Arnhem stopt met pas voor afvalcontainer na kritiek op bescherming van privacy

Arnhem heeft maandag besloten dat alle ondergrondse afvalcontainers kunnen worden geopend zonder een speciaal afvalpasje. Er is kritiek op het gebruik van deze pas, omdat er persoonsgegevens aan zijn gekoppeld, waardoor kan worden bepaald wie wanneer afval stort.

Een wethouder van de gemeente Arnhem, Ine van Burgsteden, heeft aangegeven dat de gemeente op geen enkele wijze gebruikmaakt van een koppeling van de afvalpas en de stortgegevens, maar ze zegt tegen De Gelderlander dat de gemeente het desondanks niet langer gewenst vindt om de discussie over de privacyissues rondom de pas te laten voortbestaan. Daarom hoeft de afvalpas voorlopig niet meer te worden gebruikt. De wethouder zegt dat het college niet wil weten wie wanneer afval stort.

Drie jaar geleden voerde Arnhem een registratiesysteem in waarmee persoonsgegevens van alle Arnhemse huishoudens die restafval in ondergrondse afvalcontainers deponeren, door middel van adresgebonden afvalpassen worden verwerkt. Arnhemmer Michiel Jonker maakte hier bezwaar tegen. Hij startte in 2015 een rechtszaak om de koppeling van adresgegevens aan de afvalpasjes ongedaan te maken, maar kreeg van de rechter geen gelijk. In hoger beroep ving hij, op formele gronden, ook bot bij de hoogste Nederlandse bestuursrechter, de Raad van State. Vervolgens diende Jonker bij de Autoriteit Persoonsgegevens handhavingsverzoeken in.

De toezichthouder zou in september 2016 hebben aangegeven te gaan optreden tegen de afvalpas in Arnhem. In mei heeft de AP echter aangegeven af te zien van verdere handhaving, omdat Arnhem vanaf 1 januari 2018 een nieuw afvalsysteem invoert, waardoor de gemeente vanaf dan niet langer in strijd met de wet zal handelen. Eerder stelde de AP vast dat de gemeente via de afvalpas persoonsgegevens van inwoners verwerkte zonder dat dit noodzakelijk is voor de publiekrechtelijke taak van de gemeente; dit is in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Gemeenten in Nederland mogen afvalpassen inzetten, maar dan moet er wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan, zoals het geven van informatie over wat de gemeente met de afvalgegevens doet, en het goed beveiligen van de pas. Daarbij moet er een duidelijk doel voor de pas zijn, zoals de mogelijkheid om inwoners te laten betalen per hoeveelheid afval.

Nu de afvalcontainers voor iedereen te openen zijn, ook voor mensen buiten de gemeente, bestaat het risico dat er onbedoeld grote hoeveelheden afval in de ondergrondse containers worden gedumpt. Om dit risico in te dammen, is de gemeente op zoek naar alternatieven voor de pasjes waarbij de privacy niet in het geding is. Tot die tijd blijven de containers open.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

25-07-2017 • 13:10

350 Linkedin

Reacties (350)

-13500335+1138+222+30Ongemodereerd172
Wijzig sortering
bestaat het risico dat er onbedoeld grote hoeveelheden afval in de ondergrondse containers worden gedumpt
.
Dat is toch prima? Beter dan dat het ergens in de natuur gekieperd wordt.
Het probleem is dat de je bij jouw gemeente afvalstoffen heffing betaald. Als iedereen van je buurgemeentes hun afval bij jouw gemeente wegbrengen gaat jullie afvalstoffenheffing omhoog omdat er meer en vaker de container geleegd moet worden. En die personen van de buurgemeentes zijn minder geld kwijt omdat die niet meer betalen maar gratis bij jou in de straat wegbrengen.
Daarvoor hoef je geen NAW gegevens te koppelen aan pas.

Postcode gebonden pasjes is voldoende.
Dan geeft natuurlijk binnen no-time iedereen het pasje aan zijn neef/broer/vriend uit een andere gemeente en geeft vervolgens zelf aan de pas kwijt te zijn om een nieuwe te krijgen. De gemeente kan de oude pas niet blokkeren, want ze kunnen niet weten welke pas kwijt is.

In het geval van afvalpasjes vind ik het dus acceptabel deze persoonlijk te maken en dus persoonsgegevens te bewaren. Dit moet naar redelijkheid, dus in gemeenten waar afval inleveren gratis is, mogen "transacties" niet bewaard blijven. In andere gemeentes bijvoorbeeld enkel het aantal keer/aantal kg maar is de exacte tijd irrelevant en moet deze dus niet opgeslagen worden.
Afvalpas met een uniek nummer is al genoeg, kun je bijhouden hoe vaak de pas is gebruikt zonder te weten aan wie hij ooit is uitgegeven. Je zou ook een stempel/strippen/pons/kraskaart kunnen doen, of iedere inwoner tokens geven om afval te storten, of gewoon contact betalen bij het storten, of alleen afval aanbieden in speciale vuilniszakken waarbij verwerkingskosten in de prijs zitten inbegrepen. Als er een paar mensen even een paar dagen goed nadenken kunnen ze vast wel een systeem vinden, bestaand of nieuw wat acceptabel werkt zonder dat de privacy van mensen worden geschonden.
Als je de afvalpas een uniek nummer geeft dan is hij toch te traceren? Anders is verlies of diefstal van de pas ook onmogelijk. Hoe kan de burger dan aangeven welke pas er geblokkeerd moet worden? En een verloren pas hoeft niet zo gek misbruikt te worden dat het opvalt.

Gemeentes moeten niet zo moeilijk doen over afval inzameling. Als alle gemeentes een standaard bedrag rekenen dan loont het niet om je afval ergens anders te dumpen. Ja, ik snap dat dat het scheiden van afval niet bevordert maar dan moet dat maar op vrijwillige basis. Of je maakt het aantrekkelijker op een andere manier zoals meer vrij toegankelijke ondergrondse containers voor verschillende soorten afval. Nu zit ik zelf opgescheept met mijn plastic afval, papier en GFT totdat het opgehaald wordt en kan ik tegen meerprijs direct mijn overige afval kwijt. Totaal niet gebruiksvriendelijk.
stempel/strippen/pons/kraskaart, tokens, contant : werkt niet zo goed bij een onbemande ondergrondse container (tenzij jij bij elke container een juffrouw neer wil zetten).

Afvalpas met een uniek nummer: In het systeem is dat toch weer gekoppeld aan een huishouden, dus dat argument gaat niet op.

speciale vuilniszakken waarbij verwerkingskosten: sommige gemeentes in Limburg hebben hiermee geëxperimenteerd en het creëerde een zwarte markt voor namaak.

Heb je nog meer voorstellen?
Afvalpas met een uniek nummer: In het systeem is dat toch weer gekoppeld aan een huishouden, dus dat argument gaat niet op.
In mijn gemeente (en ik denk in een hoop meer) hebben we containers. De groen container is gratis, de papiercontainer is gratis, maar de grijze container betaal ik per leging. En het verschuldigde bedrag zie ik keurig ieder (half?)jaar op een persoonsgebonden rekening!
Dus een afvalpas of een afvalcontainer waar je per aanbieding betaald is precies hetzelfde.
Man man man man, heb je het artikel gelezen? Het gaat hier om het feit dat een malloot bezwaar heeft tegen het feit dat die pas persoonsgebonden is.
Man man man man, ik reageer ook niet op het artikel maar op jouw opmerking... |:(
stempel/strippen/pons/kraskaart, tokens, contant : werkt niet zo goed bij een onbemande ondergrondse container (tenzij jij bij elke container een juffrouw neer wil zetten).
Een strippenkaart werkt prima onbemand. In de metro/tram was het de normaalste zaak van de wereld. Incidenteel ga ik wel eens met de tram van Amstelveen naar Amsterdam en ik heb werkelijk nog nooit een conducteur gezien, ook niet in het strippenkaart tijdperk. Er waren gewoon palen waar je je strippenkaart liet stempelen.

Dat kun je natuurlijk prima koppelen aan een slot op de container, welke ontgrendeld wordt na het afstempelen. Automatisch sluiten als een elektrisch oog 1 minuut geen activiteit opmerkt.

Wellicht zul je een iets slimmere variant van de stempelmachine moeten maken die alleen stempelt als de kaart als geldig wordt herkend, maar dat is ook geen rocket science. Kwestie van specifieke vorm (uitsparingen) i.c.m. een watermerk/hologram o.i.d.

Vervolgens moet je dan realistisch genoeg zijn dat er ook gewoon misbruik zal ontstaan door namaak, maar dat zal in de marge zijn omdat het voor het gros van de mensen eenvoudigweg niet loont.

@SizzLorr hieronder: ik schrijf juist daarom al: Wellicht zul je een iets slimmere variant moeten maken... Plus de rest van die alinea en die eronder.
Had je misschien 2 of 3 seconden leeswerk gekost.

[Reactie gewijzigd door Tjolk op 26 juli 2017 13:42]

En hoe lang gaat het duren tot iemand het namaakt of erachter komt dat als je een normaal stukje papier erin steekt het ook werkt? Ik denk 2 misschien 3 seconden. Plus daarbovenop nog eens dat je apparatuur moet gaan ontwikkelen, ipv je kant en klare markt bewezen oplossingen pakt.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 26 juli 2017 11:41]

Genummerd pasje op adres. Verder geen koppeling met andere systemen, bij overhandiging een contractje erbij dat deze koppeling tussen pasnummer en adres alleen bestaat om zo een vervangende pas te kunnen leveren en de gegevens verder niet gebruikt worden en gedeeld worden met derden. Hoeft geen rocket science te zijn lijkt mij.
En op jou adres woont? Je hebt een adres en een woonplaats (vanzelfsprekend natuurlijk) maar geen naam... oh gelukkig hebben gemeentes de GBA...

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 25 juli 2017 21:27]

Een heel gezin. De meeste gemeentes gebruiken zo'n systeem voor een vorm van doorbelasting. Daar ging ik dan ook van uit. Als dat niet het geval is, dan zijn er ook andere oplossingen te bedenken waarbij je bijv. een koppeling maakt op pasnummer en afvalstoffen heffing pakket. Bij uitleveren pasje activeer je pasje en pasnummer binnen database, zonder koppeling naam/adres. Het wordt alleen lastig om bij verloren pasjes een vervangend pasje te leveren, zonder dat je weet welk pasje verloren is en deze kunt blokkeren. De gebruiker een documentje geven waarop bijv. pasnummer staat wat ze bij moeten houden en moeten kunnen overhandigen bij verlies/diefstal etc zou bijv. ook een optie zijn maar zal in de praktijk ook niet echt werken vrees ik. Maar dan nog, stellen dat iets onmogelojk is gaat er bij mij ook niet in. :)
Wat wil je dat ik zeg? Je schrijft iets wat niet op gaat en je wil dat ik daarop in haak? Het gaat juist om registratie van hoeveelheden afval zodat elk huishouden individueel belast kan worden. Dat is de link die jij mist in je hele verhaal. Je schijnt blijkbaar ook niet te snappen dat afval per huishouden gaat en niet per persoon (tenzij je een vrijgezel bent natuurlijk). Ik weet niet hoe het bij jullie gaat maar bij ons gaat alle afval in 1 zak. Ik en mijn vriendin hebben geen aparte zakken welke wij weg doen in aparte containers. Nou kan je wel van mij verwachten dat ik alles weer opnieuw uitleg, maar goed dat is niet mijn taak. En daarop kom je nog eens met zo'n onnozele post. Tja... en nu?

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 25 juli 2017 22:36]

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 25 juli 2017 22:36]
@SizzLorr • 25 juli 2017 23:13

Waar zie jij een edit... over ad hominem gesproken.

Volgens mij is het al besproken dat het gaat om registratie van hoeveelheden dus tja, je mag het een aanname noemen wat je wil.
Ja jongen, ga maar lekker koffie drinken en andere mensen lastigvallen.
Bij 2 posts van je:
[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 25 juli 2017 21:27]
[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 25 juli 2017 22:36]

Wil je daar een klontje suiker bij? :Y)
Zelfs zonder achteraf het bericht te editen nadat er reakties op zijn
Kijk eens naar de tijden van de reacties... sukkel!
Mjah.. Hoe je vader je je jeugd noemde, daar kan ik helaas niets aan veranderen.

Ik doe soms even over replies. Komt omdat ik begrijpend lees en vaak probeer ergens een bron bij te zoeken. Gaat helaas niet voor iedereen op. Dan kan het zijn dat mijn post tijd iets later is dan je edit tijd ja.
Ja jongen, klein kind. Hou die speeltuin praktijken lekker voor jezelf en ga koffie drinken, mijnheertje ik heb 45min nodig om 3 zinnen op te schrijven want onderzoek. Dikke doei!
Wel grappig dat je over een speeltuin begint, terwijl je zelf begint te schelden als een puber. Schelden is een beetje een zwaktebod vriend. Net als dingen aannemen voor waarheid. Een beetje onderbouwing bij zaken wordt op deze site meestal wel gewaardeerd. Just sayin.
Als iemand al uit heeft gewezen dat er 3 kwartier zit tussen de edit en het antwoord en je gaat er nog steeds op door, tja dan ben je een sukkel. Als je daarop dan aankomt zetten met onzin dat je "begrijpend leest" en dat je 3 kwartier nodig hebt om 3 zinnen op te schrijven, dan ben je dat dubbel zo hard. Als je begrijpend had gelezen dan had je allang moeten zien dat er genoeg tijd tussen zat. Sorry dat ik het moet zeggen, just sayin.
Maar ga daar vooral verder op in inderdaad, in plaats van on topic te gaan omdat je daar je punt niet kunt maken. Sommige mensen hebben mer te doen dan op een website te zitten f5'en. Zoals ik zei; ad hominem. Geen probleem vriend. Je ouders zullen trots zijn op je.

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 26 juli 2017 12:51]

Iets met pannen en potten, kijk zelf maar even. Ik heb beters te doen dan mijn tijd steken in kleine kinderen. Doei!
Wederom inhoudelijk. Ja, je F5 knop zal overuren draaien. :P
Zo een vaart loopt het niet.

Zie jij mensen elke week kilometers omrijden met vuil om dat bij je te storten?

Alleen al aan brandstof zullen ze meer kwijt zijn.
Zie jij mensen elke week kilometers omrijden met vuil om dat bij je te storten?
Toevallig heeft Brabant al jarenlang last van illegale storters in de natuur. Vaak is dit drugsafval maar ook gewoon grof huisvuil. Daarnaast zit er tegenover ons huis een flat met zo'n ondergrondse container, welke bijna dagelijks bezocht wordt door auto's met een volle kofferbak aan vuilnis.
Er zijn randgemeenten die 15 euro per kubieke meter aan afval vragen in de 'milieustraat', dan krijg je vanzelf zulke taferelen.
Dus om je vraag te beantwoorden: ja, dat gebeurt zeker.
Dan moeten gemeenten eens met elkaar praten voor beste systeem.

Grofvuil ophalen kost niets extra.
Met aanhanger maar millieu straat kost niets extra (wel legitimeren of je wel uit gemeente komt)
Ondergrondscontainer kost niets extra.

Dit gaat over particulier afval.
Zakelijk betaalde ik 80 euro per kwartaal voor 2 keer per maand ophalen rolcontainer.

15 euro m3 is belachelijk veel.
Beetje huisraad zit je al op een paar m3.
In Spijkenisse kregen we vorig jaar ook een brief dat grofvuil ophalen niet langer gratis zou zijn (kost nu 75 (!) euro per keer) omdat dat eerlijker zou zijn, de vervuiler betaalt. Prima. Alleen is dit jaar de afvalstofheffing aanslag niet gedaald maar gewoon gestegen EN je moet dus nu betalen om je grofvuil op te laten halen.

