Lichte kromming in behuizing iPad Pro is volgens Apple normaal

Apple stelt dat nieuwe iPad Pro's een lichte kromming in de behuizing kunnen hebben en dat dit geen defect is. Het wordt volgens het bedrijf veroorzaakt bij het productieproces en zou geen negatieve invloed hebben en niet erger worden na verloop van tijd.

De iPad Pro-fabrikant zegt dat tegen The Verge. De website communiceerde met Apple over het probleem nadat gebruikers melding maakten van een lichte kromming in hun nieuwe iPad Pro. Volgens gebruikers zat die kromming er al in bij aanschaf, of ontstond deze spontaan na enige tijd, zonder dat er druk op de behuizing werd uitgeoefend. Ook de auteur ervoer dat zelf.

The Verge liet Apple kijken naar een iPad Pro 11" die rechtstreeks uit de doos een lichte kromming in de behuizing had. De fabrikant beoordeelde dit als normaal en stelt dat het een bijeffect is van de productiemethode. Het zou veroorzaakt worden door het afkoelen van de behuizing als het metaal met plastic componenten wordt gecombineerd. Het kan zowel voorkomen op de 11"- als op de 12,9"-versie van de nieuwe iPad Pro. De 4g-versie zou er meer last van hebben, omdat deze een plastic antennelijn heeft aan de achterkant.

Door te zeggen dat de kromming in de behuizing normaal is, geeft Apple aan dit niet te zien als een defect of als reden om de iPad Pro's om te ruilen of te repareren. Het bedrijf zegt dat kritiek op de behuizing onterecht is en staat achter het product.

YouTuber JerryRigEverything liet eerder al in een filmpje zien dat de nieuwe iPad Pro erg makkelijk is te breken. Daar moet echter wel kracht voor uitgeoefend worden die niet bij normaal gebruik voorkomt. Dat staat los van de lichte kromming die volgens Apple normaal is. In 2014 had Apple een vergelijkbaar probleem met de behuizing van de iPhone 6. Bij die bendgate ontkende de fabrikant ook dat het product ondeugdelijk was, maar uiteindelijk werden er wel aanpassingen gedaan bij het productieproces.

IPad Pro 11" die rechtstreeks uit de doos een kleine kromming bevat - Foto: The Verge

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-12-2018 • 08:05

373 Linkedin

Submitter: Peenutzz

Reacties (373)

Wijzig sortering
En dit is dus hoe je een potentiële klant verliest. Ik had deze editie van de iPad Pro graag gekocht vanwege andere IT-noden maar dan wacht ik wel tot de volgende editie. Als ze zelf al op de tam tam reageren lees ik het als: "Ohja, jammer, we zullen het de volgende keer misschien aanpakken maar voor deze is het normaal. Veel plezier met je normaal kromtrekkend toestel!"

Ik weet dat bij de 6S het een groot punt was dat er aluminium uit de 7000-serie werd gebruikt i.p.v. serie 6000. Ik weet niet welke nummertjes exact maar ik ben nu wel nieuwsgierig uit welke serie de iPad Pro is gefabriceerd. Ik kan hier nl. niet over vinden zo onmiddellijk.

Spijtig weer!
Dus je betaald een premium prijs voor een flinterdunne tablet die vervolgens daardoor zo breekbaar is dat je er een dikke hoes omheen moet trekken... Nee top spul, goed over na gedacht, super nuttig |:(
7000 serie aluminium is gemiddeld genomen wel iets stijver dan 6000 serie, al hangt dit ook van de precieze samenstelling en behandeling af.
Als je naar de video van JerryRigEverything kijkt, dan zie je dat het probleem in het ontwerp zit: er zitten aan beide kanten in het midden zwakke plekken en er is nergens versteviging aangebracht. Dit is gewoon een zwak ontwerp, waarvoor niet gecompenseerd kan worden door een iets stijvere soort aluminium te gebruiken.
Voor kantoorwerk is dit misschien geen ramp, maar voor huiskamergebruik zou ik wel een stevige case aanbevelen, zeker gezien de forse prijzen die Apple vraagt.
Ik snap dat je meer verwacht van een fabrikant als Apple, maar ik denk dat we ons bij Apple meer zorgen moeten maken om wat écht de problemen zijn, dan de reactie die Apple geeft op dit probleem. Ik denk namelijk dat Apple zo reageert, om rechtszaken te voorkomen. Op deze manier erkennen ze geen schuld en geven ze niet zelfs niet de schijn dit te doen. Ik verwacht dat dit in het ontwerp is/wordt aangepast.
Leuke discussie trouwens: in hoeverre mag je als klant verlangen dat dit niet mag gebeuren? Het product is plastisch vervormd, het valt, afhankelijk van hoe je er naar kijkt nauwelijks op en valt dit wel in specs af te vangen?

Waar ik me persoonlijk veel meer aan stoor (in Apple's ontwerpen) is dat ze designkeuzes maken die klanten (nog) meer geld kosten. Vroeger de iPod: geen standaard massaopslag (behalve na inschakelen via iTunes), waardoor het ding niet als USB opslag (op school bijvoorbeeld) bruikbaar was. Technisch gezien prima mogelijk, maar kostte een extra USB-stick. iPhone? Geen uitbreiding van opslag via SD. Meer geheugen in de iPhone? Kost je een veelvoud van SD kaartjes. Het weglaten van een 3,5mm stereo aansluiting, onder het mom van Bluetooth is beter? Een drogreden, die 8 extra kubieke millimeter heeft de consument niet nodig in zijn broekzak en Bluetooth kan nog steeds.

Daarnaast is het hele ecosysteem behoorlijk gesloten, wat ook de nodige problemen mee kan brengen (ook voordelen, maar ook zeker nadelen). Ik vind dat veel spannender dan deze "curvegate". Ik denk dat je best een kans maakt als je het product terug brengt dat je een ander product krijgt: hoe kan Apple namelijk verklaren dat een product uit de doos zo in kracht belast is, dat het plastisch is vervormd? Plus: koop je product online, dan kun je het binnen 14 dagen weer retourneren als je niet tevreden bent.
Iets wat je een iPad pro noemt mag in mijn ogen gewoon niet krom zijn. In Nederland is er een makkelijk advies. Je besteld online, is de iPad krom stuur je hem terug.

En dit blijf je herhalen :-).
Als je filmpjes kijkt waar de ipad wordt gebogen, zoals 1 van jerryrigeverything en everythingapplepro, dan zie je dat een plastic stukje in het midden van de lange zijde van de zijkant het zwakke punt is. Ook is de nieuwe ipad pro extreem dun, wat de algehele stevigheid gewoonweg niet ten goede komt. Hun advies is dan ook, bescherm je ipad goed, gebruik een stevige case, en je hebt nergens last van. Maar als het product al gebogen uit de doos komt, dan is er toch echt meer aan de hand dan, hey het is een dunne tablet, natuurlijk is die niet extreem stevig.
Precies dat stukje plastic is een groot probleem voor de sterkte. Dat is het stukje voor wireless laden van de Pencil.
Daar is het heel erg zwak.
Hier is onze nieuwe dunnere ipad! Doe er nu een dikke beschermhoes overheen zodat het fragiele ding beschermd is 8)7
Als je kijkt naar de foto's zul je zien dat de buiging over de korte kant zit, aan de kant van de speakers en niet over de lange kant waar het oplaadpunt van de apple pencil zit. Dus dat argument is niet erg steekhoudend.
Een softcase zal weinig doen, maar een hardcase kan wel degelijk verstevigen.
Maak eens een rietje van aluminiumfolie. Buig het rietje.
Maak nu een rietje van aluminiumfolie om een stevig plastic buisje heen (bijv. KNEX staafje ofzo). Buig het rietje - stuk moeilijker nu, niet?
Pak eens een alu staafje/buisje, probeer het te buigen, doe er nu een plastic drinkrietje omheen en probeer het nog eens...
Dat iets zachter is, wil niet zeggen dat het geen extra stevigheid bied.
Ligt heel erg aan de benodigde buigkracht van de verschillende materialen

En daarnaast is de analogie met een stukje alu-folie en een knex-staafje zo krom als maar zijn kan.
Oke, plaatstaal 1mm dik. Vrij makkelijk te buigen. Leg je er dan een stuk aluminium plaat van 1mm dik tegenaan, word het ineens toch een stuk lastiger om te buigen.

Dat is gewoon een eerlijke vergelijking. Natuurlijk bied het aluminium extra stevigheid, ook al is het zachter als staal. Net zoals (hard) plastic stevigheid kan geven aan een dun stukje metaal.

[Reactie gewijzigd door WEBGAMING op 20 december 2018 12:41]

En als je dan naar de prijs kijkt van dat ding! Dan zou dat toch echt niet mogen, het is geen tablet van 2-300 euro en zelfs daar verwacht je het niet.
En dit is dus hoe je een potentiële klant verliest. Ik had deze editie van de iPad Pro graag gekocht vanwege andere IT-noden maar dan wacht ik wel tot de volgende editie.
Apple heeft een sekte van fanboys omzich heen die niet kritisch kan denken, zolang ze maar met hardware kunnen rondlopen die in hun optiek paupers niet kunnen veroorloven, niet realiserend dat ze inferieur merk kopen die in geen enkele optiek kan tippen aan een top Chinese merk.

Maar goed. Laatst dat ik iets schreef over Apple en Apple gelovigen werd ik een maand gebanned van Tweakers.

Lang leve Steve Jobs.
Door te zeggen dat de kromming in de behuizing normaal is, geeft Apple aan dit niet te zien als een defect of als reden om de iPad Pro's om te ruilen of te repareren. Het bedrijf zegt dat kritiek op de behuizing onterecht is en staat achter het product.
Let maar op: dit is door marketing geschreven. De eerste reactie is ontkennen. Onder Steve Jobs zag je dat ook gebeuren. "Je houdt hem verkeerd vast".

Op de achtergrond passen ze het proces aan, komt het nooit meer voor, en de mensen die hier nu last van hebben zijn aanstellerds.
Maar als je een black spot kon veroorzaken op de iPhone 4 dan hield je hem echt wel verkeerd vast. Ik weet nog heel goed hoe je de twee antennepunten onderaan het toestel moest toeknijpen om dit te veroorzaken. Dit kon je enkel op een manier waarom je normaal nooit je telefoon vasthoudt. Steve Jobs had gelijk toen hij zei: je houdt hem verkeerd vast.

Dit is van een andere orde. Hoe je dit ding ook vastpakt die kromming zal er zijn. Het is dus ook niet vergelijkbaar met bendgate waar je de iPhone eerst voor normaal gebruik abnormaal veel kracht ging zetten om hem te buigen.
Er waren ook mensen die in youtube-filmpjes lieten zien dat een telefoongesprek weg viel op het moment dat ze een vinger maar lichtjes op 1 van de antennebanden legden. "You're holding it wrong" was Steve Jobs verdraaiing van de woorden, want die half uur durende presentatie liet zien dat de 'death grip' (waar jij het over hebt) bij veel andere telefoons voorkomt. Dat was het probleem niet en dat wist Apple donders goed, want waarom hebben ze overal een bumper gratis gegeven? Daar los je die death grip niet mee op, want het kwam ook voor bij telefoons waar de antennes niet aan de buitenkant zaten. Simple bait and switch. Maakt niet uit, ik had een iPhone 4 en nooit een probleem gehad met wegvallen van ontvangst, maar het is elke keer hetzelfde probleem met Apple: getting called out, woorden verdraaien, nog een keer een felle discussie, nog een keer ontkennen, aanklagen, en het probleem wordt opgelost. Death grip, bendgate, batterygate vorig jaar, macbook toetsenbord en nu de iPad Pro die de strutural integrity heeft van een plaat karton. History repeats. En dat zeg ik helemaal niet als Apple-hater, maar het is een patroon. Een begrijpelijk patroon, want het algemene beeld is nog steeds dat Apple voor veel mensen geen fouten maakt.
Zelfde reactie als svennd maar wat properder : het merendeel van die 'ieder ander merk' profileert zich niet als het beste van het beste dat de absolute perfectie nastreeft en volgens Apple leveren ze die perfectie zelfs ook af. Dat is waarom er zoveel lawaai rond fouten als deze wordt gemaakt.
Oneens. Apple hemelt zichzelf op, maar dat doet ieder bedrijf, ieder op zijn eigen manier.

Prima en terecht dat Apple aan hoge(re) standaarden gehouden worden, tegelijkertijd moet je ook skeptisch zijn naar de kritiek zelf. Er is een enorm hijgerige bende aan Youtube drama queens die niet kunnen wachten om een dergelijke scoop te bemachtigen en dramatisch uit te vergroten om zoveel mogelijk aandacht te krijgen. Je zult diezelfde mensen nooit horen over een design fout in een Whirlpool koelkast.

Als Apple toegeeflijk zou zijn in al deze "claims", dan zouden ze iedere week hun complete portfolio kunnen terugroepen, dus er zijn 2 kanten aan het verhaal.
Op wat voor manier zou je nog meer sceptisch kunnen zijn richting deze kritiek? Deze tablet van meer dan 1000 euro komt letterlijk krom uit de verpakking, waarna Apple zelf aangeeft dat dit gewoon een producteigenschap is. Dat er vervolgens mensen zijn die dit verdedigen is al helemaal bizar.

Als de deur van je Whirlpool koelkast krom is dan geeft Whirlpool waarschijnlijk gewoon aan dat dit een productiefout is, en dan vervangen ze je koelkast, aangezien je mag verwachten dat hij recht is. Alle andere merken zouden door iedereen terecht belachelijk gemaakt worden als ze zouden claimen dat het normaal is dat een product krom is.
"waarna Apple zelf aangeeft dat dit gewoon een producteigenschap is."

Dan zal Apple er wellicht goed aan doen, om deze eigenschap in gevolg ook even op hun product pagina te vermelden, en op de verpakking van een product dat je van ze hebt aangekocht, juist om dit soort praktijken in de toekomst te voorkomen, maar goed, dat doen ze dan weer niet, en waarom niet, omdat zij het zelf waarschijnlijk ook nooit zo hadden verwacht.
In dit voorbeeld vind ik de kritiek terecht, en dient Apple te vervangen, mijn punt was in bredere zin dat hoge bomen veel wind vangen en dat je dus ook kritisch naar de kritiek zelf moet kijken.
Met alle fans die alles verdedigen (ook bij andere merken: zie probleem met accu's bij Note 7 van Samsung) en de ontkennende houding van Apple zit het met die kritische houding wel goed ;)
Nogmaals, in dit voorbeeld lijkt me de kritiek terecht. Soms kan echter ook de kritiek extreem uitvergroot worden en amper daadwerkelijke gebruikers treffen.

Als voorbeeld die buigende iPhones een paar generaties terug. Ikzelf zet niet zo vaak een paar honderd kilo druk op een technisch apparaat. Ik ben ook niet zo achterlijk om deze in een kontzak te duwen. Ik zet hem ook niet dagelijks in een bankschroef.
Het buigprobleem was een veel breder issue dan dat je het nu doet voorstellen. Die iPhones bogen veel sneller dan vergelijkbare telefoons, en zelfs onder normale omstandigheden en niet in "bankschroeven". Een kontzak is een veel realistischer scenario, en een hoop telefoons van de concurrentie en voorgaande iPhones kunnen die krachten blijkbaar wel hebben.

Bij het nieuwe aluminium bij die telefoons hebben ze de plastische deformatie opgelost, maar er was nog steeds sprake van een hoop elastische deformatie, waardoor er druk op verschillende componenten van het moederboard kwam te staan. Hierdoor ging vaak de soldeer stuk waarna de telefoon niet meer werkte.
Een telefoon is een draagbaar gebruiksvoorwerp welke door een grote groep mensen in zakken meegenomen wordt, waaronder je kontzak. Als je uitspraken doet zoals "dan dien je uit de gene pool verwijderd te worden" kom je erg in de buurt van "you are holding it wrong". Die vergelijking die je aanhaalt is al helemaal lachwekkend, in ieder geval bedankt voor de glimlach.

De telefoons van de concurrentie kunnen deze krachten wel hebben, en als je videos opzoekt van test centra van de concurrentie dan worden deze telefoons ook getest op gebruik in de kontzak.

Is de kontzak de beste plaats om je telefoon mee te nemen? Zeker niet, maar als je telefoon van de ene op de andere generatie ineens niet meer in staat is om gebruikt te worden in een scenario wat vooral bij vrouwen veel voorkomt heb je niet goed naar je klanten geluisterd, of is er sprake van een ontwerpfout.
Als je met je dikke reet op een hoekige smartphone gaat zitten op een hard oppervlak dan dien je uit de gene pool verwijderd te worden.
Off-topic, maar lijkt me een beetje overtrokken reactie, niet?
Hoe een bedrijf zich profileert is niet hetzelfde als de perceptie die jij ervan hebt. Je veronderstelt dat jouw subjectieve perceptie hetzelfde is als de objectieve waarheid.

Dat gezegd hebbende. Apple doet wel degelijk de moeite om zich neer te zetten als premium merk dat alleen "het beste van het beste" levert. Daarmee is het niet onterecht dat klanten meer verwachten dan een suboptimaal product.
Bekijk een keer een releasepresentatie van Apple. Het bedrijf presenteert een beleving in plaats van een product. Dat is inspelen op perceptie van kwaliteit. Dat is waarom ze de hoogste marges op hardware kunnen handhaven.

Zoals ik zei. Het kan prima zijn dat je Apple niet beschouwt als premium merk en daar kan je heel goede redenen voor hebben. Maar de mensen die een premium betalen om Apple hardware te kopen en gebruiken verwachten meer van Apple. En daar hebben ze volkomen gelijk in.

Wat dit betekent voor andere merken is eigenlijk niet eens zo relevant voor de discussie.
Wow.... werk jij voor APPLE (social media influence? )

Samsung heeft:

1) na onderzoek en erkenning terug roep actie opgezet met geld terug of andere toestel
2) niet zoveel NOTES 7 verkocht
3) release in HEEL VEEL landen afgeblazen

Hoevaak heb jij APPLE iets zien erkennen zonder dat er eerst een rechtszaak aan te pas moest komen?

Wat dat aangaat kan APPLE leren van Samsung, bovendien is het bij APPLE al sinds JOBS nog leefde een puinhoop waarbij ze telkens met inferieure hardware komen en telkens maar pareren en er maar mee weg blijft komen omdat mensen zich blind staren op een hap uit een appel... terwijl iedereen weet dat die plek gaat rotten.
Apple zet zich neer als premium merk. Dit is een feit. Hun hele marketing is hierop aangepast. Hier is niks subjectiefs aan.
Bull natuurlijk....

Met hun prijspeil classificeert alle zich in het top segment..(qua functionaliteit helemaal niet)

Als je dit doortrekt naar de auto industrie, moet je het blijkbaar maar voor lief nemen dat bij een Porsche de deur niet goed sluit of zo....

Kolder
Eens ze uitgebrand zijn sluit de deur inderdaad niet goed meer aan 😁. Maar alle gekheid op een stokje. Van een apple product mag je bijna perfecte afwerking verwachten. Het is een van de zaken waarmee ze zich altijd hebben weten onderscheiden. Een kromme ipad afleveren is echt niet oké. Zeker met de huidige prijzen.
Logisch toch als je zulke prijzen vraagt? Prima hoor, hoge prijzen, maar wel leveren dan en geen kromme zooi dus.
Ja er zijn bij ieder merk defecten, volkomen normaal. Maar als je het lef hebt om zulke premiums te vragen (zeg ik als MacBook Pro bezitter), dan is het niet gek als mensen klagen als het product niet ok is. Ze scheppen zelf dat precedent, niet de klant, niet de media. En dan het omdraaien naar je eigen klanten toe.. komop zeg..
Los van dat ze zelf het beeld creëren is de verwachting van een laptop / tablet / telefoon dat deze recht is.
Dat dat door een productie fout niet altijd zo is moet dan heel duidelijk voor verkoop worden aangegeven.
En niet achteraf als feature worden gepresenteerd.
Mijn Lumia 930 had een fabrikage fout. Toen ik het melde was de reactie niet dat het normaal is of mijn eigen schuld. Ik kon hem opsturen en het werd snel en gratis gerepareerd. Dat is hoe het hoort en het trieste is dat dat eigenlijk nieuws is tegenwoordig.

Mijn 'waterdichte' Sony experia, je weet wel van die reclame in het zwembad en onderwater foto's bleek na een regenbui niet goed meer te werken en Sony deed moeilijk omdat er water in was gekomen; één van de waterdichte klepjes zou niet dicht geweest zijn, geen garantie. Dat klepje bleek lek als een mand en met moeite heb ik er een reparatie uit weten te slepen. Sony is hiervoor neegesabelt indertijd en heeft zijn reclames aangepast.

Dus ja Apple die slechte kwaliteit levert is terecht een bericht waard. Voor de prijs die je voor deze apparaten betaalt, mag je verwachten dat ze een fatsoenlijk productie proces hebben, zonder kromme behuizingen. Als ze die niet willen vervangen, dan zouden ze op zijn minst de verkoop terug moeten draaien, omdat het apparaat niet aan de premium kwaliteit voldoet die ze in hun reclame schetsen.
Whataboutism ten top, en nog leugens ook. "Anderen doen het, dus je moet er niet over berichten bij Apple"

Volgens mij hadden we een tijd geleden ontploffende Samsungs die veelvuldig in het nieuws waren, en OnePlus-telefoons die tijdens het scrollen rare wobbling hadden.

nieuws: OnePlus: raar effect bij scrollen op OP5 is 'natuurlijk'
nieuws: Samsung bevestigt terugroepactie Galaxy Note 7 vanwege ontplofte accu's
nieuws: Bezitters Xiaomi Mi A1 klagen over ontbrekende 4g na Android 9-upgrade
nieuws: LG start onderzoek naar bootloop-problemen G7 ThinQ-smartphone
nieuws: Google werkt aan oplossing voor problemen bij audio-opnames Pixel 2-s...

Lijken me niet alleen Apple-spullen.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 20 december 2018 11:26]

Samsung heeft een terugroepactie op touw gezet. Ze hebben niet gezegd dat batterijen horen te ontploffen of dat dit normaal is voor electronica.
Dat is niet het punt dat ik probeer te maken. Het punt is dat er niet -alleen maar- over problemen met Apple-spullen wordt gepost. Dat is onzin. Als Huawei kromme bananentelefoons leverde, zou Tweakers er ook over berichten. Degene waar ik op reageerde noemde ook niet specifiek hardwareproblemen.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 20 december 2018 13:41]

Op het artikel van Samsung na is alles op te lossen met een software update. Hier til ik niet zo zwaar aan als aan hardware problemen. Maar het komt inderdaad niet alleen bij Apple voor.
Maar de "oplossing" waar Apple mee komt is wel redelijk uniek te noemen. Een apparaat dat krom uit de fabriek komt als "normaal" bestempelen.
Ja over de Note 7 heeft nooit iemand gehoord :z
Geen vergelijking. Samsung heeft de Note 7 teruggeroepen en uiteindelijk de hele verkoop definitief gestaakt. Er zijn zat andere producten waar productiefouten in zitten die worden omgeruild of worden herstelt.

Wat bijzonder hier is is dat Apple zegt dat een kromme tablet uit de doos heel normaal is.
Ah dus apple haalt deze tablet nu ook compleet van de markt vanwege de faal. Dat ding is zo slap als een slappe boterham zijn genoeg demostratie videos van op youtube ding is express genaakt om te breken.
Onzin. Hoe vaak staat een ander merk wel niet in negatief daglicht. Het is dat iedereen er altijd heisa van maakt als Apple in die schoenen staat.

Het is hoe je het went of keert gewoon een fabrieksfout. Een iPad die buigt als je hem gebruikt. Hoe durf je dit ÃŒberhaupt te verbloemen als "Neejoh, kan gewoon." als zo'n techgigant. Schande. Volgend jaar hebben we MacBooks die krom gaan staan. Succes met typen op een half-pipe. Komt Apple met hun statement. "Het is juist ergonomisch goed voor de polsen als ze licht gedraaid zijn." En geloven doen we het allemaal.
Nou moet ik wel zeggen dat dit soort zaken relatief vaker voorkomen als het Apple betreft. Maar het scheelt nogal of ik een budget Android product van 200 euro koop, of een Apple van 1000.

En pak em beet, loiys Vuitton koffer mag van mij geen naadje loszittende, bij een C&A koffer let ik daar niet eens op, en die komt ook niet in det nieuws zelfs als het na een maand uiteenvalt.

Premium product, premium eisen.
Dit soort fabrieksfoutjes komen bij Apple wel wat vaker voor dan bij andere merken terwijl hun hardware ook nog eens 2/3 kost dan wat je bij Apple neer mag leggen. Daarnaast ligt het volgens Apple altijd aan de gebruiker, waar een sympathieker merk eerder toe zal geven en met een terugroepactie komt. Een kromme tablet, kom op zeg, dat hoort niet en het mag niet. Apple zegt dat het hoort, de meute slikt het als zoete koek en staan over een jaar wéér in de rij voor de opvolger.
Dit is een ernstige fout. Een rechte tablet hoort niet krom te zijn. Het is gewoon slechte productie.

Apple is geen kwaliteitsproducent meer. Ze laten veel te veel steken vallen.
Hoge bomen vangen veel wind. Als je ergens veel voor betaalt mag je ook kwaliteit verwachten.
Dat krijg je als je overpriced artikelen verkoopt en 2e rangs levert, Niet iedereen neemt daar genoegen mee.

Je betaald voor kwaliteit , dus Wil je kwaliteit.

anders kan je ook gewoon in China een chuwi kopen
Alles komt uit china chuwi ;)
Objectief kijken naar elektronica wat 2x zo duur (of meer) is dan de concurrentie, maar soortgelijke hardware aan boort heeft en dan ook nog een fabrikant heeft die productie defecten tolereert en zelfs ontkent? ( Juist voor Tweakers is dat reden voor kritiek en sceptisch te zijn ).

Nee, dat is geen "trolling of geforceerde mening". Dat is objectief gezien onacceptabel. Als je marketing en pricing zich volledig richt op "premium" dan hoort je productie en aftersales ook "premium" te zijn. Kromme hardware = kromme hardware en een "premium" fabrikant zou dit gewoon moeten oplossen/vervangen.

"As noted by Reuters, the entry-level iPhone X costs Apple around $357.50 to make. Apple sells that model for $999, meaning it reaps a gross margin of 64 percent. That number is slightly higher than the iPhone 8, which Apple sells for $699 at a gross margin of 59 percent."

Zulke margins maken het objectief overpriced!

[Reactie gewijzigd door quintox op 20 december 2018 11:34]

Weet je wat de gross margin van bijvoorbeeld Intel of Microsoft is? Yup, ook rond die 60%, of meer. Da's ook niet gek voor tech-bedrijven, want het ontwikkelen ervan kost meer geld dan het bouwen. Voeg daarbij nog een fikse dosis support-kosten (want ja, Apple heeft HELE kieskeurige klanten die voor elke scheet naar de winkel rennen), en je netto-marge is een stuk lager. Niet dat ze geen winst draaien, integendeel, maar puur op gross margin vergelijken is niet eerlijk.
Jij vergelijkt met Intel en Microsoft? Waarom niet met de directe concurrentie? Samsung, Huawei, Xiaomi, HTC etc..

Intel is net zo'n draak als Apple, bevestigt juist mijn punt. Ook Intel heeft 10 jaar stilgestaan en amper geïnnoveerd, maar wel (abnormaal) hoge monopolie prijzen gehanteerd. Gelukkig is dat tij aan het keren met de opkomst van Ryzen en de productie problemen op 10nm ( R&D vergeten de afgelopen jaren? ).

Apple heeft niet HELE kieskeurige klanten, de meeste klanten verdedigen het merk tot de dood. De klagers zijn (terecht) de consumenten die méér verwachten van een product dat tweemaal zo duur is dan de directe concurrent ( niet van een CPU bakker ). Daarnaast, welke fikse dosis support kosten... je bedoelt Apple Care waar je als consument (fiks) voor mag betalen?

"The $1,250 iPhone XS Max Costs Apple $450 To Make"
800,- voor R&D en Support per verkocht device... sorry, maar hoe/waar dan?
Ook best, dan google je op Samsung Electronics gross margin, en zie je dat die ook op 40+ % zitten... Huawei zit op 50% (zie https://quotes.wsj.com/CN...s/annual/income-statement) en zo zijn er nog zat...

Je vergeet even dat er zoiets als vraag en aanbod is, en als mensen graag 1000 euro voor hun mobieltje betalen, dan levert Apple ze daarvoor. Als wij massaal niet meer dan 500 euro ervoor geven (wat ik alsnog absurd veel vind) dan gaat hun margin ook omlaag tot ze goedkopere mobieltjes ontwikkelen.
Het ging er juist om dat men er ook iets voor verwacht bij zulke hoge prijzen, niet elke consument natuurlijk, maar de klagers verwachten overduidelijk (en niet meer dan logisch) meer. Wat is je meerwaarde als je zoveel voor je product durft te vragen? Waarom een Samsung S9 kiezen als je voor 1/3 van dat bedrag een Xiaomi kunt kopen met exact dezelfde hardware specs ( op de camera na )? Samsung is al overpriced en Apple doet er nog een schepje bovenop.

Daarnaast is dat nog wel even een verschil hoor... 40% tegenover 59% (iPhoneX) of 64.5% ( iPhone XS Max ) Apple iPhone 5S had zelfs een gross margin van 74%.. Vraag en aanbod is prima, maar dat is niet de marketing waar ze op inzetten: Ze noemen zichzelf premium, high-end, high production value en dát mag wat kosten (aldus Apple). Maar hoe uit zich dat? "nee hoor, is geen probleem, dat is normaal"..

Is het dan zo gek om te verwachten dat je producten niet krom uit de Foxconn fabriek rollen? Mag je als consument niet extreem kritisch zijn bij zulke prijskaartjes en marketing uitingen? Je koopt bewust geen budget / medium end spul.

[Reactie gewijzigd door quintox op 20 december 2018 14:48]

Omdat die merken het wel oplossen voor hun klant, heb ik zelf ervaren
Dan had je dat toestel maar moeten kopen in Nederland (of misschien ergens in de EU).

Het is logisch dat je geen garantie krijgt op een product wat niet gemaakt is voor de Nederlandse markt.
Je had je toestel natuurlijk wel naar de winkel in Azië kunnen sturen waar je hem gekocht/besteld had, als dat land goede regels heeft m.b.t. garantie e.d. wordt dat gewoon netjes voor je geregeld.

Heb je dat ook gedaan, of wil je nu een punt maken wat totaal geen punt is?
Zoals je zelf ook wel weet waarschijnlijk gebruiken merken soms andere chips voor verschillende markten. Een telefoon kan voor Europa een Snapdragon chip hebben en voor andere markten een Qualcomm.

Wanneer dat het geval is kan een Europees herstelcenter niet een telefoon repareren die uit de Aziatische markt komt, omdat ze die onderdelen niet hebben en misschien de instructiesets niet hebben om er uberhaupt naar te kunnen kijken. Wellicht werkt hun diagnose software ook niet met die andere chips.

Dit is dus vooral je eigen schuld.
Apple is dan ook wel het meest arrogante premium merk die er is ...
En een van de bestverkopende telefoonmerken - omdat het een premium product was (de andere fabrikanten hebben ook telefoons van 1000 euri nu) worden ze aan veel hogere standaarden gehouden.

En natuurlijk zijn er partijen die belang hebben op dat Apple qua reputatie naar de kloten gaat - short sellers op de aandelenbeurs, concurrenten, [alu-hoed]de regeringen van de VS en China die gecompromitteerde telefoons in de handen van de sheeple willen hebben[/alu-hoed], etc.
Als je enkel premium stuff verkoopt, je eigen wil doet (vb : hun opladers) en een closed systeem hebt, dan ben je ferm arrogant als merk. Apple is dan ook zowat de enige die er mee weg raakt. Enigszins is het dan niet verbazend dat ieder vuiltje opgeblazen wordt in de media.
Als we het toch over iets nieuws melden hebben: heb jij ooit ergens een post hier op Tweakers gedaan waar je ook maar iets licht kritisch hebt durven melden m.b.t. Apple?

Jouw enorme stroom aan reacties op kritische noten bij dit Apple bericht kan maar tot één conclusie leiden: jij bent een echte Apple fanboy. Ik zie niets terug van enige objectiviteit.

Nu On-topic:

Ikzelf heb geen iPad Pro (wel een MBP), maar zou allerminst tevreden zijn als ik anderhalf duizend euro zou hebben uitgegeven aan een tablet, om het vervolgens krom uit de doos te halen. En dan zo'n lulverhaal dat e.e.a. kan voorkomen bij het productieproces. Aluminium Unibody behuizingen werden destijds juist door Apple geïntroduceerd als de manier om behuizingen dunner te kunnen maken met behoud van sterkte en met een ongeëvenaarde kwaliteit.

Er is iets goed mis met je productie- en controleproces als er visueel kromme exemplaren doorgang vinden naar de consument en er is iets heel erg mis met je after-sales als je klachten hierover niet serieus neemt en afdoet als 'binnen de marge'.

Ik zou wel eens willen weten tot welke ronding bij een iPad Pro wordt geaccepteerd als 'normaal', want dan kan ik gaan kijken of ik er ook het ijs mee op kan :+
Het probleem van de constructie is voornamelijk dat ze erg zacht aluminium gebruiken en de behuizing is niets meer dan een dun omhulsel. Er zitten geen "steunmuurthes" in het frame etc om de boel te verstevigen.

Ik zelf had opzich wel interesse in deze tablet om zo mijn webdesign projecten te kunnen presenteren en ook op een Ipad te kunnen testen. Maar in 4 Apple stores zag ik alleen maar kromme demo modellen. Is die 1150 euro gewoon niet waard. De arrogante houding ook dat het okay is volgens Apple komt mij dan ook de strot uit.
Aluminium unibody behuizingen werden volgens mij door HTC geïntroduceerd (Desire HD) en door Apple gekopieerd ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=0eEG5LVXdKo

66 advertenties over hoe Apple beter dan het alternatief zou zijn

heleboel onwaarheden en verdraaiing van de waarheid in deze ads terug te vinden.
maakt dat uit? ik vind deze reeks advertenties vrij arrogant.

ik had in die tijd overigens een iPod, Macbook en iPhone... maar beweren dat Apple niet arrogant is ging zelfs mij wat ver... ;-)
Dat is gewoon bullshit. Als Samsung, OnePlus, Pixel, Huawei etc. fouten maken lees ik daar ook direct over.

Samsung is enorm vaak met grote en kleine problemen op tech websites op het nieuws geweest, zoals de "black crush" scherm problemen voor de S9.

OnePlus had bijvoorbeeld het probleem met dat het scherm raar elastisch leek te reageren op scrollen bij de OnePlus 5(?), wat bleek te komen doordat het scherm op de kop gemonteerd was. Was overigens wel een grappig effect wat je dus zelf met je eigen telefoon ook kan doen als je die op de kop houdt. Verder heeft OnePlus problemen gehad met een aantal schermen die verkleurd waren.

Één van de Pixel serie telefoons (weet niet meer welke) hadden problemen zoals reboot loops, of de camera die niet meer werkte na een update.

Zo heb ik er al 3 uit mijn mouw geschud. Wat je zegt klopt gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 20 december 2018 09:51]

En allemaal maar weer in die slachtofferrol kruipen. "Ja maar alleen als Apple iets fout doet is het nieuws". Nou boehoe, wat zijn we weer zielig.

Roze lijnen in Samsung schermen
Bootloops van de G4, G5, G6, Nexus 5x, V10, V20. Bij elke telefoon werd het weer breed uitgemeten.
Backlight bleeding in de Nexus 9
Slechte p-OLED schermen in de Pixel 2XL
Xperia Z en zijn loslatende achterkant (zat zelfs bij de consumentenbond)

Om maar eens wat uitgebreid uitgemeten problemen te noemen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 20 december 2018 10:55]

Dus als jij morgen naar je tante toegaat die weinig verstand van tech heeft, en zegt, heb je het gehoord van Apple, dan weet zij precies waar je het over hebt?

Ik ben het met de rest eens. De problemen bij Apple worden net zo breed uitgemeten als andere merken. Zeker problemen bij Samsung toestellen. Kan me herinneren dat die van de Note 7 gewoon overal in het nieuws kwam. Ook niet tech vrienden wisten ervan.
Ja, die Note noemde ik dus al.

En nee, mijn tante weet dat niet, maar heel erg veel mensen wel. Niemand zal weten dat een Pixel problemen heeft omdat niemand weet wat een Pixel is, hij is niet eens te koop.
Je voorbeelden bevestigen alleen maar mijn punt: geen hond die deze problemen herkend.
Waar baseer je dit nou op dan?
Men noemt het ook wel common sense. De publieke bekendheid van een probleem met een Oppo is zo ongeveer nul.
Nee, ik barst van de energie, maar bedankt voor de zorgen.

Ik ben overigens geen Apple fan. Het mag van mij morgen failliet gaan. Je comment zegt dus vooral iets over jezelf: bij iedere vorm van tegengas meteen het plakkaat "fanboy" opplakken.

Blijkbaar ontgaan basale neutrale feiten je in het geheel. Zoals Apple als 's werelds meest waardevolle merk. Met dus ditto aandacht. Zet dat tegenover een "Oppo" en tja, wat is is een Oppo? Blijkbaar ben je ook geheel blind voor de onevenredige aandacht die alles Apple krijgt, ook hier op Tweakers. Zoek het zelf op: iedere scheet gewoon een paar honderd reacties, ook wanneer het nergens over gaat. Dat is het Apple effect, geen enkel ander merk genereerd deze aandacht.

Of misschien de Apple events, waar zowel de tech journalistiek als de normale journalistiek op het puntje van hun stoel zitten en Youtube bijna omvalt. Tegenover....het Huawei event? Bestaat dat uberhaupt? Who cares?

Niets van dit alles heeft te maken met wat je van Apple vind, het is een simpele vaststelling dat Apple expontentieel veel meer media aandacht genereerd en krijgt dan al de andere voorbeelden, en zelfs vrijwel ieder ander merk ter wereld. Daarom is het ook het meest waardevolle merk ter wereld, maar ach ja, ongewenste feiten zijn geen feiten tegenwoordig.
Daarom is het ook het meest waardevolle merk ter wereld, maar ach ja, ongewenste feiten zijn geen feiten tegenwoordig.
Sinds eind november heeft Microsoft het stokje van meest waardevolle bedrijf weer in handen:

https://www.marketwatch.c...ble-us-company-2018-11-30

De huidige stand van zaken is dat Microsoft een marktwaarde heeft van $796 mld, tegen Apple $764 Mld.
Waarbij ik al duidelijk had aangegeven dat de kritiek in dit voorbeeld terecht was, maar dat sla je voor het gemak over.
Ik denk dat dat meer komt met het grootste merk ter wereld zijn. Natuurlijk krijg je meer aandacht als je een 40-50% marktaandeel hebt dan als je een 5% aandeel hebt. Maar goed, je hebt zeker gelijk dat op "mainstream" websites als nu.nl er sneller iets over iPhones (en, moet ik toch zeggen, ook Samsungs) zal staan dan over bijvoorbeeld OnePlus over Huawei's. Je wordt gedownvote, maar ik zie je punt wel. Populairdere producten leveren nou eenmaal meer clicks.

Echter was mijn punt meer dat "iedere scheet van Apple komt op het nieuws" en dat andere merken dit probleem niet hebben niet echt waar is. De echte grote fouten (zoals deze, naar mijn mening) komen van Samsung net zo goed op het nieuws.
Ik heb op tweakers ook al een bizarre hoeveelheid artikels over de S10 gelezen. De OnePlus telefoons krijgen ook altijd veel aandacht. Ik weet dus niet of ik het daar mee eens ben.
Eh… bizarre hoeveelheid? Er staat 10 artikelen over de S10 op Tweakers volgens de zoekfunctie. :+

Ga naar tweakers.net/nieuws en typ 'Apple' in het zoekvenster:
Apple: 4206 artikelen
Samsung: 2771

iPhone: 1598
S10: 10
Galaxy: 396


Grappig dat ik gelijk keihard gemind wordt terwijl het gewoon waar is. Check het zelf!

Begrijp me goed, dit zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van Apple. Het zegt meer over wat het publiek interessant vindt. Tweakers-redactie zelf heeft nou niet bepaald een pro-Apple bias als ik naar de Podcast luister.
Appels en Peren vergelijken. iPhone betreft een merknaam over meer dan een decennium en meer dan 10 producten. De S10 is 1 product.
Daarnaast; als samsung ook een premium laptoplijn ging leveren over datzelfde decennium zou dat totaal makkelijk hetzelfde zijn als apple.

De galaxy is ook een product lijn is hoewel een orde van grote minder dan iPhone ook een aardig aantal en gezien de nieuwswaarde van iPhones enigsinds te verwachten.
Meen je dat nu? Je vergelijking is wel eruugg fout.

"Apple" en "Samsung" zoeken in Tweakers is niet het zelfde. Overal waar Apple in handelt is Tweakers waardig, maar dat is niet zo voor Samsung. Elke nieuws over Apple zal ook een Tweakers artikel worden, maar dat is niet zo voor Samsung

Laten we nu even Google en Apple vergelijken dan. Want we gaan doodleuk zoeken op een "merk":
Google: 11.804 nieuwsberichten
Apple: 8.557 nieuwsberichten
Dus Google roept meer aandacht dan Apple. Nee dat werkt niet zo.

Dan maar vergelijken van iPhone met S10? Een hele "Telefoon reeks" met 1 model.
Dus: iPhone 1/2/3/4/5/6/7/8/10/SE/C/X/XR/XS/Plus/Min/Delen VS S10

Daarna ga je totale telefoon portfolio van Apple vergelijken met een model van Samsung Galaxy;
Je redenering zal ook kloppen als je zegt; Apple verkoopt meer telefoons dan Samsung Galaxy S6 Edge Pink. Maar je begrijpt toch dat dit geen goede vergelijking is?
Dat laatste begrijp ik, dat is geen handige vergelijking, maar waarom zou je de hoeveelheid publieke aandacht niet grofweg kunnen peilen aan de hand van het nieuws-items, tussen merken? Zoals tussen Apple en Google.

Ook als je naar individuele iPhone types zoekt, heeft elk model minimaal 200, 300 maar tot wel 1500 hits. Niet allemaal artikelen die allemaal alleen maar over dat model dus, maar toch.

De vergelijking met de S10 maakte ik omdat unilythe ‘een bizarre hoeveelheid’ artikelen op tweakers heeft gezien en dat blijkt dan om 10 berichten te gaan. Hoe je het ook wendt of keert, dat kun je toch niet bizar veel noemen?
Microsoft: 7790

Wat is je punt precies? Apple haalt gewoon vaak ook het nieuws vanwege andere productlijnen en de software. Net als Microsoft, maar zoals je ziet nog veel meer nieuwsberichten over dat bedrijf.
Je kijkt dan ook wel een beetje verkeerd. De tag "Samsung Galaxy S" heeft namelijk al 524 nieuwsberichten, wat meer is dan de "396" op de tag "Galaxy". Dat zijn namelijk tags, niet zoekresultaten zelf. Tweakers blijkt niet erg consistent met welke tags ze gebruiken.

ALs ik zoe op woorden en niet op tags, dan krijgen we dit:
Zoeken op "galaxy" levert 2393 resultaten. Ik gok dat 99% hiervan wel daadwerkelijk over Samsung gaat, maar misschien ook een deel over Galaxy Tabs.
"iphone" levert 3486 resultaten.

Daar komt iPhone dus nog steeds wel boven Galaxy uit, maar dat was mijn punt dan ook niet. Het mag duidelijk zijn dat er veel over de iPhones wordt gepraat. Het is dan ook het meest verkochte merk. Ik heb nooit beweerd dat dat niet zo is, dus ik snap je punt niet helemaal.

Wat ik zei is dat er een bizarre hoeveelheid Galaxy S10 artikels zijn voor een telefoon die nog niet uit is.
Zoeken op "Galaxy S10" heeft al 31 resultaten op tweakers. Dat vind ik dus bizar veel voor geruchten over een telefoon.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 20 december 2018 14:54]

Nu komen we op een interessant punt, een hardnekkig misverstand, namelijk: (Apple) iPhones zijn bij lange na *niet* het meestverkochte merk.

Apple had afgelopen kwartaal maar 13% van de smart phone verkopen. Samsung had 20%. Hetzij ook niet iets wat ineens veranderd is of zo. Apple heeft al jaren een minderheidsaandeel.

Daarom is het des te opmerkelijker dat er relatief veel items over iPhones zijn.

Ik bedoel dit – voor alle duidelijkheid – niet als een pluspunt. Geruchten blijken toch heel vaak niet of niet helemaal te kloppen dus die mogen van mij weggelaten worden.
Als dat waar is zou me dat wel enorm verbazen. Heb je hier toevallig een bron of iets dergelijks van? Ik kan weinig vinden over afgelopen kwartaal.
De duidelijkste grafiek is van statistica maar die pagina(s) mag je vaak maar één of een paar keer bezoeken voordat je een abonnement moet nemen.. en daar zit ik blijkbaar al aan nu maar er zijn meer sites die hier cijfers over geven, zoals the Guardian.

Quote uit gelinkte pagina (helaas geen mooi grafiekje erbij)
Samsung was worst hit by the slowdown of the big three, down 10% year-on-year selling 71.9m smartphones for a 20% share of the market. Huawei raced into the second spot selling 54.2m phones in the quarter, up 41%, for a 15% share of the market. Apple sold 41.3m iPhones, up 1%, for a 12% market share.
Dit artikel gaat over het tweede kwartaal, dus niet het meest recente, derde kwartaal, maar goed, het verschilt allemaal niet zo heel veel kwartaal op kwartaal, zelfs niet vergeleken met vorig jaar.

Dit grafiekje (ik wilde er toch eentje laten zien, is altijd prettiger kijken) is van een paar jaar terug maar wijkt niet zo heel veel af met de situatie nu:
https://cdn.vox-cdn.com/t...017_09_06_at_14.37.05.png
Maar dat is wereldwijd. Wat er in bijvoorbeeld China wordt verkocht is niet echt relevant voor mij hier in Nederland. We hadden het over artikels op Tweakers, en die schrijft voor Nederlanders. Volgens mij is Apple wel de grootste in Nederland. Als ik het me goed herinner heeft tussen de 30% en 40% van Nederlandse smartphone gebruikers een iPhone.
Kon niet snel recente cijfers van Nederland vinden, maar in Europa heeft Samsung de meerderheid nieuws: IDC: Apple en Samsung verliezen weer marktaandeel op Europese smartph...

En in 2016 was Samsung in Nederland ruim groter https://www.google.nl/amp...te-merken-toestellen/amp/

Geen harde cijfers maar aan de top zoveel best verkochte modellen van een grote webwinkel als CoolBlue kun je het ook al een beetje zien https://www.coolblue.nl/mobiele-telefoons/smartphones/top-10 met Meer Samsungs dan iPhones en op hogere posities.
Ah, ik had het echter specifiek over het percentage van mensen die een iPhone heeft, niet over verkoopcijfers. Als Apple maar 25% van alle telefoons heeft verkocht in 2018, kan het nog steeds dat het wel het meest gebruikte merk is. Bijvoorbeeld als mensen de iPhone langer gebruiken of er meer tweedehands iPhones worden verkocht. Safari staat op plek 2 van alle mobiele browsers met 37%, waar we ook iets uit kunnen concluderen: https://fris.online/nieuw...rowser-in-nederland-2018/
Zeker aangezien ik een paar (wel weinig) iPhone gebruikers ken die Chrome op iOS gebruiken, maar niemand ken die Safari op een Android gebruiken. Maar goed, dat is een anecdote.

Maar goed, dit allemaal terzijde, ik vind dit namelijk een tikkie mierenneukerig (van beide kanten) worden. Apple is volgens mij duidelijk het meest in de belangstelling. Ik denk dat het ook het meest gebruikte (niet meest verkochte) merk is in NL, maar daar kunnen we niet harde cijfers voor vinden. Maar of dat nou zo is of niet, ik denk zeker dat het de meeste belangstelling heeft, en dat dat is waarom er meer aandacht naar gaat. Dat was het punt wat ik in principe maakte.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 23 december 2018 02:03]

Daar zijn we het allemaal over eens, maar dat Apple de meeste belangstelling heeft kun je niet verklaren met ‘omdat er meer aandacht naar uit gaat’ want dat is hetzelfde.

Apple doet blijkbaar iets, waardoor het meer aandacht trekt.

Je kunt imho gerust stellen dat ze beter zijn in het bespelen van de media.

Anderzijds laten de media zich graag bespelen want die verdienen hun brood met (meer) lezers / kijkers.m

Intussen blijken die geruchten vaak niet te kloppen, komt Apple zelden met iets wat anderen nog niet hebben, etc kortom het is niet te verklaren aan de handware of specifieke features dat ze meer aandacht krijgen.

De vraag dringt zich daarom op of dat publiek zich niet een beetje voor de gek laat houden. Anderzijds lezen vriend en vijand gewoon graag de laatste nieuwtjes, of ze nou waar zijn of niet, dat begrijp ik wel, dat is de aard van de mens: nieuwsgierigheid. Maar waarom buiten anderen merken dat dan niet beter uit, of lukt dat ze niet zo goed?

Dat is waar ik naartoe wilde in m’n eerste reactie.
maar dat Apple de meeste belangstelling heeft kun je niet verklaren met ‘omdat er meer aandacht naar uit gaat’ want dat is hetzelfde
Ik bedoelde dat er meer media aandacht gaat naar Apple omdat het publiek er meer belangstelling voor heeft. De media wil ook meer kliks en kijkers, dus ze praten meer over dingen waar het publiek meer geïnteresseerd in is.

Maar ik ben het wel eens met de rest wat je zei. Apple is meester in marketing en manipulatie. Ik heb ooit een iPod gekocht voor een toen nog prima prijs voor een redelijk innovatief product, en ook al was ik dik tevreden daarmee, dat is wel het enige Apple product wat ik ooit heb gekocht om de redenen die je net benoemde. Zelfs in de periode dat Apple wel innovatief was (want dat zijn ze in de vroege iPhone jaren zeker wel geweest), toen waren ze gewoon bizar duur voor wat je kreeg. Dat is overigen ook niet beter geworden.
Ik lees dat vaker, dat (min of meer) verwijt, dat Apple niet meer innovatief is.

Ik kocht mijn eerste Mac rond 1992 en in 1997 of zo kwam Steve Jobs terug bij Apple en stopte het ‘Newton’ project (wat velen beschouwen als een voorloper van de Palm Pilot) wat zijn tijd blijkbaar te ver vooruit was, want het was geen commercieel succes. Jobs kwam al snel met de bontgekleurde iMacs. Een commercieel succes maar nauwelijks innoverend te noemen.

Apple heeft ook ooit (pre-Jobs return, als ik het wel heb) een spelcomputer gemaakt, die flopte.

De iPod was in feite afgekeken van o.a. de Rio. De technieken in de iPhone heeft voorgangers bij andere fabrikanten, de iPad is een grote iPhone. De Apple TV is in technisch opzicht niets nieuws etc etc

Voor mij is Apple nooit een echte voorloper geweest qua innovatie en daarom ‘mis’ ik dat nu ook niet, zlk ik maar zeggen.

Apple komt pas met een nieuw product als ze zelf er 100% van zijn overtuigd dat het een succes wordt. En dat kan bijna niet met iets wat nog nooit gedaan is.

‘Good artists copy, great artists steal’, een quote van Picasso, werd in de jaren negentig gebruikt door Steve Jobs.
Wow, wanneer heb jij examen Calimero-gedrag gedaan? Zo te zien met vlag en wimpel geslaagd.

De complete uitstraling van Apple is premium. Apple profileert zich in uitingen als premium. Winkels van Apple hebben een premium uitstraling. De prijzen die Apple voor zijn producten hanteert suggereren dat het premium producten zijn. Dan vind ik het niet zo gek dat men ook premium verwacht als het op service aankomt. Helaas zijn er genoeg voorbeelden die op zijn minst de indruk wekken dat de service van Apple eerder aansluit bij mid-range of zelfs budget. Daarmee verkloot je als fabrikant in mijn ogen in 1 klap je zorgvuldig opgebouwde premium beeld. Ik noem dat op geld beluste schijnheiligheid.

Nu is het Apple. Maar ik geef dezelfde reactie op elke fabrikant die zich als premium afficheert en zichzelf onderuit schoffelt als het op service aankomt (Audi....).
helaas is iedereen anders en heeft jouw gebruik dus niet zo heel veel waarde naast de anekdotische. Mijn vrouw draagt haar telefoon in haar kontzak, aangezien vrouwen vaak kleine broekzakken hebben en niet elke vrouw met een tasje wil lopen alleen om een telefoon bij te houden. Geen extreem gek gebruikerspatroon dus. Er waren destijds genoeg verhalen van mensen die met dat gebruik een kromme iPhone 6 Plus kregen. Dan kan hij misschien wel perfect volgens de vastgelegde waarde stevig zijn, maar dan is die vastgelegde waarde niet goed voor een geldig gebruikerspatroon. Het feit dat de 6s Plus sterker aluminium gebruikt en ook nog eens een verstevigd chassis heeft toegepast op de zwakke plekken (rond de knoppen) geeft toch wel aan dat Apple dit probleem niet nogmaals wil en geven ze (niet openlijk) toe dat versteviging nodig is.

Over die iPhone 4: ik heb inderdaad nooit die problemen gehad. n=1 zegt echter helemaal niks. Wij wonen in Nederland, met een - schijnbaar - beter netwerk. Er zijn genoeg filmpjes te vinden van mensen die een telefoongesprek kunnen laten eindigen door hun vinger lichtjes tegen de zijkant te houden. Ook dat zijn anekdotische verhalen, maar het is niet verwacht gedrag van een telefoon. Dat dit door Apple verdraaid wordt naar een death grip die inderdaad elke telefoon heeft, dan ben je in mijn ogen moedwillig de boel aan het verdraaien.

Death grip = telefoon 'insluiten' met je hand = slechter bereik = ook aanwezig bij andere mobiele telefoons = acceptabel gedrag
death finger = lichtjes je vinger op de overgang tussen de antennes leggen = weg bereik = niet aanwezig bij andere telefoons aangezien zij geen externe antennebanden gebruikten destijds = niet acceptabel.

Nogmaals: Apple wist dit verschil ECHT wel, maar moedwillig werd in de presentatie alleen gesproken over de death grip. Apple leverde een gratis bumper aan alle iPhone 4 eigenaren terwijl dat niet de oplossing is voor de death grip maar wel de death finger, rare keuze als ze daar niet over spreken, het productieproces is aangepast en zelfs de software was aangepast: de streepjes verdwijnen later als bereik slechter wordt (dus software is niet verbeterd, maar moedwillig geobscured voor de eindgebruiker) en de signaallijntjes linksbovenin zijn aangepast van een trappje dat laag begint en hoog eindigt naar een trappetje dat halverwege begint en hoog eindigt, nogmaals een beeld dat de software niet verbeterd is, maar moedwillig de eindgebruiker het gevoel krijgt dat zelfs bij 1 streepje het bereik half is, terwijl mensen vaak al problemen hadden om te bellen met 1 streepje...

Edit: en gek genoeg kwam Apple hierdoor na 3 jaar iPhones maken er achter dat er een 'bug' was waardoor de iPhones vaak 2 streepjes ontvangst meer vertoonden dan ze eigenlijk zouden moeten.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 20 december 2018 12:31]

Eh… Ik probeer dit objectief te lezen… Zijn verhaal is anekdotisch maar dat van jouw vrouw is een ‘geldig gebruikerspatroon’? ;)
"Er waren destijds genoeg verhalen van mensen die met dat gebruik een kromme iPhone 6 Plus kregen. "

Het verhaal van mijn vrouw ging het verhaal te vertellen waarom een telefoon zo wordt gebruikt, niet als het enige bewijs. Mijn vrouw had geen iPhone 6. Mijn vrouw heeft momenteel geen gebogen Moto G5 Plus omdat ze deze in haar kontzak draagt.

John Gruber ging ook lekker op de discussie in: "I cannot believe that this “bent iPhone 6 Plus” thing is becoming a thing. Watch this jackass’s video — inexplicably promoted by Time magazine. Should not we be amazed that his phone didn’t snap in half under this pressure? That the glass didn’t fracture? Under pressure like this, bending but not breaking seems like an extraordinary feature. If you feel pressure like this on your iPhone 6 in your pocket, you need looser pants. And if you put your phone in your back pocket and sit on it, I’m not sure what to tell you."

en daarna de officiële documenten: "According to internal documents made public by US District Court judge Lucy Koh, Apple’s testing “determined that the iPhone 6 was 3.3 times more likely to bend than the iPhone 5s […] and that the iPhone 6 Plus was 7.2 times more likely to bend than the iPhone 5s.” The company even specified that one of its major concerns leading up to launch was that its 2014 iPhone models were “likely to bend more easily when compared to previous generations.”"

Natuurlijk is het logisch dat een groter vlak makkelijker te buigen is, maar uiteindelijk weten we hoe het verhaal zich heeft ontwikkeld: Apple ruilde gebogen telefoons om en verbeterde het design bij de 6s Plus.

Nogmaals: ik ben helemaal geen hater van Apple. Ik vind dat ze mooie producten maken, maar ze maken ook fouten, en die worden altijd eerst 2 keer ontkend totdat ze eindigen in een rechtzaak en/of een 'terugroepactie'.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 21 december 2018 09:35]

Het reality distortion field is dan ook door Steve Jobs uitgevonden. Apple maakt daar tegenwoordig dus nog steeds gebruik van. ;)
Het is meer een Amerikaans probleem hoor. De heer T. maakt er inmiddels ook al graag gebruik van. ;)
Hekel aan Android mensen zeker
Maar als je een black spot kon veroorzaken op de iPhone 4 dan hield je hem echt wel verkeerd vast. Ik weet nog heel goed hoe je de twee antennepunten onderaan het toestel moest toeknijpen om dit te veroorzaken. Dit kon je enkel op een manier waarom je normaal nooit je telefoon vasthoudt. Steve Jobs had gelijk toen hij zei: je houdt hem verkeerd vast.

Dit is van een andere orde. Hoe je dit ding ook vastpakt die kromming zal er zijn. Het is dus ook niet vergelijkbaar met bendgate waar je de iPhone eerst voor normaal gebruik abnormaal veel kracht ging zetten om hem te buigen.
Normaal zitten met bv je skinny jeans was genoeg voor bendgate. Hele verhaal van abnormaal vast houden gaat niet echt op.

Nu proberen ze wederom een kromme productie fout recht te lullen, nu is dat prima, maar niet in deze prijs range. Had ik er een aangeschaft, dan had ik erop gestaan eentje zonder kromming of geld terug te krijgen.
Wat is daar prima aan? Dat is in geen enkele prijs range aanvaardbaar.
Ik moet zeggen dat ik mn telefoon zo regelmatig vast hou om te kijken, toch bij m'n s9+, denk bij mn s6 ook toen. Mss door het formaat. https://www.youtube.com/watch?v=kYmVpoccPnc
Nee hoor, er was echt wat fout in het ontwerp van de iPhone 4. Bij de 4s was het al opgelost. Wanneer je met de 4 belde kon je hem niet normaal in je hand houden. Je moest hem met met de vingerkootjes beet pakken.
Dit is al aardig wat jaren typisch Apple gedrag, problemen bagatelliseren of ontkennen totdat het echt veel stof doet opwaaien. Antenna-gate was echt, dat is simpelweg aangetoond. Bend-gate was ook echt, dat toestel had een structuur probleem waardoor er een zwakke plek in de behuizing zat, het productieproces is ook niet voor niets aangepast. Battery-gate was ook echt... daarvoor heeft Apple uiteindelijk ook die heel voordelige accu-vervanging in het leven geroepen (tot 31 december overigens). En niet alleen met iPhones, het toetsenbord probleem op macbooks werd eerst ook ontkent... en dan hebben we het nog niet gehad over de rare praktijken rondom reparaties.
Wat mij betreft zou het gewoon niet mogen voorvallen, hoe je het ook vasthoudt, het ding moet er gewoon mee om kunnen.
Als je er op gaat springen, dat is iets anders, maar vasthouden...

Apple heeft wat mij betreft echt geen goede reputatie qua bouwkwaliteit.
Enkel al mijn persoonlijke ervaringen:
iPod classic: screenprotector + hoesje, bij vervangen screenprotector was deze in de behuizing gedrukt.
iPhone 3G: opgezwollen batterij
Witte macbook (die met de plastic behuizing) begon te barsten (werd zeer goed verzorgd en bijna nooit verplaatst)
iPhone SE: na een maand kwam het scherm los
Macbook Pro van het werk: werd gloeiend heet aan voorkant toetsenbord
iPhone 6S: als je op de achterkant lichtjes drukt "knakt" het toestel. Behuizing zit precies beetje los.

En dan ben ik iemand die extreem goed zorg draagt voor zijn spullen.
Als je dan ziet wat er de laatste tijd allemaal verschijnt qua problemen/mankementen...

Ik wil ze zeker niet afbreken, ik gebruik zelf Apple toestellen, maar de reputatie van topkwaliteit is echt niet meer van toepassing hoor.
Nee hoor. Wij hebben hier in Belgie en Nederland gewoon over het algemeen pakken betere dekking dan in de States of zuid frankrijk ofzo.
Als je dan effe een dip in signaal hebt, is dat hier gewoonlijk niet al te erg. Maar als jij in de American MidWest op een farm zit die bij wijze van spreken net tussen 2 antenna's in staat en jij pakt met je bezwete handen die telefoon op, is het al een stuk logischer.


