'WhatsApp-update die valse info tegengaat komt nog niet bij Indiase gebruikers'

Het labelen van doorgestuurde berichten in WhatsApp heeft vooralsnog weinig effect in de gebieden waar deze zomer in India lynchpartijen plaatsvonden na geruchten op WhatsApp. Gebruikers in die gebieden updaten hun apps niet.

Het labelen van doorgestuurde berichten is de belangrijkste maatregel van WhatsApp om de verspreiding van nepinformatie via de chatdienst tegen te gaan. De gebruikers voor wie de functie vooral bedoeld was, mensen op het Indiase platteland, lijken de update nog niet te gebruiken, zo schrijft Buzzfeed in een uitgebreid achtergrondartikel over de lynchpartijen.

Dat komt doordat die gebruikers geen Google-account hebben en geen gebruik maken van de Play Store. Ze kunnen WhatsApp gebruiken door het apk-bestand met elkaar te delen via diensten die het offline delen van bestanden mogelijk maken, zoals Xender en SendIt.

WhatsApp blijft bij het standpunt dat het de privacymaatregelen in de chatapp niet wil verzwakken om verdere maatregelen tegen de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Buzzfeed schrijft dat veel gebruikers leunen op informatievoorziening via WhatsApp, omdat ze verder geen tv kijken of andere media hebben. Veel van hen kunnen niet lezen of schrijven en bekijken alleen foto's en video's in groepschats.

De site maakt melding van lokale initiatieven om toekomstige lynchpartijen tegen te gaan. Dat gebeurt onder meer met toneelstukken die de WhatsApp-geruchten en het begin van een lynchpartij naspelen, waarna een hoofdrolspeler ingrijpt en probeert duidelijk te maken dat er ook veel nepinformatie via WhatsApp de dorpen bereikt.

Deze zomer kwamen in India lynchpartijen voor naar aanleiding van geruchten op WhatsApp dat er kinderontvoerders actief zouden zijn. Mensen die in dorpen kwamen en een gelijkenis hadden met mensen uit de video's met de 'ontvoerders' kregen te maken met geweld en lynchpartijen. De video's bleken na analyses niks met kinderontvoering te maken te hebben.

Waarschuwing voor lynchpartij door WhatsApp-geruchten in India. Bron: Buzzfeed
Bord met waarschuwing voor gevaar voor lynchpartijen door WhatsApp-geruchten. Bron: Buzzfeed

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-09-2018 • 07:55

70

Reacties (70)

70
68
43
2
0
19
Wijzig sortering
Kunnen ze bij Whatsapp het gebruik van oude versies niet blokkeren? problem solved.
Kunnen ze bij Whatsapp het gebruik van oude versies niet blokkeren? problem solved.
Dat gebeurt ook. Als een versie ouder dan 3 maanden is dan krijg je van whatsapp een notificatie dat je MOET updaten om het te laten werken.

EDIT: Afbeelding van zo'n melding: [img=100,75]https://tweakers.net/ext/f/tejVaOl6kLGCbbAEOSqnbHSp/thumb.jpg[/img]

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 26 juli 2024 09:20]

Dat gebeurt ook. Als een versie ouder dan 3 maanden is dan krijg je van whatsapp een notificatie dat je MOET updaten om het te laten werken.
Heb je daar een bron van? Ik wilde het artikel updaten met deze informatie, maar ik kan hier nergens een verificatie van vinden.
[...]


Heb je daar een bron van? Ik wilde het artikel updaten met deze informatie, maar ik kan hier nergens een verificatie van vinden.
Nee, maar zet voor de gein eens je whatsapp updates uit en wacht een paar maanden :) Dan geeft whatsapp vanzelf de melding: om whatsapp te kunnen blijven gebruiken, dient u whatsapp te updaten. U heeft nog xx dagen.

Ik heb op mijn werktelefoon in het verleden problemen gehad met updaten, waardoor deze melding regelmatig naar voren kwam :)

EDIT: een afbeelding gevonden: [img=100,75]https://tweakers.net/ext/f/tejVaOl6kLGCbbAEOSqnbHSp/thumb.jpg[/img]

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 26 juli 2024 09:20]

Ah thanks :)! Ik ga het niet in het artikel zetten, om meerdere redenen:
1. Je weet niet wat er gebeurt als je de update niet uitvoert. Hyves zei ook altijd dat uitnodigingen zouden komen te vervallen (gebeurde nooit)
2. Dit screenshot is van jaren geleden - gezien de knoppen schat ik in rond 2013. Dat is in mobiele termen wel een tijd geleden hoor.

Als dit een vaste beveiligingsmaatregel zou zijn geweest, had WhatsApp het wel ergens in de faq gezet. Aangezien het nergens staat, vermoed ik dat het niet langer vaststaand beleid is :)
17 januari 2017 lijkt het er in ieder geval nog in te zitten, gezien dit artikel.
2. Dit screenshot is van jaren geleden - gezien de knoppen schat ik in rond 2013. Dat is in mobiele termen wel een tijd geleden hoor.
Toevallig kreeg ik dit weekend nog zo'n melding. Ik heb nog niet geüpdatet, dus als ik nu melding zie, zal ik screenshot maken. Heb nu versie 2.18.105.
Het is eigenlijk niet zozeer een primaire beveiliging, maar een failsafe. Niet echt noemenswaardig omdat je normaal gesproken die melding niet te zien krijgt tenzij je maandenlang niet update. En de melding an sich verklaart al wat het probleem is, dan lijkt een FAQ-entry ook wat overbodig. Er zijn wel meer ongedocumenteerde features en quirks :P Het heeft naar mijn weten dan ook nooit op de website gestaan. :)

Bij de debugversie is de timer nog veel agressiever, die triggerde altijd na 15 dagen al een halt.
Met andere woorden, dit is eigenlijk non-news. Het wordt gebracht als een probleem, terwijl er feitelijk geen probleem is. Ik ga er vanuit dat dit tweakers dit over het hoofd heeft gezien, en het niet bewust heeft weggelaten, maar het is wel deze manier van nieuws brengen die er voor zorgt dat tegenwoordig overal "fake-news" geroepen wordt. Dat is het niet, want het klopt wat er geschreven wordt, maar essentiële informatie ontbreekt.
Dit soort dingen krijg je als er van redactie nauwelijks nog sprake is en er snel gecopy-paste moet worden van andere sites...
Misschien moet Tweakers ook een notificatie implementeren die erop wijst dat het om een overgenomen bericht gaat dat de redactie niet zelf heeft gecontroleerd?
Dat lijkt me niet, want dan lopen de gebruikers weg bij WhatsApp, en zoeken ze een alternatief :)

Ik denk dat ze het behouden van gebruikers iets belangrijker vinden dan het pushen van een bepaalde versie of functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door 110124 op 26 juli 2024 09:20]

Jep, het word wel gedaan, na een x periode dat een nieuwe versie reeds beschikbaar is zoals @michelsoe12 al aangaf krijg je de melding dat je moet updaten anders stopt whatsapp met functioneren op de betreffende telefoon.
Is dat ook zo op een telefoon zonder playstore ?
Hmm, uitstekende vraag.. Dat zou iemand op Tweakers vast kunnen bevestigen aangezien er ook clean-android bestaat zonder playstore.. Het lijkt mij persoonlijk wel tho..
Ja, dat zit ingebakken in de app zelf. Een soort killswitch. Een paar jaar geleden is daar wat gezeik mee geweest omdat mensen toen dagenlang die waarschuwing te zien kregen nadat WhatsApp een update lang moest uitstellen :P Toen hebben ze gewoon een .1 erbij gedaan en die maar released.
Zou het werkelijk zo ver gaan dat Whatsapp Willens en wetens deze toegang toestaat om deze reden? Dan zijn ze in mijn ogen net zo schuldig.
Ik denk niet dat WA een plicht heeft om lynchpartijen te verhinderen. Het is een communicatietool, primair gericht op normale mensen. Zoiets als dat WMF niet schuld ist aan steekpartijen, maar TPB wel aan auteursrechtschending.

Naar mijn mening is dat ook correct, WA is niet schuld aan wat deze idioten doen, en ik ben blij dat ze überhaupt proberen het tegen te houden.
Je hebt een platform waarmee dergelijke lynchpartijen worden aangewakkerd, gevoed, georganiseerd en uitgevoerd.


WA is betrokken ongeacht de argumentatie die ze gebruiken.


Het idee dat ze een uitzondering zijn is en dat privacy geborgen moet blijven is klink-klare onzin. Decennia geleden is al vb afgesproken dat bij telefonie bepaalde data moet worden bewaard en in geval van nood moet er de mogelijkheid zijn om vb af te tappen.

WA probeert daar met succes tot op heden er een beetje doorheen te manoeuvreren. Alleen zie je dat alle landen daar vraagtekens bij zetten en de voorbereidingen al genomen messengers onder bepaalde wetgeving te laten vallen waardoor dat wel mogelijk wordt.
En hoe loopt dit verhaal voor een postbode die een dreigbrief verstuurd? Net zo als WhatsApp berichten niet kan lezen, kan een postbode dat ook niet.

Het probleem is dat veiligheidsdiensten zo goedkoop mogelijk en zo snel mogelijk informatie willen hebben. Een post bezorger (fysiek of whatsapp) is een mooie centrale plek waar je snel screening kunt uitvoeren. Toch is het luiheid, je moet naar de bron, niet naar het transport medium maar capaciteit is hierin een probleem.
Een post bezorger (fysiek of whatsapp) is een mooie centrale plek waar je snel screening kunt uitvoeren. Toch is het luiheid, je moet naar de bron
Luiheid? Je begrijpt hopelijk dat inlichtingendiensten proberen een maximaal effect te bereiken met beperkte middelen? En je begrijpt dat die luiheid er op neer komt dat ze niet meer mensen aan kunnen nemen om dat extra werk dat jij voorstelt uit te voeren?
capaciteit is hierin een probleem.
Juist. En je weet ook wie uiteindelijke de inlichtingendiensten betalen om hun werk te doen?
1. Hoe moeten ze dit tegengaan dan? Elk bericht en plaatje wat ooit via WhatsApp verstuurt wordt gaan lezen? Wil je dat ze dat ook met je post en email gaan doen? Wat als ze codetaal gaan gebruiken waarbij iemand knuffelen betekent dat hij dood moet?

2. We hebben gewoon in Nederland en de omringende landen het recht op privacy voor onze correspondentie. WhatsApp is net als je provider niks meer dan een doorgeefluik van punt a naar b. De provider wordt ook niet aansprakelijk gesteld als iemand een haatpagina online gooit via zijn verbinding.
Je reactie is vooral onlogisch, berichten kunnen via tig besturingssystemen en applicaties verstuurd worden.

Het gaat veel te ver om de beheerders ervan verantwoordelijk te houden, nog los van het feit dat ze geen zicht hebben op de inhoud van berichten.
Dat is juist mijn probleem. Suggereren dat vrije ( = non-profit) communicatie/informatieuitwisseling de oorzaak is van deze gebeurtenissen en dit "ingedamd" moet worden klopt naar mijn idee niet. Er spelen wel degelijk commerciele belangen met een veel hogere prioriteit mee. Alleen al de relatie Whatsapp-Play Store, die blijkbaar vanzelfsprekend is, is veelzeggend.

[Reactie gewijzigd door blorf op 26 juli 2024 09:20]

Als android/whatsapp berichten zouden filteren zou ik je gelijk geven. Whatsapp filtert echter geen berichten, maar geeft door o.a. het namaken en het 'forwarded' berichtje boven ieder doorgestuurd bericht aan dat ontvangers niet 'zomaar' mensen moeten gaan lynchen op basis van mensen die 'ut op feesboek hebbuh gelese'.

Discriminatie is (volgens wikipedia) het "onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen en groepen". AFAIK zijn er voornamelijk in India problemen met lynchpartijen en zijn er een aantal functies specifiek tegen lynchpartijen geïmplementeerd. Vandaar de zin "de gebruikers voor wie de functie vooral bedoeld was".

Een discriminatiekaart trekken hier heeft geen zin.
Want een alternatief zoeken, installeren en je contactpersonen overhalen is eenvoudiger dan WhatsApp updaten?

[Reactie gewijzigd door NSG op 26 juli 2024 09:20]

Was dat maar waar. Hier zijn updates verplicht als je te ver achterloopt en goed werkende versies op een niet meer ondersteund OS worden ook heel klungelig afgesloten.

De functionaliteit zit er dus min of meer in en wordt gebruikt.
Niet om het een of ander, maar niemand stapt over. Zelfs niet toen Facebook het over nam en iedereen het zelfs zei over te gaan stappen..
Wat Facebook kan doen is hetzelfde als wat Signal doet als je het via een losse APK (scroll naar beneden) installeert: het update zichzelf. Na verloop van tijd werken oudere versies niet meer om te chatten, maar je kan altijd via een oude versie de nieuwste installeren.

Veilig (gebruiker hoeft geen verdere losse APK's te downloaden), redelijk gebruiksvriendelijk (gebruiker moet enkel de installatie accepteren) en je hebt geen Play Store nodig. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 09:20]

Het update zichzelf pas na toestemming hoop ik?
Het update zichzelf pas na toestemming hoop ik?
Zoals ik schreef:
redelijk gebruiksvriendelijk (gebruiker moet enkel de installatie accepteren)
Signal geeft netjes aan dat er een update klaar staat. De gebruiker geeft zelf aan of deze geïnstalleerd mag worden of niet, met als consequentie bij niet installeren dat Signal na verloop van tijd niet meer werkt om te chatten (wat ook netjes wordt aangegeven).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 09:20]

Ahh top :) Ik was een beetje verward door “het update zichzelf” (impliceert automatisch), dan is het meer semi-automatisch. Had ik ook van Signal verwacht, vandaar dat ik lichtelijk verbaasd was en toch ff vroeg hoe t nu precies zit :P
Vraagje: hoe moeilijk is het om een update te maken aan je server protocol, zodanig dat het doorsturen van berichten met verouderde versies van de app niet meer lukt? Of desnoods dat oudere versies van de app niet meer werken? Lijkt me de oplossing voor dit probleem namelijk...
En dan net risico lopen dat mensen jouw app zat zijn en massaal naar een alternatief overstappen? Alle maatregelen die Whatsapp (Facebook) treft is enkel om de reputatie van hun app te beschermen. En niet de mensen die door toedoen van anderen gelyncht worden.
Dat is gewoon niet aan de orde van de dag. Versies die ouder zijn dan pakweg drie maanden worden al van WA geweerd. En hoewel het nu dus even lijkt alsof de maatregelen van WA niet werken in India is dat een kwestie van nog een paar weken. Dan zullen deze mensen moeten upgraden of een alternatief zoeken. De kans dat ze dan een alternatief zoeken, zeker als de meerderheid niet kan lezen en schrijven is gering. Ze zullen updaten en de beperkingen voor lief nemen.
Kon ik op die manier maar eens weglopen bij mijn systeembeheerder op het werk. "Wegens veiligheidsredenen kun je de e-mail niet meer gebruiken, er is een patch uitgekomen en die moet je installeren".

Nu heb ik het eigenlijk over een hypothese, want updates zijn 'The worst nightmare' voor dat soort mensen :+.

Nee, dan ga ik maar één of ander willekeurig ander pakket gebruiken die het niet zo nauw neemt met de beveiliging en wat minder update, verder ook geen respect heeft voor zijn eigen servers en binnen notime alle dickpics op het internet verschijnen.

Als men na al die shitload aan privacyzaken niet van facebook afgaat (er zijn wel alternatieven, maar dat is zoiets als van een spraakgestuurde tekstverwerker terug gaan naar de typmachine) dan zijn er ook zeer weinig mensen die whatsapp gedag zeggen omdat ze veiligheid hoog in het vaandel hebben.

En voor dat we zeggen dat de dingen van Facebook niks te maken hebben met Whatsapp, ik doel op de problematiek met het platform, en iedereen en zijn/haar/het moeder zit er nog steeds op
Dat risico nemen ze hier ook door oude versies (soms met veel geklungel) uit de lucht te halen.
Dat is er al. Ik krijg herhaaldelijk de melding dat What's App binnen zoveel dagen geupdate moet worden en als ik het niet doe, dan werkt het na drie weken zeuren niet meer. Ik snap dan niet waarom elders dan wel oude versies gewoon blijven werken. Misschien iets met regelgeving of een gehackte versie van What's App ?? :?
Anoniem: 1111801 10 september 2018 08:13
Als WhatsApp slim is bouwen ze meteen een self-update functie in voor mensen in dit soort regio's. Er zijn andere apps die dat ook doen. (Vooral Chinese/Indiase apps die kennelijk beter bekend zijn met dit fenomeen.)

Zolang je voor de self-update een door de Play Store uitgegeven APK gebruikt hoef je er niks geks voor de doen.
Je wilt geen software hebben die zich naast de Play Store zichzelf gaat updaten, en al helemaal niet automatisch. Functioneel gaat dat prima werken maar wat betreft privacy en beveiliging is het een van de slechtste dingen die je kan doen.
Updaten buiten de Play Store om is in strijdt met de voorwaarden van de Play Store.

Artikel 4.5: U mag Google Play niet gebruiken om Producten te distribueren die als doel hebben de distributie van software-apps en games voor gebruik op Android-apparaten buiten Google Play om te vergemakkelijken.

Hoewel, je zou kunnen stellen dat de huidige stand van zaken (doorsturen) ook in strijd is. En dan het woordje "en" bij apps en games.

Edit: Door de meervoudvormen lijkt mij, naderhand, deze passage toch tegen "dark" stores bedoelt te zijn. Maar ook het delen zou eigenlijk niet mogen.

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 26 juli 2024 09:20]

Dat komt doordat die gebruikers geen Google-account hebben en geen gebruik maken van de Play Store. Ze kunnen WhatsApp gebruiken door het apk-bestand met elkaar te delen via diensten die het offline delen van bestanden mogelijk maken, zoals Xender en SendIt.
Daar gaat je idee...
IMHO is mijn idee toch een stuk praktischer: een melding van WhatsApp over een update, gebruiker klikt op OK, en klaar. Met losse appjes versturen van APK's is een stuk meer werk - en wordt daarom kennelijk ook niet tijdig gedaan.
Veel van hen kunnen niet lezen of schrijven en bekijken alleen foto's en video's in groepschats.
Die melding van WhatsApp kan daar leuk staan, maar wat moeten ze ermee?
Als je er niet omheen kunt, zullen ze vanzelf op die knop drukken.
Sinds wanneer heeft software per se een externe applicatie nodig voor updates? Een developer kan prima een update functie inbouwen. De software kan dan zelf periodiek controleren of er een update is en deze aanbieden aan de gebruiker. Ze kunnen dit net als in de play store aanbieden als een delta update bestand zodat de gebruiker relatief weinig data hoeft te downloaden. Volgens het artikel kijken de mensen daar ook video dus dan kan een update van een paar MB ook geen probleem zijn. Signal doet dit overigens allang voor gebruikers die de apk buiten de store om installeren. Lijkt me een klein kunstje voor WhatsApp om hetzelfde te doen.
De toegevoegde functie laat van een doorgestuurd bericht zien dat het doorgestuurd is. Het idee daarachter is dat het dan als minder betrouwbaar gezien zou worden omdat de persoon in kwestie het ook maar ergens anders vandaan heeft.

Maar wellicht nog wel belangrijker, is dat doorgestuurde berichten wellicht wel terug herleid kunnen worden naar de bron, de oorspronkelijk verspreider. Wanneer iemand dan een hoax creëert waarbij te verwachten is dat hier schade door ontstaat, dan valt dat wellicht ook te herleiden en verhalen. Het lijkt me dat dergelijke logging door Whatsapp zelf wel achterhaald zal kunnen gaan worden.


@blorf Dat WhatsApp dit doet lijkt me niets met discriminatie te maken te hebben. Alles met extra metadata verzamelen. Die metadata alleen zal de inspanning al waard zijn, maar uitgevoerd om toekomstige lynchpartijen te kunnen voorkomen. En daarmee is dat een fantastisch excuus om die data te kunnen gaan verzamelen.

Dat de gebruikers die het excuus vormen voor het implementeren voor deze extra metadata logging, deze feature nog niet hebben, is weinig relevant lijkt me. Ooit zal die versie wel op die telefoons komen, maar ondertussen wel al bij de grote massa die extra metadata verzamelen.

[Reactie gewijzigd door JDVB op 26 juli 2024 09:20]

Veel van hen kunnen niet lezen of schrijven en bekijken alleen foto's en video's in groepschats.
Dan heeft die nieuwe functie dus überhaupt weinig zin, want die geeft alleen een tekstuele waarschuwing.
Waarom zou whatsapp dit probleem moeten oplossen? Whatsapp is een middel om text tussen twee of meer partijen uit te wisselen. Lijkt mij niet dat ze over de INHOUD van de berichten moeten gaan?

Ik heb verhalen gehoord van mijn ouders over censuur van brieven en telefoongesprekken in polen, nou, ik wil liever niet terug naar die tijd!
Ligt de verantwoordelijkheid niet bij de mensen die aan een lynchpartij meedoen? De foto's van de slachtoffers worden nu via Whatsapp verspreid maar iedereen met een printer zou (bijna) net zo makkelijk een stapel A4tjes af kunnen drukken en uit kunnen delen...
Volgens mij is het ook wel verstandig de overheid een broadcast te laten doen (Via whatsapp mensen, niet autonoom door de overheid) als er weer leugenachtige whatappjes rondwaren waarvan de gevolgen levensbedreigend blijken te zijn door massa hysterie van primitieve mensen die ook in zaken als hekserij geloven. NB dit soort excessen gebeurde ook al in het verleden in India. Het is een groot land met veel uitersten.
Het is in principe al best bijzonder dat Whatsapp hier aardig veel moeite in stopt om dit probleem om te lossen, terwijl hun totaal niet de oorzaak zijn.
"Veel van hen kunnen niet lezen of schrijven en bekijken alleen foto's en video's in groepschats."
Daar begint het al, wat doe je dan uberhaupt op Whatsapp? Of laat ik het zo zeggen, hoe kan je dan normaal gebruik maken van Whatsapp. Al zeker als je alles gelooft wat je ziet...

Daarbij het waarschuwingsbord (Onder aan het artikel) heeft op deze manier ook totaal geen zin, als veel deze niet eens kunnen lezen.

Denk eerder dat India in dit probleem moet springen, wellicht doen ze dit al, maar staat niet aangegeven in het artikel.

Zouden ze in India ook nog steeds de ketting berichten geloven? Uiteindelijk is het wel een beetje logisch nadenken wat waar kan zijn of wat niet vertrouwelijk uit ziet.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 26 juli 2024 09:20]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Christoxz10 september 2018 09:46
Daarbij het waarschuwingsbord (Onder aan het artikel) heeft op deze manier ook totaal geen zin, als veel deze niet eens kunnen lezen.
Dat bord waarschuwt mensen die wél kunnen lezen en schrijven en naar die dorpen komen dat dit soort lynchpartijen gebeuren. Het waarschuwt dus potentiële slachtoffers, niet de potentiële daders.
Dit geeft maar weer eens aan dat landen als India nog een lange weg te gaan hebben om het probleem met deze sociale onderklasse op te lossen. Beschaving staat of valt met onderwijs en bij uitstek in India hebben de klasseloze mensen dan het nakijken.

Ik heb nooit in India gewoond en gewerkt maar bijv wel in Indonesië en dan merk je pas hoe belangrijk basisonderwijs is. Dat is het belangrijkste onderwijs dat elk mens volgt en waar hij of zij de rest van het leven van profiteert. Haal het weg en dan zie je dat mensen met de meest basale levensskills enorm worstelen. Van deze mensen kun je simpelweg geen kritisch denkvermogen verwachten en als deze mensen dan een groot deel van een lokale samenleving uitmaken dan krijg je vanzelf dit soort uitwassen. In mijn optiek ligt de verantwoordelijkheid daarvoor geheel bij overheden. Onderwijs je mensen actief, dan voorkom je bijna al dit soort misstanden. Helaas zijn nog veel landen veel te corrupt om daar iets aan te doen dus ik zie het op de middellange termijn helaas niet verdwijnen.
Dus in de westerse landen waar mensen kunnen lezen (en zelfs meer dan alleen basis onderwijs hebben genoten) speelt volgens jou het 'het staat op facebook dus het is waar' issue totaal niet? En de WhatsApp ketting hoax, daar trappen mensen met een basis opleiding niet meer in?
Mijn ervaring is totaal anders, veel te veel mensen uit de kennissenkring die dergelijke hoax berichten gewoon doorsturen. Mensen die wel degelijk een opleiding hebben genoten.

Ik snap dan ook totaal niet hoe je het geloven van hoaxen en andere onjuiste berichten wilt linken aan een gebrek aan opleiding. Want ook in Nederland speelt dit gewoon. Kritisch nadenken leer je ook gewoon in de dagelijkse praktijk van het leven. Oplichters/fraudeurs genoeg om die lessen (op de harde manier) te geven.

[Reactie gewijzigd door JDVB op 26 juli 2024 09:20]

Hoe kan je nu een hoax berichtje over een keniaanse prins of een valse snelheidscontrole in Nederland vergelijken met meervoudige lynch partijen in India?

Het heeft wel degelijk te maken met ontwikkeling en onderwijs en vooral het totale gebrek daar aan.. Op school krijgen kinderen gedragsregels en hoe te reageren zodat ze begrijpen dat knee-jerk reacties met de dood als gevolg gewoon niet ok is..

Nee pas als wij in Nederland dit soort lynchpartijen krijgen vanwege een doorgestuurd Whatsapp bericht mag je die vergelijking maken, eerder niet.
Voorbeeld uit Engeland. Maar zelfs zonder de voorbeelden van dodelijke slachtoffers in het westen vind ik de vergelijking nog wel opgaan.

Ik leg de link met het geloven van berichten zonder daarbij kritisch na te denken. Dat er aan de ene kant een lynch partij is waardoor er slachtoffers vallen en aan de andere kant mensen zich diep in de schulden steken en daarna het leven niet meer zien zitten en er zelf een einde aan maken is wat mij betreft niet relevant.

Dat het hier om een extreem gevolg van die goedgelovigheid gaat houdt niet in dat er hier geen extreme gevolgen zouden zijn. Buiten dat vind ik dat voor beiden de oorzaak dezelfde is en volledig vergelijkbaar. Namelijk, een berichtje ontvangen en kritiekloos accepteren als waarheid.


De gewoonten en cultuur spelen daarnaast natuurlijk mee, dat wanneer iemand X gedaan heeft dat men het daar dan normaal vindt een lynchpartij te organiseren. Hoe dat op te lossen staat los van het hele WhatsApp verhaal. Mogelijk ook op te lossen met onderwijs, maar dat is afhankelijk van de onderwijzer. Binnen bepaalde religies/culturen/landen/... is steniging, onthoofding, ophangen, handen afhakken, van hoge gebouwen af gooien etc. nog steeds de norm voor bepaalde overtredingen. Dit geldt ook voor het spelen van eigen rechter, bijvoorbeeld met iets als eerwraak.

Dus ook simpel stellen dat als er een opleiding genoten is dat er dan dus geen lynchpartijen meer gehouden worden lijkt me wat te kort door de bocht.

[Reactie gewijzigd door JDVB op 26 juli 2024 09:20]

Anoniem: 457607 @JDVB10 september 2018 15:20
De voorbeelden staan niet op gelijke hoogte. In India worden gewoon tientallen mensen doodgeslagen op basis van een berichtje. Dat hier iemand een stukje nepnieuws geloofd is wel van een heel andere orde.
Anoniem: 1092407 @JDVB11 september 2018 00:26
Dus in de westerse landen waar mensen kunnen lezen (en zelfs meer dan alleen basis onderwijs hebben genoten) speelt volgens jou het 'het staat op facebook dus het is waar' issue totaal niet? En de WhatsApp ketting hoax, daar trappen mensen met een basis opleiding niet meer in?
Mijn ervaring is totaal anders, veel te veel mensen uit de kennissenkring die dergelijke hoax berichten gewoon doorsturen. Mensen die wel degelijk een opleiding hebben genoten.
En die mensen lynchen vervolgens de helft van hun omgeving? Goedgelovige mensen heb je overal maar het lijkt mij duidelijk dat het daar helemaal niet over gaat. Dit gaat over basaal beschaafd gedrag en als mensen al met moeite tot 20 kunnen tellen zonder een getal over te slaan, en geloof mij dat dat hier het geval is want ik heb zelf met dergelijke mensen te maken gehad, dan heb je gewoon met halve grot bewoners te maken van 50.000 jaar geleden wat verstandelijke en morele ontwikkeling betreft. Een westerling kan zich dat niet voorstellen maar de aarde wordt echt nog steeds door grote groepen simpletons bevolkt waar je ronduit bizarre reacties van kunt verwachten als ze de situatie niet begrijpen. En dat is bij deze mensen al vrij snel het geval. Realiseer je dat het enige dat ons van de grotbewoner van 50.000 jaar geleden onderscheidt ons onderwijs is. Zodra de basis compleet wegvalt dan zie je dit van ouder op kind gewoon doorgaan en het is een bijna onmogelijke opgave om deze cyclus te doorbreken. Dat kan alleen gedwongen vanuit de wet en daar heb je dus een goed georganiseerde overheid voor nodig. Het feit dat dit soort uitwassen plaatsvinden in India zegt dan ook bijzonder veel over het systeem daar.
Ik snap dan ook totaal niet hoe je het geloven van hoaxen en andere onjuiste berichten wilt linken aan een gebrek aan opleiding. Want ook in Nederland speelt dit gewoon. Kritisch nadenken leer je ook gewoon in de dagelijkse praktijk van het leven. Oplichters/fraudeurs genoeg om die lessen (op de harde manier) te geven.
Hier volgt een politiek incorrect antwoord dus let op. Ook in westerse landen zie je een sterk causaal verband tussen goedgelovigheid dan wel gebrek aan kritisch denkvermogen en opleidingsniveau. Hoe hoger het opleidingsniveau des te onafhankelijker mensen worden in zowel hun denkvermogens als hun fysieke gezondheid. Hoe beter het onderwijsnivrau is des te gezonder (mentaal én fysiek) mensen zijn. Het is zelfs zo dat hoger opgeleiden een hogere levensverwachting hebben dan laag opgeleiden, en dat er in de eerste groep meetbaar minder ouderdomsziekten als dementie voorkomen. Dat is uiteraard een glijdende schaal en dus niet zo zwart wit als jij het stelt. 0 educatie zie je dus in India, en in het westen heb je aan het andere eind van het spectrum de hoogst opgeleiden, hoogleraren, artsen, ingenieurs, noem maar op. En dan heb je dus alles daar tussenin en dat is dan ook meteen de working class die jij in feite beschrijft maar niet bij naam noemt. Er is bijv een reden waarom politieke partijen als de PVV eigenlijk alleen scoren bij lager opgeleiden. Wilders moet het namelijk hebben van mensen die vooral afgaan op onderbuikgevoelens en sterk klinkende oneliners, mensen die alleen geloven in simpele problemen en simpele oplossingen. Dus ja, ook Nederland zit vol met goedgelovigheid. Uiteraard, maar daar ging het helemaal niet om. Het gaat erom dat westerlingen zich niet gedragen als halvegare koppensnellers als iets ze niet aanstaat. Ze doen soms ook domme dingen maar dergelijke beestachtige uitwassen zijn in ontwikkelde landen behoorlijk zeldzaam, en dat heeft dus een heel logische verklaring.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 26 juli 2024 09:20]

En toch zie je ook onder hoger opgeleiden veel jihad gangers, ofwel halve gare koppensnellers zoals jij ze net noemt:
Eight of them (31% of the sample) attended higher education or university.
8 van de 26 onderzochte Nederlandse jihadisten volgden dus hoger of universitair onderwijs.

Ik snap dat beschaving geholpen is door onderwijs, zonder onderwijs is er geen beschaving. Maar dan kom je op de vraag wat onderwijs is. Opvoeding is ook vorm van onderwijs, waarin bijvoorbeeld normen en waarden al meegegeven worden. Iemand kan best instaat zijn om een telefoon in elkaar te zetten zonder te kunnen lezen, maar hij zal niet in staat zijn tot het ontwerpen van de volgende generatie processoren zonder te kunnen lezen.

Jij stelt dat de PVV het onder hoger opgeleiden niet goed doet, maar uit onderzoek blijkt het tegenovergestelde.

Onderwijs alleen maakt geen beschaving zoals wij die kennen. Gewoonten, cultuur en religie spelen hier ook een heel belangrijke rol in.

[Reactie gewijzigd door JDVB op 26 juli 2024 09:20]

Goed, maar dan word de verkeerde kant van het probleem 'aangepakt'.
Er moet een oplossing komen voor de daders, niet de slachtoffers.
Een plaatje zegt meer dan duizend woorden.
“Zouden ze in India ook nog steeds de ketting berichten geloven?”

... Dat is precies het probleem :P En deze kettingberichten zorgen er helaas voor dat er doden vallen.

Ze versturen trouwens filmpjes en geluidsfragmenten naar elkaar, kunnen lezen en schrijven is geen vereiste.
Het is niet alleen een Indiaas probleem. De echt ouderwetse electronische kettingbrieven kom je hier sporadisch ook nog wel tegen maar veel gebruikelijker is dat mensen hier op sociale media ook gewoon hun eigen bubble ingetrokken worden. En dat is ook inclusief kinderlokkers en andere broodjes aap.
Klopt, ik denk dat de discussie rond vaccinaties daar een heel duidelijk voorbeeld van is en waardoor ook uiteindelijk doden gaan vallen; als die al niet gevallen zijn. Men gelooft de bullshit dat vaccineren levensgevaarlijk en onnodig is, waardoor de vaccinatiegraad dramatisch is gekelderd en mensen serieus denken dat ze daarmee goed bezig zijn terwijl ze extreme risico’s nemen; niet perse voor zichzelf maar vooral jegens andere kinderen waarbij het vaccin niet werkt, die het (nog) niet kunnen krijgen of een probleem hebben met het immuunsysteem.

En niet alleen vaccinaties. Ik las pas een website die beweerde dat mammografie kankerverwekkend is. Netjes met linkjes naar wetenschappelijke bronnen enzo, alleen misbruik maken van de cijfers: sinds de mammografie uitgebreid wordt gedaan zijn er meer gevallen van kanker geconstateerd, ergo: dat komt niet omdat men er naar zoekt en dus geheel logisch men het vaker tegenkomt, nee dat zou komen omdat de test zelf kanker veroorzaakt. :+
Achteraf blijkt dan dat de website eigendom is van een of andere dokter die patent heeft op een alternatieve scanmethode. Maar sommige mensen trappen erin en laten geen preventief onderzoek doen en gaan actief mensen afraden om het te laten doen “want dat hep op feesboek gestaan”. ;)

Het zijn weliswaar geen lynchpartijen, maar het is een zeer zorgelijke trend en op dat gebied wordt er niet ondergedaan aan het probleem in India; enkel het gevolg is daar een tikje extremer.
Zouden die valse info meldingen echt helpen? Nederlandse sites kwamen ook al onterecht op lijsten van de EU.
EU vs Disinfo bedoel je? Dat is dan ook een leipe propagandamachine van de EU, meer niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.