Nu hebben we 3 van die containers gehad en een pasjessysteem en er gaan geruchten dat ze volgend jaar ook per afvalzak willen laten gaan betalen. Ik kan je nu al verzekeren dat dat gewoon bovenop de bijna 400 euro (!) komt die we hier al betalen komt.

Het is gewoon ordinair gegraai en diefstal en ik snap heel goed dat er massaal afval gedumpt wordt. Dat is immers bij bijna ALLE gemeenten gebeurd die dit hebben ingevoerd dus waarom zo'n goed idee niet zelf ook invoeren als gemeente 8)7
Dit onderwerp maakt wel erg duidelijk hoeveel verschil zit per gemeente op een onderwerp als deze. Nederlandse media heb ik hier nooit overgehoord. Ook geen onderwerp die ik met een kennis/vriend bespreek.

Gek genoeg wel met een vriend/kennis in het buitenland.

Ik vraag me af welke financieele verschillen er nog meer zijn op andere vlakken.
Je hoeft maar binnen Europa op vakantie te gaanen je komt er snel genoeg achter dat echt bijna alles in Nederland absurd duur is.
Daar zijn ook andere methoden voor, zoals Johnny aangeeft.

Typisch is dat de burger de overheid maar moet vertrouwen met gevoelige data - die onnodig verzameld wordt -, waarbij er genoeg blunders bekend zijn, maar dat de overheid niet de burger vertrouwt, getuige de hoeveelheid systemen die ze invoeren.

Voordat er zulke containers waren kon je ook jouw vuil in andermans container gooien en lukraak op straat dumpen (of in de natuur) kan ook nog steeds.
Het idee is dat mensen met veel afval meer betalen.
Iemand die netjes afval scheidt maakt veel minder gebruik van die containers.

Dus ja: NAW gegevens zijn noodzakelijk.

Hiervoor werden de containers aan de weg gescand. Toen zeurde niemand, terwijl dat precies hetzelfde is.
Uhm.... ik heb vroeger nooit rolcontainer met streepjes code of verwijzingen naar mij of huis gehad.

Aangezien die van buren stonden kon je alleen door trash diving en iets met je naam erop er in te vinden NAW terug herleiden.
Misschien was het je niet opgevallen (of je woont in een gemeente met lakse regelgeving), maar vruuger had je 1 grote grijze container voor alles. Tegenwoordig heb je (in sommige gemeentes tot 4) meerdere kleinere containers voor verschillende type afval. Papier, plastic, GFT en rest. Herbruikbaar afval zoals textiel, glas, klein chemisch en elektronica moet jezelf wegbrengen en mag je onder geen enkele voorwaarden bij rest gooien.

Wat ik wil zeggen, vruuger had 1 container van 240L voor alles en wat jij misschien niet door had is dat jij betaalt voor die volle 240L, ook al gebruikte jij het niet. Nou is dat bij zo'n container niet echt een probleem want er zit een maximum aan verbonden, je kan maximaal 240L plus een beetje als de deksel ietjes openblijft erin kwijt. Dus als iedereen in de gemeente maximaal 240L plus een beetje kan aanbieden is er verder geen probleem want er is een maximum en de speling qua prijs is bijna nihil.

Nou is het gebruik van een container niet altijd mogelijk, zoals bij een flatgebouw, dus maken ze daar gebruik van ondergrondse containers. Daar begint het probleem, nou kan het dus gebeuren dat in theorie 1 persoon die hele container vol gooit en iedereen betaalt ervoor. Nou was dat vruuger niet zo'n probleem want de kosten waren toch bijna niks dus jah, waarom zou er een punt van maken.

Tegenwoordig ligt er een grote nadruk op recycling waardoor de belasting op restafval veel hoger is. Je gaat maar recyclen of we doen het voor je en dan betaal je ervoor, is de boodschap. Nou is dat mooi en perfect, maar dat werkt niet zo goed als mensen toegang hebben tot container waar ze zelf maar een fractie van hoeven te betalen.

Nou is het zo dat de mens een gemaksdier is, dat wil zeggen dat de mens gewoon te lui is om iets te doen uit eigen beweging als je gemakkelijk en zonder erbij na te denken ook iets anders kan doen. Zoals, je kan de binnenstad wel verklaren tot milieuzone, maar zolang je het niet onaantrekkelijk maakt om die zone in te rijden zullen mensen dat gewoon blijven doen. Je kan wel tegen mensen zeggen dat ze niet teveel weg moeten gooien maar zolang daar niks tegenover staat blijven mensen dat doen. Dus wat je wil is dat mensen het individueel voelen als ze teveel weggooien.

Er zijn meerdere oplossingen voor dit probleem welke soms wel en soms niet praktisch zijn. Zo heb ik begrepen dat in sommige gemeentes de container maar een x aantal keren per tijdspan open gaan (dit gekoppeld met het feit dat je maar een beperkte hoeveelheid in de klep kan doen), soms lijdt dit er toe dat mensen gewoon afval achterlaten. Sommige gemeentes werken met containers die alleen speciale zakken accepteren, als je meer nodig hebt kan je ze bijkopen tegen een forse prijs (iets van 6 euro per zak dacht ik).

Maar goed, wat je eigenlijk wil en wat het makkelijkste is voor iedereen is dat er per huishouden wordt bijgehouden hoeveel dat huis weggooit en aan de hand daarvan een rekening thuis krijgt.

Dat jij vruuger zomaar je rolcontainer weg kon zetten en daar (ongeacht of hij nou leeg of vol was) de rekening voor kreeg, dat is weer een ander verhaal.
Leuk verhaal, maar het enige waar totaalgeenhard op reageert is de opmerking van The Anarchist dat vroeger containers werden gescand "en dat men toen ook nooit klaagde". Dat was bij hem niet zo, en ik moet zeggen dat ook nooit gezien te hebben. En dat doet compleet niets af aan het feit dat het voordelig zou kunnen zijn geweest als ze dat wel deden.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 25 juli 2017 17:30]

Het gaat mij om het feit dat in zijn gemeente de containers misschien geen ID hadden, maar hij betaalde er wel even hard voor. Ook nu betaal je voor de volle inhoud van de container. Als je dat verplaatst naar waar het hier om gaat (ondergrondse containers bij flatgebouwen) dan gaat dat scannen van container verhaal niet op. Het is goed om te weten waarom de persoonsgegevens worden bijgehouden.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 25 juli 2017 17:38]

Ik zeg toch niet dat het overal zo was, maar waar ik woon wel. Daar betaalde je per container die je aan de weg zette. Trouwens met rfid chip.
Ik neem aan dat jullie van rfid afwisten.
Ja, elk jaar kreeg je netjes de afrekening met hoe veel containers van welke soort geleegd werden.
Dat heeft weinig met privacy te maken.

Degene die nu klagen hebben vast ook een AH bonuskaart. Dat is pas privacyschending (ook al kiezen ze er zelf voor.)
Als je pint bij appie weten ze ook wie je bent.
Ah bonus kaart hoef je niet te registreren.... alleen als je gaat pinnen kunnen ze je het koppelen.

Overigens er zijn AH die kaart hebben liggen bij kassa voor mensen die hun kaart zijn vergeten.
alleen als je gaat pinnen kunnen ze je het koppelen.
Kunnen, ja. Mogen, nee.

Al kan het ze weinig schelen wie er achter een profiel zit, het gaat om die profielen op zich.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 25 juli 2017 21:19]

Hier wel (limburg) inmiddels niet meer (lekker volduwen :9)
Vraag eens aan de gemeente Zaanstad hoe leuk het was in de wijken toen er in Oostzaan per kilo betaald werd. Ik zag rijen auto's uit Oostzaan het afval in onze container stauwen en ernaast ophopen. Nee een pasjes systeem OK. En als dat gekoppeld staat aan een straat of wijk prima. Maar geen persoonlijke pas. Dat werkt dump gedrag in de hand om maar zo normaal en of goedkoop mogelijk te zijn.
Toen zeurde niemand, terwijl dat precies hetzelfde is.
Je hebt het artikel niet goed gelezen.

"Er is kritiek op het gebruik van deze pas, omdat er persoonsgegevens aan zijn gekoppeld, waardoor kan worden bepaald wie wanneer afval stort."

en

"Eerder stelde de AP vast dat de gemeente via de afvalpas persoonsgegevens van inwoners verwerkte zonder dat dit noodzakelijk is voor de publiekrechtelijke taak van de gemeente; dit is in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens."
Het oorspronkelijke idee v/d pasjes bij veel gemeenten was om per kg te betalen. En daarvoor het je wel NAW gegevens nodig.

De container van mijn ouders wordt ook gescanned, en ze betalen bovenop een vast bedrag ook per kliko
Er zijn een boel manieren te bedenken om zonder NAW-gegevens iets te betalen, bijvoorbeeld met de optie om een prepaidpas aan te bieden. Privacy is een groot goed, luiheid en gebrek aan creativiteit is een erg slecht excuus om het dan maar te negeren.
ja maar wat is het probleem van het gebruik van NAW gegevens? Wat is nou écht het probleem?
En dan bedoel ik uitgebreider dan het argument 'inbreuk op privacy' want dat lijkt tegenwoordig eerder hip om te roepen dan dat het daadwerkelijk inhoudelijk wordt gebruikt.
Dat komt omdat die 'inbreuk op privacy' nog niet gedefinieerd is. Er zijn manieren om de data (hoeveel afval bied je aan, wanneer doe je dat) te misbruiken, maar op dit moment gebeurt dat nog niet echt. Waar het om gaat is dat je onnodig gegevens van mensen opslaat en dat er een mogelijkheid is om de gegevens te misbruiken.

Een voorbeeld zou kunnen zijn (elders in dit topic genoemd) iemand die nooit afval aanbiedt meteen een boete te sturen, want hij zal dus z'n afval wel dumpen. En wat ik zelf kon bedenken, als je nooit of heel weinig afval aanbiedt en bijstand ontvangt, dan zou de gemeente wel eens kunnen denken dat je samenwoont. En er komen vast nog wel meer manieren om deze gegevens te misbruiken.
dan moet ik op gaan passen, ik gooi mijn afval altijd bij mn ouders in de kliko :D
Inderdaad wilde ik net schrijven.

Cash prepay card opladen.

Ik was onze kaart kwijt toen ik belde wisten ze alles van me inclusief welke van de 2 containers dichtbij waren. Toen ik aangaf dat de ander dichterbij was gingen ze discussie aan.... toen ik vroeg naar privacy en of ze een privacy officer hadden werden ze kortaf.

Ze wilden bij ons per storting laten betalen.

Maar het rare is dat ze gewoon geld verdienen aan ons afval en dat onze gemeente volledig aandeelhouder is van vuil bedrijf.

Het is gewoon een vorm van verkapte belasting.
Ze wilden bij ons per storting laten betalen.

Maar het rare is dat ze gewoon geld verdienen aan ons afval en dat onze gemeente volledig aandeelhouder is van vuil bedrijf.

Het is gewoon een vorm van verkapte belasting.
Afvalbelasting. Op zich is daar niets mis mee. Er zijn veel gemeenten waar je voor speciale plastic zakken moet betalen en waarbij het afval dat je meebrengt naar de milieustraat gewogen wordt. Over de jaarlijkse limiet? Bijbetalen per kilo.

De discussie is niet over de hoogte en kwantificering van afvalbelasting, maar over hoe dit gedaan wordt qua privacy.
Wij betalen al reeds voor afval.

Dus per storting zou dubbelop zijn.
Wij betalen al reeds voor afval.

Dus per storting zou dubbelop zijn.
Klopt en zo werkt de rOverheid nu eenmaal. Als er extra geld nodig is en men vindt het niet aanvaardbaar om een potje groter te maken dan maakt men een nieuw potje. Zo hebben veel gemeentes de laatste 5 jaar precariobelasting ingevoerd voor de water-, gas- en elektriciteitsleidingen en de coax- en telefoonkabels in de grond. Prijzen van de netwerk- en kabeltv-bedrijven verschillen niet per gemeente (behalve bij hele grote) dus inwoners betalen er aan mee ook als hun gemeente geen precariobelasting betaald. Zo moetenstraks alle gemeentes er aan.

Een ander voorbeeld is de zorg. De afgelopen kabinetten met VVD introduceerden eerst een no-claim-regeling (€255) en vanaf 2008 een verplicht risico van €150. Dit werd verhoogd in 2009 naar € 155; 2010: € 165; 2011: € 170; 2012: € 220; 2013: € 350; 2014: € 360; 2015: € 375; 2016: € 385; 2017: € 385. In 2013, 2014 of 2015 was er protest vanuit de socialistische partijen omdat deze zo sterk gestegen was en dus toverde de VVD de wettelijke eigen bijdrages uit de hoge hoed.

Zo zijn er de afgelopen 50 jaar diverse extra belastingen bedacht die altijd bovenop de al bestaande kwamen. In de jaren 70 en 80 was er bijvoorbeeld geen bijtelling voor leaseauto's, die is zover als ik kan achterhalen, pas in 1999 ingevoerd.
Het is gewoon een vorm van verkapte belasting.
Niet een vorm van, het is belasting klaar! Je gaat maar recycle of ze doen het voor je en betaal je ervoor! Welke gemeente woon jij? Een gemeente die aandeelhouder is in een commercieelbedrijf is iets wat niet zomaar kan.

Sorry dat ik het moet zeggen, maar je verhaal riekt een beetje dus ik wil dat wel eens natrekken. Als het echt zo is dat de gemeente aandeelhouder is wil ik dat ook eens natrekken.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 25 juli 2017 17:39]

Onder andere de Gemeente Hengelo in Overijssel.

En alle leuke verhaaltjes hier over scheiden of betalen zijn onzinnig.
Het vastrecht is veel te opzichtige van het legen van een kliko.
Bijvoorbeeld vastrecht is 180 euro per jaar en je betaald per keer dat je deze
aan de weg zit 5 euro. Als je niet je afval scheid betaal je 0 tot 20 euro extra.
Of als je het wel doet 10 tot 20 euro minder.. die 180 betaal je altijd.

Met zulke prijzen is scheiden dan ook niet echt de moeite waard.
Je hebt het over TwentMilieu, een N.V. in de handen van Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Losser en Oldenzaal. TwentMilieu bestaat voornamelijk voor dienstverlening en niet voor winst, dit kun je terug zien aan het feit dat ze maar 100k (0,3% marge begroot) aan winst hebben begroot over een omzet van 33 mil. Het is zelfs gebeurd dat in 2016 de winst hoger uit is gevallen, 499k (1,5% gerealiseerd). Dit hebben ze in 2017 aangepast. Die winst is nauwelijks de moeite waard (begroot amper 14k, gerealiseerd 72k per gemeente) en het verhaal van verkapte belasting gaat niet eens op! Man man man, ook al doe je iets met de beste intensies, zijn er nog steeds verdwaalde geesten die er over weten te klagen.

https://s3-eu-west-1.amaz...lieu-Jaarverslag-2016.pdf

Daarnaast heb je het over afval in een rolcontainer, inderdaad dat is hierboven ook al aangegeven. Dit verhaal gaat over ondergrondse containers.

SizzLorr in 'nieuws: Arnhem stopt met pas voor afvalcontainer na kritiek op b...

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 25 juli 2017 19:48]

Tenzij je het hebt over de personeelsvereniging snap ik nog steeds niet waar je het vandaan haalt dat Spaarnelanden een vereniging zou moeten zijn. Het is (zoals TwentMilieu) een N.V.

https://www.kvk.nl/orders...prefproduct=&prefpayment=

Waar haal jij het vandaan dat Spaarnelanden een vereniging zou moeten zijn? Dat past absoluut niet in de rechtsvorm en wat zij doen.
Het gaat niet over de rechtsvorm.

Het gaat erom dat reguliere NV winst maakt indien het een reguliere aandeelhouder zou hebben.

Vergelijking met STICHTING en leeg factureren daarvan (en van vereniging overigens) is indicatief.

