Tweede Kamer wil Huawei voorlopig uitsluiten van aanleg 5g-netwerk in Nederland

Een Kamermeerderheid vindt dat het Chinese Huawei voorlopig moet worden uitgesloten van de aanleg van mobiele 5g-netwerken in Nederland. De partijen zeggen dit naar aanleiding van het bericht dat Chinese oud-medewerkers bedrijfsgeheimen hebben gestolen.

De VVD, CDA, GroenLinks en D66 vormen een Kamermeerderheid en vinden dat Huawei voorlopig moet worden uitgesloten van de aanleg van 5g-netwerken. De partijen vinden dat het bedrijf geweerd moet worden totdat duidelijk is wat de risico's zijn om met het Chinese bedrijf in zee te gaan, schrijft de NOS.

VVD-Kamerlid Weverling zegt dat we 'niet naïef moeten zijn' en vooralsnog geen stappen moeten nemen. CDA-Kamerlid Van den Berg valt haar collega bij: "5g is geen nieuw netwerk. Je bouwt het voort op het huidige. Totdat zeker is dat het veilig is, kunnen we beter geen zaken doen met Huawei. Met de kennis van nu moet je überhaupt geen stappen zetten en contracten afsluiten."

GroenLinks-Kamerlid Van der Lee wijst op de risico's: "Het is een enorm risico als je via 5g-netwerken toegang zou krijgen tot vitale infrastructuur. Het kan ook een kerncentrale zijn. Dus: niet doen met Huawei. Kijk liever naar andere, Europese bedrijven met vergelijkbare technologie."

Waarschijnlijk ergens in mei komen de ministers met een bredere strategie over hoe Nederland moet omgaan met de vermeende spionage en de economische betrekkingen met China. Het kabinet wacht ook eerst een onderzoek van het NCTV af over de kwetsbaarheid van het 5g-netwerk. D66-Kamerlid Sjoerdsma maant het kabinet om haast te maken: "Elke dag dat we langer wachten op die strategie is een dag langer dat China ons als Europese Unie uit elkaar kan spelen".

Donderdagochtend meldde het Financieele Dagblad dat hooggeplaatste r&d-medewerkers onder meer broncode van software en handleidingen hebben gestolen bij ASML. De medewerkers zouden banden met China hebben. ASML heeft in een officiële verklaring aangegeven dat het afstand neemt van de aanduiding 'Chinese spionage'. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven erkent dat ASML-medewerkers van een onderdeel in de VS informatie hebben gestolen, maar dat zouden ze hebben gedaan om zichzelf te verrijken.

Door Joris Jansen

Redacteur

11-04-2019 • 17:23

165 Linkedin

Reacties (165)

Wijzig sortering
Wat een onzin reactie van de NL overheid, maarja we zijn tegenwoordig niet anders gewend. Dus omdat een willekeurige Chinees geheimen van een NL bedrijf steelt, zijn gelijk alle Chinese bedrijven slecht?

Overigens wordt het knap lastig als Huawei niet toegestaan wordt voor 5G, aangezien T-Mobile zo ongeveer 100% Huawei is en dat recent vervangen heeft in de afgelopen jaren. Ze gaan echt niet alles weer vervangen en T-Mobile wordt al enkele jaren beoordeeld als het beste netwerk... Dat zal echt wel ermee te maken hebben dat Huawei hun hardware/software op orde hebben.
Wat een onzin reactie van de NL overheid, maarja we zijn tegenwoordig niet anders gewend. Dus omdat een willekeurige Chinees geheimen van een NL bedrijf steelt, zijn gelijk alle Chinese bedrijven slecht?
Het staat niet los van elkaar: een Chinees steelt technologische geheimen, en vervolgens komt een groot Chinees bedrijf met die technologie op de markt.

Het is dus niet willekeurig dat specifiek dat bepaalde Chinees bedrijf nu op de korrel wordt genomen.

Daarbij is het geen geheim dat de Chineese overheid een dikke vinger in de pap heeft bij grote Chinese bedrijven, zeer ambitieus is mbt internationale invloed en daarbij bedenkelijke methoden niet schuwt.
Zelfs als het zo is dat westerse landen dat ook doen, dan is dat geen rede voor westerse landen om passief te zijn mbt China's pogingen om invloed te verwerven. Andersom gebeurt dat immers ook niet.
Het staat net zo los van elkaar als dat Cisco achterdeurtjes had in zijn routers en er vervolgens niets werd vernomen in de Tweede Kamer over het boycotten van de US bij onze aanbestedingen.
Allemaal reacties van ja-maar...de VS etc... Het lijkt alsof hier op Tweakers Chinees trollenmachine of aandeelhouders zitten. Chinese technologie is groot geworden door ordinair stelen en kopiëren van westerse technologie. Er wordt hier allemaal aannames gedaan dat China geen spionage bedrijft. Kijk naar hun eigen bevolking die worden nu al continu bespioneerd. Dat doen ze zeker zonder staats gelieerde bedrijven? Het is makkelijk van de zijlijn commentaar te geven, maar als je eigen product , innovatie of in jouw huis wordt gestolen zul je anders reageren. Het is goed dat NL Chinese apparatuur die betrekking heeft op belangrijke infrastructuur te verbieden. Moet de EU ook doen!

[Reactie gewijzigd door invic op 12 april 2019 06:38]

Niet alsof in de UK ook niet op elke straathoek camera's hangen en genoeg privacy geschonden wordt. Daar hoef je niet buiten de EU voor te kijken.
Aannamens?
Doel je dan niet juist op de beschuldigen, die niet meer dan vinger wijzen zijn?

ben t tog echt met pvd loo eens, dat met de kennis die we daadwerkelijk beschikken, de US als eerste geboycot moet worden.
De belangen van NL liggen iets meer op dezelfde lijn als die van de VS dan die van China. Bovendien erkent Cisco zo'n backdoor en fikst het, en stopt er dan later weer andere backdoor in.
Omdat de belangen zo gelijk liggen worden we doorlopend bespioneerd door de VS.
Helaas lijken de problemen met Chinese bedrijven structureler en gaat het niet meer om een losstaand incident. Nederland moet zich goed afvragen of je misschien wel het belangrijkste communicatiekanaal moet laten aanleggen door een bedrijf dat bewezen banden heeft met de Chinese overheid. Alle Chinese bedrijven die er toe doen hebben nu eenmaal om wat voor manier dan ook banden met het Chinese regime. Vergelijking met Cisco lijkt terrecht, echter is de handelscultuur van China compleet anders dan die van de westerse wereld, en gaat het vaak om meer dan alleen het stimuleren van de economie.
De handelscultuur van de chinezen komt veel meer overeen met de Nederlandse handelscultuur; gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. Dit in tegenstelling tot de Angelsaksische handelscultuur die uitgaat van wantrouwen en daardoor gepaard gaat met inzet van heel veel advocaten.

Het preventief uitsluiten van goede producten zal op den duur tegen Nederland werken. Van welk apparaat, welke App., enz. is bewezen dat ze nu en in de toekomst veilig te gebruiken zijn?

Nederland moet zich goed afvragen of je misschien wel het belangrijkste communicatiekanaal moet laten aanleggen door duurdere producten (van inferieure kwaliteit) uit landen met een track record van spionage (slachtoffers: Merkel, EU parlementariërs, Airbus, enz.)
Ik denk dat je in dit geval eerder je oordeel moet baseren op wantrouwen dan op vertrouwen. En in dit geval zeg Ik ja, wellicht meer betalen dan Chinese zendmasten. Kwaliteit kun je niet onderbouwen denk ik. En bewezen is er niks, maar voldoende losstaande incidenten om sterke vermoedens te hebben. Better safe than sorry in deze kwestie.
Er is echter nooit een bewijs geweest dat Huawei informatie doorsluist naar zijn overheid. Terwijl er recent wel bewezen is dat de VS juist Huawei aan het bespioneren is geweest...

Verder interessant dat iedereen alleen op het eerste deel van mijn tekst reageert, maar niet op het tweede deel. Stel dat er echt zo'n verbod gaat komen, dan zal T-Mobile niet lang kunnen blijven bestaan vanwege de afhankelijkheid van Huawei voor hun. En aangezien 5G technisch een doorontwikkeling is van bestaande 4G+ techniek met meer banden gecombineerd, wordt het dan erg lastig om merken te mixen voor de nieuwere techniek. Op de achtergrond zal T-Mobile al lang afspraken hebben met Huawei voor de verdere uitrol die in 2020 zou moeten beginnen. Dit zal alleen voor vertraging en prijsstijging zorgen.

Overigens faalt onze overheid überhaupt al in het hele 5G verhaal, omdat de veilingen steeds uitgesteld worden. Dus we moeten nog maar zien wanneer het echt realiteit kan worden...
Er is echter nooit een bewijs geweest dat Huawei informatie doorsluist naar zijn overheid.
Daar is ook geen bewijs voor nodig, daar zijn ze namelijk toe verplicht als Chinees bedrijf.
Anoniem: 310408
@BiG-GuY11 april 2019 19:33
Dus omdat een willekeurige Chinees geheimen van een NL bedrijf steelt, zijn gelijk alle Chinese bedrijven slecht?
Mag ik je vriendelijk verzoeken even een paar minuten te googlen en te lezen? Dit bedrijf is niet zo maar een bedrijf maar een van de 'speerpunt' bedrijven van de Chineze overheid dat een enorme groei heeft doorgemaakt nadat ze dingen konden leveren waarvan niemand begreep hoe ze dat konden doen. Nu weten we beter. Nu weten waar het vandaan kwam.

Als jij denkt dat de Chineze overheid hier niet een rol in speelt ben je of erg jong of erg naïef (of beide). Er is werkelijk niemand die in deze business werkt die niet grote problemen ziet. Het zijn alleen mensen die soms een berichtje lezen en nooit de achtergrond artikelen in de grote Duitse, Franse of Amerikaanse kranten inzien.

Vreemd genoeg is tweakers hier terughoudend in, geeft correcte informatie maar gaan veel tweakers daarna vol op het orgel. Zeer zelden met argumenten die verder gaan dan 'maar Amerikanen doen hetzelfde' en vrijwel nooit met originele argumenten.

Feit is dat we voor een nieuwe zeer belangrijke infrastructuur moeten kiezen tussen een firma uit China die geheel bestuurd word door het partijbureau (mocht het partijbureau dat willen), of firma's uit de VS die door de VS overheid knap onder druk gezet worden (maar waarom zou de VS onze infrastructuur plat willen leggen?) of Europese firma's waar we iets beter controle over kunnen hebben.

Niet tegenstaande dat jouw post aanduid dat je de situatie niet goed kent (als jij XTAL niet kent denk ik dat we je opmerkingen niet al te serieus moeten nemen) hebben we het hier over een zeer serieuze zaak. Zou jij in deze keuze kiezen voor de Chineze kant? Waarom?
Als jij denkt dat diezelfde dingen niet gebeuren in de VS ben je ook aardig naief. En het argument dat de belangen van de VS in dezelfde lijn liggen als de onze is echt grote onzin. Als de Amerikaanse politiek van de afgelopen jaren je iets zouden moeten hebben geleerd is dat het wel.

Bovendien is het erg denigrerend naar China toe om te zeggen dat ze dit alleen maar zouden hebben kunnen gedaan door jatwerk. Dat is een land van 1.4 miljard mensen die al héél lang apparatuur aan het maken zijn. Geen wonder dat ze inmiddels ook de kennis naar zich hebben toegetrokken. Dat komt echt niet alleen omdat ze die kennis hebben gestolen van de rest van de wereld.

Inmiddels is er nog 0.0 bewijs voor het hele spionage gedoe rondom Huawei.

Overigens ben ik het best eens met het argument dat het niet slim is om een buitenlandse mogendheid dat soort cruciale apparatuur te laten installeren. Maar laten we dan geen uitzondering maken van China. Ik ben helemaal voor om dit soort dingen ook in Europa te laten ontwikkelen, het wordt eens tijd! Maar ik ben veel banger voor de (BEWEZEN) spionage van de VS door de jaren heen dan van China.
De Chinezen krijgen ook financieel veel macht. Een operator die apparatuur kan kopen kan dat doen door een deel van zichzelf te verkopen aan de leverancier.
Dan heb je dus mobiele netten waar je geen eigenaar meer van bent - een beetje zoals ook bijvoorbeeld zeehavens verkocht worden.
Andersom investeren kan daarentegen niet - dat staat China niet toe. Daardoor krijg je een ongelijk speelveld.
En dan is het misschien best verstandig dat weer in evenwicht te brengen door bepaalde dingen aan onze kant niet toe te staan.
Ik vermoed dat Qualcomm en Nokia samen prima 5G-netwerkspullen kunnen bouwen - zeker als ze geen last hebben van een concurrent die desnoods met verlies verkoop om ze buiten de business te houden...
Zo te horen ben je voor concurrentievervalsing door uitsluiting van de goedkoopste en betere partijen. Omgekeerd is US (Trump) hier erg op tegen als het Airbus betreft.

Verder gaat deze stelling (angst voor Chinezen) uit van een minderwaardigheidsgevoel: wij zijn niet instaat om onszelf te beveiligen tegen internet aanvallen van derden. Persoonlijk ben ik van mening dat er in Nederland (en Europa) voldoende kennis op dit gebied is voor een zeer goede bescherming.

Daarnaast is het voor onze concurrentiepositie van groot belang om snel over een goed en betaalbaar 5G net te beschikken. Elke vertraging brengt onze industrie in een positie van laatkomer voor geavanceerde IOT toepassingen.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 12 april 2019 05:11]

Als bijvoorbeeld de VS dit doet, en daardoor in de EU een voordeel heeft, moet je tegenmaatregelen nemen. Anders verlies je gewoon. Je kan dat doen door om boetes te vragen, maar soms kan het alleen maar door te verbieden.
Overigens gebeurt dit soort dingen natuurlijk altijd - dat heet industriepolitiek. Begint al bij de opleiding van de bevolking.
Lekker denigrerende uitspraken doen zodat je cognitieve dissonantie overeind kan blijven? "Als jij denkt dat de Chineze overheid hier niet een rol in speelt ben je of erg jong of erg naïef (of beide)".
En dan zelf op het orgel dat de amerikanen onze bondgenoten zijn en zoiets niet zouden doen. Wie is er nou naïef? De directeur geeft zelf aan dat het om medewerkers gaat maar de kamer vond het nodig om een geschokte reactie te geven en een ander bedrijf buiten te sluiten. Het is gewoon een slechte soap waarbij imo de kamer weer een stevige flater slaat met hun reactie.
Hou nou eens op met die Amerikanen er bij te halen. Die hebben hier nu niks mee te maken!

Het gaat om Chinezen of onze eigen spullen.
Hou nou eens op met die Amerikanen er bij te halen. Die hebben hier nu niks mee te maken!

Het gaat om Chinezen of onze eigen spullen.
De Amerikanen hebben hier wel degelijk mee te maken, het zou naief zijn om dat buiten beschouwing te laten. De VS is degene die met deze beschuldigingen naar Huawei kwam, zonder enige vorm van bewijs. Dat is geen wonder gezien de financiele belangen die zij erbij hebben om China vooral niet te belangrijk te laten worden. Nog even los van dat het dan géén Amerikaanse apparatuur is dat we hier installeren.
Nee ff serieus wie doet er nou zaken met Ikstal? En jezelf dan afvragen hoe ze aan de technologie komen? }:O
Vaak zegt men daarop: waar rook is, is vuur. De geheimen die bij ASML gestolen zijn, zijn wel gestolen voor een bedrijf wat in handen was van een bedrijf wat in handen is van de Chinese overheid. En vervolgens kwamen de Chinezen wel 'opeens' met deals die ASML wegconcurreerde bij bijvoorbeeld Samsung. Ik ga hier niet de Chinezen lopen beschuldigen, maar verdacht is het wel. De Chinezen hebben sowieso niet een hele betrouwbare historie wat betreft westerse octrooien en het accepteren daarvan. Het lijkt mij daarom niet 100% verstandig om onze communicatie over te laten aan de Chinezen.
Tsja en wat als het nu een Amerikaan was geweest ipv een Chinees ?

quote uit het stukje:
"Elke dag dat we langer wachten op die strategie is een dag langer dat China ons als Europese Unie uit elkaar kan spelen".

Alsof de verdeeldheid niet al een hele tijd behoorlijk groot is binnen de EU op vele vlakken...
Wat ik wel een verschil vind tussen de US en China is dat Chinese bedrijven verplicht zijn hun technieken en data beschikbaar te stellen voor de overheid (civil-military fusion).
Je bent de wiki leaks vergeten? De veiligheidsdiensten in de VS eisen nogal wat. Ik vermoed dat we alleen het topje van de ijsberg weten.
Nee helemaal niet, maar waar in Amerika bijvoorbeeld bij Google programmeurs staken omdat ze niet aan techniek voor het leger willen werken zijn alle Chinese bedrijven verplicht mee te werken. Best wel een verschilletje.

Voorbeeld;
https://www.independent.c...es-pentagon-a8379821.html
Dat is leuk en aardig maar volgens mij wordt huawei ook al langer gebruikt overal in europa.
Daarnaast is het leuk om te zeggen dat het in Amerika allemaal beter is als in China maar volgens mij is er nog altijd geen bewijs van spionage nog is er bewijs dat de regering een hand heeft in Huawei.

En nu ga ik iets zeggen waar ik nu al van weet wat de reactie gaat zijn.
"Huawei zegt zelf dat de regering absoluut niet binnen het bedrijf ook maar iets kan doen en zegt daarbij dat ze dat ook actief voorkomen dat dat gebeurd."

En de reactie daarop is natuurlijk: "dat kunnen ze wel zeggen maar je weet niet of het waar is"
Nou die kan ik ook terug sturen.
Je kunt wel zeggen dat de fbi, nsa, interpol enz enz heilig zijn en bedrijven in Amerika zeggen dat ze geen info delen met die organisaties, maar dat ZEGGEN ze ook maar.

In deze wereld kun je bijna nergens meer een argument geven zonder dat het hypocriet is om te denken dat de andere kant hetzelfde doet.
Daarnaast als je dan echt van bewijs uit wilt gaan MOET je niet naïef zijn door te zeggen dat Cisco de backdoors heeft gedicht en nu heel braaf is.

Dus al met al is door de opkomst van de Chinese economie, Amerika bang geworden en hebben een handelsoorlog gestart tegen China en een mega opkomend bedrijf als Huawei is dan gevaarlijk.
Dus Amerika gooit gewoon een beschuldiging zonder bewijs naar buiten en gaat andere landen zelfs geld bieden om de verkoop van alles Huawei te stoppen.

Hoeveel bangmakerij wil je hebben.
Voor europa is het bondgenootschap met Amerika veel belangrijker dan met China en dan is het logisch dat bijna iedereen in europa met bange gezichtjes achter Amerika staan.

(sidenote: ik snap ook wel dat er veel meer achter de handelsoorlog zit met china maar ik schets alleen even een situatie die waarschijnlijk niet voor van een deel van realiteit afhangt.)
Ben het helemaal met je eens en overigens ook sterk anti Amerika. China wordt de komende decennia het machtigste land ter wereld dus we moeten juist met ze samen leren werken als we onze welvaart willen houden.

Ik zeg alleen dat Chinese bedrijven verplicht zijn hun technieken en data te delen als de overheid daar om vraagt. Dat staat gewoon in de wet.

En ik weet dus niet of dat bij iets belangrijks als 5g nu de slimste zet is.
Tja Amerika ziet in dat ze niet op kwaliteit kunnen concurreren met Azië, en nauwelijks op prijs. Dus die hebben nu vol ingezet om China zwart te maken en weg te zetten als evil en dat ze de wereld willen overnemen.

Oftwel wat ze tijdens de koude oorlog gedaan hebben met Rusland gaan ze nu nog eens dunnetjes overdoen met China.

En uiteraard loopt de Nederlandse regering aan de leiband van onze fijne "bondgenoot" en gaan dus zonder enige ruggegraat mee met alles zo negatief mogelijk uitleggen.
Waarom kunnen wij en Amerika niet concurreren, omdat de Chinezen alles wat los en vast zit, jatten en kopiëren.. maar dat vind je vast heel normaal... Met de patenten die hier in bezit zijn vegen de Chinezen hun k%*t mee af. En ga dat aub niet lopen verdedigen want het is al erg genoeg... Wij als Europeanen moeten die werkwijze ook maar gewoon gaan hanteren. Maar koop lekker die China-phone, maar ga dan ook niet over een 5-10 jaar zeuren, wat is er met onze economie gebeurd
Amerika en Europa doen net zo hard aan bedrijfsspionage. Boeing vs Airbus al vergeten?
Amerikaanse lobby helpt hier ook enorm bij, Meneer Hoekstra (ambassador VS) heeft hier zelfs nog voor lopen lobbyen, Echter jammer om te zien dat we gewoon Amerika achterna gaan, terwijl dat America first beleid alles behalve goed is voor Nederland... Om je voor te schamen,,
Na de 2de Wereldoorlog of eigenlijk al tijdens hebben we onze ziel en zaligheid aan de Amerikanen verkocht. Het trans-Atlantische verdrag / Marshallplan en de Bilderberg community zijn allemaal voorbeelden die Nederland al lang haar soevereiniteit hebben afgenomen. Niet om banale huis en tuin verworvenheden maar wel alles op kapitaal en veiligheid / militair gebied. Vandaar dat dit soort dingen gewoon afgedwongen worden door de Amerikanen en zon beetje in ieder land wat ze ooit “geholpen” hebben.
Nl is niets meer dan een vazal staat van US. Overheden zorgen voornamelijk voor zichzelf. Laat de techniek gewoon bij ons.
Ik heb gezien dat T-Mobile al een paar bezig is met 5G apparatuur van Huawei op de Zuidas in Amsterdam. De monteur die het aanlegde vertelde dat het ging om testen. Lijkt mij inderdaad sterk dat ze straks weer met andere apparatuur opnieuw beginnen.
Inderdaad vreemd. Ik heb juist een Huawei telefoon gekocht. Waarom?
Ik hoef zelf geen backup te maken, dat doen de chinezen voor mij!
Helemaal mee eens. Het is vooral het westen zelf met de US voorop die zich bezighouden met agressie spionage en sancties. Hoe minder overheids bemoeienis hoe beter.
Anoniem: 428562
11 april 2019 17:30
“The suggestion that we were somehow victim of a national conspiracy is wrong. The facts of the matter are that we were robbed by a handful of our own employees based in Silicon Valley, who had broken the law to enrich themselves. All of this occurred several years ago. We found this out by ourselves and immediately sought legal action in public court in 2016. This was reported on in several publications after our victory in November 2018,” said ASML President and Chief Executive Officer Peter Wennink.
Logisch dat ze dat zeggen. China is immers ook een afnemer.
Ja want alle feiten spreken je tegen inclusief degene met eerste hand informatie. Maar het moet het boze china wel zijn.

Als mensen wanneer het op dit soort dingen nou is een keer wachten op het hele verhaal ipv gelijk China aan te wijzen. Aangezien zuid korea in hetzelfde bedrijf geinvesteerd heeft en het meerdere medewerkers uit verschillende landen waren.

Crimelen die bedrijfsinfo verkopen voor eigen gewin is van alle landen en wil niet gelijk zeggen dat er een staatsbedrijf achterzit.
Behalve dan dat de medewerkers die de diefstal pleegden, dat voor een een Chinees staatsbedrijf deden.

Er is een verschil tussen Siemens die bij Philips steelt, en een officieel staatsbedrijf die steelt bi Philips. Zeker als die staat diefstal openlijk aanmoedigd en niet bestraft. Jatten is van alle tijden, maar anders dan vroeger word door de meeste landen waar we zaken mee doen, het niet als officieus regeringsbeleid ondersteund.

Als een werknemer van Duits, Amerikaans, Braziliaans, etc bedrijf steelt kun je als Nederlands bedrijf via de rechtspraak in dat land verhaal halen. Dat kan niet bij China.
Je kan ook nog hebben dat een medewerker die bij een ander bedrijf gestationeerd is gegevens steelt om zelf succes te kunnen maken met zijn eigen project. Zonder dat het bedrijf daar een plan voor had of zo - hij denk 'tekeningen meenemen, promotie maken want mijn matige researchers leveren straks topwerk'.
Absoluut! Gebeurt ook regelmatig. Maar dan geeft dat vervelende rechtzaken voor de werknemer én de nieuwe werkgever, en uiteindelijk compensatie voor de diefstal.

Vandaar dat het ook zo vervelend is als een de werknemer naar een staatsbedrijf verhuist, en die staat actief meewerkt aan ontwijking van gerechtsvervolging. Immers dan heb je als werkgever van het bedrijf dat slachtoffer is, niet veel kans op een compensatie.
Er is rechtsvervolging geweest en compensatie voor de diefstal.
De jattende partij is vervolgens failliet gegaan.
Dus ook hier blijkt uit niets dat de Chinese overheid hier voor een andere uitkomst heeft gezorgd.
Tweakers is een tech forum, geen politiek platform, dus heb ik mijn eigen reactie verwijderd.

[Reactie gewijzigd door zion op 11 april 2019 20:07]

Agreed, the less government involvement the better
Prima.. Waarom dit soort dingen niet gewoon altijd binnen Europa halen bij een Nokia of Ericsson?
Waarom Nokia of Ericsson? Waarom niet gewoon het bedrijf dat de beste hardware tegen de beste prijs kan leveren en ook nog eens financieel sterker zijn?
Om "Made in China 2025" een programma om met spionage,met het kopen, kopiëren of verbeteren essentieel westers intellectueel eigendom en vol staatssubsidies om Europese en Amerikaanse economie kapot te concurreren.

China voert momenteel een economische oorlog om essentiële Europese infrastructuur in handen te krijgen en de Nr.1 economische macht te worden zonder concurrentie uit het westen. Daarin moet je China niet willen faciliteren door Huawei voor ons 5G netwerk op de rode loper binnen te halen.
Het westen doet al genoeg zelf om te zorgen dat ze zichzelf kapot concurreren zonder dat China daar ook maar 1 vinger voor hoeft uit te steken. Naast dat wij wel dus China gebruiken om zo goedkoop mogelijk al die westerse producten te produceren en hier te kunnen verkopen.
Je kunt zeggen wat je wilt, maar China is wel 'goed' bezig, al decennia zijn ze over de hele wereld hun macht beetje bij beetje aan het uitbreiden door opkopen en zich inkopen van westerse bedrijven, langzaamaan zorgen dat de rest uiteindelijk afhankelijk is van jou. Het is een geniale taktiek waar het westen nog van had kunnen leren en is een goed voorbeeld van Sun Tzu's The art of war..
China kan als ze willen de wereldeconomie in 1 moment laten crashen, maar zij hebben een strategie voor langere duur en kijken VER vooruit. Ook in de chinese regering is er verandering en niet allemaal meer zo communistisch en rigide als een hoop mensen doen denken, ondanks zaken als beperken van toegang tot internet etc. Maar het zal nog lang duren voordat zij op een niveau zijn dat wij als westerlingen acceptabel vinden (denk eerder wij als westerlingen meer richting hun beleid zullen gaan dan andersom).
En waarom zou Huawei een probleem zijn, ze zijn nu ook al verantwoordelijk voor een hoop van onze huidige netwerken en daar zijn nog steeds geen indicaties bij hun hardware dat het mogelijk is voor de chinese overheid om er mee te spioneren, terwijl dat van europese/amerikaanse hardware wel bekend is dat de VS wel er mee kan spioneren..
Lekker objectief gebracht. Als er een continent protectionisme groot gemaakt geeft is het EU wel. Vervolgens outsourcen we al het vuile handwerk uit naar China tot het moment dat bijna alle apparatuur Chinese onderdelen heeft. Daarbij nemen we het voor lief dat dit gedaan wordt door mensen waar nog slechter mee omgegaan wordt dan met onze legkippen. Waarbij milieuvervuiling ineens geen probleem meer is.

Maar o wee als zij zich ontwikkelen.

Maar goed, de geschiedenis herhaalt zich zelf. De argumenten geuit door jou en Trump zijn dezelfden als bij de opkomst van Japan.
Anoniem: 310408
@CEx11 april 2019 19:44
Omdat er
Maar o wee als zij zich ontwikkelen.
Maar geef nu eens inhoudelijk commentaar op wat 3x3 zegt? Geloof je niet wat hij beweerd? Dan sta je vrij eenzaam want vrijwel iedereen die er iets van weet accepteerde dat wel. China maakt er ook niet echt een geheim van als ze gestolen dingen vrijwel meteen weer proberen te verkopen en zich gewoon niets aantrekken van klachten. In Afrika en Zuid Amerika trekken de kopers zich niet veel aan waar de data vandaan komt. Als de wegen, havens en de rest van de infrastructuur al in handen zijn van China maak je niet al te veel zorgen dat de 5G ook in handen hebben nietwaar?

Om een punt te maken.... jij gelooft niet dat China met een enorm project bezig is on wereldwijd zich in key posities in te kopen?
Ik geloof niet in conspiracy theories die uitgaan van een slechte vijand nee. Dat China nu mee wil spelen aan de grote jongens tafel geloof ik zeker wel.

Maar dat is het probleem tegenwoordig. Nuance lijkt een competentie te worden in plaats van onderdeel van een normaal wereldbeeld. Zie mijn downmod :Y)

Inhoudelijk vind ik het ook bijzonder amusant dat de veiligheidsdienst van het VK aangeeft geen enkel bewijs te kunnen vinden voor de verhalen van de VS rondom de spionage van Huawei. Kers op de taart is dat dit nog kort geleden hier op tweakers.net stond, maar dit even vergeten wordt.

Extra bonus: al sinds begin vorige eeuw wordt er periodiek weer ruchtbaarheid gegeven aan "Het gele gevaar".

[Reactie gewijzigd door CEx op 11 april 2019 20:00]

Amusant nog wel, de spionage kwestie bij ASML zegt toch genoeg. Maar geloof vooral dat de Chinezen onze vrienden zijn in deze...
Vrienden niet, nuttig wel. Amerikanen (op dit moment) idem. Eigenlijk altijd als je kijkt in de politiek. Zijn de Belgen vrienden? Vast wel, maar ze planten toch zomaar een kerncentrale tegen de grens aan, of een vliegveld.
Het is ook geen schande om te willen profiteren van wat die Chinezen allemaal goedkoop voor ons maken - maar blijf wel realistisch.

[Reactie gewijzigd door sympa op 11 april 2019 23:22]

ASML geeft daar zelf al aan dat het er hoogstwaarschijnlijk geen overheidsinmenging was. Maar blijf vooral de spookverhalen geloven.

Is er al enige bewijs geweest dat Huawei daadwerkelijk backdoors heeft of dat ze spioneren voor de overheid?
Waar zeg ik dat de chinezen onze vrienden (moeten) zijn?
Ik geloof niet in conspiracy theories die uitgaan van een slechte vijand nee.
Wat, je gelooft in goede vijanden die niets onvertogens doen om te winnen? Het zou uniek zijn in de geschiedenis.

China maakt er niet eens een geheim van dat ze dominant willen worden en dus het westen willen overheersen. Daarbij weten we dat China het ook niet zo heeft op democratie.
Misschien had ik accent aigu moeten gebruiken als in "één slechte vijand". Geen enkele grootmacht maakt er een geheim van, soms rechtstreeks uitgesproken zoals China en America First, soms door uiting van trots en arrogantie zoals Rusland, soms door de 'moral high note' te spelen zoals de EU.
Opdat het denken wat jij heb typisch kapitalistisch is. Maximale inwst minimale kosten dus uitbesteden waar het goedkoop is. Ondertussen verdwijnen er meer en meer banen, vershcillen tussen arm en rijk worden al groter.
We moeten bij aanschaf misschien eens beter kijken naar langere termijn effecten van investeringen. Het beste of gelijkwaardige bedrijf kan misschien duurder zijn maar alles wordt wel lokaal ontwikkeld.

Als de NL overheid de JSF koopt worden er ook ineens compensatie orders afgedwongen zodat Nederlandse bedrijven mee kunnen produceren. Het geld vloeit dan ook weer terug naar eigen land.

Waarom kan het bij een JSF wel maar niet bij andere projecten.
Exact!

Plus als - hypothetisch - je eigen bedrijf X vandaag de dag niet zo goed is, en je koopt er niks, dan is de kans aanwezig dat morgen er geen bedrijf X meer is. Wil dat zeggen dat je dan maar de slechtere kandidaat moet kopen omdat het de eigen markt is? Nee, maar je moet wel een balans vinden.

Momenteel is het overduidelijk zo dat Chinese bedrijven profiteren van staatsgesanctioneerde diefstal van intellectueel eigendom en grote hoeveelheden subsidies. Dus een deel van hun al dan niet vermeende voordeel komt ook daaruit voort.

Tenslotte is China een dictatoriaal land, met letterlijk concentratiekampen, vervolging van religies, on-demand executies van gevangen ivm orgaanhandel en bizare milieuvervuiling. Geen enkel land is perfect, maar China bungelt wel ergens onderaan en heeft tot nu toe weinig animo getoond haar leven te beteren. Daar wil ik zo min mogelijk mee te maken hebben, zélfs als dat betekent meer moeten betalen.
En ondertussen met apparatuur rondlopen en hier reageren met Chinese componenten en wellicht zelfs assemblage.

Hoe ging de slogan ook al weer? "verbeter de wereld, begin bij jezelf"
Er zijn hjelaas maar weinig made in eu telefoon, als we dan toch nokia erricson nog hebben voor netwerk kun ej daar toch beginnen met verbeteren.

Ik gaf hierboven al aan. Voor JSF wil de overheid compensatieorders, geld gaat naar USa maar komt toch weer bij Nederlandse bedrijven. Trek dat eens door als je met china zaken zou willen doen.
Ik vind de JSF een slecht voorbeeld, het toont eerder onze overdreven relatie met de VS aan. We betalen meer dat begroot, krijgen minder werk toebedeeld dan beloofd en hebben een duurder of minder goed toestel t.o.v. de europese varianten Eurofighter of Dafale.

In plaats van wat krenten in de pap hadden we de EU de pap kunnen geven.
Ik vind de JSF een slecht voorbeeld, het toont eerder onze overdreven relatie met de VS aan. We betalen meer dat begroot, krijgen minder werk toebedeeld dan beloofd en hebben een duurder of minder goed toestel t.o.v. de europese varianten Eurofighter of Dafale.

Ik weet niet waar je dat vandaan haalt, maar de F35A is qua kosten een middenmoot. De Saab en ook Amerikaanse F18 E/F zijn goedkoper, maar Eurofighter en Rafale zijn duurder. Ook zijn die niet beter. De Eurofighter was vanwege zijn ouder design uberhauot minder capaciteiten, maar vanwege het lage ambitie niveau van de meeste legers die hem vliegen ook een enorme vertraging gehad qua innovatie. Zo is AESA nu pas beschikbaar. De Rafale valt nu die in gebruik genomen is als strike fighter inderdaad reuze mee, maar is vanwege het Franse karakter niet compatibel met de veel andere NAVO apparatuur en had een aanpassing van onze hangars vereist omdat die te groot was.

Ook heeft de F35 vgl met de overige 4 verreweg de grootste range en bommenlading, heeft samen met de Saab de meest moderne sensor-link en beste BVR capaciteiten. En op korte afstand presteert die ruwweg gemiddeld. Er was terecht veel gemopper over de ontwikkelfase van een jaar of 10 geleden, maar dat beeld bleef helaas hangen nadat die problemen opgelost waren. En sinds de F35 daadwerkelijk in gebruik genomen is in 2017 (iets wat vel mensen structureel missen - hij is al reeds internationaal in gebruik), blijkt die ook heel goed te presteren.

En ook al zijn de tegenorders inderdaad tegengevallen, vergeet niet dat toen Zalm en Kok ook een 600 miljoen korting bedongen hadden, plus dat uiteindelijk de F35 het meest Nederlandse toestel is van allemaal. Qua tegenorders waren namelijk de andere 4 nog slechter. Dus de F35 is een uitstekend voorbeeld in deze mail draad, want juist de eigen industrie steunen.
JSF is een goed voorbeeld m.b.t. totale kosten, maar dan moet ook de politieke goodwill uit de deal worden meegenomen denk ik, dan is snel duidelijk waarom in China kopen vaak niet de beste keus is.

Bij communicatienetwerken kan je denken aan politieke ruimte voor samenwerking op inlichtingengebied. Of tegenverkoop door opgedane contacten, want wij zijn ook goed met infrastructuur zoals waterbouw/vervoer. Hieronder wat voorbeelden rondom de JSF.

- We blijven de Amerikaanse kernbommen in Volkel stallen (die zijn toe aan modernisering). Dat levert huurinkomsten en NAVO credits op.

- We leunen op dezelfde leveranciers als de grootse NAVO strijdmacht. Als we ergens 'op willen schieten' krijgen we snel politieke vanuit de VS, want Senator X of Afgevaardigde Y verdient er iets mee.

- Minder snel gezeur om de NAVO defensienorm van 2% die we niet halen (nu ~1,3%). Het is belangrijker waar dat geld uitkomt dan of het precies het juiste bedrag is namelijk.

- Userbase, ons personeel krijgt training & support van een professionele organisatie in een taal die we goed begrijpen.
Het ging mij in dit voorbeeld puur over compensatieorder, of die meer of minder zijn kun je van mening verschillen. Het gaat er om dat er over gepraat wordt.
Dat zie je ook met andere defensie orders die bijv naar frankrijk gaan. Deel zal in Nederland gebouwd worden.

Punt is dus de overheid denk op dat gebied wel aan compensatie maar niet op ander gebied, dat is het punt. De details meer minder werk doen voor die discussie niet echt ter zake.
Hoe ging de slogan ook al weer? "verbeter de wereld, begin bij jezelf"

Dat doe ik ook. Ik koop zo min mogelijk Chinees. Net zoals ik zoveel mogelijk biologisch koop, en liever lokaal dan van verweggiestan, etc.
Opdat het denken wat jij heb typisch kapitalistisch is. Maximale inwst minimale kosten dus uitbesteden waar het goedkoop is.
Niet om goed te praten wat China doet, maar dat is wel mede oorzaak van het feit dat China met onze know-how aan de haal gaat: omdat het lekker goedkoop is laten westerse kapitalistische bedrijven hun producten in China produceren, en westerse kapitalistische overheden laten dat toe. Dat maakt het wel erg makkelijk voor China om onze technologie te kopiëren.
Wij hebben ze het idd heel makkelijk gemaakt met onze kapitalistische instelling. Onze overheden slapen ook al jaren maar ja als ze iets doen gillen er meteen een boel bedrijven die dan roepen vrije markt weg.
Waarschijnlijk omdat deze bedrijven een stukje duurder zijn
Maar dat zorgt wel voor meer innovatie binnen Europa, mogelijk meer banen en het geld vloeit uiteindelijk weer terug naar de Europese schatkist. Om alles zo goedkoop mogelijk te outsourcen laat gebrek aan langetermijnvisie zien.
Ja in een droomwereld wel. In de echte wereld is er minder noodzaak voor R&D want ze krijgen de gunning en het geld toch wel. Idem voor efficiënt met middelen omgaan.
Lange termijn visie ontbreekt het al jaren aan.

Geld geld geld, goedkoop, meer rendement maken daar draait het in ons kapitalisme om. Dan vooral krote termijn denken. Voor de langere termijn is dat enorm slecht.

Als EU moeten we idd veel meer in de EU laten dooen. Naast China is de USA ook gewoon een concurrent op vele gebieden. Lees Airbus Boeing waar de Amerikaans overheid ook bewezen airbus afgeluisterd heft om boeing voordeel te geven.

Dus laten we het op vele gebieden gewoon dicht bij huis houden, is geen slecht idee en beter voor langere termijn.
Wellicht heeft hij de berichtgeving omtrent Airbus en steekpenningen gemist?
Staat in de link hieronder, tja de ene zal wel meer betaald hebben als de ander. De ene airbus wordt ontdekt verlies en de ander betaald ook maar zal het slimmer doen.
vooruit al je te lui bent om zelf te zoeken. dat gezeik met bron bron bron roepen, spa blauw komt ook uit een bron

https://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON

Lees het even door over afluisteren. NSA

Misschien Swoden, belltje. Afluisteren Merkle, bevriend staatshoofd. De USA heeft ook baat bij industrie spionage in de EU ten voordele van eigen bedrijven, ze hebben er ook de mogelijkheden voor. Het is dus ook naïef te denken dat ze op dat gebied beter zijn dan china. Beide zijn niet te vertrouwen.
Los van kosten: Omdat de kwaliteit en functionaliteit van Huawei echt vele malen beter is dan de kwaliteit van de genoemde Europese merken. De Chinezen lopen écht voor in de ontwikkeling.
Dus moeten we alles maar op zijn beloop laten, de Europese industrie naar d ekloten laten gaan, zoals bijv producenten van zonnepanelen in de EU die er bijna niet meer zijn en kapot gemaakt zijn door subsidie in China. Wat is dan de volgende sector die we kapot moeten laten gaan.

Korte termijn denken dat we al jaren doen, goedkoop typisch kapitalistisch en ondertussen maken we ons zelf op langere termijn kapot en afhankelijk.
Zal het niet ook zo zijn omdat bv de zonnepanelen in de EU gewoonweg te duur geproduceerd werden en vaak ook niet betere kwaliteit waren als de chinese varianten.
We zouden altijd moeten kiezen voor kwaliteit en betere functionaliteit, waar deze techniek ook vandaan komt. Misschien moeten de europese/amerikaanse bedrijven dan maar betere kwaliteit en functionaliteiten leveren. En in de EU krijgen onze bedrijven ook behoorlijk wat subsidie waarvan ik me vaak ook af vraag of het wel nodig is, hier in NL bv kun je als bedrijf S&O subsidie krijgen, waarbij ik dan denk, ja dat moet voor nieuwe technieken etc zijn, niet omdat iemand een oud pakket onderhoudt en die uren gewoon getelt mogen worden voor die S&O..
Blijkbaar kunnen die chinezen dus betere hardware produceren voor netwerken dan onze eigen bedrijven. En van onze eigen bedrijven is bekend dat hun (oude) hardware vol met backdoors zaten zodat de VS (en onze eigen AIVD) konden spioneren..
dus conclusie laten we naar de goedkoopste gaan en bedrijven hier langzaam uitsterven om daarna aan de speen van china te hangen. Korte termijn denken dus.
Als de goedkoopste ook kwalitatief de beste hardware heeft, dan ja.. Dan sterven die bedrijven hier maar langzaam, misschien dat ze hum kont eens verzetten om ook kwaliteit te leveren, je moet dat soort lamme gedrag niet belonen.

**Achja, weer typisch tweakertjes om te minnen omdat ze het niet eens zijn met een nuchter normaal doordacht antwoord, en te plussen bij een antwoord die wel hun mening weergeeft, ofwel lekker misbruik maken van het moderatiesysteem waar die niet voor bedoelt is. Stelletje hypocrieten..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 12 april 2019 02:13]

Je bedoelt het lamme gedrag van gewoon alle technologie maar uit het westen jatten? Snap echt niet dat je China kunt verdedigen in deze...
Tja, en blijkbaar konden ze met dat 'gejat' dus wel kwalitatief betere technologie maken wat door de zogenaamde bedrijven dan bedacht zou zijn maar dus blijkbaar niets fatsoenlijk mee kunnen. Overigens als ze daadwerkelijk zouden stelen en dus technologie gebruiken die je hebben gejat, dan zou je Huawei dus kunnen berechten voor het misbruiken en verkopen van gestolen waar. Maar dat gebeurd niet, want ze betalen netjes licenties voor de technologie die niet uit hun laboratoria komen.
Maar kom dan eens met bewijzen van de door huawei geleverde hardware waar technologie in zou zitten die ze gestolen hebben bij andere bedrijven.
Waar haal je die wijsheid vandaan?

De propaganda oorlog van VS werkt al aardig zie ik...

Alle landen doen aan bedrijfsspionage, maar in dit geval gaat het, zoals ASML aangaf, hoogstwaarschijnlijk om individuen die niet voor de staat maar voor zich zelf hebben gestolen.

Daarnaast is Huawei apparatuur veiliger gebleken dan bijvoorbeeld Cisco. Die hebben bewezen backdoors in hun producten gehad...
Dan sterven die bedrijven hier maar langzaam, misschien dat ze hum kont eens verzetten om ook kwaliteit te leveren, je moet dat soort lamme gedrag niet belonen.
Typisch opmerking, zonder na te denken en visie te hebben en achtergrond informatie niet eens mee te nemen. Heeft denk ik weinig zin om hier op in te gaan, als je oogkleppen hebt en de realiteit wat het doet niet wil zien.
ah, typisch een reactie van iemand die zelf niet goed na denkt. jij gaat er dus van uit dat ik daar niet goed over nagedacht heb, puur omdat ik een andere mening heb dan jij..
Nee hoor daar kopen waar het het goedkoopste is, is korte termijn en kortzichtig. Maar begrijp het wel ieder voor zich dan denk je aan je eigen geld en die keuze mag je maken, het is en blijft kortzichtig en slecht voor ons op de langere termijn.
Ik zei niet goedkoopste! Ik zei als de goedkoopste kwalitatief beter en meer functionaliteiten heeft dan de duurdere EU concurrent, ja dan moet je die goedkoopste pakken, wordt een ander verhaal als ze gelijk zijn misschien, maar zeker natuurlijk als de EU concurrent kwalitatief betere hardware zou leveren.
Bottom line is dat de welvaart onevenredig verdeeld is en dat het globale economisch systeem dicteert dat daar geproduceerd wordt waar de kosten laag zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat de sperciebonen tegenwoordig uit Afrika komen. Daarnaast schijt de duvel op de grote hoop, waarmee ik vrij eloquent wil aangeven dat wanneer eigendom en kapitaal zich zo ophoopt als in China, ze simpelweg alles in wereld koopt wat los en vast zit (Zuid Amerika, Afrika, onroerend goed in A'dam, you name it).

De oplossing die Trump verzonnen heeft (protectionisme) is een bewezen faal, wat dan?

Streven naar autonomie is best handig qua energie bijvoorbeeld. Vandaar dat echt duurzame initiatieven ook heel erg gezond zijn voor de langere termijn. En de "goedkoop is duurkoop" filosofie moet eindelijk eens goed doordringen in de maatschappij [/idealisme].
Goed verhaal, kan ik me helemaal in vinden. Bedankt voor de link
Eh de EU heeft al jaren extra heffingen op Chinese panelen gehad. Zelfs daarmee hebben die bedrijven het. Iet kunnen redden.
De Chinezen investeren inderdaad wel in dingen die ze belangrijk vinden in de toekomst. Zoveel visie hebben onze politici helaas niet - die houden vast aan het steunen van meer fossiele industrie.
Hoe denk je dat ze daarin kunnen investeren, even huiswerk doen en dan komt een handelsoverschot naar voren van paar honderd miljard. Daar kun je idd leuke dingen mee doen. Kijk je dan nog verder waar dat overschot vandaan komt, van de USA en EU.
Als je dan even verder doordenkt betekend dat dus dat wij dat gewoon betalen.
Nog verder doordenken zul je zien dat wij hier in een vicieuze cirkel naar beneden zitten en pas als we die doorbreken, zorgen voor onze eigen economie, geld binnen de eu houden, dan kunnen wij ook dat soort dingen veel sneller doen.
Het valt me altijd op hoe kortzichtig de overheid is. Als ze Nederlands personeel aannemen komt 30 - 40% van de uitgaven meteen weer in de staatskas. Als ze een machine kopen uit het buitenland is het geld helemaal weg.
En toch, als de keuze is tussen 10 miljoen aan personeel, of 9.9 miljoen voor een glimmende machine, kiest men voor de machine.
Geloof je niet. P3 metingen was er bijna geen verschil wat er ook voor een apparatuur in het netwerk stond......
Sowieso mogen we wel wat meer binnen Europa houden, zelfde geldt voor militaire apparatuur.
Pfoe wat een doomdenker is die Sjoerdsma van D66 zeg...
Alsof er überhaupt bewezen is dat China ons als EU uit elkaar wil drijven.

Tevens is een groot deel van ons 4G netwerk toch ook al aangelegd met apparatuur van Huawei.
SoortvanBron

Edit; Dus ze hebben al kans genoeg gehad om ons te bespioneren zou ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door Elidos op 11 april 2019 17:29]

Dat is slechts 1 netwerk. Nog niet meteen een ramp dus.
Anoniem: 181786
@Transferno11 april 2019 18:56
KPN heeft ontzettend veel Huawei software bij de mobiele telecommunicatie.
Inderdaad, er staat heel veel apparatuur ook van Huawei in het KPN netwerk. Dus als ze in de politiek vinden dat het een andere leverancier moet worden, zullen ze denk ik wel een hele goede reden moeten hebben om Huawei uit te sluiten, c.q. een groot deel vergoeden? Zodra het op geld aankomt zullen ze we toch anders over gaan denken.
Het was inderdaad maar een voorbeeld. Die ook nog wel te versterken in.
Q2 2018 T-Mobile; "Aantal mobiele klanten stijgt naar 3,967 miljoen, waarvan 3,424 miljoen postpaid"
Hier vallen geloof ik de providers die gebruik maken van het netwerk van T-Mobile niet onder.
Dit betekend dat ruim 1/4 van NL gebruikt maakt van de hardware die geleverd is en onderhouden door Huawei.

Dus of dit een ramp zou zijn mag je natuurlijk zelf verder invullen.
Ze zouden zich meer zorgen Morton maken over google Alexa en andere soort gelijken. Je zou een moeten kijken wat Google allemaal van je weet . Van af 2012 houd Google precies alle gesprekken bij die jij dicteerde naar je telefoon , het voice bestand en ook een uitgetikt versie van dat bericht . Ook wordt bij ge houden welke app welke tijd jij opende wordt je accound gehackt heeft een hacker ook toe gang tot all deze data die Google zo maar op slaat omdat het een opt out is. En wil je dat uit zette dan moet je dat op drie verschillende plekken in je telefoon doen om het makkelijk te maken ....
Anoniem: 181786
@Elidos11 april 2019 18:20
Pfoe wat een doomdenker is die Sjoerdsma van D66 zeg...
Zeg dat niet te hard. D66 is kind aan huis hier op Tweakers; oa reviews: Q&A Kees Verhoeven - 'Er zitten nog pijnpunten in de Wiv 2017' ;)
https://tweakers.net/zoeken/?keyword=D66

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 11 april 2019 18:22]

Ach sinds d66 haar kroonjuwelen het referendum verkocht heeft zijn ze toch totaal ongeloofwaardig geworden. Geloofwaardigheid en politiek gaan daarnaast tegenwoordig nog maar heel weinig hand in hand. Geld dus niet alleen voor d66.
Alsof er überhaupt bewezen is dat China ons als EU uit elkaar wil drijven.

China zegt zelf dat ze het westen willen vervangen als supermacht militair, economisch als politiek. Waarom geloof je niet wat ze zélf openlijk zeggen en als officieel regeringsbeleid hebben?
Ten eerste heb ik die memo dan even gemist en ten tweede zeg je dat ze groter dan ons willen worden maar dat is iets anders dan de EU uit elkaar drijven.
Waarom zou China de EU niet uit elkaar willen drijven? Waarom praat China niet met de EU over de nieuwe zijderoute, maar met individuele landen?
Als je alles crypt voordat je het door de apparatuur stuurt lijkt me dat er niks ad hand is.
Dan moet de crypt wel betrouwbaar zijn en de hardware niet zoals de nsa dat deed gemodificeerd zijn om er voor te zorgen dat jou crypt key toch niet zo random was als je dacht.
Het ging om de Chinezen. Niet de NSA in dit geval.

[Reactie gewijzigd door vinz98 op 11 april 2019 20:12]

Ik gaf alleen maar aan dat het kan en dus ook chinese hardware een vergelijkbare bug kan hebben.
vermoedelijk heb ik er te weinig verstand van, maar ik bedacht dat als je zelf iets crypt/vpnned en dát dan pas aan de apparatuur voert (die het zelf weer crypt) dan heb je dus je eigen versie gelayered op de bestaande. Hiermee maak je het toch veilig?
Tijd voor een Europees 5G netwerk. Met Nokia hardware. Feitelijk veel te laat om dat nu te regelen, maar zou toch een prima maatregel zijn.
Defensiespullen dan ook weer in Europa kopen. Nou liep NL natuurlijk altijd aan het lijntje van US en UK, waardoor die Europese industrie ook niet heel erg van de grond komt. Of koopt de US soms ook Europese vliegtuigen voor het leger?
Als je nu zou beginnen zou je misschien 7G kunnen redden
5g is geen nieuw netwerk. Je bouwt het voort op het huidige.

Precies dit dus. Alsof ze geen bedrijfsgeheimen kunnen stelen op 4G. Gaat natuurlijk weer nergens over.

Iets in de zin van 'probleem bij de bron aanpakken.'
De architectuur van een 5G netwerk is compleet anders dan dat van een 4G netwerk. Lees de 3GPP standaarden maar.
Volgens mij willen de meeste tweakers liever in China wonen. Zo te zien hebben ze een stuk meer op met die regering dan met de onze of een andere westerse regering. Veel plezier daar.
Precies dit, m'n haren gaan er van overeind staan... En het over een paar jaar vreemd vinden dat de economie hier op z'n gat ligt
Anoniem: 181786
11 april 2019 17:47
Ik zie Huawei niet zozeer als de bedreiging. Maar als je dat wel zo ziet, zoals schijnbaar een groot deel van onze volksvertegenwoordiging dan lijkt het me nogal een halve maatregel die ze nu willen nemen.

Wat ze dan zouden moeten initiëren gaat veel verder. En dat is enkel het kopen van EU producten (software en hardware) en die fabrikanten (oa Ericsson en Alcatel) beschermen en ondersteunen. Probeer je kwetsbare plekken dan in EU handen te houden (dus ook geen Amerikaans, Russisch of weet ik veel wat voor ander merk). En maak als EU duidelijke politieke en militaire afspraken met elkaar hierover.
Wat zou er nu eerst zijn het kip of het ei? Het komt wel mooi uit dat er bij ASML gespioneerd zou zijn, en dat dit er meteen achteraan komt. Huawei en 5G. Dit zijn natuurlijk ook hele politieke beslissingen, die NL ook neemt als bondgenoot van de VS die je te vriend wilt houden. Al was het maar om de invoerrechten op de kaas en bloemen.....
China kan handelen onder voorwaarden van een ontwikkelingsland. Dat is ook niet helemaal fair he...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee