Op 21 maart vindt het raadgevend referendum plaats over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, kortweg de Wiv 2017 en in de volksmond inmiddels beter bekend als de sleepwet of sleepnetwet. De belangrijkste wijziging van deze wet is dat inlichtingendienst AIVD niet meer alleen gericht internetkabels kan aftappen, maar bijvoorbeeld ook het verkeer van een hele wijk kan monitoren als de dienst dit nodig vindt voor onderzoek. D66-Kamerlid Kees Verhoeven toonde zich in de afgelopen jaren zeer kritisch over het voorstel voor deze wet, maar sinds de wet is aangenomen, spreekt hij zich juist vóór de Wiv 2017 uit.
Dat het referendum over de sleepwet voldoende handtekeningen kreeg en zoveel discussie oplevert, toont aan dat het onderwerp privacy sterk in de belangstelling staat. Breder gezien is het een gevolg van de toegenomen invloed van technologie op de maatschappij. Kees Verhoeven is een van de weinige Kamerleden die zich specialiseren in ict, privacy, beveiliging en inlichtingendiensten.
Met het referendum over de Wiv 2017 op komst gaven we jullie de kans het Kamerlid vragen te stellen over de Wiv en andere onderwerpen die betrekking hebben op tech en politiek. Daarvan werd dankbaar gebruikgemaakt en het leverde een groot aantal vragen op.
Tijdens een uur durend interview met Verhoeven gaf de politicus uitgebreid antwoord op de meeste door lezers gestelde en aanvullende vragen. We hebben ze op onderwerp gerangschikt.
Wiv 2017
Gezien uw huidige steun aan de Wiv 2017: bent u nog steeds tegenstander van massasurveillance in het kader van die wet?
Verhoeven: De term massasurveillance houdt in dat het massaal is. Van massaal en willekeurig heb ik steeds gezegd dat dat niet goed is. Daar ben ik tegen. In het regeerakkoord staat ook dat dat niet gaat gebeuren en daar zal ik ook op letten.
Volgens Verhoeven is het vooral door hem dat de volgende passage over de toen al aangenomen wet in het regeerakkoord is opgenomen: Van het willekeurig en massaal verzamelen van gegevens van burgers in Nederland of het buitenland (‘sleepnet’) kan, mag en zal geen sprake zijn.
Uit de voorbeelden die het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf aan providers, blijkt toch dat het om significante hoeveelheden burgers kan gaan van wie het verkeer afgetapt kan worden?
Als je precies weet wie je moet hebben, hoef je niet breder te zoeken, dus per definitie moet je wat breder beginnen. Ik noem dat een trechter. Ik wil dat die trechter zo smal mogelijk begint, zodat je zo weinig mogelijk data van onschuldige mensen verzamelt. Massaal en ongericht wil zeggen dat je alles gaat verzamelen en wij willen dat je verzamelt om datgene wat je zoekt te vinden.
Welke waarborgen zijn er nu om massaal en ongericht zoeken te voorkomen?
De AIVD moet voor een dergelijke interceptie heel precies opschrijven wat de dienst gaat doen en hoe hij dat gaat doen. Dat moet goedgekeurd worden door de minister en door de TIB (Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, red.) Achteraf heb je nog de controle door de toezichthouder (Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, Ctivd, red.) die overal in kan. Nederland is het enige land ter wereld waar de toezichthouder bij alle activiteiten van de inlichtingendienst kan. We hebben het regeerakkoord, waarin staat dat we na twee jaar gaan evalueren met een onafhankelijke commissie, en als het nodig is, passen we de wet aan om ongewenste gebeurtenissen te voorkomen. Dan zijn er nog technische waarborgen. Er is bijvoorbeeld gezegd: we gaan een tappunt per jaar opstellen. Om een grote wijk te monitoren moet je al twintig, dertig punten neerzetten. Maar ik vind het belangrijkste dat de minister en de AIVD gezegd hebben: we willen helemaal geen wijk aftappen, want dat vergroot de veiligheid niet.
Maar het zou dus wel kunnen, als het gevaar dat ertegenover staat maar groot genoeg is.
In het regeerakkoord staat dat dit niet de bedoeling is. Mensen zeggen dat het in theorie mogelijk is op basis van de wettekst. In de behandeling om de wettekst heen staat op verschillende plekken dat het niet gaat gebeuren, dat is onderdeel van de wetsgeschiedenis. Daarom denk ik dat het niet gaat gebeuren.
Toch was u aanvankelijk tegenstander. Welke veranderingen aan de Wiv hebben u van gedachten doen veranderen?
Dat is vooral die zin in het regeerakkoord. Voor de mensen die het vergeten zijn: de Wiv is al aangenomen in de Eerste en Tweede Kamer. Ik heb ertegen gestemd, maar die wet is er nu. Toen hebben we in het regeerakkoord de vervroegde evaluatie door een onafhankelijke commissie gezet plus de intentie om de wet te wijzigen als dat nodig is, wat de drie andere coalitiepartijen helemaal niet wilden. Onze eigen inzet heeft ertoe geleid dat het voor ons een wet is die voldoende in balans is, met voldoende grip erop.
De voorziene toezichtsprocedure in het wetsvoorstel. Bron: MvT
Verhoeven wilde de Wiv 2017 begin vorig jaar op een groot aantal punten wijzigen. Hij diende amendementen in voor onder andere het verkorten van de bewaartermijn van drie jaar naar achttien maanden, het wettelijk vastleggen van een zo gericht mogelijk tappen, het mogen bekendmaken door providers van tapverzoeken, het niet mogen doorsturen van vergaarde niet-geëvalueerde data aan buitenlandse inlichtingendiensten en betere bescherming van journalisten.
Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer diende u meer dan twintig amendementen in. Die werden grotendeels verworpen. Staat u dan niet meer achter de wijzigingen die u voorstelde?
Die amendementen waren ervoor om te zorgen dat een wet met een aantal kanttekeningen een betere wet werd. Die zijn verworpen, waarna we na lang overleg hebben besloten tegen te stemmen. Vervolgens heb ik in het regeerakkoord een algemene opmerking gemaakt dat we die wet op een aantal onderdelen heel streng moeten gaan evalueren en aanpassen als dat nodig is. Dat is het laatste wat ik kon doen om die wet wat meer onder controle te krijgen. Ik weet heel goed dat dit iets anders is dan die twintig amendementen, maar die waren verworpen en die zin in het regeerakkoord staat als een huis.
Vindt u het nog steeds pijnpunten, wat u in uw amendementen aankaartte?
Deze wet krijgt van mij
Dit is een heel grote, brede wet, met heel veel verschillende onderdelen en verschillende doelen. Er zitten goede elementen en slechte elementen in. Voor mij is de afweging nu positief, maar deze wet krijgt van mij geen tien met een griffel. Er zitten nog steeds pijnpunten in, maar ik behoor niet tot de groep mensen die zegt: er zitten een paar minder goede dingen in, dus ben ik ertegen totdat het perfect is.
geen tien met een griffel
Wat vindt u van de procedure rond de toetsingscommissie voor de Wiv 2017, waarbij D66 akkoord is gegaan met Ronald Prins als technisch lid van de TIB, terwijl hij een achtergrond heeft bij de inlichtingendiensten en uitgesproken voorstander van de wet is?
Van SP tot PVV en van GroenLinks tot D66 is er een voordracht gedaan en iedereen was het erover eens dat Ronald Prins de beste keuze was. Ja hij heeft bij de AIVD gewerkt en ja hij heeft Fox-IT opgericht, maar hij heeft verdomd veel technische kennis. Hij zal nu moeten bewijzen dat hij onafhankelijk afwegingen kan maken. Hij zit er met twee oud-rechters, dat is een pluspunt, maar hij heeft de schijn een klein beetje tegen.
Waarom neemt D66 genoegen met een evaluatie na twee jaar?
Dat is het moment waarop deze regering, waar ik als onderdeel van een coalitiepartij invloed op heb, de wet kan aanpassen op basis van wat er uit de evaluatie komt. Ik ben er zelf bij de komende jaren.
Is er over twee jaar al genoeg te evalueren? De systemen voor interceptie zijn dan nog niet gereed.
Dat was een lastige discussie. Je kunt zeggen: laten we vijf jaar wachten, maar dat vond ik heel lang, gezien de maatschappelijke zorgen die er zijn. Als blijkt dat er niet genoeg te evalueren is, moeten we gewoon na twee jaar weer evalueren.
Waarom denkt D66 dat het toezicht veilig is bij de minister, wetende dat de verantwoordelijke minister niet altijd een D66'er zal zijn, zoals nu het geval is?
Ik hoor dat vaak; dan zeggen mensen: kijk naar Amerika, waar Trump is. Ik vind juist Amerika een mooi voorbeeld. Trump twittert heel veel dingen, maar de CIA, FBI en allerlei onafhankelijke autoriteiten blijven werken en zorgen dat de wet gehandhaafd wordt. Het parlement en de senaat doen dat ook. Je moet vertrouwen hebben in de democratie. Als hier iemand aan de macht komt die de Wiv aan zijn laars lapt, dan zal diegene allerlei andere zaken ook aan zijn laars lappen. Ik denk dat er voldoende democratische weerbaarheid is om ervoor te zorgen dat wat we afspreken, inclusief een evaluatie en eventuele wetsaanpassing, voldoende zekerheid biedt.
Een referendum is ook heel democratisch. Wat vindt u eigenlijk van het Wiv-referendum?
Ik heb er veel zin in. Bij het Oekraïne-referendum werd veel onzin verkondigd. Dit gaat over een technisch onderwerp, een onderwerp dat gaat over privacy, de vrijheid en veiligheid van mensen in een digitaal tijdperk: superrelevant. Ik ben heel blij dat er een maatschappelijk debat over komt. Ik hoop dat het een inhoudelijk debat wordt dat recht doet aan de complexiteit van de wet. Ik heb het gevoel dat dat beter gaat dan bij het Oekraïne-referendum.
Hoe verhoudt zich dat tot het standpunt van uw partij dat raadgevende referenda afgeschaft moeten worden?
De reden dat het raadgevend referendum niet werkt, is dat het volk een advies geeft en de Tweede Kamer daar een beslissing over moet nemen. Dat kan betekenen dat de Tweede Kamer het advies op een andere manier gaat gebruiken dan mensen denken dat het gebruikt gaat worden. Die teleurstelling heeft ertoe geleid dat dit instrument niet werkt. Daarom hebben we ingezet op een echt, bindend referendum in plaats van een raadgevend referendum. Dat staat ook in ons partijprogramma. Zo'n referendum wordt denk ik ook beter begrepen.
Maar dan dreigen nog steeds ongenuanceerde ja-nee-tegenstellingen.
Ja dat blijft. We leven in een tijdperk van desinformatie en fake news. Je moet erop vertrouwen dat mensen voldoende weerbaar zijn. Bij een bindend referendum heb je in ieder geval een duidelijke uitslag.
Waarom is er volgens u eigenlijk zo'n weerstand onder tegenstanders van de Wiv?
Het is oprechte zorg bij heel veel mensen. Ik sprak vorige week een van de initiatiefnemers van het referendum over de Wiv. Ik sprak toen over de waarborgen en de evaluatie, maar hij vertrouwde het niet. Hij is gewoon bezorgd. Ik vind dat we die zorg serieus moeten nemen. Dat zie ik ook wel als een taak voor mezelf. Niet door te zeggen: deze wet is fout, maar door in de gaten te houden: is het een goede wet, pakt die goed uit, wordt die goed nageleefd?
Denkt u dat de voorkeurstemmen die u heeft gehad, met uw standpunten op het gebied van privacy te maken hebben?
Niet zozeer privacy, maar meer doordat ik technologie en digitalisering aandacht heb gegeven in de afgelopen jaren. Ik zal wel altijd blijven strijden voor privacy, maar ook privacy heeft zijn grens. Veiligheid is ook een vorm van vrijheid dus is het zoeken naar een balans. Dat is het bij de Wiv ook, zoeken naar een balans.
Bij u is de balans dus zo dat u de wet nu steunt. Jonge Democraten (gelieerd aan D66, red.) denkt daar anders over, begrijpt u waarom?
Jonge Democraten zijn erg gericht op het kabelgebonden aftappen
Jongeren willen zich altijd afzetten tegen hun ouders. Het is een onafhankelijke jongerenorganisatie die ons scherp moet houden en ik denk dat ze daarin slagen. Mede door hun inzet hebben we er bij de formatie extra hard aan getrokken om dingen rond de wet te verbeteren. Ze zijn erg gericht op één element, namelijk het kabelgebonden internet aftappen. Zij vinden overigens wel dat een wet over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten nodig is, maar ze hopen deze op een of twee punten te verbeteren en voeren daarom die campagne. Ik denk dat we inhoudelijk niet zover van elkaar afzitten, maar dat we in de weg naar de goede wet in de toekomst van tactiek verschillen.
Zij gebruiken de term sleepwet nog wel. Hoe vervelend vindt u dat?
Ik heb de term zelf bij debatten ook wel gebruikt dus ik ben ook niet brandschoon. De term heeft nu zo'n eigen lading gekregen dat je je moet afvragen of je die nog moet gebruiken. Het gaat erom dat je informatie nodig hebt die je nog niet hebt; daar heb je een wat bredere trechter voor nodig. Als je dat vertaalt in een sleepnet, waarin je allemaal visjes vangt omdat je één visje nodig hebt, geef je erg het gevoel dat je alleen maar onschuldige mensen aan het onderzoeken bent. Dat is niet het geval; het dekt de lading niet. Het is politieke beeldspraak geworden die heel succesvol is.
Bij het opstellen van de wet is toch ook gespeeld met woorden? Het is van 'ongerichte kabelgebonden interceptie' naar het vagere 'onderzoeksgerichte kabelgebonden interceptie' gegaan.
'Ongericht' is fout, dan heb je het over een sleepnet. Het moet tussen ongericht en gericht in zitten. De AIVD moet de opdracht voor het verzamelen van data bij een onderzoek nauw omschrijven en de minister moet erover beslissen. Het is een beetje een woordenspel geworden, maar het klopt inhoudelijk nu wel.
Hoe vertaalt u, of uw partij, straks een 'nee'- of een 'ja'-uitslag?
In de wet staat dat we op basis van de uitslag de wet moeten heroverwegen. Dus we zullen op basis van het debat, de uitslag, de opkomst en stemverhouding goed moeten kijken wat het betekent. Ik ga daar niet op vooruitlopen.
Hoopt u stiekem niet een beetje op een 'nee'-uitslag, zodat er nog kritisch naar gekeken kan worden?
Nee, ik hoop op een 'ja'. Steun voor de wet geeft mij de maximale ruimte om de wet te blijven controleren en, als deze niet goed functioneert, aan te passen. Dat lijkt me een betere weg dan een 'nee'-stem, want dan moeten we die vervolgens in een halve 'ja' gaan vertalen.
Encryptie
Bent u nog steeds voorstander van encryptie en tegenstander van het beperken ervan?
Volmondig ja. Het introduceren van verzwakte versleuteling om bepaalde doeleinden te bereiken is niet goed. Dat is ook het kabinetsstandpunt en dat moet het blijven. Encryptie moet sterk zijn. Anders heeft het geen functie.
Cryptovaluta
Wat is de visie van D66 wat regulering van cryptovaluta betreft?
Er wordt heel makkelijk gezegd dat cryptovaluta alleen maar zwart geld is en dus fout. Dat is natuurlijk niet zo. Betaaleenheden die gebaseerd zijn op de blockchain, zijn prima en veelbelovend, maar de fraudegevoeligheid en het toenemende energiegebruik door het minen, daar moeten we wel iets mee. De uitwassen moeten we reguleren. Dat geldt voor alle technologie.
Heeft u zelf eigenlijk cryptomunten?
Nee, daarvoor ben ik er ook niet genoeg in thuis. Als ik erover lees, ben ik er ook tien jaar te laat mee en ik krijg de indruk dat veel mensen die ermee bezig zijn, ook wel heel erg in beslag genomen worden door de koersen.
Bent u in bredere zin bezig met blockchains?
Samen met mijn collega Jan Paternotte ben ik bezig met een initiatiefwet blockchain en cryptocurrency. Aan de ene kant moet die wet de nadelen in de hand houden en aan de andere kant het benutten van de kansrijke toepassingen mogelijk maken, zoals fraudebestrijding en het delen van informatie zonder tussenpersoon.
Privacy
Waarom worden privacyschendende wetten altijd onder de noemer terrorisme en kinderporno opgetuigd?
Om mensen bang te maken, zodat deze wetten sneller een meerderheid behalen. Dat is de keiharde realiteit. 'Daar kunt u toch niet tegen zijn?', is dan de retoriek. Ik heb ook wel eens te horen gekregen dat ik mede schuldig zou zijn als er een aanslag zou komen, omdat ik voor een bepaalde maatregel was.
Het idee lijkt te leven dat de privacy, onder het mom van misdaadbestrijding, stukje bij beetje teniet wordt gedaan. Privacyschendende maatregelen lijken ook zelden teruggedraaid te worden.
Ik herken dat beeld, maar ik constateer tegelijkertijd dat mensen zelf zoveel meer over zichzelf op internet plaatsen, dat privacy niet alleen opschuift vanuit overheid en bedrijven, maar ook vanuit de mensen zelf. Ik denk dat het goed is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk data van jezelf blijft en dat je niet alles op die platforms zet en dat de overheid ook niet alles van jou weet.
Die platforms zijn vrijwel allemaal van Amerikaanse bedrijven. Het mogen verwerken van gegevens van Europeanen is geregeld in het Privacy Shield. Wat vindt u van die regeling?
Ik vind dat het maximale eruit is gehaald. Het is een vangnet, maar het is natuurlijk niet ideaal. Dat we met een soort omweg, via zo'n afspraak met de Amerikanen, proberen te waarborgen dat Europese regels worden nageleefd, is niet ideaal. Laten we het maar een 6,5 geven.
Is er verbetering mogelijk wat de opslag van de data betreft?
Als het op Amerikaanse servers staat, moeten er waarborgen zijn dat de Amerikaanse overheid, die vaak samenwerkt met dat soort bedrijven, niet zomaar bij de gegevens van Europeanen kan. Dat lijkt nu wel goed te gaan. Europa heeft ook echt wel wat te zeggen. We zijn economisch gezien nog steeds het machtigste blok. We hebben een totaal andere kijk op privacy dan de VS en dat heeft hier tot bijvoorbeeld een ander privacybeleid voor Facebook geleid. Dat vinden ze daar niet leuk, maar ze willen zo graag de Europese markt bedienen, dat ze wel aanpassingen doorvoeren.
Zou het geen tijd worden voor een Europees sociaal netwerk?
Ja, maar dan moeten we eerst de Europese digitale markt tot een geheel maken, zodat onze techstart-ups gelijk driehonderd miljoen à vierhonderd miljoen Europeanen kunnen bedienen. In Europa kun je minder snel de massa bereiken dan in Amerika of China.
De AVG of GDPR: goede zet of zet u er vraagtekens bij?
Ik ben er wel enthousiast over. Het leidt tot een gelijk speelveld voor alle bedrijven en zal de grote techspelers in de VS echt beteugelen. Die moeten zich aan een aantal Europese regels gaan houden. Het geeft middelgrote en kleine bedrijven een kans, mits die wet op een normale manier wordt gehandhaafd. Dus niet als zo'n bedrijf een onderdeel van de AVG niet is nagekomen, gelijk met boetes komen. Hij moet wel op 25 mei van kracht worden; dat gaan we niet uitstellen. Volgens mij is er ook geleerd van minder succesvolle wetten van de afgelopen jaren, zoals de cookiewet.
Hoe staat u tegenover de inzet van commerciële, niet-Europese bedrijven voor belangrijke communicatie van burgers onderling en met de overheid? Denk aan ZTE en Huawei, die in de VS gewantrouwd worden.
In Nederland moeten we een bepaald veiligheidsniveau hanteren. Desnoods maak je een wet waarin staat aan welke standaarden het moet voldoen. Er zijn ook wetten met betrekking tot de vitale infrastructuur. En als er een buitenlandse speler is die dat overneemt en die door de consument als prettig ervaren wordt, moet die zich daar ook aan houden, maar wel op het Nederlandse niveau. Dus niet zoals toen met KPN, dat overgenomen dreigde te worden door die Mexicaan. Dat je het Mexicaanse telecomniveau importeert, dat moeten we niet hebben.
Security
De wet Computercriminaliteit III geeft de politie straks de bevoegdheid om via lekken in te breken op systemen van verdachten. De politie hoeft deze lekken niet bekend te maken aan softwarebedrijven.
Wat vindt u van het kopen van zerodaylekken door de politie en andere diensten en het niet-melden van lekken aan softwaremakers, om ze te kunnen gebruiken?
Gebruik van zerodays is een bijna-buitenproportioneel middel
Daar zijn we heel kritisch over. De wet Computercriminaliteit III is door de Tweede Kamer aangenomen, maar wij hebben ook hiertegen gestemd. Wij hebben gezegd dat als de politie met een blinddoek op naar Zerodium of Hacking Team stapt om hacksoftware te kopen, zonder te weten welke zeroday of andere kwetsbaarheid er gebruikt is, dan ga je de zwarte markt stimuleren. Dan kun je beter de politie meer capaciteit geven om desnoods zelf zerodays te vinden. We moeten in Nederland snel met een kader komen over hoe we moeten omgaan met onbekende kwetsbaarheden. En dan zou je het alleen in het uiterste geval moeten toepassen, maar ik zou zeggen: liever niet. Gebruik social engineering, doe het via phishing, doe het via bekende kwetsbaarheden.
De AIVD is ook op de vingers getikt over het gebruik van onbekende kwetsbaarheden. Er was nauwelijks beleid op dat gebied en er werd te weinig vastgelegd. Dat belooft weinig goeds.
De AIVD moet gewoon komen met goed beleid over het gebruik van zerodays. De AIVD mocht al hacken, op grond van de vorige Wiv. Het is nu vastgelegd in een wettelijk kader, maar er moet ook een kader voor de uitvoering komen. Daarin moet staan wanneer wel, wanneer niet, in welke gevallen dit bijna-buitenproportionele middel ingezet mag worden en met wie we dan zaken doen.
Politiek & ict
Wat kan de politiek, en u in het bijzonder, doen om te voorkomen dat Nederland achter gaat lopen op ict-gebied?
Ik denk dat we ons moeten promoten als safe place, dat we een van de landen zijn waar je digitaal veilig zaken kunt doen. Een goede, duidelijke, beschermde infrastructuur, daar zouden we ons ook op moeten richten en ik zou het leuk vinden als we ons als een veilige plaats voor ethische hackers zouden promoten. Ethische hackers die zich aan de Leidraad responsible disclosure houden, zouden niet door het Openbaar Ministerie vervolgd moeten kunnen worden. Dat is nu nog een gat in de wet. Daar wordt vaak over geklaagd door hackers.
Hoe schat u de technische kennis van Kamerleden?
Het gaat steeds beter. Ik heb tot mijn grote spijt mijn titel ict-politicus van het jaar moeten inleveren. Die is naar Martin Wörsdörfer van de VVD gegaan. Ik was daar verdrietig over, maar vorig jaar zei ik dat ik hoopte dat er meer Kamerleden zouden komen die aanspraak kunnen maken. Doel is dat er voldoende Kamerleden, fractievoorzitters en bewindslieden zijn die van technologie hun prioriteit maken. Ik zie dat dat wel aan het gebeuren is. Het is ook lastig voor Kamerleden, welke portefeuille je ook hebt. Je hoort altijd dat je er niet genoeg verstand van hebt en misschien is dat gat bij ict nog wel groter. Ik probeer het bij te houden. Ik lees zelf elke maand een boek over ict. Ik ben nu bezig met Life 3.0, over artificial intelligence.
De invloed van technologie op de maatschappij is steeds groter geworden. Is de kennis bij de overheid op dat gebied voldoende meegegroeid?
Nee, dat niet. We investeren er nu wel in om goed opgeleide ict'ers aan te nemen. We moeten een aantrekkelijker werkgever worden en ervoor zorgen dat we voldoende gemotiveerde mensen met hart voor de publieke zaak aantrekken die technisch onderlegd zijn.
Is het tijd voor een ministerie van Technologie?
D66 wilde een ministerie van Technologie en Privacy, maar dat is er nog niet gekomen. We hebben ook gepleit voor een digitale driehoek tussen de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Veiligheid, maar daar zitten nu drie CDA'ers. Ik zou een ministerie van Technologie en Toekomst heel goed vinden. We moeten een ministerie hebben dat dwars door de andere torens heen de grote veranderingen kan begeleiden en benutten.
Kan dat ook een rol spelen bij de problematiek rond grote ict-projecten?
Dat is meer een beheerkwestie. Dat wordt altijd technischer voorgesteld dan het is. Vroeger wilden wethouders zichzelf op de kaart zetten met grote winkelcentra of kantorenparken. Tegenwoordig willen ze met omvangrijke ict-projecten, zoals smart cities, laten zien dat ze daadkrachtig zijn. We moeten realiseren dat ict niet de heilige graal is. We moeten naar een versobering toe en van tevoren nadenken: is ict wel de weg om er te komen? En als er een groot ict-project moet komen, doe het dan lenig, agile is geloof ik tegenwoordig de klinkende term, met kleine stapjes en open source.
Onderwijs & ict
Programmeerlessen op de basisschool, goed idee?
Ja, maar wel breder. Dan zou ik zeggen: digitale vaardigheden en online weerbaarheid. Met alleen programmeren leert iedereen een technische taal die lang niet iedereen hoeft te gebruiken. Kijk naar Grieks en Latijn, het was hartstikke mooi dat iedereen dat leerde, maar ik denk dat de twee procent studenten geneeskunde er wat aan heeft en de rest niet.
Meer aandacht voor techniek op de basisschool en het middelbaar onderwijs, waarom moet dat toch zo lang duren?
Ik sprak laatst twee docenten van de pabo. Die zeiden: "Meneer Verhoeven, leuk idee over dat programmeren in het onderwijs, maar wie gaat ze dat dan geven?" We moeten dus eerst de docenten opleiden om de kinderen te onderwijzen. We hebben nog een lange weg te gaan.
Hoe rijmt zich dat met het niet achter laten lopen van Nederland op ict-gebied?
Gelukkig hebben andere landen hetzelfde probleem. Israël, het Verenigd Koninkrijk en Estland zijn verder, maar wij liggen weer ruim voor op Duitsland.