Never mind.
koekoek!

Je beseft natuurlijk wel dat jij best wel zware beschuldigingen uit. Ik zal het nogmaals vragen, heb je hier ook bewijzen van of is het allemaal maar loos want: "fuck the system".

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 26 juli 2017 00:16]

Misschien begrijp ik je verkeerd, maar bij betalen per keer dat je het pasje gebruikt zal er toch op een of andere manier een link tussen het pasje en je NAW en zelfs bankrekeningnr, ivm automatische afschrijving, moeten zijn.

Je verhaal gaat dus mijn inziens enkel op als je een vast bedrag aan afvalstoffenheffing betaalt en je 'onbeperkt' het juiste afval in die (ondergrondse) container kan/mag mikken.

Verder snap ik het hele vraagteken rondom een alternatief niet (bij een vaste heffing en 'onbeperkt' gebruik) want men heeft nog nooit van een sleutel gehoord zeker?

Die hadden we hier ook tot ze begin dit jaar met pasjes begonnen, want uiteraard betalen per gestorte zak afval.

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 25 juli 2017 15:38]

Wanneer gaan jullie de PIN-pas afschaffen... je bank kan namelijk zie waar en wanneer jij wat aankoopt !

Privacy is fijn maar soms slagen de jongens toch echt wel op hol 8)7
tja want het is ook echt een fijn idee al die zakken stinkzooi achter in je Ford Ka, hop 10km verderop zodat je jaarlijks 75 euro ( - (52 weken) x (1 euro benzine) = 23 euro op jaarbasis hebt bespaard? kun je beter aanbieden de auto van je buren te wassen a 5 per maand (ben je net zoveel tijd kwijt, en stinkt een stuk minder) en levert al bijna 3x zoveel op.
Met die berekening ga je er vanuit dat iedereen netjes z'n huisvuil dumpt wat normaal een paar euro per ophaalbeurt kost. Wat nu gaat gebeuren is dat iedereen uit buurt gemeenten 'anoniem' ander afval in die containers gaat gooien.

Als je grofvuil of puin naar een afvalbrengstation moet brengen a € 15,75 per 1/4 m3, dan wordt het snel aantrekkelijk om even 2 m3 in zo'n container te gooien 's nachts om € 125 (1 euro voor de benzine) te besparen per keer. Het moet toch al ingeladen en weggebracht worden, dus dan beter daar naartoe als naar de stort...
En dan zullen we het maar niet over gips of gasbeton hebben a € 36,75 per 1/4 m3. Die goedkope stukadoor/klusjesman die alles zwart doet moet immers ook z'n troep ergens kwijt. Het is zelfs zo dat ik regelmatig dit soort afval aan heb getroffen in/bij/op de container van het werk, diezelfde mensen wordt het nu nog makkelijker gemaakt.
En dus is het verzamelen van alle mogelijke gegevens van wie, wat, waar, hoe en hoeveel en dat bewaren voor onzinnige redenen dus een betere optie!

Dus even lekker niet, hè. Ik stel een ander systeem voor. Geef iedereen zo'n pas uit je gemeente met als enige erop een open code voor twee vuilnis-stort-plekken bij diegene in de buurt.. Rot op met je privé gegevens en whatever d'r op zetten of d'r aan hangen - dat gaan we anders regelen. Nu kun je tot een max bedrag (Wat op die kaart wordt bij gehouden. Niks over een netwerk naar iemand of iets toesturen. Onzin.) aan vuilnis weggooien en als dat bereikt is (of als je een keer in de buurt bent) ga je naar het gemeente huis (In het centrum? Iedereen gaat wel eens naar het centrum om wat spulletjes te kopen.) - of misschien zelfs pal naast de vuilnisbakken zelf - en betaal je daar met je pinpasje het bedrag dat betaald dient te worden. Verreken de prijs van die verdomde pasjes bij de eerste betaling en je bent van heel dit privacy geklooi af. Als mensen het willen hacken dan gaat dat toch wel. Of je er nou wel of niet privé gegevens op zet of aan hangt. De methode blijft het zelfde en de vereiste moeite ook. Word niet ineens 10x moeilijker omdat er meer informatie op staat. Helaas zal er altijd een vorm van een link zijn tussen jouw afval en de gemeente. Het enige verschil is in welke maat. Gaan we batshit insane en slaan we alles en niets op onder het mom van eerlijkheid en "gemakkelijkheid": hebben we dit soort berichten (en terecht). Gebruiken we het minimale is het weer een controversiële discussie over of het wel of niet te hacken valt en hoe we dat tegen gaan. En dat de terroristen nu door middel van een hack een bom in de afval containers kan gooien en de hele straat zwart zetten. Alsof ze dat nu niet kunnen. Hou op, joh.

Daarnaast is de link die te leggen is tussen jou en je afval nu eenmaal daar. Als je daar vanaf wou dan gaan de privé containers die gemeentes nog hebben ook niet werken. Daar zitten tegenwoordig chips in die gecheckt worden voor die wagen hem gaat optillen. Dan berekent ie hoeveel gewicht er in zit en slaat dat op samen met alle andere gegevens die hij trekt uit die chip. En daar hoor ik niemand over. Maar zoiets als dit zal eeuwig een probleem blijven. Wat het probleem was toen we geen chips hadden en iedereen lekker z'n vuilnis kwijt kon in de daarvoor bestemde bakken was bliss. Iemand op straat kon z'n kauwgompie gewoon kwijt in een prullenbak. Tegenwoordig zijn zelfs de gele bakken van de gemeente verwijderd. Ze maken het wel erg krap voor hunzelf. Ik snap dat je minder vuilniswagens wilt hebben maar dit is ook geen oplossing.

[Reactie gewijzigd door sxbrentxs op 25 juli 2017 15:00]

Helemaal mee eens. Ik zeg absoluut niet dat het verzamelen van allerlei gegevens de oplossing is. Ik ben er faliekant op tegen dat men allerlei profielen van me op bouwt zonder reden, deze vervolgens zeer waarschijnlijk onbeveiligd opslaat of zelfs deelt met derden.

Enige wat ik aan wilde geven, is dat met de huidige insteek er wel reden genoeg is voor mensen om in de toekomst allerlei afval overal en nergens in die containers te gooien, en niet alleen huisvuil. Het is te naïef om te denken dat men geen moeite doet om geld te besparen.

De overheid maakt het inderdaad veel te lastig voor zichzelf soms. Alleen al op het gebied van afval kan ik hier tig voorbeelden voor geven.
Bijv. piepschuim; het zit om zowat alle electronica heen, niemand wil het hebben, en in de container past het niet, want als je een 55" tv koopt is gelijk je grijze container die 1 keer in de 4 weken wordt geleegd helemaal vol. Eerst kon je het gratis naar bepaalde plekken brengen, dat wordt steeds meer en meer ingeperkt. Op een gegeven moment is het voor veel mensen kiezen of delen: een boel moeite doen om het ergens heen te brengen en er dan dik voor moeten betalen, of "Het maakt mij niet uit waar, als het maar weg is". Ik heb zo'n vermoeden dat die laatste steeds interessanter wordt met deze wijziging, er vanuit gaande dat die personen nog enigszins normen en waarden hebben en het niet maar gelijk in de natuur gooien.
Over het betalen met pinpas ipv postpaid via NAW gegevens:
tuurlijk. Want de bank vertrouw ik meer met mijn pinpas gegevens dan de overheid met mijn afval gegevens.

over het stuk piepschuim: De (ijdele) hoop van de overheid is dat consumenten in de winkel, bij aanschaf, vragen of er veel piepschuim in de doos zit, en zoja zich een toestel aanschaffen dat er minder heeft.
Phillips heeft onder andere meer en meer toestellen die in karton verpakt zitten ipv piepschuim. Het helpt dus gedeeltelijk.)

[Reactie gewijzigd door verstrooid_prof op 25 juli 2017 16:41]

Wij hebben een 'gratis' ondergronds vuil container en een supermarkt in de buurt. Ik zie een paar keer per maand wel iemand een vuilnis zak mee nemen op de fiets of achter in de auto om die daarin te gooien en vervolgens even boodschappen te doen. boodschappen doe je toch al dus de meer prijs van een volle zak mee nemen in je auto is ook nihil. de besparing durf ik niets over te zeggen.
Bij ons heb je zo'n draai systeem zodat er slechts 1 volle vuilnis zak per keer in past.
Ik heb liever dit systeem waar af en toe iemand iets weg gooit die dat eigenlijk niet moet doen, dan dat ik met een pasje of een druppel moet rond lopen iedere keer dat ik een zak wil weg gooien.
Dit gebeurd in veel meer gemeenten en ja wat jongetje beschrijft is een echt scenario wat actief plaatsvind.
Voordat in de gemeente waarin ik woon de boven/ondergrondse containers op slot zaten zag je veel volk uit de naastliggende gemeente (<1km van elkaar) bouwafval en andere vormen van groot afval in de containers bij ons gooien. Want in de buurgemeente moest je betalen voor het inleveren van bouw afval e.d.
Dus ja dit is wat mensen doen, misschien niet met huis/tuin/keuken afval, maar zeker met wel met andere zooi! Moet het afval bedrijf weer vaker lansgkomen, want wij kunnen ons gewone afval niet kwijt, dus kost het de gemeente meer geld en uiteindelijk mij als inwoner geld. Want dat wordt natuurlijk via de belastingen gecompenseerd ;)
Ik werk zelf in deze sector, en wij zien vaak gebeuren dat ondergrondse afvalcontainers 'defect' raken en dat een monteur ter plekke de meest absurde dingen aantreft. Opgerolde tapijten zijn bijvoorbeeld geen uitzondering. Vervolgens zet men de vuilnis naast de container neer, wat anderen weer zien als een uitnodiging om makkelijk vuilnis kwijt te raken.
Daarom is het ook onzin om dit per gemeente te regelen, dat zorgt alleen voor onmin. Daar hebben we toch een overheid voor? Zonder pasjes zou het hele probleem niet bestaan want dan is er geen reden om naar een andere gemeente te rijden. Als ze bij de stort lokaal willen afrekenen zal het tarief landelijk moeten worden vastgesteld. Mijn broer moest laatst voor het storten van een oude fauteuil 6 euro afrekenen, werkelijk absurd.
De overheid heeft in de laatste jaren alles naar beneden gegooid. Het potje voor de overheid is op, dan maar lekker de gemeentes zelf laten uitzoeken. Opgelost. Dachten ze.
Het probleem is dat de je bij jouw gemeente afvalstoffen heffing betaald. Als iedereen van je buurgemeentes hun afval bij jouw gemeente wegbrengen gaat jullie afvalstoffenheffing omhoog omdat er meer en vaker de container geleegd moet worden.
Vraag wel oprecht af of iedereen nu met zijn vuilnis zak naar andere gemeente gaat rijden om het daar te duimpen....
Het echte probleem is dat iedere gemeente een ander systeem en andere heffingen hanteert. Gewoon landelijk dezelfde heffing en het probleem is opgelost.
Tuurlijk joh. je hebt gelijk hoor, ik zie wekelijks mijn buren hun auto's inladen en dan even rondje doen bij een andere gemeente. Wel grappig dat ik uit een buur gemeente gisteren hier mensen met grijze zakken zag lopen.
Waarom zouden die mensen uit die buurgemeentes zoveel moeite doen om hun afval naar en andere gemeente te verplaatsen en niet in hun eigen gemeente te laten ophalen waar zij toch al zelf hun afvalstoffen heffing voor betalen?
Ik zie geen aannemelijke reden voor een gigantische stroom aan extra huisvuil.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 2 augustus 2017 14:18]

Ja of op de straat bij de containers, iets wat je ook vaak ziet.

Wat mij betreft maken ze al die containers openbaar, maar dat heeft dan weer nadelen op de gemeentelijke belastingen.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 25 juli 2017 13:17]

Ik woon in arnhem zuid, niet de allerbeste wijk, en er wordt ontzettend veel bij de container neer gezet. Ook huishoudelijke apparaten die toch echt elders ingeleverd dienen te worden. De vuilnismannen nemen het iedere week gewoon mee, want ja beter dat ze het meenemen dan dat het door onze fijne medemens in de sloot wordt gegooid oid.

Het blijft altijd een gevecht tegen de asociale medemens naar mijn mening. Kijk eens bij iedere random op of afrit bij een macdonalds in de buurt. Alles wordt zo uit de auto gegooid.
Ik vind het nogal raar om het probleem bij de mensen neer te leggen. Het is toch ook van de zotte dat je kilometers door de stad moet rijden met je diesel voordat je je afval "verantwoord kan dumpen"?

De afvalverwerking moet gewoon goed geregeld worden, en daar mogen we met zn allen best belasting voor betalen. Wat een gezeur om niks zeg. Beetje schone aarde zou ons best wat euros extra in de maand waard mogen zijn. Als dat betekent dat vuilnismannen goed verdienen en daarmee de taak hebben om alle zooi van straat op te ruimen, dan lijkt me dat een uitstekend uitgangspunt.
Je kan hier op iedere straathoek je afval kwijt, en overal zijn inzamelpunten voor elektrisch afval, in winkels, op de stortplaatsen, etc. Ik vind het ook de verantwoordelijkheid van de koper van een product, dat het afval netjes weggebracht wordt.
Maar bij niet iedereen heb je op elke hoek inzamelpunten. Naast electrisch heb ook ander grofvuil wat je niet altijd makkelijk kan vervoeren - niet iedereen heeft een auto. Dus ik ben met je eens dat de koper zeker een verantwoordelijkheid heeft om de spullen naar het juiste punt te brengen - en niet in de sloot te flikkeren zodat ze het daar mogen opvissen. Maar het het is goed om ernaar te streven dat iedereen hetzelfde gemak heeft en dus voldoende punten om het in te leveren, zonder zich zorgen te hoeven maken om privacy. En dat mag best een euro of 2 per maand extra belasting kosten.

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 25 juli 2017 14:45]

Je kan hier nergens je afval kwijt en de enige inzamelpunten voor elektrisch afval is gewoon de gemeentewerf (of van die particuliere voddenmannen). Maar dat het gewoon netjes daar gedumpt moet worden ben ik het wel met je eens hoor, alleen bij ons kost het bv 10 euro per keer om wat te dumpen bij de milieustraat ongeacht wat je er dumpt, terwijl in veel gemeentes het gewoon gratis is.
Volgens je profief woon je in Helmond, daar worden geen kosten berekent voor witgoed/elektra. Daar betaal je immers al verwijderings bijdrage voor bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. Zie https://www.helmond.nl/milieustraat voor de tarieven.

edit: ik zie net dat de verwijderingsbijdrage is afgeschaft voor "groot" goed en dat dat tegenwoordig recyclingbijdrage heet en in de prijs inbegrepen is. Maar mocht je niet in Helmond wonen, welke gemeente laat je dan wel betalen voor deze afvalstroom?

[Reactie gewijzigd door Dorank op 25 juli 2017 23:26]

oh, prijzen zijn dus al weer iets gezakt lijkt wel, laatste keer moest ik nog gewoon 10 euro afrekenen, maar dat is al weer enkele jaren geleden. Hmm.. eigenlijk wel achterlijk dat als ik het per fiets aflever maar 2.50 hoef te betalen, maar per auto 6, terwijl je in principe toch dezelfde hoeveelheid zou kunnen inleveren (fiets met aanhang bv of een kleine auto).
Ik kan je zeggen dat mensen in 'zulke wijken' toch echt anders omgaan met de voorzieningen. De storingsmeldingen van de afvalcontainers zijn opvallend hoger in dit soort delen van steden / dorpen.
(Gebaseerd op mijn ervaringen binnen de sector).

Ergens moet het dus wel écht van twee kanten komen.

Verder ben ik eens dat de prioriteit ligt bij een schone leefomgeving.
Het moet zéker van 2 kanten komen. Maar als 1 van de 2 kanten niet goed kan meekomen, dan moeten we misschien nadenken over andere of extra maatregelen of oplossingen beter zijn.
Door af te geven op mensen die kennelijk niet goed overweg kunnen met dat soort inzamelpunten lijkt me geen constructieve oplossing..

Verder vind ik het nog altijd opmerkelijk dat in de wijk waar ik woon mensen gemiddeld 20 a 30 meter moeten lopen voor hun afval, terwijl het in gemeentes zoals Bilthoven mensen lekker lui alleen de oprijlaan hoeven af te lopen.. het voelt toch voor mij meer als een vorm van geografische discriminatie.
20-30 meter is niks.
Ik moet elke week 100 meter met zo'n rolcontainer inclusief oversteken van een vrij drukke straat.
Voor mij nog wel te doen maar voorr een 80 jarige zou het al een aardig klusje worden.
Dit. Het probleem ligt niet bij de figuren die de containers correct gebruiken, maar bij diegenen die niet snappen hoe grofvuil ophalen werkt, terwijl dat in mijn gemeente gewoon gratis is. Spullen naast de container dumpen, of veel te grote spullen in de container proppen zodat 'ie klem zit, of het ouderwets gewoon compleet ergens anders neerf...gooien.

Iedere week 20 zakken weggooien is ook raar, maar dat komt tenminste nog terecht waar het hoort.
Weet je wel hoeveel potgrond ik elke 2 maanden moet vervangen? :)
maar dat moet in de gft bak tog ? :P

misschien wat kleinschaliger kweken....
Zoals JWL al zegt, die potgrond mag zelfs niet eens bij het normale huisvuil.
Huh. Waar in A-Z woon je? Zelf heb ik het in zowel Schuytgraaf, Elderveld, Rijkerswoerd, De Laar Oost en het Duifje bijna nog nooit gezien. Het komt wel voor, maar de keren dat ik het zie is het meestal Vredenburg of Malburgen (vooral West).
Malburgen. Ik woon mooi maar achter mij wonen nogal wat niet westerse allochtonen en tokkies, die zijn niet zo van het netjes opruimen.
Ik woon ook in Zuid, Stadseiland. Maar heb al wel eens zo'n afvalcoach zakken open zien maken die naast de container stonden. Neem aan op zoek naar een adres. En ik zie ze bijna elke week wel door de wijk lopen.

Alleen jammer dat ze hun leven niet veilig zijn.

http://www.gelderlander.n...wordt-beschoten~abf0008f/

Voordat de pasjes werden aangezet zaten de bakken 3x in de week vol, dat was pas vervelend. Dat gaat nu weer terugkomen

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 25 juli 2017 21:27]

Wauw dit is wel bizar. Wist niet dat dit gebeurt is.

Hoe het eerder was weet ik niet. Woon nu anderhalf jaar in arnhem. Hopelijk gaat het meevallen met het constant vol zitten van de bakken.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 25 juli 2017 22:59]

in Arnhem noord hetzelfde..en dan plakken de ambtenaren er zo'n leuk stickertje op dat het illegaal gedumpt is (duh) en dat er een boete op staat als ze je betrappen/achterhalen.. Ik vind imho het pasjessysteem prima, gewoon de regels wat beter definiëren wat betreft privacy. Betalen per zak heeft ook weer zo z'n problemen (geen idee hoe het in andere gemeenten gaat): bejaarden maken een grote zak niet vol omdat ze dit niet kunnen tillen: betalen dus per saldo meer en lijkt me dus ook niet de bedoeling.
Wat mij betreft maken ze al die containers openbaar, maar dat heeft dan weer nadelen op de gemeentelijke belastingen.
Men kan gewoon blijven verplichten een pasje te gebruiken, maar dan alleen voor het openen.
Niet gekoppeld aan persoonsgegevens. Or het pasje wel op naam stellen maar alleen de functie 'container openen' gebruiken.
Bij gratis en openbaar krijg je 'huisvuiltoeristen' die vanuit andere wijken hun zooi komen storten.
Dat is hier al met grof vuil. Je moet het wel aankondigen maar als een ander er vanalles bij zet wordt dat uiteindelijk toch ook weg gehaald. Gelukkig.
Ja of op de straat bij de containers, iets wat je ook vaak ziet.
Dat gebeurt bij ons vaak bij de plastic containers. Dumpen de zakken er vaak naast. Terwijl de container vaak nog plek zat heeft.

Probleem voor sommige mensen is alleen dat het soms even duurt voordat je de klep kan openen, omdat hij het plastic eerst samenperst nadat je de klep sluit. Is er dus iemand net voor je geweest, moet je eventjes wachten tot je de klep weer kan openen. Dit duurt dan vaak voor 1 persoon al te lang en die zet hem er naast.

Gevolg is dat de rest van de schapen een zak buiten de container zien hangen/liggen en denken 'hij zal wel vol zitten'. En ze zetten de zak er dus vrolijk bij.

Maak regelmatig mee dat ik de klep gewoon kan openen en mijn plastic kwijt kan, terwijl er tig zakken naast de container liggen.
[...]
Dat is toch prima? Beter dan dat het ergens in de natuur gekieperd wordt.
Niet als de gehele regio die thuis wel moeten betalen hun afval komen dumpen in Arnhem. Daardoor worden de afvalkosten voor de gemeente hoger en daarmee de gemeentebelastingen voor de Arnhemmers.....
En je verwacht dat een hele buurgemeente in de auto gaat stappen met stinkende vuilniszakken achterin om in Arnhem gratis afval te dumpen om zo wat kosten te besparen? De benzine kosten van zo'n ritje liggen waarschijnlijk hoger dan wat je er mee uitspaart ;)

Ik zou er niet zo bang voor zijn dat Arnhem opeens wordt overspoeld met mee lifters hoor. Bovendien zijn er genoeg gemeentes zonder pas, zoals bijvoorbeeld Rotterdam, volgens mij zijn daar ook geen problemen.

[Reactie gewijzigd door menne op 25 juli 2017 13:56]

ja dat verwacht ik inderdaad (weet het wel zeker want ik ken ze), zeker als iemand in Nijmegen woont en in Arnhem werkt. Je wilt niet weten hoe mensen een paar centen proberen te besparen.
Ik woon in gemeente waar sinds kort (2 jaar) betaald moet worden, opvallend is dat er opeens veel minder afval is, en in de gemeente (gratis) ernaast er opeens veel meer afval is.

[Reactie gewijzigd door LessRam op 25 juli 2017 13:33]

Ik woon in Nijmegen-Noord en het is maar 10 minuten rijden naar een afval container.
Maar sinds het scheiden van afval zo goed op orde is, merk ik dat ik nog maar een vuilniszak a €0,93 per 2 weken nodig heb.
ik ga toch echt niet de moeite nemen om vuilniszakken te storten in Arnhem voor die €0,93
(en dan woon ik samen met een partner en 2 kinderen die beide in de luiers zitten. 90% van de vuilniszak wordt gevuld met luiers).

Zelfs als ik in Arnhem zou werken zou ik geen stinkzak achterin zetten om die kleine beetje geld te besparen.
93 cent is dan nog een heel ander verhaal dan hier in Deventer! 3,25 per vuilniszak ja! Als dat container-ding het al doet, en als je je vuilniszak er al ingepropt krijgt.

Gratis slechts 100 kg wegbrengen naar de stort (was 1000 kg toen ik hier kwam wonen!) helpt ook lekker mee. En dan staat er nog altijd file voor de stort als ik daar langsrij, dus ook dat loopt lekker 'soepel'. Maar 100 kg, en heul lang moeten wachten? Top systeem.

Ja hoor, echt, Diftar is een groot succes hier. Moet je eens kijken in de uiterwaarden, hele inboedels! En overal liggen vuilniszakken (bij de containers, in de kleine prullenbakjes, langs de slootkant...).

En ieder jaar gaan de vaste afvalkosten voor iedereen omhoog! Want Diftar is zo'n succes, of zoiets.

Resultaat voor mij persoonlijk: ik bezuinig waar dat kan, dus ja mijn ouders nemen een vuilniszak mee naar huis als ze langskomen (115 km)...

Dus wees er maar blij mee, in Arnhem. Het kan nog veeeel erger/duurder/smeriger.
Tip als je gaat storten, neem wat mensen mee. Laat ze uitstappen voor het wegen, en weer instappen voordat je de 2e keer gaat wegen.
Werkt perefect ;-)
Dat is dus exact de fraude die gebeurd, om kosten te voorkomen. Dank voor je antwoord.
je kunt het niet 1 op 1 vergelijken. In Deventer is het hele afval waarschijnlijk uit de gemeentebelasting gehaald, waar het in Nijmegen alleen is verlaagd. Uiteindelijk zullen gemeentes elkaar niet veel ontlopen. Anders zou in dit voorbeeld Nijmegen gek zijn dat ze zo veel geld laten liggen.
Uit de gemeentebelasting? We betalen nog steeds afvalstoffenheffing hier, als je dat bedoelt. € 158,28 per jaar.

De totale gemeente belasting p.p. is in Deventer hoger dan in Nijmegen en in Arnhem.Daar komen de hogere kosten per vuilniszak/lediging dan nog bovenop.
Die cijfers zijn gewoon bekend bij Eigenhuis. Deventer en Arnhem zijn op enkele euro's na gelijk met om en nabij de 750 euro gemeentebelastingen. Nijmegen is iets goedkoper met net geen 700.

https://www.eigenhuis.nl/...nlasten-2015.pdf?sfvrsn=4

In Arnhem zijn de plannen wel minder heftig. Vast bedrag en dan iets van 1,75 (als ik het goed heb) per zak. Ze zeggen dat het met 1 zak in de week even duur blijft.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 25 juli 2017 21:44]

Ik zit hoger dan 750 euro hoor, en ik huur. 788 euro vorig jaar, dit jaar hoger (nog niet uitgerekend). Ik weet wel dat m'n familie in Nijmegen minder betaalt, en dat voor 2 personen tegenover mijn 1.
En ik woon in Beuningen, en weet dat mensen de groene vuilniszakken van Nijmegen (en blauwe uit Druten) in Beuningen gebruik(t)en en neerzetten in Nijmegen of Druten. Scheelt (scheelde) een Euro per zak.
Echt mensen doen gekke dingen voor een Euro voordeel.
(Tanken in Kleef omdat het een paar cent per liter scheelt)
Paar cent? Ik werk nu in Duitsland een stuk van de grens af, en dat scheelt al gauw 26 cent / liter (1,269 voor een liter E10). Dat loopt met meer dan 120 km elke dag al gauw op. Maar goed, ik hoef er ook niet extra voor te rijden want ik kom er toch.
met een "onzuinige" auto 1:12 scheelt je dit dus 2,60 Per dag! Dat is dus exact wat mensen ook denken over hun vuilniszakken. Die breng ik wel naar "de buren" (ik werk er dus ik hoef er niet extra voor te rijden) scheelt toch weer een eurootje of wat!

Dank je!
Exact wat ik bedoelde!

[Reactie gewijzigd door LessRam op 25 juli 2017 17:19]

Da's meer dan 40 euro per maand, daar heb ik wel een leukere toepassing voor.
Ik geef je geen ongelijk! ook de mensen niet die hun afval elders dumpen om een paar euro te besparen. Zo werkt het gewoon.
1:12 onzuinig? wow........... ik wou dat mijn auto zo zuinig reed... LOL.
Dan weet ik niet wat jouw rijstijl is in welke (oude) auto?
Mijn Citroën Xsara Picasso uit 2005 heeft een gemiddelde van 8:100, oftewel 1:12.5 en dat is dus al een behoorlijk oude auto.
Jeep Cherokee uit 1996 op LPG en dan ook nog maar een 2.5l, dus das zo'n 1:6 en een bietje bij woon-werk verkeer. en 1:7 en een bietje bij alleen snelweg.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 25 juli 2017 19:34]

Wow, ik zou graag niet met je willen ruilen ;)
tja, ik niet met jou, haha, wel wat betreft verbruik natuurlijk, maarja Xsara Picasso of Jeep Cherokee, das geen keuze voor mij, hihi..
maarja Xsara Picasso of Jeep Cherokee, das geen keuze voor mij, hihi..
Snap ik, ik ben één van de mensen die geen bal geeft om wat er op die 4 wielen hangt, als ze maar draaien. Ferrari of Subaru maakt me geen bal uit, als ik maar van A naar B kom.
Deze auto heb ik dan ook echt gekocht toentertijd 2007 omdat ik 2 schoolgaande kinderen had, die naar sportwedstrijden e.d. moesten, en ruimte voor de vakantie ed. Na ik met een kleine Opel Corsa in 2006 naar Frankrijk gereden te zijn waarbij mij dochter letterlijk flauwviel van de hitte, en ik me de pleuris schrok tijdens het rijden, ben ik bij thuiskomst letterlijk een auto gaan kopen met naast de ruimte 1 eis "Het moet een airco op wielen zijn"
Meer hoef ik niet, A naar B met Airco. En daar voldoet mijn geliefde Xsara al 10 jaar perfect aan, zonder grote kosten of onderhoud. En is deze op, dan wordt het gewoon weer een Peugeottje 105 of Subaru of Corsa of zoiets. Ieder zijn hobby en ik snap dat dat voor veel mensen in de auto zit.

(En nee, we zijn helemaal niet offtopic bezig :) )

[Reactie gewijzigd door LessRam op 26 juli 2017 19:51]

Kun je luiers niet kosteloos inleveren bij het depot?
Dat valt dan nog mee. Als alle buurgemeenten ook zo'n systeem gaan invoeren zal de hoeveelheid zwerfafval wel flink toenemen.
Dat inderdaad!!! Alle gemeenten moeten eenzelfde systeem invoeren (of met erg minimale verschillen met de buurgemeenten) en pas dan gaat het werken. Al zullen dan nog mensen gebruik maken van "de uiterwaarden" en parkeerplaatsen e.d. om hun afval kwijt te raken. Zelfs koelkasten vind je op dergelijke plekken, terwijl je die gewoon GRATIS kunt inleveren.
Waar baseer je dat op? Dat er meer/minder afval is? Is dat ergens openbaar gemaakt of is dit een onderbuikgevoel?
Op gegevens van mijn woonplaats waar er opeens "beter gescheiden" werd, en de buurgemeente opeens meer afval heeft.....
dat zal alleen zo zijn als de buurgemeentes wel een systeem hebben dat er per vuilniszak betaalt moet worden, is dat ook zo?

ik betaal een vast bedrag per jaar, en dat is ongeacht of ik 1 zak aanbiedt of 10.
Dat systeem kent mijn woonplaats al tig jaar niet meer. Was het maar zo'n feest.
Van vast bedrag, gratis zakken naar;
betaalde zakken (1 Euro per stuk, bedrukt, kopen in supermarkt) naar;
1 kliko voor alles (met code dus betalen per lediging) naar;
4 kliko's in de tuin (Papier, plastic+, GFT, RestAfval) naar:


Ondergrondse Container waar je zelf je rest afval moet brengen, met pas en rekening per jaar.
GFT, Plastic+, en Papier hebben nog wel een eigen container.
Dit alles om mensen te de-motiveren nog rest afval te hebben en dus beter te scheiden. Want nu moet je de halve wijk doorlopen om je komo zak kwijt te kunnen.
De afvalcontainers voor het studencomplex waar ik woonde waren ooit ook vrij toegankelijk, je betaalde er in je huur voor. Zag je elke avond braaf huismannetjes met een zakje huisvuil op de fiets langskomen om gratis weg te gooien.

