“Juist. En waarom wil je dan vervolgens een groep gesprek aan maken waarin niemand kan berichten behalve de beheerder(s)”
Omdat je juist niet wil dat mensen reageren.

En omdat je op deze manier meerdere beheerders toestemming kan geven om dit te doen terwijl bij een verzendlijst het ieder voor zich is én een Verzendlijst niet aflevert aan mensen die de afzender niet in de contacten heeft staan. Vooral voor zakelijke accounts gaat dat zwaar relaxed zijn, maar zoals je hier in de comments kan lezen zijn er veel usecases voor en is het een erg gewilde feature.
“Met andere woorden: Omdat de verzendlijst niet blijkt aan te slaan, maken we een functie waarin we gewoon een groep maken maar alleen de beheerder(s) kan een bericht sturen.”
Volgens mij is het juist een hele populaire feature, maar er is dus ook verzocht om een optie zoals deze in groepen. WhatsApp geeft daar gehoor aan.
“Dan nog iets: Als ik een verzendlijst maak krijgt die persoon een persoonlijk bericht, en kan ik bijhouden naar hoeveel mensen ik een bericht heb gestuurd zonder dat zij in mijn feed bovenaan komen te staan (tenzij zij hierop reageren).”
Dat kan je nu nog steeds bijhouden, je kan in groepen sowieso al als verzender zien wie het bericht heeft ontvangen en zelfs wie het daadwerkelijk heeft gelezen. Andere deelnemers kunnen dat niet zien.
“Nu, met deze groepsgesprekken waarin alleen de beheerder(s) kan praten, krijgt iedereen mooi te zien wat, wie en waarschijnlijk waarom; wat ze voorheen hadden moeten raden (iets dat net even wat meer tijd en moeite kost, maar mij in ieder geval een goed gevoel geeft) is nu gewoon open en bloot voor iedere deelnemer.”
Dit snap ik even niet, sorry.
Wat bedoel je nu precies? Je stuurt een algemeen bericht naar een groep. Als je individuele berichten gaat sturen kan je t in de meeste gevallen net zo goed een op een naar iemand sturen, maar dat is ook niet altijd het geval. (Denk aan een groep waarin scores van een spelletje worden gebroadcast bijvoorbeeld.)
“Een verzendlijst is alleen voor de zender een verzameling, dus alle deelnemers weten niet eens dat ze een 1:1 gelijk bericht hebben gekregen zonder dit aan elkaar te vragen.”
En zo hebben beide features dus een usecase.

Als jij liever een verzendlijst gebruikt, dan kan je dat gewoon blijven doen. Die optie verdwijnt niet opeens. Alleen voor de mensen/bedrijven die dus read-only groepen willen (met evt meerdere beheerders/moderators die kunnen praten en de rest niet) is daar nu de optie voor.
Je kan dat ook wellicht inzetten voor selecte debatten en open vergaderingen.
Stel dat je een meeting op WhatsApp wil houden met 8 personen. Voorts mogen 100 mensen (werknemers, belangstellenden, whatever) meelezen, maar niet praten. Dat wordt zo mogelijk.
Denk aan IRC waar je het kanaal in +m modus (moderated) zet en enkel mensen met +v of +o mogen spreken en de rest enkel kan lezen. Soms wordt daarna nog een “open vragen” stukje gehouden waar +m wordt opgeheven of mensen een voor een een tijdelijke +v krijgen.
Het concept is dus ook niet nieuw en zelfs al tientallen jaren oud, en er zijn zat usecases voor te bedenken. Maar als t je niet aanstaat pak je gewoon de verzendlijsten.