Laten we het hopen, maar eerlijk gezegd kan ik zo een, twee, drie geen bedrijf noemen die de door jou geschetste stop-haasje-over-strategie met succes in praktijk heeft gebracht. Ik ken wel hopen stoppers die nooit meer een rol van betekenis hebben gespeeld. Meestal gaat het zo, enthousiaste aankondinging, uitstel, uitstel met nieuwe beloften, weer uitstel, stilte, pauze, definitief stopzetten.
Haasje-over zie je eerder bij twee bedrijven die in felle strijd om de koppositie of tweede plaats zijn verwikkeld. Ze ontdekken dat de ander met iets nieuws bezig is en proberen dan iets beters te maken, maar zijn later met de lancering. Ze lanceren hun nieuwste techonologien op verschillende momenten wat ze tijdelijk een voorsprong geeft. Je kan een langere aanloop nemen om een grote sprong te maken, maar stilstaan helpt niet echt. Ook lange aanlopen mislukken vaker dan dat ze slagen, omdat de markt ook gewoon doorontwikkelt. Kijk maar eens naar games die er tien jaar overdoen om op de markt te komen, hoeveel toppers zitten daarbij?
Het lijkt me ook niet gemakkelijk uitvoerbaar. Zonder hardware geen aanbod van games, zonder games geen vraag naar hardware. Die moeten allebei ontwikkeld worden. De hardware en developer kits moeten ruim van te voren aanwezig zijn voor dat de gameontwikkeling van de grond kan komen. Er even met nieuwe betere hardware inspringen gaat is daarom vrij lastig, zeker als je een eigen systeem wil pushen. De geschiedenis leert juist dat als fabrikanten hun eigen systemen geweld aandoen met nieuwe superieure maar incompatible systemen, ze defnitief te markt verliezen.
De concurrenten hebben inmiddels al een aardig productaanbod en gebruikers opgebouwd, en zij upgraden hun hardware ook maar maken hun hardware backward compatible. Het is helemaal geen probleem om een systeem geleidelijk beter te maken. Dat is op de PC en Smartphone ook gebeurd. Hardware en Software werden steeds beter, gebruikers kochten enthousiast de nieuwe generaties en meer en meer klanten werden aangetrokken.
De vraag is eerder of traditionele fabrikanten als MS, Sony, Nintendo het kunnen bolwerken tegen de nieuwkomers als Vive en Occulus. Het kan heel goed zijn dat VR het beter doet als een volledig zelfstandig product. Met de Smartphone dacht MS dat klanten zouden hechten aan compatibiliteit met het PC besturingssysteem, dat bleek helemaal niet belangrijk voor ze te zijn.
Ook met VR denk ik dat dit zo is. Het zijn vooral de fabrikanten die deze koppeling willen maken om klanten aan hun bestaande platformen te binden en een lock-in te maken. De klant wil gewoon het ding kunnen opzetten, een game, film of interactief programma kunnen kiezen en that is it. Ze willen niet aan een Xbox, PS, of Apple Store, of Google Playstore account vast zitten.
Marketeers hebben zich veel te veel op het navolgen van Apple gericht (omdat die succesvol zijn) zonder zich te realiseren dat je die formule niet zo gemakkelijk kan kopieren en omdat Apple één segment van de markt bedient, die zich daar toe leent. Apple verkopt namelijk iets exclusiefs en daarbij pas ook een gesloten systeem en een perfecte afstemming. Dit werkt niet voor de massamarkt.
Ik denk zelf dat Facebook het met de Oculus Go het best begrepen heeft. Maak het goedkoop en simpel, gemakkelijk in gebruik, en verbeter het steeds, dan bereik je het grote publiek, trek je ontwikkelaars naar je toe en kun je de standaard vestigen. Verbeter het steeds en maak zo steeds meer gebruikers en ontwikkelaars enthousiast. Zolang het maar niet te duur is en iets nieuws toevoegt willen mensen in het begin best met lage kwaliteit genoegen nemen.
De bedrijven die denken de markt te kunnen veroveren met de ultieme VR-experience die sluiten zich eerder op in een niche van hardcore gamers, want voor het grote publiek is het voorlopig toch echt een aardigheidje en meer niet. Dat gaat op den duur wel degelijk veranderen. Ik denk dat het uiteindelijk een heel verslavend product gaat worden als ze alles goed voor elkaar hebben. Maar zo ver zijn we op dit moment gewoon niet.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 augustus 2018 15:51]