Ik vind het pasjes systeem prima. 1x per jaar een rekening die je zelf in de hand houdt door goed te scheiden. Plastic, tetra, blik, papier en glas is immers allemaal gratis af te voeren. In ons geval hebben we wel een brief gekregen over de bewaartermijn en dat de gegevens niet gedeeld zal worden. Privacy schending voor mij acceptabel.
Ik heb ooit gedetacheerd gezeten bij Essent Milieu, die doen afvalverwerking. Daar hoorde ik dat er contracten met afvalverbranders zijn om een bepaalde hoeveelheid aan te leveren en dat er een tekort aan afval daarvoor was. Dus wordt veel van dat gescheiden afval weer bij elkaar gekieperd en alsnog verbrand... Sindsdien ben ik niet meer zo fanatiek met dat scheiden.
Ik heb ooit gehoord (zwakke bron, idd), dat het eigenlijk voordeliger is om afval ongesorteerd op te halen (en bij verwerking te sorteren) ipv aan gescheiden ophaling te doen.

Maar men kiest voor gescheiden ophaling omdat dat de mensen 'bewust' maakt over afval. (Dat is natuurlijk ook een voordeel.)

Echter is het groene gedachtengoed vandaag zodanig mainstream, dat het misschien opnieuw nuttiger is om ongescheiden op te halen (?).
Dit wordt in Groningen gedaan. Groningen heeft heel concreet een beleid om de stad in 2035 klimaat neutraal te krijgen. Afval hoort hierbij en het achteraf scheiden werkt voor een stad zoals Groningen goed.
Geloof ik weinig van: je hebt dat systeem in de USA (1 bak voor 'onbruikbaar' en 1 bak voor 'recyclebaar').
In de praktijk gooit dus iedereen alle troep in die recycle-bak (*schouderklopje voor jezelf*) en kan de vuilsortering daar weinig nuttigs meer uithalen.
Lijkt op wat ik tijdens een vakantie op een camping in Italie tegenkwam.
Je kunt scheiden in: glas; papier; plastic+metaal (bij elkaar); GFT.
En een categorie restafval werd niet geboden. Het moest in een van bovenstaande categorien. Tja, want je moet geen twijfel overlaten, want de tarieven van restafval waren behoorlijk hoog voor de camping.

[Reactie gewijzigd door Permutor op 25 juli 2017 15:10]

Een deel van het afval zoals kunststof, sappakken en blik kan uitstekend nagescheiden worden en gebeurt in grote delen van Friesland en Groningen. In de randstad wordt hier nu ook over nagedacht.
Echter papier, glas en textiel moeten wel aan de bron gescheiden worden want wanneer dit in het restafval komt kan dit niet meer hergebruikt worden.
Electronica en kca moeten ook altijd apart ingeleverd worden voor een goede verwerking.
Nog erger, het plastiek wordt (werd, is al enige jaren geleden?) gebruikt om de stookovens in Duitsland beter te laten branden. Door gemis van deze brandstof was de oven zelf te koud geworden om goed al het grijs/grof vuil te verbanden. :'( Lekkere winst maken dus ;)
Tegenwoordig staan alle ovens laag in temperatuur. "Vroeger", zagen de slakken uit de ovens eruit als stenen. Nu kun je er nog gewoon knuffelberen in herkennen.
Scheiden is ook niet bepaald de voordeligste oplossing. Je moet er namelijk verschillende collectierondes voor doen. Afvalverwerkers kunnen veel beter (machinaal) zelf scheiden. Dit moet toch nog gebeuren aangezien niet iedereen even goed afval scheidt.

Ik vind het gewoon fijn dat het niet direct uit mijn eigen portemonnee komt.
Dit gebeurt anders in Amsterdam wel. Het is hier meerdere keren per week raak met busjes/autos die volgeladen komen "storten" in de wijk. Ook grofvuil wordt hier gedumpt omdat de gemeente dat toch wel komt halen.
En je verwacht dat een hele buurgemeente in de auto gaat stappen met stinkende vuilniszakken achterin om in Arnhem gratis afval te dumpen om zo wat kosten te besparen?
Vanuit een buurgemeente misschien niet maar op wijkniveau wel degelijk. Onderweg naar de supermarkt nog even wat zakken dumpen omdat de kliko thuis vol is en maar eens per twee weken wordt geledigd.
Kijk als de kliko vol is vind ik het een ander verhaal. Ik weet niet waar en of er een gemeentelijk inzamelpunt is (kan me niet voorstellen dat die er niet is), maar als je een kliko niet meer kunt gebruiken doordat deze gewoonweg vol is heb ik liever dat je het dan in een kliko gooit waar ik voor betaal dan dat je het ergens in de natuur dumpt ofzo. Ik gooi ook wel eens een plastic bekertje van mij kvo'tje bij iemand anders in de bak omdat ik geen zin heb om hem helemaal naar huis mee te nemen en hem daar weg te gooien. Ik heb jaren gewoond in een straat waar veel scholieren langsfietsen. Hadden ze het maar bij ons in de afvalbak gegooid. Nu lag het continu in het plantsoen naast het huis en mochten wij het alsnog opruimen.
... als je een kliko niet meer kunt gebruiken doordat deze gewoonweg vol is heb ik liever dat je het dan in een kliko gooit waar ik voor betaal dan dat je het ergens in de natuur dumpt ofzo.
Uiteraard, maar maak dat die 'huisvuiltoeristen' maar duidelijk. Grof vuil idem. Zet het maar bij dat wat aangemeld is;, het komt wel weg. Behalve dan dat de ophaler in eerste instantie meeneemt wat er is aangemeld en dan dagen later de rest. waar natuurlijk weer dingen bij gezet zijn.

Ik denk dan 'neem het mee. Weghalen moet je het toch.' Ooit.
Hier stapt de buurt toch graag in de auto om het in de polder te dumpen.
Ik woon in Utrecht tegenover een aantal ondergrondse containers die vrijgesteld staan en daar komen meerder keren per week auto's voorgereden om ladingen afval (inclusief grofvuil) te dumpen bij 'onze' bakken.
Er zijn zeker mensen die het afval in de auto gooien en naar een buurtgemeente rijden.
Ehm ja, dat is exact wat er gebeurt. En natuurlijk gewoon al het andere restafval wat er niet in mag. Je houdt het niet voor mogelijk wat mensen allemaal doen om van hun afval af te komen als het ergens gratis is.
probleem blijft, dat de straat of natuur tenzij beboet, ook gratis is...

dan zie je t toch liever in een container..
Ik woon op een soort van eiland met stort containers. Bijna dagelijks staat er 's avonds wel iemand z'n bouwafval te dumpen.

Heel fijn, want de extra legingen die hierdoor noodzakelijk zijn, zijn voor kosten van de inwoners.

Vind het dus allemaal prima, als ik dan wel het recht krijg om de illegaal afval dumpers met een knuppel van het eiland af te werken of niet meer hoef bij te betalen voor extra legingen. Ze gewoon melden dat het niet mag resulteert er meestal in dat vrolijk verder lozen zonder reactie of dat je aangevallen wordt waarna ze vrolijk verder gaan. Mensen dit soort dingen doen zijn meestal niet van het kaliber ik krijg er commentaar op dus ik zal maar gaan.
Heb je melding bij de gemeente gemaakt? Indien ja, en ze hebben er niet echt iets mee gedaan, meldt het dan aan de Ombudsman (hetzij nationaal, hetzij lokaal - zie https://www.nationaleombu...-klacht-over-een-gemeente).

De gemeente mag niet zomaar zo'n melding negeren en dan vervolgens de bewoners door blijven belasten met extra kosten vanwege illegale storters.
Je kan een WOB-verzoek indienen om te zien hoeveel meer afval er opgehaald wordt zonder pasjes.
Dat gebeurd dus al wel en is ook niet een nieuw fenomeen. Dit bestaat al jaren en niet alle gemeentes liggen ver uit elkaar ;)
Dus die benzine kosten vallen ook wel mee. Bovendien hoeft het niet eens om huisafval te gaan.
simpelere oplossing; alle containers open gooien.
-hier in ijmuiden, ben ik niet anders gewend (woon hier nu ruim 6 jaar, nooit een pasje voor een container gezien)

je zit alleen (volges de nieuwtjes vooral int zuiden) met mogelijk drugs afval..
Ik woon ook in de gemeente Velsen en hier is het mooi geregeld. Zelf breng ik mijn grofvuil altijd naar het HVC punt bij Beverwijk waar ik het mag brengen) en het kost niets meer, geen weegbrug en geen slagbomen meer. De enige slagboom is om het terrein op te komen en dat was het.

Voorheen mocht je maar zoveel gratis storten en daarna betalen. Toen zag je ook veel gedumpt afval. Doordat iedereen alles gratis mag wegbrengen zie je ook dat het netter blijft. Een win win dacht ik zo. :)
Informeer eens naar de afvalreinigingskosten van jouw gemeente en de buurgemeenten...... En leg dat eens naast de andere gemeentelijke belastingen. Die xxx kilo afvalverwerking in je gemeente moet ergens van betaald worden, is het niet linksom dan rechtsom. En is het in jouw gemeente gratis, dan zijn de buren daar heel erg blij mee.

[Reactie gewijzigd door LessRam op 25 juli 2017 16:54]

Ik snap dat bij de afvalverwerkingslocaties ook nooit. In sommige steden mag je gratis (vaak met een limiet) afval komen dumpen. In andere gemeenten moet je betalen. Resultaat: als mensen moeten betalen dumpen ze het ergens in het bos... Wees blij dat mensen de moeite nemen om zelf dat hele eind te rijden om het afval naar je toe te brengen! We betalen toch al voor afvalverwerking, dus wat mij betreft mag het brengen van grof afval overal gratis worden.
Gratis afval dumpen bestaat niet. De gemeenten waar het "gratis" is, laten de bewoners indirect betalen via belasting. Waar het niet via belasting gebeurt, is het een betaling via stickers, kaarten en andere rechtstreekse vormen.

Als iedereen dus gratis afval mag komen dumpen in Arnhem, betalen de inwoners van Arnhem dus mee voor de afvalverwerking van sommige inwoners van de buurgemeenten, en winnen de inwoners van die laatsten dus de kostprijs van hun eigen afvalverwerking.

Vandaar dat deze systemen van "gratis" afvalverwerking nooit lang standhouden tenzij het op regionaal niveau wordt doorgevoerd.
Dat is toch ook wat ik zeg? Het moet overal op dezelfde manier, zonder extra kosten. Dat kost misschien een paar euro extra per huishouden per jaar, maar dan hebben de mensen die nu zooi in het bos dumpen ook geen reden meer om dat te doen. Er mag best een limiet op zitten (in Zwolle is het 250kg per dag, in andere steden is het een beperkt aantal keren per jaar), maar voor het grootste deel van de bevolking is dat voldoende. Als je echt een compleet huis aan het slopen bent mag dat best een paar euro extra kosten.
Opzich ben ik het met je eens, maar het is volgens mij vanzelfsprekend dat je zelf verantwoordelijk bent voor het afval wat je genereert. Dat wegbrengen hoort er nou eenmaal bij als het niet wordt opgehaald.

De betaaldrempel is inderdaad het probleem.
Je genereert toch geen afval? je houdt t over.
Maargoed iedereen evenveel betalen zou ik zeggen. mogenlijkheid tot gratis ophalen grofvuil indien je dit niet zelf kan afvoeren.
Natuurlijk is dat beter dan in de natuur kieperen, maar afvalverwerking kost ook geld, wat je als bewoner weer mag ophoesten.
klopt, maar daar betalen we afvalstoffenheffing voor in de gemeentelijke belastingen.
Jup, en die kunnen omhoog als men vanuit de naburig gelegen gemeenten (waar ze bijvoorbeeld wel een pasjes-systeem hanteren) het afval bij jullie komen dumpen :P
Dus druk uitoefenen om dat pasjes systeem daar af te schaffen. De extra bureaucratie daar omheen kost ook nog eens geld.
Alleen dan zijn de bewoners die de containers moeten gebruiken daar de dupe van. Ik moet ook zulke containers gebruiken en gelukkig heb ik nooit dat alle 4 vol zitten maar ik zou niet afval in huis willen bewaren tot ze weer leeg zijn. Naast de container laten is ook geen optie - boete van 80 euro.
Naast de container laten is ook geen optie - boete van 80 euro.
Tachtig euro ? Door wie, aan wie ? Wie verraadt jou en bewijst dat het jouw zooi is ?
Toen ik nog in een studentenhuis woonde heeft een medebewoner ooit het oud papier op straat gezet. Dat mocht gewoon, en zou ook netjes opgehaald worden, maar door harde wind of jongeren is de stapel omgevallen en zijn er wat dingen uitgewaaid. Ik kreeg vervolgens de boete, want er zat toevallig een envelop met mijn naam erop tussen. Waarschijnlijk was dat reclame, want de rest van mijn post legde ik nooit bij het oud papier, maar bellen haalde niets uit.

Als antwoord op je vraag: ja, ze zoeken door het afval. Als er ook maar iets tussen zit waarmee ze jou kunnen pakken, dan doen ze dat. Op die manier kun je de buren mooi op kosten jagen, want er is geen enkel verweer mogelijk.
Als antwoord op je vraag: ja, ze zoeken door het afval. Als er ook maar iets tussen zit waarmee ze jou kunnen pakken, dan doen ze dat.
Mijn oud papier gaat door de shredder en naar het 'oud papier'. Maar er is hier niet bekend dat er boetes worden uitgedeeld. Zou ook leiden tot tegenmaatregelen.

edit papier

[Reactie gewijzigd door stresstak op 25 juli 2017 15:34]

Tegenmaatregelen zoals???
"Per ongeluk" oud papier aan de straat zetten met daarin zogenaamd het adres van de lokale wethouder. Het probleem waar stresstak naar verwijst is het juridisch hoogst discutabele opsporings- en vervolgingsbeleid van lokale overheden, wat simpelweg niet voldoet aan de normen van een rechtstaat. Niet zo verbazingwekkend natuurlijk, want de overgrote meerderheid vam ambtenaren is totaal niet juridisch onderlegd.
Zorg alleen dat je niet zo dom bent om geadresseerde post in de zak te stoppen. Er zijn gemeentes waar ze zulk afval napluizen.
Zorg alleen dat je niet zo dom bent om geadresseerde post in de zak te stoppen. Er zijn gemeentes waar ze zulk afval napluizen.
Er gaat bij mij geen snipper weg zonder door de shredder te zijn geweest. En het gaat overigens bij het oud papier.
Shredder? Dat stelt niks voor, in Duitsland is er een complete industrie die geshred papier weer aan elkaar plakt omdat ze de geshredde Stasi archieven willen lezen.
/offoptic maar in zo'n geval wordt een afweging gemaakt tussen kost en resultaat. Aan een onvervangbaar archief geeft de staat al eens een centje uit. Jouw correspondentie daarentegen is waarschijnlijk niet zo belangrijk dat men geshredde snippers gaat samenpuzzelen.
Shredder? Dat stelt niks voor, in Duitsland
Ah, Duitsland.. 'Zu Hause ist alles besser.. :)

Dan hebben ze wat te doen. In aanmerking genomen dat mijn snippers los in de papiercontainer gaan. En bij gevoelige info gaat het in delen en zonder persoonsgegevens. Oude tan-codes kunnen op de barbecue of door de plee.
Zeker nooit die programma's gezien, die vuilniszakken worden opengemaakt en vaak genoeg zijn mensen dan ook zo dom om brieven met naam/adres er tussen te flikkeren.. kans is erg klein dat die vuilniszak dan niet van jou is.
Zeker nooit die programma's gezien, die vuilniszakken worden opengemaakt en vaak genoeg zijn mensen dan ook zo dom om brieven met naam/adres er tussen te flikkeren..
'Mensen', maar ik niet hoor. :)
Nee, door je opmerking doe je voorkomen alsof jij dus zo'n asso bent die zijn vuil dan maar illegaal dumpt.
Inderdaad. Alleen ze zullen wellicht iets vaker met de vuilniswagen op en neer moeten, omdat de containers eerder vol zullen zitten.
Met een sensor( via iot )meten wanneer dat ding bijna vol is. Kun je de ophaaldienst van morgen of overmorgen laten weten welke ze moeten hebben, en welke nog niet.
Ja, volgens mij kan het ook zo simpel zijn. Maar ja.... gemeenten hè.
er zouden zoveel processen verbeterd kunnen worden zonder dat het al te veel geld kost.. Die sensor die hierboven besproken is zit namelijk toch in zon containen. Althans, bij mij als ie vol zit gaat ie niet meer open, dus er moet wel een sensor zijn.

Daarnaast zou je die passen wel persoonsgebonden kunnen maken en gewoon per kilo afval kunnen laten betalen. Daarmee stimuleer je ook nog eens om minder afval te produceren en beter te scheiden..
lees t bericht is, dat willen ze dus juist niet..
Daarnaast zou je die passen wel persoonsgebonden kunnen maken en gewoon per kilo afval kunnen laten betalen. Daarmee stimuleer je ook nog eens om minder afval te produceren en beter te scheiden..
En meer zware dingen ergens langs de weg te flikkeren.
Zo werkt het ook op veel plekken, maar aan de andere kant kun je ook niet voor elke scheet die vrachtwagen laten rijden. beter is dan dus om gewoon per route te werken. Zelf vind ik die grijsbakken dan een betere oplossing dan die stinkende vuilcontainers die vaak nog defect of overvol zitten.
Nu weet ik niet hoe de gemeente Arnhem werkt. Maar genoeg gemeentes moet betalen voor grofvuil. En kost het "illegaal" dumpen de gemeente gewoon geld. En er is minder tot geen ruimte voor de bewoners. En die zetten het er naast. Dit moeten de vuilnis mannen eerst opruimen. En kost ze dus extra tijd. En dat moet de gemeente ook weer betalen.
Dat is niet prima omdat bedrijven veel industrieafval ook dumpen in die containers zodat ze er niet voor hoeven te betalen bij de gemeentelijke ophaaldienst voor bedrijven. Mijn ouders wonen in IJmuiden en voor de invoer van pasjes dumpten bedrijven hun industrie en bouwafval in de wijkcontainers met o.a verfpotten, hout en andere rotzooi met als resultaat dat binnen notime de containers vol zaten. Bedrijfjes doen dat omdat ze niet hoeven te storten bij gemeenten en dus zo gratis kunnen storten.
In Nijmegen kost een afvalzak (50 liter) 1euro per stuk. (Je moet speciale zakken kopen van de gemeente, op ophaaldagen aan de straat zetten en dan nemen ze alleen die speciale zakken mee)

In Arnhem is het dus gratis, er zijn nu al mensen die bij vrienden even hun bouw afval gaan dumpen. Voor de gemeente Arnhem is dat zeer onwenselijk.
Idd.

Arnhem is een van de meest smerige steden in Nederland m.b.t. zwerfafval.

Reden is o.a. dat de gemeente Arnhem in heel veel wijken de openbare afvalbakken (prullenbakken) heeft verwijderd uit de openbare ruimte. Willen bewoners in die wijken toch nog een afvalbak in hun buurt of parkje (ivm de toegenomen hoeveelheid zwerfvuil), dan moeten ze die zelf leegruimen.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 25 juli 2017 15:09]

Je kan er donder op zeggen dat de horeca e.d. dan die containers gaat gebruiken. Dat zie ik in mijn buurt nu toch al, door betalingsproblemen werd het glas niet meer opgehaald. Dat wordt bij anderen in de container gedaan en toen die op slot gingen ging het achter in de auto naar ...?
Nou heb ik hier in Arnhem voor de deur al jaren zo'n ondergrondse container. Dat we passen moeten gebruiken is sinds ik denk 2 jaar. Maar voor die tijd zat hij soms wel 2x in de week vol met complete hennepplantages. Dat was heel irritant.

Sinds het pas-gebruik is dat niet meer gebeurd. Sowieso gebeurd het vrijwel nooit meer dat je een volle bak aantreft, omdat de paslezers rechtstreeks zijn gekoppeld naar de transporteur die ziet hoeveel zakken erin zijn gegooid en dat als planning aanhoudt ipv op vaste tijden.

Vanaf januari willen ze dat we per opening betalen van de container. Best heel erg oneerlijk, want er passen wel 2 volle zakken per keer in. Terwijl ik 2x in de week een zak gevuld met 15% inhoud weggooi omdat het anders gaat stinken in huis.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 25 juli 2017 16:59]

Inderdaad!
Ik snap trouwens niet waarom ze in de gemeente Arnhem er zo'n probleem mee hebben. Hier in Eindhoven gebruiken wel al jaren de stadspas (die op jouw naam en adres geregistreerd staat) om de ondergrondse containers te gebruiken. Wellicht verzamelt het gebruikte systeem geen gegevens? Ze reageren iig ook op andere passen met RFID.
Oplossing is toch simpel? Kaartje wat opgewaardeerd moet worden, elke 'tik' is 1 zak afval, opwaarderen kan bij de gebruikelijke openbare gelegenheden of online met IDeal (maar dan moet je niet zeuren over privacy).

Goed van Michiel Jonkers dat hij zich er zo hard tegen verzet heeft. Hebben we er meer van nodig.
Waarom treed de Autoriteit Persoonsgegevens niet harder op? Nu doen ze er niets mee omdat volgend jaar een nieuw systeem ingevoerd word, maakt het dan nu minder erg/geen probleem dan?

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 25 juli 2017 13:38]

Oplossing is toch simpel? Kaartje wat opgewaardeerd moet worden, elke 'tik' is 1 zak afval,
Neen, niet eerlijk. Als alle tikken even duur zijn heeft mijn bejaarde buurman pech. Die gooit vrij weinig weg per keer. En ik gooi twee keer per week 10 kilo weg.
Neen, niet eerlijk. Als alle tikken even duur zijn heeft mijn bejaarde buurman pech. Die gooit vrij weinig weg per keer.
Hij kaart hier pre-paid t.o.v. post paid aan. Daar heeft dit argument geen draagvlak op.
Hier betalen we met de pasjes ook achteraf. Al is het één bananenschil of een volgeduwde zak. Blijft hetzelfde probleem.
Gelijk landelijk afschaffen die pasjes. Hoop dat dit zo snel mogelijk ook in Nieuwegein wordt afgeschaft.

Hier is het uiteindelijk de bedoeling (over een paar jaar heb ik begrepen) dat de gemeentelijke afval stof heffing komt te vervallen en dat men gaat betalen naar gewicht wat men in die containers gooit.

Wij zitten hier met een ander dilemma waarvoor ik nog zelfs onze rechtsbijstand verzekering voor wil gaan inschakelen om dit uit te laten zoeken.

We wonen hier in Nieuwegein in een gemengde wijk en dat wil het volgende zeggen:

Zowel beneden woningen (meestal invalide woningen) en daarboven op een eengezinswoning. Daarnaast staan er ook nog eens normale eengezinswoningen in de wijk. Het volgende doet zich hier voor.

Alleen de beneden woningen en de eengezinswoningen hebben zo'n pasje gekregen een jaar terug ongeveer en de normale eengezinswoningen houden hun containers. Terwijl er ook eengezinswoningen direct naast zo'n afval container staan houden de afval containers, terwijl de rest van de bewoners het in een ondergrondse container moet doen met zo'n pasje dus.

Veel mensen in de wijk denken dat dit inderdaad onder discriminatie valt en men heeft het al voor gelegd aan de wijkraad om hier eens naar te kijken. Maar ik wil hier eigenlijk al niet eens mee wachten.

Veel storingen met die containers (dat pasjes niet werken), of ze zijn vol e.d. Dan zijn er juist veel mensen die de zakken er asociaal gewoon naast zetten en niet meer mee terug naar huis nemen.
Genoemde issues hebben allen van doen met de ondergrondse containers zelf - niet met het pasjes systeem....
Veel mensen in de wijk denken dat dit inderdaad onder discriminatie valt en men heeft het al voor gelegd aan de wijkraad om hier eens naar te kijken.
Serieus? :')
Veel storingen met die containers (dat pasjes niet werken), of ze zijn vol e.d. Dan zijn er juist veel mensen die de zakken er asociaal gewoon naast zetten en niet meer mee terug naar huis nemen.
In Den Haag doen ze het zonder pasjes, zitten ook geregeld vast. Niet persé vol dus, genoeg lieden die dat ding saboteren door er meuk in te proppen wat niet past, dat kan ook gewoon vrijblijvend want niemand gaat er achter komen wie dat ding nou weer heeft laten vastlopen. Zou je met zo'n pasje wél weten.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 25 juli 2017 16:34]

We hebben zulke afval containers ook bij flats staan. Ik weet niet hoe het in de andere steden geregeld is, maar die dingen lijken me verdomd onhandig. Vaak puilen ze ook uit en ligt er stapels afval omheen. Ik snap dat gemeentes ergens extra aan moeten verdienen en dat op deze manier de vervuiler betaalt, maar volgens mij zijn er met dit systeem geen winnaars.

Gemeente moeten hele systemen bijhouden voor de vuil containers, mensen die niet willen betalen dumpen het in een weiland of in het bos, ouderen hebben moeite met het systeem, stellen met een baby betalen zich scheel omdat ze hun poepluiers niet lang in huis kunnen houden en daarom extra vaak afval moeten wegbrengen. Volgens mij is iedereen nu duurder uit voor het afval ophalen dan 20 jaar geleden(na inflatie correctie) .
Klagen over mensen uit de buur-gemeenten terwijl het echte probleem is dat je door de gemeente ook op dit onderwerp volledig uitgemolken wordt. Gemeente waar ik woon heb je hetzelfde systeem, betalen per keer dat je het pasje gebruikt, daarnaast kon je kosteloos 1000 kg per jaar afval weggooien bij de lokale afvalverwerker. Nu zijn we paar jaar verder, en het is gezakt naar 100kg per jaar, met ergens een tussenstop van 350 kg. 100kg per jaar kun je werkelijk niks mee. Nu woon ik in een eengezinswoning en ook daar betaal je voor elk geleegd grijze container. Dat er kosten aan verbonden zijn prima, maar bewoners uitmelken is toch iets anders.

Zwolle had/heeft nog steeds kosteloos storten bij de afvalverwerker en niemand uit de buurgemeenten kan erheen omdat het gekoppeld is aan je kenteken (is althans mij verteld) maar het is wel kosteloos.

Uiteindelijk wordt het een landelijk systeem en ontkom je er niet aan, ik gun het de mensen die, hoogstwaarschijnlijk, elk cent kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Diablo_GT op 25 juli 2017 14:03]

Zo gaat het toch bijna altijd, in begin lijkt het allemaal te werken en te kunnen, maar langzaam aan worden er steeds meer berperkingen en dat soort dingen opgelegd. Waarom, nou vaak omdat men (de gemeente) dan in kaart heeft kunnen brengen wat, wie hoe en waar en hoeveel geld het allemaal wel niet kost. En dat moet toch of ergens worden terug verdient of gaan beperken wat men kan doen.

Wat er vaak niet bij wordt meegenomen, vooral met grof vuil, is dat de mensen het toch kwijt moeten. Dat heb ik bv in Leiden gezien, grofvuil halen was altijd gratis als je het maar netjes neerzet op een bepaalde dag. Nu moet je zelf bellen, komen ze het halen maar kost het 30 euro per keer. Wat gebeurde er dus ? Precies, ineens lagen er halve bankstellen in de sloot, of andere grotere items gewoon ineens langs de weg en niemand wist van wie ze waren. Uiteindelijk moet de gemeente het dan toch weer ophalen en hebben ze dus niks gewonnen buiten een hoop ergenis en extra veel zwerfafval...

[Reactie gewijzigd door bonus op 25 juli 2017 15:27]

Zwolle gaat nu ook op je afval pasje bij het brengstation.
En het is volgens mij 250 KG per dag kosteloos als het "normaal grof afval" is anders krijg je kosten.

Als ik kom met een auto vol met diverse dingen heb ik gelijk een probleem omdat ik maar 1 soort afval kan aangeven (dus niet een kast van hout, een tuintafel van kunststof en 3 zakker groen en een oude magnetron) maar ik moet een of 2 kiezen. Waardoor ik waarschijnlijk dus tuinafval doe (gratis) en die andere twee weggooi terwijl ik er voor zou moeten betalen.

[Reactie gewijzigd door 4play op 25 juli 2017 15:16]

Ik zou bijna zeggen dat het aanzet tot gewoon gaan dumpen. Dan komen gemeenten erachter dat deze vorm van belastingheffen strijdig is met hun plicht om een leefbare gemeente te creeren.
Het doet me denken aan de klaverblad reclame...
Wij hebben ook een pasjessysteem.
Al dat gel*l dat ze je data niet gebruiken.
Waarom dan zulke data bewaren?
Je kan makkelijk een pasjessysteem ontwikkelen die alleen voor die wijk te gebruiken is.
Wij hebben ook een pasjessysteem.
Al dat gel*l dat ze je data niet gebruiken.
Waarom dan zulke data bewaren?
Je kan makkelijk een pasjessysteem ontwikkelen die alleen voor die wijk te gebruiken is.
Tja als jij 15x per jaar en je buurman 150x per jaar een zak ik die container doet, wil je toch wel dat de kosten eerlijk verdeeld worden, dus hebben ze die data wel nodig om rekeningen te versturen.
Wij hebben dat pasjes systeem ook en ik ben er maar wat blij mee. Door afvalscheiding heb ik nu maar 1 zak met maand om te storten. Ik heb geen zin om te betalen voor mijn buurman die zijn afval niet scheidt en daardoor elke week 2 zakken dumpt.
En dat ze dan kunnen zien dat ik elke 3e zaterdag van de maand een dumping doe, maar dus niet in augustus (want ben op vakantie...), ach ja leuk voor ze.
Ik had al ergens gelezen dat mensen die geen/erg weinig afval hebben volgens het pasjessysteem gewoon maar een boete krijgen, want ze zullen hun afval wel dumpen.

Nu scheidt ik me een ongeluk, en het restafval dat ik nog heb gaat met m'n ouders mee naar huis ipv 3,25 per zak (!!) te betalen. Ik dump dus he-le-maal niets. Maar volgens bovenstaande redenatie zou ik dus een boete moeten/kunnen krijgen? Want ik -moet- haast wel dumpen? Dus ja, leuk! Die data die bewaard wordt.
Ik had al ergens gelezen dat mensen die geen/erg weinig afval hebben volgens het pasjessysteem gewoon maar een boete krijgen, want ze zullen hun afval wel dumpen.
Waar was dat? Graag een bewezen bron?
Nu scheidt ik me een ongeluk, en het restafval dat ik nog heb gaat met m'n ouders mee naar huis ipv 3,25 per zak (!!) te betalen. Ik dump dus he-le-maal niets.
Dus je gooit het in een andere gemeente op de berg, waar mensen dan weer meer betalen aan andere gemeente belastingen. Eigenlijk dump je het dus wel. Keurig dat je het zo netjes scheidt, maar dat kleine beetje wat je dan overhoud, zou je dan ook gewoon in je eigen gemeente moeten laten afvoeren.
Mwah, mijn ouders zetten hun container toch wel aan de weg ook al is ie nooit vol, want stinkt, dus mijn beetje afval kan daar prima nog bij. Ik vind dat geen dumpen hoor. Ik betaal al veel meer vastrecht in Deventer dan mijn ouders totaal betalen aan vastrecht en legen container. Ik woon in een flatje, een week of 2 mijn afval bewaren op mijn balkonnetje waar ik dan niet lekker meer zit stinkt al erg, laat staan totdat ik een hele vuilniszak vol heb (dan haal ik het meeste uit die 3,25 euro).

Het is wel goed met gemeente Deventer.

