DJI-drones krijgen ads-b-ontvanger om vliegtuigen en helikopters te detecteren

Alle nieuwe modellen DJI-drones die meer wegen dan 250 gram krijgen vanaf volgend jaar een ads-b-ontvanger. Daarmee kunnen de drones hun eigenaren waarschuwen als ze bij vliegtuigen en helikopters in de buurt zijn.

Het gaat alleen om een ads-b-ontvanger, zegt DJI. De drones kunnen dus geen signaal verzenden aan helikopters, vliegtuigen of de verkeerstoren. De drone zal bovendien zijn koers niet aanpassen, maar alleen degene die de drone vliegt waarschuwen dat hij op ramkoers ligt met een vliegtuig of helikopter. De koers aanpassen moet handmatig.

DJI zegt dat de ontvanger zal komen op alle nieuwe modellen die het vanaf begin 2020 uitbrengt, als de drone 250 gram of meer weegt. De Spark is bijvoorbeeld 300g, terwijl de Mavic Air 430 gram is. Er is geen enkel huidig model dat onder die zelf gestelde grens van 250g komt.

De fabrikant noemt de functie AirSense en het is een van de tien punten in een nieuw veiligheidsplan. Dat moet het vliegen met drones voor de consumenten- en zakelijke markt veiliger maken. DJI is marktleider op het gebied van consumentendrones.

Mavic Air in de hand
DJI Mavic Air

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-05-2019 • 19:24

51

Submitter: TheRicolaa10

Reacties (51)

51
50
23
7
2
20
Wijzig sortering
Voor wie niet gelijk weet wat ADS-B is.

Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) is een coöperatief systeem voor luchtverkeersleiding en aanverwante toepassingen. Met ADS-B uitgeruste vliegtuigen zenden periodiek hun positie en andere informatie aan grondstations en naburige vliegtuigen die met ADS-B zijn uitgerust.

ADS-B is hoofdzakelijk bedoeld als middel voor de luchtverkeersleiding om de positie van een vliegtuig te bepalen. Het systeem werd geboren uit het besef dat moderne vliegtuigen, dankzij satellietnavigatiesystemen als GPS, hun positie zelf veel nauwkeuriger weten dan met radarsystemen op de grond kan worden vastgesteld.

https://www.youtube.com/watch?v=0IpXt7FBFBU De info video van DJI

https://nl.wikipedia.org/wiki/ADS-B

Het lijstje met de 10 punten
  • DJI will install ADS-B receivers in all new drones above 250 grams
  • DJI will develop a new automatic warning for drone pilots flying at extended distances
  • DJI will establish an internal Safety Standards Group to meet regulatory and customer expectations
  • Aviation industry groups must develop standards for reporting drone incidents
  • All drone manufacturers should install geofencing and remote identification
  • Governments must require remote identification
  • Governments must require a user-friendly knowledge test for new drone pilots
  • Governments must clearly designate sensitive restriction areas
  • Local authorities must be allowed to respond to drone threats that are clear and serious
  • Governments must increase enforcement of laws against unsafe drone operation
Ander voorbeeld
https://www.flightradar24.com/
Flightradar24 operates the world's largest network of ADS-B/Mode S receivers. This network, together with government air traffic control and other data sources, is how Flightradar24 is able to track aircraft around the globe.

Met een Raspberry-Pi en de juiste USB DVB-T ontvanger op basis van RTL2832/R820T2 kun je dit zelf bouwen.
https://www.flightradar24.com/build-your-own

Voor boten is er een vergelijkbaar systeem AIS https://nl.wikipedia.org/...tic_Identification_System

[Reactie gewijzigd door hans3702 op 23 juli 2024 07:13]

Anoniem: 310408 @hans370222 mei 2019 20:16
Met ADS-B uitgeruste vliegtuigen zenden periodiek hun positie en andere informatie aan grondstations en naburige vliegtuigen die met ADS-B zijn uitgerust.
Daarom mag je dit niet werkelijk ADS-B noemen. Er word niets verzonden. De drone bestuurder krijgt alleen een algemene waarschuwing (meestal omdat ie ergens is waar ie niet moet zijn). Maar de bestuurder weet nog altijd niet of ie naar links, recht, beneden of boven moet gaan.

Elke piloot die zijn licentie waard is weet dat je absoluut niets moet doen als je ADS-B gaat piepen maar je geen goede informatie hebt waar het conflict zit. Alles is slechter dan onverwachte manoeuvres te gaan maken. Pas als je overzicht hebt mag je gaan uitwijken omdat je dan er van uit gaat dat de andere partij een tegengestelde beweging maakt of niets doet. Als je niet weet waar het probleem zit is de beste en enig juiste actie op koers en hoogte blijven en hopen dat de tegenpartij wel overzicht heeft. Daarnaast proberen je broek niet vol te poepen want geloof me, uit ervaring weet ik dat ongeveer het moeilijkste is om te doen.

Zolang de DJI software alleen gaat piepen en geen advies geeft is het voordeel niet zo groot als je zou denken. Als drone bestuurder (en daarmee altijd de onderliggende partij) weet je dan alleen dat je een probleem hebt en niet wat je moet doen.
"Elke piloot die zijn licentie waard is weet dat je absoluut niets moet doen als je ADS-B gaat piepen maar je geen goede informatie hebt waar het conflict zit."

Ja, met een TCAS aircraft to aircraft communicatie heb je gelijk. Maar ik mag hopen dat als jij straks een drone met ADS-B maar ZONDER TCAS hebt en die geeft aan dat je een conflict hebt, is juist het domste wat je kan doen is op hoogte/koers blijven. De tegenpartij zal jouw drone veel minder snel zien dan jij de heli of het vliegtuig (zou moeten) zien. En doordat de drone geen signaal uitzend naar de TCAS van de heli/ vliegtuig zal hier de TCAS NIETS doen…..

Ik heb liever, als professionele piloot die hopelijk zijn licentie waard is, dat je zo snel mogelijk een dive maakt met je speeltje voordat je de paar honderd passagiers achter mij, in gevaar brengt. Wat je al hebt gedaan door in mijn flightpath te komen.
Als ik met mijn drone vlieg en mij keurig aan de regels houd is de kans nul dat jij met '100 passagiers achter je' mij gaat tegenkomen op 50 meter hoogte. Tenzij je al een groot probleem hebt en onbedoeld zo laag vliegt.

Dit systeem creëert een vals gevoel van veiligheid en nodigt 'dronies' uit om lekker hoog te gaan: 'Zolang hij niet piept zal het wel goed zijn.'
Wie roekeloos vliegt zou zijn drone en een teelbal kwijt moeten raken.
DJI zal geen noodzaak zien ADS-B in te gaan bouwen voor de vliegtuig piloten die zich aan de regels houden... Behalve tijdens start en landing, maar dat zit je echt verkeerd als je zo dichtbij een runway gaat vliegen.

Veder kan je ook wel mag denken aan b.v. trauma of politie heli's. Die komen namelijk wel op een hoogte van 50 meter of lager.... Om hun werk te kunnen doen. Fijn als je dan toch nog even die dive maakt. Gelukkig kan een DJI drone zichzelf beschermen tegen een crash (behalve in sport mode), maar een heli of vliegtuig niet tegen een rogue drone.

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 23 juli 2024 07:13]

Hoewel ik de inbouw van een anti-collision systeem zeker toejuich, zou het daarnaast geen goed idee zijn om in de drone zelf bepaalde gebieden te blokkeren (soort geo-fence zwarte lijst)? Eventueel met een hoogte/airclass restrictie zodat de drone praktisch niet in aanraking met een vliegtuig zou kunnen komen?
En dan met name voor consumentendrones?

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door Teddy24 op 23 juli 2024 07:13]

Dat zou een uitstekend idee zijn, sterker nog, dat is al zo. In bepaalde gebieden (vlakbij een airport, of een kathedraal o.i.d.) gaat hij niet vliegen, omdat je in een restricted area zit. Maar! Politie en trauma helis kunnen overal vliegen. En..... Als je de hoogte van je drone aanpast kan je alsnog binnenkomend verkeer op 2000 ft in de weg zitten......
De laatste keer dat ik in de buurt van een ziekenhuis met traumaheli vestiging vloog heb ik de betreffende afdeling gebeld en mijn gegevens achtergelaten.
De waren blij verrast dat ik belde en zouden me bellen als ze een toestel verwachten. En ik heb me netjes afgemeld na de vlucht.
Overigens verwacht ik een heli ruim te horen voordat hij ook maar in de buurt van mijn drone komt.
Dit mag je zeker ADS-B noemen, het is een ontvanger.
Maar de bestuurder weet nog altijd niet of ie naar links, recht, beneden of boven moet gaan.
Dan heeft de bestuurde geen situatial awareness en zou hij dus niet mogen vliegen.
Echter, de drone zou het wel kunnen weten. In het ADS-B bericht zit een positie en vector, terwijl de drone van zichzelf ook zijn positie en richting weet... Triviaal om de drone meer info dan ‘piep!’ te laten generen...
Daarom mag je dit niet werkelijk ADS-B noemen. Er word niets verzonden. De drone bestuurder krijgt alleen een algemene waarschuwing (meestal omdat ie ergens is waar ie niet moet zijn). Maar de bestuurder weet nog altijd niet of ie naar links, recht, beneden of boven moet gaan.
Ik weet exact wat er links/rechts/boven mijn huis vliegt, met alleen een ontvanger.
Het signaal bevat de positie van het vliegtuig, en ik weet waar mijn huis woont, dus weet ik welke kant ik op moet kijken. Hetzelfde geldt voor de drone, die heeft ook gps aan boord en weet waar hij is... ergo, hij kan aangeven wat de relatieve positie van het vliegtuig is.
Elke piloot die zijn licentie waard is weet dat je absoluut niets moet doen als je ADS-B gaat piepen maar je geen goede informatie hebt waar het conflict zit.
Ik durf te wedden dat elke piloot met een greintje verstand in ieder geval om zich heen zal kijken, en zal proberen te achterhalen waar het andere vliegtuig zich bevind.
Snel dalen lijkt mij beste advies.
Met een Raspberry-Pi en de juiste USB DVB-T ontvanger op basis van RTL2832/R820T2 kun je dit zelf bouwen.
Ook op het forum is hierover een topic met allerhande informatie te vinden: [RTL-SDR] De 25 euro allesontvanger

Erg leuk om zelf een keer te knutselen!
Persoonlijk ben ik hier erg blij mee. Enige jaren geleden was ik erg actief in het zelf ontwikkelen van drones (multicopters) en de software en toen was onze club al druk bezig met ADS-B. Nu wordt het van de grond af in de flightcontroller software ingebouwd. Perfect, ben benieuwd wat voor soort geo spanning op de avoidance zal komen. Neem aan dat je meldingen kan instellen van bv op 5km en 600m boven je is een luchtvaartuig. Alleen diegene die geen ADS-B uitzenden (politie heli bv) tja.. je kan niet geheel erop vertrouwen maa het helpt wel. Zal ook de publieke en overheid vertrouwen wat toe laten nemen hoop ik,
Anoniem: 217290 22 mei 2019 21:36
WTF sorry maar als een drone dit soort apparatuur nodig heeft dan ben je bij voorbaat al op een compleet verkeerd gebied bezig met je drone... je zit dan dik boven de toegestane vlieghoogte of bevind zich op een vliegveld in beide situaties kan je gewoon weg niet fouter zitten. Zo'n systeem houdt dus alleen maar in dat mensen met een drone daar vliegen waar ze absoluut niet mogen vliegen.. van mij mag er een harde kijk switch in die de drone en de zender laat ontploffen als je zo'n melding op je drone komt.

We vinden het gek dat er steeds meer regels komen voor drones maar we lappen ze wel massaal aan onze laars. Deze dji 10 veiligheids regels zijn om te janken. Als ze nou eerst eens beginnen met de wettelijke regels te volgen. Niet vliegen in een no fly zone. Niet hoger dan wettelijk toegestaan dan is al deze onzin al niet nodig en ja dat houdt in dat je niet meer zomaar even ergens kan gaan vliegen dat is ook precies het doel van de wet. Dat je in een no fly zone woont en niet in je eigen plaats kan vliegen is pech voor jou dat betekent niet dat je dan maar alsnog moet gaan vliegen want het Kan wel...

Nee wat mij betreft mogen er gewoon celstraffen worden uitgedeeld voor mensen die vliegen in een no fly zone.
Een traumaheli moet toch ergens landen. Of een vliegtuig / helikopter die een noodlanding moet maken. Dus je hoeft helemaal niet verkeerd bezig te zijn om deze ads-b ontvanger te kunnen gebruiken. Voordeel is dat ook militaire toestellen gebruik maken van ads-b, dus ook handig voor militaire oefeningen. Maar dan heb je geen NOTAM's gelezen of even in AirMap gesnuffeld voor je ging opstijgen.
Duidelijk. Maar alle extra beetjes helpen. Niet nodig daar zo geëmotioneerd over te doen.
Anoniem: 217290 @chow.monkey22 mei 2019 23:35
Heeft niks met emotie te maken maar met rationeel denken. Helaas iets dat lijkt uit te sterven onder de huidige generatie van de mens. Egoïsme viert hoogtij.
Wat ik bedoel is dat extra maatregelen kunnen helpen. Misschien vlieg je een keer in het buitenland e lijken de regels minder duidelijk bijvoorbeeld.
Anoniem: 217290 @chow.monkey23 mei 2019 09:30
in een direct lijn van een vliegtuig komen zelfs als je de regels niet kent kan je dit nog aan je boeren verstand vragen... 100m hoog een vliegtuig tegen komen is onmogelijk tenzij je bij de landingsbanen staat met je drone.. En als je bij een vliegveld in de buurt staat merk je dit wel.

Dit systeem wordt overigens bijna niet gebruikt in de kleine sport vliegtuigen maar alleen in de grote boeing en airbus modellen.

Als DJI echt serieus met veiligheid bezig zou zijn dan hadden ze geoblocking kei hard ingebouwd met een vlieghoogte plafond van 100 meter. En een range van 200 meter. Echter weten ze heel goed dat ze dan hun eigen verkoop om zeep helpen maar dan had je wat kunnen zeggen over veligheid. Nu kan je alleen maar zeggen dat het gaat om marketing veiligheid.
Wat een onzin, hier in de omgeving vliegen geregeld propellor vliegtuigen, gliders, helikopters, etc. over op een hoogte van 100-200 meter. Als die ook voorzien zijn van dit systeem is het wel degelijk nuttig om je drone op tijd naar beneden te kunnen halen. Dit zal heus niet bedoeld zijn voor de grote commerciële Boeings die alleen bij het opstijgen en landen op deze hoogte vliegen, als die binnen bereik zijn zit je met je drone inderdaad dik binnen een no-fly zone. Overigens heeft DJI dit al lang en breed opgelost, want binnen een no-fly zone vertikt een drone van DJI het simpelweg om op te stijgen.
Ik woon niet in Nederland. Er zijn hier nog geen regels. Er vliegt hier van alles over op diverse hoogtes. Dit systeem kan wel degelijk zijn nut hebben.
Nu nog alle vliegtuigen aan de ADS-B, dat is nog lang niet altijd het geval.
Er is amper ADS-B coverage, laten ze eerst maar eens overal zorgen voor coverage, dan komt de uitrusting in vliegtuigen vanzelf wel.
Er is al wereldwijde coverrage via satellieten.

https://aireon.com/

Zo is snel de data van de crash van Ethiopian airlines 302 gebruik of de 737max te grounden.
Er is helemaal geen dekking nodig, een vliegtuig zend het ads-b signaal uit, als de drone dat niet kan ontvangen dan is het vliegtuig niet in de buurt, en dus niet relevant.
Zou dit de mensen die bewust over vliegvelden vliegen iets uitmaken dat ze deze melding krijgen? Oftewel de melding krijgen van iets waar ze bewust mee bezig zijn?
Wellicht dat de drone zelf niet meer accepteert dichter bij vliegtuigen te vliegen dan veilig/regulering toe staat.

Dat helpt de veiligheid van drones te verbeteren én dát kan er weer toe leiden dat het toegestane gebiedt kan worden verruimd. Waardoor er meer en op meer plekken met drones gevolgen kan worden.

Denk je eens in wat als alle drones ook vertellen waar ze vliegen, hoe snel, intentie (doel/richting) etc. dan kunnen drones zelf ook veilig dichter bij elkaar vliegen. En is er dus ruimte voor meer drones.
Dat helpt het inzetten van drones als robot distributeur weer een stukje verder op pad.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 07:13]

Anoniem: 310408 @djwice22 mei 2019 20:24
Wellicht dat de drone zelf niet meer accepteert dichter bij vliegtuigen te vliegen dan veilig/regulering toe staat.
Als ADS-B gaat piepen ben je al ver voorbij dat stadium. Je hebt dan seconden om een ongeluk te vermijden. Een ADS-B waarschuwing is geen advisory. En daar zit precies het probleem. De gemiddelde DJI bestuurder zal gewoon niet weten wat ie met die melding moet. Power up? Power down? Links? Rechts? Alles wat je doet kan het probleem verergeren.

In een vliegtuig verteld de ADS-B gauge je waar het probleem zit en wat je moet doen. Bij goedkope, oudere, systemen in elk geval dat je op de hoogte moet zoeken naar kruisend verkeer. Vanaf de grond is dat volledig onmogelijk. In de paar seconden die je hebt kan je niet zien of jou drone hoger of lager zit dan ander verkeer.
Dus als de drone dat zelf automatisch regelt; de bestuurder dus overruled, is de kan wellicht groter dat een botsing wordt voorkomen. Toch?

Zie verder Wikipedia:
Met ADS-B uitgeruste vliegtuigen zenden periodiek hun positie en andere informatie aan grondstations en naburige vliegtuigen die met ADS-B zijn uitgerust.
En ook https://nl.m.wikipedia.org/wiki/ADS-B#Werking

Het signaal gaat dus niet piepen bij gevaar, maar is er op regelmatige basis, ongeacht of er objecten in de buurt zijn.
ADS-B Out works by broadcasting information about an aircraft's GPS location, altitude, ground speed and other data to ground stations and other aircraft, once per second.
- dus elke seconde ontvang je dus van elk vliegtuig met ADS-B een update van zijn positie.

Bron: https://www.faa.gov/nextgen/equipadsb/capabilities/ins_outs/

Als ik het goed begrijp is het doel om uiterlijk in 2020 alle vliegtuigen dit te laten doen (speciale missie voertuigen uitgesloten). - 5 tot 12 keer frequenter dan via radar.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 07:13]

Als ADS-B gaat piepen [..]
ADS-B is enkel een zender. De B in de naam. Het systeem wat piept heet ACAS en dat kan tegenwoordig als het beschikbaar is ADS-B gebruiken, maar ACAS is primair gebouwd op basis van radar en de radar-transponders in verkeersvliegtuigen. (Mode C transponders..)
Nee, maar dit is dan ook meer een maatregel voor mensen die zich netjes aan de regels willen houden. Je kan nog zoveel veiligheids optie's inbouwen, als iemand kwaad wil doen vind hij/zij toch wel een manier om die beperkingen te omzeilen.

En anders is er nog altijd zelfbouw... :o
Is het echt nodig om hiervoor een aparte ontvanger in te bouwen? Veel drone gebruikers vliegen in combinatie met hun smartphone. Er zijn apps waarmee de posities van vliegtuigen zijn te bepalen aan de hand van ads-b (via dataverbinding).

Via smartphone is de locatie van de drone is niet exact, maar officieel mag je toch niet uit het zicht vliegen. Het bepalen van locaties van vliegtuigen lijkt me ook alleen relevant in de buurt bij vliegvelden.

De ontvanger had ik wel begrepen als het echt om een killswitch ging, die bedoeld was om hinder tegen te gaan. Als waarschuwingssysteem had dit ook geïntegreerd kunnen worden in de app die je gebruikt voor de drone.
Anoniem: 310408 @Peoplen22 mei 2019 20:25
Er zijn apps waarmee de posities van vliegtuigen zijn te bepalen aan de hand van ads-b (via dataverbinding).
Meestal is die data niet real-time. En zelfs als je die data 'real-time' (als je betaald) krijgt is er nog altijd een vertraging.
Ik vlieg zelf met een tablet. Bevalt mij beter dan klooien op klein scherm.
Ik snap je reactie. Via plaatsen als RF24 kan je een hele hoop data inkopen die waarschijnlijk goedkoper is dan een antenne. Maar wat als die dataverbinding even slecht is of uit staat? Het creert misschien ene vals gevoeg van veiligheid als er geen alarm 'vliegtuig dichtbij' afgaat waardoor de dronepiloot er minder op let...
Dus, wie weet de drone als eerste te rooten en hem zó te programmeren dat hij juist automatisch naar ADS-B zenders toe vliegt?
Het idee dat drone-piloten zich aan regels moeten houden snap ik. Wat ik alleen jammer vind, is dat je als consument aanzienlijk betaalt om de drones en de benodigde software te laten voldoen aan allerlei regelgevingen. Dit zijn geen regels waar ik baat bij heb (zolang ik me netjes aan de regels houd). Ik ben juist van DJI afgestapt om ik alle waarschuwingen, controles, "wavers", verificaties etc. achter me wilde laten. Ik kijk daarom kritisch naar deze soort "verbeteringen" en vraag me af of je als dron-piloot happy wordt van alle dit soort wijzigingen, voor mij gaat de lol er steeds meer af met dit soort dingen...
Maar als DJI het niet doet (en er zijn legio alternatieven die daar overigens schijt aan hebben, en zolang ze bij de douane niet gelijk worden vernietigd komen ze ook gewoon het land in vanuit China) dan zeggen overheden op een gegeven moment "Er mag niet meer gevlogen worden door hobbyisten, of enkel 25 meter hoog en 25 meter ver als je in het bezit bent van een jaarlijks licentie van 1000 euro".

De kassa moet wel rollen natuurlijk, anders waren die ROC's ook niet zo duur. En behalve dat het juridisch misschien wat waarde heeft voegt een ROC niks toe, zeker als je als consument haast meer mag dan met een ROC.

Al die regelgeving is er omdat er rotte appels zijn. Jij en ik houden ons mogelijk netjes aan de regels of gebruiken in ieder geval gezond verstand. Maar als Sjon of Anita denkt 'daar komt een trauma heli, laat ik eens met mijn nieuwe drone gaan kijken" of even gaat vliegtuigspotten bij schiphol dan moeten er ineens regels verzonnen worden.
Het gaat 99 van de 100x gewoon goed en wordt er al moord en brand geschreeuwd als er ergens 'in de buurt' een drone vliegt maar deze niet is te signaleren.
"Er is geen enkel huidig model die onder die zelf gestelde grens van 250g komt.". Niet helemaal waar, de Tello Drone van DJI weegt slechts 80 gram.
Deze drone is niet van DJI (slechts powered by DJI).
Wat is het bereik van dit systeem? Leuk als je apparatuur gaat piepen voor elk vliegtuig dat op 10 kilometer
hoogte voorbij komt en dus geen direct risico vormt.

Een beetje drone is zo een minuut bezig om weer terug te komen als je 'je niet aan de regels houdt', maar als je pas met een paar kilometer een signaal krijgt is dat vliegtuig of die heli er in no-time.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.