IBM en Infineon gaan samen werken aan MRAM

IBM en Infineon gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat we in 2004 gebruik kunnen gaan maken van MRAM. MRAM staat voor Magnetic RAM en heeft een aantal interessante eigenschappen, zo is het goedkoper dan DRAM, sneller dan SRAM en daarbij komt ook nog eens de eigenschap dat het net als Flash RAM geen gegevens verliest als de stroom eraf gehaald wordt. Er zijn al werkende sample chips, maar de uitdaging is nu om uit te zoeken of het mogelijk is om MRAM in massaproductie te nemen en of de chips klein genoeg gemaakt kunnen worden. Over een jaar hopen ze de uitslag van het onderzoek te hebben:

While others such as Hewlett-Packard and Motorola have discussed the potential of the technology, IBM said it holds an advantage, given its experience in the development of hard disks, which also use magnets to store information. MRAM takes a compound similar to those used in hard drives and implants it on the same piece of silicon as a traditional chip.

[...] "We've seen a lot of technologies that have held promise," Handy said. However, none have matched silicon in terms of cost and ability to be integrated with other parts needed in computers and other electronic devices. But if IBM is able to get the costs down, Handy said, MRAM is "something that the industry would sit up and take notice of."

Als het lukt om MRAM ver genoeg te ontwikkelen voor massaproductie zal het waarschijnlijk toch nog veel tijd kosten voor het DRAM gaat vervangen, geschat wordt dat dat pas rond 2009 zal gebeuren.

Door Wouter Tinus

07-12-2000 • 13:22

53

Bron: CNET

Reacties (53)

53
53
16
2
1
30
Wijzig sortering
Anoniem: 15061 7 december 2000 13:42
Klinkt als een goede vervanger voor CF, maar duurt nog wel lang. Ik denk dat ik tegen die tijd aardig wat kiekjes met mijn huidige camera geschoten heb...

Magnetische componentjes schalen niet zo makkelijk als elektrische. Als je twee magneetjes op 0.1 um van elkaar houdt, zijn de magnetische krachten heel erg sterk. Maar de elektrische stroompjes in een chip worden juist steeds kleiner, dus wordt het lastiger om met elektra magneten te beinvloeden op zo'n kleine schaal. Voor externe magneetvelden hoef je niet bang te zijn, die zijn te verwaarlozen door de miniscule afstandjes (en dus sterke velden) in de chip.

Eigenlijk praat je hier over een harddisk waarvan de plaat stilstaat en er net zoveel koppen als bits zijn.

Staan er nergens wat leuke techno artikelen over hoe de technologie werkt, ipv slap marketing geklets van CNET?
Werking: je kent vast wel de werking van een piezo (zo'n elektrische aansteker): Daar geeft een mechanische druk een elektrische spanning. Zo heb je ook magnetische varianten. Een variant daarvan is de GMR (Giant Magnetostrictive Resistor) daarvan verandert de weerstand onder invloed van een magneetveld. Een andere variant is <naam vergeten> die een magneetveld maakt onder invloed van een stroom. Tenslotte heb je ook nog permanent magneet materialen.

Deze 3 materialen in 1 miljard-voud samenvoegen en klaar is je 128MB...
Heb je dan geen last van al die magnetische velden in en rond je PC. (elk draadje dat stroom geleid genereert een magnetisch veld).

Harde schijven kun je nog in een kast gooien (kooi van Faraday)


* 786562 Jaymz
[edit] Kreeg een helder lichtje ;)
Anoniem: 3747 @Jaymz7 december 2000 13:29
Aangezien het om een technologie lijkt te gaan die in de verte verwant is aan magnetische opslag zoals harde schijven, zal het wel meevallen met invloed van (zwakkere) magnetische velden.
Wel jammer dat het zo lang duurt voor dergelijke technologie in massaproduktie gaat (en betaalbaar wordt).
ik denk dat dat wel goed shielded gaat worden ;)
Anoniem: 7511 @Jaymz7 december 2000 13:56
kooi van Faraday heeft hier niets mee te maken...
Is natuurlijk niet helemaal waar, als je goed de gebruiksaanwijzing van je kast lees (okay niet iedereen doet dat) dan kun je soms wel eens stukjes lezen dat zonder kappen erop de Electromagnetische straling buiten de normen kan gaan.
Okay die normen zijn erg streng, maar het geeft wel aan dat je kast een kooi van faraday is, die de straling binnen/buiten moet houden.
Bij hd-tjes is hetzelfde aan de hand, die moeten ook beschermd worden tegen electromagnetische straling (bv. van je voeding). (zijn nogal gevoelig, bedenk maar eens hoe klein een gebiedje is waar 1 bitje op staat)
Nee hoor, EMC-'straling' waar jij het over hebt heeft niets met de statische (=frequentie=0) magneet velden te maken.
De DATA op de harddiskjes hoeft dus ook helemaal niet tegen deze EMC velden beschermd te worden (de elektronica wel) maar juist tegen statische magneet velden van luidsprekers e.d.

De ruimte die 1 bitje op een harddisk in neemt, heeft verder (bijna) niets te maken met hoe moeilijk/makkelijk het gedemagnetiseerd wordt. Dat heeft (vrijwel) alleen te maken van wat voor materiaal de disk is gemaakt. (Een permanent magneet materiaal)

Verder heb je gelijk: Magnetisch afschermen is erg moeilijk (grote dikke stukken ijzer).
En dan een 1 GB versie ervan, kun je gelijk heel je besturingssysteem er plempen!!!!!!!!!!!

Geen gezeik meer met swap troep en dan nog wat stabieliteit!!!!

Hoezee, de GrOte appel uit de Noordroute van de westerkant. }:O }:O
In 2009 is Windows wel een beetje groter dan 1GB. Misschien wel ZOOO groot!! }>
Anoniem: 16861 @Jaymz7 december 2000 19:17
Ik vraag me ook af hoe het mogelijk is dat het goedkoper is dan DRAM,
dat het sneller is dan SRAM snap ik omdat het (MRAM) een toekomstproduct is en pas over 9 jaar uitkomt,
maar DRAM zal ook steeds in prijs verlagen lijkt me en dat magnetische geheugen zit vast een heel stuk complexer in elkaar als DRAM.
Dus... :?
Anoniem: 10892 7 december 2000 13:32
Hmm. ik ben benieuwd. Een jaar of 2 geleden hadden ze het ook over een nieuw type geheugen dat als een telraam werkte. Nooit iets meer van gehoord.

:P

MAZZELS :)
Is inderdaad wel typisch IBM. Veel revolutionaire ideeen en ontwikkelingen, maar het verdwijnt allemaal "ins blauen hinein". Jameerrrr. :'(
Heb weleens gehoord dat van alle duizend ideeen er slechts eentje echt winstgevend is. Nou krijgen we hier bij tweakers natuurlijk niet duizend ibm uitvindingen te horen waar er maar eentje echt op de markt wordt gezet. Er is al een redelijke voorselectie geweest. De meeste ideeen verlaten de vier muren van IBM niet eens.

Maar voordat je IBM begint af te kraken: Wees BLIJ dat IBM (en vervolgens de meeste bedrijven in het algemeen) de moeite nemen om research te plegen. Anders zat je nu nog met je nagels in een blokje ijs te krassen :)
Ik wil het bij deze ook even aangrijpen om ons eigen Philips te verdedigen. Net als IBM doet Philips ongelooflijk veel aan research. En een aardig deel van hun ideeën flopt: Betamax, CD-i, Videotex, etc. En dat wordt dan vervolgens afgezeken: "Philips snapt niet wat mensen nodig hebben, Philips is dom", etc.

Er wordt dan even vergeten dat ze ook wel eens iets moois uitvinden. De CD en CD-R en CD-RW (was Chriet Titulaar in 1989 al voor het Philips NatLab mee bezig!) zijn toch wel aardig gelukt.

Verder sluit ik me volledig aan bij arjano.
Moet je nagaan dat zelfs Rambus erg belangrijk is in de computer business. Iedereen heeft er bijna een hekel aan, maar ze hebben blijkbaar nogal wat dingen bedacht.
Inderdaad, Philips doet ook veel aan research. "Zelfs" aan magnetische geheugens (zoals de meeste semiconductor fabrikanten)...

Betamax was overigens van Sony, V2000 was van Philips (en de opvolger van Philips' vorige videosysteem: VCR)

Verder moeten we natuurlijk ook het cassette bandje niet vergeten als een van de betere uitvindingen van Philips. (en de TL-buis, en ..., en...)
Jammer dat je een goed idee aan winstgevendheid koppeld. De maatschappij is al genoeg economisch gefixeerd.
"ins big blue hinein" is wellicht toepasselijker ;)
Kooi van Faraday is alleen van toepassing op elektro-magnetische velden (bv radio golven) en niet op magnetsche velden.
Kooi van Faraday houdt Elektromagnetische straling buiten de deur. Ik zie een magnetisch veld dan ook niet snel gewist worden door het electrische veld van andere componenten. En als dat al zo is kan men in chips wel een shielding bedenken.
(metaal op achterkant, extra metaal laag bovenop, wel extra processing dus duurder, maar goed te doen)
Joepie kan ik eindelijk weer ringkern geheugen gebruiken. :D Misschien krijg ik ook weer "echte" bugs :+
Ik zie dit eigenlijk ook wel als een goeie technologie voor toekomstige audiospelers, fotocamera's en alles wat klein en schokvrij moet zijn, 256MB mram lijkt me stuk goedkoper dan 256MB flash ram bijvoorbeeld :)
Mischien wel zo goedkoop dat het na een tijd harde schijven kan vervangen...
Deze ontwikkeling is ook wel een vereiste, aangezien de software steeds meer geheugen vereist. Op de condensator-gebaseerde modules krijgt men te kampen met ruimtegebrek. Waarschijnlijk werken de magnetische RAM's ook veel sneller vanwege de snellere omschakeling van 1 naar 0.
2009??? Dat is met uitloop ongeveer over 10 jaar, volgens mij is dit de eerste computer ontwikkeling die ZO lang duurt. Eigenlijk best wel raar... En hoe kan je eigenlijk iets maken met computers op die termijn??? Tegen de tijd dat ze dat uitgevonden hebben, zijn de eisen en kwaliteit van geheugen waarschijnlijk al gigantisch veel beter geworden.
De wet was toch: "Binnen twee jaar is alles 2 keer zo snel/groot voor de zelfde prijs???"

Maar als ze het een beetje kunnen versnellen, (ongeveer 7,5 keer zo snel :Z) en het komt dus over 1,5 jaar uit, zou het geweldig zijn.
De meeste fundamentele nieuwe dingen zijn minstens 15 jaar in ontwikkeling. Zeker tot algemene introductie.

De _enige_ reden dat de wet van Moore nog steeds opgaat voor de meeste stukken van een computer (en van geheugen is dat dus de laatste tijd niet zo...) is dat er kontinu research wordt gedaan naar nieuwe technologieen zoals deze.
Anoniem: 11561 7 december 2000 13:27
Heb ik een stuk meer vertrouwen in dan dan RDRAM. IBM heeft niet zo de mentaliteit om op zijn strepen te gaan staan (of om de prijzen zo achterlijk hoog te houden).
Een protocolletje ala RAMBUS is natuurlijk totaal onvergelijkbaar met een totaal principieel nieuwe technologie van opslag.
(Deze MRAMmetjes zullen dus ook niet door de huidige sjip-fabrieken gemaakt kunnen worden, omdat niet met silicium en aluminium wordt gewerkt (deze zijn namelijk niet magnetisch) maar met (onder andere) nikkel, ijzer, koper, cobalt, neodinium etc. etc.)

Deze vergelijking slaat dus helemaal nergens op.
Zijn we soms vergeten dat IBM samen met Intel in de begintijd van de PC volledig monopolie had in de PC-branche, totdat er zogenaamde clones op de markt verschenen van andere PC producenten die vervolgend door IBM voor de rechter gesleept werden? IBM is gigantisch op z'n bek gegaan, maar ik betwijfel of de mentaliteit van het bedrijf werkelijk veranderd is. Wat dat betreft vind ik je argument niet gegrond.
Wat mij vaak opvalt is dat grote multinationals vaak als "menselijk wezen" worden gezien, met een mentaliteit die jaren blijft, etc, etc.

Het is natuurlijk waar dat bedrijven een mentaliteit uitstralen. Maar dit komt geheel vanuit het management dat het bedrijf leidt: zij zorgen voor de uitstraling en de mentaliteit van het bedrijf.

Kijken we naar IBM dan denk ik dat "de mentaliteit van het bedrijf" wel degelijk is veranderd. Na deze problemen voor het bedrijf is immers de hele managementstructuur overhoop gehaald en is er in mijn ogen toch een heel nieuw bedrijf ontstaan. Ze zijn goed ingesprongen op de ontwikkeling van Internet met hun E-business bijvoorbeeld. Waren ze eerst voornamelijk op Personal Computers, nu richten ze zich ineens op de website industrie en dat schijnt niet eens zo slecht te gaan. Flexibel. Had je 10 jaar geleden niet kunnen indenken.

In mijn ogen is IBM - het managament achter IBM - nu een stuk rustiger en bescheidener dan in het verleden. Ze lijken weinig op te dringen, komen wel met hele mooie ideeën (laatst ook dat HiRes beeldscherm bijv.) en lijken heel flexibel. Toch wel in verandering IMHO.
[ff offtopic]

Ehh joost weet je wel wat ibm aan patenten heeft :)
en p.c 's zijn ooit in de jaren 70 / 80 mischien een beetje core geweest maar weet je wel hoeveel rs6000 as400 s390 systemen in de wereld staan ?
meer als ibm pc's :) nu wij (gebruikers) meer naar die wereld toegroeien , denk hierbij aan geheugen proc's hd's internet (al 30 jaar oud) etc. zien we ibm meer verscheinen. maar het is nog steed een van de grootste chip bakkers van de wereld hoor er is meer als intel of amd, motorola b.v.

[/offtoppic]

Tja 9 jaar ........ hebben we nog simms/dimms dan ?
ik bedoel zou wel verwachten ja om rond 2010 1 memcard te hebben die 1 thuis 2 auto 3 zaak werkt
en niet dat ik 2 of 3 verschillende pc's heb met allen hun eigen instellingen. maar lijkt me wel een zinnige ontwikkeling.
IBM kennende zeggen ze 9 jaar zodat de concurentie denkt van oke tijd genoeg om dit ook te ontwikkelen/bekijken en ineens naar 5 jaar komen ze er mee :) zou me niet verbazen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.