Volgens mij was het trouwens gemeente Lochem van die 'automatische boete', dit voorstel maar dan een eerdere versie en dus in wat sterkere bewoordingen. Ik heb het verder niet gevolgd, hoorde het alleen zijdelings (ik woon er niet). Blijkbaar is het nu 'controle' geworden, klinkt al een stuk beter (maar dan nog, HOE dan?).
Mwah, mijn ouders zetten hun container toch wel aan de weg ook al is ie nooit vol, want stinkt, dus mijn beetje afval kan daar prima nog bij. Ik vind dat geen dumpen hoor. Ik betaal al veel meer vastrecht in Deventer dan mijn ouders totaal betalen aan vastrecht en legen container. Ik woon in een flatje, een week of 2 mijn afval bewaren op mijn balkonnetje waar ik dan niet lekker meer zit stinkt al erg, laat staan totdat ik een hele vuilniszak vol heb (dan haal ik het meeste uit die 3,25 euro).
Ik herken het ook wel. Mijn moeder brengt haar halve vuilniszakken ook mee naar mij. Niet eens om geld te besparen (zelfde woonplaats), maar ook een appartementje en in haar eentje duurt het weken voor ze een zak vol heeft. Dat ruikt niet lekker........ Zeker niet met een paar katten.
Daarnaast moet ze (ongelooflijk) zo'n 600 meter lopen met zo'n zak naar de dichtstbijzijnde container, op haar 75e jaar.... Handig!!! En nee met auto kan niet, want autovrije zone.
Precies, dit soort flauwekul. Of als je een uitkering krijgt EN nooit afval wegbrengt, dan zul je wel samenwonen met iemand zonder uitkering en kan die dus prima worden gekort. Er worden bijvoorbeeld al mensen gekort op hun uitkering omdat ze te weinig water gebruiken...

Ik vind dit een bijzonder goede zaak. Het moet gewoon afgelopen zijn met dat ongebreideld vastleggen, opslaan en delen van informatie. Welke informatie dan ook.
Wij hebben (nog?) vrij-toegankelijke afvalcontainers. Ideaal, gewoon dumpen en klaar. Volume maakt niet uit. Misschien minder fijn voor het milieu, maar pakken pletten, of scheiden hoeft bij ons niet. En dat de buurman dan 150 doet en ik 15, tja, het zij zo. Betalen een X bedrag per jaar. En of dat way too much is, ik zou het niet weten
+1Anoniem: 112755
@LessRam25 juli 2017 13:41
Tja, jij hebt natuurlijk toch niets te verbergen.

Ik vind het ondertussen wel eens welletjes met al die regiatratie van persoonlijke informatie.

Misschien moet de burger zelf wat meer allert worden en bij misbruik de gemeente bellen en het kenteken oid doorgeven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112755 op 25 juli 2017 13:42]

Misschien moet de burger zelf wat meer allert worden en bij misbruik de gemeente bellen en het kenteken oid doorgeven.
Dan gaat de overtreder voortaan naar een andere wijk en op een ander tijdstip. Wat zou je zelf doen als je regels niet wilt naleven. En welk bewijs heb je.? Geen.
Dan kun je elk willekeurig kenteken doorbellen bij illegaal vuil.
Tja, jij hebt natuurlijk toch niets te verbergen.
Ik vraag me af wat je te verbergen zou kunnen hebben bij het weggooien van je vuilniszak? Privacy is me heilig maar zo'n vuilnis zak in de container? Als je zo op je privacy bent, bendenk dan dat je al je adres labeltjes verwijderd. Klaar... jouw zak valt op die 39 anderen die al in de container zitten. Bang dat je afgeschreven vibrator/opblaaspop bekeken wordt? Of dat ze een leeg wiet zakje zien? Weten dat je in elke zak 12 lege pakken vanille vla hebt zitten? Dat je elke donderdag avond je vuilniszak wegbrengt? Wat voor een privacy kun je bedenken?
Vroeger zette je je vuilniszak aan straat..... en dat waarborgde wel je privacy?

Als je privacy zooooo gevoelig is, breng je je vuilniszak gewoon elke zaterdag naar de plaatselijke milieustraat. Toch?

[Reactie gewijzigd door LessRam op 25 juli 2017 16:41]

wat als die zak van je buurman een behoorlijk stuk kleiner is? Als het eerlijk wil doen, zal je hem moeten wegen en naar de inhoud moeten kijken. Het aantal dumpingen zegt niet zo veel.
Denk je werkelijk dat de buurman niet probeert zoveel mogelijk in die bak te proppen voor hij hem dicht doet? Hier past met wat moeite 1,5 KOMO zak in die container. En dat weet de buurman ook wel, Zeker als ie weet dat je per dumping 2 Euro betaald.
Begrijpelijk dat je liever enkel voor je eigen afval wilt betalen.

Het probleem is dat iedere gegevensopslag systeem ooit gebruikt gaan worden waarvoor het nooit bedoeld is. Er worden steeds meer systemen aan elkaar gekoppeld en data gecombineerd.

Om je voorbeeld van vakantie te gebruiken; Reisbureau's zullen het heel interessant vinden wanneer jij op vakantie gaat. En zoals je het al zelf zegt is dat uit de data af te leiden. Sta jij te wachten op zogenaamde acties met kortingen die geen kortingen zijn?

Nog leuker wordt het als die gegevens op straat komen door een brakke beveiliging bij een van die reisbureau's. Dan weten dieven ook wanneer ze op jouw huis mogen passen :)
Vroeger zette je je vuilniszakken aan straat.... Die doos met je flatscreen. Of juist niet (héyyy op vakantie).....
De oplossing; container bakken met prepaid pas.... Je koopt bij de AH (LIDL/ALDI/Jumbo) een prepaid kaart (wel contant betalen, want anders privacy.....) en mag 20x een vuilniszak dumpen.... Ik vraag me af hoe gebruiksvriendelijk dat dan weer is voor die buurman van 85....
Als jij 15x per jaar 50 liter weg gooit en je buurman 1x per 2 dagen 5 liter weggooit, gooi je beiden evenveel weg, alleen heeft je buurman een schoner huis want hij gooit z'n afval vaker weg. Moet hij dan meer betalen?

Je hoeft ook niet meer te betalen als je in een dunner bevolkt gebied woont. Het kost veel meer geld om afval op te halen bij grote vrij staande huizen, dan bij flats. Bij 1 stop kan je bij een flat veel meer liters ophalen dan bij dun bevolkte wijken. Lijkt mij eerlijker dat je minder betaalt als je in een flat woont dan als je in een vrij staand huis woont. Aantal liters maakt bijna niet uit in kosten.
Duhhh.... als dan.
Maar oke, als ik 15x per jaar 50 liter aardappelschillen weggooi en de buurman 1x per 2 dagen 5 liter accuzuur...... etc... blah blah...
Moet hij dan meer betalen?
Gewicht, liters, inhoud, milieu belasting, etc.....
Willen we alles zo tegen elkaar afwegen dan wordt het een ambtenaren kostbaren zaak. In Nederland hebben we gekozen voor liters of eigenlijk kubieke meters. En tja dan zorgt iedere nederlander dat dit zo weinig mogelijk is, dus persen, persen, en nogeens persen. Liefst een massief blok van 65cm x 90cm want dat is de inhoud van de container klep (of zoiets).
Gaan we opgewicht doen? Dan klachten over de inhoud
Gaan we op milieu belastende inhoud doen.... hoe berekenen we dat? Litlium 30 euro p/kg, plastic 50 ct per kilo? Koffiefilters 2 cent per kilo?
Wij betalen niet per keer. En zo werken de meeste gemeentes.
Iedereen betaalt gewoon de gemeentelijke belasting.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 25 juli 2017 19:10]

Maak je borst dan maar nat.....
Stap 1 is Kliko's die je vol kunt stampen voor 3 euro per lediging
Stap 2 is wijk centrale ondergrondse containers waar je zelf naar toe moet lopen met je zakje voor 1-2 Euro per keer.
Per wijk lijkt mij wel lastig. Wat doe je met mensen die in een straat van wijk X wonen, maar waarbij een container van wijk Y het dichtstbij is? Natuurlijk kan je dan gaan werken met een straal rondom de woning e.d., maar dat wordt toch een behoorlijk complexer systeem lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door Heedless op 25 juli 2017 13:37]

Misschien denk ik te simpel, maar in plaats van persoonsgegevens op zo'n pas, hoef je alleen een hoeveelheid credits te bewaren. Per periode krijg je X aantal credits. Zijn ze op, dan moet je naar de miliuestraat en dus betalen voor je afval, of een prepaid afvalkaart kopen ergens.

Die kaart kan dan gebonden zijn aan wijk, maar ik zie niet in waarom dat relevant is.
De kaart is dan vrijelijk uitwisselbaar, maar dat is ook zo als er wel persoonsgegevens aan gekoppeld zijn.

Volgens mij zou de kaart namelijk net zo gaan werken als de kaart van de milieustraat. De eerste paar keren is het gratis, want je betaalt al afvalstoffenheffing, maar ga je vaker dan gemiddeld, dan ga je betalen. Er is dus volgens mij geen enkele reden om persoonsgegevens aan zo'n kaart te koppelen.
Je denkt te simpel. Zonder die pasjes help je een complete branche om zeep. Ambtenaren hoeven geen admininistratie meer te voeren over vervangende pasjes, reparaties aan gevoelige apparatuur worden overbodig, er hoeft geen rondslingerend afval meer opgeruimd, zelfs Google kan er niet meer aan verdienen.

[Reactie gewijzigd door torp op 25 juli 2017 14:05]

Iedere maand raken 300 mensen hun afvalpas hier kwijt.

Nu is vervangen nog gratis, maar bedenk je wat 300 x 12 x een paar euro per jaar toch weer ergens een begrotingsgaatje kan dichten.
paar euro = €10 (Arnhem)
in plaats van persoonsgegevens op zo'n pas, hoef je alleen een hoeveelheid credits te bewaren. Per periode krijg je X aantal credits
je denkt vrij simpel, maar (mijn) gemeente arnhem niet. want ze hebben plannen om met afvalpas/per keer betalen EN icm arnhem afvalstoffenheffing belasting.
Dus afvalpas moet persoon gebonden zijn en niet prepaid.
Alle Arnhemse huishoudens, één- en meerpersoons huishoudens, gaan bij invoering van het diftar-systeem € 104(1p) per jaar betalen. Het variabele bedrag zal, zoals nu wordt voorgesteld € 1,63 per aangeboden vuilniszak bedragen. http://www.arnhem-direct....d-afval-scheiden-belonen/

"moeilijke kunnen wij het niet maken" arnhem.
PS in mn appartement (26-*) geldt ondergronds container voor bovenbouw en kliko container voor onderbouw.(PMD/papier) 8)7 .

[Reactie gewijzigd door icegodd op 25 juli 2017 15:25]

De eerste paar keren is het gratis, want je betaalt al afvalstoffenheffing, maar ga je vaker dan gemiddeld, dan ga je betalen.
... maar moet je vaker dan gemiddeld, dan ga je niet betalen maar raakt het ergens anders kwijt.
En daar zijn helemaal geen persoonsgegevens bij nodig.
In mijn woonplaats heeft iedereen een pas, met deze pas kan er afval in ondergrondse container worden gegooid, en bij het afval station gebracht worden, voor GFT, PMD(plastic, metaal, drankverpakkingen) en papier betaal je jaarlijks een vast bedrag, voor rest afval betaal je jaarlijks voor het aantal keren dat je aanbied (er zijn vaste prijzen voor zakken (ondergrondse container), een kleine kliko (140Ltr) en een grote kliko (240Ltr).
De kliko's zijn voorzien van een RFID chip.

Door afval goed te scheiden, betaal je dus minder* in mijn ogen een goed systeem en dat ze hierbij data opslaan/gebruiken is niet meer dan logisch, dat maakt dat het systeem werkt*.


*hierover zijn de meningen in de gemeente nogal verdeeld
Dat willen ze bij ons ook doen. Dan kost elke zak van 60 liter iets. Maar goed, dan doen we 3 weken met zo'n zak. Wij scheiden alleen geen gft. Dus dan heb je na anderhalve week de maden uit de prullenbak lopen maar nog wel veel zak over.
GFT gaat bij ons maar zelden aan de weg, om te voorkomen dat er maden e.d. uit de container kruipen verpakken wij ons GFT-afval in aparte (bio)zakjes.

Onze binnenprullenbak heeft hiervoor een apart compartiment, met een inhoud van -ik dacht- 3 Ltr, als deze vol is, zakje dichtknopen en in de container werpen, naast het voorkomen van maden en ander ongedierte stinkt de bak ook aanzienlijk minder, misschien is dit voor u ook een oplossing.
Wat doe je met mensen die in een straat van wijk X wonen, maar waarbij een container van wijk Y het dichtstbij is?
Niks. Mijn voordeur en die van mijn buren zitten zo ongeveer in hetzelfde kozijn. En ik mag naar een andere container dan mijn buren, die toch al gauw 30 meter verder kunnen zeulen met hun zakken. En hopen dat de pas werkt.
Überhaupt, wat maakt het de gemeente uit waar ik mijn afval in een container stop? Als ik recht heb op zo'n pasje omdat ik in een wijk woon met ondergronde containers, dan krijg ik toch gewoon een pasje waarmee ik toegang heb tot (al) die containers?

Of ik het er dan in mijn wijk ingooi, of er de halve stad mee doorrijd om het elders in een container te gooien, is toch voor de gemeente niet relevant?
Als veel mensen dat zouden doen, dan wordt het voor de gemeente wel lastiger in te schatten hoe snel containers geleegd moeten worden lijkt mij.
Een container in een wijk met vooral laagbouw (= eigen grijze containers) zal over het algemeen minder snel vol zitten dan een container naast een flat.
Ook de spreiding en plaatsing van de containers is gebaseerd op het aantal gebruikers in de omgeving.
Punt is natuurlijk dat mensen een vast stramien hebben. Natuurlijk ga jij niet elke week je afval ergens anders neergooien, dat is niet handig. Maar soms wandel je na het eten linksom en soms rechtsom, om maar wat te noemen. Het is meer om te ondervangen dat je niet op postcode of iets dergelijks gaat doen en dat mensen dan net aan de verkeerde kant van het containergebied wonen zoals de gemeente die bepaald heeft.

Daarnaast, al zou iedereen expres elke week ergens anders zijn zooi neergooien, dan kan de gemeente daar natuurlijk ook vrij simpel op inspelen door notificatiesystemen in de containers.
Nee hoor. Meestal liggen die containers op loopafstand. Gewoon de dichtstbijzijnde waar je uit 2 of 3 kan kiezen.
Dat zit er al in. Ik kan met mijn pas niet verderop in de wijk (Arnhem) wat storten. Alleen de containers in onze straat gaan open met de pas.
Wij hebben ook een dergelijke pas, maar er is bij ons in de gemeente nooit duidelijk over gecommuniceerd wat ze allemaal bijhouden hierover. De pas niet gebruiken is echter geen optie, want moet tenslotte wel mijn afval kwijt.

Moet eerlijk zeggen dat ik er ook nooit echt achteraan ben gegaan, maar dit artikel geeft mij wel moed om er toch eens werk van te maken.

-- edit: extra info --
Wij betalen een bepaald bedrag per storting. Dat wordt op basis van onze pas gemeten. Aan het einde van het jaar krijg je een afrekening waarop staat hoeveel stortingen je hebt gedaan.

Daar tegenover staat dat we een lagere afvalstoffenheffing hebben in onze gemeente

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 25 juli 2017 13:32]

Het wordt pas een issue als de containers loggen met welke pas er wanneer gestort wordt. Ik zou niet weten waarom je dat zou willen. Reinigingsrechten afrekenen per kilo? Is ooit geprobeerd, maar dat veroorzaakte zo veel zwerfafval dat ze daar snel mee gestopt zijn.
Wij betalen een bepaald bedrag per storting. Dat wordt op basis van onze pas gemeten. Aan het einde van het jaar krijg je een afrekening waarop staat hoeveel stortingen je hebt gedaan.

Daar tegenover staat dat we een lagere afvalstoffenheffing hebben in onze gemeente.
Dus dagelijks een klein beetje storten is duurder dan alles opsparen en in dezelfde hoeveelheid in een storten? Wat een raar systeem.
Klopt.

Daarom dat wij ook op onze gallerij buiten (wonen in een appartement) een klein containertje hebben staan waarin we kleine vuilniszakken bewaren tot we naar de gemeentecontainer buiten gaan om alles in 1x te dumpen. Gaat over het algemeen wel goed. Maar soms zit er iets in de zak wat gelijk weg moet (i.v.m. stank of wat dan ook), dus kost ons dat extra.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 25 juli 2017 13:36]

Het hele idee van afval ophalen is ooit ontstaan doordat het niet ophalen voor ongedierte en ziektes zorgde.
Zo'n gemeente die in al zijn 'wijsheid' heeft besloten per dumping te laten betalen, negeren dus vrolijk deze kennis van de geschiedenis. Daarbij is het ook nog eens rechtsongelijkheid voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om hun afval tijdelijk op te slaan.

Ik vraag mij af of zo'n idioot systeem juridisch wel houdbaar is.
In Deventer betalen we per keer dat we de container opendoen met zo'n pasje. Ze stinken trouwens verschrikkelijk, die containers
In Venray hebben we dit ook gehad.
Probleem is echter als de container klemt. Pasje is gedetecteerd dus je moet evengoed betalen. Je hebt al helemaal pech als je dan drie keer probeert en het lukt drie keer niet. Toch drie keer betalen (ook als je meteen het servicenummer op de container belt en het verhaal uitlegt). Ik gebruik de containers dus niet meer en dump het ergens anders.

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door netmeester op 25 juli 2017 14:25]

Als er problemen met de container zijn kun je daar gewoon bezwaar tegen maken hoor.
Tsja, maar als met dat bezwaar vervolgens niks gebeurd houdt het een beetje op.
Het is ook niet zo dat ik voor zo'n € 6,- stad en land ga bewegen. Er is voor mij een makkelijker (legaal) alternatief voorhanden, dus dan is de keuze zo gemaakt.
om nog maar niet te beginnen over de lokale horeca die om 2 uur 's nachts even een aantal kratten lege wijnflessen in de container komen dumpen. Heeeeerlijk als je ernaast probeert te slapen :(
achja, bij ons komen ze juist die containers legen om 6:00!! 's ochtends (soms nog vroeger), dus lawaai van de vrachauto en het lawaai van het storten van het glas.
Hier in Haarlem betalen we via gemeente belasting(aantal inhuis wonend), daarbij maakt het dan niet uit hoevaak je stort, ook hier is totaal niet duidelijk van de gemeente doet met de data van de gebruikte pasjes.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 25 juli 2017 15:46]

In veel gemeente is het betalen per lichting redelijk normal, dus hoe minder jouw box aan de weg staat hoe minder je betaald.
Ik ken ok wel een gemeente waar dat systeem actie is. Het resultaat is wat TheekAzzaBreek al noemde: enorme hoeveelheden zwerfafval. De zakken worden schijnbaar al rijdend uit een auto geflikkerd op de invalswegen, de pakkans is immers nihil en het resultaat van minder afval in de kliko is bereikt.
Beetje offtopic, maar op de langere duur werkt het zo bij veel gemeentes uiteindelijk niet. Zo was er een voorbeeld van een gemeente die door dit "vervuiler betaald" principe 20% minder afval hoefde te verwerken.

Goede zaak, minder kosten voor iedereen, beter voor het milieu. Behalve dan dat er op afval winst werd gemaakt en dit een begrotingsgat opvulde. Dus werd die spaarzaamheid beloond met een hogere kiloprijs.

Puntje bij paaltje: gemeentes willen gewoon bedrag X van hun burgers. Dat bedrag wordt doorgaans niet lager, in ieder geval niet langdurig.
Ik zou het doen. Je hebt immers altijd wel dingen te verbergen, ook al weet je het zelf nog niet.
er is nu een precedent geschept. dus veel gemeentes zullen wel eiren voor hun geld kiezen.
Nee hoor, want blijkbaar gebruikte Arnhem het dus niet om per storting te betalen waarbij natuurlijk wel duidelijk moet zijn wie wat stort.
Nou je vangt blijkbaar bot bij de Raad van State. Ik weet niet of je hobby's hebt, maar dan zou ik me eerlijk gezegd liever daar mee bezighouden, dan zo'n langdurige rechtszaak met blijkbaar een grote kans op falen. Zodra er ook maar één geldige reden is, doet de AP ook niks, zoals in het artikel genoemd wordt. Bijvoorbeeld verwerken van kosten. Zijn er bij jou kosten aan verbonden? Dan hoef je de eerste brief niet eens te schrijven denk ik! ;)
Zoals het artikel schrijft is hier een duidelijk doel voor ogen met de pas, de gebruiker laten betalen voor elke keer dat hij/zij afval aanbiedt aan de container. Je zal hier denk ik geen bezwaar tegen kunnen maken.
Het gaat mij niet zo zeer om het bezwaar maken, maar wel om het slecht communiceren over wat ze wel/niet bijhouden met de passen.
Klopt! De pas geeft alleen aan dát hij gebruikt wordt en bij welke container.
Als die containers "openbaar" worden zijn ze 3 keer per dag vol omdat de hele regio dan hier komt dumpen! :(

Nu staat er al regelmatig rommel naast, die vaak gebracht wordt met de auto vanuit naburige wijken.

Ik pleit juist voor een camera boven iedere container met een kentekenscanner om dat soort hufterig gedrag aan te pakken. 8-)

Kom maar op met je privacy! ;)
Wil je dingen, al dan niet met behulp van moderne technologie, makkelijker maken, of gaan we er nog een berg BOA's tegenaan gooien? (vast niet...)

Wel treffend dat, als er betalingscontrole aan technologie gekoppeld wordt, de mensen ineens heel erg bezorgd zijn om hun privacy, terwijl ze 2 smart-TV's en een home-bot hebben, of zo.
tja, of in plaats van die vieze containers die toch al enorm stinken, gewoon allemaal weer een grijsbak die om de week geleegd wordt.

Naast dat eigenlijk men zou moeten verplichten om niet een hele zak er in te gooien, maar de inhoud van de zak, je moest eens weten hoeveel meer er dan ineens in die container kan. Of dus onderin een automatisch systeem die de zak verscheurd en het vuil aanstampt.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 25 juli 2017 18:53]

Ik snap het probleem niet zo. Het is maar afval.
In mijn gemeente betaal ik een bepaald bedrag voor de kliko's. Hoe groter de (grijze) kliko, hoe hoger het standaard bedrag.
Je mag voor dat bedrag de grijze kliko 15x aanbieden. De groene mag 26x.
(Ophalen is ene week grijs, andere week groen).

Goed scheiden loont dus, (kleinere container nodig). Plastic, blik, melkpakken lever ik dus elders gratis in.

Maar er wordt dus bijgehouden hoe vaak je container geleegd wordt. Groen afval is overigens gratis..
Verder heeft elk huishouden een afvalpas, waarmee grof afval aangeboden kan worden op een centrale plek. Deze afvalpas is gekoppeld aan het huis, en dient bij verhuizen aan de nieuwe bewoner te worden gegeven. Bij gebruik van de pas dien je te betalen. De pas bevat dus in principe geen persoonsgegevens, al is de combi via het gekoppelde huis/bewoners erg makkelijk. Zo ook met de containers

Ik snap echt niet wat het probleem is. Bij mijn ouders wordt er per grijze container leging het gewicht genoteerd, waarna aan het eind van het jaar een afrekening komt.
Je wil toch evenredig betalen voor je afval?! En op deze manier wordt gestimuleerd dat je goed scheidt

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 25 juli 2017 22:31]

klagen mensen omwillen een pasje over privacy, bij ons lopen er BOA's voor de vuilniswagen uit die in mijn afval gaan zitten wroeten... (en boetes uit delen als je niet goed gesorteerd hebt)

met als gevolg dat er soms mensen vuil in mijn container gooien tussen t moment dat ik hem buiten zet en dat hij geleegd wordt. (ik ben nu eenmaal aan t werk overdag) en dat ik een boete moet betalen voor afval wat ik niet weggegooid heb.
Waaat? Is het al zo erg gesteld? Pietleutigheid ten top ipv praktisch gericht denken.
Jep, afval beleid is een waar bewind geworden:

2 duo bakken (GFT/Rest + Papier/Plastic) 1 maal lediging per week, dus het afval staat 2 weken in je bak te verrotten. in de zomerperiode is het nauwelijks mogelijk om vleesresten weg te gooien i.v.m. vliegen en maden.

Voor de ophaling loopt regelmatig een groepje BOA's om steekproeven te doen, deze mensen kijken in je afval (behalve als er maden in zitten natuurlijk) maken ook daadwerkelijk de grijze zakken open die je hebt weggegooid en bekijken wat er in zit. boete van +- 90 euro als er bijvoorbeeld een appelschillen oid in je rest afval zitten want dat hoort in de GFT bak. anderzijds ook geen rest in de GFT zijde = 90 euro.

er is wel een uitzonderingenlijst namelijk Blik dat moet bij het plastic (?) en zo nog genoeg andere zaken die ik dus niet kan onthouden en dus eigenlijk een poster bij mijn prullenbak moet hangen omdat ik anders fouten zou kunnen maken.

leuke reactie destijds ook van de gemeente:
http://www.omroepbrabant....uk+meegestuurde+mail.aspx

hier nog sportvissers? in Tilburg kan je de maden zo ophalen als de zon schijnt

Buiten dat betaal ik ook nog grof geld als ik iets naar de mileustraat wil brengen en hebben we gewoon afvalstoffen heffing

[Reactie gewijzigd door Reloader op 25 juli 2017 15:22]

Ik heb dat pasjesssyteem ook altijd al merkwaardig gevonden, gezien er niets aan gekoppeld was. Dus waarom dan een pas op huisadres? Is een pasjessysteem niet mogelijk, zonder koppeling aan een adres? Hier nog gewoon alle afval in containers, zonder koppeling. Helaas ook zonder scheiding van iets.

Zoiets geeft ook maar weer eens aan dat de RVS een aanfluiting is voor ons rechtssysteem, zonder een kritische blik naar het overheidshandelen.
Het idee is dat je alleen gebruik kan maken van de ondergrondse containers als je daar ook recht op hebt. In sommige wijken gebruiken bewoners de grijze containers die je zelf bij de weg zet. Het is niet de bedoeling dat je dan ook nog eens de ondergrondse containers gaat gebruiken. Die zijn bedoelt voor bewoners van bovenwoningen en hebben niet genoeg capaciteit voor meer gebruik.
Bij de paar containers die ik ken waar geen pasje nodig was kwamen vaak mensen langs met de auto die vervolgens gigantische hoeveelheden vaag afval gingen dumpen (i.p.v. naar de stort te brengen). Dat kan je zo ook een beetje tegenhouden wellicht.

Overigens is het uitschakelen van het pasjes systeem op dit moment wel wat laat, aangezien er binnenkort een nieuw systeem komt waarbij je moet gaan betalen per keer dat je de container gebruikt. Dat gaat echt een ramp worden, met nog veel meer afval dat naast de containers gedumpt gaat worden zodat je niet hoeft te betalen. Ben benieuwd of het iemand lukt de pasjes te spoofen zodat je afval weg kan gooien op kosten van een ander.
Ben benieuwd of het iemand lukt de pasjes te spoofen zodat je afval weg kan gooien op kosten van een ander.
Heel kort, totdat het algemeen bekend en misbruikt werd, kon je de containers alhier met je ov-pasje openen. :)
En hoe wil je controleren dan of iemand dumpt? Zie mijn eerdere reactie.

En op papier mag zo'n systeem als diftar dan allemaal leuk klinken, maar 1) we scheiden in Deventer blijkbaar te veel dus afvalstoffing en vooral het per-zak-bedrag wordt ieder jaar hoger en 2) het is een *****bende in het centrum, uiterwaarden, slootkanten, naast containers enz omdat mensen te weinig afval mogen wegbrengen naar de stort en je vuilniszak 3,25 kost om kwijt te kunnen.

Dus kom eens in Deventer kijken, voordat je dit systeem bejubelt...
https://www.google.nl/sea..._AUICygC&biw=1536&bih=731

https://www.rtlnieuws.nl/...-openbare-ruimte-deventer

[Reactie gewijzigd door dragon2 op 25 juli 2017 15:54]

Controleren != beschuldigen dat iemand dumpt?!
Jouw eerdere reactie begrijp ik daarom wel, zo doe ik dat zelf ook wel eens. Maar daarom, controleren wil niet direct zeggen dat je iemand meteen een boete moet geven. Als iemand weinig afval weggooit is dat een feit, dit constateren is dan ook slechts een indicatie, een potentie, het is niet direct per definitie een dumpert. Controleren is m.i. dan ook navragen hoe het zit.

Ik ken de situatie verder niet in Deventer, ik spreek voor mijn eigen bekende situatie en schreef wat mij zoal opvalt. Aso's heb je overal wel, in een stad wellicht meer dan in een dorp waar je nog het ons-kent-ons gevoel hebt en je wordt nagekeken/geroddeld als je dat soort dingen doet. Wellicht dat het systeem van Deventer dan ook niet helemaal optimaal is qua stimulering/bestraffing. Maar ik geloof er niet in dat stel dat wanneer alles gratis is (of veel goedkoper) dat alle problemen zijn opgelost. Zelfs bij gratis afval weggooien zijn er nog bij waarbij dat teveel moeite is. Enige wat helpt is volgens mij meer handhavers/BOA op straat en op heterdaad betrappen+vette boete geven. Uiteindelijk kunnen dan de kosten weer naar beneden, al zal daar wel enige tijd over heen gaan.
Als iemand weinig afval weggooit is dat een feit, dit constateren is dan ook slechts een indicatie, een potentie, het is niet direct per definitie een dumpert.
Nee, het kan ook een nepbewoner zijn die er wel ingeschreven is maar niet in z'n wietpand woont. Dat soort bestanden worden voor die doeleinden ook al gekoppeld.
Toen ik twee jaar geleden naar Arnhem ben verhuisd, nam ik de afvalpas over van de vorige bewoner. Deze heb ik drie maanden niet gebruikt, vanwege de verhuizing en andere zaken. Toen ik deze in gebruik nam, lag er 4 dagen later een factuur in de brievenbus.

Iets zegt me dat dit geen toeval is.
Nee inderdaad. Jij bent eigenaar van die woning en die pas is persoonsgebonden, daar is niets toevallig aan. Je punt ontgaat mij dan ook een beetje.
Het lijkt me niet dat Arnhem per storting een factuur stuurt, dus 't was waarschijnlijk gewoon een overzicht van stortingen + misschien een stukje afvalstoffenheffing ofzo.
Overigens heb ik liever zo'n ondergrondse container met pasje die op naam staat dan een container met huisnummer op de zijkant. Bij zo'n straatcontainer kan jan en alleman neuzen wat er in mijn afval zit. In zo'n ondergrondse container niet. Van mij mogen ze weten wanneer ik mijn afval weg breng hoor, ze mogen er zelfs een camera bij zetten om te kijken of mijn vrouw stiekem ook eens het afval weg brengt.
Overigens heb ik liever zo'n ondergrondse container met pasje die op naam staat dan een container met huisnummer op de zijkant.
Maar dan wel graag dat het pasje op meerdere containers past. :) Nu komt het vaak voor dat je met je zakken staat en de container weer eens weigert. en dan.? Zooi weer terug naar huis slepen, dacht het niet. Ik moet een trein halen.
Op naam hoeft niet per se, als de containers maar opengaan voor de bewoners die geen andere mogelijkheden hebben gekregen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee