'WhatsApp test aanpassen notificatie na verwijderen bericht'

WhatsApp test een functie waarbij de app de notificatie aanpast als degene die het bericht stuurt, het bericht verwijdert. Dat is tot nu niet mogelijk. Ook wordt het voor iedereen in een groepschat mogelijk om berichten te verwijderen.

Het verwijderen van berichten in WhatsApp is al langer mogelijk, maar het verwijderen van berichten in een groepschat heeft tot nu toe niet tot gevolg dat het bericht bij iedereen uit de chat verdwijnt. WhatsApp test nu een functie waarmee dat wel mogelijk is, meldt WABetaInfo. Bovendien komt de chatapp met een functie om verwijderde berichten uit een notificatie te halen, waardoor gebruikers het verwijderde bericht ook in de notificatiebalk niet meer kunnen lezen. Dat kan tot nu toe wel.

WhatsApp maakt de servers klaar volgens de twitteraar, die vaak juiste info heeft over onaangekondigde functies in de chatapp. Vervolgens zijn de functies op afstand te activeren, zonder dat gebruikers een update hoeven te doen van de app. Wanneer dat gebeurt, is onbekend. WhatsApp heeft niet gereageerd op het gerucht over de nieuwe functies.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-09-2017 • 13:13

103

Reacties (103)

103
100
73
3
0
19
Wijzig sortering
Kan je dit niet beter zo noemen?
'WhatsApp test aanpassen notificatie na verwijderen intrekken bericht'

Onder "verwijderen" wordt meer verstaan dat je dit uit je eigen weergave verwijderd. Dat heeft geen invloed bij anderen, zowel in een 1:1 chat als in een groepschat.

Bij het intrekken van een bericht zorg je ervoor dat het bericht verdwijnt bij de geadresseerde (Recall message in Outlook bijvoorbeeld). Dus zo nu ook of het lukt om bij de notificaties te kunnen toepassen.
Kleine aanvulling: het intrekken van een bericht kan natuurlijk niet zomaar. Binnen de organisatie wel, maar als je een bericht buiten de organisatie stuurt dan krijgt de ontvanger nog een mail met de melding dat je de vorige mail wilt intrekken. Als deze geaccepteerd wordt, dan pas gaat het bericht ook weg. Eigenlijk zorgt dit ervoor dat de ontvanger het eerste bericht sowieso wil lezen (trigger) en daarna pas je verzoek zal inwilligen.
Gelukkig ook maar, lijkt me geen goede zaak als je op die manier extern e-mails zou kunnen verwijderen. Prone to abuse...
/edit: Zoals terecht hieronder nog aangevuld wordt is binnen de organisatie wel het juiste beleid nodig (zowel technisch als organisatorisch)

[Reactie gewijzigd door Soeski op 22 juli 2024 19:21]

Binnen organisaties werkt dit ook alleen als de juist policies gezet zijn. Bij een van mijn vroegere vakantiebaantjes is deze recall functie in Lotus Notes (!!) uitgezet vanwege een HR dispuut.
Dacht ook dat dit enkel werkt als de ontvanger het bericht nog niet geopend heeft. Zo werkt het bij ons toch.
WhatsApp zelf noemt het terugtrekken ja :)
-edit- Blijkbaar noemen ze ‘t alleen terugtrekken bij persoon-persoon gesprekken, in groepen wordt het inderdaad “Verwijder voor iedereen”. Niet handig.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:21]

Precies waar ik zelf persoonlijk op zit te wachten.. Soms zeg ik zelf namelijk nog wel eens iets uit frustratie en denk ik een paar minuten later, "Had ik dat nou maar niet gezegd".. Benieuwd wanneer deze functionaliteit voor iedereen beschikbaar word gesteld. Natuurlijk niet alleen met betrekking tot frustratie maar ook in andere gevallen kan dit een zeer toepasbare functie zijn. Denk hierbij aan auto-correct, onvolledige zinnen etc. Maar het gros zal waarschijnlijk wel eens uit zijn plaat schieten :+

[Reactie gewijzigd door Tweakez op 22 juli 2024 19:21]

Je kan natuurlijk ook gewoon even tot twee tellen voordat je iets zegt, terwijl je gefrustreerd bent. In het echte leven kan je ook niet even die reactie verwijderen, maar bied je je excuses aan.
Er zijn natuurlijk tal van voorbeelden te verzinnen waarbij frustratie niet de hoofdreden is om een bericht te versturen. De autocorrect-functie op menig telefoon staat ook vaak garant voor fijne uitglijders.
Klopt, als je "Ik ga nu tukken" wilt typen en je ziet na het versturen dat autocorrect ingegrepen heeft, dan wil je ook graag een correctie kunnen doen.
Dat ben ik met je eens, deze functie gebruik ik weleens in de app WEchat.
Deze heeft deze functie al tijden er in zitten. Wat wel is dat de tekst vaak nog wel in de notificatie scherm staat van iPhone, wat dus nog wel gewoon te lezen is.
hahaha:P Bestaat +1 grappig nog?
Je kunt je natuurlijk ook afvragen waarom de zelflerende autocorrect functie die wijziging maakt:-P

[Reactie gewijzigd door necessaryevil op 22 juli 2024 19:21]

Wat is er mis met nukken?
Maar... waarom zou je die zin willen veranderen?
Degene die het leest ziet toch al dat je nu aan het tikken bent.;)
Is autocorrect ook niet de reden van de you're/your-nazis?

Ik had zelf ook ooit een mooie met auto-correct. Ik had op vakantie (in Estland) een vakantielief opgedaan en mijn beste vriendin (ja, ook een meisje/vrouw) wist nog van niets. Plots stuurt ze een bericht "enjoy your lady two days" (Ja, ze spreekt engels als moedertaal) waarna ik in totale paniek geraakte en mij begon af te vragen hoe het komt dat ze het wist ondanks dat ik haar (nog) niets had verteld? Achteraf bleek autocorrect te schuldige zijn en was last vervangen door lady!
Is autocorrect ook niet de reden van de you're/your-nazis?
Zelf gebruik ik Android en mij is pasgeleden opgevallen dat Android ineens veel proactiever zinnen ging aanvullen dan wel corrigeren. Uiteindelijk wordt de software slim genoeg om de meest voorkomende fouten wel te corrigeren, maar er zal altijd een grijs gebied blijven. Maar zolang je nog steeds "Ik vindt" kunt intypen zonder dat dat gecorrigeerd wordt, ga ik er niet blind vanuit. En gelukkig hoef ik dat ook niet.
Maar dit is gewoon een keigoed verhaal om te vertellen :9
Een van de redenen waarom dat zo'n beetje het eerste is wat ik uitzet.
Precies, af en toe een spelfout kan ik beter mee leven dan constant moeten checken of autocorrect zijn werk wel goed doet. Ronduit vervelend is het.
In het echte leven kan je een reactie niet nog tot in de eeuwigheid nalezen.
Het boek "Delete: The Virtue of Forgetting in the Digital Age" van Viktor Mayer-Schönberger maakt mooi duidelijk waarom dat tot in de treure kunnen teruglezen heel erg ongunstig voor de vooruitgang is de mensheid.
Ik zie dat als vooruitgang. Als mensen last hebben van dingen die ze eerder hebben gezegd kunnen ze daarvan leren. Een soort van moderne natuurlijke selectie :)
Vooruitgang komt met vergeten en relativeren. Al dat opslaan werkt het relativeren tegen. Het remt het voortschreidend inzicht. We zouden gewoon elke 5 jaar een jubeljaar moeten houden en heel het internet moeten wissen en daarna opnieuw beginnen.
Vooruitgang komt van leren van ervaring. Vergeten / relativeren was vroeger gemeengoed met mondeling overgedragen geschiedvertelling, inclusief bijgeloof en rituelen om de oogst volgend jaar te verbeteren. Wetenschap heeft pas echt grote schreden gezet toen het schrift uitgevonden werd.

Jouw strapatsen en het wissen daarvan gaat geen vooruitgang veroorzaken. Tenzij je een grap op het lab uithaalt waardoor we per ongeluk enkele wetenschappelijke dilemma's oplossen. :9
Alleen de wetenschap schreef haar conclusies in boeken. Bleken de conclusies in die niet juist dan gingen die boeken naar de kelder en kwam er een nieuw boek met nieuwe conclusies. Maar nu bewaren we alles. Het internet bevat niet alleen de conclusies zoals de bibliotheek van vroeger, maar ook alle kladblokken met aantekeningen waarvan de meeste nonsens bleken. Dat betekent dat we veel beter zouden moeten gaan filteren maar zover is de zoektechniek nog lang niet. Eigenlijk staat er veel teveel op het internet. Deze discussie is misschien ook al teveel ;)
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst?

Ik weet niet zeker wat het enkelvoudig verwijderen van WhatsApp berichten zal helpen qua vooruitgang van de mensheid. Vaak genoeg heb ik berichten terug gezocht omdat ik de toen verstuurde informatie nodig had, dan is het toch fijn dat het er gewoon staat. Ik merk wel dat ik me eraan irriteer als mensen zoiets als WhatsApp ten overmaat gebruiken. Bellen vind ik ook steeds vaker vervelend. Zo vaak gaat de telefoon over en dan gaat het over iets wat juist wel in een WhatsApp had gekund, of beller weet niet eens precies wat hij wil zeggen.

Het fijne van verbale communicatie (ook op afstand) is dat je iets kan communiceren met veel meer toon en interactie en daardoor vaak ook sneller en efficiënter.

Na dat communicatie heeft plaatsgevonden, denkt men na over wat er besproken is, wordt er soms een eigen mening of perspectief gevormd en kan de nieuw opgedane kennis pragmatisch gebruikt worden. Bij het incompleet of onjuist communiceren, wat schriftelijk (tegenwoordig) vaker is dan niet, is er mijn inziens veel meer miscommunicatie.

Miscommunicatie leidt tot het spenderen van nadenken over wat er nou eigenlijk bedoeld is, wat de toon zou kunnen zijn en laat ook meer ruimte voor speculatie over intenties en bedoelingen. Dat zorgt er dan weer voor dat het langer duurt (indien überhaupt) voordat nieuwe kennis is opgedaan.

Met andere woorden, je zou kunnen stellen dat de keuze voor "snelle en simpele" communicatie juist een struikelblok is voor vooruitgang. De voordelen moet je dan opwegen tegen de nadelen, maar gemakzucht is vaker dan niet een valkuil.

[Reactie gewijzigd door Arcticwolfx op 22 juli 2024 19:21]

Lang verhaal, ik reageerde echter alleen op de zinsnede "Vooruitgang komt met vergeten en relativeren". Hopelijk deed je het niet om mij te overtuigen. Het zal mij namelijk een worst wezen als er berichten van IM en social media verwijdert kunnen worden ;)
Ik reageerde dan ook op mashell. Wel toepasselijk leuk dat je reactie begint met "Lang verhaal!" Gelukkig ben je niet verplicht alles te lezen wat je niet interesseert.
Ja we verontreinigen het internet :Y)
Gelukkig hebben we de boeken nog. Overigens is het best interessant om 'foute' boeken te lezen van wetenschappers van vroeger.
Als ik van iemand een brief ontvang kan ik die wel degelijk tot in de eeuwigheid nalezen. Als diegene dan voor de deur staat of ie z'n brief terug mag hebben, krijgt hij van mij gewoon nee te horen. Dat is nou eenmaal een van de consequenties als je een brief stuurt.

Dat online de tijd tussen verzending van een bericht en de ontvangst hiervan veel korter is doet hier niet aan af. Wanneer jij een bericht stuurt aan iemand, dan is dat je eigen verantwoording. Van te voren een beetje nadenken voordat je je mond open trekt, of een bericht stuurt is gewoon gezond verstand, en is als het goed onderdeel geweest van je opvoeding.

Dat steeds minder mensen bereid zijn de consequenties van hun acties onder ogen te komen is al erg genoeg. Dit hoeven we niet in de hand te werken door dit soort onnodige functies toe te voegen.

Als jij iets wil verwijderen uit je chat dat je mij hebt gestuurd prima. Maar aan mijn kant blijft het berichtje gewoon lekker staan totdat ik toestemming heb gegeven dat bericht te verwijderen.
Tuurlijk, mee eens met het tweede deel. Maar het verschil zit 'm hier in het gemak en de eventuele drempel van communicatie. Een appje is in een fractie getypt en verstuurd, nog voor je je eventueel kan bedenken dat je tot 10 had moeten tellen. In het proces van een brief schrijven heb je je tig keren kunnen bedenken, wat inherent zorgt voor een veel beter overwogen bericht richting de ontvanger.

In die zin doet de tijd tussen verzending en ontvangst er wel degelijk toe. Er zijn zat momenten waarop ik iets doe waar ik een seconde later al spijt van heb, zulke dingen doe je in een opwelling, ook als je goed bent opgevoed en je niet driftig of ongeduldig bent, juist omdat het zo makkelijk gaat.
Ik zal niet ontkennen dat het mij nooit is overkomen. Vooral na een avondje stappen wil het nog wel eens fout gaan. Maar dan is daar een hele eenvoudige oplossing voor. Ga gewoon naar diegene toe en biedt je verontschuldigingen aan. Waarschijnlijk wordt je relatie er alleen maar beter op.

Als dat niet mogelijk is, is een berichtje sturen natuurlijk ook altijd een mogelijkheid. ;)
Briljant, lijkt bijna op het gedrag dat mensen zouden moeten vertonen als ze face to face ruzie gehad hebben. Geef die man een nobelprijs :)
Het probleem is niet alleen de woordkeuze digitaal lastig is maar ook de beperkingen een grote email op een klein telefoonscherm het max aantal tekens in een sms of de tijd tussen hey enterdrukken in een chat al die dingen vertroebelen de comunicatie waar dat face2face minder xou zijn

Niet alleen ondoordachte maar ook onbegrepen berichten maken deel uit van dit probleem en zelfs de - verduidelijkingen of correcties - maken het soms zelfs erver

Nonverbale comunicatie is enorm belangrijk
Een brief lees je tig keer over, klopt er iets niet schrijf je hem opnieuw of typex je eroverheen. Staat totaal niet in verband met elkaar..
Maar als je lomp reageert naar iemand toe, zal die ander dat wel onthouden, tenzij je je excuses aanbiedt, dan kan het vergeten worden.
Ja, maar dat iets in het echte leven niet kan, wil niet zeggen dat het in het digitale leven dan ook maar niet zou moeten kunnen. Waar voordelen te behalen zijn, laten we die benutten, zou ik zeggen!
Ik denk dat je beter kan doen wat ik doe. Gewoon niet direct reageren en zeggen wat je wil zeggen als je het er 30 minuten later nog mee eens bent wat je wil gaan roepen.
Ik weet namelijk precies wat je zegt maar berichten in moeten slikken is ook niets waard.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 19:21]

Soms, ben ik het totaal niet eens met wat iemand zegt, en reageer ik zeker impulsief terug.. Dus ik geloof wel dat jij precies weet wat ik voor dingen of opmerkingen zeg / maak. Inslikken hou ik niet van. Maargoed om het daadwerkelijk te kunnen verwijderen van berichten in Whatsapp in zowel groep als enkel 1-op-1 chats kan ik alleen maar aanprijzen. Op dit moment is het (voor mij althans) (nog) niet mogelijk om zelfs in 1-op-1 gesprekken het eea te verwijderen..
Ja je moet jezelf er alleen van overtuigen dat direct antwoorden nergens voor nodig is. Dit geld voor alle indirecte (text gebaseerde) vormen van communicatie. Zeg maar als je niet met elkaar aan de telefoon hangt, of tegenover elkaar zit met elkaar te praten, heeft het geen haast.

Dat is met whatsapp aan de andere kant van het scherm ook wel eens een probleem snap ik. Heb ook wel eens gezeik gehad dat mensen mijn blauwe vinkjes zagen maar geen reactie kregen en beledigd gaan lopen doen. Maar dat vind ik toch echt gewoon niet mijn probleem. :)

Zo'n keutel intrek functie is leuk maar als je bericht als gelezen is is de schade al aangericht. Of zelfs niet en ze willen dan weten wat je riep.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 19:21]

Het probleem blijft echter bestaan. Het bericht wordt namelijk uit de chat verwijderd, maar niet van je lockscreen. Dus al zal je in sommige gevallen niet direct het hele bericht kunnen lezen, kan je in ieder geval een stuk van het bericht vanuit je lockscreen lezen ook al is deze verwijderd. Het zelfde gebeurt bij Skype, dus ik verwacht dat dit niet anders is voor Whatsapp.
Het is in dit geval dus de bedoeling, dat whatsapp bezig is met functionaliteit te testen die ook de notificaties bij de eindgebruiker / ontvanger gaat aanpassen naar "Message deleted".. Zoals ook te zien in de afbeelding van het artikel.
Je hebt gelijk. Ik dacht dat het een afbeelding van een chat was, maar nu ik beter kijk zie ik dat het de notificaties zijn als je vanuit boven naar beneden swiped. In dat geval neem ik aan dat het ook gewoon op je lockscreen mee veranderd.
Bij Telegram gebruik ik het vaak, niet alleen om bovengenoemde reden, maar ook omdat ik soms te snel op zend druk terwijl de zin niet af is. Kan je bij Whataspp (straks) ook correcties doorvoeren? Dat is bij recente berichten is dat ook erg fijn. Zo'n corrigerend bericht na een spelfout staat nogal slordig en lijkt me technisch volledig overbodig.
Op Telegram gebruik ik de wijzig functie geregeld. Vind het handig voor correcties of om iets efficiënter weer te geven oid. Ook het verwijderen van een overbodig bericht is handig. Het verwijderen van totaal impulsieve of na 5 minuten nadenken toch onverstandige berichten vind ik een wat vreemde bijwerking, maar goed, dat hoort er dan ook maar bij, als het maar wat transparant gehouden wordt.
Dat is juist de pracht van mail/text messaging, dat je tot 3/10/1000 kan tellen voordat je op verzenden drukt, dat je het even kan lezen voordat je het verzend.
Ipv dan direct alles maar te verzenden is het misschien een idee om aan te leren berichten na te lezen en aan te passen ipv vertrouwen op een Ctrl+Z voor Whatsapp ;)
Op WA zal me dat niet zo snel gebeuren. Maar wel in de mail. Zeker met interne mails wil ik nog wel eens wat frustratie uiten. Mijzelf aangeleerd om de mails savonds te tikken en smorgens pas te verzenden. Een hoop heb ik er dan alweer uitgefilterd :-)
Oftewel nu heb je de schitterende situatie dat je totaal niet meer weet waar je staat. Heeft de ander het gezien en moet je je verontschuldigen, of heeft de ander het niet gezien en ga je vragen krijgen als je je verontschuldigt...

Handig...
Super fijne functie lijkt me, als ik weer eens iets stoms zeg wat ik beter niet had kunnen zeggen. Ik vraag mij alleen af hoe het kan dat we nu 8 à 9 maanden verder zijn en het nog steeds niet is geïmplementeerd, terwijl het een in december 2016 al is aangekondigd en in ontwikkeling was:

nieuws: Vertaling wijst op functie in WhatsApp om berichten terug te trekken
nieuws: WhatsApp test aanpassen van al verzonden berichten

Edit: blijkbaar is dit om het te doen via notificaties, maar volgens mij is die functie voor het verwijderen van verzonden berichten überhaupt nog niet in werking, want ik kan alleen lokaal berichten verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 22 juli 2024 19:21]

Het verwijderen van berichten in WhatsApp is al langer mogelijk...
Blijkbaar kan het al. Maar hoe?
Nee, het kan nog niet. Deze functie zit nog in alpha en is maar mondjesmaat werkend op de server. Wel hebben ze vorige week grote wijzigingen aan de servers doorgevoerd die oa dit gaan accomoderen.

De functie heet terugtrekken, en moet verschijnen als je een bericht lang ingedrukt houdt. Dan krijg je naast de standaard opties deze optie erbij.
Maar nogmaals, dat is nog niet actief. :) Volgens mij heet de groepsfunctie in het engels ook “Revoke for everyone” ipv “Delete for everyone”, maar dat moet ik zo even opzoeken.
—edit— Ah verwarrend. WhatsApp noemt het bij een-op-een gesprekken wel “terugtrekken” (Revoke) maar bij groepen is het opeens “Voor iedereen verwijderen”. (Delete for everyone). Beetje raar imho en gaat voor verwarring zorgen denk ik; en zoals evident blijkt uit de reacties hier.

Je eigen berichten verwijderen kan al langer ja, maar dat verwijdert het bericht niet bij je gesprekspartner. Terugtrekken doet dat wel.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:21]

Ik denk dat ze het hier hebben over het verwijderen van berichten in je eigen telefoon, dus niet uit de gehele groepschat. Ik kan hier een bericht verwijderen maar voor de andere mensen in diezelfde groep blijft het wel staan.
Ik hoop wel dat alleen lokaal verwijderen blijft, ik gooi wel eens grote filmpjes weg die mensen sturen maar of iemand anders dat op zijn of haar telefoon wel in de WA thread bewaard wil hebben zijn verder mijn zaken niet.
Ik denk dat je sowieso alleen je eigen berichten kan verwijderen bij anderen en geen berichten van anderen bij anderen.
Dat was dus ook mijn gedachten. Zie ook mijn edit. Is mij een beetje onduidelijk momenteel.
Heel leuke functie, maar ik vraag me af in hoeverre dit geëxploiteerd kan worden om de waarheid te verdraaien? Zeg maar iemand bedreigen, en vervolgens de berichten verwijderen en beweren dat het nooit gebeurd is?
Kijk ik ergens overheen of is hier geen oplossing voor?
Ik voorzie dat als dit bekend raakt bij pubers hier ook veelvuldig gebruik van zal worden gemaakt. Nu tonen andere pubers nog aan van kijk dit is er getypt naar elkaar. Maar zodra dit dus verwijdert wordt... |:(
Dit is dus waar ik bang voor ben. Het lijkt erop dat iedereen dan de waarheid kan aanpassen hoe hem/haar dat gunstig lijkt. Raakt iedereen dan niet nog verder opgesloten in een bubbel met enkel geluid van anderen wat we willen horen, omdat de rest simpelweg verwijderd kan worden/gemanipuleerd? (Denk aan politieke standpunten?)
Hoe zouden we dan nog rationeel met andersdenkenden om kunnen gaan?

Of erger nog: Wil Facebook ons misschien juist stuk voor stuk in zo'n bubbel krijgen?

(Niet aan het conspiracy denken hier, maar ik vraag me deze dingen oprecht af :P)
Misschien moeten we belangrijke informatie dan ook maar face-to-face bespreken met de juiste persoon in kwestie.
Een gesproken woord is natuurlijk helemaal funest voor herleidbaarheid... dat slaat nergens op.

Je kan ook gewoon het definitieve karakter van berichten op whatsapp behouden. Daar is namelijk inhoudelijk verder niets mis mee. E-mail kan je ook niet terugfluiten en dat is helemaal top als je terug wil vallen op iets wat eerder geroepen, toegezegd, afgesproken is. Daar blijft het geheel namelijk lekker objectief van en maakt dat je wat minder reageert met je buikflora en wat meer met je brein.

De optie om communicatie "after the fact" te muteren is eigenlijk gewoon, hoofdzakelijk, ruk.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 19:21]

Er zit geloof ik 1) een tijdslimiet aan en 2) als het bericht al gelezen is heeft terugtrekken geen functie meer dus stopt ‘t met werken.
Beide opties zouden misbruik van de functie redelijk goed kunnen, dus ik hoop dat het klopt wat je zegt ;)
Het klopt voor individuele gesprekken in ieder geval; tenzij ze dat weer gewijzigd hebben. Deze functie "Verwijder voor iedereen" heb ik nog niet in de praktijk kunnen testen plus er is nog maar heel weinig informatie over, dus geen flauw idee hoe ze dat aanpakken. Immers als je in een groep van 200 man zit en je wilt een bericht terugtrekken, maar dan kan het niet omdat 5 man het al gelezen heeft: dat zou raar zijn. Naar mijn mening, tenminste. :P
Ik hoop dat ook daar er echter wel een bepaalde tijdslimiet aan vast zit.
Op zich goed dat dit gebeurt - en ook goed dat er een 'verwijderd'-boodschap blijft staan zodat de verwijdering helder is. Maar het verwijderen is natuurlijk geen garantie dat het bericht ongelezen is. Een ontvanger kan het nog steeds hebben gelezen, ge-screenshot, gekopieerd, gelogged, etc.
Geheid dat er aftermarket whatsapp applicaties zullen zijn die een cache houden van het originele bericht die je dan kan lezen.

en nee, aftermarket whatsapp-apps worden niet geblokkeerd door whatsapp... ik gebruik sinds het begin der tijden al enkele apps die allemaal nog werken.
Die zullen er ongetwijfeld komen. Met de Android SDK is dit bijvoorbeeld erg makkelijk te realiseren door gebruik te maken van de NotificationListenerService.
Als je een notificatielogger (bijv: Notification History) hebt draaien heeft het nog steeds weinig zin.

[Reactie gewijzigd door Ryan_ op 22 juli 2024 19:21]

Voor 99,9% van de gebruikers heeft het dus wel zin. Het heeft ook geen zin voor mensen die Whatsapp hebben open staan, en van ieder bericht dat binnenkomt direct een screenshot maakt.
Oke en werkt deze functionaliteit dan alleen op Android of ook op iOS? Ik kan me zo voorstellen dat het ene ecosysteem het wijzigen van notificaties toe kan staan terwijl dit bij de ander niet werkt.
Het lijkt me inderdaad sterk dat dit ook gaat werken op iOS. Voor zover ik weet (als iOS Developer) is het niet mogelijk om notificaties achteraf nog aan te passen. De payload vanaf de notification server is letterlijk dat, op hardcoded localizaties na, wat ook in het notification center getoond zal worden.
Is dat nog zo sinds iOS 10? Want voor notificaties moet WhatsApp ook eerst het bericht ontvangen, decrypten en dan paa verschijnt de notificatie. Wellicht dat er ook een API is om die nog aan te passen.

Het wordt wel degelijk getest op iOS overigens. Met een jailbroken toestel kan je het terugtrekken in principe al activeren, al zal het niet altijd functioneren.
Vanaf iOS 10 wel, echter ondersteunt Whatsapp nog steeds devices vanaf iOS 7, waardoor het hele end-to-end en achteraf verwijderen volledig onderuit gehaald wordt.
End-to-end encryptie werkt gewoon in iOS 7 hoor. :)
Ik geloof dat alleen notificaties simpelweg niet functioneren óf dat ze daar een andere API voor "misbruiken" zoals ze deden in iOS 9. Je krijgt dan dus helemaal geen notificatie waardoor het weinig uitmaakt of deze functie wel of niet zou werken op toestellen die nog zo'n bizar verouderde versie draaien.
Ik denk even aan cyberpesten.
Als de dader zijn berichten kan wissen, is het kwaad al geschied, maar verdwijnt de kans hem aan te kunnen pakken.
Ik weet dus niet of ik het een goede toevoeging vind.

Bovendien zou ik als beheerder van een leerlingengroep wel de optie willen hebben "alleen de beheerder kan berichten wissen".

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 22 juli 2024 19:21]

We weten natuurlijk nog niet hoe dit gaat werken en hoe lang je berichten mag/kan verwijderen enzo.
Dit soort dingen kan je natuurlijk wel opsturen als feedback naar WhatsApp. :)
Anoniem: 959669 14 september 2017 13:44
Screenshots en bestanden exporteren, als iemand kwaad wilt doen zijn er nog genoeg wegen om het te delen
Ik heb aardig veel WhatsApp-groepen in mijn lijst. Soms stuur ik een bericht naar de verkeerde groep. In plaats van "sorry, verkeerde groep!" er achteraan te moeten sturen, verwijder ik het bericht liever. Uiteraard moet ik beter opletten naar welke groep ik een berichtje stuur, maar als je snel kunt typen en berichten het liefst via de browser stuurt, is zo'n foutje snel gemaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.