Ik merkte zelf een verlies op van 1-2 streepjes als ik zelf de death grip uitvoerde.

Maar ben niet te spreken over Apple's gedrag toen ze het behandelden.
Wat een onzin ik heb zelf deze iphone gehad, zelf als je een pink erop legde zag je direct het signaal droppen. Hierdoor werdt internet meteen trager. Dit was gewoon slecht ontwerp, leuk dat ik een gratis belkin case kreeg maar dit moet gewoon niet kunnen.
Ja en waar zaten die antennes? juist aan de buitenkant aan de linker kant, waar alleen 1 mm plastic tussen de twee zaten.
https://www.youtube.com/watch?v=-7tfH9oBQbk
Kom op zeg, het was gewoon een productiefout en Apple heeft het gewoon ontkent net zoals ze bijna altijd doen als ze zulke fouten maken. En als ze het al toegeven, is het meestal na x jaar (zie de laatste Butterfly toetsenborden waar ze eerst 2 jaar of langer zeiden dat er niks mis mee was en plots krijg je een keyboard service program)

Dit is gewoon een niet goed geproduceerd product, waarbij gelukkig de functionaliteit niet wordt aangetast door de ontwerpfout, alsmede de kromming niet super groot lijkt. Maar ik kan me zeker wel voorstellen dat als je zo ontzettend veel betaald voor een tablet je toch echt geen banaan wilt.
Uhh ja dat is meestal zo dat niet elk exemplaar het probleem heeft, maar een bepaald percentage. Dus blij dat jou toetsenbord werkt, maar dat betekent dus niet dat alle toetsenborden werken...
Standaard Apple gedrag: ontkennen omdat ik er geen last van heb. Er zijn zeer veel gebruikers die wel last hebben van eerder genoemde problemen, maar we ontkennen alles.
Je kunt ook gewoon je kop in het zand steken en alles maar geloven. Als je een product designed moet je het goed doen en fatsoenlijk testen. Zowel de iPhone 4 als deze iPad zijn dat gewoon niet.

Als mensen zoveel geld neerleggen voor een product moet dat goed zijn. Apple heeft nogal eens last van het God-complex waar ze alles recht praten "wat krom is". Toegeven gebeurd maar weinig.

Verder maken ze mooie producten, zeer tevreden mee :)
It's a feature....is nog zo'n mooie :)

Blijft jammer dat bedrijven die zeggen ergens voor te staan, kwaliteit, design vaak toch design fouten zo lang mogelijk blijven ontkennen en daardoor de consument hiermee eigenlijk duperen. Het hen probleem maken. Zeker Apple met diens financiële staat. Maar al te vaak moet het dan afgedwongen worden door rechtzaken (class action) om het recht te laten zetten.
'It's not a bug, it's a feature' is de volledige vorm van dit type ontkenningsfase.
Ja curved was toch helemaal in (in 2016...)
Dit is typisch Apple. Zo’n eerste reactie. En idd later passen ze het aan. Als het niet te veel kost, doen ze wel een goede reparatie actie zoals de batterijen vd iPhone.
niet alleen apple hoor, ik heb hier nog een hele mail conversatie met dell in mn mailbox over een gloednieuwe dell xps 15 uit 2013 die stond te knetteren (coil whine) als ie aan de lader hing.

viel volgens de nederlandse medewerker van dell allemaal "binnen de acoustisch gestelde normen" terwijl ze in de us vanwege hetzelfde probleem al bezig waren met moederborden vervangen.
Apple doet wel af en toe goede terugroep acties bij al hun productgroepen. In dit geval zou je je herroepingsrecht kunnen gebruiken? Ik zou ook enorm balen als je nieuwe apparaat al zo’n defect vertoond. Bij mn eerste 3mm krasje op de achterkant van mn iPad baalde ik al, maar dat was door waarschijnlijk mezelf.
geloof me: het was een drama, laptop omgewisseld, nog steeds zelfde probleem. daarnaast werkte photoshop niet op die machine (QHD resolutie op 15inch en scaling in windows 8 was echt een drama waar uiteraard adobe ook wat te verwijten valt). Uiteindelijk opgegeven en die laptop in een hoek gegooid en een Macbook gekocht, nooit spijt van gehad en ben blij dat ik die overstap heb gemaakt. nu al 3 jaar zonder problemen elke dag mn werk kunnen doen is die meerprijs meer dan waard geweest ;-)

meer on-topic: aan de ene kant is het terecht dat apple iets harder aangepakt wordt op productie fouten omdat de producten een stuk duurder zijn dan de concurrentie, aan de andere kant: als je hier de comments leest (ik zag ergens "inferieure producten" voorbij komen) vraag ik me af of diegene überhaupt wel eens apple spul in zn handen heeft gehad. alleen al de afwerking van een bv een ipad t.o.v. alle android tablets die ik heb gehad (bv Asus TF700 en TF701 die ik beide heb gehad en ook niet goedkoop waren) dan is apple hands down de betere tablet, zowel kwa software als hardware. maar goed, als je eenmaal in je koppie hebt gebrand dat apple veel te duuur en altijd slecht is, is t moelijk om objectief en genuanceerd te reageren ;-)
Als Asus ook kromme tablets levert terwijl deze recht zouden moeten zijn, moet ook Asus daar op afgerekend worden.

Dat is objectief.

Verder gaat het hier over een Apple tablet en niet over Asus.
het was ook een reactie op "typisch apple" alsof apple de enige is die (soms) problemen ontkent.
"......alleen al de afwerking van een bv een ipad t.o.v. alle android tablets die ik heb gehad (bv Asus TF700 en TF701 die ik beide heb gehad en ook niet goedkoop waren) dan is apple hands down de betere tablet...."

Tot nu dan...nu is ie ineens krom..
Wat een onzin, er staan op Tweakers tientallen artikelen over verkeerde caps die gebruikt zijn bij bv videokaarten.
Hoe denk je dat ze aan die financiële staat komen ? Niet door cadeautjes te geven ...
Apple is heer en meester in Damage control ;) wanneer leren we dit nouw eens met zijn allen.

Apple kan als de beste dit soort niet mogende problemen weer goed brengen ;) Het is jammer maar zo is het. Steve Jobs draait zich 100x per dag in zijn graf om de nuttele mensen die zich met het merk bemoeien nu.
Mensen die er voor het grootste deel al waren toen Steve nog CEO was, hij was ook geen lievertje hoor maar wel een genie in damage control, zie iPhone 4 antennagate.
Voor mij was SJ wel een van de betere in het bedrijf (zijn bedrijf) hoe hij altijd het verwoorde en alles en klaarspeelde.

Dit zie je helaas niet meer zo veel :(
valt mee vind ik, mijn 3Gs is destijds 4 keer vervangen door de haarscheurtjes, de laatste keer na 1 jaar en 360 dagen, dus na 2 jaar kreeg ik een gloednieuwe iphone. Goed opgelost dacht ik.
Best knap dat je een gloednieuwe iPhone kreeg .. Meestal ruilt apple toestellen om voor refurbished units namelijk. Niet dat dat een slecht ding is (mits uitgevoerd door Apple zelf ben je vaak voorzien de nieuwste fixes en een optisch nieuw device) maar gloednieuw is het dus niet meestal.
Het is jammer dat Apple zo'n houding erop nahoudt. Als consument vind ik dit best slecht. Je mag naar mijn mening een goed functionerende product verwachten en niet eentje die spontaan krom wordt. Kennelijk ziet Apple dat anders dus.
Waar ontkennen ze? Ze geven toe dat er een lichte kromming kan zijn.
Wat vind je van het idee dat er gewoon niks aan de hand is en dit lekker uitgemolken gaat worden door druktemakers als extra reclame? Lekker boeiend ook, een "kromme" tablet... Who cares?
De winkelier die je product binnen de 14 dagen bedenkperiode niet meer terug wil nemen omdat ze vermoeden dat jij het beschadigd hebt.
Want het kan geen produktiefout zijn? Goede reden om je winkelier te dumpen met zijn vermoedens. Bewijslast bij de klant leggen slaat nergens op als het ding niet zichtbaar gesloopt is en nog gewoon werkt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 20 december 2018 13:20]

Dat weten wij nu, maar je kunt niet ontkennen dat het voor beide kanten lastig te bewijzen is. En dat er een redelijke kans is dat het gezeik op gaat leveren aan de balie. Product moet gewoon recht zijn en blijven, en Apple moet z'n verantwoording nemen en duidelijk zijn dat dit niet hoort.
Bendgate is terug van weggeweest, beste update ever!
de mensen die hier nu last van hebben zijn aanstellerds.
Een x-aantal van deze 'aanstellers' gaat naar een advocaat en dan komt er een class-action suit. En terecht.

Apple moet ook even slikken. Want...'here we go again'...
Dan moet je zijn video's toch eens beter bekijken en beluisteren. En als je dan toch bezig bent, zoek ook even naar iFixit en de 'Right to repair' movement. Overigens fixt hij nog steeds Apple spul omdat het Apple niet lukt hem daarmee te laten stoppen. De manier waarop jij Rossman nu probeert weg te zetten zegt ook voldoende over jouw eigen niveau ;(
Heb je oude filmpjes gezien?

Want als je kijkt naar wat hij je laat zien en hoe "ondoordacht" sommige keuzes op PCB zijn gemaakt, los van zijn "gekleurde" mening is het vreemd dat ze het zover hebben kunnen schoppen.

Maar zolang je alles dichtplakt en altijd advies geeft om nieuw apparaat te kopen komt niemand daar achter.

Verder is niet kunnen repareren een ongewenste trend.

Kijk maar eens naar deze filmpjes:

Apple
https://www.youtube.com/watch?v=_XneTBhRPYk

Tractor hacking
https://www.youtube.com/watch?v=F8JCh0owT4w

Tesla die ook alles in eigen beheer wenst te houden
https://www.youtube.com/watch?v=NuAMczraBIM


Vergeet ook niet dat in Nederland o.a. autofabrikanten een vendorlockin hadden en trachten juridisch te voorkomen dat derden toegang kregen tot hun software (via canbus) en gereedschap na mochten maken. Het feit dat je nu met je auto overal terecht komt heeft een juridische history, kon alleen niet 1,2,3 een alles omvattende artikel daarover vinden.

Maar wat dacht je van lamp die maar X aantal uren te gebruiken is ?

https://spectrum.ieee.org...reat-lightbulb-conspiracy

Apple met Tesla lopen voorop in mensen laten betalen voor gebruiksrecht van hardware waarvan ze denken dat ze er de fysieke eigenaar van zijn.
Typisch een gevalletje van "shoot the messenger".
Rossman heeft commentaar op Apple z'n reparatiebeleid. Dat is misschien inderdaad logisch als je kijkt naar zijn business. Maar anderzijds is het wel logisch dat je wat commentaar hebt op Apple die voor 1200 dollar een compleet moederbord wil vervangen terwijl er 1 printbaan kapot is, wat Rossman herstelt in 15 minuten met een dollar aan materiaalkosten. Daar zou ik als consument ook wel wat moeite mee hebben.

Echter, Rossman heeft ook erg veel, goed uitgelegd en beschreven, problemen met de bouwkwaliteit van Apple. En de "fixes" die Apple dan vaak heeft zijn ook bedroevend slecht van kwaliteit. Het meest heldere voorbeeld vond ik die FPGA chip die loskomt van de PCB, en dat lost Apple op door er een rubbertje op te plakken zodat de behuizing van de laptop de chip goed op de PCB drukt. In plaats van de chip fatsoenlijk te solderen.

Naar mijn mening is zo'n voorbeeld niet iets dat hoort bij een premium brand als Apple.
Altijd weer wordt dat ene voorbeeld aangehaald? Waarom? Op miljoenen reparaties zal Apple inderdaad wel eens een paar keer de bal misslaan.
Mja, schande natuurlijk. In mijn ogen gewoon een defect.

Maar ja, als de klanten het gewoon slikken zou ik denk ik als directeur dezelfde beslissing nemen.(goed voor mijn bonus)

Zie serieuze premium merken dit soort praktijken niet toe passen....Daarmee plaatst Apple zichzelf in het hoekje wannabe's.....

En blijkbaar komen ze er nog mee weg ook. Zie ook op dit forum genoeg mensen die dit goed praten.... Maar dat is natuurlijk gewoon "ich habe es nicht gewust" gedrag.

Ze voelen dat Apple (volkomen terecht) op zijn plaats gezet wordt een gaan dan (volkomen onterecht) alles lopen goed praten....

Ja maar bij Apple wordt alles uitvergroot...
Iedereen valt over Apple...
Anderen maken ook fouten..

Allemaal kleuter geleuter, dit is gewoon niet goed voor een premium merk
Deze iPad is ook qua constructie aardig slap (weinig versterking binnenin). Welk effect dit heeft op de componenten (flexen van PCB o.a.) zullen we op termijn zien.

Ik vind deze kromming, vaak gevolg van warmte cycli, dus niet vreemd.
Je ziet in de video van JerryRigEverything dat er heel weinig nodig is om hem door te breken. Vergelijk het met zijn Surface test en die is tich keren steviger.

Het is gewoon een design fout door aan beide kanten de behuizing in het midden te verzwakken. Apple probeert er nu onderuit te komen omdat de enige oplossing een nieuw design is en alles vervangen.

Nu proberen ze dus recht te praten wat krom is. Want ja, dunner is belangrijker dan stevigheid.
Ik schrik toch aardig van de video van JerryRigEverything, ik had niet verwacht dat het zo gemakkelijk zou gaan om alles te buigen.

Erg slordig van Apple dat ze het op deze manier oplossen en aangeven dat men er niets aan doet. Toch wil ik het geen disignfout noemen. Ze hebben bepaalde designkeuzes gemaakt waar gewoon niet goed genoeg over nagedacht is. Men wil alles steeds dunner, smaller, lichter en wel meer functies in het apparaat verwerken. Op een gegeven moment is men op een punt aanbeland dat al die eigenschappen niet opwegen tegen het echte gebruikersgemak.

Als deze problemen zo erg zijn, zit er maar een ding op en dat is het apparaat niet kopen. Laten weten dat men bij Apple verkeerde designkeuzes heeft gemaakt en dat men naast alle features ook gewoon een stevige tablet wil die niet bij het minste of geringste kapot gaat.
Toch wil ik het geen disignfout noemen. Ze hebben bepaalde designkeuzes gemaakt waar gewoon niet goed genoeg over nagedacht is.
Is dat niet de definitie?
Nee juist niet, want een designfout is dat men het niet zo bedoeld heeft. Dat ze er niet goed over nagedacht hebben is mijn mening.
Maar men heeft hier echt wel bewust de keuze gemaakt om de tablet minder sterk te maken, om daardoor de tablet lichter, dunner en minder bezel te geven. Ook al geven ze dat niet direct toe, dit is niet hun eerste tablet en men weet heel goed waarom men bepaalde designkeuzes heeft gemaakt.

Voor de verkopen is het niet heel erg nadelig dat de tablets minder sterk zijn, als ze verzekerd zijn worden ze nog steeds vergoed en verkocht ;)

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 20 december 2018 09:46]

Maar niet met de bedoeling dat het krom zou zijn. Volgens je eigen definitie dus een design fout ;)

Enige oplossing als je een vlakke wilt hebben, is bij aankoop duidelijk aangeven dat je een vlakke verwacht en dat ook op de bon te laten noteren. Is ie krom bij het uitpakken kan je hem in elk geval ruilen omdat niet aan de verwachting/afspraak is voldaan.

Zou niet zo moeten hoeven ,maar blijkbaar bij dit product wel.
Nee dat is een productiefout, zoals ze ook aangeven ;) Want niet alle ipads zijn blijkbaar krom...

Je mag de ipad ook gewoon terugsturen binnen 14 dagen als je zo slim bent om hem via een webshop te bestellen. Anders krijgen mensen open verpakkingen van de winkels, omdat ze moeten controleren of ze wel recht zijn.

Ga er maar van uit dat dit nog wel een staartje krijgt, want niemand zit er op te wachten. De Apple retailers en consumenten niet en die gaan uiteindelijk allemaal zeuren bij Apple. Dus ze zullen wel wat moeten doen. Waarschijnlijk wordt er een nieuwe revisie gemaakt, die men door de bestaande voorraad laat lopen zodat men kan zeggen dat niet alle ipads de problemen hebben.
Nu proberen ze dus recht te praten wat krom is. Want ja, dunner is belangrijker dan stevigheid.
Hun verklaring is een beetje krom, dan klopt het weer. ;)
Het gaat om het VERSCHIL tussen de nieuwe iPad Pro en bijv de Surface (die structureel een stuk 'beter' in elkaar zit).

De manier waarop ze nu licht gebogen iPad's als 'normaal' gaan bestempelen is natuurlijk vreemd; bij geen enkel ander merk zou dit acceptabel zijn, waarom bij Apple dan wel?
Je iPad ligt naast je op bed en er komt een 5 jarig monster je kamer in stormen die een aanloopje neemt en op bed duikt.
Beetje onbeschoft.
Nee, denk je nu echt dat een kind die op je ipad springt een normale use case is en dat een ipad daar tegen moet kunnen? Welk gebruiksvoorwerp kan daar tegen?
Dan val je in slaap in bed met je iPad en je ligt er 's nachts op.
Dat wel valide scenario?
Nou indien de constructie vooral slap is rondom de aan/uit knop (was dit bij de iPhone 6 niet precies hetzelfde verhaal?) dan is vooral de accu (hoewel de accu nog wel enigszins een beetje verbogen kan worden) en het scherm uiteraard vroeg of laat de pineut. Het moederbord loopt (indien je de iPad rechtop hebt) precies in het midden, links en rechts zitten de accu's.
Probleem nu is eigenlijk vooral het scherm, als Apple dit niet als een issue ziet dan zullen ze schermen die kapot gaan door deze verbuiging niet zien als een fabrieksfout. Op het scherm staat natuurlijk direct een spanning aangezien deze niet gemaakt zijn om te verbuigen en druk op te zetten via de zijkanten. Scherm zal meebuigen en een stuk zwakker zijn door de spanning die erop staat :)

Altijd leuk als je wakker wordt, je de iPad Pro erbij neemt en ziet dat het scherm gebarsten is.. Dat gaat je geld kosten zolang Apple ontkent dat er iets mis is met de iPad, geniaal eigenlijk haha. Het begint erop te lijken dat de meeste producten van hun gewoon vanuit de fabriek al slecht zijn (tegenover gestelde van premium) en het speelt gewoonweg al vanaf de iPhone 3G (deze ging bij de meeste rondom de oplaadconnector barsten), bijna elk product heeft wel wat.
Ze zien dat mensen toch iPhone's blijven kopen (uiteraard, niet elke iPhone is een flut product, de meeste wel) dus deze trend van mislukte producten zetten ze door naar de macbooks en nu ook al de iPads. Why not eigenlijk? Minder investeren in je eigen product, wel meer aan je klanten vragen, dat is altijd mooi voor je winst en omzet!
Ja inderdaad, maar er is toch met elk product wel wat mis. Kijk je naar de 50-25% langere levensduur (statistisch dan) en het gebruiksgemak (al moet het wel je ding zijn) dan is er echt nog wel wat voor te zeggen om ondanks die flaws spullen van Apple te kopen. Ik heb echt veel hardware door mijn handen laten gaan de afgelopen jaren ook premium spul van Asus, Acer, Dell, Samsung en Apple komt bij mij dan toch nog als winnaar uit de bus. Die andere fabrikanten hebben veelal nog mindere fabricage processen. Tis dan mss niet krom, maar wel van plastic.

Apple doet op dat gebied heel veel aan innovatie. De QA assurance van Apple holt wel achteruit ten behoeve van product launches. Ik vind ook dat het sinds Cook daarom allemaal veel minder is geworden. Een kromme iPad uit de doos is wel het toppunt van 0 fucks given. Maar als je per se een mobiele tablet wil met een 25ms latency op pen input, dan wint Apple. Same voor een 5k PC met Octacore / 32GB RAM / Vega 56: iMac pro is dan het goedkoopste model. Die hele productlijn is echt wel slim gekozen t.o.v. de concurrentie, zelfs al is de nieuwste tablet krom als een hoepel.
Misschien dat dit wat off-topic gaat maar wil toch even reageren op deze bewering die je maakt:
Same voor een 5k PC met Octacore / 32GB RAM / Vega 56: iMac pro is dan het goedkoopste model
Deze bewering ging misschien op in 2017 maar is al een tijdje niet meer van toepassing. Ik heb voor de grap even een systeem bij elkaar geraapt die qua specs vrijwel identiek is aan de iMac Pro (2017) die bij Apple voor bijna €5.500 op de website staat (instapmodel): Azerty winkelwagen.

Het grootste verschil zit hem in de prijs (ongeveer €1.300) en dat het systeem niet achter het scherm verwerkt is maar in een losse behuizing. Je moet het doen met één i.p.v. vier Thunderbolt 3-poorten en je kunt (officieel) geen MacOS draaien (enige use-case die ik daarvoor kan bedenken is FCP X) maar daar staat tegenover dat je voor veel minder geld hetzelfde scherm/paneel (van LG) krijgt, snellere uitvoering van de CPU, snellere videokaart en twee keer 10Gb Ethernet en daarnaast ook nog de ruimte/mogelijkheid om later makkelijk onderdelen te kunnen vervangen of te upgraden.

De meerprijs c.q. premium die Apple vraagt zal alleen maar oplopen naar gelang Apple wacht met het updaten van de iMac Pro maar de prijs onveranderd laat.
Nou ja de negatieve spiraal heeft zich ook al gemanifesteerd doordat ze de verkoopaantallen niet meer publiek maken. Alleen de winst wordt bekend gemaakt. Als dan in de markt iedereen klaagt dat de producten merkbaar of eigenlijk significant duurder worden dan kan dat maar 1 oorzaak hebben. Afnemende verkoopaantallen. Misschien ook wel besef door de trouwe aanhang van Apple gebruikers dat ze toch maar niet voor iets nieuws gaan voorlopig. En nieuwe instappers zijn al helemaal niet te vinden met deze nieuwe prijzen.
hahahaha, wat belachelijk, dit is natuurlijk gewoon een ontwerpfout ik zou ook geen iPad met een kromming accepteren, dus gewoon in de winkel opmaken die doos en alleen een rechte meenemen naar huis!
.
wel weer typisch Apple om met een excuus als dit te komen.
Maar bij sommige gebruikers treed het probleem later op, dan kan die nog zo mooi uitzien in de doos/winkel maar een dag later kan die alsnog krom zijn.

Ik kopieer en plak even een stukje uit het artikel:
Volgens gebruikers zat die kromming er al in bij aanschaf, of ontstond deze spontaan na enige tijd, zonder dat er druk op de behuizing werd uitgeoefend. Ook de auteur ervoer dat zelf.

Hoe verder het metaal wilt verbuigen, hoe meer spanning op het scherm, hoe groter de kans dat deze spontaan uit elkaar knalt (lees: barst :D ).

Ik vind het (zolang het alleen dit bedrijf betreft) een zeer slimme keuze van Apple, zo verdienen ze een vermogen aan de iPad Pro en daarna een vermogen aan de scherm reparaties (althans, zolang ze het niet later ineens spontaan toe gaan geven dat het hun eigen fout is). Mensen die het product kopen kunnen weten dat er iets mis mee kan zijn aangezien Apple dit soort praktijken al sinds de iPhone 3G doorvoert. Apple de schuld geven vind ik dan niet helemaal correct want je kiest er zelf voor om dit merk aan te schaffen (en dat zullen hun jou ook in een andere vorm vertellen wanneer je gaat klagen) :)

Stel Apple gaat auto's maken waarbij de zijspiegels als een mak lammetje erbij gaan hangen, ook dan zullen ze je gewoon netjes vertellen: ja maar het spiegeleffect werkt gewoon hoor, niks aan de hand. Je weet gewoon van te voren waar je aan begint, dus achteraf klagen, tsja...

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 20 december 2018 09:20]

Beter is om helemaal niets te kopen. De kromming is het resultaat van een enorm zwak ontwerp. Ook de rechte iPads hebben dat slechte ontwerp en dat is zeker geen pluspunt voor de levensduur.
Tja, wanneer je apparaten tegen topprijzen verkoopt, verwachten klanten perfectie. Maar als ik die foto in het artikel bekijk dan denk ik dat er wel meer apparaten zo'n kromming hebben. Alleen niemand kijkt ernaar omdat de prijsstelling anders is.
Wat is perfectie? De meningen daarover zullen verschillen omdat iedereen andere verwachtingen heeft.
Kun je verwachten dat het apparaat kaarsrecht is? Denk het niet. Dat is niet een vereiste van zo’n apparaat. Het is ook niet gespect dat het kaarsrecht is, heeft ook niets met de functionaliteit van het apparaat te maken.

Is iet iets dat sommige mensen dwars kan zitten? Ja, maar dan zijn de verwachtingen van die mensen misschien te hoog.
Dat kan je vinden, maar voor de prijzen die worden betaald voor dit "premium"product. Mag je er van verwachten dat de Ipad recht is en recht blijft. Tenzij je hem zelf doorbuigt tijdens gebruik.

Het is dus een design fout waar ze geen rekening mee hebben gehouden.
Zo moeilijk is dat toch niet? De verwachting is gebaseerd op de honderden andere tablets die wel plat zijn, inclusief de voorgangers van dit type.
Ik snap ook wel hoe het komt.
Maar moet een tablet persé kaarsrecht zijn?
Als een product krom is ontworpen en dus ook een gebogen glasplaat erin heeft zitten is er geen probleem.
Echter dit product is als recht ontworpen en er zit dus ook een rechte glasplaat nu in een kromme behuizing gedrukt.
Dit zorgt voor spanning en krachten op het apparaat die sneller voor defecten zorgt.

Je (Apple) kan recht lullen wat krom is maar je moet gewoon toegeven dat dit niet zo hoort.
Ik kan me heel goed voorstellen dat een krom apparaat een zeer irritante beleving op kan leveren. Ik heb ooit eens mijn galaxy note 4 licht gebogen (eigen fout), en dit zorgde dus ook voor een kleine holling in mijn scherm. Dit was verrekt irritant qua schermreflectie. Waar een normaal vlak scherm dat licht reflecteert met een kleine aanpassing in houding niet meer reflecteert is dit bij een krom scherm niet het geval.
is die verwachting niet evenredig aan de prijs die er voor betaalt wordt?
Is iet iets dat sommige mensen dwars kan zitten? Ja, maar dan zijn de verwachtingen van die mensen misschien te hoog.
Wat mag je dan verwachten van een tablet van, afhankelijk van de uitvoering, flink meer dan 1000 euro?
Van een fabrikant die erom bekend staat veel zorg te besteden aan het uiterlijk van zijn producten?
Ik geloof ook niet dat er bij wagens in de specs staat dat de carrosserie deukvrij is. Als je een nieuwe wagen koopt, verwacht je toch ook dat deze deuk- en krasvrij wordt geleverd?
Over imperfectie zullen de meningen echter minder verschillen.
Niet recht waar het recht moet zijn is een imperfectie.
De renders van Apple op hun eigen website onder andere..
Ik denk niet dat de verwachtingen van die mensen te hoog zijn als je nagaat dat Apple de ipad op de foto van dit artikel niet kosteloos zal reageren als er ook maar iets kapot gaat. Want de ipad is gebogen dys dat defect is je eigen schuld.
Wat is perfectie? De meningen daarover zullen verschillen omdat iedereen andere verwachtingen heeft.
Kun je verwachten dat het apparaat kaarsrecht is? Denk het niet. Dat is niet een vereiste van zo’n apparaat. Het is ook niet gespect dat het kaarsrecht is, heeft ook niets met de functionaliteit van het apparaat te maken.

Is iet iets dat sommige mensen dwars kan zitten? Ja, maar dan zijn de verwachtingen van die mensen misschien te hoog.
Jawel.

Apple zegt dat het niks uitmaakt voor de specificaties, alleen kan ik dat persoonlijk niet rijmen met glas in het algemeen, en met gehard glas kan het helemaal tricky zijn.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tempered_glass

En al zou het scherm een bepaalde kromming aankunnen, dan zal Apple dat worden aangerekend omdat een dergelijke kromming niet hoort. Het is geen onderdeel dat je zomaar even kunt of wilt vervangen en helemaal niet voor een apparaat waar je de highend prijs voor betaald.


Als het een tablet was die je bij de Kruidvat kon oppikken, dan was het een ander verhaal, maar dat is het niet.
Natuurlijk mag je verwachten dat je tablet recht is. Een strak design is toch een van de selling points van Apple producten? Kaarsrecht zijn is het minst dat je kunt verwachten.
Natuurlijk wel, niet zo onnozel doen. Iets dat recht hoort te zijn maar door slechte fabricage krom is, is per definitie niet strak.

Daarnaast mag je van een product van Apple met een dergelijk hoge prijs wel verwachten dat het goed gemaakt is.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 20 december 2018 17:21]

Laat maar, je hebt geen idee waar ik naar toe wil.
Waar wil je naartoe dan? Jij vind het niet terecht dat mensen van een duur product verwachten dat het perfect is?
Perfectie bestaat niet. Er is altijd wel iets. En hoe krom is in dit geval krom? Ik denk dat de meeste mensen die hier hun gal spuien dat niet eens weten.

Je kunt auto’s kopen die een miljoen kosten. Dan verwacht ik dat ik er altijd levend uit kom na een ongeluk. Dat kan ik toch wel verwachten voor een miljoen?
Heel simpel, als hij niet recht is, is hij krom. Elke vorm van kromming is een defect tenzij er op de doos staat dat hij krom hoort te zijn. Zo moeilijk is het allemaal niet. Het ontwerp van de iPad is bedoeld om recht te zijn, zoals je in alle officiële uitingen ziet. Op de Apple site is hij recht en op de doos ook.

Je auto vergelijking slaat kant noch wal.

Apple is gewoon heel fout bezig omdat ze er toch wel mee weg komen. Perfectie bestaat misschien niet maar je mag op z'n minst verwachten dat een iPad recht is zoals hij bedoeld is.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 december 2018 18:05]

Er staat ook niet op de doos dat het op een duizendste millimeter recht moet zijn. Waar is de grens?

[Reactie gewijzigd door gjmi op 24 december 2018 19:47]

Als je kunt zien dat hij krom is, dat lijkt me logisch. Het heeft weinig nut om te gaan mierenneuken over dit onderwerp. Apple is niet bereid om hun fouten toe te kennen en gaat hun klanten er ook niet mee helpen.

Alleen al om dit soort geneuzel koop ik mijn producten uitsluitend via internet, dan heb je in ieder geval 14 dagen de tijd om de rommel terug te sturen.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 december 2018 20:41]

Mijn iPhone 6 is ook gebogen. Ding is gewoon structureel niet helemaal zoals het moet zijn. Maakt me verder niet zoveel uit, maar ik snap best dat als je hem op een vlak opervlak legt, het opvalt.
De iPhone 6, dus niet de S versie, heeft de bendgate, oftewel de frame is zodanig slap, dat de druk en warmte van bijv. je broekzak (of kontzak), de frame krom trekken. Als gevolg van de bendgate, is de kans groter dat de druk op de frame van het scherm groter wordt en het scherm gaat barsten. Het vervangen van het scherm zou dan geen zin hebben, aangezien de frame krom is. De S versie heeft een iets sterkere samenstelling, waardoor de kromming niet zo snel naar voren komt.

Nu bestaat er een tool om die frames weer recht te trekken, maar die zijn wel prijzig. Al heb je de frame rechtgetrokken, dan kan je alsnog niet mer zekerheid zeggen of de iPhone wel goed is, flexcables en PCB's kunnen niet altijd tegen het buigen en heb je ook kans dat de accu gaat lekken (als de frame dusdanig krom is).

Aluminium is wel een goede materiaal, maar dan moet de sterkte wel omhoog. De prijzen die Apple vraagt worden steeds hoger en de fouten die ze in het proces maken worden groter, zie ook de video's van Louis Rossmann, waarin hij uitlegt wat er precies fout is en wat er beter kan.
Of bekijk de video's van JerryRigEverything, waarin hij verschillende telefooons, blootstelt aan een kras en buig test ;)
De iPhone 6 die je nu in de winkel koopt is niet de iPhone 6 van de lancering. Ze zijn al lang een keer aangepast.
Als je dat ding op een tafel ligt zie en merk je het toch meteen?
Mijn Oneplus One is in beide richtingen nog altijd kaarsrecht, nochtans al vaak in de broekzak gespannen gezeten. Geen Jobs geen Apple ...
Ook onder Jobs heeft Apple grote fouten gemaakt. De welbekende atenna gate, maar ook op het randje van de finaciele afgrond gestaan vanwege onder Jobs gefabriceerde producten die ze aan de straatstenen niet kwijt konden.
Get your facts straight man, klopt totaal niet wat je zegt. Steve Jobs moest wijken in 1984 en kwam in 1996 terug. In die periode hebben ze er een potje van gemaakt en stonden ze aan de rand van de afgrond. Juist Steve Jobs heeft ze gered van faillissement.
Nee microsoft redde apple van faillisement.
Nope, niet zo zwart/wit... Microsoft investeerde een bedrag in Apple $150M. Het hielp zeker mee maar was zeker ook zonder die $150M gelukt (biografie SJ).

https://www.cnbc.com/2017...icrosoft-saved-apple.html
Mijn punt was eerder in de trant dat Jobs redelijk visionair was, Cooks visie lijkt vooral gericht op de aandeelhouders; innovatie van Apple laatste jaren zit'm minder in productoptimalisatie, meer in winstmaximalisatie. Jammer dat niemand de fakkel van Jobs kon overnemen (ook buiten Apple). Je hebt misschien nog Musk, maar anders?
Zo'n 100% van alle moederborden zegmaar? :P
Rare redenatie. Omdat iets in het productieproces zou gaat wil nog niet zeggen dat het geen defect is.
Nou hadden ze kunnen weten, en dat weten ze ook, dat grote metalen oppervlakken natuurlijk warpen....maarja.
De redenering is: wij maken het zo, DUS het is goed.
Vroeger hadden apparaten bollige vormen en ribbels randjes waardoor het niet opviel als er niet paste, krom was of iets scheef zat.
Vroeger inderdaad, nu kunnen ze allemaal kaarsrechte spullen maken naja met 1 uitzondering dan.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 december 2018 09:06]

Als dat het ergste is wat je kan vinden :Y) Het maakt alleen maar duidelijker hoe belachelijk Apple het weer aan eens aanpakt.

Dit is dus zoals je daar kan lezen een uitzondering en dus niet normaal zoals Apple het wel stelt. De fabrikant neemt ook zijn verantwoordelijkheid waar Apple dat niet doet.
Deze kan inmiddels op slot omdat Mycom en Samsung geconstateerd hebben dat ik dit onmogelijk gedaan kon hebben met als resultaat een splinternieuwe. Case Close and a happy end.
Nu is het wel weer zo dat ze dus de duurtesten hebben gedaan met diezelfde gekromde devices. Die blijkbaar toch door de test zijn gekomen. Of juist niet en dat houden ze achter maar dan komen de klschtrn de aankomen de maanden al wel..
Apple kan mij niet wijs maken dat in hun ontwerp of de kwaliteitseisen staat dat het apparaat als eindproduct een zichtbaar afwijkende vorm mag hebben zolang het de werking maar niet beinvloed. Ja, na gebruik misschien. Maar of het apparaat kan werken zoals bedoeld is slechts een aspect van een af te leveren product. Dus zolang apple die design specs met acceptabele kromming of vervorming niet publiek maakt lijkt het me onzin dat die zichtbare kromming prima is.
Kan Apple dan ook nooit iets ontkennen? Dit is duidelijk een probleem die opgelost moet worden, zeker voor de prijs die je betaald.
Ze ontkennen dat dit een probleem is. Ze ontkenden dat de iphone 4 antennagate een probleem was, dus ze ontkennen constant zaken.
Wel humor dat je gemind werd, en RobinR nog steeds op + staat. Blijkbaar vinden die mensen de zin van Robin wel goed, terwijl ik ook denk dat er "toegeven" in plaats van "ontkennen" moet staan. Tenminste, dat zou zijn statement voor mij begrijpelijk maken.
klopt, bij mij ook. De spellingsnazi in mij kan het niet laten. Ik maak ook behoorlijk wat spelfouten, daar niet van.
Ze ontkennen niet dat het een probleem is, ze hebben alleen gezegd dat het voorkomt en dat het normaal is.
Apple ontkent het probleem door te stellen dat een iBanana geen productiefout is.
of je verhoogd de prijs met $400, en noemt het een iPad pro Curved!
Haha eerder de iPad Pro Knik
Wat een BS, arrogant bedrijf!
Dit is gewoon een ontwerpfout.
Krijg je straks te horen you are using it wrong!

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 20 december 2018 08:20]

Als je zware apps draait kan de IPad verbruigen :-)
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee