kunnen ze theoretisch mij een boete geven als ik glas in de afvalcontainer gooi, omdat ze me zelf de optie om te scheiden hebben ontnomen.

Belachelijk.
En de enige reden waarom asbest gedumpt wordt is omdat er exorbitante prijzen voor moeten worden betaald. In plaats van dat het in naam van de volksgezondheid gratis wordt aangenomen en verwerkt...

Want schoner is het er niet op geworden met die containers en makkelijker al helemaal niet, maar dat was het uitgangspunt ook niet...

Gelukkig zijn er nog gemeenten waar je je asbest kostenloos kan afvoeren.
Asbest brengen is voor particulieren meestal gratis tot 35m2
Wij heben kiko's met huisnummer erop, de auto die ze automatisch leeg kiepert registreert ook mijn kliko inclusief het gewicht. Ze weten wanneer in grijs of groen aanbied.

Hiervoor woonde ik in Groningen Rivierenbuurt, ging ook van zak naar ondergrondse container. De eerst weken pleurde een gast in een dikke Volvo elke dinsdagmorgen 15 zakken op de hoek. Meneer werd na een week of 3 opgewacht kwam uit Zuidhorn en hee daar was diftar ingevoerd.
De eerst weken pleurde een gast in een dikke Volvo elke dinsdagmorgen 15 zakken op de hoek. Meneer werd na een week of 3 opgewacht kwam uit Zuidhorn en hee daar was diftar ingevoerd.
Maar meer hoeft een gemeente toch ook niet te weten? Zodra 1 pas overmatig en structureel op de zelfde tijdstip afval stort, kan je zonder naam genoeg traceren. Opwachten of blokkeren van de pas. Wilt de bewoner een nieuwe dan moet je een nieuwe aanvragen en je oude inleveren. Je geeft je straat zonder huisnummer op en klaar.

Bij ons in Beverwijk staan de passen ook op naam en geregistreerd bij elke dumping. Ik vind dat maar niks.
Dus de gemeente moet maar hopen dat elke overtreder zo dom is om systematisch te werk te gaan en genoeg afval heeft om dat lang genoeg vol te houden?

Je gast toch ook niet stoppen met kentekens met de logica dat hardrijders toch wel een keer staande gehouden worden?
In mijn vorige woonplaats is het nog mogelijk om onbeperkt restafval in de ondergrondse containers te storten. In de gemeenten ten oosten hiervan is de afvalverwerker overgestapt op een pasjessysteem waarbij je betaald per keer dat je de ondergrondse container opent. Je ziet nu heel veel mensen uit het dichtstbijzijnde dorp afval storten in de ondergrondse containers in mijn vorige woonplaats (Kenteken + RDW zegt veel). Blijkbaar zijn de brandstofkosten lager dan het bedrag wat ze moeten betalen als ze in hun eigen gemeente afval wegbrengen. Hierdoor zijn de ondergrondse containers in mijn vorige woonplaats wel vaker vol, ook ligt er vaak afval naast. De afvalstoffenheffing in mijn vorige woonplaats zal waarschijnlijk omhoog gaan hierdoor.
Ja, ik vind het systeem in Groningen ook veel beter dan dat in Zuidhorn.
Ik woon zelf in Groningen en mijn ouders in Zuidhorn.

In Zuidhorn hebben ze veel meer problemen met illegaal dumpen en zwerfafval sinds de tarieven per kilo.

Ik vind het beleid in Groningen veel beter. Zelfs grof vuil naar het Afvalwegbrengstation is een aantal keer per jaar gratis.
Overdrijven is ook een vak!
lul niet, je kunt toch overal afval dumpen ?! En dan doen de drugsmakers in de zuidelijke provincies dan ook massaal. Daar gaat je "handhaving van afval" echt niet bij helpen.
Gemeentes kunnen dan ook waarschijnlijk geen ENKELE statistiek ophoesten hoeveel criminelen dit oplevert per jaar.
Dus nutteloos

[Reactie gewijzigd door Tetraquark op 8 augustus 2019 21:02]

De professionals zullen altijd kunnen dumpen. Daar gaat dit niet over. Maar wel over het dumpen van stoeptegels. Te grote stukken hout een accu, het wasrek van oma. En dan O-) als de automaat weer 2 weken kapot is hartje zomer en niemand gft kwijt kan
denk je nu werkelijk dat iemand zn eigen pasje gebruikt om illegaal te dumpen ?! zo dom zijn de domste tokkies nog niet.
Dus het werkt preventief! Dank voor je bevestiging van mijn betoog! Bij het anonieme (lees iedereen uit de buurt zonder naw) gebeurt het dus wel..

[Reactie gewijzigd door Icefellow op 8 augustus 2019 21:27]

Even begrijpend lezen.

Het werkt niet preventief, want degenen die dumpen houden zich toch al niet aan jouw spelregels. Met of zonder pas.
Heerlijk dit. Veel bedrijven, instanties etc gaan nog alitjd veel te laks om met persoonsgegevens en andere data van mensen en het wordt tijd dat de wet eens wordt toegepast. De Europese unie heeft niet voor niets strenge wetten hieromtrent, als er niet opgetreden wordt tegen overtreders heeft zo'n wet uiteraard ook geen zin en zijn we als burger vogelvrij. Er zouden meer mensen op moeten komen voor hun rechten.
Het gaat hier over afval, deze 'arnhemmer' maakt daar een rechtzaak over.

Wie betaalt dat? En wat levert dit voor positiefs op?
Je stelt de verkeerde vraag. De AVG stelt duidelijk dat je je moet afvragen of het verwerken van een persoonsgegeven nodig is. In het geval van een afvalcontainer waarbij iedereen in de buurt zijn afval op een hoop gooit waardoor het specifieke afval niet te herleiden is is dat niet het geval. De gemeente heeft geen reden om persoonsgegevens te verwerken en doet het toch en is daarmee in overtreding. Dit kun je prima oplossen door de bewoners een sleutel/anonieme pas oid te verstrekken zodat buitenstaanders niet kunnen gaan sluikstorten.
Idd heel eenvoudig je kan een pas ophalen bij de gemeente vor de container in jou buurt.
Om de pas te krijgen legitimeer je je zodat men kan controleren of je recht hebt op die pas. Je krijgt dan de pas die een nummer heeft maar men slaat jou legitimatie niet op. Hooguit kan er achter jou naam in het systeem staan dat je 1 pas hebt ontvangen, zodat je er niet 2 of meer kan krijgen.

De pas heeft dan een nummer zodat deze wel geblokkeerd kan worden, nummer moet je zelf bewaren.
Probleem opgelost.
En als jij dan je pas kwijt bent, het pasnummer bent 'vergeten' en een nieuwe wil, wat dan?
Helaas pindakaas of boete betalen. Dat betekend dat je verantwoordelijk bent, iets dat tegenwoordig steeds meer vergeten wordt.
dan is het simpel, je betaalt een boete en kan een nieuwe aanvragen, net als een identificatie bewijs (paspoort/id/rijbewijs) betaal je ook als je een nieuwe wilt en mag je eerst even een PV laten maken als hij "kwijt" is ipv vernieuwing.

echter is het nadeel dat dit vrije afvalstorting in de hand werkt en dus geen stimulans is om minder afval te produceren...
In andere gemeenten krijg je per kilogram een factuur, dus daar worden je persoonsgegevens voor exact hetzelfde wel verwerkt. Maar in Arnhem zou het niet okee zijn als een container dit logt. Een beetje krom is het ergens wel.

En beter nog, je zou je kunnen afvragen of het uiteindelijk niet een doel van de gemeente moet zijn om dit soort dingen te doen in ruil voor de gemeentelijke belasting die je betaalt, zonder dat er persoonsgegevens hoeven te worden verwerkt, want in een aantal gemeenten heb je dus geen keuze.
Nogmaals, de container opent, jij dumpt er je zooi in, de container sluit. Er wordt niet bijgehouden welke zooi je erin gooit of hoeveel, dat komt allemaal op een grote hoop. Het verwerken van een persoonsgegeven heeft in dit geval geen nut en de wet schrijft voor om het dan ook niet te doen. De gemeente overtreedt de wet en wordt daarop aangesproken, simpeler kan het niet.

Vergelijk het met te hard rijden op een tweebaansweg in de stad zonder zijwegen waar je om onverklaarbare redenen maximaal 50 mag. Stom? Zeker. Geflitst? Die boete betaal je toch echt want de borden schrijven het voor en meneer agent voert gewoon de wet uit. Exact hetzelfde. Dat de wet niet deugt is een hele andere discussie.
Je begrijpt niet wat ik bedoel: in iets andere woorden en met iets andere lading bedoel ik dat het wegen van afval bij particulieren (wat in andere gemeenten dus gebeurt) een taak zou moeten zijn die de gemeente op zich zou moeten nemen waarbij iedere burger een gemiddelde zou moeten betalen.

Het klein beetje heen en weer wegen dat er nu gebeurt en het effect dat dat financieel heeft is zo minimaal dat het geen verplichte/onvermijdbare extra verwerking van persoonsgegevens met zich mee zou mogen brengen.

M.a.w. de gemeente zou juist omdat ze daardoor extra gegevens verzamelen dit niet mogen doen. Stel dat gemeente Arnhem het probleem had opgelost door juist wél te gaan wegen en in rekening te brengen per kg, wat had je er dan van gevonden?
Dan was een persoonsgegeven noodzakelijk en mag dit gebruikt worden. Zo moeilijk zijn die regels toch niet?
Je gaat totaal langs mijn punt, maar als je niet kunt/wil discussiëren hierover prima, dan laten we het hierbij.
Ben het met je eens, echter lees ik ook op andere website dat de gemeente in kwestie per 1-1-2020 voornemens is om 80ct per weggegooide zak afval te gaan rekenen.

Als de pas enkel gebruikt word om de container te openen, prima, dan zijn er in principe geen naw-gegevens nodig op de pas. Echter, als de pas verloren of gestolen word wil je deze wel kunnen blokkeren lijkt mij...

Als er kosten per zak afval gaan komen dan zijn naw volgens mij weer wel toegestaan ivm het doorbelasten van deze kosten. Ik weet dat dit in Etten-Leur, Oudenbosch en Roosendaal ook op deze manier gaat.

Waar het hier echter mis gaat is dat het lijkt alsof “Jan en alleman” gegevens op kunnen zoeken en kunnen matchen aan gebruikte containers. Als dat het geval is dient dit gewoonweg aan banden gelegd te worden, en is het gebruik van naw-gekoppelde passen helemaal geen probleem.
Ben het met je eens, echter lees ik ook op andere website dat de gemeente in kwestie per 1-1-2020 voornemens is om 80ct per weggegooide zak afval te gaan rekenen.

Newsflash: in Nijmegen betaal je al jaren voor de restafvalzak die je gewoon haalt in de supermarkt. Hoe minder zakken je gebruikt, hoe minder je betaalt. En Arnhem gaat aan de slag met een pasjessysteem met persoonsgegevens... 8)7 . Makkelijker kunnen we het niet maken, wel moeilijker?
Maar het afvalbeleid in Nijmegen (eerst betalen per kilo, nu per zak) heeft er wel toe geleid dat de bossen bij, bijvoorbeeld, Berg en Dal volgegooid worden met afval.

Daarnaast kan ik me herinneren dat een slimme ondernemer in Duitsland de Nijmeegse zakken had nagemaakt en voor een stuk minder verkocht...

Ik ben groot voorstander van een socialistisch regime op vuilverweking; iedereen draagt een gelijke last ondanks verbruik.
Maar het afvalbeleid in Nijmegen (eerst betalen per kilo, nu per zak) heeft er wel toe geleid dat de bossen bij, bijvoorbeeld, Berg en Dal volgegooid worden met afval.

En die mensen zullen dat spontaan niet meer doen als ze met een pasje moeten inchecken? Dat is een beetje het probleem. Het pasje pakt het probleem helemaal niet aan, maar biedt een technologische oplossing die niet past. Of ik nou een sleutel, pasje, biometrische scan of betaalde zak gebruik: als ik een hufter wil zijn, kan dat alsnog.
Het pasje is er ook niet om het probleem aan te pakken want dat interesseert ze geen reet. Het pasje is er puur zodat ze meer steeds kunnen graaien en jij als burger meer gaat betalen, ze zetten liever een paar handhavers in die ze natuurlijk voor een mooi bedrag aan de gemeentes leveren, dubbel op verdienen heet dat.

Dat hele systeem is gewoon onzin, men kan veel beter achteraf scheiden. Dat is allang bewezen maar dan kunnen ze veel minder verdienen.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 8 augustus 2019 21:30]

Het probleem is ook niet het pasje, maar het betalen per hoeveelheid (daar reageerde ik ook op). Als afvalverwerking integraal onderdeel is van de lokale heffingen en gelijk is voor iedereen, dan zullen de minder socialen onder ons eerder hun troep in de container gooien dan wanneer ze daar per keer weggooien een bedrag (ook al is het 80 cent) voor moeten betalen...
Ergens blijft het dan jammer dat iedereen mag opdraaien voor het gedrag van de "minder socialen" onder ons. Die lui worden nu beloond op hun slechte gedrag.
Ik ben ook groot voorstander van het standrechtelijk executeren van dergelijke minder socialen, alleen dat schijnt weer tegen de wet te zijn :+
het moet niet te socialistisch worden, dan dumpt iedereen alles maar. Het moet gestiumleerd worden dat je minder betaalt als je minder afval hebt.

Maar in een amsterdams herenhuis heb je nou eenmaal niet echt ruimte om 4 containers neer te zetten zoals in het buitengebied (papier(blauw)/plastic(oranje)/huisvuil(grijs) gft (bruin)).

Dus dan kom je op de straat container uit, en als er geen huishoudelijke afrekening is staat de deur open om alles maar te dumpen.
Gemeenten met diftar werken erg vaak met een pasjes systeem. Zoals ik al aangaf word dit ook bij ons in de buurt gebruikt, Etten-Leur, Oudenbosch, Roosendaal.

De pas is in deze gevallen gekoppeld aan een adres, dus de pas dient altijd achter te blijven in de woning. Wellicht dat dit het verschil maakt?

Het systeem wat jij noemt hanteerde nog steeds vaste ophaaldagen coor de zakken (neem ik aan), als dat niet is geeft het ruimte voor afval-toerisme en het gebruik van andere (goedkopere) zakken.
Rofl, zie mijn overige reacties, ik woon ook in Roosendaal, en terwijl WIJ betalen voor ons afval, staat de straat wekelijks vol met illegale zakken, dus wie wordt hier beter van?
Hoe minder zakken je gebruikt, hoe minder je betaalt.
Dan gooit een berekende aso het weg zonder een zak te gebruiken. Of met een andere zak, de container klaagt niet.
misschien dat er daar dus zakken ophaal is elke week oid, de gemeente zal echt niet zo dom zijn om zakken te gaan verkopen terwijl er containers staan die vrij te openen zijn.
In ons dorp hebben wij ook een afvalpas. Het nut ontgaat mij volledig. Als je je pas vergeet en je wilt even wat weggooien, dan kun je het dus alleen maar naast de afvalbak leggen. Waarom zou je willen "beveiligen" wat mensen weggooien?
Ambtenaren en goede ideeën...

Ik woonde eerst ook in een straat met zo'n geweldig systeem: de normale mensen lijden aan de minpunten, terwijl de hufters die je wil pakken het afval gewoon ernaast dumpen... Precies wat je niet wil bereiken dus.
Doet me denken aan die stomme copyrightfilmpjes op dvd's en blurays: de illegale kopieerder heeft er geen last van, die verwijdert ze. De legale kijker is de enige die moet wachten tot de film begint.
Dit dus.

Vervelend voor de mensen die zich wel aan de regels houden, ineffectief voor de overtreder. De domste maatregelen mogelijk.
De legale kijker is de enige die moet wachten tot de film begint.
Hangt er van af hoe je kijkt. Ik heb ze nog nooit gezien.

Maar waar gooi je die dvd's en cd, cdrw cdr etc eigenlijk weg ? In de restafvalbak of is het recycleerbaar spul of moet ik een uur fietsen naar een of andere 'gemeentewerf'.
Nog los van de jewelcases;, transparant in de pmd en de tray bij het restafval..
En het papiertje in die jewelcase? Dat moet je er ook nog uithalen uiteraard ;)
Tuurlijk. :)
Die papiertjes gaan uiteraard in de papierbak.
Ze moeten je toch kunnen factureren voor het afval?
Hier betalen we voor iedere keer dat die klep open gaat in ieder geval.
Ze moeten je toch kunnen factureren voor het afval?
Ja daarom moeten producten die meer afval veroorzaken, meer worden belast. En dan al meteen bij de fabrikant of importeur, zodat er in beginsel al een reden is om zo bewust mogelijk om te gaan met afvalproductie, overbodig verpakkingsmateriaal, enz.
Hier betalen we voor iedere keer dat die klep open gaat in ieder geval.
Dat geeft mensen een financiële incentive om het afval dan maar NAAST de container te flikkeren. Wat het dus juist extra duur maakt om weer op te ruimen. Lijkt me geen slim plan.
Helemaal mee eens!
Ze waren hier anderhalf jaar geleden begonnen met het omgekeerd inzamelen van afval. Kosten waren toen 1,60 per lichting, ondertussen zitten we op 2,65.

Bij de mileustraat betaal je voor de eerste 10 kilo 2,40 dus ik spaar het gewoon op en breng het gewoon even daar naar toe.
Dumpen in kledingcontainers is overigens helaas ook geen uitzondering meer..
Het is fixed fee. Wij betalen per jaar. Je kunt prima uit GBA halen wie er woonachtig zijn en op grond daarvan een factuur sturen. Een ingewikkeld pasjessysteem maakt het alleen maar ingewikkelder en duurder.
Omdat veel aannemers moeten betalen voor afvalverwerking. Ik ken er genoeg die een ritje naar een willekeurige afvalcontainer maken om 50 euro meer marge op hun klus te hebben.
Je kan ook overdrijven... Als ik mijn kliko's aan de weg zet is het voor de gemeente ook bekend van wie de kliko's zijn...
Dan moet je je huisnummer er niet op kladderen, maar gewoon een plaatje er op plakken waaraan jij ;m hetkend.
Niet nodig ze staan in het buitengebied per huishouden dus aan het huisnummer zou je op kunnen zoeken als gemeente wie er woont. Binnen de bebouwde kom zitten er volgens mij barcode stickers op de kliko's.
Hier (Ridderkerk) zijn 't gewoon de 'domme' plastic kliko's, waar iedereen zn huisnummer op zet. (en in logische kleuren, groene voor restaval, de bruine voor groenafval... 8)7 )
Deels mee eens, maar er zitten tegenwoordig chips op de containers die uitgelezen worden tijdens het ledigen.
En die info wordt gelogd en bewaard ? Dan is het net zo fout. Pulk die chip er maar uit dan.
Helpt niet. Elke container heeft een uniek nummer anders dan je huisnummer.
Niet bij ons in de gemeente
Tegenwoordig zit er -bij m'n ouders althans- gewoon een chip in zowel de papier- als de GFT-container. Die chip is ook gekoppeld aan het adres. Dus dat werkt niet altijd.

Enige andere oplossing is zoals ze dat bij ons in het dorp doen, vuilniszakken. Je betaalt voor de vuilniszakken bij de supermarkt. Hoe meer vuilniszakken je verbruikt, hoe sneller je een nieuwe rol moet kopen.

We maken er met z'n alle echt een zooitje van deze aarde door massaal rotzooi bij Action te kopen. Mensen die bewust minder vervuilen, moeten hier wat mij betreft voor beloond worden. Hoe wil je dit anders doen dan vuilniszakken en gekoppelde containers? Veelal is het toch een economisch besluit om minder te vervuilen.
En dan gaan mensen het wel in een naburige gemeente droppen, of in de bossen, of zoals mijn opa deed; grote kuil graven en verbranden :-)
Nee, zitten barcodes op tegenwoordig.
In sommige gemeenten zit er een chip in de kliko waarmee precies het aantal keer geregistreerd wordt. Op basis hiervan ontvangt de bewoner een afrekening. Ook herleidbaar, maar wel een stuk eerlijker dan een vast tarief.
euhm, nederland is groter dan de randstad, al woon ik in het groene hart. Mijn container staat gewoon recht voor mijn huis op de oprit, zoals iedereen die buiten de bebouwde kom woont ongeveer....

Kom een keer in het niet ontwikkelde deel van NL zou ik zeggen (althans dat kreeg ik een keer te horen toen ik mijn plaatsnaam midden in het groene hart/randstad noemde) en je zult je ogen openen met hoe het leven daar is. Inclusief de anonimiteit met afval waar de container recht voor het huis staat.
Maar wordt dat ook zonder rechtmatig doel verwerkt in een geautomatiseerd systeem?
Hier wordt betaald voor elke keer dat je rolcontainer aan straat zet. Ze willen zo dus dat je gaat bezuinigen bij jezelf en minder afval creëert een met afval doet scheiden.

Dus, ja, daarom zijn de containers gechipt...
Dat is niet hetzelfde, al lijkt het dat misschien.
Het zijn de lastige mensen die ervoor zorgen dat de gewone burger zijn rechten gevrijwaard blijven. Helaas moet de man op niet te veel respect rekenen. Van mij krijgt ie dat zeker!
Het hele pasjessysteem onder het mom van de vervuiler betaald, betekent vooral dat de vervuiler het dumpt en de omgeving er smeriger door wordt.
En dat mensen met hun auto naar een container rijden..

Het is een onnodig complex systeem, dat enkel complex is om geld aan te verdienen.

Maar het privatiseren van nutsvoorzieningen zou er voor zorgen dat ze goedkoper zouden worden :')
Er is nog niks, maar dan ook niks, wat door het te privatiseren goedkoper is geworden.
Het is idd een onnodig complex systeem.
Laten ze dan maar gewoon betalen met de bankpas! Eventueel alleen draadloos. :*)
Waarom kan zoiets niet landelijk hetzelfde zijn eigenlijk? Nu is heel die handel in elke gemeente anders. Scheiden gebeurt hier zus, ophalen daar zo. Als ik op sommige plaatsen een blikje oid heb en ik wil het wegmikken dan zijn de afvalbakken die daarvoor bedoeld zijn weer afgesloten, enkel voor bewoners. Het maakt er voor de rondreizende burger erg onduidelijk op.
Held dit, ik ben sowieso tegen dit systeem. mensen worden gestraft als ze elke dag een klein zakje weggooien. Spaar ik het op tot 1 grote zak dan betaal ik minder dan wanneer ik elke dag een klein zakje weggooi. Idioot.

Ik vraag me af welke landen om ons heen het beste systeem hebben.Laten we daarvan leren(ervan uitgaande dat ze een beter systeem hebben). Ik denk dat het hele afval systeem in Nederland niet slecht is, maar wat mij betreft kan het veel beter.
Ik hoop dat de pas weer snel van de baan is. In mijn wijk gaan de containers weer over op een pas per 26 of 27 augustus. De stickers en display’s zijn al geüpdatet.

Zelfs nu het gratis is ligt er regelmatig vuilnis naast. Dit zal alleen maar meer worden als je een pas moet hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee