Belgisch hostingbedrijf Combell wil TransIP overnemen - update 2

Het Belgische hostingbedrijf Combell wil zijn Nederlandse branchegenoot TransIP overnemen. De bedrijven hebben daarvoor toestemming gevraagd bij de Autoriteit Consument & Markt. De toezichthouder doet binnen vier weken een uitspraak.

Dat Combell TransIP wil overnemen blijkt uit een concentratiemelding bij de ACM. De bedrijven zijn verplicht om toestemming te vragen voor de overname, omdat ze niet zo groot mogen worden dat ze de concurrentie kunnen belemmeren. De ACM geeft binnen vier weken uitsluitsel of de bedrijven mogen samengaan. Partijen die belang hebben, kunnen reageren op de melding bij de ACM. Dat moeten ze binnen zeven dagen doen.

Combell noch TransIP heeft verdere details gegeven over de voorgenomen overname. De Belgische webhoster Combell is in 1999 opgericht en het bedrijf heeft volgens LinkedIn tussen de tweehonderd en vijfhonderd werknemers. Het bedrijf heeft ook een vestiging in Nederland.

Combell webhoster heeft naar eigen zeggen meer dan honderdduizend klanten en drie op de vijf Belgische websites zouden door Combell gehost worden. In Nederland is dat een op de vijf websites. Het bedrijf heeft vijftienhonderd servers en in Brussel drie datacenters.

Het Nederlandse hostingbedrijf TransIP werd in 2003 opgericht door Ali Niknam, die later ook de bank bunq oprichtte. TransIP verkocht in 2016 een belang aan een Zweedse investeringsmaatschappij, maar Niknam kocht die aandelen een jaar later terug wegens 'verschillen in mening over de strategie'. Behalve van hosting is TransIP bekend van zijn opslagdienst Stack, waarbij aanvankelijk 1TB gratis opslagruimte werd aangeboden.

Update 15:02: TransIP-oprichter Ali Niknam zegt tegen Tweakers dat het niet om een overname gaat, maar dat de bedrijven mogelijkheden voor een fusie onderzoeken. Niknam zegt dat van verkoop geen sprake is en dat het een 'technische reden' heeft dat dit zo bij de ACM vermeld staat.

Update 2, 16:41: Ook Jonas Dhaenens, de ceo van Combell, laat aan Tweakers weten dat Combell en TransIP willen fuseren.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-05-2019 • 13:30

178

Submitter: gigawebs

Reacties (178)

178
175
99
10
0
43
Wijzig sortering
Ik heb doorgaans weinig vertrouwen in dergelijke overnames. Dit kan niet veel goeds brengen voor mij als klant van TransIP.

Qua hostingservice vind ik ze overigens knap waardeloos, ik gebruik TransIP exclusief als registrar. Maar de API is zeer fijn te integreren met mijn hostingpaneel op mijn eigen server en je kunt de DNS servers van TransIP als slave servers inzetten voor je eigen domeinnamen. Dat werkt allemaal vlekkeloos. En de prijzen zijn ook zeer schappelijk. Zeker de lage prijs voor het eerste jaar is erg prettig en laagdrempelig om snel nieuwe namen te registreren bij nieuwe concepten.
Het controle paneel en de API zijn erg goed inderdaad, voor domeinregistratie is 't een prima partij al spelen ze daar ook niet altijd helemaal volgens de regels... Zo hebben zij er maling aan dat bij een verhuizing de originele expiration date aangehouden moet worden. (Regels.) Als je je domein naar TransIP verhuist en je zegt hem op, dan donderen ze hem er gewoon uit op factuurdatum i.p.v. registry exp. datum - al ligt die nog een jaar in de toekomst. Niet netjes.

Qua klantenservice vind ik het helemaal niets, maar hun controle paneel en API zijn de game changers die het toch nog interessant houden voor domein registratie, dat zit gewoon heel goed in elkaar. Ik hoop niet dat men daar aan gaat toornen. :)
Als je je domein naar TransIP verhuist en je zegt hem op, dan donderen ze hem er gewoon uit op factuurdatum i.p.v. registry exp. datum - al ligt die nog een jaar in de toekomst. Niet netjes.
Dit heb ik in het verleden wel eens gehad, maar je kunt inmiddels al een tijdje 'opzeggen aan eind van contractperiode'. Waarmee je simpelweg aangeeft dat de domeinnaam niet verlengd moet worden, maar ook niet geannuleerd. Bij een verhuizing ligt factuurdatum toch sowieso op of na de registratiedatum?
Einde van de contractperiode is naar mijn begrip (ook na praten met de KS) dat dit gaat om de verlengdatum die in het TransIP-controlepaneel wordt gezet. Wat ik gewend ben bij bijvoorbeeld partijen als Namecheap is dat de nieuwe factuurdatum uiterlijk de huidige expiration date wordt.
Dus een voorbeeld ter illustratie:
- Ik beheer tweakers.net en die is geldig (vooruitbetaald) tot 01-08-2021.
- Ik verhuis tweakers.net vandaag naar NameCheap, je moet altijd een jaar betalen (krijg dus vandaag wel een factuur) en de nieuwe vervaldatum wordt daardoor 01-08-2022.
- Ik krijg van NameCheap pas weer een factuur wanneer ik verleng in 2022.

TransIP zet de vervaldatum gewoon een jaar vooruit van de dag dat je verhuist bent. Dus als ik dat vandaag doe, zie ik de "verlengdatum" staan op "10-05-2020". Ik krijg in 2020 dus alweer een factuur. Als je hem dan opzegt "per einde contractperiode" zou hij dus i.p.v. in 2022 al in 2020 vervallen. Althans, dat is wat ik raar vond, daarom het aan de KS vroeg en in dat gesprek mijn begrip ervan werd bevestigd dat het zo werkt. Sindsdien verhuis ik niets meer naar TransIP dat niet binnen enkele dagen vervalt en al helemaal niet als er al meerdere jaren vooruitbetaald zijn. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:41]

Misschien heb ik het verkeerd maar ik dacht altijd dat domeinnamen elk jaar verlengd moeten worden, hoe dan ook. Dus als je je domeinnaam verhuisd heeft je nieuwe registrar er weinig boodschap aan wat je met je vorige registrar hebt afgesproken of waar je voor betaald hebt - na dat jaar zal je registrar opnieuw moeten betalen en jij dus ook. Of heb ik dat fout? Bij TransIP zie ik in ieder geval geen mogelijkheid om de domeinnaam langer te registreren dan één jaar, en ik heb dat ook nog niet ergens anders gezien.
Dat heb je fout. Je kunt bv. een .COM domein prima voor 10 jaar registreren. Bij vehruizing blijft die 10 jaar staan.
:O dat verklaard een hoop. Heb twee jaar geleden alles overgezet van Versio naar Transip en toen was mn domein nog maar een jaar geldig waar ik dacht nog 4 jaar te hebben.
Dit werkt zover ik weet voor maar enkele domeinextensies en lang niet voor allemaal.

Veel bedrijven registreren .nl domeinen overigens niet voor een jaar of langer maar voor een maand.
Je betaald echter voor een jaar en als je hem halverwege het jaar opzegt zou hij dus eigenlijk nog een half jaar actief moeten zijn maar die bedrijven zeggen hem dan per direct op en steken zo extra winst in hun zak.

Slim, maar niet netjes naar de klant toe.
Waar het om gaat is dat er bedrijven zijn die de registry gegevens hanteren en bedrijven zijn die dat niet doen.

Stel een klant heeft ooit op 1 februari een domein geregistreerd en hij verhuisd in april zijn domein.

Optie 1:
De volgende factuur april 2020 (factuur leidend)
Optie2:
De volgende factuur februari 2020 (registry leidend)

Zelf gebruik ik al jaren optie2 in combinatie met een gratis verhuizing voor o.a. .nl. Tijdens bestelling komt er een tijdelijke 12 maanden periode. Na synchronisatie met de registry wordt vervolgens de echte vervaldatum minus 30 dagen in het client panel gezet. Wanneer de klant gaat betalen hangt dus puur af van zijn originele registratie datum af. Dat kan over 2 maanden zijn, of over 11 maanden. Bij sommige tld's moet je kosten maken máár wordt een deel van de tijd opgeteld, dan praat je ineens over 18 maanden.

Het nadeel van transparant syncen, zo noem ik het altijd maar, is dat het een lastig verhaal wordt op het moment dat een eindklant bijvoorbeeld 30 domeinen heeft een geen zin heeft om daar 30 facturen per jaar van te krijgen. Ben je losgekoppeld van het registry dan heb je de vrijheid om afspraken te maken met je klant dat je bijvoorbeeld alles op 1 januari zet. Dus persoonlijk overweeg ik daar mee te stoppen en voor optie 1 te gaan, zoals Transip.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:41]

Is een combinatie van de twee niet mogelijk?
Ik ben sinds 2003 Combell klant, ik herinner mij nog persoonlijk mijn eerste server te hebben geïnstalleerd in hun eerste datacenter in Brussel. Na al die jaren mag ik zeggen dat de klantservice en pro-actieve communicatie daar één van de voornaamste troeven is, zowel op vlak van domeinbeheer en advies op wetgeving, als hosting. Ik denk niet dat TransIP klanten zich zware zorgen moeten maken. Aan de andere kant komt klantservice natuurlijk met een kost, en wie nooit een server-crash, DDoS aanval of netwerkprobleem heeft meegemaakt zal dit misschien niet graag betalen, maar dit zijn net de omstandigheden waar voor mij een hosting provider als Combell op lange termijn echt een verschil maakt.
Ga er maar van uit dat de overname rond is. Als ze al toestemming vragen aan de acm doen ze dat pas als er een overeenstemming is. Geeft die groen licht zal het gewoon doorgaan.
Wat zoek je in een hostingservice dat TransIP niet of verkeerd levert?
PHP en .htaccess zijn bij TransIP volledig dichtgetimmerd en daarmee te beperkend.

De mailservers hebben hele lage quota, waarmee bijvoorbeeld een mailing versturen naar meer dan een handvol mensen onmogelijk is. Ook bieden ze geen geen PostgreSQL databases, geen Python en geen Ruby hosting.
Beheer zelf een mailserver. Quotas voor publiek beheerde servers is laag overal ter wereld.

Er zijn een heleboel organisaties die jouw mailserver in de gaten houden voor spam. En als je hun treshold triggered, kom je op hun blacklist terecht en moet je in heel veel gevallen moeite doen om daar weer vanaf te komen. In de tussentijd werkt je email niet of nauwelijks.

Gebeurt dit vaak bij een en dezelfde domein hoster, dan krijgt deze ook een knauw en daar zitten zij helemaal niet op te wachten. Om dit soort gezeik te voorkomen worden eigen mailservers door domein hosters gelimiteerd.

Spreek helaas uit ervaring. 2 keer is dit me overkomen, omdat de zoon van de baas een LAN party hield en mensen eigen computers meenamen, waarvan er 1 dus trachtte teveel mails uit te braken. Toen was het IP adres (maar niet het domein of website wat ik er op host) blacklisted. 1 andere keer omdat het IP adres onderdeel was van een blok bij de ISP en dat iemand anders zichzelf had geblacklisted bij een van deze anti-spam organisaties, die daarom maar het hele blok had geblacklisted.

Duurde steeds een week tot 10 dagen voordat mail weer goed werkte. Daarna sta je nog eens een maand of 2 op een voorwaardelijke lijst. Is er weer een infractie binnen die periode, dan krijg je meer gezeik over je heen en duurt het nog veel langer voordat je van hun blacklist afkomt. Gelukkig daar zelf nog geen problemen mee gehad.

Al het bovenstaande zorgt er wel voor dat een domein hoster een slechte naam kan krijgen bij hun clienten, vanwege stommiteiten van hun eigen klanten. Daar paal en perk stellen is dus het devies van domein hosters. Kan ik ze niet kwalijk nemen.
Wat zou je qua PHP en .htaccess aan willen passen dat nu niet lukt? De rest herken ik wel (hoewel die mailservers denk ik niet bedoeld zijn voor mailings).
Het is alweer jaren geleden dat ik het geprobeerd heb en toen geswitched ben.

Als ik het me goed herinner was het in PHP de open basedir restrictie waarmee je niet buiten je webroot kon komen. En dus ook niet in je home directory. Ik had dit nodig om configuratiebestanden buiten de webroot te houden. En via .htaccess kon je eigenlijk alleen mod_rewrite besturen. Iets als php_flag toepassen was uitgesloten. Verbosity van je error logs aanpassen kon ook niet.

Geen idee hoe dat nu is, maar het was destijds veel te beperkend voor de workflow.
Voor sommige zaken kun je een berichtje naar ze sturen, dan lossen ze dat persoonlijk voor je op.
Iets als open basedir zullen ze waarschijnlijk niet doen voor standaard hosting omdat daarmee de mogelijkheid bestaat dat je bij bestanden van derden kunt komen. Als je dergelijke zaken wilt, kun je beter een VPS nemen, dat begint bij TransIp voor 12 euro per maand.
Probeer Openprovider dan eens. Doe ik al jaren mijn registraties. Kan met API's werken etc. En prijstechnisch interessant, zeker als je veel domeinen beheert.
Ziet er interessant uit. Ruim €4,- goedkoper per .nl, .com, .net domeinnaam per jaar en voor .eu scheelt het nog meer. Ook mogelijkheid tot slave DNS-servers zie ik.

Bedankt voor de tip, die ga ik zeker overwegen. Helaas kost verhuizen (logischerwijs) ook geld, dus meest kostenefficient is dat om dat in de loop van een jaar naam voor naam over te zetten.
Bij OpenProvider betaal je bij NL domeinen enkel voor registratie of verlenging. Als je tussentijds een domeinnaam overhevelt naar OP dan kost je dat niks extra's.
Bij Oxxa ook sinds kort.
Ik zie het. Dat geldt helaas alleen voor een handjevol domeinen, niet voor o.a. .com, .net, .eu. Daar valt een aanzienlijk deel van mijn domeinnamen dus buiten. Maar voor de .nl domeinnamen zou ik de verhuizing gelijk kunnen inzetten inderdaad.
Ik vind OpenProvider een drama. Slechte helpdesk, weinig inlevingsgevoel, API's bevatten bugs, een en al drama. Ben blij als alles daar weg is.
Mee eens, en laten we het niet hebben over die rete trage en 2010 uitziende website van ze. Er zijn weinig domeinboeren die het goed in orde hebben.
Ik heb geen klagen, maar waar ben je heengegaan dan?
Ik ben zelf hoster en zelf SIDN deelnemer, etc. Portfolio dat bij OpenProvider stond komt uit een overname. Andere extensies (COM/NET/ORG, etc) gaan naar Key-Systems
:(
Een bedrijf waar ik veel mee samenwerkte is recent overgenomen door Combell. Onmiddelijk is alles overgeheveld naar servers van Combell en sindsdien is de kwaliteit beduidend minder.
Dat bedrijf was een klein bureau dat zich richtte op hoogwaardige service en ondersteuning. Van Combell krijg ik de indruk dat het veel meer eenheidsworst is. Daar moet ik dan wel bij zeggen dat TransIP ook niet de service levert die dat kleine bedrijfje leverde, het hoeft voor TransIP geen achteruitgang te zijn. Maar als ik naar de prijzen kijk krijg ik de indruk dat Combell een stuk duurder is.
Anoniem: 167912 @CAPSLOCK200010 mei 2019 16:31
Hier nog een veel straffer verhaal: meer dan 10 jaar tevreden klant van hoster 1; wordt overgenomen door combell en vanaf dag 1 miserie in het kwadraat. Zowel op het vlak van hosting als van dienstverlening en facturatie. Na enkele maanden weggelopen met het idee dat ik nooit nog iets te maken wilde hebben met combell, tot hoster 2 ook door hen werd overgenomen. Ook daar al meer dan 10 jaar klant zonder noemenswaardige problemen, tot de overname: exact hetzelfde verhaal, met facturatieproblemen, dreigmails wegens zogezegde wanbetaling (wat uiteraard niet klopte, het is niet zo dat we na 10 jaar braaf betalen nu ineens beslissen dat niet meer te doen) en zelfs het actief afsluiten van de server.
Support is er niet, tickets worden pas na 3 dagen beantwoord en dan nog meestal off topic.
De strategie is duidelijk: ze kopen alles op zodat er gewoon geen concurrentie meer is. In België ken ik nog 1 geloofwaardig alternatief dat niet van op een zolderkamer wordt gerund, helaas geen geweldige ervaringen mee, maar ik weiger nog zaken te doen met combell.
Zowat elke grote Belgische integrator kan hosting aanbieden, en dan zijn er nog pakken kleintjes die basic hosting geven. Er zijn genoeg alternatieven voor Combell.

daarnaast ook in de public cloud kan je voor een redelijke prijs hosting krijgen...

[Reactie gewijzigd door Yalopa op 22 juli 2024 14:41]

OVH is uitstekende provider.
Met goede service en goede prijzen.
Dan moet je even kijken in de banlists van mijn servers...
Nee, OVH is geen haar beter hoor.
Het hangt er maar van af waar je het voor gebruikt. Als je een server nodig hebt die veel met email en andere (communicatie) diensten omgaat, dan zullen hosts van een grote speler met concurrerende prijzen vast vaker in een lijst met gebande hosts belanden.

Immers: een hosting pakketje aanschaffen en als een gek spammen is verdomde simpel, en al handelt een ondersteuningsafdeling het binnen 24 uur af, dat IP'tje heeft de ronde alweer gemaakt en belandt binnen de kortste keren weer op zo'n lijst. En dat IP er van afhalen is vaak een dozijn keer moeilijker en intensiever!

Maar als je een webservertje of andere diensten wilt draaien waar jij juist door anderen bereikt wordt, dan zijn dergelijke banlijsten veel minder relevant. Lage ping, hoge bandbreedte, concurrerende prijzen.. dat zijn voor veel mensen toch doorslaggevende factoren. Misschien een beetje naamsbekendheid, reputatie en vooruit, de kwaliteit van de ondersteuningsafdeling, en dan heb je het wel gehad.

Misschien is OVH op het wereldtoneel van hosting & gerelateerde diensten bagger. Maar als onbekende op de hostingmarkt staat dit grote bedrijf op alle bovenstaande factoren toch best goed bekend.
Bij OVH betaal je niet voor de volledige resources van je server. Als je teveel RAM of CPU voor een tijd gebruikt worden de prestaties verlaagd. Bij TransIP heb ik voor zover ik weet al mijn virtuele specs voor mijzelf.
Kan zijn. Is mij bij OVH nooit opgevallen. In ieder geval geen last van gehad.
Wellicht is Amazon Web Services of Microsoft Azure een alternatief?
Welk geloofwaardig Belgisch alternatief ken je dan nog?
Ik heb precies hetzelfde. Vertrokken bij een bedrijf dat door Combell was overgenomen. Na de overname was de service om te huilen. Opzeggen ging met enorm veel moeite en in Belgie is stilzwijgend verlengen ook nog een ding...
Wacht, jij wil dat contracten als webhosting automatisch gestopt worden op vervaldatum?? Je beseft toch wel dat dit voor meer gedupeerden zorgt dan wanner je standaard stilzwijgend verlengt.

Bij mijn weten heeft trouwens elke aanbieder een automatische verlenging, heeft niets met België specifiek te maken.
Stilzwijgend verlengen met opzegtermijn van bijv. 1 maand ≠ stilzwijgend verlengen met bijv. 1 jaar
Dit dus, een heel jaar automatisch verlengen mag in Nederland gelukkig niet meer :-)
Naar particulieren misschien, maar zakelijk is dit gewoon toegestaan.
Juist heel tevreden over combell. Je krijgt netjes 2 maanden van te voren een factuur en kun je nog gewoon opzeggen. Bij andere providers kom ik er meestal te laat achter.
Niet meer van deze tijd. Ik wil gewoon vandaag mijn hosting opzeggen als ik ontevreden ben.
Dit. Vaak gaat hosting per maand, en bij veel VPS providers is het nog zo dat je een realistisch tarief betaalt mits je een jaarcontract afneemt. Maar bij spelers als Vultr reken je gewoon af per minuut.
Wat zijn alternatieven? 't zal allemaal wel weer duurder worden....
De huidige prijzen van hosting zijn ook bijna onhoudbaar om daar ook nog service op te kunnen leveren.
Prijzen zijn inderdaad hoog. Voor eenvoudige hosting ben ik overgestapt naar vimexx. Voorlopig alles positief en aanvaardbare prijzen.
Dat zal een mooie overname worden. HG, investeerder achter Combell, heeft een mooie oorlogskas voor grote overnames. Consument en MKB webhosting diensten zijn dan in bulk bij deze partij ondergebracht. Zal een mooi marktaandeel zijn.

Er zijn in Nederland na deze overname weinig zelfstandige pareltjes over in de hosting. Als je groeit en goed winstgevend bent sta je in de kijker.

HG heeft een echt professioneel team met veel marktkennis. Goede zet dit!

[Reactie gewijzigd door Stewie! op 22 juli 2024 14:41]

Ligt er maar net aan wat ze gaan doen. Als je kijkt naar de EIG-group, die ook zo begonnen zijn met overnames, daar vind je eigenlijk geen enkele naam meer die je kan associeren met kwaliteit. Stuk voor stuk low-buck megaoversellers geworden met dieptrieste configuraties en performance. En het werkt, want "$2/month for unlimited everything!" verkoopt natuurlijk heerlijk en werkt op de markt zelfs met lage kwaliteit. Ik hoop niet dat dit bedrijf een zelfde soort plannen heeft op de lange termijn. ;)

Ik doe vaak liever zaken met de iets kleinere professionele partijen dan de zeer grote jongens.
Al zijn er ook wel grote partijen die erg goed zijn met goede SLA's.
Een Nederlands bedrijf zou ook eens een keer niet Nederlands blijven... :(

Edit:
Dat is inderdaad nogal een nutteloze opmerking.

Voor mij is het zeker een meerwaarde dat TransIP een Nederlands bedrijf is. Dat heeft zeker meegespeeld in mijn keuze om daar diensten af te nemen.

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 22 juli 2024 14:41]

Maakt het uit, het DC en de medewerkers zullen toch gewoon in NL blijven neem ik aan.
Nadat Byte door Combell is overgenomen krijg je bij de support Belgen aan de lijn. Zou dus zomaar kunnen dat het bij TransIP ook zo gaat.
TransIP doet support alleen via tickets..

Wij hebben vrijwel al onze servers bij TransIP staan. Ik hoop niet dat de kwaliteit onder verkoop gaat lijden.
TransIP heeft een hoge uptime, de VPS-en zijn zeer snel en de pakketten zijn goed betaalbaar..
Die Belg krijg je ook dikwijls aan de lijn bij een nederlands bedrijf. Over het algemeen is de bejegening dan een stuk beleefder en vriendelijker. Winst dus. Laat maar komen die Belgen.
TransIP is toch deel eigenaar van https://www.thedatacentergroup.nl/ ?
Als dit zo is, en de overnamen gaat door inclusief de het deel van hun aandeel.
Dan kan thedatacentergroup.nl niet meer zeggen dat ze 100% Nederlands zijn.
Volgens mij niet hoor. Ze draaien er wel heel veel, maar zijn geen eigenaar.
De eigenaar van Transip is ook aandeelhouder van thedatacentregroup, dat is wat anders dan dat Transip aandeelhouder is van thedatacentergroup.

Persoonlijk zou ik het jammer vinden als Ali Niknam de boel verkoopt aan een Belgische onderneming, no-offense naar de buren, maar het Belgische internet doet erg denken aan de jaren 90, qua snelheid, prijs en support... Maar aan de andere kant gaf Ali Niknam het dagelijks bestuur al in 2014 uit handen en ik kan me zo voorstellen dat als je zo tegen de 40 begint te lopen je ook wel eens aan je vervroegd pensioen begint te denken... ;-)
Idd is Ali daar mede eigenaar van.
Zo nutteloos is je opmerking ook weer niet. In het kader van AVG gerelateerde zaken zijn er juist veel bedrijven die bewust kiezen om de diensten af te nemen bij een Nederlands bedrijf. En dat maakt TransIP na de overname een stukje oninteressanter dan dat ze nu nog zijn.
Of een bedrijf nu Europees, Belgisch of Nederlands is maakt voor de AVG natuurlijk weinig uit. Dat is europeese wetgeving en daar valt Belgie net zo hard onder als Nederland
De AVG wetgeving is niet overal hetzelfde. Zo is de overheid in België uitgezonderd van de AVG. In Nederland moet de overheid zich wel aan de AVG houden. Daar zit dan wel weer een uitzondering in voor opsporing.

Bron: nieuws: Belgische werkgeversorganisatie VBO dient klacht in tegen privacyregels
Er zijn ook vrijwel geen souvereine staten meer. Noord korea is een van de laatste. Een bedrijf wat '100% nederlands' is , doet dat vooral omdat het marketingtechnisch lekker verkoopt
Zolang het datacenter maar in Nederland blijft staan, en er geen gegevens worden opgeslagen in België maakt het niet uit wie de eigenaar is.

Wij hebben bijvoorbeeld in onze Verwerkersovereenkomst staan dat ons datacenter in Nederland gevestigd is.
Een aantal klanten is daar zeer specifiek in.
Anoniem: 470811 @Peppershade10 mei 2019 13:58
In het kader van AVG is EU minus UK net zo goed als NL
Tenzij je een speciale reden hebt om niet met Belgen zaken te we willen doen zie ik het probleem niet zo. Zolang het in Europa blijft, valt het onder Europese regels. Nederlanders zullen vast ook Belgische bedrijven links en rechts overnemen maar daar horen we niet veel over op Tweakers.
Nederlands bedrijven kopen ook genoeg in het buitenland alleen komt dat minder vaak in het nieuws.
Nu ja, tegelijkertijd gebeurt het ook vaak zat dat Nederlandse bedrijven buitenlandse bedrijven overnemen of ermee fuseren. Ahold Delhaize is daarvan een voorbeeld, maar AkzoNobel, DSM, Heineken, ING ook.
Had Ali Niknam niet vorig jaar gezegt, dat die het niet meer zou verkopen?
Als ik in deze business zou zitten zou ik ook NU verkopen. De komende jaren zullen er nog heel wat consolidatieslagen in deze tak gaan plaatsvinden, want de concurrentie van de grote cloudproviders (met name AWS en Azure) is moordend.

Ik heb inmiddels heel wat migraties van allerlei bedrijfsapplicaties en vergelijkbare zaken gezien. Deze gingen allemaal van on-prem situaties of Nederlandse hostingpartijen naar Azure of AWS. Als dat een trend is (en daar lijkt het wel op), dan is het niet meer dan logisch dat de Nederlandse clubs het zwaar krijgen.
Ik begrijp het ook best, en had hem er echt niet jaren aan gehouden.

Ook ik doe migratie's naar de "Cloud", maar toch denk ik, dat er een markt is voor kleinere goede hosting partijen. Dit omdat het klanten contact stukken beter kan zijn.
Ik koos vooral voor TransIP omdat ze een zeer goed controlepaneel hebben en omdat ze mij het gevoel gaven dat ze kwalitatieve hosting wouden neerzetten zonder compromissen te hoeven maken. Combell daarintegen lijkt mij eerder hosting willen aan te bieden die zij zelf als kwalitatief beoordelen: controlepanelen die voor "gewone gebruikers" zijn, instellingen waar gemaild voor moet worden, enz...
Hmm, zeer goed controlepaneel valt wel mee. Als je een schijf van een VPS wilt uitbreiden is dat niet met een klik gedaan. Ja, het bestellen, maar om het op je VPS in gebruik te kunnen nemen moet je het OS induiken om de schijf te partitioneren en in de LVM hangen. Behoorlijk omslachtig allemaal. Bij Tilaa wordt dit automatisch voor je gedaan.
Ik doe liever het meeste zelf. Ze moeten mij geen maatwerk verkopen als ik dat niet wil.
Je moet wel zien dat webhosting en domeinnamen iets anders zijn dan de cloud providers. AWS en Azure zitten niet zo zeer in de webhosting, maar in Virtual Machines.

Hosting providers kunnen bij AWS of Azure draaien, maar de eindklant wordt daar niet per direct klant.

Ik deel je mening wel, maar om het "moordend" te noemen, dat weet ik niet zeker. De markt wordt volwassen en daar hoort consolidatie dan ook bij.
Hoezo niet in de hosting, ooit van Azure Web Apps gehoord? Draai je gewoon .NET/PHP/Node/Python in Azure hoor.
Dat is nog geen hosting wat Combell doet. Het probleem met hosting is vooral support. Dat kan een Amazon of Google nooit adequaat oppakken. Support kun je niet helemaal weg automatiseren.
Als ik in deze business zou zitten zou ik ook NU verkopen.
Misschien. Maar ik zie juist ook opportunities voor een pure EU concurrent, want al het gelazer met de VS, Facebook, Google, Amazon en MS zou voor veel organisaties een goed EU alternatief een no-brainer zijn. Laat Ali Niknam nou iemand zijn die dat imho best zou kunnen trekken. Zeker als je een organisatie pakt die zijn roots heeft in NL zal dat best wel eens goed kunnen uitpakken.

Aan de andere kant zijn er ook al veel langer kreten dat dergelijke grote multinationals moeten worden opgesplitst om te kunnen voldoen aan lokale privacy eisen... En wellicht weet Ali Niknam daar meer over dan de rest.
Anoniem: 80910 @Moartn10 mei 2019 14:39
tsja, ben net een vm aan het testen voor 4 euro per maand bij azure met gratis geld gekregen van microsoft, wie kan daar tegen op (ssd) en 8 ms op de welkomspagina van apache ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80910 op 22 juli 2024 14:41]

is dat een realistisch scenario? :)
Anoniem: 80910 @arjankoole11 mei 2019 12:27
Ligt er maar net aan wat je van plan bent natuurlijk. Maar, als je het zelf kan opzetten kan het aanzienlijk schelen. Hoeveel cores heb je nodig, hoeveel ssd, loadbalancer, meerdere vm's erachter mysql, dedicated server, of installeer je die in je vm. Mijn plan is domeinen ergens registreren en deze allemaal op mijn vm installeren. E-mail zoals dovecot en postfix doe ik denk ik niet en registreer een mailbox ergens en je kan ook mailen voor 2 euro per maand met 1GB . Die 2 euro is het onderhoud niet waard tenzij je er een x aantal nodig hebt.

Heb nu 1 vm met 1 core, 0.5 GB en zo'n 30 GB beschikbaar. Heb ubuntu erop staan, met debian had ik geen su & sudo? Heb ff een swap file aangemaakt van 4GB, ach en de ssd is retesnel. Ligt er maar net aan wat voor site e.d. je hebt, maar die van mij doen het er prima op. Wil je meer geheugen, dan betaal je daar natuurlijk voor. Maar als je van deze config uit gaat, hier op ga programeren, denk ik dat ie +/- 200 users simultaan aan kan.
* Amazon Lightsail
* Hetzner Cloud
* Leaseweb
* Scaleway
Met genoeg geld worden veel principes vloeibaar ...
Duhh, had alleen gehoopt een paar jaar langer. :)
Bijzonder, de vorige verkoop was zoals gezegd ook niet de beste keus. Het was fijn dat alles weer op zichzelf was. Naar mijn weten en idee verdient TransIP meer dan voldoende geld, dat kan dan toch geen overweging zijn om de boel te verkopen?

Tevens hebben ze genoeg takken (hosting, domeinen en datacenters) om goed te kunnen overleven in Nederland, waarom zou je daar een Belgisch bedrijf voor nodig hebben?

Recent heeft TransIP zelf IT-Ernity Internet Services (met daarin WebStekker, ProServe en DDS als bekendste namen) overgenomen en is daarmee met 400.000 klanten en 70 miljoen omzet de grootste aanbieder van Nederland geworden.

Compbell is een paar maatjes kleiner (artikel spreekt over 100.000 klanten), je zou het eerder andersom verwachten.
Zit al een tijdje te kijken om VPSen bij hen te gaan doen. Maar die overname zal me daar dan zeker van weerhouden. Geen goed gevoel bij.
Als er genoeg geld tegenaan gegooid wordt, valt alles te kopen. Daarnaast is er een flinke verschuiving bezig, er zijn genoeg partijen die hostingbedrijven willen opkopen om de concurrentie uit te schakelen. Dit is in de laatste jaren enorm toegenomen.
Compbell heeft gewoonweg een grote investeringstoko achter hun staan met diepe zakken.
TransIP is gewoon een zelfstandig bedrijf wat ze dus graag willen overnemen.
TransIP heeft Ali Niknam die ook over een leuke zak centen beschikt.
Ja, alleen zijn focus ligt vooral op zijn doel Bunq, die had het deel Transip weer terug gekocht omdat ie met de investeerder niet meer eens was over de strategie, hij bemoeit zich weinig met het bestuur van TransIP en die hebben eigenlijk de overnames gedaan.

Dus het kan best zijn dat hij nu iemand vind waar hij wel vertrouwen in heeft, of die gewoonweg heel goed willen betalen.
Het gaat niet alleen om de grootte van het bedrijf dat de overname doet, maar ook over hoe diep de zakken zijn van de investeerders die erachter zitten.
Omzet is nog geen winst. Daar komt bij dat als je als (alleen) eigenaar, een deel van de winst natuurlijk weer moet gebruiken om in de toekomst te investeren. Als je de boel verkoopt heb je in een keer een hele berg geld op je rekening staan... Nu kan die eigenaar leuk gaan rentenieren of gebruiken om in een nieuw iidee te investeren wat redelijk wat geld nodig heeft. Helemaal als iemand de markt ziet krimpen en geen verdere groei mogelijkheden ziet, maar nu keihard aan de kosten moet sleutelen om zo toch meer winst te kunnen genereren en daar mogelijk geen zin in heeft.

Er zijn zoveel redenen te bedenken waarom je wil verkopen...
Compbell is een paar maatjes kleiner (artikel spreekt over 100.000 klanten), je zou het eerder andersom verwachten.
Als de klanten van Combell vele malen meer opbrengen dan die van TransIP heeft dat zeker geen probleem te zijn.
Ik ben erg tevreden over TransIP, ik hoop dat deze overname niet teveel gaat veranderen.
Van mijn kennissen die van Byte naar Combell zijn verhuist moet ik de eerste positieve ervaring nog horen. Negatieve al genoeg gehoord.
Die ik ken die nu bij TransIP zitten staan iig niet te juichen.

[Reactie gewijzigd door Xaverius op 22 juli 2024 14:41]

Combell waren wij als vereniging niet tevreden mee,
Mails kwamen niet over of kregen wij niet.
Webhosting was verder wel oke.
Maar de prijs voor opslag 250 mb was veelste weinig voor het geld dat we moesten betalen.
Simpele Wordpress neemt al snel wat ruimte in, we hebben maar 15 pagina's zonder tierelantijnen...

Naar nieuwe hoster gegaan, geen problemen meer met de mail

[Reactie gewijzigd door kmichael op 22 juli 2024 14:41]

Zelf helaas ook geen positieve ervaringen overgehouden na de verhuizing van Byte naar Combell. Standaard krijg je natuurlijk het bericht dat er niets verandert en je niets hoeft te doen. In de praktijk werkt dat helaas toch altijd anders en ging er heel veel mis.
Gelukkig is hun support wel netjes en zijn ze bereid te compenseren voor alle problemen.
Heb je een standaard website (geen cronjobs, subdomeinen, ingestelde paden, of speciale DNS-records, e.d.) dan komt het wel goed. In alle andere gevallen … succes!
Tja, if it works, it works.
Dan ga je niet jubelend de straten op met hoe goed men wel is.

Zit het je tegen, zijn mensen meer geneigd om dit te uiten, dan maakt het niet zoveel uit waar het probleem ligt, eerder hoe snel er iemand reageert
If it works, it works. Until it doesn't...

Waardoor mensen een goede of slechte ervaring hebben met een leverancier is niet zozeer dat iets verkeerd gaat, maar hoe het wordt opgelost. En ik denk dat daar al die negatieve ervaringen uit voortkomen en dat is zorgelijk.
Ik kijk gewoon eens naar de prijzen

combell open stack
4vcpu
8gb intern
80gb ssd
euro 80

cloudvps openstack onderdeel nu van transip
4vcpu
8gb intern
160gb ssd
euro 34,95

Maar zelfs trans ip is goedkoper.

dus we zullen wel zien of de prijzen de lucht in gaan.
zo ja zullen ze hoop ik klanten verliezen.
Mijn domeinnamen zitten bij Combelldochter Easyhost. Als dit doorgaat, dan ga ik sowieso op zoek naar een andere hoster en dan is de reden dat ik hosting en domeinnamen absoluut gescheiden wil houden vele malen belangrijker dan prijsstijgingen.

In de IT-sector zitten te veel mensen die gedreven worden door macht. Door de domeinen bij een andere partij te zetten (en elders backups te maken!) kun je sneller schakelen als de support zich onaantastbaar zou beginnen opstellen en niet meer de service aflevert waarvoor je betaalt.
Ik ook, heb er een VPS'je met wat Bigstorage bij en kon bij Combell.nl niet iets soortgelijks vinden... Hopelijk blijven ze wel gewoon de produkten van Transip leveren.
Ze zullen het niet overnemen om vervolgens de producten zo te verkloten dat de klanten weglopen.
Dat zal niet de intentie zijn, maar is vaker wel het gevolg dan niet als men de organisatie geheel wil integreren in de bestaande organisatie.
Ze zullen niet de eerste zijn die een overname verkloot.
Ze zullen het niet overnemen om vervolgens de producten zo te verkloten dat de klanten weglopen.
Na zo'n overname is een bedrijf al tevreden als de helft van de klanten niet wegloopt (te veel moeite, geen zin in gedoe, ...). Als het maar 'aandeelhouderswaarde' creeert. Dus: Verkloten is prima als het kosten bespaart en niet teveel klanten kost.

Ik ben al wel aan het kijken waar ik mijn domeinen bij TransIP naartoe ga verhuizen als deze overname doorgaat. Ik ben tevreden over TransIP, en in de recties hier staan al genoeg negatieve ervaringen.
Ik hoop het ook niet, maar ik realiseer me wel dat ik nu 100% tevreden ben.
Dat kan dus enkel gelijk blijven of minder worden, ik schiet er dus in geen geval iets mee op.
Daarom vind ik het dus geen positieve ontwikkeling.
Als alles verkast naar de nieuwe omgeving van Combell, moet je heel hard wegrennen!
Heb al aardig wat mensen geholpen die met hun handen in het haar zaten omdat het niet meer werkte of zeer trage (8s ttfb) websites opleverde.
Combell is duur genoeg. Support is om te huilen. En gratis stack zal wel verdwijnen. Ik hoop dat dit effectief niet gebeurd. Want dan is TransIP voor mij ook geen optie meer. Meerdere malen slechte ervaringen gehad met Combell voor allerlei zaken. Nooit meer
En gratis stack zal wel verdwijnen.
Die is allang weg, althans voor nieuwe gebruikers.
Ik vind stack wel fijn werken, zeker die gratis 1TB opslag. Maar ben idd bang dat gratis stack gaat verdwijnen als men overgenomen wordt.
Ai. Ik moet er niet aan denken dat ik de vele Gb's die ik in Stack heb zitten binnen een maand of zo ergens anders moet zien te krijgen.
Kan ik bye bye zeggen tegen mijn gratis 1TB stack binnenkort.
Dat idee heb ik nu ook, het werkt super, zeker gratis is het erg leuk. Maar om daar zo voor te betalen..
Je krijgt waar je voor betaald natuurlijk. Bij die gratis 1TB zitten geen backups en dergelijke.
Krijg je bij hun 1TB gratis? Ik zal de site eens openen.
Ooit, nu niet meer. Ik heb het ook, maar ze proberen je voor een paar euro per maand te laten upgraden (dan wordt het 2x zo snel en je krijgt sftp (maar zonder pubkey inlog, beetje suf dus)).
Ooh, ik dacht dat je dat ooit kreeg bij een virtual private server. :-)
Kreeg, als je het nu niet hebt kun je het volgensmij ook niet meer krijgen.
Niet meer helaas.
Je kreeg 1TB gratis, die 'actie' is nu voorbij, maar de mensen die het gratis hadden, hebben het kennelijk nog steeds gratis.
Zo dan... Combell is lekker op het overname pad. Begin dit jaar iXL Hosting overgenomen, En met deze overname in één klap weer een aantal populairdere hosting partijen overnemen.

Transip heeft recent IT Ernity overgenomen (Proserve, CloudVPS, Signet, VDX, Webstekker en DDS)


/edit : En Transip heeft de migratie van het oude CloudVPS Classic VPS platform naar hun BladeVPS nog niet eens volledig afgerond.

[Reactie gewijzigd door kwaakvaak_v2 op 22 juli 2024 14:41]

Volgens mij heeft IT-Ernity nog niet eens zijn netwerk consolidatie fatsoenlijk op orde die gaande was voor de TransIP overname. :P

Aan de ene kant leuk die consolidatie en ergens vermoedelijk wel nodig dankzij het oprukken van de grote jongens, aan de andere kant hebben al die medewerkers toch een hoop puinhoop te ruimen....
Aan de andere kant heeft TWS veel overnames gedaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.